PARTNER SERWISU
irhshzeu
1 2 3

Fale Elliota

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 3 lutego 2009 17:41:46
Fale Eliotta - Jest bardzo wiele opinii na temat ich przydatności. Niektórzy uważają, że się do niczego nie nadają, inni twierdzą, że to skuteczne narzędzie pozwalające osiągać niezłe zyski.
Jak zwykle ocena bywa subiektywna.

W 1920 Ralph Elliot odkrył, że rynek ma swój rytm i porusza się seriami fal.
Teoria ta zakłada istnienie ośmiu fal w pełnym cyklu, pięciu fal w fazie wzrostowej i trzech w fazie spadkowej (w trendzie wzrostowym).
Pierwsze pięć fal nazywanych jest czasem falami Akcji (fale 1-5) trzy pozostałe(a-c) są nazywane falami reakcji.

kliknij, aby powiększyć

Fale 1,3,5 (w trendzie wzrostowym) są falami wznoszącymi i nazywane są falami impulsu.
Fale 2,4 (w trendzie wzrostowym) są falami spadkowymi i nazywane są falami korekcyjnymi.
(Tak więc fala 2 jest korektą wzrostu fali 1 a fala 4 jest korektą wzrostu fali 3.)
Fale a,b,c są falami korekty po wzroście 1-5.

Kolejnym elementem o którym należy wspomnieć jest Stopień cyklu. Każda z ośmiu fal cyklu składa się z 8 fal cyklu
niższego (ważne by mniejsze fale z cyklu niższego nie zostały uznane za fale cyklu w którym działamy).
Fale z niższego cyklu dzielą się na kolejne fale z jeszcze niższego cyklu a fale cyklu, w którym działamy stanowią tylko część fali z cyklu wyższego.
Jak już wspomniałem fale z cyklu w którym się działa składają się z fal cyklu niższego stopnia. Podział nie jest jednak prosty i oczywisty.
W trendzie wzrostowym wzrostowe fale "akcji"(1,3,5) dzielą się na trzy fale cyklu niższego natomiast fale korekcyjne fali "akcji"(2,4) dzielą się tylko na trzy fale cyklu niższego.
Odwrotnie jest z falą reakcji. W trendzie wzrostowym wzrostowe fale "reakcji" dzielą się na trzy fale cyklu niższego a fale korekcyjne dzielą się na pięć fal cyklu niższego.

Istotne jest to, że w trendzie wzrostowym korekty (w trendzie spadkowym wzrosty) nigdy nie składają się z pięciu fal.
Gdy natrafimy na korektę mająca więcej niż 3 fale możemy spodziewać się dalszego spadku(wzrostu w trendzie spadkowym)gdyż jest to prawdopodobnie pierwsza z fal "reakcji". Taka sytuacja zaznaczona jest na grafice kolorem czerwonym.

kliknij, aby powiększyć

Opis fal:

Fala 1
Zazwyczaj najmniejsza ze wszystkich fal Elliota rozpoczyna formację

Fala 2
Fala korekty. Nie powinna zejść poniżej minimum fali 1

Fala 3
Najdłuższa i najsilniejsza ze wszystkich fal musi się wznieść powyżej maksimum fali 1.

Fala 4
Często jest nazywana "falą profitu" gdyż gracze, którzy weszli w fali 1 teraz właśnie biorą swoje profity.
Fala 4 nie powinna zejśc ponizej maksimum fali 2

Fala 5
Zwana jest czasem falą chciwców. Ruch ceny wyczerpał się i następuje Znacząca korekta.

Po fali 5 tworzy się formacja ABC.

Poproszę o przemyślenia co do skuteczności i użyteczności fal Elliota. Może jakieś własne pomysły na wykorzystanie.
cya
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 3 lutego 2009 20:03:47
teoria fal , jak cala analiza techniczna jest mocno subiektywna , jeden widzi trojkat inny prostokat, a ogolnie to wszystko widac po fakcie, czasami wydaje mi sie to mocno naciagane i na sile niektorzy doszukuja sie na wykresach schematu fal, teoria fajna , intrygujaca , warto sie z nia zapoznac, ale o malej praktycznej przydatnosci,

Teresa
0
Wysłane: 3 lutego 2009 20:17:33
Właśnie to subiektywne podejście. :)

A może ktoś na tym zarabia.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 3 lutego 2009 20:36:18
Fale Elliotta to b. cenne narzędzie na rynkach PŁYNNYCH! a nasz trudno za taki uznać. Można je u nas stosować na najbardziej płynnej serii kontraktów na WIG20 i ewentualnie na PKOBP.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 3 lutego 2009 20:56:15
Zerowa przydatność w inwestowaniu:binky: (piszę o własnych doświadczeniach).Pełnią raczej funkcje opisowe,niż użytkowe.
Miło popatrzeć na wzrostowym rynku. ;)
"Fortuna favet fortibus"

Teresa
0
Wysłane: 3 lutego 2009 22:05:49
Czyli jak? Dużo szumu o nic?
Przereklamowane?

Myślicie, że nikt na to u nas nie gra?
A forex ? Tam płynność jest aż ponad wystarczająca.

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 3 lutego 2009 23:03:51
Kiedyś znajomy, nieobeznany z giełdą, natrafił w gazecie artykuł o falach Elliotta i zapytał mnie, o co tu w skrócie tak mniej więcej chodzi. Odpowiedziałem mu, że mniej więcej chodzi o to, że najpierw jest fala wzrostowa, potem spadkowa, a potem znów wzrostowa i tak naprzemiennie. On popatrzył na mnie jakoś dziwnie, pewnie chciał się zorientować, czy z niego sobie nie kpię, a potem powiedział: "No przecież zawsze tak jest: wzrośnie-spadnie-wzrośnie-spadnie... a jak niby logicznie może być inaczej?"

Nie może. Według mnie najlepszy komentarz do tej teorii właśnie ze strony trzeźwego spojrzenia człowieka z boku.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 3 lutego 2009 23:10:53
Snake napisał(a):
Kiedyś znajomy, nieobeznany z giełdą, natrafił w gazecie artykuł o falach Elliotta i zapytał mnie, o co tu w skrócie tak mniej więcej chodzi. Odpowiedziałem mu, że mniej więcej chodzi o to, że najpierw jest fala wzrostowa, potem spadkowa, a potem znów wzrostowa i tak naprzemiennie. On popatrzył na mnie jakoś dziwnie, pewnie chciał się zorientować, czy z niego sobie nie kpię, a potem powiedział: "No przecież zawsze tak jest: wzrośnie-spadnie-wzrośnie-spadnie... a jak niby logicznie może być inaczej?"

Nie może. Według mnie najlepszy komentarz do tej teorii właśnie ze strony trzeźwego spojrzenia człowieka z boku.

no dobra ale problem w tym ILE wzrosnie i ILE spadnie. bo czy wzrosnie czy spadnie to inaczej byc nie moze. eliott fajny ale zeby sobie popatrzec na wykres i porysowac kreski i dopasowac fale ale jak to sie ma do przyszlosci?? kiedys czytalem ze sa goście co na tym zarabiaja ale do tego trzeba miec super obcykane te fale i 6 zmysl...
EEX
Edytowany: 3 lutego 2009 23:11

Snake
0
Wysłane: 3 lutego 2009 23:39:36
Niby racja. Ale tak sobie myślę, że z tym szóstym zmysłem, to i nawet bez Elliotta by się obeszło.

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 4 lutego 2009 01:06:52
Snake napisał(a):
Ale tak sobie myślę, że z tym szóstym zmysłem, to i nawet bez Elliotta by się obeszło.

Dokładnie:binky: . Fale fajne w teorii ale jeszcze nigdy ich nie złapałem. Ciężko je trafić, a jak już trafimy to jest po fakcie. Może rynek nie ten a może brak wspomnianego szóstego zmysłu?
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

Teresa
0
Wysłane: 4 lutego 2009 13:18:47
Niektórzy jednak grają na Falach.
Pewien znajomek grający na forexie już od lat kożysta z Elliota.
Wygląda na to, że jakoś mu to idzie.
Wskazał mi wykres pary EUR/USD.

kliknij, aby powiększyć

Teraz jesteśmy ponoć w piątej fali cyklu, A korekta się dopiero zaczyna.
Widać też zaznaczone fale cyklu niższego.

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 4 lutego 2009 19:09:36
na tyle ile sie znam na AT to 4 fala nie powinna zachodzić na szczyt fali pierwszej :) Co zrobiła zdecydowana większość polskich spółek i zanegowała teorię ze ruch rozpoczęty w 2001-02 jest piątką hossy

Snake
0
Wysłane: 4 lutego 2009 20:40:35
Bartosz napisał(a):
na tyle ile sie znam na AT to 4 fala nie powinna zachodzić na szczyt fali pierwszej :) Co zrobiła zdecydowana większość polskich spółek i zanegowała teorię ze ruch rozpoczęty w 2001-02 jest piątką hossy

No i właśnie dlatego, że się znasz, nie zarobiłeś, widzisz? ;)
Inni nie wiedzieli o tej zasadzie i sobie ładnie wyrysowali :)

andrzej69
0
Wpisów: 12
Wysłane: 4 lutego 2009 21:12:41
Snake napisał(a):
Bartosz napisał(a):

No i właśnie dlatego, że się znasz, nie zarobiłeś, widzisz? ;)
Inni nie wiedzieli o tej zasadzie i sobie ładnie wyrysowali :)

Fala 4 nie może zachodzić na falę 1 to jedna z głównych zasad Elliota. Jeśli chodzi o wykreślanie fal na wykresach spółek to tutaj metoda Elliota nie powinna być stosowana. Fale rysuje się na najbardziej płynnych rynkach: indeksy, waluty itp. book

Teresa
0
Wysłane: 4 lutego 2009 21:22:10
Pytanie czy Andrzej znając tą zasadę nie zarobił.
Andrzej zarabiasz czy tracisz? ;)
Może właśnie dzięki temu zarobił lub uniknął strat co wcale nie jest mniej ważne.
:dontknow:

Teresa
0
Wysłane: 5 lutego 2009 16:34:29
Bo Bartosz pewnie swoje wziął :).

Ale tak na poważnie.
Na Elliota można jak pisał Andrzej grać na walutach.

To miło, że nie jest to jednak tylko teoria dla teorii

PADOVANI-inwestorgieldowy
0
Wpisów: 8
Wysłane: 12 lutego 2009 00:02:47
Teresa napisał(a):
Właśnie to subiektywne podejście. :)

A może ktoś na tym zarabia.

Ja osobiście, wykorzystuje fale tylko i wyłącznie do odnalezienia się na rynku, w sensie, na której prawdopodobnie fali jesteśmy. Faktycznie jest to rzecz mocno subiektywna, ale ze wskaźnikami i świecami można na tym fajnie zarabiać

klakson
0
Wpisów: 69
Wysłane: 2 marca 2009 14:58:36
cale zycie jest subiektywne i tak jak kazdy ma swoje poglady tak wiele roznych opinii bedzie na temat fal elliotta , kazdy ma swoje narzedzia z ktorych korzysta, wielu uzywa fal elliotta i dobrze na tym wychodzi, wzne aby metody ktore stosujemy byly skuteczne i przynosily zyski tak jak juz napisano powyzej fale elliotta z dobrymi wskaznikami stanowia dobre narzedzie do rynku kapitalowego

krzychoooo
0
Wpisów: 55
Wysłane: 8 marca 2009 09:25:05
Teresa napisał(a):
Niektórzy jednak grają na Falach.
Pewien znajomek grający na forexie już od lat kożysta z Elliota.
Wygląda na to, że jakoś mu to idzie.
Wskazał mi wykres pary EUR/USD.

kliknij, aby powiększyć

Teraz jesteśmy ponoć w piątej fali cyklu, A korekta się dopiero zaczyna.
Widać też zaznaczone fale cyklu niższego.

Witam,

to mój pierwszy post na tym forum.

Nie gram na GPW (jestem na forexsie), ale moja strategia, wejścia, wyjścia opierają się na teorii fal Elliotta.

Zgadzam się z Wami, że do tego potrzebny jest płynny rynek, ale myślę też, że wątek warty jest zainteresowania.

Elliottem interesuję się od około roku i każda rozmowa (wymiana zdań) mogąca podnieść moją znajomość tej teorii warta jest przeprowadzenia.

Elliott dopuszczał zajście 4 na 1 na rynkach z dźwignią.

Teresa,
na Twoim wykresie eurusd 4 powinna zakończyć się falą C. Tam gdzie u Ciebie jest C dałbym koniec A....

Ale nie o tym jest ten wątek.

Rozpiszę w wolnej chwili (i wrzucę na forum) którąś ze spółek, może wspomniany PKOBP. I zobaczymy może się dyskusja rozwinie.

Pozdrawiam
Krzysiek

krzychoooo
0
Wpisów: 55
Wysłane: 10 marca 2009 09:15:20
Witam,
poniżej wykres PKOBP, chętnie posłucham Waszego zdania - uwag.

pozdrawiam
Krzysiek

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 10 marca 2009 10:01

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,250 sek.

zlecuggo
feomqiaz
ktxqohjo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dhsaltxv
vgpvyhrh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat