topfacet napisał(a):Bardzo ladnego bloga tu prowadzisz:)
Mam u siebie w portfelu zarowno IDM jak i GRI, GRI ostatnio spada po duzych wzrostach, IDM tez bardzo spadl po info o BOMI.
Napisz prosze czemu ta zmiana w portfelu?
Na
GRI wisiała korekta moim zdaniem, dlatego pozbyłem się jej (4.37). Wskaźnik EMA(65) bardzo ładnie odwzorowuje do jakiego poziomu tej korekty można się spodziewać:

kliknij, aby powiększyćMyślę, że będzie to w okolicach 3.6.
Co do
IDM, to sądziłem iż wybicie z trójkąta będzie dłuższe, ale skoro tak nie jest, to mogę gdybać, że dojdzie do górnej linii trójkąta i spróbuje zawalczyć o 3,75, a w perspektywie roku spodziewałbym się poziomu ponad 5.0.

kliknij, aby powiększyćPrezes IDM postanowił kupić bank, a wycofując się z inwestycji BOMI pokazał, że twardo podejmuje decyzje. Te i inne informacje płynące ze spółki ustawiły mnie na pozycji byka. Czy słusznie, to się okaże.
Oprócz tego wskaźniki na wykresie D1 podpowiadają zakup, a w większości przypadków sygnały te były bezbłędne (zależy oczywiście jaką strategię się przyjmie).

kliknij, aby powiększyćJeżeli chodzi o mój aktualny portfel to po sporej przymusowej wypłacie to wygląda tak jak w poście wyżej na wykresie kołowym, a stopa zwrotu Ja-vs-Wig prezentuje się następująco (ciągle porównuję stopę zwrotu do początkowej inwestycji, czyli od 31 lipca, a do tego zlikwidowałem kilka błędów liczbowych):

kliknij, aby powiększyćPrawie wszystkie spółki są na czerwono, ale nie widzę większego zagrożenia, dlatego cierpliwie czekam, obserwuję i analizuję.
Co do
LBW, to też mi gdzieś tam wisiała korekta na 1.4 i po zrealizowaniu zysku postanowiłem poczekać na korektę, ale tu widzę silną zwyżkę, więc ciekawe co będzie się działo dalej. Chcę tylko zaznaczyć, że LBW posiadałem w innym portfelu, którego tu nie przedstawiam. Zaryzykowałem przed wybiciem z trójkąta 1.2 i zrealizowałem po 1.4. Nic nie kusiło mnie do trzymania dłużej, ale chyba błędnie zorganizowałem wyjście ze spółki. Mam zamiar wejść w korekcie, bo LBW ma wielkie perspektywy.
Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”