Omówienie wyników spółki ATON HIGH TECHNOLOGY za 3 kwartał 2010 roku
Aton HT to jedna z niewielu naprawdę innowacyjnych spółek notowanych na NC. Ma w akcjonariacie fundusz inwestycyjny, co niewątpliwie podnosi jej atrakcyjność dla innych zainteresowanych. Jest też w segmencie NC lead, czyli uznawana za perełkę.
www.stockwatch.pl/gpw/atonht,w... – pod tym linkiem znajdziecie wyliczenie wskaźników, wykresy i najważniejsze informacje o spółce.
Aton zaraportował w 3q2010 przychody niższe niż w 2q2010 o 18%, które w dodatku miały ujemną marżę brutto. Obniżka przychodów jest wynikiem przedłużającego się procesu uzyskania pozwolenia na użytkowanie urządzeń spółki. Tak naprawdę jest to jednak ich przesunięcie w czasie, ponieważ projekty są realizowane. Zyski zostaną więc rozpoznane w niedalekiej przyszłości.
W bilansie trochę niepokoi mnie poziom należności handlowych. Jest on w wysokości przychodów ze sprzedaży z 2 kwartałów. Wygląda więc na to, że spółka albo udziela długiego terminu płatności albo ma mały problem ze ściągalnością należności. Sposób świadczenia usług powinien się bowiem charakteryzować regularnymi wpłatami. Poziom środków pieniężnych pozostaje jednak wysoki, bo Aton finansuje się zobowiązaniami krótkoterminowymi. No i oczywiście emisją.
Wartość księgowa na 1 akcję rośnie mimo i dzięki dokonaniu emisji. Jednak na szczęście nie tylko dzięki niej. Istotny wpływ na nią ma także rosnąca sprzedaż i należności. Jeszcze rok wcześniej cała wartość księgowa odnosiła się do kapitału własnego Atona. Na dzień dzisiejszy już tak nie jest. Poprawił się rating w porównaniu do poprzedniego kwartału.
Wskaźnikowo spółka nie prezentuje się ciekawie. Prawie wszystkie wskaźniki są na czerwono, czyli wzrostu kursu raczej nie przewidują. Osobiście jestem jednak fanką tej spółki i wierzę w jej rozwój ale w długim okresie. Widzę szansę na pieniądze w ekologii, nawet w Polsce, której społeczeństwo się edukuje. Ja nie drukuję sprawozdań, jak mam je omawiać

A spółka rynku szuka wszędzie, nawet bardzo daleko. Musi to co prawda wychodzić, nastarać się. Ale sukcesy na polach zagranicznych świadczą także o skuteczności zarządzających.
Pozwolę sobie odnieść się także do polityki informacyjnej Atona. Ja także uważam, że powinna być otwarta. Jeśli spółka tego nie robi, to chyba nie wie, po co znalazła się na NC. Tak jakby nie szanowała własnych właścicieli. I sama skazuje siebie na działania spekulantów.
Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.