PARTNER SERWISU
cahroaia
63 64 65 66 67
siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 12 listopada 2010 11:24:17 przy kursie: 8,42 zł
jak przed chwila powiedzieli w polsat news: Prokom 'pozyczyl' pare baniek firmie King&King w zamian z pomoc w uzyskanie licencji na wydobycie w Kazachstanie. prokuratura stwierdzila, ze bylo to dzialanie na szkode spolki Shhh
sorry, ze bez szczegolow ile, kiedy itp, ale sluchalem jednym uchem - moze gdzies na necie juz jest jakis art. nie wiem tez, czy ta sprawa jest znana akcjonariatowi - uslyszalem, to pisze.

edit,
sprostowanie - 3mln i chodzilo o koncesje w Kongo (niestety umknelo mi w jakiej walucie angry3 )
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 12 listopada 2010 11:40

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 12 listopada 2010 11:59:03 przy kursie: 8,42 zł
Gdzieś dzwonią, ale w którym kościele, to nie wiesz:) To jest sprawa z 2006 roku - właśnie za to zacnego Rycha ciągają teraz po prokuraturach, usiłując mu przyszyć działanie na szkodę spółki. Szczerze powiedziawszy - dowody przestępstwa mają nędzne i nic z tego nie będzie. Prokuratura przyczepiła się nie do tych działań, co trzeba. Z tej sprawy Rychu wywinie się bez jakiegokolwiek uszczerbku, może poza moralnymi stratami wynikającymi z faktu, że musiał tam iść.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 12 listopada 2010 12:02

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 12 listopada 2010 12:09:26 przy kursie: 8,42 zł
w takim razie przepraszam za zamieszanie blackeye

tez jestem zdania, ze to nie prokuraturze lecz akcjonariuszom oceniac ryzyko podejmowane przez zarzad.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

discopoloo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 12 listopada 2010 13:41:15 przy kursie: 8,42 zł
Przemyślałem sprawę i podtrzymuję swoje wcześniejsze opinie.
Prędzej lub później dojdzie do koalicji tych dwóch miliardów baryłek pod ziemią z pieniędzmi które je znajdą i wydobędą.
Ropa jest droga a pieniędzy na świecie wręcz za dużo. Stąd taka moja prognoza.
Może Total na zasadzie farm out czyli tak jak było planowane, może ktoś inny, może na innej zasadzie. Ale to się kiedyś stanie!

Wydaje się że póki co Rysiek jest raczej częścią problemu niż rozwiązania. Ale to się zmieni bo on włożył tu stanowczo zbyt dużo kasy żeby ją stracić. Na razie twardo negocjuje, kombinuje jak zachować władzę, ale jak będzie musiał to odpuści i zostanie tu zwykłym mniejszościowym akcjonariuszem. Władzę weźmie ktoś z pieniędzmi.

Ale za to póki co można kupować 1000 baryłek pod ziemią w cenie jednej wydobytej.
Jest to kontrowersyjne w sytuacji gdy niczego się nie wierci i na żadne wydobycie się nie zanosi.
Ale gdy to się zmieni to cena 1000 baryłek pod ziemią nie będzie wynosiła 200zł jak obecnie.

irfy
0
Wysłane: 12 listopada 2010 14:11:47 przy kursie: 8,42 zł
discopoloo napisał(a):
Przemyślałem sprawę i podtrzymuję swoje wcześniejsze opinie.

Podtrzymanie wcześniejszych opinii niezwykle mnie cieszy, gdyż koniec listopada już za dwa tygodnie i fakt, że już wkrótce uraduję swe oczy kursem powyżej 20 PLN zagrzewa mnie do dalszych działań giełdowych :) Przy okazji - tutaj pytanie raczej do moderatorów - czy jest możliwa parkietowa sprzedaż niewielkiej ilości akcji za cenę 20 złotych w chwili, kiedy kurs ten wynosi coś około 7-8 PLN, ale mam chętnego, który aż przebiera nogami w celu dokonania zakupu? Czy taka transakcja przejdzie?

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 12 listopada 2010 15:45:46 przy kursie: 8,42 zł
Jesli udacie sie do odpowiedniego biura maklerskiego to napewno wam umozliwa taka tranzakcje palkietowa - ale poza rynkiem :)
Edytowany: 12 listopada 2010 17:16

irfy
0
Wysłane: 12 listopada 2010 15:53:24 przy kursie: 8,42 zł
zjk napisał(a):

Jesli udacie sie do odpowiedniego biura maklerskiego to napewno wam umozliwa taka tranzakcje palkietowa - ale poza rynkiem :)

A nie, poza rynkiem to mi się nie chce. Za dużo zachodu i za mały efekt rozgłosowo-marketingowy:) Tak więc koledze disco chyba upiecze się tym razem i nie będzie zmuszony do nabycia moich 10 Oilów, trzymanych specjalnie na okazję sprzedaży po kursie 20 PLN:) A co tam, potrzymam:) Jak już dojdzie do tych prorokowanych dwóch stów, będę miał z nich pociechę:)

discopoloo
0
Wysłane: 12 listopada 2010 16:23:45 przy kursie: 8,42 zł
@ Irfy

1.Akurat to 20zł na koniec listopada to zdecydowanie jestem skłonny odszczekac.
2.Nie przyjąłem zakładu więc nie bardzo masz powody żeby zarobic.....
zobaczymy ile, ale nie będzie to góra pieniędzy. Za to masz pełne prawo do satysfakcji z posiadania racji.
3.Moje "podtrzymanie zdania" dotyczy wyłącznie kwestii że warto w papier wchodzic (oczywiście nie więcej jak 10% portfela). Bo jak ta ropa pod ziemią spotka się z jakimiś pieniędzmi to będzie trzycyfrówka. Jakiś rok po tym spotkaniu.
Myślałem że spotkanie już w tym roku. Teraz mam wątpliwości. Ale jeśli nie w tym roku to w przyszłym. Co się odwlecze to nie uciecze.
Edytowany: 12 listopada 2010 16:43

irfy
0
Wysłane: 12 listopada 2010 17:39:47 przy kursie: 8,42 zł
discopoloo napisał(a):
@ Irfy

1.Akurat to 20zł na koniec listopada to zdecydowanie jestem skłonny odszczekac.

Myślałem że spotkanie już w tym roku. Teraz mam wątpliwości. Ale jeśli nie w tym roku to w przyszłym. Co się odwlecze to nie uciecze.

Odszczekanie przyjęte, nie jestem sadystą. Aż takim :) W poniedziałek albo wtorek przyjdzie ci jeszcze odszczekać Bioton i będzie już różowiutko. Co do przyszłego roku i "trzycyfrówek" - nie omieszkam zapamiętać i tych przepowiedni i w stosownym momencie je przytoczę, ku pokrzepieniu serc oraz schłodzenia głów :)

Amphibious
6
Wpisów: 495
Wysłane: 12 listopada 2010 21:40:46 przy kursie: 8,42 zł
Disco nie wymiękaj, do końca Listopada jeszcze daleko Speak to the hand a jak to mawiał ś.p. trener Górski ,, dopuki piłka w grze ... ,, thumbright ja tam tobie kibicuje, wyobraż sobie ich miny jak już Petrol wystartuje , rzekłbym będzie to ,, bezcenne ,, Angel Ja tam sobie Petrolka dzisiaj dokupiłem . Kurcze, jakiś tani jest... czy mi się wydaję ?
Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!

misiekmisjn
0
Wpisów: 4
Wysłane: 12 listopada 2010 22:47:43 przy kursie: 8,42 zł
a pewnie będzie jeszcze tańszy...ale w końcu da zarobićAngel bo jak się wydaje po to jest na GWP aby każdy mógł pospekulowaćAngel

SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 12 listopada 2010 23:06:39 przy kursie: 8,42 zł
Czytaliście może ten list otwarty?

www.parkiet.com/artykul/7,9859...

discopoloo
0
Wysłane: 12 listopada 2010 23:06:56 przy kursie: 8,42 zł
Różne rzeczy można o mnie powiedzieć, ale na pewno nie to że łatwo wymiękam Angel
A trzycyfrówka będzie po około roku od spotkania pieniędzy z Petrolem.
Czyli może za rok, jeśli będzie ten Total, a może znacząco później jeśli mamy jeszcze czekać dalej na to spotkanie.

@ Irfy

Nie mówię że za rok, mówię że po roku od spotkania.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 13 listopada 2010 13:24:07 przy kursie: 8,42 zł
Sprawozdanie pewnie pojawi się 15 listopada o 23:55.
Zastanawiam się nad spekulacyjnym zakupem na koniec dnia - być może raport czymś nas zakoczy. Wtedy we wtorek rano kurs może ruszyć w górę. A jeśli nie, to stracić można najwyżej 2-4%.

discopoloo
0
Wysłane: 13 listopada 2010 16:15:21 przy kursie: 8,42 zł
Rysio zaskakiwał już różnymi rzeczami, ale na ogół nie raportami. Bardziej czekam na infa o znaczących wydarzeniach niż na raport.
Wyniki mnie specjalnie w tym przypadku nie ciekawią, a jeśli nawet coś napiszą o strategii na najbliższe miesiące to wiarygodności oni nie mają. Więc chyba żadnej sensacji nie będzie. Obym się mylił!

Zaś zakup spekulacyjny może byc na godzinę, może byc na rok. Właściwie wszystko jest spekulacją. Tylko że to taki brzydki wyraz. Więc niektórzy są jaśnie inwestorami.
Czasem nawet nie wiedzą że spekulują Angel

Jeśli dokupujesz to twardy z Ciebie zawodnik (lub kompletnie szalony). Ja co mam to mam, ale nie dokupię.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 13 listopada 2010 17:07:16 przy kursie: 8,42 zł
discopoloo napisał(a):
Rysio zaskakiwał już różnymi rzeczami, ale na ogół nie raportami. Bardziej czekam na infa o znaczących wydarzeniach niż na raport.
Wyniki mnie specjalnie w tym przypadku nie ciekawią, a jeśli nawet coś napiszą o strategii na najbliższe miesiące to wiarygodności oni nie mają. Więc chyba żadnej sensacji nie będzie. Obym się mylił!

Zaś zakup spekulacyjny może byc na godzinę, może byc na rok. Właściwie wszystko jest spekulacją. Tylko że to taki brzydki wyraz. Więc niektórzy są jaśnie inwestorami.

Jeśli dokupujesz to twardy z Ciebie zawodnik (lub kompletnie szalony). Ja co mam to mam, ale nie dokupię.

Nie, ja swój pakiet upłynniłem za 10,80, parę dni przed spadkami na poziom 8 złotych.
Ale myślę, że powrót z obecnych poziomów na 10 złotych, a to ładne 20% zysku. Nigdy nie myślałem o kupowaniu OIL-a na dłużej. Jeśli to zrobię, to dopiero wtedy, kiedy będzie pewne, że zaczną wydobycie.

Pinki
0
Wpisów: 252
Wysłane: 13 listopada 2010 18:04:48 przy kursie: 8,42 zł
discopoloo napisał(a):

Trochę w tym prawdy ale nie do końca, jeśli kupuje spółke bo zakładam że za pół rok, dwa będzie dużo wyżej ( fundamentalnie ) wyceniana to uważam że to jest inwestycja. Zakładam że sprzedasz jej produktów znacząco wzrośnie i to będzie powodem lepszej wyceny.
Natomiast jeśli kupujesz np: Petrolinvest licząć że sprzedasz z zyskiem ale ten zysk nie będzie wynikiem rzeczywistej poprawy kondycji spółki tylko czystej spekulacji ( historycznie wcześniej się to już zdarzało ) to nie nazwałbym tego inwestycją, nie wierzysz w biznes który spółka uprawia. I ciebie discopolo wyjątkowo nazwałbym inwestorem jeśli mówimy o Oil-u, skoro mówisz że z ropy będą pieniądze. Tylko z pewnością jesteś jednym z nielicznych, większość kupujących teraz zwyczajnie chce wyrwać pare groszy bo przecież jak coś spadło to chociaż korekcyjnie musi się odbić, oni raczej liczą na szybki zarobek, wyrwać 20% i ucieć...

Cortez1905
0
Wpisów: 15
Wysłane: 14 listopada 2010 10:21:10 przy kursie: 8,42 zł
Z Petrolem może być wiele scenariuszy,po sprzedaży z zyskiem można dalej z płaczem obserwować jak leci na 140% przez cały tydzień.
Tak nawiasem mówiąc nie ma co szukać jutro podbitki po tym 3 kwartale chyba że będzie na następny dzień jeszcze podparte jakimś pozytywnym info - może to by była okazja dla zmiany trendu .
Czego sobie i Wam życzę
Edytowany: 14 listopada 2010 12:22

discopoloo
0
Wysłane: 14 listopada 2010 11:12:29 przy kursie: 8,42 zł
Mieszko napisał(a):

Nie, ja swój pakiet upłynniłem za 10,80, parę dni przed spadkami na poziom 8 złotych.
Ale myślę, że powrót z obecnych poziomów na 10 złotych, a to ładne 20% zysku. Nigdy nie myślałem o kupowaniu OIL-a na dłużej. Jeśli to zrobię, to dopiero wtedy, kiedy będzie pewne, że zaczną wydobycie.

To zupełnie inaczej ode mnie kombinujesz. Nie odważyłbym się sprzedać po 10.8 bo bałbym się że mi nagle trwale ucieknie do góry.

Z kolei "kiedy będzie pewne że zaczną wydobycie" to cena zakupu może być zupełnie nieatrakcyjna. Wręcz musi taka być. Na pewniakach nie ma możliwości znaczącego zarobku.

Narzuca się analogia z tymi którzy półtora roku stronili od jakichkolwiek akcji "bo sytuacja niepewna". Dziś jest pewniejsza, ale ceny odpowiednio wyższe. Jak ktoś chce poczekać na jeszcze pewniejszą sytuację to kupi jeszcze drożej.
Oczywiście analogia jest częściowo chybiona bo Petrol to Petrol, a rynek akcji to rynek akcji.

discopoloo
0
Wysłane: 14 listopada 2010 11:27:21 przy kursie: 8,42 zł
@ Pinki

Kak zwał tak zwał. Raczej czuję się tutaj spekulantem. Wydaje mi się że każdy zakup czegoś takiego jak Petrol jest formą spekulacji.
Zakup krótkoterminowy to klasyczna gra techniczna, a zakup długoterminowy to nabycie opcji.

Ta opcja jest taniutka, ale daleko out of the money. Czyli normalna sytuacja. Ale rynek lubi przesadzać. Myślę że dzięki "renomie" Rysia przesadził tutaj bardzo mocno.
Stąd parametry tej opcji uważam za okazyjne. Chociaż nie potrafię sensownie wyliczyć prawdopodobieństw lub potencjalnego zwrotu. Ale okazję wyczuwam nosem, bo nikt już nie lubi Rysia. Nawet prokuratorzy pomimo że w sprawie Kongo to mają zero racji.

Jak już byłbym ciętym prokuratorem to raczej badałbym sprawę czy przypadkiem Ryszard K.
pożyczając akcje NihonswiAG nie pożycza ich samemu sobie i przez to nie manipuluje kursem spółki. Ale przypuszczam że to całkowicie legalne bo Prokom i Nihonswi to zupełnie inne osoby prawne. Inna sprawa czy takie prawo ma sens.

Czasem jakiś leszczyk posiadający drobinki promila jakiejś spółki napisze coś na jakimś forum i zostanie wypieprzony za "naganianie". A czasem ktoś rżnie głupa w temacie setek milionów i jest dobrze. Live is brutal.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

63 64 65 66 67

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,376 sek.

aqpyhgmv
gjiwdjul
ohajefsc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bkihgypr
feyscpoc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat