PARTNER SERWISU
yuqizfaw
18 19 20 21 22
Sinuhe
0
Wpisów: 121
Wysłane: 6 listopada 2010 18:08:17 przy kursie: 2,55 zł
Fantomas napisał(a):
Sinuhe napisał(a):
/.../W konsekwencji ABCD otrzyma akcje najwcześniej w IQ11 i nie sądzę, żeby chciała sprzedać przed wynikami sprzedaży Wiedźmina 2.
Patrzysz na to jak inwestor giełdowy, tylko że ABC to nie fundusz, ma swój biznes i swoje potrzeby gotówkowe - oni nie będą się patrzeć na żadnego Wiedźmina czy insze gogi; przypominam, że ABC ma w planach akwizycję na co potrzeba pieniędzy.

OK, ale podobno ABCD ma zabezpieczoną kasę na akwizycje (nie będę się spierał, bo nie śledziłem ich raportów, może Gorbi się wypowie, bo on jest oczytany w temacie). A powstrzymanie się od sprzedaży przed premierą gry wcale nie powinno wynikać z sentymentu do rodzimej produkcji, tylko właśnie z chłodnej kalkulacji inwestycyjnej - po prostu później zgarną więcej, a rezygnacja z dodatkowego zarobku byłaby nieopłacalna.

Fantomas napisał(a):
Sinuhe napisał(a):
Pre-order Wiedźmina 2 nie został jeszcze uruchomiony, /.../
A co to jest: www.amazon.com/Witcher-2-Assas...
Porównywać można kiedy wyjdą gry - licytowanie się co kto zrobił, kiedy nie widać końcowego efektu, nie ma sensu.

Co do licytowania się, to rzeczywiście nie ma to sensu, gdy robią to inwestorzy, zwłaszcza nie posiadający akcji EA, natomiast takie porównania w serwisach/pismach o grach to i owszem, sens mają, bo są źródłem informacji dla graczy/klientów. Co do preordera, to nie wiem co i na jakiej podstawie sprzedaje Amazon, bo oficjalnie preorder nie ruszył, a o starcie dowiemy się chyba na konferencji 18 listopada.
Edytowany: 6 listopada 2010 18:09

Gorbashow
6
Wpisów: 271
Wysłane: 6 listopada 2010 18:35:28 przy kursie: 2,55 zł
Oczywiscie, ze ABC ma kase na przejecia zabezpieczone. Finansowania ma w brod, Gotowki ma ponad 50mln + zysk z tego roku + ma za soba fundusz przeciez glownego wlasciciela.
Moim zdaniem Tomaszek nie wysypie sie w rynek, dla mnie byloby to glupota, a zakladam, ze on idiota nie jest.
3mln to jakas smieszna kwota, przy zyskach samej ABC day rzedu 30mln w tym roku i prognozie chyba 40mln na rok kolejny, a zysku glownego wlasciciela rzedu 100mln.
I smieszna to kwota w zestawieniu z tym, co jest do ugrania.

Na gotowke nie narzekaja, a Tomaszek zbyt wytrawny gracz, zeby dac Sadowskiemu sprzedac to od reki. Jezeli to bedzie mialo byc wysypane w rynek, to odbedzie sie to, jak kurs optyka bedzie dyskontowal realna juz, raportowana, sprzedaz wiedzmina, czyli najwczesniej okolice lata 2011 mysle.
Z pozytkiem takze dla samej spolki, skoro dziela sie 50/50 nadwyzka.

A byc moze sprzedane akcje zostana gdzie indziej w pakiecie. Moze i do MCI, kto wie.
Edytowany: 6 listopada 2010 18:39

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 6 listopada 2010 19:09:49 przy kursie: 2,55 zł
Co do preorderow - ja nigdy nie widzialem w nich sensu.
Mimo ze od lat mam konto na Amazonie, i cos czasem kupie.
Produkt jest, wyjdzie, wtedy sie kupuje.

Preordery to fanboystwo. Z jednej strony przydatne,
(ah, tak jak te kolejki pod sklepami w dniu premiery - podobny szal),
a z drugiej strony bezsens.

Jak w tym przypadku - to przeciez absurdalne martwic sie tym ze
OPT nie podzieli sie zyskami z Amazonem, bo sprzeda (oby tak bylo)
wiekszosc TW2 przez swoj wlasny kanal dystrybucji online.
I moze to nie bedzie gog, moze jakis jego odlam do dystrybucji
tytulow AAA, jak pisal WD.
Na co gleboko licze, i tak sie wedlug mnie zapowiada.
Sam kupilem TW1 niedawno na Steamie, pudelek do niczego juz nie mam,
nie trzymam, bo po co.

Tak ze im mniej TW2 kupione na Amazonie, tym lepiej dla akcjonariuszy
Optimusa. Czyz to nielogiczne? :-D

P.S. Fajnie tu Sinuhe powitac, to jest gosc, merytorycznosc wypowiedzi ma 10/10,
to moze troszke ukoi WD ktory nas, niegrzecznych, musial ostatnio kasowac za te
klotnie nasze dosc przedszkolne, i ogolnie smiecenie po forach marudzeniami ;-p

Pozdrawiam i milego weekendu zycze wszystkim :-)

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 6 listopada 2010 19:44:42 przy kursie: 2,55 zł
Sinuhe napisał(a):
Co do preordera, to nie wiem co i na jakiej podstawie sprzedaje Amazon, bo oficjalnie preorder nie ruszył, a o starcie dowiemy się chyba na konferencji 18 listopada.

Jak nie ruszyły jak ruszyły - przecież po to zawarli umowę z Atari. W2 można kupić nie tylko w Amazonie, ale także w innych sklepach w USA czy Europie że o jakieś Nowej Zelandii nie wspomnę. Dystrybutor nie jest organizacją charytatywną - dał kasę CDP na produkcję to chce ją jak najszybciej odzyskać - po to są pre-ordery. Nikt ich oficjalnie nie musi ogłaszać. 18.11 ewentualnie CDP potwierdzi datę wydania gry, może dowiemy się czegoś o wersji konsolowej. Żadnych rewelacji bym się nie spodziewał. Wokół gog.com też narobili wielkiego szumu, a wyszło co wyszło.

Co do tych 3mln akcji - wcześniej czy później je wysypią na rynek i tyle. ABC przecież wydał komunikat, że chce zrealizować zysk na akcjach.

constant napisał(a):
Jak w tym przypadku - to przeciez absurdalne martwic sie tym ze
OPT nie podzieli sie zyskami z Amazonem, bo sprzeda (oby tak bylo)
wiekszosc TW2 przez swoj wlasny kanal dystrybucji online.
I moze to nie bedzie gog, moze jakis jego odlam do dystrybucji
tytulow AAA, jak pisal WD.

Ja też myślałem, że CDP będzie sprzedawał własnym kanałem ale byłem w błędzie - M.Kiciński w jednym z wywiadów powiedział, że nie ma planów własnej dystrybucji online; W2 będzie dostępny przez Steam czy d2d. Prawdopodobnie źle zinterpretowano słowa M.Iwińskiego.
Edytowany: 6 listopada 2010 19:45

Fantomas
0
Wysłane: 6 listopada 2010 19:47:01 przy kursie: 2,55 zł
Gorbashow napisał(a):
Oczywiscie, ze ABC ma kase na przejecia zabezpieczone. Finansowania ma w brod, Gotowki ma ponad 50mln + zysk z tego roku + ma za soba fundusz przeciez glownego wlasciciela.

A ile będzie kosztować akwizycja ? Bo może się okazać, że nie wystarczy.

discopoloo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 6 listopada 2010 20:16:31 przy kursie: 2,55 zł
Gorbashow napisał(a):

disco a ty tak na serio??

Ależ skąd!
Nie znam się na Optimusie, a ugody nawet nie czytałem.
Wogóle to chyba jestem starej daty bo Optimus kojarzy mi się z kluskami, a nie z wiedźminami.

arm
arm
0
Wpisów: 98
Wysłane: 6 listopada 2010 20:41:31 przy kursie: 2,55 zł
discopoloo napisał(a):

Wogóle to chyba jestem starej daty bo Optimus kojarzy mi się z kluskami, a nie z wiedźminami.

Hehe podobnie jak mi, widać trochę się zmieniło od czasu P. Kluski ...

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 6 listopada 2010 20:58:03 przy kursie: 2,55 zł
discopoloo napisał(a):
Optimus kojarzy mi się z kluskami, a nie z wiedźminami.

Niech mi bedzie przebaczone, niech i skasowane (slusznie),
ale musze: ROTFL! Angel

Disco, moim skromnym zdaniem (bo nowego tu), odzyskasz stary nick
jak troche poczekasz i nie bedzie wiecej marudzenia o kasowaniu.
Nabroilismy, i kara musi byc. Poczekaj troche, nie zakladaj nowych
nickow. Sie ulozy, wierze :-)

discopoloo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 6 listopada 2010 21:12:54 przy kursie: 2,55 zł
Nie taki WatchDog straszny jak go malują.
A nowy nick właściwie nie jest nowy.
Nawet go wolę bo z wrodzonej skromności peszył mnie stopień wykładowcy.
Edytowany: 6 listopada 2010 21:14

Gorbashow
6
Wysłane: 6 listopada 2010 23:07:00 przy kursie: 2,55 zł
Fantomas napisał(a):
Gorbashow napisał(a):

A ile będzie kosztować akwizycja ? Bo może się okazać, że nie wystarczy.

Kolega nie pisze tu SF.

Na warranty pojdzie mala czesc zysku za 2010, a kasa na przejecia jest z emisji akcji. 55mln
Do tego sa kredyty bankowe jak trzeba i pomoc glownego akcjonariusza, ktory poki co zrealizowal inwestycje za 20mln z zapowiadanych 50-100mln.

Fantomas
0
Wysłane: 7 listopada 2010 00:15:49 przy kursie: 2,55 zł
Gorbashow napisał(a):

Kolega nie pisze tu SF.

Wiem - pytanie było podchwytliwe ;-P

Gorbashow napisał(a):
Na warranty pojdzie mala czesc zysku za 2010, a kasa na przejecia jest z emisji akcji. 55mln
Do tego sa kredyty bankowe jak trzeba i pomoc glownego akcjonariusza, ktory poki co zrealizowal inwestycje za 20mln z zapowiadanych 50-100mln.

Tylko tak na zdrowy chłopski rozum: gdyby ABC nie potrzebowała gotówki w najbliższym czasie to po co miałaby się godzić na 5mln akcji skoro mogła dostać ok. 19mln ? Ugoda już teraz byłaby w takim wypadku niepotrzebna - ją można zawrzeć zawsze, nawet po wniesieniu sprawy do sądu.

Gorbashow
6
Wysłane: 7 listopada 2010 00:27:56 przy kursie: 2,55 zł
Moze byc milion roznych powodow wyboru takiej drogi, ale brak kasy po stronie ABC, jest najmniej prawdopodobnym, bo kasy jest w brod, 9mln zlotych na waranty obejmowane chyba w przyszlym roku, to zaden pieniadz, kiedy samego zysku co roku sie wypracowuje 30mln a ma sie jeszcze 55mln gotowki w kasie i za soba fundusz Private Equity. Nawet zdobycie w banku tych 9mln to by byla chwila...i to od dwoch postow Ci tlumacze.

Czy ty myslisz, ze debiutujac na gieldzie, ABC planowala finansowac przejecia z warantow?
To serio jest SF.

Nie jestem wrozka, nie wiem czemu sie zgodzili. Moze uznali ze lepsze 5mln teraz niz 18mln za 2lata jak w sadzie wygraja? Moze stwierdzili, ze wtedy te 18 moze byc mniej warte jak te 5 w przyszlym rok, nawet przy dzieleniu sie zyskiem.
Kto wie. Dogadali sie, a to znaczy ze wola byla z obu stron i obu sie oplaca w jakims stopniu tak to zalatwic.

A ze nie posadzam zarzadu spolki ktorej mam akcje (posrednio co prawda, bo przez wlasciciela) o idiotyzm, dlatego nie widze mozliwosci, zeby sie ABC wysypala w rynek przed jakimikowlwiek wynikami sprzedazy Wiedzmina (tudziez przed rozpoczeciem dyskontowania sukcesu, bo jak sukcesu nie bedzie, to moze odsprzedac po 2,40 jednemu z akcjonariuszy Optyka zamiast sypac w rynek po taniosci).

I tyle.

Jak mialbym sie o cos bac, to o ten fundusz, co to objal tuz pod prog, ktorego nazwy nikt nie zna (ja po cichu obstawiam jakis fund Zbycha J). Z niego nie bedzie infa ze sypie i nie bedzie 50% z nadwyzki nad 2,40 dla Optyka.
Tam oddali akcje po 1,80 bez zadnych zabezpieczen dla kursu, czy spolki i wydaje mi sie, ze spora czesc juz sie znajduje na rynku.
Edytowany: 7 listopada 2010 00:38

Gorbashow
6
Wysłane: 7 listopada 2010 01:33:05 przy kursie: 2,55 zł
A i jeszcze cos. Dzis troche wciety jestem to mi sie gorzej mysli i dlatego kolejny post.

W swoich zalozeniach o sprzedazy szybkiej przez ABC i potrzebie kasy na przejecia, zakladasz nie wiem dlaczego, ze zarobione na sprzeddanych w rynek akcjach (po 2,40 + nadwyzka 50/50 z optykiem) pieniadze, beda jakakolwiek znaczaca wartoscia, w stosunku do ceny przejecia...

3mln zl + (5mln akcji x 50/50 nadwyzki nad 2,40)...ile to moze byc?
Przy kursie sprzedazy 3zl srednim daje to 4,5mln zysku zamiast 3mln gwarantowanych
Przy kursie sprzedazy srednim 4zl daje to 7mln zysku zamiast 3mln gwarantowanych
Przy kursie sprzedazy srednim 5zl daje to 9,5 mln zysku zamiast 3mln gwarantowanych

Czy ty myslisz, ze kwota 1,5mln (a to przeciez zakladasz i propagujesz, czyli sypanie jak tylko ktos sie wychyli nad 2,40 - a co tam, niech bedzie, dalem Ci fory z ta srednia 3zlblackeye ) cokolwiek zmienia w sytuacji gdy przejecie bedzie zapewne grubo ponad 50mln?
Ktos by sie bedzie bawil w sypanie i ryzyko, ze kurs poleci ponizej 2,40, zeby zarobic 1,5mln?? Nie zartujmy...co oni to na waciki przeznacza?? toothy10

Ehh SF panie, czyste SF

To tylko moja opinia, nic nieznaczacego akcjonariusza, ale jezeli juz, to sypanie bedzie na wyzszych poziomach, pod dobre infa, ale wtedy to i Zbyszek Cie poczestuje akcja i fundusz, ktory bral po 1,80 tez Cie poczestuje.
Tak to juz jest na gieldzie, ze jedni sprzedaja, a inni kupuja...i ta jakze gleboka mysla zegnam blackeye

Edytowany: 7 listopada 2010 01:37

micpl
20
Wpisów: 67
Wysłane: 7 listopada 2010 11:51:12 przy kursie: 2,55 zł
Gorbashow napisał(a):
Poki co DA2 wyglada strasznie kiepsko niestety (dla graczy) i stety dla Wieska. No i pomijajac juz oprawe, to robia z DA2 action RPG w stylu Mass Effect 2. Jedni to lubia inni tego nienawidza. Mi to nie specjalnie odpowiada. Jestem konserwatywny jak chodzi o erpegi, jak chce akcji to wlaczam FPP shooter blackeye

To rozumiem, że Wiedźmina 2 sobie odpuszczasz?
W końcu system walki będzie w nim praktycznie identyczny jak w konsolowym DA2 (o pecetowym DA2 nie wspominam, bo ma mieć system taki jak w jedynce).
Tymczasem W2 nawet na pececie będzie action rpg, którego - cytując twórców - "można przejść waląc w klawisze".

del-15122020
5
Wpisów: 111
Wysłane: 7 listopada 2010 12:17:45 przy kursie: 2,55 zł
micpl napisał(a):

cytując twórców - "można przejść waląc w klawisze".

No ale przecież:
"na wyższym poziomie trudności trzeba będzie wykorzystywać zaawansowane techniki łączenia uderzeń i znaków z ciosami a także tworzyć swoje własne kombinacje"

gamecorner.pl/gamecorner/1,860...

Poza tym - pisanie, porównywanie dwóch systemów walki z gier, które jeszcze nie wyszły...
Może poczekajmy do ich premier.

Gorbashow
6
Wysłane: 7 listopada 2010 12:24:24 przy kursie: 2,55 zł
Nie...blackeye
Kupie Wieska, bo mam sentyment do Sapka i w jedynke mi sie dobrze gralo, mimo wszystko.
Bah ostatnio nawet Mass Effect 2 kupilem, bo jakas promocje zrobili i bede obczajal.
Po prostu wole jak jest mniej action hack&slash, a wiecej RPG i tyle blackeye

Wczoraj wciety bylem, takze moje posty czasem tracily sens, sorki d'oh!
Edytowany: 7 listopada 2010 12:27

Fantomas
0
Wysłane: 7 listopada 2010 21:12:03 przy kursie: 2,55 zł
Gorbashow napisał(a):
A i jeszcze cos. Dzis troche wciety jestem to mi sie gorzej mysli i dlatego kolejny post.

Może pisz jak będziesz trzeźwy bo jakieś dziwne te posty.

Gorbashow napisał(a):
W swoich zalozeniach o sprzedazy szybkiej przez ABC i potrzebie kasy na przejecia, zakladasz nie wiem dlaczego, ze zarobione na sprzeddanych w rynek akcjach (po 2,40 + nadwyzka 50/50 z optykiem) pieniadze, beda jakakolwiek znaczaca wartoscia, w stosunku do ceny przejecia...

Gdzie ja coś takiego założyłem ?

Gorbashow napisał(a):
3mln zl + (5mln akcji x 50/50 nadwyzki nad 2,40)...ile to moze byc?
Przy kursie sprzedazy 3zl srednim daje to 4,5mln zysku zamiast 3mln gwarantowanych
Przy kursie sprzedazy srednim 4zl daje to 7mln zysku zamiast 3mln gwarantowanych
Przy kursie sprzedazy srednim 5zl daje to 9,5 mln zysku zamiast 3mln gwarantowanych

Proponuję od razu załóż kurs 10zł i rób obliczenia. Jak szaleć to szaleć.

Gorbashow napisał(a):
Czy ty myslisz, ze kwota 1,5mln (a to przeciez zakladasz i propagujesz, /.../

Gdzie ja coś takiego propaguję ? ABC podało w komunikacie, że zamierza zrealizować zysk na akcjach Optyka - to nie są moje słowa tylko ABC. Jak inaczej mają to zrobić niż sprzedając je ? Jeśli cena giełdowa>2,4 to sprzedadzą na giełdzie, to chyba kurna logiczne.

Gorbashow napisał(a):
To tylko moja opinia, nic nieznaczacego akcjonariusza, ale jezeli juz, to sypanie bedzie na wyzszych poziomach, pod dobre infa, /.../

Teraz to ty uprawiasz beletrystykę.

Gorbashow
6
Wysłane: 7 listopada 2010 23:26:46 przy kursie: 2,55 zł
Fantomas napisał(a):
Gorbashow napisał(a):

Gdzie ja coś takiego założyłem ?

Serio musisz chyba notatki prowadzic, ze swoich wlasnych postow, bo juz sie gubisz w tej calej fantastyce, ktora uprawiasz na watku.

W ramach przypomnienia:

Fantomas napisał(a):

Patrzysz na to jak inwestor giełdowy, tylko że ABC to nie fundusz, ma swój biznes i swoje potrzeby gotówkowe - oni nie będą się patrzeć na żadnego Wiedźmina czy insze gogi; przypominam, że ABC ma w planach akwizycję na co potrzeba pieniędzy.

Czlowieku, a co to jest innego w Twojej wypowiedzi, jak sugerowanie, ze ABC potrzebuje pieniedzy na przejeci,a wiec bedzie sypac akcje z warrantow w rynek?? Wiec Ci pokazalem jak duzo znaczy kwota zysku z warantow przy sypaniu zaraz po przekroczeniu 2,40...teraz juz widzisz??

Ehh Twoj post jest zupelnie bez sensu, sugerujacy jakies zupelnie bezsensowne z punktu widzenia ABC posuniecia, motywowane zupelnie bezsensownymi argumentami, co Ci doglebnie wyjasnilem poprzednich postach, a Ty dalej, w kolejnych, jak jakis uparty wol z klapkami na oczach wciaz na to samo kopyto. To juz sie robi nudne.

Wczesniejszy post, przed tym cytowanym, to znowuz sugerowanie, ze jak tylko zobacza powyzej 2,40, to zaczna sypac.

Pisalem Ci juz, przestac tu uprawiac SF i get your facts straight, bo jak na razie, to sie osmieszasz.
I to nie dosc, ze wymyslaniem "faktow" za przeproszeniem tylnej czesci ciala, to jeszcze totalnym brakiem czytania ze zrozumieniem - vide Twoj ostatni post.
Edytowany: 7 listopada 2010 23:35

Fantomas
0
Wysłane: 7 listopada 2010 23:31:28 przy kursie: 2,55 zł
Spojrzałem na forum bankier.pl i oto słowa mike-cdp:
"Nie ma potwierdzenia prowadzonych prac nad werją konsolową. Jedyne co wiadomo, to to, że nowy silnik napędziający grę jest zaprojetowany z myślą o wieloplatformowości, oraz to, że autorzy bardzo by chcieli aby wersje na konsole powstały. Myślę, że dowiemy się o tym jak będzie stosowny czas:) "

Zatem wersji konsolowej nie należy spodziewać się szybko. Co z tego wynika - wiadomo. Zaraz pojawią się posty, że to oczywiście rewelacyjna wiadomość.

Fantomas
0
Wysłane: 7 listopada 2010 23:39:20 przy kursie: 2,55 zł
Gorbashow napisał(a):
Czlowieku, a co to jest innego w tym cytacie powyzej, jak sugerowanie, ze ABC potrzebuje pieniedzy na przejeci,a wiec bedzie sypac akcje z warrantow w rynek??

Chyba jeszcze nie wytrzeźwiałeś do końca - pytałem gdzie sugerowałem, że pieniądze z warrantów będą znaczącą wartością w stosunku do ceny przejęcia ? Sam mi te słowa przypisałeś i z tym polemizujesz.

Gorbashow napisał(a):
Wczesniejszy post, przed tym cytowanym, to znowuz sugerowanie, ze jak tylko zobacza powyzej 2,40, to zaczna sypac.

To już tylko twoja nadinterpretacja i nic więcej. Napisałem, że jeśli zamierzają zrealizować zysk na akcjach Optyka to wybór giełda czy akcjonariusz będzie zależał od ceny giełdowej.

Jesteś agresywny i chamski - eot.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE cdprojekt
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

18 19 20 21 22

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,292 sek.

rwgmjzhx
fnsesgvd
mwgzvcol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scvcyktt
qpdtrawd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat