vyxvufof
Advertisement
PARTNER SERWISU
szrwxoby
43 44 45 46 47
dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 17 listopada 2010 19:07:46 przy kursie: 18,00 zł
Przy ostatnich zabawach kursem 0,18 i 0,19 i napędzaniu się na spadki, proponuje nowe krótkie info :
www.parkiet.com/artykul/23,987...

Cytat:
Na po­cząt­ku mar­ca za­rząd przed­sta­wił pro­gno­zy fi­nan­so­we na ten rok. Zgod­nie z ni­mi gru­pa Bio­to­nu ma osią­gnąć 94 mln zł zy­sku net­to, 134 mln zł zy­sku ope­ra­cyj­ne­go, 159 mln zł EBIT­DA (zysk ope­ra­cyj­ny po­więk­szo­ny o amor­ty­za­cję) oraz 363 mln zł przy­cho­dów. Spół­ka pod­trzy­mu­je te pla­ny.
Edytowany: 17 listopada 2010 19:19

dadek
0
Wysłane: 22 listopada 2010 00:50:42 przy kursie: 17,00 zł
Widzę, że chyba nikogo tu nie ma oprócz mnie salute
Właśnie dzisiaj wziąłem się za naukę analizy technicznej no i w przypadku BIOTON-u jak narazie wszystkie 10 przerobionych przezemnie wskaźników sugeruje kupuj (szkoda, że nie mam już za co :) ). Jedynym problemem, który zapewne zostanie przełamany po weekendzie jest psychika mniejszych akcjonariuszy Shame on you i osoby RK.
Traktuje tą notkę jako próbę swych sił (jako, że nie mam narazie wolnej gotówki) - w ciągu tego tygodnia wzrost na 0,21 - 0,22 w grudniu po oficjalnym potwierdzeniu danych powrót do poziomu z maja czyli 0,23 lub wybicie max 0,25.
Dodatkowo odnalazłem informację o współpracy biotonu z firmą która otrzymała sporą dotację unijną co niewątpliwie również wpłynie na wartość spółki.
Czuję, że gdyby nie osoba RK byłaby to jedna z lepszych inwestycji zimowych Anxious

Aurox
0
Wpisów: 35
Wysłane: 22 listopada 2010 07:24:38 przy kursie: 17,00 zł
Odnośnie Biotonu wiem jedno - zawsze gdy myślisz, że już niżej być nie może, to ta spółka w jakiś magiczy sposób dalej leci w dół.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 22 listopada 2010 07:51:36 przy kursie: 17,00 zł
dadek napisał(a):
Właśnie dzisiaj wziąłem się za naukę analizy technicznej no i w przypadku BIOTON-u jak narazie wszystkie 10 przerobionych przezemnie wskaźników sugeruje kupuj (...) w ciągu tego tygodnia wzrost na 0,21 - 0,22 w grudniu po oficjalnym potwierdzeniu danych powrót do poziomu z maja czyli 0,23 lub wybicie max 0,25...[

luzna propozycja - mozesz przejrzec ten watek od poczatku, lub chocby od okolic 30 strony.
od poltora roku nie slysze nic innego, jak 'firma skazana na sukces', pewniak top ten w portfelu inwestora (wg wszelkiej masci analitykow) na lato 2009, jesien 2009, wiosne 2010, lato 2010, jesien 2010, wiosne 2011... kiedys trafia... moze...
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 22 listopada 2010 08:28:25 przy kursie: 17,00 zł
siekoo napisał(a):
od poltora roku nie slysze nic innego, jak 'firma skazana na sukces', pewniak top ten w portfelu inwestora (wg wszelkiej masci analitykow) na lato 2009, jesien 2009, wiosne 2010, lato 2010, jesien 2010, wiosne 2011... kiedys trafia... moze...

Ewidentna paralela z Oilem, tam też jest od zawsze ' no teraz to już musi odbić'.
Ot, Rysiowe firmy figlarne i nieprzewidywalne.
Edytowany: 22 listopada 2010 08:28

dadek
0
Wysłane: 22 listopada 2010 17:48:22 przy kursie: 18,00 zł
No panowie moje przypuszczenia się zaczynają potwierdzać thumbright
Dzisiaj odbiło 15% na Oilu a biorąc pod uwagę wykresy nałożone na siebie (BIOTON i OIL) do końca tygodnia będziemy mieć 0,21 na biotku.
Co ciekawe niewiele wnosi do sprawy to co się dzieje w firmach bo obie zachowują się bliźniaczopodobnie więc wystarczy je porównywać ze sobą ( dokładnie wykresy )blackeye

Arkuos
1
Wpisów: 212
Wysłane: 22 listopada 2010 18:03:37 przy kursie: 18,00 zł
No nie wiem ... Jesteś pewien ? Bo nie wiem czy kupować. A jak stracę to się zdenerwuję.

dadek
0
Wysłane: 22 listopada 2010 18:36:23 przy kursie: 18,00 zł
Jestem za świeży, żeby doradzać blackeye
Więc bynajmniej tutaj przedstawiam tylko swoje założenia (tak jak już pisałem kilka postów wcześniej).
Jednego byłem prawie pewny, a mianowicie tego, że zakup dzisiaj po 17 groszy przyniesie szybki zysk. Niestety nie miałem wolnej gotówki. Inna sprawa, że na Biotku kolejka jest dłuuuga i niestety nie zawsze się dostanie to co by się chciało.
Co do moich założeń w tym tygodniu 0,20 0,21 zł - sugeruję się bliźniaczo podobnymi wykresami biotka i petrola w okresie ostatniego roku (tutaj nic innego nie działa blackeye). Spółki RK są jak wiadomo dosyć cienkie i rządzi nimi spekuła. Jednak ona kieruje się również jakimiś prawami (zobaczcie jak np odbił się BOMI po piątkowej panice).
No zobaczymy jeszcze czy Petrol zostanie na swoim nowym poziomie (wydaje mi się jednak, że tak bo nie było podstaw do takiej paniki, przypuszczam nawet że ustali się ostatecznie w okolicach 8 złociszy).
A apropos straty to ja sporo popłynąłem na spółkach RK więc tutaj nigdy nie zaryzykuję doradzać (zwłaszcza, że tu nie decydują o niczym drobni akcjonariusze). Jednak dzięki tym stratom trochę się wczuwam w sytuację i dogłębnie staram się te spółki zgłębić (uważam bowiem, że to prawdziwy majstersztyk RK do wyciągania kasy z rynku i grania na spadki pożyczonymi akcjami) Anxious
Edytowany: 22 listopada 2010 18:55

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 24 listopada 2010 13:27:22 przy kursie: 17,00 zł
Omówienie wyników spółki BIOTON za 3 kwartał 2010 roku

Bioton to trochę negatywna gwiazda warszawskiego parkietu. Ze spółką wiązały się wielkie oczekiwania opracowywania nowych rentownych leków. Jednak od działalności spółki dużo ważniejsze okazały się postępki jej głównego akcjonariusza, który kolejnymi emisjami doprowadził do znacznego spadku WK na 1 akcję. Spółka ma też problem z wykazaniem zysku.

Link do wskaźników: www.stockwatch.pl/gpw/bioton,w...

W porównaniu do danych półrocznych nastąpiło dalsze uszczuplenie kapitału własnego spółki. Stało się tak mimo podniesienia kapitału zakładowego spółki i wzrostu aggio. W 3q2010 Bioton wygenerował stratę w wysokości 11 mln PLN. W ujęciu kumulatywnym faktycznie widać w rachunku wyników zysk w wysokości 10,5 mln PLN ale wynika on w całości z zysku 36,5 mln PLN działalności zaniechanej, który został wykazany w 2q2010. Czyli formalnie w kapitałach widzimy dodatnią rentowność ale nie jest to zysk powtarzalny dotyczący kontynuowanej podstawowej działalności Biotonu.

Sprzedaż podstawowych leków rośnie na rynku polskim w tempie nie przekraczającym 5%. Rynki zagraniczne – głównie Azja – pokazują większe wzrosty. Niestety spółka nie chwali się odniesieniem wzrostu własnej sprzedaży do wzrostu rynku w całości. Czy to oznacza, że udziały Biotka spadają? W każdym razie przychody ze sprzedaży w ujęciu nominalnym rosną. W porównaniu do 3q2009 mamy wzrost o ponad 20%. Marża brutto na sprzedaży w ujęciu procentowym spadła w tym okresie z 34% do 37% rok wcześniej. Masa zysku brutto na sprzedaży nie wystarcza na pokrycie kosztów sprzedaży i ogólnego zarządu. W efekcie podobnie jak rok wcześniej mamy stratę z działalności operacyjnej. Dzięki ograniczeniu kosztów finansowych strata brutto jest dużo mniejsza niż za 9M2009.

Niestety w przypadku Biotonu śledzenie informacji o sprzedaży kolejnych leków, podpisywaniu umów na współpracę z firmami nie ma większego sensu. One mogą doprowadzić do poprawy wyników spółki w długim okresie. Ale minie dużo czasu i jeszcze bardzo długa droga, zanim spółka da radę przywrócić akcjom zdolność do wzrostu. Oczywiście takie zmiany mogą nastąpić ale moim zdaniem potrzebna naprawdę dużej liczby pozytywnych informacji i ich odzwierciedlenia w wynikach.

Rośnie zadłużenie długoterminowe Biotka – mamy jeszcze więcej kredytów. Dzięki temu mamy dodatnie przepływy z działalności finansowej. Te jednak są konsumowane przez działalność operacyjną i inwestycyjną. Dlatego mamy uszczuplenie stanu gotówki na koniec kwartału. Ta jednak ma bezpieczny wysoki poziom, więc finansowanie jest zapewnione na najbliższy czas. Spółka ma jednak dość poważne potrzeby gotówkowe, których nie jest w stanie póki co pokryć bez kolejnych emisji. W bilansie po stronie aktywów nie widać żadnych istotnych zmian.

Wskaźniki niestety w znacznej większości ujemne. Nawet wypracowanie zysku w poprzednim kwartale nie pozwoliło na pokrycie wcześniej zakumulowanych strat. C/WK wskazuje na niedowartościowanie ale tutaj uwaga – wartość się zmieni po rozpoznaniu w kapitale całej emisji. Cały czas czekamy na pozytywne info od Biotka ale nie oczekiwane przez zarząd zyski lub rekomendacje. Tylko potwierdzalne dane o rentowności, o braku dodrukowywania nowych akcji, o budowaniu wartości wewnętrznej. Jak na razie tylko czekamy.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

dadek
0
Wysłane: 25 listopada 2010 20:04:21 przy kursie: 18,00 zł
Strasznie tu mały ruch blah5
Mam pytanko do obeznanych czy dobrze myślę że :

wol.sprzed(liczba zlec.) - 0,17 -4 500 000 (1)

To tylko jedno zlecenie w dniu dzisiejszym na sprzedaż akcji po 0,17 zł ????

żródło: mojeinwestycje.interia.pl/gie/...

Miras
PREMIUM
4
Wpisów: 303
Wysłane: 26 listopada 2010 07:50:30 przy kursie: 18,00 zł
Tak, jedno.
Ale nie przykładaj do tego dużej wagi. Przed otwarciem zniknie. To stały element na biotonie. Zresztą po obu stronach.
Edytowany: 28 grudnia 2010 15:45

dadek
0
Wysłane: 26 listopada 2010 10:00:23 przy kursie: 18,00 zł
No tak ale to oznacza, że jeden grubas tzyma kurs w widełkach 0,17-0,18 gdy powinien być już o jeden punkt wyżej.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 29 listopada 2010 12:15:10 przy kursie: 17,00 zł
No to stało się analogi sa na listach...

www.pulsmedycyny.com.pl/index/...

Tyle z tego że zapewne za chwile BIO większe przychody bedzie miał z eksportu niż Polski.

Biroąc pod uwagę jeszcze to www.pulsmedycyny.com.pl/index/... to za jakiś czas może być gorąco...
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 29 listopada 2010 12:16

dadek
0
Wysłane: 2 grudnia 2010 09:52:22 przy kursie: 18,00 zł
Wygląda na to, że dzisiaj coś drgnęło na Biotku. Coraz większy popyt i coraz częściej kupują po 0,18. Ciekawe czy fundusze zrobiły już zmiany w swoich portfelach w związku ze zmianą w WIG20? Jeśli tak to pozostaje czekanie na potwierdzenie listopadowych info. king
Edytowany: 2 grudnia 2010 09:55

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 2 grudnia 2010 11:56:19 przy kursie: 18,00 zł
a moze 'coraz chetniej sprzedaja po 0,18'? jak to zinterpetujesz? blackeye
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Pinki
0
Wpisów: 252
Wysłane: 2 grudnia 2010 12:10:12 przy kursie: 18,00 zł
dadek napisał(a):
Widzę, że chyba nikogo tu nie ma oprócz mnie salute
Właśnie dzisiaj wziąłem się za naukę analizy technicznej no i w przypadku BIOTON-u jak narazie wszystkie 10 przerobionych przezemnie wskaźników sugeruje kupuj (szkoda, że nie mam już za co :) ). Jedynym problemem, który zapewne zostanie przełamany po weekendzie jest psychika mniejszych akcjonariuszy Shame on you i osoby RK.
Traktuje tą notkę jako próbę swych sił (jako, że nie mam narazie wolnej gotówki) - w ciągu tego tygodnia wzrost na 0,21 - 0,22 w grudniu po oficjalnym potwierdzeniu danych powrót do poziomu z maja czyli 0,23 lub wybicie max 0,25.
Dodatkowo odnalazłem informację o współpracy biotonu z firmą która otrzymała sporą dotację unijną co niewątpliwie również wpłynie na wartość spółki.
Czuję, że gdyby nie osoba RK byłaby to jedna z lepszych inwestycji zimowych Anxious

widzę że gustujesz w samym perełkach Sick Bioton, Petrolinvest, co jeszcze ????

na tych papierach bardzo dobrze sprzedają marzenia, no może jeszcze lepsi są w upychaniu kolejnych emisji w rynek, szkoda czasu na te gnioty nawet jeśli czasem można tu zarobić to generalnie wciąż zabawa w głupiego jasia

Mitia
0
Wpisów: 142
Wysłane: 2 grudnia 2010 12:57:54 przy kursie: 18,00 zł
I tak kolejka jest długa. Ja upycham swój pakiet kupiony po 0,16 za 0,18 od prawie 2 tygodni i nic nie zeszło jak dotąd Eh?

dadek
0
Wysłane: 2 grudnia 2010 20:24:54 przy kursie: 18,00 zł
siekoo napisał(a):
a moze 'coraz chetniej sprzedaja po 0,18'? jak to zinterpetujesz? blackeye

Ilość chętnych do sprzedawania po 0,18 się nie zmienia od tygodnia. Natomiast ilość chętnych do kupienia po 0,17 wzrosła dzisiaj znacząco (wolumen z 25 mln na 45 mln to chyba znacząca różnica )

Ps.
Wiem Pinki, że to "perełki" naszej giełdy dlatego je obserwuje Whistle tzn. Jak ktoś już jest blisko dna i zaczyna wgniatać się w muł to czasami może się odbić :)
Pewnie zaraz mnie skrytykujecie ale ja sobie popatrzę i tak :)

Pinki
0
Wpisów: 252
Wysłane: 2 grudnia 2010 21:59:21 przy kursie: 18,00 zł
Każdy robi co uważa za słuszne, ale takich spółek które szurują po dnie jest wiele i zawsze znajdą się takie które potrafią wyjść na prostą, nie mówię żę nie można tu zarobić, teoretycznie na każdym nawet największym bankrucie można wyciągnąć sporą kase ale trzeba mieć przy tym dużo wiedzy, doświadczenia i mimo wszystko szczęścia a najlepiej informacji z pierwszej ręki. Na dłuższą mete drobnica jest jednak skazana na porażkę, więc najlepiej aby takie spółeczki nie były dominujące w naszych portfelach inw.

Bioton raz miałem i jakimś cudem na nim zarobiłem pare groszy, mimo wszystko dzisiaj nie powtórzyłbym tej operacji, uważam że miałem farta i dziękuje więcej nie spróbuje.

dadek
0
Wysłane: 10 grudnia 2010 22:22:19 przy kursie: 16,00 zł
Niewiele ale trzymam. Do końca grudnia, chyba, że nagle coś się zmieni smilebox . Narazie to tylko moje przypuszczenia ale wygląda dla mnie to tak:
RK nigdy nie szanował drobnych o czym już wspomniałem na OIL-u i jak snorting wyciskał z nich ile się da. Tak więc spodziewam się, że taktyki nie zmienił i czeka do odpowiedniego obniżenia kursu bieżącego, żeby znowu zaskoczyć nas nowym info, które da zarobić krocie zbierającym akcje w odpowiednio niskiej cenie. Oczywiście nie wiem zbierać należy przy 16 czy 15 czy też 18 grosikach. Kurs raczej poniżej 16 nie spadnie (przynajmniej do końca grudnia) bo większość chętnych do zarobku jeszcze czeka i przebiera nogami. Sam już się dołuję widząc od chyba miesiąca 18 - 17 dlatego się nie dziwię , że niektórzy pękają i wyrzucają . Inna sprawa, że dzięki nim coś się dzieje hello1
Edytowany: 10 grudnia 2010 22:24

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BIOTON
  • 3 ciekawe spółki z obszaru technologii medycznych pod lupą analityków
    3 ciekawe spółki z obszaru technologii medycznych pod lupą analityków

Zdaniem Katarzyny Kosiorek z Trigon DM warto obserwować akcje Pure Biologics, prezes Genomtecu natchnął akcjonariuszy swojej spółki optymizmem, a zdaniem Krzysztofa Radojewskiego z Noble Securities Bioton może skorzystać na niedoborach insuliny wywołanych przez popularny Ozempic.

• Prognozy wyników za III kwartał dla pięciu giełdowych maluchów
    Prognozy wyników za III kwartał dla pięciu giełdowych maluchów

Sezon wyników za III kwartał nabiera tempa, a listopad pod względem liczby publikacji zapowiada się niezwykle gorąco. W przyszłym miesiącu kilkaset spółek z GPW podsumuje wyniki osiągnięte tego lata. Analitycy Noble Securities i DM BOŚ w ramach Giełdowego Programu Wsparcia Pokrycia Analitycznego 4.0 przygotowali prognozy dla pięciu parkietowych maluchów.

43 44 45 46 47

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,247 sek.

icjgagjn
gsfwtmfj
opavnuhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wnewvwdc
mdhwsmvh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat