PARTNER SERWISU
fyzkspxr

Kolorowanie wyników spółek w sprawozdaniach

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 30 listopada 2010 10:49:35
Jako, że niestety nie miałem nigdy do czynienia z księgowością moja wiedza na temat sprawozdań jest ograniczona do pewnych podstaw. Zanim opanuję MSR-y ze zrozumieniem a co więcej, nauczę się doszukiwać drugiego dna w raportach minie trochę czasu.

Stąd pytanko - natknął się ktoś może na jakies fajne opracowania na temat sprawozdań finansowych i tego w jaki sposób spółki w przeszłości kolorowały swoje wyniki? Książki, cokolwiek. Byle nie dotyczyło amerykańskiego rynku tylko było jak najbardzie powiązane z naszymi realiami.

Temat jest zapewne głęboki, ale mam wrażenie, że wcale nie nudniejszy od niejednej książki sensacyjnej blackeye więc z chęcią bym coś o tym poczytał. Jakieś propozycje?
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Edytowany: 1 grudnia 2010 10:46

iktorn
0
Wysłane: 30 listopada 2010 10:54:09
Z tych książek ktoś coś czytał?

Kreatywna rachunkowość Fałszowanie sprawozdań finansowych
Wąsowski Włodzimierz
wydawnictwo DIFIN, 2010r

Kreatywna ksiegowość a fałszowanie sprawozdań finansowych - Gut Piotr
Rok wyd.: 2006 :(

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 30 listopada 2010 11:36:16
Cześć,

Ja się trochę tym tematem zajmowałam ale żadnej książki na ten temat nie czytałam. Nie znam kompleksowego dobrego opracowania, które mogłabym Ci polecić.

Wielu praktyków księgowości zasadniczo obraża się na stwierdzenie "kreatywna księgowość". Ja wiem, że to może brzmieć przewrotnie ale księgowość jest zawsze kreatywna, kiedy wykorzystuje się dostępne możliwości prawne i nie oszukuje. Takie postępowanie jest dozwolone.

iktorn
0
Wysłane: 30 listopada 2010 21:48:04
Hmm nie chcesz napisać serii artykułów na SW albo książki? Angel

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 1 grudnia 2010 09:30:53
Hehe, SW book of knowledge już mi się w głowie urodziło ale muszę z WatchDogiem porozmawiać king

A serię artykułów - hmmm tu ciężej z realizacją, bo wszystko trzeba pokazać na przykładach. W realu jakoś łatwiej - można pokazywać, opowiadać, odpowiadać na pytania...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 grudnia 2010 09:41:58
Do śledztwa prokuratorskiego i śledztwa dziennikarskiego dochodzi śledztwo analityczne blackeye

Trudno się pisze o takich sprawach. Tzn. można teoretyzować, ale podanie konkretnego przykładu jest ryzykiem: zobaczcie jak MIT odpiera argumenty p. Tokarza z PB o kreatywnej księgowości. Dzisiaj puścił przez ESPI komunikat o "szkalowaniu". A to znaczy, że ich boli, bo zakres wykorzystania ESPI jest wąski i ściśle określony.

Z drugiej strony, wpadka może położyć biznes. Była taka firma Kolaja, która ogłosiła w październiku 2008 r., że bodaj 38 spółek z GPW jest zagrożonych bankructwem. Tak, słynny wskaźnik Altmana, tyle że źle użyty, niewłaściwie dobrany. Firma już nie istnieje, z tego co słyszałem (podkreślam: nie widziałem), mają procesy ze strony kilku spółek.

Dla rozluźnienia sztuczka, którą pokazał mi znajomy z finansów dużej firmy. Przydaje się akurat przy budżetowaniu. Jak wiemy, na tym poziomie pracuje się na dużych liczbach, powiedzmy milionach. Jak wyczarować milion z powietrza w zwykłym dodawaniu?
W Excelu wpisujemy w komórki coś takiego:

kliknij, aby powiększyć

Proste? to patrzcie dalej. Nadajemy komórkom format liczb całkowitych. Ta sama formuła wygląda teraz tak:

kliknij, aby powiększyć

Sztuczka z powodzeniem nadaje się do zawyżania, jak i zaniżania tego, co chcemy otrzymać. Wystarczy dyskontować przez 10,51%, żeby otrzymać wynik widocznie lepszy niż przy 11%, mimo że na oko w komórce będzie stało 11%. Nikt przecież z kalkulatorem nie sprawdza, czy Excel się nie myli.

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 1 grudnia 2010 10:08:54
Dobrze powiedziane! A firma Kolaja and Partners istnieje, tylko się sprzedała do międzynarodowej sieciówki.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 1 grudnia 2010 10:31:49
Zdarzyło mi się pracować w firmie, w której wyniki nie były w żaden sposób "manipulowane" ani upiększane. Może dlatego, że była to część wielkiego koncernu i wyniki tego akurat oddziału po konsolidacji praktycznie nie były widoczne.
Jedyne co było wymagane, to wyjaśnienie przyczyn wszystkich różnic w stosunku do budżetu. Kiedyś myślałem, że tak jest wszędzie...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,218 sek.

ubyagesn
dydhelbn
bysedpno
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qsdgundi
photdqqn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat