PARTNER SERWISU
ctrmxpha

Etyczne, moralne aspekty działalności spółek

topcia
0
Wpisów: 274
Wysłane: 11 listopada 2010 00:03:23
Od kiedy zaczęłam inwestować na giełdzie, co jakiś czas mam wątpliwości w kilku kwestiach. Jedna, dosyć istotna, być może za jakiś czas doczeka się osobnego wątku. Póki co jest zracjonalizowana przez moje ego. Także odkładam ją na bok i chciałabym pochylić się nad podmiotami, w które inwestujemy.

A mianowicie: czy wybierając spółkę zwracacie uwagę, na ile działalność przez nią prowadzona mieści się w ogólnie, bądź szczególnie (przez Was)pojętych normach uznawanych za moralne, etyczne? Czy konfrontujecie jej działalność z Waszym systemem wartości? Już nie piszę o łamaniu prawa, bo wiadomo, że w takie się nie inwestuje. Chociaż... nie mając wiedzy w tej kwestii można i tak uczynić.
Osobiście nie raz i nie dwa zdarza mi się myśleć o tym. Trudna to sprawa, kiedy firma jest dobrze oceniana i można na niej zarobić.

Decyzję o założeniu tego wątku przypieczętował przypadek a raczej przypadki omawiane na tym forum e-prawnik.pl/forum/biznes/wind... . Nie muszę nadmieniać, że EGB mam w portfelu, stąd moje rozterki.
Coś, ktoś, może.... ? Angel
Edytowany: 11 listopada 2010 00:14

discopoloo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 12 listopada 2010 14:07:07
Naprawdę na giełdzie jest wystarczająco dużo problemów żeby nie wymyślać sobie dodatkowych.
Przeważnie nawet nie mamy wystarczającej wiedzy żeby ocenić "moralność" spółki.
Prawdopodobnie żadna nie działa idealnie. Jak wytropisz samodzielnie czy nie biorą udziału w korupcji itd?

Oczywiście jeśli na przykład jesteś wegetarianką to nie kupuj Dudy. Angel Byłaby to hipokryzja.

digital_world
0
Wpisów: 184
Wysłane: 12 listopada 2010 14:42:43
discopoloo napisał(a):
Oczywiście jeśli na przykład jesteś wegetarianką to nie kupuj Dudy. Angel Byłaby to hipokryzja.

Co do tego to można postąpić dwojako. Słyszałem, że członkowie pewnej organizacji obrony zwierząt (PETA?) specjalnie stają się udziałowcami spółek produkujących stosowne produkty, aby na walnych uświadamiać resztę akcjonariatu o praktykach np. uboju stosowanych przy wytwarzaniu żywności, oraz wywierać nacisk na zarządy gdy te nie poprawią procedur dążąc do zmniejszenia cierpienia zwierząt. Tylko nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić jak to ostatnie miałoby wyglądać? Sypanie papierami? Spółdzielnia? blah5 Bo jakoś ciężko mi uwierzyć w objęcie znaczącego pakietu.

Odnośnie meritum to ja np. zauważyłem że bardzo lubię inwestować w spółki związane z proekologią. Ciężko mi się z nimi czasem rozstawać blackeye Jakoś tak samo wyszło więc może coś w tym jest, że mój akurat system wartości ma znaczny wpływ na podjęte decyzje inwestycyjne.
Mój blog: vibender.pl

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 listopada 2010 17:33:24
topcia napisał(a):
Decyzję o założeniu tego wątku przypieczętował przypadek a raczej przypadki omawiane na tym forum e-prawnik.pl/forum/biznes/wind... . Nie muszę nadmieniać, że EGB mam w portfelu, stąd moje rozterki.
Coś, ktoś, może.... ? Angel

Patrzę na takie rzeczy przez pryzmat oceny ryzyka.
Nie oceniam samych działań, przynajmniej dopóki nie wysłucham racji drugiej strony. Jak mówią, więzienia są pełne niewinnych (a zbanowani naprrrrawdę nie naganiali Liar ).
Odpowiadając na pytanie, inwestuję tylko tam, gdzie umiem przeanalizować, czyli tam gdzie znam i rozumiem branżę. Nie miałbym problemu z wejściem w Altrię (Philip Morris), mimo że nie lubię palenia. W szukaniu dobroci na świecie łatwo o hipokryzję. Łatwo dojść do wniosku, że niemoralne jest samo osiąganie zysku, nieważne z jakiego tytułu.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 12 listopada 2010 17:37:14
topcia napisał(a):
A mianowicie: czy wybierając spółkę zwracacie uwagę, na ile działalność przez nią prowadzona mieści się w ogólnie, bądź szczególnie (przez Was)pojętych normach uznawanych za moralne, etyczne? Czy konfrontujecie jej działalność z Waszym systemem wartości?

Nie.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

discopoloo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 13 listopada 2010 00:07:14
WatchDog napisał(a):
a zbanowani naprrrrawdę nie naganiali Liar

Na wstępie pozdrawiam Cię serdecznie dla poprawienia atmosfery Angel To chyba całkowicie etyczne więc pasuje do tego wątku.

Absolutnie nie twierdzę że nie naganiam. Wszystko zależy od tego co kto rozumie przez słowo "naganianie". Niewątpliwie wiele razy pośrednio polecałem zakup lub sprzedaż spółki.
Nadal to robię i nie wiem jak miałbym tego uniknąć pisząc dłuższy post o jakiejś spółce.

Twierdzę tylko że moje naganianie nie różni się od działań praktycznie wszystkich aktywnych uczestników forum.
Twierdzę tylko ze nie szukam w ten sposób zarobku. Pozostaję ortodoksyjnie etyczny i nie wypowiadam się w ogóle na temat trzech mało płynnych spółek w moim portfelu.
Wszystkie inkryminowane posty dotyczyły spółek o bardzo dużym obrocie czyli nawet gdyby wielu forumowiczów mnie naśladowało to nic by mi to nie dało.

Cieszę się że zapowiedziałeś modyfikację regulaminu. Myślę że nasza mała sprzeczka będzie pomocna w tym aby był to fajny regulamin.

BTW od kiedy wejdzie ten nowy regulamin?

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 13 listopada 2010 00:46:53
Topcia, odpalisz proboszczowi procent od zysku, to rozgrzeszy - tylko nie zapomnij o paragonie, tak na wszelki wypadek Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,186 sek.

xbyjcngq
iyrxxeth
auwghepd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
djrwdsbs
fgpcijiz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat