PARTNER SERWISU
xfqlauqj
31 32 33 34 35

Postulaty Użytkowników

OriUL
0
Wpisów: 75
Wysłane: 4 listopada 2010 14:17:06
Ahh no tak...do monitora jest ;p

Dziękować
Unia Leszno - Drużynowy Mistrz Polski 2010!

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 6 listopada 2010 11:07:38
W sprawie ewentualnego kasowania wpisów, będzie opracowany następujący mechanizm:
Każdy post dostanie guzik 'Jestem na NIE' służący do zagłosowania za jego skasowaniem. Obok będzie licznik oddanym za tym głosów. Każdy użytkownik będzie mógł raz kliknąć.
W zależności od tempa przyrostu głosów, raz dziennie, raz w tygodniu lub miesiącu będą listowane wpisy o najwyższym stanie licznika i kolegialnie będzie uzgadniane, czy je skasować.

Przez moment myślałem jeszcze nad czymś takim, żeby użytkownik zawsze widział wszystkie swoje wpisy, niezależnie od tego czy są widoczne dla innych, ale to byłoby już chamstwo.

discopoloo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 6 listopada 2010 11:57:25
Nie przesadzajmy w drugą stronę. Nadmiar demokracji bywa szkodliwy.
Jeśli są wulgaryzmy, agresja, lub posty bez argumentów to spokojnie sam je wyrzucaj.
Nad czym tu głosować?

Przypadków wątpliwych, kontrowersyjnych po prostu nie usuwaj i wszyscy będą happy.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 6 listopada 2010 12:42:14
WatchDog napisał(a):
Każdy post dostanie guzik 'Jestem na NIE' służący do zagłosowania za jego skasowaniem. Obok będzie licznik oddanym za tym głosów. Każdy użytkownik będzie mógł raz kliknąć.

Pomysł dobry pod warunkiem, że klikający będą w pełni obiektywni i posty-chwasty typu "będzie korba" lub "lecimy na 2 zeta" będą im przeszkadzać. A to nie jest takie pewne.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

nemooo
0
Wpisów: 375
Wysłane: 6 listopada 2010 18:41:21
To i ja coś dorzuce od siebie. Wydaje mi się ze na takie smieciowe posty poprostu sie nei zwraca uwagi. Ja np. praktycznie nie czytam takich uwag a co do klikania i glosowania to moze sie troche nie sprawdzic poniewaz raczej nie wszystkim bedzie sie chcialo klikac i glosowac na smieci.
Edytowany: 6 listopada 2010 18:41

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 6 listopada 2010 19:44:00
Jak będziesz miał pomiędzy wartościowymi wpisami 15 śmieciowych, to zacznie Ci to przeszkadzać.
Klika się i sprzedaje ;-)

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 6 listopada 2010 19:57:07
wydaje mi się, iż głosowanie za danym postem na "nie" nie przyniesie pożądanego skutku ponieważ jest to rzecz subiektywna - jednemu pasuje nic nie wnoszący wpis a drugiemu nie.

Ta kwestia i tak należeć będzie ostatecznie do moderatora. Bez skrupułów powinny być likwidowane posty/odpowiedzi, w których użytkownik odpowiada jedynie emotikonem

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 6 listopada 2010 22:35:00
WatchDog napisał(a):

to może ja odpowiem poprzez pewną analogię:

System który proponujesz sprowadza się do demokracji, która zazwyczaj niezbyt dobrze sprawdza się w tego typu sprawach.
Demokracja ma niestety jedną bardzo istotną wadę - głos człowieka mądrego i głupiego ma tą samą wagę, a że statystycznie rzecz biorąc w każdym społeczeństwie ludzi mądrych jest zdecydowanie mniej to potem moglibyśmy mieć niekoniecznie dobre wybory i decyzje.
Wady demokracji bardzo dobrze ukazują wybory parlamentarne i w ich następstwie wyłanianie rządu - każdy kolejny demokratycznie wybrany rząd doprowadza do coraz większej katastrofy budżetowej państwa. Można zapytać dlaczego winić demokrację? - ano dlatego iż każemy każdemu dorosłemu obywatelowi naszego kraju decydować sprawach niezwykle istotnych dla państwa czyli gospodarce, finansach, polityce zagranicznej itd. a czy statystyczny człowiek idąc do urny wyborczej ma o tym wszystkim pojęcie? oczywiście wiemy doskonale że nie ma - ale żyjąc w demokracji oczekujemy niejako że każdy będzie znał się na wszystkim i w efekcie podejmie właściwe decyzje przy urnie wyborczej.

Dlatego zdecydowanie wolę monarchię. Monarchia oparta jest o autorytet władcy.
Monarcha panuje w kraju, który de facto jest jego majątkiem - podobnie rzecz ma się z właścicielem który zarządza swoją firmą.
Monarcha w monarchii dziedzicznej wiedząc, że panuje dożywotnio (a po nim będą panować jego dzieci, wnuki) chce jak największego rozkwitu dla swego kraju - podobnie jak właściciel firmy chce aby jego firma rozwijała się jak najlepiej - stanowiąc źródło jego dochodu - którą potem będzie mógł przekazać swoim dzieciom.

WatchDog, "SW" to przecież Twój "kraj" więc panuj tu i rozporządzaj, autorytetu Ci nie brakuje, bądź dobrym, kreatywnym i sprawiedliwym monarchą - wystrzegaj się tylko tyranii, nie uciskaj zbytnio ludu, a zobaczysz że kraj Twój będzie mlekiem i miodem płynący, a lud Twój będzie Cię wielbił na wieki...

Boo hoo! king
Edytowany: 6 listopada 2010 22:52

WatchDog
50
Wysłane: 6 listopada 2010 22:40:01
Większość władców skończyła marnie. Szafot to wyróżnienie, z tego co pamiętam z historii (na którą nie chodziłem, mimo że uczył młodziutki wtedy Jan Żaryn), w użyciu była też szubienica oraz często-gęsto trucizna.
Wolę być sługą niż władcą.
Dobra, nie będziemy nic programować w tym kierunku. Na razie jestem lekko zbity z tropu tym, co się tu ostatnio działo, ale się wkrótcę podniosę coffee2
Edytowany: 6 listopada 2010 22:43

mila
0
Wysłane: 6 listopada 2010 22:51:26
WatchDog napisał(a):
Większość władców skończyła marnie. Szafot to wyróżnienie, z tego co pamiętam z historii (na którą nie chodziłem, mimo że uczył młodziutki wtedy Jan Żaryn), w użyciu była też szubienica oraz często-gęsto trucizna.

Tak zazwyczaj kończyli tyrani, a to jednak istotna różnica...

Edit: Skoro już zszedłem na tematy ustrojowe to warto tu dodać, iż oczywiście nie ma idealnego systemu sprawowania władzy - ale monarchia w zestawieniu z demokracją jest od niej (od demokracji) zdecydowanie lepsza.
Edytowany: 6 listopada 2010 23:11

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 7 listopada 2010 02:51:15
Kilka luznych uwag:

- jak rozumiem celem moderacji/cenzury jest zeby sie tu nie zrobilo drugie forum parkietu. To "nie lubie" moim zdaniem nie zadziala, bardziej z powodu wymienionego przez nemooo (niz mile). - 99% uzytkownikow jesli sie nie interesuje tematem wpisu, nie bedzie tracic czasu zeby go czytac i oceniac. Wiec, watki beda zamulane seriami wpisow niekoniecznie obrazliwych, ale nic nie wnoszacych. Co spowoduje dwa problemy: 1. nikomu nie bedzie sie chcialo pisac tam nic merytorycznie (tak sie pisze zazwyczaj w nawiazaniu do juz wiszacego merytorycznego wpisu) 2. trudno bedzie sie outsiderom dolaczyc do takiego watku. (ja np. czasem przegladam watki spolek o ktorych a priori nic nie wiem, wlasnie po to zeby sie czegos dowiedziec, jesli ostatnia strona nie mowi mi co to za biznes i co forumowicze widza w nim ciekawego to sie zniechecam)

- nieporownanie lepiej [dla jakosci forum na dluzsza mete] jest wywalac za duzo wpisow niz za malo

- to nie jest konstytucyjnie demokratyczne forum, to jest Twoje forum SW.

- czasami zdarzaja sie forumowicze ktorzy ewidentnie cos wnosza merytorycznie, ale komunikuja to w prowokujacy sposob (vide kiedys niejaki Madrala z forum parkietu). na moj gust lepiej jest nie zatruwac dyskusji negatywnymi emocjami niz czasami kasowac sensowne wpisy. grzeczniejsze forum moze byc nudniejszem ale np. latwiej bedzie sciagnac na takie forum przedstawicieli spolek (jak rzecznik Kulczyk Oil)

- Zrob podforum "reklamacje" gdzie kazdy autor wywalonego wpisu bedzie mial prawo wkleic tenze wraz z - to powinien byc wymog - wyjasnieniem dlaczego wpis byl wartosciowy. W takim podforum byloby miejsce na dyskusje o granicach moderacji i na guziki TAK/NIE. Ale takie reklamacje mialyby tylko role informacyjna/konsultacyjna dla moderatorow, nie sprawcza.

discopoloo
0
Wysłane: 7 listopada 2010 10:39:07
Henryk_Anatol_Rzezucha napisał(a):
Zrob podforum "reklamacje" gdzie kazdy autor wywalonego wpisu bedzie mial prawo wkleic tenze wraz z - to powinien byc wymog - wyjasnieniem dlaczego wpis byl wartosciowy. W takim podforum byloby miejsce na dyskusje o granicach moderacji i na guziki TAK/NIE.

Fajny pomysł. Jestem za.
Na pewno bym się nie awanturował gdyby znacząca większość uczestników uznała mój wpis za śmieciowy. Protestowałem przeciw nazbyt arbitralnej decyzji WatchDoga. Nigdy nie zrozumiałem argumentu o "naganianiu" na wątkach BARDZO PŁYNNYCH spółek.
Na szczęście WatchDog jest reformowalny i dzięki temu mamy szansę na ulepszenie moderacji.
Na pewno jest potrzebna. Świadczą o tym empiryczne przykłady forów nie moderowanych.
Jednocześnie na pewno powinna być daleka od cenzury.

Frog
13
Wysłane: 7 listopada 2010 10:59:36
Nie wiem jaką drogą pójdzie WatchDog w moderacji, ale mam nadzieję że nie będzie to droga istniejących już for giełdowych, bo to równia pochyła.

Osobiście optuję za moderacją, tak długo i skutecznie aż ludzie zaczną pisać merytorycznie bez złych emocji względem innych.

Uważam też, że wszelkie głosowania nad postami, publiczne reklamacje z przytaczaniem treści wyciętego postu itp. są kiepskim pomysłem.

Goście odwiedzający forum powinni dostawać kompendium wiedzy i opinii na temat spółek i giełdy. Koniec kropka.

To, że moderatorzy moderują i wycinają posty nie powinno być dyskutowane publiczne, poddawane głosowaniu itp.
Ich praca powinna być jak praca dobrego ochroniarza - skuteczna i niewidoczna dla przeciętnego użytkownika.
Follow me on Twitter

WatchDog
50
Wysłane: 7 listopada 2010 11:42:29
Engine ma opcję premoderacji, czyli posty najpierw wpadają w kolejkę, w której czekają na ewentualne dopuszczenie na rynek informacyjny.
Rozważam i to, choć dramatyczie pogorszy interaktywność forum, ale przynajmniej nie będzie że "było i zniknęło". Tylko nie w mojej obecnej sytuacji czasowej.

Z każdej awantury staram się wydobyć coś pozytywnego i iść naprzód. Gdybyś Discopolo zwyczajnie przyłączył się do sprawy, zamiast dla sportu podkopywać system i prószyć ogień przy każdej okazji, zwojowalibyśmy więcej. Ale widzę, że i Ty jesteś reformowalny.
Edytowany: 7 listopada 2010 11:43

discopoloo
0
Wysłane: 7 listopada 2010 12:07:40
WatchDog napisał(a):

Z każdej awantury staram się wydobyć coś pozytywnego i iść naprzód. Gdybyś Discopolo zwyczajnie przyłączył się do sprawy, zamiast dla sportu podkopywać system i prószyć ogień przy każdej okazji, zwojowalibyśmy więcej. Ale widzę, że i Ty jesteś reformowalny.

Poczułem się źle potraktowany i reagowałem nieprzyjaźnie.
Normalka, nieprawdaż?
Ale już mi przeszło Angel

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 listopada 2010 12:27:23
w drugiej połowie ubiegłego wieku komsomołka Luda została oddelegowana do Paryża na zjazd aktywistów organizacji młodzieżowych. została zakwaterowana w Champs Elysees Plaza i po rozgoszczeniu się chwyciła słuchawkę telefonu, dzwoniąc do swej koleżanki.
- Lusia, słuchaj, jestem w Paryżu. Zakwaterowano nas w fantastycznym hotelu. wszystko pozłacane, pokojówki w gustownych fartuszkach, a łazienka, łazienka... Olbrzymia, z wyprofilowaną wanną która ma zagłówek, funkcję hydromasażu i aromatyzator, prysznic imitujący tropikalny deszcz... Nie mogę doczekać się soboty, by się wykąpać!

Do czego zmierzam? Jestem zdecydowanym przeciwnikiem radykalnych zmian w moderowaniu forum. Chwasty w stylu "zaniżanie przed odpałem" powinny być wyrywane natychmiast. Posty kontrowersyjne, pisane pod wpływem emocji proponowałbym nadal kasować wg uznania moderatorów, lecz z kilkudniowym opóźnieniem. Pozwoli to zachować esencjonalność wątków w dłuższej perspektywie i uniknąć niepotrzebnych emocji i konfliktów, wszczynanych przez użytkowników z prowokatorskimi predyspozycjami, w które jesteśmy pośrednio zaangażowani.

mila
0
Wysłane: 7 listopada 2010 14:11:42
Panie i Panowie, to że posty chamskie, obraźliwe i okraszone mniejszą lub większa domieszką inwektyw powinny być kasowane to nie ulega wątpliwości i nad tym nie ma się co zastanawiać. Tu wszyscy jesteśmy zgodni.
Natomiast cała ta dyskusja rozpoczęła się od zasadności usuwania postów mniej lub bardziej merytorycznych (oczywiście przy założeniu że są pisane językiem ogólnie przyjętych standardów kulturalnch).

WatchDog, jak już pisałem wcześniej szerokiej demokracji (czyli w tym przypadku umożliwienie każdej osobie możliwości oddania głosu za kasowaniem postu) jestem przeciwny - to tak jakby dopuścić do postawienia diagnozy leżącemu w szpitalu pacjentowi wszystkich ludzi przebywających w szpitalu czyli zarówno pacjentów jak i lekarzy. A że lekarzy w tej grupie decyzyjnej byłoby zdecydowanie mniej to efekt takiej diagnozy byłby raczej opłakany, nasz pacjent zapewne nie przeżyłby zaaplikowanej mu terapii.

Wracając więc do forum. Proponuje rozważyć powołanie organu, który miałby za zadanie stac na straży porządku i etyki forum.

Organ składałby się np z 7 osób, powoływałby go WatchDog (jako właściciel serwisu) spośród osób, które jego zdaniem miałyby np nieposzlakowaną opinię albo cieszyłyby się ogólnym autorytetem. Oczywiście WatchDog gdyby taka była jego wola mógłby poprosić o pomoc szersze grono forumowiczów i z przedstawionych propozycji personalnych wybrać 7 osób, które jego zdaniem najbardziej nadawałyby się do tego zadania.

Członek organu byłby powoływany na czas nieokreślony i pełniłby tą funkcję do czasu własnej rezygnacji lub odwołania przez WatchDoga. Skład uzupełniałby WatchDog poprzez powołanie nowego członka na wakujące miejsce.

Organ mógłby się nazywać np:
- Straż Etyki lub
- Rada Forum lub
- Konwent Forum
lub jakaś dowolnie inna, która mi akurat nie przyszła do głowy.

Do zadań organu nalezałoby opiniowanie i usuwanie kontrowersyjnych postów. Decyzje podejmowane byłyby większością głosów jednak dla ważności głosowania udział w nim musiałoby wziąć przynajmniej 5 członków organu. Na głosowanie byłby przewidziany jakiś określony czas. Jeśli po upływie tego czasu w głosowaniu byłby remis (3:3) to rozstrzygający głos w sprawie miałby WatchDog.

Przy powtarzającym się łamaniu zasad etyki forum organ mógłby dać takiej osobie ostrzeżenie, a jeśli to nie pomogłoby i w efekcie łamanie tych zasad trwałoby nadal to organ rekomendowałby WatchDogowi usunięcie takiej osoby z grona członków forum. Ostateczną decyzję podejmowałby wtedy WatchDog.

Myślę że powołanie takiego organu zdjęłoby z WatchDoga jakąś część odpowiedzialność za podejmowanie trudnych decyzji. Dodatkowo decyzje podejmowane przez grono cieszące się autorytetem i dobrą opinią wśród pozostałych osób na pewno przyjmowane byłyby ze zdecydowanie większym zrozumieniem przez co nie budziłoby tylu kontrowersji.

Co o tym sądzicie? Co o możliwości wprowadzenia takiego rozwiązania sądzi szef portalu?

Edytowany: 7 listopada 2010 14:14

Frog
13
Wysłane: 7 listopada 2010 14:27:11
Moim zdaniem mila idziesz w swojej propozycji za bardzo w formalizację pewnych mechanizmów na forum.
Jedyne co należy zmienić, o czym pisałem już szefowi, to uaktualnić i doprecyzować Zasady Dobrosąsiedzkie i uczynić z nich regulamin, do którego przestrzegania zobowiązani byliby moderatorzy i zwykli użytkownicy.
Follow me on Twitter

mila
0
Wysłane: 7 listopada 2010 14:53:44
Frog napisał(a):
Moim zdaniem mila idziesz w swojej propozycji za bardzo w formalizację pewnych mechanizmów na forum.
Jedyne co należy zmienić, o czym pisałem już szefowi, to uaktualnić i doprecyzować Zasady Dobrosąsiedzkie i uczynić z nich regulamin, do którego przestrzegania zobowiązani byliby moderatorzy i zwykli użytkownicy.

Frog, dziekuję za pierwsze uwagi.
Hmmm, poszedłem tą drogą bo jest to jakaś wypadkowa pomiędzy jednak dość liberalną pierwszą propozycją WatchDoga o tym aby każdy mógł głosować przyciskiem "jestem na nie" a obecnym stanem gdy moderatorzy sami podejmują takie decyzje.
Chodzi mi o to że takie kilkuosobowe gremium, które cieszyłoby się autorytetem i zaufaniem większości osób mogłoby naprawdę o wiele mniej boleśnie przeprowadzać akcje kasowania kontrowersyjnych postów. Uważam że zdecydowanie zmniejszyłoby to ilość kontrowersji jakie się ewentualnie wtedy pojawiają, z tego co zdążyłem zauważyć to nie tylko na MCI objawiły się głosy niezadowolenia, ostatnio trafiłem na dwa inne wątki gdzie parę osób z wcale nie małym stażem również wyrażało swoje obiekcje na temat zbytniej ingerencji moderatora w posty.

Być może mój opis, w którym starałem się do odnieść do wszystkich drobiazgów robi wrażenie bardzo sformalizowanego, ale tak naprawdę moja propozycja sprowadza się w zasadzie do propozycji WatchDoga tyle tylko że dostęp do przycisku "jestem na nie" miałoby 7 wybranych osób zamiast wszystkich członków forum.

Edytowany: 7 listopada 2010 14:58

WatchDog
50
Wysłane: 7 listopada 2010 15:45:36
Dziękuję za wyróżnienie; jestem tylko jedną z czternastu osób załogi SW i jednym z bodaj sześciu moderatorów.
Spójność forum i zgoda jego uczestników na wspólne zasady jest podstawowym budulcem tego miejsca. Te zasady tworzymy wspólnie i co do większości się zgadzamy. Wkrótce napiszę zaktualizowany zestaw zasad, Frog ma rację, że stary się zestarzał. Nowy będziemy dopracowywać wspólnie. Najbardziej liczę na udział gości, którzy mają na koncie może 5 wpisów, z czego najdłuższy ma cztery słowa, wpadają żeby podbić "swoją" spółkę na liście wątków i są pierwsi do awantury o moderację. Tutaj zaczynam szczodrze rozdawać kilkudniowe bany, puszczając na priva informację dlaczego tak się stało.
Większy problem będzie, gdy Discopolo znów wyrwie się na wolność i wciągnie kogoś w pingponga na zasadzie "25" - "40" - "25" - "40". Pomijając czy jest to skuteczne czy nie, regulamin zabrania. Poza tym, mimo że wielu uważa mnie za psa, jestem jednak człowiekiem i strasznie szkoda mi autentycznego dowcipu, którym wiele osób aż kipi, tak że nie raz łzy ciekną mi ze śmiechu. Byle z wyczuciem, bo nie zawsze kontektst jest do śmiechu. Niestety jesteśmy na giełdzie, gdzie ludzie tracą pieniądze. A to nigdy nie jest śmieszne.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

31 32 33 34 35

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,445 sek.

zotkoabj
cutxevkv
wfvixtey
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nyfnphgk
wfgxnkyi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat