0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
16 listopada 2010 08:12:17
przy kursie: 16,80 zł
Jak dobrze zrozumiałem Pana Jakuba Korczaka to gotówki z debiutu na GPW ma starczyć na jakieś 12 miesięcy (na jakieś 5 miesięcy jeszcze). Pod koniec okresu planowana jest następna emisja akcji (czy nie można jej przeprowadzić dwu etapowo z PP dla obecnych inwestorów, którzy są od początku i zaufali Kulczykowi i po przyznaniu praw poboru wdrożyć akcje bez PP dla konkretnego inwestora) Ja tak zrozumiałem informacje oraz pańską wypowiedź że emisja akcji będzie układana pod wyniki testów, a wyniki te będą znane, gdy zapadnie decyzja o dacie emisji akcji a data ta będzie znana w przedziale kwiecień / maj , by nie powtórzyć sytuacji z debiutu gdzie nie wszystkie papiery znalazły kupca. Choć wiem że to emisja akcji będzie układana pod datę wyników testów a nie odwrotnie
Choć ja sam jak i większość osób z fora chętnie uczestniczylibyśmy w zakupie nowych akcji z jakimś dyskontem za bycie od początku. A tak musimy liczyć na spadki i dokupywać akcji po niskich cenach od zniecierpliwionych.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-05 Wpisów: 278
Wysłane:
16 listopada 2010 08:30:10
Redface napisał(a):Szanowni Forumowicze, Raport kwartalny mówi o rozpoczęciu testów w Bloku L pod koniec 2010 lub I kw. 2011 i testów w Bloku M w I kw. 2011. To fakt, szanse na to, że będziemy znać wyniki jeszcze w 2010 są minimalne. Wiem, czas jakiś temu pisałem co innego. Tak więc potwierdził pan, panie Jakubie to, co napisałem kilka stron wcześniej - żonglerka terminami publikacji wyników testów to wodzenie za nos. Zapewne w tym roku wyników tych nie będzie. W lutym przeczytamy, że w grę wchodzi II połowa 2011... Ehhh... Jakoś mi to OIL zaczyna przypominać... Nie muszę dodawać, że jestem rozczarowany taką postawą spółki...
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
16 listopada 2010 08:31:55
Właśnie KOV został omówiony na TVNCNBC w kontekście Petrolinvestu. Z przekazu wynika, ze Petrol jest korzystniejszą inwestycja ponieważ Petrolinvest wykazał tylko 3 mln straty w PLN w porównaniu z 40 mln rok wcześniej, a KOV wykazał 3,8 mln ale USD czyli 15 mln PLN.
Szlag mnie trafia jak to słyszę.
Panie Jakubie,
Kiedy będziecie widoczni w mediach? Takie porównania trzeba prostować u źródła a nie rozsyłać newsletter.
Edytowany: 16 listopada 2010 08:34
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 47
Wysłane:
16 listopada 2010 08:42:30
Odpowiedz jest prosta , Redaktorzy z TVNCNBC zaczęli po prostu w sposób prymitywny bawić się w manipulowanie rynkiem. To co powiedzieli i w jaki sposób porównali wyniki KOV i Petrolinvestu to czysta kpina. Pytanie jest takie do panów redaktorów: czy pensje wam płacone przez TVNCNBC już wam nie starczają ? dorabiacie biorąc zlecenia od pana Krauze ? Co na to pan Młodkowski, przież tyle razy zapewniał o profesjonaliżmie swojej stacji ...
kpina ....
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 148
Wysłane:
16 listopada 2010 08:54:41
No i zaczęło się to, o czym pisałem na poprzednich stronach. Teraz już tylko podobne "opinie" w prasie i zjazd.
Edytowany: 16 listopada 2010 09:41
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
16 listopada 2010 09:03:14
przy kursie: 16,50 zł
Ja osobiście w redaktorach TVNCNBC nigdy nie widziałem guru rynkowego. Zresztą, gdyby sie naprawdę znali to nie musieliby pracować w telewizji.
Tak wiem o zjawisku windowania kursu spółki w górę po wywiadach w TVNCNBC, jednak wg mnie jest to raczej efekt charyzmy prezesów.
Ja poczekam na raport RPS. Jak będzie lipa to może trochę wysypie, ale tylko trochę...
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
16 listopada 2010 09:12:47
Przynajmniej Parkiet podchodzi profesjonalniej do tematu: www.parkiet.com/artykul/7,9869...Cytat:Kulczyk Oil Ventures, firma zajmująca się poszukiwaniem i wydobyciem ropy naftowej i gazu ziemnego osiągnęła po trzech kwartałach tego roku 11,7 mln zł przychodów. O poziomie wypracowanej sprzedaży w całości zdecydowała ukraińska spółka zależna KUB-Gas, która zajmuje się głównie wydobyciem błękitnego paliwa. Po trzech kwartałach 2009 r. giełdowa spółka nie wykazała się żadnymi przychodami, gdyż prowadziła tylko działalność poszukiwawczą, a w skład jej grupy nie wchodził jeszcze KUB-Gas.
Edytowany: 16 listopada 2010 09:44
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
16 listopada 2010 09:22:08
A tymczasem już jesteśmy na minusie. Kurs 1,65 i nie wiadomo, co dalej. Mizerne obroty, zlecenia S niewielkich pakietów. Widać efekt rozczarowania.
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 09:22:09
Krzysiek9, jaki to profesjonalizm. Po prostu mówią, że jest gorzej niż rok temu a byłoby jeszcze gorzej gdyby nie KUV-Gas
|
|
0 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 27
Wysłane:
16 listopada 2010 09:27:18
nooo, jest nieźle, coraz lepiej...
|
|
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 09:35:58
lukch napisał(a):kz110 napisał(a):Nie chodzi o wylewanie pomyj, ale o niekonsekwencje w informacji. Jutro "życzliwi" dziennikarze opiszą jak to w KOV-ie znowu przełożyli testowanie odwiertów, zaprzyjaźniona telewizja z politowania godnym uśmieszkiem przekaże te informacje telewidzom i zacznie się wyprzedaż, bo proszę logicznie pomyśleć, jaki procent akcjonariuszy śledzi poczynania spółki tak jak my? Wiedzę czerpią z mediów i to im wystarcza. Obym się mylił. 99% akcjonariatu obywatelskiego Pana Grada wrzucając po 4-10k długo nie dojdzie łącznie do kapitału, który włożyć może pozostały 1% nie czytujące Wyborczej z oczywistego braku czasu na bzdety (polityka, reklamy, tzw. newsy, ogłoszenia, kilka naprawdę wartościowych artykułów w tygodniu - żeby była jasność chodzi o wersję papierową, o gazeta.pl nie wspominam szerzej niż wymienienie adresu, bo w sumie nie warto). Masz rację, ale ludowa mądrość mówi, że "w kupie siła". A tak poważniej, może ktoś w kilku zdaniach potrafi opisać, na czym polegają testy odwiertów.
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 09:36:53
Dziękuje Panie Jakubie za "profesjonalizm". Zaufałem Panu w Pana zapewnienia o publikacji wyników. Nie jesteście słowni i tyle. Bawicie się kosztem małych inwestorów.
Ciekawi mnie dlaczego p. Jan nie wystartował na giełdzie w Kanadzie? Czyżby nazwisko nie znaczyło tam tak wiele jak w Polsce? A może po prostu lepiej nabijać w butelkę rodaków niż poważne rynki?
Proszę o podanie terminu publikacji wyników w przybliżeniu co do tygodnia. Wydaje mi się panie Jakubie, że na tym forum jesteśmy dla Was zbyt życzliwi i wyrozumiali i Wy to wykorzystujecie.
Jeżeli nie jesteście w stanie oszacować terminu publikacji wyników i przekładacie je co kilka tygodni to martwię się co jesteście w stanie zrobić na czas? Chyba tylko następną emisję.
Jeśli taka sytuacja wydarzyłaby mi się w pracy to już dawno bym poleciał. Nie można sobie tak bimbać z poważnych ludzi.
W co Wy w końcu gracie?
Edytowany: 16 listopada 2010 09:38
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
16 listopada 2010 09:42:54
4sa napisał(a):nooo, jest nieźle, coraz lepiej... Niecierpliwi wysypali, a ktoś grubszy zbiera. Pytanie na jak długo wystarczy amunicji żeby zbierać podaż
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
16 listopada 2010 09:52:57
Panowie dajcie spokój, nie popadajcie w paranoje jeszcze. Tragedii narazie nie ma. Nie wierzę, że te wyniki kwartalne miałyby wpłynąć na cokolwiek. Sprzedawać po raporcie to jak kupować po raporcie. Wszysyc już wcześniej wiedzieli co będzie, tylko leszcze się "ubierają" bądź wyprzedają. A grubasek czeka...
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
16 listopada 2010 09:59:36
quark62 napisał(a):Właśnie KOV został omówiony na TVNCNBC w kontekście Petrolinvestu. Z przekazu wynika, ze Petrol jest korzystniejszą inwestycja ponieważ Petrolinvest wykazał tylko 3 mln straty w PLN w porównaniu z 40 mln rok wcześniej, a KOV wykazał 3,8 mln ale USD czyli 15 mln PLN.
Szlag mnie trafia jak to słyszę.
Panie Jakubie,
Kiedy będziecie widoczni w mediach? Takie porównania trzeba prostować u źródła a nie rozsyłać newsletter.
Zapominając na chwile że wsadziłeś w tą spółke X PLN i przygladając sie spółce z boku porownywanie KOVa i Petrola wcale nie jest take trudne i nie uprawnione: poza oczywistymi - pośrednią kontrolą społek poszukiwawczych przez panów K. przy pomocy spólek z koncówką "Investments". 1) Petrol - właśnie drukuje, KOV będzie drukował za ok 6-8 miesięcy (nikt nie mowi że to pierwszy i ostatni raz). Obie spółki drukują bez PP. 2) obie spółki raportują małe przychody i mają stratę netto. 3) Petrol też wiercił dziury w ziemi i też był optymistyczny odnośnie nadchodzących wyników testów... dziury w ziemi KOV już ma, do testów nawet jeszcze nie doszedł 4) testy... jak widać Petrolowi cos te testy nie do końca poszły... KOV jakoś się do nich nie śpieszy - niektórzy piszą: "bo maja do zbadania wiecej i chcą być dokładni" równie dobrze można to obrócić i zapytać... "skoro mają wiecej to czemu sie szybciej do roboty nie zabrali?", można ciągnąć to dalej i stwierdzić "skoro się nie śpieszą może maja problemy, może nie ma tam tego tylke ile wszyscy by chcieli" - oczywiście to sprawa wiary jak podejdziesz do tematu, ale... tu na razie nie ma nic poza wiarą. 5) Jasne że Petrol jest już od dawna pod ścianą i pewnie juz się po niej osuwa - po ogromnych spadkach, i siedzi na nim spekuła... natomiast KOV jeśli okaże sie ze wyniki testów są nie zadawalające będzie miał mega spadki przed sobą a emisje akcji będzie mógł sprzedać tylko tak jak Petrol.... wiec KOV na razie pod tą ścianę zmierza - zobaczymy czy skończy tak samo czy z przed niej wyjdzie o własnych siłach a akcjonariusze nie zmienią sie w filantropów  . No i wracając do kursu i spekuły, na KOVie też nie jest tak różowo jesli chodzi o kurs... dziwnym trafem każde dobre info oznaczało spadki... dziwne... 6) Polityka informacyjna - nie ma porównania między obecną polityką informacyjna spółek... ale czy petrol nie odzywał się do swoich akcjonariuszy częsciej tuż po swoim debiucie giełdowym? no i odwlekanie informacji... czy naprawde odwlekanie istotnego infa przez p. Korczaka w bliżej "określoną ale nie określoną" przyszłość jest inne/lepsze niż odwlekanie infa przez p. Griciuka? 7) bez dobrego infa które możnaby zdyskontować -> obie firmy dryfują powoli(lub szybciej) osuwając się w dół. Czy na prawde nie ma czego porównywać? Nie ma na to najmniejszych podstaw?
|
|
0 Dołączył: 2008-12-08 Wpisów: 8
Wysłane:
16 listopada 2010 10:23:17
Cóż, zostaliśmy nabici w butelkę przez Pana Jakuba. Dwukrotnie obiecywał wyniki testów w tym roku, a nawet nie zostały rozpoczęte prace. Przy ostatniej obietnicy, gdy wyjaśniał ile to czasu potrzeba na przeprowadzenie badań i potwierdzając wyniki jeszcze w tym roku, mogliśmy przez to rozumieć, ze prace zmierzające do rozpoczęcia testów już się zaczęły. Okazuje się, że to co mówił Pan Jakub, to nie była prawda. Takie są fakty!
|
|
0 Dołączył: 2009-07-15 Wpisów: 155
Wysłane:
16 listopada 2010 10:36:18
Spokojnie do końca roku jeszcze trochę zostało i nie ma co lamentować. Każdy kto tu wchodził wiedział (a przynajmniej powinien wiedzieć) co to za spółka i jakie ma perspektywy. Spółka będzie lepiej wyglądać po ponownym przeszacowaniu złóż.
Edytowany: 16 listopada 2010 10:37
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 10:43:57
Gonu napisał(a):Cóż, zostaliśmy nabici w butelkę przez Pana Jakuba. Dwukrotnie obiecywał wyniki testów w tym roku, a nawet nie zostały rozpoczęte prace. Przy ostatniej obietnicy, gdy wyjaśniał ile to czasu potrzeba na przeprowadzenie badań i potwierdzając wyniki jeszcze w tym roku, mogliśmy przez to rozumieć, ze prace zmierzające do rozpoczęcia testów już się zaczęły. Okazuje się, że to co mówił Pan Jakub, to nie była prawda. Takie są fakty!
Oczywiście. Było wiele czasu, aby informacje o terminie testów sprostować, a nie, tuż przed wydaniem raportu napisać, że o termnie dowiemy się z raportu. Teraz czakamy na newsletter, czyli w sienkiewiczowskim stylu "ku pokrzepieniu serc". Fakty dostaliśmy w raporcie, a newsletter, co najwyżej zaliczymy do beletrystyki.
|
|
2 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 42
Wysłane:
16 listopada 2010 10:48:22
Gonu napisał(a):Cóż, zostaliśmy nabici w butelkę przez Pana Jakuba. Takie są fakty!
fakty sa takie, że od 4 listopada wiadomo, że testy się jeszcze nie ropoczeczeły (prosze przejrzeć forum), nie zmienia to jednak mojej opinii, że optymimizm pana Jakuba był znacznie na wyrost, gdy odnosił się do daty zakończenia testów, to znowu budzi podejrzenia rynku a wystarczyłaby informacja w stylu "Na dzień dzisiejszy planujemy, iz wyniki testów bedziemy mieli pod koniec roku, jednakże z uwagi na nie rozpoczęcie prac termin ten może ulec zmianie, testy wraz z opracowaniem wyników potrwają 7 do 8 tygodni, o dacie rozpoczecia testów poinformujemy przez ESPI/forum, w komunikacie po podamy nasze szacunki dotyczace istotnych parametrów złóż oraz podana zostanie decyzja co do zagospodarowania"
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
16 listopada 2010 10:54:55
Radziłbym aby powstrzymać się z wypluwaniem jadu i pokazywaniu swojego zniecierpliwienia bo za chwilę stracimy jedyny kontakt z zarządem spółki i wtedy o niczym nie będziemy informowani, nie będziemy mogli zadać pytań czy rozwiać wątpliwości. Czy tego chcecie? Take praktyki, że ktoś ze spółki w ogóle rozmawia na forum są rzadkością więc prosiłbym o pohamowanie okazywania swojej złości. Temat dlaczego wyniki testów będą później niż zostało nam to przekazane nieoficjalnie na forum został od razu wyjaśniony, że na tamtą chwilę wszystko wskazywało na to, że zdążą z testami. Oficjalnego komunikatu nie było a myślę, że Pan Jakub nie na wszytko przecież ma wpływ tym bardziej na partnerów w Brunei a zapewne od nich również dużo zależy. Też liczyłem na wyniki testów przynajmniej bloku L, ale poczekam cierpliwie. Przed nami jeszcze RPS.
Trochę spokoju i bardziej wyważonych opinii...
Edytowany: 16 listopada 2010 10:56
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.