PARTNER SERWISU
eixnxajt
39 40 41 42 43
sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 8 listopada 2010 09:23:45 przy kursie: 4,62 zł
Ci co oczekiwali na wykorzystanie urządzeń Atona na Florydzie, powinni teraz doczekać się na posprzątanie przez Atona terenu po pożarze cystern kolejowych z ropopochodnymi w Białymstoku. Firma ma szansę na promocję i zaistnienie z urządzeniami utylizacyjnymi na naszym rynku. Zobaczymy czy ma sprawny marketing i czy wykorzysta tę szansę, która pewnie drugi raz jej się tak szybko nie trafi.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

Ponteus
0
Wpisów: 43
Wysłane: 8 listopada 2010 09:39:56 przy kursie: 4,62 zł
Wczoraj wylała się mnie zupa, mam nadzieję, że firma z tak sprawnym marketingiem do mnie dotrze i posprząta. Promocje zapewniam we własnym zakresie. ;)

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 13 listopada 2010 22:58:41 przy kursie: 4,60 zł
Omówienie wyników spółki ATON HIGH TECHNOLOGY za 3 kwartał 2010 roku

Aton HT to jedna z niewielu naprawdę innowacyjnych spółek notowanych na NC. Ma w akcjonariacie fundusz inwestycyjny, co niewątpliwie podnosi jej atrakcyjność dla innych zainteresowanych. Jest też w segmencie NC lead, czyli uznawana za perełkę.

www.stockwatch.pl/gpw/atonht,w... – pod tym linkiem znajdziecie wyliczenie wskaźników, wykresy i najważniejsze informacje o spółce.

Aton zaraportował w 3q2010 przychody niższe niż w 2q2010 o 18%, które w dodatku miały ujemną marżę brutto. Obniżka przychodów jest wynikiem przedłużającego się procesu uzyskania pozwolenia na użytkowanie urządzeń spółki. Tak naprawdę jest to jednak ich przesunięcie w czasie, ponieważ projekty są realizowane. Zyski zostaną więc rozpoznane w niedalekiej przyszłości.

W bilansie trochę niepokoi mnie poziom należności handlowych. Jest on w wysokości przychodów ze sprzedaży z 2 kwartałów. Wygląda więc na to, że spółka albo udziela długiego terminu płatności albo ma mały problem ze ściągalnością należności. Sposób świadczenia usług powinien się bowiem charakteryzować regularnymi wpłatami. Poziom środków pieniężnych pozostaje jednak wysoki, bo Aton finansuje się zobowiązaniami krótkoterminowymi. No i oczywiście emisją.

Wartość księgowa na 1 akcję rośnie mimo i dzięki dokonaniu emisji. Jednak na szczęście nie tylko dzięki niej. Istotny wpływ na nią ma także rosnąca sprzedaż i należności. Jeszcze rok wcześniej cała wartość księgowa odnosiła się do kapitału własnego Atona. Na dzień dzisiejszy już tak nie jest. Poprawił się rating w porównaniu do poprzedniego kwartału.

Wskaźnikowo spółka nie prezentuje się ciekawie. Prawie wszystkie wskaźniki są na czerwono, czyli wzrostu kursu raczej nie przewidują. Osobiście jestem jednak fanką tej spółki i wierzę w jej rozwój ale w długim okresie. Widzę szansę na pieniądze w ekologii, nawet w Polsce, której społeczeństwo się edukuje. Ja nie drukuję sprawozdań, jak mam je omawiać hello1 A spółka rynku szuka wszędzie, nawet bardzo daleko. Musi to co prawda wychodzić, nastarać się. Ale sukcesy na polach zagranicznych świadczą także o skuteczności zarządzających.

Pozwolę sobie odnieść się także do polityki informacyjnej Atona. Ja także uważam, że powinna być otwarta. Jeśli spółka tego nie robi, to chyba nie wie, po co znalazła się na NC. Tak jakby nie szanowała własnych właścicieli. I sama skazuje siebie na działania spekulantów.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

robberto
0
Wpisów: 62
Wysłane: 14 listopada 2010 07:50:21 przy kursie: 4,60 zł
Ale te należności "wskoczyły" dopiero w ostatnim kwartale (z ok. 1,4 mln do ponad 4 mln) więc chyba za wcześnie mówić o problemach ze ściągalnością czy długich terminach płatności.

Natomiast kuleje nie tylko polityka informacyjna ale zwyczajne stosowanie się do ustawy o ofercie publicznej; komunikatów o przekroczeniu w dół progów udziałów w ogólnej liczbie głosów przez Barczyka i Parosę jak nie było tak nie ma, ustawowe terminy już dawno minęły. Nie podano też przyczyn odwołania ostatniego nwza, mimo że w ich własnym dokumencie dot. zasad przestrzegania ładu korporacyjnego sami się do podawania takiej informacji zobowiązali.
Edytowany: 14 listopada 2010 07:55

Piorun
0
Wpisów: 54
Wysłane: 14 listopada 2010 20:00:03 przy kursie: 4,60 zł
robberto a skad wiesz ze Parosa i Prezes nie objeli PP?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 listopada 2010 20:10:54 przy kursie: 4,60 zł
Cytat:
Aton HT to jedna z niewielu naprawdę innowacyjnych spółek notowanych na NC

Nie tak do końca... :)
W kręgach akademickich mówiło się już o tym parę lat temu(10?). Nie było prób wdrożenia, bo nie było grantów... :(

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 14 listopada 2010 21:09:03 przy kursie: 4,60 zł
Piorun napisał(a):
robberto a skad wiesz ze Parosa i Prezes nie objeli PP?

Akcjonariat O ile się nie myle to Parosa i Barczyk stanowili większą część akcjonariatu przed ostatnią emisją PP... Jeśli się myle to prosze mnie poprawić.

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
Edytowany: 14 listopada 2010 21:09

robberto
0
Wpisów: 62
Wysłane: 14 listopada 2010 22:07:53 przy kursie: 4,60 zł
Jeszcze na koniec maja Barczyk miał 24,57% w ogólnej liczbie głosów a Parosa 5,40%. Jak jest dzisiaj... no cóż, poprzednik podał linka. Barczyk coś tam z emisji skubnął bo w maju miał 1,955 mln akcji zwykłych ale ani on ani Parosa (lub spółka) o przekroczeniu w dół ustawowych progów procentowych udziałów w ogólnej liczbie głosów nie poinformowali.
Edytowany: 14 listopada 2010 22:13

Abner1984
0
Wysłane: 14 listopada 2010 22:18:50 przy kursie: 4,60 zł
Właśnie ta sprawa PP mnie bardzo zaskoczyła i rozczarowała. Wcześniej bardzo wierzyłem w Aton'a ale po ostatnich wydarzeniach ta wiara znacząco osłabła...

Zastanawiam się teraz co się stało z tymi PP? Mam wrażenie że te akcje mogły pójść do funduszy...Jeśli faktycznie tak było to fundy weszły po znacznie niższych cenach niż początkowo myślałem...Think

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 16 listopada 2010 00:33:08 przy kursie: 4,47 zł
anty_teresa napisał(a):
Cytat:
Aton HT to jedna z niewielu naprawdę innowacyjnych spółek notowanych na NC

Nie tak do końca... :)
W kręgach akademickich mówiło się już o tym parę lat temu(10?). Nie było prób wdrożenia, bo nie było grantów... :(

Ale z tych już notowanych na NC? Ach te środowiska akademickie, sama się w jednym babram Pray

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 16 listopada 2010 00:51:22 przy kursie: 4,47 zł
Abner1984 napisał(a):
Zastanawiam się teraz co się stało z tymi PP? Mam wrażenie że te akcje mogły pójść do funduszy...Jeśli faktycznie tak było to fundy weszły po znacznie niższych cenach niż początkowo myślałem...Think

Na 100% poszły do funduszy, bo już w czerwcu można było usłyszeć zapowiedź takiego ruchu, jak się podzwoniło do odpowiednich osób. Tylko że miało to nie dotyczyć Barczyka!!!

Mam wrażenie, że odwołanie NWZA jest spowodowane paniką zarządu z powodu kary jaką nałoży na nich KNF. Brak NWZA to brak konieczności deklarowania liczby głosów, co może trochę odwlec w czasie koniecznośc przyznania się do zejścia poniżej progów.

A może oni teraz cichaczem odkupują, żeby "nie było tematu"?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Miras
PREMIUM
4
Wpisów: 303
Wysłane: 16 listopada 2010 09:58:27 przy kursie: 4,50 zł
Abner1984 napisał(a):
Właśnie ta sprawa PP mnie bardzo zaskoczyła i rozczarowała. Wcześniej bardzo wierzyłem w Aton'a ale po ostatnich wydarzeniach ta wiara znacząco osłabła...

Czym zaskoczyła ? Tym ,że akcjonariusz sprzedał PP ?! Takie jest prawo akcjonariusza i nie ma co płakać. To było raczej pewne ,ze Barczyk sprzeda część PP , bo trudno było oczekiwać ,że wyłoży 2 mln zł na objęcie nowej emisji.

Oczywiście ,że PP kupiły fundusze. Co to znaczy natomiast: weszły po znacznie niższych cenach? Po jakich ?

mathu napisał(a):
Mam wrażenie, że odwołanie NWZA jest spowodowane paniką zarządu z powodu kary jaką nałoży na nich KNF. Brak NWZA to brak konieczności deklarowania liczby głosów, co może trochę odwlec w czasie koniecznośc przyznania się do zejścia poniżej progów.

A może oni teraz cichaczem odkupują, żeby "nie było tematu"?

Wrażenie błędne i niepotrzebnie tworzysz teorie spiskowe. Odwołanie NWZA wynikało po prostu z braku poparcia znaczących akcjonariuszy dla proponowanych projektów uchwał. Zresztą bardzo słusznie.

Co do obowiązku informacyjnego, to z moich pobieżnych wyliczeń wynika ,że Barczyk chyba rzeczywiście powinien poinformować o zmniejszeniu ogólnej ilości głosów WZA (zejście poniżej 20%).
Ale bez przesady, cichaczem to mozna kupić cebulę na bazarze.

Abner1984
0
Wysłane: 16 listopada 2010 12:04:50 przy kursie: 4,50 zł
Miras napisał(a):
Czym zaskoczyła ? Tym ,że akcjonariusz sprzedał PP ?! Takie jest prawo akcjonariusza i nie ma co płakać. To było raczej pewne ,ze Barczyk sprzeda część PP , bo trudno było oczekiwać ,że wyłoży 2 mln zł na objęcie nowej emisji.

O ile się nie myle prezez na początku mówił o tym że nabędzie przysługujące mu akcje. Nie mówiłem że zaskoczeniem jest fakt że akcjonariusz sprzedał akcje bo to jest normalny proceder. Jednak zejście poniżej pewnego progu w akcjonariacie i nie podanie takiej istotnej informacji nie jest akceptowalnym postępowaniem. Dobrze mi się wydaje że ustawowy termin na podanie takiej decyzji minął?

Natomiast odpowiadając na Twoje pytanie "Co to znaczy natomiast: weszły po znacznie niższych cenach?" to jeśli fundusze nabyły PP od Barczyka to znaczy że kupiły akcje po niższej cenie niż rynkowa. Entuzjastyczne informacje o wejściu kolejnego funduszu pojawiły się przy cenach 6,XX. O ile pamiętasz wzrostom towarzyszyły wtedy spore obroty i wyglądało na to że fundusz kupuje akcje na otwartym rynku(po wzrostach pojawia się informacja o przekroczeniu progu zaangażowania). Nie było nic powiedziane z żadnej strony o tym że było to dzięki PP zarządzajacych spółką. Wychodzi po prostu na to że przy obecnych cenach fundusze są ciągle na plusie.

To oczywiście jest moje osobiste spojrzenie na niedawne "rewelacje". Nie zmieniają one jednak faktu że ciągle wierzę w potencjał technologi Atona i posiadam mały pakiet akcji. Jedyne co się zmieniło to zaangażowanie, zmniejszyłem bo w moich oczach spółka stała się dużo bardziej ryzykowna.salute

mathu
0
Wysłane: 16 listopada 2010 12:22:21 przy kursie: 4,50 zł
Patrzcie jak wygląda portfel Vasto:

stockwatch.pl/inwestor/Vasto-I...

Myślicie że jak głupi zapakowali 85% portfela po cenach 5-6 zł???
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Abner1984
0
Wysłane: 16 listopada 2010 12:46:14 przy kursie: 4,50 zł
Co do Vasto to akurat wiedziałem. Z drugim, poważniejszym niż Vasto, funduszem w akcjonariacie z poczatku miałem nadzieje że wchodzili po cenach zbliżonych do rynkowych. Podkreślam z początku miałem taką nadzieje.blackeye

mathu
0
Wysłane: 16 listopada 2010 14:15:36 przy kursie: 4,50 zł
W czerwcu mówiło się właśnie o tym drugim. O Vasto nie było mowy. Tylko że w czerwcu Barczyk miał wykupić PP.

czajnik
PREMIUM
0
Wpisów: 134
Wysłane: 17 listopada 2010 20:33:02 przy kursie: 4,57 zł
Faktem jest, że spółka nie udziela interesujących nas informacji. Nie mniej jednak należy założyć, że nadal rozwija się Możemy wielu rzeczy się domyślać, interpretować dowolnie - takie nasze prawo. Z jednej strony może należałoby rozważyć ograniczeniu kosztów choćby przez przeniesienie swojego biura z Wrocławia a z drugiej strony na pewno warto zatrudnić wykwalifikowanego specjalistę technologa/inżyniera procesowego (z doświadczeniem w przemyśle) i wykwalifikowanego specjalistę ds. mikrofal (z doświadczeniem w przemyśle).
http://www.aton.com.pl/praca-u-nas
Spółka widzi jasno swoją przyszłość. Jeśli chodzi o sprzedaż licencji do USA to osobiście nie liczę na podpisanie umowy do końca br. W grudniu planowane było/jest zakończenie testów. A do zawarcia umowy może jeszcze upłynąc trochę czasu. To chyba jest zrozumiałe.
Jeżeli jest na forum akcjonariusz z Poznania to warto pojechać na Targi PolEko i porozmawiać. 23-26.2010, pawilon 3, stanowisko 17.

Wracając jeszcze do sprzedaży akcji przez akcjonariuszy ATO mam pytanie. Czy sprzedaż na przykład pakietu poniżej 5% i jednoczesnego przekroczenia 20% udziału zobowiązuje do poinformowania o tym również przez sprzedającego akcje na rynku NewConnect?

bartek393
0
Wpisów: 17
Wysłane: 18 listopada 2010 13:25:14 przy kursie: 4,51 zł
Cześć wszystkim akcjonariuszom.
Dowiedziałem się z poufnych wiadomości, że kontrakty ze Szwajcarią jak i Estonią, są jak najbardziej aktualne, problem polega tylko i wyłącznie na "procesach" administracyjnych, a to już nie leży w ich kompetencji. I nie mają żadnych informacji na temat, żeby coś sie waliło, bądż firme ciągneło w dół, w ręcz przeciwnie w firmie jest bardzo dobra atmosfera.
Jka bede wiedział coś więcej to sie odezwe, pozdrawiam

Abner1984
0
Wysłane: 18 listopada 2010 14:56:43 przy kursie: 4,51 zł
Możliwe że te kontrakty nadal są aktualne...możliwe też że nie są...

Chodzi po prostu o to że dziwna jest ostatnio polityka informacyjna firmy. Skoro w firmie taka dobra atmosfera to czemu nie pojawiło się podobne info do Tego? Pamiętacie to oświadczenie? Szkoda że potrafili hamować wzrosty a gwałtownych spadków już nie.

Wkrótce zakończy sie najprawdopodobniej sprawa rozporządzenia, pewnie wtedy zrobi się troche większy ruch...

mathu
0
Wysłane: 18 listopada 2010 19:09:41 przy kursie: 4,51 zł
Ja chętnie znowu wejdę w Atona, ale powiem szczerze, że czekam na realizację trójkąta i spadek na 3,50. Technicznie jest tu padaka, a jeśli rozporządzenie znowu się opóźni, to w grudniu będzie lawinka. Wiem że jest wiele osób, które trzymają pakiety po kilkadziesiąt tysięcy akcji i po prostu kończy im się cierpliwość. Przy takim popycie wystarczy jedna, żeby kurs poleciał na dno.
Edytowany: 18 listopada 2010 19:10

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ATONHT

39 40 41 42 43

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,372 sek.

gipghoob
onogxmja
xsjskcqb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zqlcikkt
bufgtidw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat