0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
14 listopada 2010 14:58:51
przy kursie: 8,42 zł
discopoloo napisał(a):Mieszko napisał(a): Nie, ja swój pakiet upłynniłem za 10,80, parę dni przed spadkami na poziom 8 złotych. Ale myślę, że powrót z obecnych poziomów na 10 złotych, a to ładne 20% zysku. Nigdy nie myślałem o kupowaniu OIL-a na dłużej. Jeśli to zrobię, to dopiero wtedy, kiedy będzie pewne, że zaczną wydobycie.
To zupełnie inaczej ode mnie kombinujesz. Nie odważyłbym się sprzedać po 10.8 bo bałbym się że mi nagle trwale ucieknie do góry. Z kolei "kiedy będzie pewne że zaczną wydobycie" to cena zakupu może być zupełnie nieatrakcyjna. Wręcz musi taka być. Na pewniakach nie ma możliwości znaczącego zarobku. Narzuca się analogia z tymi którzy półtora roku stronili od jakichkolwiek akcji "bo sytuacja niepewna". Dziś jest pewniejsza, ale ceny odpowiednio wyższe. Jak ktoś chce poczekać na jeszcze pewniejszą sytuację to kupi jeszcze drożej. Oczywiście analogia jest częściowo chybiona bo Petrol to Petrol, a rynek akcji to rynek akcji. No widzisz, zaryzykowałem, a okazało się, że słusznie. Bo to, com sprzedał za 10,8, mogę teraz odkupić po 8,4, a przy powrocie na poziom 10,8 będę już 20% do przodu. Jeśli OIL ogłosi, że Total zacznie wydobywać z OTG czy z innych pól, to będzie luka na otwarciu 40%, ale i tak zdążę wskoczyć do pociągu. A trzymanie pakietu akcji jest stratą - nie tylko dlatego, że akcje tracą wartość, ale też dlatego, że te pieniądze mogą zarabiać gdzie indziej. Na przykład na KOV - od jutra tam duże wzrosty. ( ;) )
Edytowany: 14 listopada 2010 15:00
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
14 listopada 2010 19:05:11
[ A trzymanie pakietu akcji jest stratą - nie tylko dlatego, że akcje tracą wartość, ale też dlatego, że te pieniądze mogą zarabiać gdzie indziej. Na przykład na KOV - od jutra tam duże wzrosty. ( ;) ) [/quote]
Tylko mi tu bez takich. Zamierzam przy przypływie gotówki wejść do tego pociągu na peronie. (tzn jeszcze bardziej się w nim rozsadzić, bo już w nim siedzę) ;)
|
|
0 Dołączył: 2010-11-06 Wpisów: 90
Wysłane:
14 listopada 2010 19:18:34
Mieszko napisał(a): No widzisz, zaryzykowałem, a okazało się, że słusznie. Bo to, com sprzedał za 10,8, mogę teraz odkupić po 8,4, a przy powrocie na poziom 10,8 będę już 20% do przodu. Jeśli OIL ogłosi, że Total zacznie wydobywać z OTG czy z innych pól, to będzie luka na otwarciu 40%, ale i tak zdążę wskoczyć do pociągu. A trzymanie pakietu akcji jest stratą - nie tylko dlatego, że akcje tracą wartość, ale też dlatego, że te pieniądze mogą zarabiać gdzie indziej. Na przykład na KOV - od jutra tam duże wzrosty. ( ;) )
1.Manewr pod tytułem "sprzedam i odkupię taniej" udaje się bardzo często. Niestety w pozostałych przypadkach można stracic grube okazje. Wiele razy na różnych spółkach mi się udało, ale na nieudanym przypadku Immoeastu kompletnie poległem. Chciałem byc cwany i po udanej jeździe z 1.35 w okolice 4.0 sprzedałem żeby odkupic taniej. UCIEKŁO. Oj, lepiej było siedziec spokojnie na wszystkich akcjach niż wygrac wiele razy niewielkie pieniądze, a raz spieprzyc fantastyczną okazję. 2.Przed tą "luką 40%" to byłyby gigantyczne wzrosty. Tak jak Ty chcesz to się nie da. Uruchomienie produkcji będzie w cenach na długo przed uruchomieniem.
Edytowany: 14 listopada 2010 19:19
|
|
|
|
1 Dołączył: 2010-05-12 Wpisów: 212
Wysłane:
14 listopada 2010 21:18:17
Jak Petrol znajdzie robę to widły "zablokują" kurs i tyle ;-) Ale w takim wypadku Sobolewski powinien puścic notowania ;-)
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 14:47:39
przy kursie: 7,55 zł
Wygląda na to, że przed 16 kurs spadnie do 8 zl i posypią się Sl, których pewnie jest sporo na tym poziomie. Dziś cały rynek leci w dół, ciekawe gdzie zatrzyma się spadek OIL-a.
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 15:09:32
No i stało się. Miałem słuszne przeczucie. Wystarczyło poczekać 10 minut.... Co ciekawe, wszystkie SL ktoś od razu, w jednej minucie bardzo umiejętnie zebrał, a teraz kurs już powoli wraca w kierunku 8 złotych. Wygląda to jak zagrywka spekulantów - wyczyszczono wszystkie zlecenia S spod granicy 8 złotych.
|
|
2 Dołączył: 2009-03-16 Wpisów: 226
Wysłane:
16 listopada 2010 15:22:43
...i wyrysuje się prawdopodobnie bardzo ciekawa świeczka. Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
|
|
7 Dołączył: 2010-08-26 Wpisów: 278
Wysłane:
16 listopada 2010 15:34:23
Mieszko napisał(a):Co ciekawe, wszystkie SL ktoś od razu, w jednej minucie bardzo umiejętnie zebrał Podobnego rodzaju posty, sugerujace ze 'ktos umiejetnie' (czyli wiedzac co robi, majac przemyslany plan, jakas grubsza ryba), 'zbiera', czytam od poziomow kilkuset zlotych za akcje OIL. Nie znudzilo wam sie jeszcze naprawde to samooszukiwanie sie?
Edytowany: 16 listopada 2010 15:35
|
|
0 Dołączył: 2009-09-15 Wpisów: 252
Wysłane:
16 listopada 2010 16:17:53
Daro1982 napisał(a):dolarman napisał(a):Daro1982 napisał(a):Ładnie dzisiaj nurkujemy może zakończymy spadki na 7,5 podchodzimy pod widły krew się dzisiaj leje że aż miło dzisiaj???? raczej od zawsze z małymi wyjątkami ktoś kto zakłada rachunek maklerski, powienień mieć zablokowany dostęp do handlu na niektórych papierach przez rok ( dla jego dobra )  , niech pobiera nauki bez angażowania kapitału
|
|
0 Dołączył: 2010-11-13 Wpisów: 12
Wysłane:
16 listopada 2010 16:28:47
Czy było dzisiaj jakieś straszne info że cały rynek na czerwono i to tak solidnie
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
16 listopada 2010 16:38:24
Zmiana kodu na 7 z przodu... jak pomyślę, że ten papier chodził kiedyś po 800 pln to mam ciarki ;-)
|
|
7 Dołączył: 2010-08-26 Wpisów: 278
Wysłane:
16 listopada 2010 16:39:26
Daro1982 napisał(a):Czy było dzisiaj jakieś straszne info że cały rynek na czerwono i to tak solidnie Tak krotko: Stany solidnie w dol http://www.marketwatch.com/"Stocks start the Tuesday session in the red after reports that China will announce measures including price controls on food, while stateside industrial production and producer prices also are factored in."
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
16 listopada 2010 16:55:08
OIL to prawdziwy król spekulacji teraz tylko informacja o splicie może ruszyć kurs w górę... tak więc czekamy. tak na poważnie - RSI jest nisko, w przeszłości były dynamiczne odbicia w górę z tych poziomów wskaźnika. oczywiście odbicia w trendzie spadkowym.
Edytowany: 16 listopada 2010 16:56
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 17:39:08
constant napisał(a):Mieszko napisał(a):Co ciekawe, wszystkie SL ktoś od razu, w jednej minucie bardzo umiejętnie zebrał Podobnego rodzaju posty, sugerujace ze 'ktos umiejetnie' (czyli wiedzac co robi, majac przemyslany plan, jakas grubsza ryba), 'zbiera', czytam od poziomow kilkuset zlotych za akcje OIL. Nie znudzilo wam sie jeszcze naprawde to samooszukiwanie sie? Hahaha! Ależ ja się nie oszukuję! Nie mam żadnego powodu! Nie posiadam żadnych akcji OIL-a i nigdy nie posiadałem większej ilości. NIe należę też do tych, co w przeszłości na OILu sporo stracili. Ja po prostu, jak piroman, lubię obserwować takie piękne katastrofy. A to, że SL zostały zebrane możesz sobie zobaczyć sam na arkuszu transakcji.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
16 listopada 2010 18:48:08
Mieszko napisał(a):constant napisał(a):Mieszko napisał(a):Co ciekawe, wszystkie SL ktoś od razu, w jednej minucie bardzo umiejętnie zebrał Podobnego rodzaju posty, sugerujace ze 'ktos umiejetnie' (czyli wiedzac co robi, majac przemyslany plan, jakas grubsza ryba), 'zbiera', czytam od poziomow kilkuset zlotych za akcje OIL. Nie znudzilo wam sie jeszcze naprawde to samooszukiwanie sie? Hahaha! Ależ ja się nie oszukuję! Nie mam żadnego powodu! Nie posiadam żadnych akcji OIL-a i nigdy nie posiadałem większej ilości. NIe należę też do tych, co w przeszłości na OILu sporo stracili. Ja po prostu, jak piroman, lubię obserwować takie piękne katastrofy. A to, że SL zostały zebrane możesz sobie zobaczyć sam na arkuszu transakcji. Tylko kto gra tak mocno tutaj na spadki kursu? Komu jest na reke mocne oslabienie kursu petrolinvestu - nowa emisja nie moze byc objeta taniej niz 10 zl, wydaja mi nastepnujace mozliwe scenariusze: - gra na spadki, ktora tak naprawde polega na zbieraniu papieru i co jakis czas wyrzucaniu wiekszej ilosc aby kurs zanurkowal, jednak ktos posiada coraz wiecej akcji PetrolInvest. Nastepnie nastanie seria komunikatow ktora spowoduje wzrost kursu a ta osoba zacznie oddawac z rekompensacja. Nie pierwszy taki manewr na rynkach - ktos gra przeciwko ProkomInvest, spora czesc akcji jakie posiadaja jest zastawem na kredyty ktore zaciagneli. Znaczace obnizenie kursu spowoduje ze ProkomInvest bedzie musial szukac ratunku nie tylko dla Petro ale takze dla siebie, co moze udezyc glownego udzialowca tej firmy i/lub pomoc zalatwic pewne interesy innym grupa. - istnieje grupa ludzi ktorzy wiedza wiecej niz rynek i spodziewaja sie obnizenia wartosc akcji nominalnej. Z wiedzy ogolno dostepnej najbardziej oczywiste wydaja sie sytulacje I i II, wszczegolnosc ze z ostaniego raportu wynika jasno ze prace zwiazane z odwiertem maja szanse ruszyc, wszczegolnosc jak rece do tego przylaza firmy trzecie. Mozna takze uwazac ze ostania ktos gra przeciwko panu Krauze, nie mozna jednak wykluczyc ze ten manewr byl zaplanowany wlasie w celu obnizenia kursu. Niestety to tylko czysta fantazja byc moze jakas teoria "spiskowa". Czas pokaze, jednak obecna wycena powinna raczej zachecac do zakupu w celach spekulacyjnych.
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 19:14:51
zjk napisał(a):
......Niestety to tylko czysta fantazja byc moze jakas teoria "spiskowa". Czas pokaze, jednak obecna wycena powinna raczej zachecac do zakupu w celach spekulacyjnych.
hmnn,,,,  a co większość tu robiła do tej pory ? chciała zarobić na spekulacji a afekt jest jak wszyscy widzą, albo tną straty albo ciągle uśredniają Czy ci co kupowali po 10zł byli głupsi od tych co kupują po 8 zł ? nie sądze, tak samo kalkulowali ryzyko
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 listopada 2010 19:22:13
Jest mały kłopot z ustaleniem liczby akcji spółki na koniec września. Wg sprawozdań finansowych, liczba wynosi 29,7 mln szt. (zwana średnią ważoną liczbą). W tym samym raporcie w pkt. Kapitały własne, liczba akcji na ten sam dzień stoi jak byk 41,3 mln szt. Nawet z wyszczególnieniem kto ile ma. I taką też liczbę przyjmujemy do przeliczenia wskaźników. Nie żeby były one coś warte w wypadku tej spółki, ale porządek musi być.
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 19:23:28
Pinki napisał(a):zjk napisał(a):
......Niestety to tylko czysta fantazja byc moze jakas teoria "spiskowa". Czas pokaze, jednak obecna wycena powinna raczej zachecac do zakupu w celach spekulacyjnych.
hmnn,,,,  a co większość tu robiła do tej pory ? chciała zarobić na spekulacji a afekt jest jak wszyscy widzą, albo tną straty albo ciągle uśredniają Czy ci co kupowali po 10zł byli głupsi od tych co kupują po 8 zł ? nie sądze, tak samo kalkulowali ryzyko Rownie dobrze mozesz zapytac czy ci co kupowali po 15 zl byli glupi od tych co kupowali po 10 zl, ludzie tutaj miliony zarabiaja inni te miliony traca. Nigdy nie okreslisz dobrego momentu na wejscie do spolki tak aby nie oddac chocby 5%, byc moze rozwiazanie wejscia w ten papier gdy faktycznie doszukaja sie ropy jest jakas strategia. Tylko tego momentu mozna sie szybko nie doczekac :) Wystarczyloby jednak aby wiekszosc ludzi zmienilo zdanie i zaczeli grac na wzrosty, a nie na spadki aby prawie kazdy mogl zarobic :) Jednym z najwiekszych bledow jakie popelnila ta spolka, byly ciagle emisje bez PP... takie zagranie musi dolowac kurs.
Edytowany: 16 listopada 2010 19:24
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 19:37:41
nie wiem dokładnie o czym piszesz, kto niby tu zarobił fortune??? jeśli jakies pojedyncze osoby trafiły los na loterii to pytanie czy zgarneli kase i nigdy tu nie wrócili? bo jak wrócili to obstawiam że spokojnie mogli ten zysk przerżnąć i jeszcze porządnie wdepnąć
Aby większość ludzi zaczeła grać na wzrosty to musi być ku temu powód i niestety większość zarobić nie może... nie wiem, uprawiasz trochę takie bajkopisarstwo, albo nie rozumiem co chcesz powiedzieć
Edytowany: 16 listopada 2010 19:40
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 20:11:17
W dyskusje nie na temat nie wchodze, wybacz niechce zasmiecac forum ale moge cie zapewnic ze rozumiem co chce powiedziec. Proponuje lekture na wieczor: www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...Pomin cyferki te w tej firmie sa obecnie nie istotne, zacznij od strona 8, punkt 7. Milej lektury.
Edytowany: 17 listopada 2010 06:33
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.