0 Dołączył: 2010-05-19 Wpisów: 312
Wysłane:
30 listopada 2010 19:56:08
przy kursie: 49,24 zł
O ludzie, kilka godzin bez kompa a tu trzęsienie ziemi... Pytanie do kogokolwiek zorientowanego - czy zmiana proporcji w indeksie MSCI Poland jest znana publicznie, kto i kiedy to publikuje no i tym samym czy taki ruch jak dzisiaj na kilku papierach można było przewidzieć na zasadzie - było x% ACP, y%PGNIG itp, teraz zmiana - ma być zamiast x - x-2%, zamiast y - y-6% i w zwiazku z tym że koniec miesiąca to zapewne pojawi sie na rynku duża podaż lub popyt w innych przypadkach (PGE np.)?
|
|
0 Dołączył: 2008-12-28 Wpisów: 5
Wysłane:
30 listopada 2010 20:35:21
Czyli mamy wyjasnienie poruszanej wczesniej kwestii "Grubasy cos wiedza ale nie mowia"?
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 listopada 2010 21:10:18
www.reuters.com/article/idUSLD...Cytat:W piątkowych notowaniach największych firm widać było efekty zmian, jakie nastąpią w niezmiernie ważnych dla zagranicznych inwestorów indeksach MSCI. Od 1 grudnia udział polskich akcji w indeksie Global Emerging Markets wzrośnie z 1,61 proc. do 1,68 proc., a w indeksie rynków wschodzących Europy i Afryki – o 0,47 pkt proc., do 9,14 proc. W MSCI dla polskiego rynku pojawi się Enea (udział 1,43 proc.) oraz zwiększy się udział akcji Cyfrowego Polsatu (o 0,06 pkt proc.) i PGE (o 4,5 pkt proc.). www.rp.pl/artykul/5,563994.htm...
Edytowany: 30 listopada 2010 21:11
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-05-19 Wpisów: 51
Wysłane:
1 grudnia 2010 10:16:18
przy kursie: 52,00 zł
anty_teresa napisał(a):
Jak się siada do gry to najlepiej znać zasady, a nie psioczyć na KNF. (choć jej się należy, ale nie za brak reakcji w przypadku notowań ACP)
Od dawna co jakis czas na fixingu ceny akcji, a nawet indeksy potrafia sie zachowac w zupelnie nieprzewidywalny sposob. Oczywiscie jesli ktos chce grac na gieldzie to musi akceptowac to ryzyko! Jednak podzielam opinie innych, ze przynajmniej fixing na koniec dnia powinien zostac zniesiony, poniewaz daje duzym graczom mozliwosc wplywania na notowania akcji - wczorajszy spadek Asseco jest tego dobrym przykladem. Cala sesje akcje tanialy ponad 2%, a na fixie stracil dodatkowe 2,5%. Podobnie zachowal sie caly WIG 20. W ostatnim czasie nie bylo zadnej negatywnej wiadomosci z Asseco i nie bylo podstaw do takiego wahniecia kursu. Dzisiaj juz jestesmy sporo na plusie (w tym momecie 2,3%). Dlatego wymienione w moim poprzednim wpisie instytucje powinny wreszcie zajac sie fixingami i albo je zniesc zupelnie, albo zmienic ich czas lub zasady funkcjonowania. Argumentow mozna przytaczac wiele, ale trzeba pamietac, ze: - inwestorzy zagraniczni operujacy kapitalem denominowanym w USD lub EUR po przeliczeniu na PLN operuja o wiele wiekszym kapitalem niz polscy gracze, a liczenie, ze zbuduja na fixingu pozycje np. za 10 000 000 PLN to nieporozumienie. Budowanie pozycji na jakims walorze gdy trzeba zainwestowac kilka/ kilkanascie milionow trwa nawet kilka dni bo jedno duze zlecenie potrafi wstrzasnac kursem (nawet akcji z WIG20), na plus i minus w zaleznosci od typu zlecenia, - o zmianach udzialu w indeksach globalnych jest wiadomo z wyprzedzeniem zeby dac czas duzym instytucjom na dostosowanie swoich portfeli - zmiany w portfelach funduszy i podobnych wielkoscia instytucji trwaja kilka sesji, a nie w ciagu 20 min ostatniej sesji miesiaca. Jesli sie myle to prosze o przedstawienie argumentow, ktore uzasadnia wczorajsze zachowanie WIG20 na fixingu i dzisiejsze spore wzrosty.
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2010 10:18:01
No dobrze, ale co z udziałem ACP w MSCI - domniemywam że sie zmniejszył w związku z przetasowaniem, tylko nigdzie nie widzę informacji o ile tak samo jak PGNIG ani TP, a w tych trzech przypadkach nastapiło zbiorowe wyplucie walorów w tym samym momencie na koniec sesji wczoraj. PS. nigdzie nie mogę wyczaić, w tym na stronie MSCI pełnego składu tego naszego indeksu.
sorry, "no dobrze,..." to było w stronę poprzednich postów, nie zauważyłem nowego
Edytowany: 1 grudnia 2010 10:20
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 grudnia 2010 11:22:23
Budowanie pozycji to można robić przez pół roku, ale w przypadku normalnych TFI, a nie w przypadku np ETFa na MSCI Polnad. W tym przypadku instrument musi z zadaną dokładnością odwzorowywać skład indeksu MSCI przez cały czas. Jeśli zmiany w ideksie dokonuje się skokowo, a nie przez 6 miesięcy to w takim tempie musi być rekonstrukcja portfela. Tu fixing jest najlepszym miejscem. Po widać przez 10 minut co i kto chce zrobić. Jeśli to miałoby nastąpić w trakcie sesji to wyobrażasz sobie co by się stało? Gdyby nie zawieszenie notowań, czyli taki pseudo fixing to wszystkim odpaliłyby się stopy a spadki sięgały kilkunastu/kilkudziesięciu procent. Informacje masz publikowane. Podałem nawet linki. Z tych informacji trzeba tylko umieć skorzystać. Piszesz, że nic się nie stało, nie było żadnego info, to co pomiędzy informacjami? Ma być płasko? Notowania zawieszone? Czy nowo powstający fundusz musi napisać komunikat dla drobnych, że będzie kupował tego i tego dnia? Tego oczekujesz?
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2010 12:07:24
anty_teresa, mam wrazenie ze traktujesz fixing jak krysztalowa kule przepowiadajaca zamiary innych graczy. Nie dokonca tak jest, a dostep do pelnego arkusza zlecen daje wiecej informacji o stanie rynku. Wada fixingu jest rowniez to, ze dla duzego popytu podaz moze okazac sie niewystarczajaca co mocno podnosi kurs i odwrotnie w przypadku duzej podazy na fixingu. I juz na koniec naszej dyskusji troche humoru  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 1 grudnia 2010 12:12
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 grudnia 2010 12:25:54
Ja po prostu rozumiem potrzebę istnienia takiego mechanizmu jak fix. TO co napisałeś nt niewystarczającego popytu i podaży jest oczywiście prawdą, ale w trakcie notowań ciągłych jest podobnie tylko jeszcze bardziej... Arkusz zleceń.... Jestem na rynku już ładnych parę lat i nigdy go nie obserwowałem :)
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2010 13:35:32
Ponawiam pytanie do kogokolwiek orientującego się na które odpowiedzi w zamieszczonych linkach nie znalazłem ani nigdzie indziej, no chyba że ślepym, gdzie mogę zobaczyć skład procentowy indeksu MSCI przed i po zmianach oraz jakie jest kalendarium takich zmian, czy w ogóle takowe jest czy też odbywa sie to ad hoc w zalezności od sytuacji na danym rynku.Ew. może ktoś chociaż wie jaki jest i czy sie zmienił udział samego ACP? PS.1. wzmianka w jednym z zamieszczonych przez anty_teresę artykułów odnośnie prognoz Cisco i tym samym kiepskich przewidywań dla całości branży mogłaby wiele wyjaśniać w tym momencie w sprawie ACP, może nie tyle w kwestii wczorajszej fixingowej zwałki ile całokształtu zachowania kursu i popytu na te walory w ostatnim czasie; bądź co bądź ACP to teraz już bardziej firma będąca jeśli nie w 1szej lidze tej branży to przynajmniej aspirująca do tej roli więc postrzeganie jej (branży) jako całości ma wpływ na popyt/podaż akcji ACP. Nie zauważyłem tej informacji wcześniej, dzięki.
Odnośnie fixingu, choć nie jest to temat przynależny do tutejszego wątku to jednak sugerowanie że to tylko i wyłacznie kręcenie lodów i mają sie tym zająć stosowne "służby" jest chyba mocno przesadzone...owszem, dziwne ruchy z samej konstrukcji fixingu wynikają czesto; to nie do unikniecia, ale chciałem zwrócić uwagę że gdy tylko wraca wolna amerykanka (czyli rano następnego dnia) - natychmiast następuje korekta i powrót do status quo sprzed "dziwnego" fixingu jeśli taki wystąpił. Tak było wielokrotnie, tak jest choćby dzisiaj
|
|
0 Dołączył: 2010-09-01 Wpisów: 2
Wysłane:
1 grudnia 2010 14:06:03
Mi również wydaje się to bardzo dziwne. Tym bardziej, że jedyne informacje jakie znalazłem o MSCI to: dodanie do MSCI: - Enea 1,46 proc. zmiany w MSCI - PGE +4,66 pkt proc. - PZU +1,05 pkt proc. - PKO BP -1,33 pkt proc. - Pekao -1,07 pkt proc. - KGHM -0,96 pkt proc. np. tutaj www.parkiet.com/artykul/10,991...Poza tym mi to podpada pod insider-trading lub jakąś inną manipulację na fiksie: - wczorajsze dobre info www.parkiet.com/artykul/26,991... - zbijanie kursu do 50 zł w trakcie sesji i na fiksie z pretekstem mieszania funduszy w MSCI (co nijak przekłada się na zmiany ACP w tym indeksie), a następnie łapanie papierów na fiksie i po nim z ceną 49,24zł - kolejne dobre info dzisiaj www.parkiet.com/artykul/9,9919... i wzrost kursu do wartości z poniedziałku
|
|
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2010 14:13:54
Niestety na darmowych serwisach nie mozna znalezc skladu MSCI EM.
Edytowany: 1 grudnia 2010 14:33
|
|
1 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 93
Wysłane:
1 grudnia 2010 19:27:25
|
|
0 Dołączył: 2010-05-13 Wpisów: 187
Wysłane:
7 grudnia 2010 13:18:42
przy kursie: 54,00 zł
witam, chcialem sie dowiedziec kiedy bedzie scalenie PDA? www.stockwatch.pl/prawa-poboru... nie ma daty scalenia:) byloby milo scalic i wszystko sprzedac jednym zleceniem... dlugo trzeba bedzie jeszcze czekac? jaka jest szansa na scalenie przed swietami?
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2010 17:51:51
przy kursie: 54,00 zł
Niestety nie wiem, nie zauczestniczyłem w nowej emisji bo już wystarczająco się naakumulowałem uprzednio... Z innej beczki - prezes dba o nas!: Cytat:"Wykluczamy emisję akcji w związku z tym projektem" - powiedział Góral dziennikarzom. Dodał, że projekt dual listingu będzie zrealizowany jeśli okaże się korzystny dla obecnych akcjonariuszy, np. poprzez zwiększenie płynności Osobiście mam mieszane odczucia na temat dual listingu - różne znane przykłady pokazują że czesto taka formuła bywa kotwica dla kursu (np. CEZ) bo tamci patrzą co sie dzieje tu, a ci co sie dzieje tam i następuje taki stan który można by nazwać dual hibernatus...ale niewatpliwie kwestia płynnosci mogłaby zadziałać korzystnie dla kursu...albo wręcz ...odwrotnie...
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2010 08:25:43
przy kursie: 54,10 zł
Ciekawostka: poniżej wykres kursu Formula S. z ostatnich 6 miesięcy. www.bloomberg.com/apps/quote?t...:US
Edytowany: 31 grudnia 2010 09:08
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2010 19:57:56
przy kursie: 54,25 zł
W końcu się wkleił ale nie ten co miał sie wkleić  , tak czy inaczej link pietro wyzej jest ok, a zajrzeć warto bo widać tam piękną wspinaczkę na szczyt trwającą już niemal pół roku której nam tutaj w Wwie brakuje jakoś...
Edytowany: 20 grudnia 2010 19:58
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
20 grudnia 2010 21:19:59
Słuchałem Prezesa Górala kilka dni temu w TV. Rozsądnie mówił, prawdopodobnie prawdę o efektach synergii, kasie w przejmowanych spółkach i ich perspektywach. Zastanawiająca wstrzemięźliwość rynku (czyt. fundów)wobec spółki wynika z ostrożności. Nie kumają - nie kupują. Na dobrym rynku, w przyszłym roku, min 30 % do zarobienia. Jak zauważą, to rekomendacje polecą na wyścigi. Przyjmuję zakład, że zobaczymy rekomendację na 80 zł.
|
|
Wysłane:
21 grudnia 2010 01:10:57
Nie jestem aż takim optymistą; rynek musiałby być BARDZO dobry żebyśmy tu mieli 30%...a raczej nic takowego nie zapowiada bo to (bardzo dobry rynek) mamy chwilowo za sobą...Mój scenariusz to 59-62 przy średniokiepskim rynku który zakładam na nadchodzace miesiące. Rekomendacje na 80PLN - wszystko zależy od tegoż właśnie rynku, przy szerokim na poziomie obecnym nie zdziwią mnie rekomendacje zbliżone do tych sprzed roku (65-70PLN) po przetrawieniu aż do jelita grubego efektu synergii z FS, jednak pamiętajmy że skuteczność rekomendacji (choć nie czyniłem tutaj badań a jedynie oceniam na podstawie tzw. oka i doświadczenia życiowego) jest mniej więcej na poziomie tej z podstawowych sygnałów AT o której można poczytać na oddzielnym wątku (skaner świecowy) - takie 30% (skuteczności) dajmy na to, to już coś...więc nie należy sie zbytnio przejmować tą sprawą: to że pojawi się rekomendacja PipcirybciBank na poziomie 78PLN a druga za chwilę, analityków z EnemeledudkiFinance na 47PLN nie powinno ani nikogo dziwić ani niczego oznaczać. Dlaczego oraz konkretne przykłady - wrzucę przy okazji gdzieś do kozetki w ramach kolejnego etapu terapii samooczyszczającej...
|
|
0 Dołączył: 2010-05-15 Wpisów: 5
Wysłane:
31 grudnia 2010 00:53:00
przy kursie: 54,35 zł
Piszę pracę licencjacką, w której będę analizował spółkę Asseco. Znacie może jakieś ciekawe opracowania branży informatycznej. Np. jakieś publikacje analizujące fundamentalnie spółki informatyczne ze względu na ich specyfikę.
|
|
1 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 93
Wysłane:
31 grudnia 2010 12:29:12
przy kursie: 53,00 zł
Z chęcią przeczytam jak będzie gotowa. Pozdrawiam i życzę połamania pióra (a raczej klawiatury).
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.