0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
5 grudnia 2010 22:10:48
przy kursie: 15,20 zł
Cytat:
Raczej chodzi o to, że Pan Kulczyk uważa, że "downstream ma sens tylko z upstreamem", a jemu ciągle się marzy potężna grupa z Lotosem na czele i rozładunek w Gdańsku jego własnej ropy. Pełen cykl gospodarczy od wydobycia do stacji benzynowej, to jest dopiero marża.
Opierasz inwestycje na swoich domniemaniach o tym, co się Kulczykowi marzy??? Przecież: 1. KOV nie ma wydobycia, gdyby faktycznie okazało się, że na którymś z pól można wydobywać, to pozyskana ilość i tak będzie znikoma w porównaniu z mocami przerobowymi Lotosu. 2. Nie ma takiej opcji, żeby dowozić ropę z Brunei do Gdańska, to nieopłacalne, zwłaszcza że pod bokiem są dostawy rosyjskie i norweskie.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
5 grudnia 2010 22:33:50
Cytat:Opierasz inwestycje na swoich domniemaniach o tym, co się Kulczykowi marzy??? Przecież: 1. KOV nie ma wydobycia, gdyby faktycznie okazało się, że na którymś z pól można wydobywać, to pozyskana ilość i tak będzie znikoma w porównaniu z mocami przerobowymi Lotosu. 2. Nie ma takiej opcji, żeby dowozić ropę z Brunei do Gdańska, to nieopłacalne, zwłaszcza że pod bokiem są dostawy rosyjskie i norweskie. Kolejny nowy kolega czy nowy "stary" kolega? Po głębszym zastanowieniu czy odpowiedzieć czy dodać do ignorowanych jednak się zdecydowałem. Przytoczę przykład z życia gospodarczego aby o "marzenia" nie być posądzonym. Oto link: wyborcza.biz/biznes/1,101562,8...Cytat:Za pośrednictwem szwajcarskiej firmy handlowej Glencore Mińsk zamienił tankowiec ropy z Wenezueli na tankowiec załadowany w porcie Noworosyjsk nad Morzem Czarnym. Stąd jest bliżej do Odessy niż z Wenezueli, więc spadają koszty transportu. W przyszłości ropę z Wenezueli Mińsk chce wymieniać na ropę z Azerbejdżanu. W zeszłym tygodniu takie transakcje prezydent Białorusi Aleksander Łukaszenka omawiał z azerskim koncernem naftowym Socar. Takie transakcje robi się w oparciu o kontrakty typu swap. Nie jestem ekspertem i nie wiem jakie są koszty takich operacji, ale pewnie się opłaca zważywszy, że monopolista rurociągów na naszym obszarze wie, że konkurencja daleko i odpowiednio ustala cenę surowca. Poza tym bezpieczeństwo energetyczne jest bezcenne i UE w swojej strategii kładzie na to nacisk. PS Inwestycje oparłem na faktach (odwierty w Brunei - sukces, aktywa na Ukrainie zwiększają przychody i rezerwy, Syria - jest silny partner i dobre prespektywy), rynek jakoś się nimi na tej spółce ostatnio nie przejmuje, mimo wielu bardzo dobrych informacji nie wywindował ceny na historyczne maksima. Na wszystko przychodzi czas, to nie kontrakty terminowe, margin call nie będzie, czas jest po naszej stronie. Niech ekipa pracuje tak dalej i w końcu odwróci trend z głów tłumu. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 5 grudnia 2010 22:37
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 148
Wysłane:
5 grudnia 2010 22:38:34
Nie ma takiej opcji, żeby dowozić ropę z Brunei do Gdańska, to nieopłacalne, zwłaszcza że pod bokiem są dostawy rosyjskie i norweskie.
Nic osobistego, ale dawno nie czytałem takiego głupstwa. A słyszałeś o wymianie kontraktów?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
5 grudnia 2010 22:39:29
Ciekawe, kiedy poznamy wyniki testów odwiertu M-19. W komunikatach było napisane, że rozpoczną się w listopadzie, natomiast prezentacja przesuwa termin na grudzień. Kto wie, może wyniki już w tym tygodniu? Mam przeczucie, że znaleźli jakąś konkretną ilość, a info trafi kurs znienacka. Zaznaczam, że to tylko moje przeczucie....
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
5 grudnia 2010 22:45:55
Przecież Białoruś otrzymała pewną ilość ropy z Wenezueli z powodów politycznych a nie ekonomicznych. Chavez ustala takie warunki transakcji, żeby operacja była dla Białorusi opłacalna. Z tego co pamiętam, Wenezuela otrzymuje uzbrojenie z Białorusi, w tym radary, które są wysokiej klasy.
Co do pozostałej części, to akurat owa "mopolistyczna" rosyjska ropa typu Ural jest nieco tańsza, co zresztą przez długi okres było źródłem dużych zysków naszych rafinerii.
Na razie czas i rynek weryfikuje Twoje stanowisko i raczej nie jest to korzystna weryfikacja.
OK, powracam do obserwacji forum, bo przecież nie chcę się spierać o cudze pieniądze.
Powodzenia, i niech akcjonariusze KOV zostaną emirami co najmniej!
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 154
Wysłane:
6 grudnia 2010 09:56:42
przy kursie: 15,40 zł
Funkytown napisał(a):Cytat:
Raczej chodzi o to, że Pan Kulczyk uważa, że "downstream ma sens tylko z upstreamem", a jemu ciągle się marzy potężna grupa z Lotosem na czele i rozładunek w Gdańsku jego własnej ropy. Pełen cykl gospodarczy od wydobycia do stacji benzynowej, to jest dopiero marża.
Opierasz inwestycje na swoich domniemaniach o tym, co się Kulczykowi marzy??? Przecież: 1. KOV nie ma wydobycia, gdyby faktycznie okazało się, że na którymś z pól można wydobywać, to pozyskana ilość i tak będzie znikoma w porównaniu z mocami przerobowymi Lotosu. 2. Nie ma takiej opcji, żeby dowozić ropę z Brunei do Gdańska, to nieopłacalne, zwłaszcza że pod bokiem są dostawy rosyjskie i norweskie. Szanowny kolego ośmielę się powiedzieć że wrzucasz frazesy z powietrza gdyż uważam z całym szacunkiem dla ciebie że nie masz pojęcia jaki przerób ma Rafineria Gdańska LOTOS. Odniosę się jeszcze do drugiego punktu odnośnie konkurencji z Norwegią. Czy wiesz ile kosztuje wydobycie baryłki ropy ze złóż Morza Norweskiego ??? Porównując koszta wydobycia w Norwegii do kosztów wydobycia w Brunei to nawet gdyby taki tankowiec jak KNUTSEN opłynął Australię to i tak Norwegia była by podejrzewam 2 razy droższa.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 154
Wysłane:
6 grudnia 2010 11:41:21
Fajny problem się stworzył. Jeszcze KOV nie zaczął wydobycia (nie wiadomo czy zacznie :-) ) a już jest problem za sprzedażą hehe. Dobre.
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
6 grudnia 2010 12:50:39
Na KOV już ropę i gaz znaleziono, trwają testy i nic. Na Oilu na info, że zaczną ponownie szukać i jest +5-6% z palca. Ciekawe porównawczo.
Edytowany: 6 grudnia 2010 12:50
|
|
0 Dołączył: 2010-06-04 Wpisów: 123
Wysłane:
6 grudnia 2010 15:35:22
Exar napisał(a):Na KOV już ropę i gaz znaleziono, trwają testy i nic. Na Oilu na info, że zaczną ponownie szukać i jest +5-6% z palca. Ciekawe porównawczo. Na Petrolu tysiące ludzi czeka tylko na to, żeby odrobić parę złotych strat i tu chyba jest przyczyna wzrostów po info, że zaczynają znowu szukać. Proszę sobie porównać w jakiej my jesteśmy sytuacji.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-27 Wpisów: 130
Wysłane:
6 grudnia 2010 16:17:48
Można by tu ''towarzysze'' długo dywagować nad teorią spisku,lub np. analizty technicznej spółki Jednak ewidentnie w przypadku KOV widać relatywizm z spółką PETROLINWEST Nawet jeżeli próbujemy to otwarcie zanegować! Dzisiaj OIL na zielona, to i również KOV w uzaleznieniu...! Znam ten ból od środka, gdyż również w przeszłości byłem fanatycznym akcjonariuszem OIL'a. I było mi dane stracił ''jakiś'' tam kapitał na tym walorze Uważam że ''te niesłuszne'' spadki na KOV ,biorą się z 'negatywnego klimatu'... spółek wydobywczych, którym zaczątkiem i prekursorem był właśnie sam ''niefrejny'' OIL Zachodzi teraz pytanie...? 1.Czy cos sie wydarzy? 2.Co musi sie stać żeby ten trend odwrócić. I żeby KOV zaczął być postrzegany w inny sposób aniżeli OIL...?  Tzn. optymistycznie..... Myślę iż bardziej optymistyczne wizje, odpowiednio przedstawione przez zarząd mogły by tu wiele powiedzieć. Oraz utworzenie jakiegoś bardziej przejrzystego planu ''futures'', również było by dobrze odczytane przez akcjonariuszy...! Gdyż inwestor musi być świadom na co chce stawiać... Czy na ropę? Czy na może ''chęć'' jej wydobycia  I KONKRETNIE o jakich ''BARYŁKACH'' mówimy?
Edytowany: 6 grudnia 2010 16:19
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-06-04 Wpisów: 123
Wysłane:
6 grudnia 2010 16:45:11
raczej do momentu oszacowania zasobów nic się nie wydarzy, jedyne jednak moim zdaniem co może się wydarzyć to tylko to, że ludzie uznają że już warto kupować bo jest tak tanio, że już nie może taniej być, Dzisiaj patrząc na zlecenia kupna myślę że to chyba powoli następuje.
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2010 16:50:48
No to mamy dzisiaj pierwszą sesję z mini wzrostem. Mógłby być wyższy, ale paru niecierpliwych dzisiaj wyrzucało. Sesje takie jak ta rodzą dużą niepewność co dalej. Jakiejś długotrwałej stagnacji bym się tutaj nie spodziewał. Raczej kolejne dołowanie (tylko po co "gruby" nam zrobił przerwę?) lub rozpoczęcie zbieranie pod jakieś info. Podobnie jak inni forumowicze w cuda nie wierzę. Oby jednak jakieś info się pojawiło.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-27 Wpisów: 130
Wysłane:
6 grudnia 2010 16:56:57
1.Brak konkretów odn. baryłek ropy + zasobów gazu = trend boczny.. lub spadkowy 2.Konkrety w postaci ile baryłek zostało potwierdzonych,ile jest gazu= relatywne zachowanie! Spekulacje,dalsze osówanie się OIL'a,lub jakies kreskówki-reklamówki  NIC NIE SPOWODUJĄ, oprócz pkt.1 Choc trzymał się będę tezy że pozytywny przekaz wiadomości od zarządu,oraz bardziej optymistyczne sprawozdania i kontakty okresowe z akcjonariuszami! Będa ''lepszym'' prognostykiem futures, aniżeli teksty w stylu : ''jakiś słup ropy ,lub jakies pokłady gazu w tej ''dziurze'' są?!'' Nie wiemy jednak co to moze być... gdyż trzeba potwierdzić! Uważam że jak ma się tak pisać, to lepiej pisać dopiero,jak się już wie co konkretnie napisać!! Gdyż inaczej widzimy ciągłą SPEKULACJĘ !
Edytowany: 6 grudnia 2010 17:01
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 27
Wysłane:
6 grudnia 2010 17:11:15
kolokwialny napisał(a):Myślę iż bardziej optymistyczne wizje, odpowiednio przedstawione przez zarząd mogły by tu wiele powiedzieć. Oraz utworzenie jakiegoś bardziej przejrzystego planu ''futures'', również było by dobrze odczytane przez akcjonariuszy...!
Doprawdy przerażacie mnie! Przez ostatnie 2 miesiące spółka wydała tak dużą ilość informacji o tym co i jak zostało zrobione oraz co będzie robione (tak w najbliższych miesiącach jak i w następnych latach), że nie wiem co ma Was jeszcze zadowolić. Tutaj masz wszystko co potrzebujesz: www.kulczykoilventures.com/inf...Mówisz, że zarząd ma mieć bardziej optymistyczne wizje? Uważam, że takie neutralne podejście jest bardzo na miejscu. Optymistycznie będzie (miejmy nadzieję) po testach. Jak piszesz znasz doskonale historię spółki, która była optymistycznie nastawiona (i nawet w dniu dzisiejszym okazuje się, że nadal jest  ) i gdzie teraz znajduje się jej kurs? kolokwialny napisał(a): I KONKRETNIE o jakich ''BARYŁKACH'' mówimy?
Konkretnie to będziemy wiedzieć po testach. Cała reszta to bicie piany.
Edytowany: 6 grudnia 2010 17:13
|
|
0 Dołączył: 2009-04-16 Wpisów: 50
Wysłane:
6 grudnia 2010 18:34:05
I znowu macanie na fixingu... ktoś 1,40 zobaczył i puścił szukania jeleni ciąg dalszy
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
6 grudnia 2010 23:22:26
Czy mogę kogoś poprosić o wklejenie wykresów dziennych z dnia dziejszego KOV-u i OIL-a? Sam nie umiem tego zrobić, a bardzo chciałbym o tym, co owe wykresy pokazują, podyskutować.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
7 grudnia 2010 00:13:26
Merci beaucoup. Ciekawe jest to, że na KOVie nie było wzrostów już od kilkunastu sesji (poza wachnięciami kursu w trakcie sesji, ale mówię teraz o kursach zamknęcia). Poprzednio jeden z forumowiczów wkleił wykres kursu KOV i OIL za ostatnie kilka miesięcy - korelacja była dość znacząca. A to, co wydarzyło się dzisiaj, a co pokazują wykresy, zaskakuje mnie bez reszty. Czy ktokolwiek może spróbować wyjaśnić tą zaskakująca korelację? Przyznam, że mi nie przychodzi nic do głowy.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
7 grudnia 2010 07:27:46
Możliwe, że postrzeganie branży będzie stopniowo coraz lepsze: " Kierowana przez Bertranda le Guern spółka odmroziła prace w Kazachstanie. Za kilka dni ma ogłosić nową strategię." www.pb.pl/a/2010/12/07/Petroli...Miejmy nadzieję, że odbije się to tez na kursie KOV, który na pewno ma zdecydowanie lepsze perspektywy fundamentalne w krótkim terminie, choć znając życie, to obecnie Petrolinvest pójdzie ostro spekulacyjnie w górę pod 10zł :) Ale korelację między spółkami da się zauważyć. Zdecydowanie lepiej było by startować pod wyniki z Brunei z poziomu 1,8-2zł niż z 1,5.
Edytowany: 7 grudnia 2010 07:28
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2010 09:35:23
przy kursie: 16,50 zł
MaximusMinimus napisał(a):Hmm, chyba warto się wstrzymać panowie z dokupowaniem. Czekają nas chyba poziomy 1,46-1,49, i nic z tym nie zrobimy. Warto się uzbroić w cierpliwość i odczekać z wywalaniem. Na stronach 16-20 tego forum przerabialiśmy to samo. Zwała trwała od 16 do 29 września, była dokonywana na o wiele wiekszych wolumenach. Teraźniejsza trwa już dłużej, ja liczę tak od 22 listopada. Wychwyciłem jednak podobieństwo:
1)tydzień po pierwszej zwale 06.10 jest info o Markisa-1 - 29m słup ropy. W ciągu tego tygodnia następuje skup akcji. Info 2 dni ubierania i delikatnie kurs osuwa się w dół. Warto zauważyć, że zwała następuje bezpośrednio po WZA z 14.09. Zwała - 11 sesji Skup - 5 sesji INFO o ropie
2)teraźniejsza zwała rozpoczęła się zaraz po raporcie kwartalnym z 15 listopada. 19 listopada mamy ubieranko pod info o nowym oszacowaniu złóż, więc wypadałoby je uznać za przerwę w formowaniu zwały. Co by nam tu zarząd nie zaserwował, to i tak przyd..pimy o dno. Zwała - już 10 sesji Skup - się zobaczy INFO - też się zobaczy
Pozwólcie, że zacytuję siebie samego. Wygląda na to, że "zwała" zakończyła się w piątek po 10 sesjach. Wczorajszej sesji nie zaliczam do "skupu" - była nijaka. Natomiast początek dzisiejszej nosił znamiona typowego skupu. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że zobaczymy dzisiaj wzrostową świeczkę z górnym knotem, podobną do tej z 30 września. Co myślicie?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.