PARTNER SERWISU
uxfmusqj
1 2 3

ACCA , CIMA , DI , CFA, makler

Mitia
0
Wpisów: 142
Wysłane: 30 września 2010 19:39:46

Wiem, że istnieje wątek poświęcony CFA - ale nie do końca pokrywa się z tematem, który sam chcę poruszyć - stąd zakładam nowy.
Od jakiegoś czasu przygotowywałem się do egzaminu na maklera, ale w związku z możliwością zastąpienia egzaminów na maklera i doradcę inwestycyjnego kursami, postanowiłem zmienić strategię.
Orientowałem się w sytuacji dotyczącej egzaminów ACCA, CIMA, CFA i poniekąd pokrywają one podobne pole, ale... No właśnie, i tu moje pierwsze pytanie. Który z nich uważacie za najbardziej perspektywiczny, oraz możliwie przydatny? Nie ukrywam, że jeden z pracodawców proponował mi pokrycie kosztów ACCA - jednak wiąże się to ze związaniem z miejscem pracy, a przy tym brakiem odskoczni (z braku czasu po akceptacji takiej propozycji rezygnuję z CIMA, CFA itd.)
Drugie pytanie dotyczy ACCA - jestem prawnikiem i mam podyplomówkę z finansów i bankowości - znalazłem, że studia ekonomiczne / finansowe zwalniają z 5 pierwszych części ACCA - czy wspomniana podyplomówka też?
Z chęcią poczytam wszelkie Wasze uwagi dotyczące powyższych dróg rozwoju.

PS,
czy wiadomo już coś o kursach, które mają zastąpić maklera i di?

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 30 września 2010 21:44:38
Może mam stare informacje ale jeszcze niedawno czytałem że Ministerstwo Finansów skrytykowało pomysł zniesienia egzaminów na maklera i DI. Znajomy coś też wspominał że drugi etap DI mu się zbliża i że chyba nie zniosą. Sam już nie wiem więc jak to jest?Think

CFA, do którego powoli się zbieram(stąd wątek o CFA) jest dosyć czasochłonny jeśli chodzi o przygotowania i trzeba minimum dwa i pół roku na zdanie egzaminów i do tego jeszcze trzeba spełnić szereg wymagań(staż pracy, składki...) aby móc się legitymować tytułem "CFA"

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Mitia
0
Wysłane: 30 września 2010 22:04:27
Ministerstwo ministerstwem - tam działa lobby, ale KNF podobno jest zdesperowana i co będzie zobaczymy - gdzieś czytałem, że wszystko już przygotowane - włącznie z konkretnymi kursami itd.

Ja znam akurat dwie osoby, które zawiesiły przygotowania na DI i szykują się raczej do CFA niż do tego - z perspektywy czasu przygotowanie do DI wydaje mi się pracą dość ryzykowną...

A nawet z praktycznego punktu widzenia bezsensowną - wynagrodzenie i stanowiska podobne, a materiału więcej - do tego nieokreślonego... polska paranoja.
Edytowany: 30 września 2010 22:05

Abner1984
0
Wysłane: 30 września 2010 22:37:04
Co do materiału zgodzę się...CFA jasno określa materiał i niczym nie zaskakuje. Przysyłają książki i są bardzo "przyjazne" - ważniejsze wyrażenia/terminy są pogrubione a w pytaniach zwrotu "most/least likely" itp. są pisane inna czcionką. Examin nie jest napisany tak by zmylić zdającego a sprawdzić jego wiedzę, niestety tego samego nie można o wszystkich naszych napisać(z tego co słyszałem)

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 30 września 2010 23:00:25
To ja odnośnie ACCA.

Z tym zwalnianiem to jest tak, że trzeba przesłać opis/sylabus projektu ze studiów. O podyplomówce to nie słyszałam, żeby zwalniała.

To są studia dla biegłych rewidentów bardziej niż dla finansistów sensu largo.

Mitia
0
Wysłane: 30 września 2010 23:16:08
Dzięki Kasia. Wiesz, zależy od uczelni. Ja osobiście miałem zdecydowaną przewagę finansów i ekonomii nad księgowością, czy rachunkowością. Myślę, że trzeba spróbować z tym przesłaniem sylabusu wtedy ONI rozstrzygną.

Abner1984
0
Wysłane: 6 października 2010 01:20:02
i skłaniasz się ku któremuś konkretnemu egzaminowi?

Mitia
0
Wysłane: 18 listopada 2010 22:17:18
Abner, zastanawiałem się nad tym przez ostatni miesiąc, przeglądałem materiały, czytałem opinie i wydaje mi się, że skłonię się na CFA. Jest to papier, który daje mi kwalifikacje do tego co najbardziej mnie interesuje, względnie szybko możliwy do zrobienia, a przede wszystkim najbardziej konkretny. Jako że, jestem osobą, która świeżo zmieniała pracę udało mi się też wybadać grunt pracodawców. Jestem bezpośrednio związany z szeroko rozumianą bankowością i w tym segmencie CFA to, mam nadzieję, najlepszy wybór. Nieco mniej mnie interesujący, ale też nabierający tempa certyfikat to
PRM Professional Risk Managers' Pożyjemy zobaczymy Think
Edytowany: 18 listopada 2010 22:35

Abner1984
0
Wysłane: 18 listopada 2010 23:51:02
Względnie szybko możliwy do zrobienia? Think Zależy chyba od tego jak rozumiesz "względnie szybko". Potrzeba min. 2,5 roku (idąc Grudzień, Czerwiec, Czerwiec) bądz 3 lat (3xCzerwiec). Do tego trzeba mieć przerpacowane 4 lata w branży...po spełnieniu min tych wymagań będziesz CFAthumbright ...

Ja niedługe podchodził będę do pierwszego etapu. Powiem że są to w miarę "przyjazne" książki. Wszystko tłumaczą dokładnie i przyswajalnym językiem. Typowe Amerykańskie podejście - bardzo szczegółowo i wielokrotnie wszystko tłumaczone.

Wydaje(choć może ze względu na fakt że sam się zdecydowałem nie jestem do końca obiektywny) że to słuszny wybórsalute

Mitia
0
Wysłane: 19 listopada 2010 07:15:09
Abner1984 napisał(a):
Względnie szybko możliwy do zrobienia? Think Zależy chyba od tego jak rozumiesz "względnie szybko". Potrzeba min. 2,5 roku (idąc Grudzień, Czerwiec, Czerwiec) bądz 3 lat (3xCzerwiec). Do tego trzeba mieć przerpacowane 4 lata w branży...
A nie 5? blah5
Ważna jest dla mnie ilość etapów. Poza tym już po jednym etapie mając go zaliczony, masz coś do pokazania, co podnosi twoją wartość.

Książki też przeglądałem, faktycznie są napisane rozsądnie chociaż niektóre partie do mnie nie trafiają. Podoba mi się ich przejrzystość.

PS

Zapisałeś się na jakiś kurs, czy wszystko indywidualnie?

Abner1984
0
Wysłane: 19 listopada 2010 15:41:03
Za pierwszym podejściem postanowiłem zaufać we własne możłiwościblackeye . Zobaczymy...

Wydaje mi się że 48 miesięcy przepracowane...

Fakt, już nawet pierwszy etap otwiera przed Tobą nowe szansethumbright

rzaba001
0
Wpisów: 7
Wysłane: 19 listopada 2010 19:56:07
No właśnie słyszałem, że licencje na MPW i DI mają nie być zniesione, ale to jest tak jak z emeryturami dla policjantów - w zeszłym roku zakładano, że będą pracować 25 lat a teraz już ze do 65 roku życia - więc jednym słowem - wszystko zdarzyć się może... CFA na pewno bardziej przyszłościowy, bo nie zniknie tylko dlatego, że ktoś miał sen...:) Szkoda, że są warunki dotyczące stażu pracy - bo akurat w zawodzie nie pracuję, a chętnie bym się pouczył - ciekawe sposób na ogromne pogłębienie i usystematyzowanie wiedzy i satysfakcja jaka hoho thumbright

Mitia
0
Wysłane: 20 listopada 2010 10:32:17
Abner1984 napisał(a):

Wydaje mi się że 48 miesięcy przepracowane...

Racja. Co 5 lat zmienia się materiał.

rzaba - co do zniesienia maklera wyobraź jak potężne lobby z tym walczy, mnie od robienia maklera, czy di odstrasza przede wszystkim totalna niepraktyczność wiedzy, która jest sprawdzana.

rzaba001
0
Wpisów: 7
Wysłane: 20 listopada 2010 14:40:13
I tu masz rację CFA pokazuje i uświadamia problemy, DI i makler to tłuczenie na blachę książek i zawiłości prawnych, i tylko część materiału daje "coś do myślenia".

Abner1984
0
Wysłane: 8 grudnia 2010 22:27:42
No i po Egzaminiethumbright ... Teraz trzeba pograć w "the waiting game", bo wyniki dopiero pod koniec stycznia. Ciężko cokolwiek powiedzieć o tym pierwszym etapie CFA, mogłem napisać bardzo dobrze jak i bardzo słabo. Wszystko zależy od tego czy nie popełniło się głupich/prostych błedów...blackeye

Mitia
0
Wysłane: 9 grudnia 2010 20:39:03
W takim wypadku pozostaje dopingować i życzyć najlepszych wyników thumbright

Ja przygotowuję się na najbliższy termin, ale ogrom pracy cholernie odrywa. Uczyłeś się z firmowych, czy Schwesera?

Abner1984
0
Wysłane: 10 grudnia 2010 17:41:57
z tego i tego... Troche tego jest:/...

Jelo
0
Wpisów: 23
Wysłane: 1 lutego 2011 18:20:54
I jak zdałeś, możesz mi powiedzieć jak długo się przygotowywałeś i ile godzin dziennie? Ja zamierzam zdawać egzamin CFA w czerwcu już się trochę uczę, ale zamierzam wziąć bezpłatny urlop pod koniec marca i przysiąść nad materiałem po 5h dziennie mam nadzieje że wystarczy:)

Abner1984
0
Wysłane: 1 lutego 2011 18:59:12
Więc pewnie spotkamy się w Czerwcublackeye . Nie udało się niestety, mało zabrakło.

Dosyć niski był próg zdawalności w grudniu - 36%, był prawię o 10% niższy niż w czerwcu. Gdyby był tak samo wysoki jak w czerwcu to teraz przygotowywałbym się pewnie do drugiego etapu... pocieszające jest to że zabrakło naprawde niewiele.

A co do nauki to zależy od Ciebie i Twoich predyspozycji. Najważniejsze, według mnie, jest rozwiązywanie jak największej ilości przykładowych zadań i próbnych testów.

Powodzeniasalute

Jelo
0
Wpisów: 23
Wysłane: 1 lutego 2011 19:31:30
Mogę zapytać jak długo się przygotowywałeś?? I co było dla ciebie najtrudniejsze?? Ja się najbardziej obawiam rachunkowości i etyki. Jak ci szla nauka tych działów? Powiesz mi jeszcze czy przygotowywałeś się z curiculum, czy dałeś sobie z nim spokój i postawiłeś na shwesera??

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 4,828 sek.

ivqgmxmf
ikjuthop
hpwrgvqk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vnphsuql
sfrkumpj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat