0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
14 listopada 2010 13:57:53
przy kursie: 17,10 zł
MaximusMinimus napisał(a):Dziękuje Panie Jakubie za odpowiedź Jestem osobiście święcie przekonany, że to ten raport zapewni nam solidną podbitkę. Po tym raporcie będzie można dokonać ponownego przeliczenia C/WK, dodając rosnącą wartość ukraińskich aktywów. To jest coś namacalnego. Wpływ tego infa na zachowanie się kursu będzie dla mnie wskazówką, czy warto czekać na raporty dotyczące aktywów w Syrii i Bruneii. Urodziny mam 22 listopada. Kto wie jaki prezent na mnie czeka.... Ja mam 15-go, czyli jutro. Też liczę na prezent. A wracając do kwestii PR. Faktycznie, KOV ma złą prasę w publikacjach niefachowych. Oto w Polityce z tego tygodnia pojawia się już drugi od debiutu artykuł, w którym o KOV mówi się jak o drugim Petrolu tzn. o przedsięwzięciu, które poniosło fiasko. O ile poprzedni artykuł ukazał się tuż po debiucie i był tendencyjny, ale powody do sceptycyzmu miały pewne uzasadnienie, to tegotygodniowy artykuł jest już po prostu przykładem manipulacji informacją: przemilczano sukcesy odwiertów, a zacytowano tylko komunikat, który donosi, że złoża w Brunei są głębiej niż zakładano. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych i uważam raczej, że to wynik ignorancji autora tekstu, ale ogólna tendencja jest bardzo zastanawiająca. Gdybym ja sam miał opierać swe decyzje giełdowe na prasie jedynie, to z pewnością nie zainwestowałbym ani grosza w KOV. I pewnie wielu ludzi się takimi banialukami sugeruje. Dlatego proponuję Panu, Panie Jakubie, przesłać newsletter autorowi artykułu. Jest nim Adam Grzeszak.
Edytowany: 14 listopada 2010 14:12
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 154
Wysłane:
14 listopada 2010 16:06:09
Nie chcę mi się rozwodzić nad tematem przy niedzieli ale uważam że na duże wzrosty przyjdzie nam jeszcze poczekać. Na dzień teraźniejszy oczekuję wzrostu do 2,50 zł. Na Ukrainie i Brunei będzie zarobek ale Syria to pociśnie dzidę bo tam jest ropy mniej więcej tyle co w Emiratach lub w Kuwejcie. Problem polega tylko w tym kiedy na nią natrafią.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 27
Wysłane:
14 listopada 2010 17:01:36
co do PRu to oglądałem tvn cnbc, jak mówili o 29 metrowym słupie ropy, szydzili sobie, podśmiechiwali itd. nie traktowali informacji poważnie. a jak widać informacja w znaczący sposób nie wpłynęła na kurs, więc co? mieli rację? j
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
14 listopada 2010 23:41:15
Zaraz... Pan Jakub chyba mówił o Ukrainie, a pytanie DROKOM-a dotyczyło Brunei. Więc to jednak nie odpowiedź. Ale polecam przeszukać forum, pośród wcześniejszych wypowiedzi znajdzie się na pewno coś, co rozwieje wątpliwości, zanim na pytanie odpowie Redface. A teraz pytanie do wszystkich: kto się niecierpliwi przed jutrzejszym dniem?
Edytowany: 14 listopada 2010 23:55
|
|
0 Dołączył: 2010-11-13 Wpisów: 3
Wysłane:
15 listopada 2010 13:04:35
przy kursie: 16,80 zł
Wcześniej czy później kurs musi ruszyć. Inaczej nowa emisja nie uda się - podobnie jak poprzednia...
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
15 listopada 2010 13:11:46
Skoro w tym raporcie nie ma być żadnych rewelacji (jak to ujął pan Korczak) to dlaczego tak zwlekają? Nie wiem jak wy ale mnie to już zaczyna irytować. Nie chodzi tu o niecierpliwość co do zysków ale o fakt, że spółką się już mało kto interesuje. Jeśli perspektywą są 3 lata, to patrząc na postęp technologiczny w 2013 r. samochody będzie się napędzać prądem i wtedy ropa odejdzie do lamusa a PGE i Tauron zacznie robić kasę na stacjach doładowań samochodów. Czeski CEZ już od kilku miesięcy opracowuje infrastrukturę. www.cire.pl/item,46144,1,0,0,0...Poczekamy zobaczmy.
Edytowany: 15 listopada 2010 13:18
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 148
Wysłane:
15 listopada 2010 13:22:11
Ostatnio raport wydali o 17:04, ale dziwi mnie fakt, że w kalendarium wydarzeń na Interii są wymienione spółki, które dziś wydadzą raport, ale.... nie ma tam KOV !? Niedopatrzenie, czy przesunęli termin?
Edytowany: 15 listopada 2010 15:21
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
15 listopada 2010 13:46:22
Ostatnio raport wydali o 17:04, ale dziwi mnie fakt, że w kalendarium wydarzeń na Interii są wymienione spółki, które dziś wydadzą raport, ale.... nie ma tam KOV !? Niedopatrzenie, czy przesunęli termin?[/quote] Raport będzie jak zwykle po sesji. Nie wiem dlaczego kogoś to dziwi, raporty są przed sesją albo po sesji, nie w trakcie sesji. Wiązać by się to musiało z zawieszeniem notowań na czas publikacji i uruchomieniem równoważenia. Co do infrastruktury, silniejsza od logiki jest kwestia przyzwyczajenia. Spójrzcie na Polską energetykę, ile lat mija od pierwszych prywatyzacji, jakie są sygnalizowane nakłady inwestycyjne, a my nadal 90% energii mamy z węgla. Za 15 lat jak zejdziemy do 75% to będzie sukces odtrąbiony na całą Europę. Podobnie z samochodem, co z tego, że może być na prąd jak ma zasięg 100 km i całą noc musisz go w gniazdku ładować domowym. Na stacji też będziesz czekał 2-3h aż się naładuje wystarczająco na dojechanie do domu? Zapomniałeś kiedyś podłączyć telefon przed pójściem do pracy? ;-) PS Ja mam zasięg 300 km na ekologicznym LPG i gdyby nie benzyna w baku to dziesiątki razy stałbym w polu a co dopiero 100-150 km ... praktyka zrobi swoje, ogniwa na dachach montuje a i tak 90% ludzi w piecu pali śmieciami sąsiada. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 15 listopada 2010 15:21
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
15 listopada 2010 14:00:41
Z tego co wiem raporty spółki mogą podawać w dowolnym momencie od zeszłego roku: www.gpw.pl/gpw.asp?cel=ogieldz...Co prawda tyczy się to raportów bieżących a nie wiem czy dotyczy kwartalnych.
Edytowany: 15 listopada 2010 14:00
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
15 listopada 2010 18:02:30
quark62 napisał(a):Skoro w tym raporcie nie ma być żadnych rewelacji (jak to ujął pan Korczak) to dlaczego tak zwlekają?
Nie wiem jak wy ale mnie to już zaczyna irytować. Nie chodzi tu o niecierpliwość co do zysków ale o fakt, że spółką się już mało kto interesuje.
Jeśli perspektywą są 3 lata, to patrząc na postęp technologiczny w 2013 r. samochody będzie się napędzać prądem i wtedy ropa odejdzie do lamusa a PGE i Tauron zacznie robić kasę na stacjach doładowań samochodów.
W Warszawie w blasku jupiterów kilka lat temu postawiono stację doładowania. Obiecano, że do tej pory będzie ich kilkadziesiąt. Nie przypominam sobie, żeby postawili choć jedną kolejną. Co do KOV, to mam taką teorię spiskową, że potencjalny nabywca akcji emisji, która niemal na pewno będzie za pół roku, celowo trzyma kurs akcji w ryzach, aby za te pół roku małym kosztem ukroić sobie ładny kawałek tortu.
|
|
|
|
Wysłane:
15 listopada 2010 18:06:18
Cytat:W Warszawie w blasku jupiterów kilka lat temu postawiono stację doładowania. Obiecano, że do tej pory będzie ich kilkadziesiąt. Nie przypominam sobie, żeby postawili choć jedną kolejną. Mało tego. Pokazywali w TVN Turbo, że gniazdo jest jakieś nietypowe. Podjechali autem i nie szło się podłączyć ! Faktycznie, jest tylko jeden punkt.
Edytowany: 15 listopada 2010 18:10
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
15 listopada 2010 22:19:28
Czy ktoś już przebrnął przez raport? Jakieś wnioski?
|
|
0 Dołączył: 2010-07-29 Wpisów: 30
Wysłane:
15 listopada 2010 22:24:53
Czy stokwatch nie daje rady :) ah te wyniki i raporty Ja troche ii... no nic sie nie zmieniło...nadal konsolidacja ( sztuczna) w granicach 1,8-1,5). Ale ja się nie znam A edit: niestety wiele osób liczyło na podbicie pod raport ale chyba nie będzie w tą strone co trzeba i tak : jesli posypią to mamy jutro spory spadek jesli nie to jak do tej pory...tak na szybko.
Edytowany: 15 listopada 2010 22:27
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
15 listopada 2010 22:25:06
Witam Forumowiczów, Wysłaliśmy właśnie raport kwartalny, jestem ciekaw Waszych komentarzy. Jutro przed południem natomiast opublikujemy (ale już nie via ESPI, ale na naszej www) pierwszy numer newslettera KOV, w którym oprócz podsumowania prac prowadzonych w III kwartale znajdzie się list CEO KOV, Tima Elliotta do akcjonariuszy, adresujący część Waszych pytań z forum oraz sekcja Q&A, w której znajdziecie odpowiedzi na pozostałe zadane na Stockwatch (choć nie tylko) pytania. Postaram się dać Wam cynk, że dokument już wisi. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
Wysłane:
15 listopada 2010 22:26:56
dolarman napisał(a):Czy ktoś już przebrnął przez raport? Jakieś wnioski? W odwiercie Marwar-1 jak i Markisa-1 stwierdzono obecność węglowodorów. Aktualnie przewidywane jest rozpoczęcie testów obu odwiertów w I kwartale 2011 r. Zarówno w odwiercie Lukut-1, jak i Lempuyang-1 stwierdzono obecność węglowodorów. Aktualnie przewidywane jest rozpoczęcie testów obu odwiertów pod koniec IV kwartału 2010 r. lub na początku I kwartału 2011 r. Jak ja to dobrze odczytuję, to zostaliśmy nabici w butelkę (miało być na przełomie IX/X)
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 listopada 2010 22:26:56
Krótko i węzłowato rzucę parę liczb. Ten wątek jest wyjątkowo merytorycznie dopieszczony, sam się z niego uczę, toteż nie będę tutaj strugał eksperta. Doskonale wiadomo, od czego zależy długoterminowa wartość wewnętrzna spółki. A tymczasem, po III kwartale: 1. Przybyło 10 mln szt. akcji. 2. WK w dolarach wzrosła o 2,2%, ale denominowana w złotych spadła o 12%. 3. Patrząc dalej na wielkości w PLN, WK na akcję spadła z 1,53 do 1,31 zł. 4. Zaczęło się coś dziać na przychodach, wielkości nadal pomijalne. 5. Wskaźniki rentowności, rotacji - można sobie przez to odpuścić. 6. Strata netto 11 tys. USD, mniejsza niż w Q2, podobna jak w Q1. 7. Zadłużenie znikome, znakomitą większość aktywów nadal finansuje kapitał własny. 8. Nie zmieniona suma bilansowa w USD, znacznie mniejsza w PLN. 9. Redukcja zadłużenia, zejście z części kredytów -> przydałby się komentarz. 10. Ogromna ujemna pozycja na kosztach finansowych -> przydałby się komentarz.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
15 listopada 2010 22:28:33
Dla naiwnych którzy wierzyli w wyniki testów w Brunei jeszcze w tym roku... :
w bloku M : strona 53 raportu q3.
"Aktualnie przewidywane jest rozpoczęcie testów obu odwiertów w I kwartale 2011 r."
w bloku L: strona 52 raportu q3.
Aktualnie przewidywane jest rozpoczęcie testów obu odwiertów pod koniec IV kwartału 2010 r. lub na początku I kwartału 2011 r."
Edytowany: 15 listopada 2010 22:29
|
|
0 Dołączył: 2010-01-14 Wpisów: 53
Wysłane:
15 listopada 2010 22:34:27
Redface napisał(a):hazard napisał(a): Kurcze teraz to pan mnie zagiął / i zmartwił/... 28 października kiedy omawiany na forum był artykuł z Parkietu, była mowa o kilku tygodniach(wiadomo- każdy ma różne podejście do tego co to znaczy kilka... ale język polski ogranicza tą liczbę do 9 (ergo w najgorszym przypadku początek grudnia) ;) ). Z powyższej pańskiej wypowiedzi można jednak odnieść wrażenie że nie jesteście jeszcze nawet na etapie wyboru wykonawcy... więc mówiąc krótko, czy jakiekolwiek wyniki/potwierdzenia - z któregokolwiek odwiertu mają szanse pojawić się przed rokiem 2011? (i jeśli tak jakie są to szanse?) Pozdrwaiam, Hazard
Witam, Czyli znów dominuje spojrzenie krótkoterminowe... Czy nie jest lepiej, że mamy, zamiast jednego odwiertu do testowania potencjalnie nawet wszystkie cztery? Gdyby do testowania był tylko Lukut, a Lempuyang był do niczego, testy faktycznie albo by się już kończyły, albo już byśmy znali ich wyniki. Ale mamy dwa perspektywiczne odwierty. I do tego kolejne dwa w drugim bloku. Co wtedy robi spółka? Myśli, jak najbardziej ekonomicznie zaplanować testowanie. Co wtedy robią inwestorzy? Martwią się! Czy ja czegoś nie rozumiem? Wracając do dalszych pytań: nie będziemy podawać wyników poszczególnych odwiertów, w ramach bloków osobno, ale razem po zakończeniu badań i oceny, bo to są kwestie połączone i analiza dwóch odwiertów razem da nam odpowiedź co do przyszłych prac w ramach bloku. Czy wyniki będą znane przed końcem 2010? Oczywiście, że tak. Cierpliwości, proszę. Pozdrawiam, Jakub Korczak /KOV/ a z raportu biezacego s.52 i 53 Cytat: BRUNEI - BLOK L ...Zarówno w odwiercie Lukut-1, jak i Lempuyang-1 stwierdzono obecność węglowodorów. Aktualnie przewidywane jest rozpoczęcie testów obu odwiertów pod koniec IV kwartału 2010 r. lub na początku I kwartału 2011 r...
BRUNEI - BLOK M ...Zarówno w odwiercie Marwar-1 jak i Markisa-1 stwierdzono obecność węglowodorów. Aktualnie przewidywane jest rozpoczęcie testów obu odwiertów w I kwartale 2011 r...
Czy sie myle, czy na wyniki poczekamy do przyszlego roku. Zakladajac, ze wszystkie testy rozpoczna sie na poczatku I kwartalu (powiedzmy luty 2011), trwaja one 6-7 tygodni(tak wspominal P. Jakub) to wychodzi, ze beda znane marzec/kwiecien 2010. Kolejne odwlekanie??
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
15 listopada 2010 22:39:52
Hazard i kz110 - co do wyników testów w Brunei przecież to było wałkowane tutaj wiele razy i chyba nikt nie myślał, że nagle coś się zmieni.
Poczekajmy na newsletter bo tam będzie mam nadzieję ciekawie wszystko opisane.
Rosną przychody i aktywa przy minimalnym zadłużeniu (w odróżnieniu do Petrolinvest finansowanie z środków własnych) i mam nadzieję rynek w końcu to doceni.
Edytowany: 15 listopada 2010 22:40
|
|
0 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 27
Wysłane:
15 listopada 2010 22:44:45
milion dolarów premii za....? pkt20
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.