0 Dołączył: 2010-08-09 Wpisów: 25
Wysłane:
31 grudnia 2010 14:21:42
przy kursie: 15,80 zł
Pamiętajmy jeszcze o wynikach z Ukrainy miały pojawić się w grudniu ale z powodu pogody (wyjaśnił Pan Korczak) pewnie pojawią się w styczniu. Wyniki odwiertu M19 zapowiadają się przecież ciekawie, a jeszcze O8 obecnie drążony. Może termin tych wyników jest przyczyną odbicia. Wszystkiego dobrego na Nowy Rok.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-05 Wpisów: 188
Wysłane:
31 grudnia 2010 14:28:57
Namieszać w głowach nie standartowymi zagraniami, zasiać niepewność i przy okazji się obłowić. Takie zagrania są więcej warte niż typowa młócka sesyjna. Takie zagrania wiążą ręce wielu giełdowym prymitywom polującym na groszowe zarobki. Widać, że grubasek ma fantazję i to mi się podoba. Psychologia giełdowa jest niejednokrotnie więcej warta niż pseudodobra wiadomość. Powodzenia w Nowym Roku!!!
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
2 stycznia 2011 12:57:31
panikarz napisał(a):Panie Jakubie, chciałbym odpowiedzi tylko na jedno pytanie : czy testy już się rozpoczęły czy nadal trwają przygotowania
życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku w imieniu forumowiczów i mam nadzieję na dalszą Pana obecność na forum Witam, Wydaje mi się, że jeden z kolegów na forum już odpowiedział na pytanie. Testy w Brunei to styczeń, w grudniu trwały testy na M-19 na Ukrainie. W tej chwili nasi geolodzy patrzą na wstępne wyniki i będą podejmować decyzję, czy wiemy już wszystko, czy chcemy jeszcze dalej testować. Odwzajemniam wszystkim życzenia noworoczne - wszyscy chyba życzymy sobie tego samego, prawda? :-) Pozdrawiam, JK
|
|
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
2 stycznia 2011 13:31:23
No to wiedząc, że jakiś tam etap testów na Ukrainie zakończony można przynajmniej pospekulować o przyczynie tych ostatnich wzrostowych ruchów.
|
|
2 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 42
Wysłane:
2 stycznia 2011 14:29:39
żadne pozytywne testy na Ukrainie nie są w stanie podnieść trwale kursu (patrz testy O-7 i reakcja rynku), dla "Lwa" będzie okazja do wywalenia, poza tym z prezentacji wiemy, że docelowa produkcja z Ukrainy nie będzie w stanie pokryć wydatków na poszukiwania, testy bloku L zaczną się dopiero w styczniu, ale najważniejsze w bloku M pewnie dopiero w marcu, po testach w Brunei KOV będzie jeszcze potrzebował czasu i kasy na dodatkowe badania, aby podjąć decyzję o komercjalizacji ( pan Jakub skrzętnie nie odpowiada na moje pytania), a gotówki starczy do połowy roku, gdyby było OK AED nie pozyskiwałby finansowania tak jak to zrobił, odnoszę wrażenie, że emisja będzie konieczna wcześniej niż na zagospodarowanie i tak też chyba podchodzi do tego rynek
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
2 stycznia 2011 16:10:22
Tu nie chodzi o to czy jakieś info jest w stanie wyrwać kurs. Tutaj chodzi o szereg informacji jakie nas czekają w 2011 roku. Nie będziemy mieli na tej spółce jednego skoku o X00%. Tutaj wszystko rozegra się stopniowo ale sukcesywnie choć nie wykluczam dynamiki we wzrostach kursu. Jednak ci, którzy liczą, że pewnego dnia otworzymy się np +300% mogą się nie doczekać. Spółka wybrała mniejsze ryzyko dzięki dywersyfikacji koncesji na obszarach poszukiwań oraz nie celuje w gigantyczne złoża ropy czy gazu. Jej celem jest trafienie w kilka potencjalnie opłacalnych, dużych ale nie porównywalnych np do złoża Seria w Brunei obszarów zawierających węglowodory. Nie wyklucza to jednak, że kurs może dojść wysoko ale na to myślę nie mamy wpływu. Zwróćcie uwagę, że od początku 2001 roku będziemy mieli niemal co chwila ciekawe informacje: - wyniki testów M-19 - koniec odwiertu O-8 - wyniki sejsmiki w Syrii - wyniki testów pierwszej strefy Lempuyang-1 - testy O-8 (najprawdopodobniej mniej więcej w tym okresie) - wyniki testów drugiej strefy Lempuyang-1 - wyniki testów trzeciej strefy Lempuyang-1 - początek nowych odwiertów na Ukrainie - wyniki testów pierwszej strefy Lukut-1 - wyniki testów drugiej strefy Lukut-1 - wyniki analizy sejsmiki w Brunei - testy i wyniki Markisa-1 (na razie czekamy na plan testów) - testy i wyniki Mawar-1 (na razie czekamy na plan testów) - pierwsze odwierty w Syrii
Druga połowa 2011 roku przyniesie jeszcze: - przeszacowanie zasobów w Brunei - przeszacowanie zasobów na Ukrainie - pozostałe nowe odwierty - szczegóły na stornach kulczykoilventures.com
Ważne też będą raporty kwartalne i roczne, gdzie stopniowo powinniśmy zacząć pokazywać zyski zamiast strat dzięki Ukrainie i wzrostowi wydobycia.
Mamy zatem cały ciąg zdarzeń w krótkim odstępie czasu, z których każde może w mniejszym lub większym stopniu wpłynąć na kurs akcji zwłaszcza jeśli kolejne informacje będą poprzedzone pozytywnymi wynikami testów w Brunei bo nie ukrywajmy, że sukces w tym regionie może całkowicie odmienić postrzeganie branży wydobywczej w naszym kraju i zwrócić uwagę nowych zagranicznych instytucji na KOV.
Życzę nam wszystkim aby rok 2011 był dla nas przełomowy a na taki się właśnie zapowiada. Miejmy nadzieję, że będzie ciekawie.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
3 stycznia 2011 12:14:30
przy kursie: 15,40 zł
Najbardziej martwi mnie to żeby nowe emisje nie dewaluowały bez przerwy wartości akcji. Jeśli cały czas rozwój będzie opierał się wyłącznie na dodruku nowego papiera to może być słabo. Tak czy inaczej ten rok zapowiada się naprawdę interesująco. Moim zdaniem to jedna z ciekawszych spółek na GPW i na pewno potencjał ma. Oby tylko wystarczyło akcjonariuszom nerwów i cierpliwości.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 137
Wysłane:
3 stycznia 2011 17:26:42
czy ktoś mi wyjaśni kto i w jakim celu tak uwalił kurs do 1.43 na fixingu??
Edytowany: 3 stycznia 2011 17:27
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
3 stycznia 2011 17:31:43
strachy na lachy
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2011 17:38:59
Piję sobie kawusie patrzę na arkusz zleceń a tu wjeżdża po prawej 5000 PCRO za moment pojawia się 500 000 1.43 po lewej. Po chwili wszystko się unormowało. Czemu to miało służyć prócz tego postraszenia, o którym pisał kolega powyżej? Takich cudów nawet na słynnych fixingach Tauronu nie widziałem:)
Edytowany: 3 stycznia 2011 17:40
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
3 stycznia 2011 17:42:38
Nie przesadzaj... To bardzo często spotykana zabawa.
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2011 19:07:54
Jestem na GPW dopiero od maja więc nie miałem okazji oglądać takich zabaw, a przynajmniej nie na żywo, gdyż nie mam czasu siedzieć przed monitorem ponad 7 lub jak teraz 8 godzin.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
3 stycznia 2011 22:09:47
Całkiem niedawno dotarła do nas informacja o tym, że Aed znalazł "inwestora" w postaci La Jolla Investors, który wyłożył 20 mln. Firma ta, niestety nie ma najlepszej renomy na wśród inwestorów australijskich. Piszą, że gdy tylko Aed podniesie się o 10 %, goście swoim zwyczajem zamienią dług na akcje i wywalą je na rynek. Stąd ten sceptycyzm w "głosie" Redface'a. Pozytywem jest to, że chłopaki z La Jolla poczuli, że zarobią na mającym kłopoty finansowe Aed Oil.
Jako, że Nowy Rok za nami, a ten kwartał będzie dla wielu inwestorów kluczowy chciałbym Panu Prezesowi zadać pytanie.
Zaintrygowała mnie strategia KOV, co do zagospodarowania Bloku L. Otóż najbardziej logiczne wydawałoby się rozpoczęcie eksploatacji od pola Jerudong. Wiadomo, że węglowodory na pewno się na nim znajdują - Amerykanie nie wypompowali wszystkiego, bo zawinęli się w 1962 r. z powodów kryzysu politycznego w sąsiednim państwie jak dobrze pamiętam. Wg prospektu można się tam spodziewać jeszcze około 4,5 mln aryłek ropy oraz 12,4 mld stóp sześciennych gazu. Jeden odwiert J-2 pozwalał uzyskać ponad 100 000 baryłek rocznie, przy ówczesnej technice. "Benjaminek" na rynku wydobycia decyduje się wiercić w całkiem innej formacji, niesprawdzonej, mało tego, przekonuje swoich partnerów, by porzucić pewniaka i zaryzykować. Do dziś nie wiemy, czy mamy do czynienia z komercyjnymi ilościami węglowodorów, gdzie na Jerudong na pewno by były.
Panie Jakubie, zakładając że KOV udostępnia wszelkie informacje o bloku L swoim akcjonariuszom, zachowanie spółki wydaje się bardzo nielogiczne. Napisał Pan wcześniej, że to "zbieranie resztek po kimś". Opcje są trzy:
- zachowanie w stylu " pokażę, że sam umiem" - Szacunki z Jerudong są "podkolorowane". Lepiej jest poszukać gdzie indziej. - KOV był pewien komercyjnych ilościach węglowodorów na obszarze odwiertów Lempuyang i Lukut i wykazał na tyle przekonujące dowody, by przekonać innych operatorów do zmiany zdania.
Proszę Pana Prezesa o komentarz.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-23 Wpisów: 16
Wysłane:
3 stycznia 2011 22:24:07
Witam. Czytam sobie wasze wpisy , patrzę na zachowanie kursu i powiem szczerze że trochę jestem sam zdezorientowany bo nie do końca jest dla mnie zrozumiałe to co się dzieje na naszej spółce. Z jednej strony kurs zniżkuje do minimum aby chwile później wzrosnąć również bez żadnej informacji ze spółki i dochodzę do wniosku , że ktoś może mieć jakieś informację ale nie dysponuje zbyt pokaźnym kapitałem aby trwale swoje zabiegi podkreślić z drugiej jednak strony patrząc na arkusz zleceń( nie ma dużych zleceń sprzedaży) niewielka kwota wystarczy aby wynieść kurs o kilka groszy wyżej tylko po co żeby przywrócić wiarę we wzrosty i ogranic sobie pole manewru. Dzisiejsze TKO 1,43 - no to już było kilka razy przerabiane oby tym razem zwiastowało ruch w drugą stronę . Co myślicie o tym wszystkim , może ktoś ma jakieś ciekawe przemyślenia. Pozdrawiam.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
3 stycznia 2011 23:12:52
lewsey napisał(a):Jestem na GPW dopiero od maja więc nie miałem okazji oglądać takich zabaw, a przynajmniej nie na żywo, gdyż nie mam czasu siedzieć przed monitorem ponad 7 lub jak teraz 8 godzin.
Miałeś okazję dzisiaj zaobserwowaś taką zabawę (ale w drugą stronę) też na tepsie. Dowcipniś grubasek ma teraz "ubaw" po pachy.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
4 stycznia 2011 11:38:46
Nie uważacie że te meandry na kursie to może być robota miedzy innymi konkurencji, przestraszyć zniechęcić, pociągać sznurki w dół. KOV prowadzi firmę dla akcjonariuszy czytelnie i rzetelnie co może być solą w oku dla formacji Rysia. Stać go na to, bo robił ze swoimi akcjami dziwne ruchy oddając (pożyczając) w drugie ręce. Akcjonariat KOV jest bardzo rozproszony i tym samym bardzo łatwo manipulować kursem na przestojach informacyjnych  . Nie uważacie że dla KOV byłoby zdecydowanie lepiej scalenie akcji np.1:5  . Przy większej wartości, ale nie za wysokiej, manipulacja kursem jest dużo ryzykowniejsza. Co o tym myśli również pan Jakub? Czy taka możliwość jest brana także pod uwagę, by nieco ograniczyć rozproszenie akcji?
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2011 12:25:36
Scalenie, to ograniczenie płynności. Płynność to jedna z najważniejszych cech spółki giełdowej rozpatrywana w różnych aspektach pozytywnych dla odbioru giełdowego.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-05 Wpisów: 128
Wysłane:
4 stycznia 2011 14:46:14
To nie jest problem, ze akcje sa tanie /relatywnie w PLN / - popatrzcie np. na Boryszew - akcje tez ok.2.0 a zachowuja sie o wiele lepiej. Ale tam wszystko jest prostsze - produkcja, sprzedaz etc. Tu czekamy na wyniki wiercen i ich audyt /ile warte /.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
4 stycznia 2011 15:44:24
Wolne żarty, przy 80mln akcji płynność mieć się będzie zupełnie dobrze. Na dodatek w kolejce czekają następne emisje. Dzisiaj KOV posiada 400mln akcji, to suma ogromna i wystarczająco odstraszająca dla poważnych inwestorów. Poza tym przy niskiej cenie za papier jest większą pokusą do spekulacji, to znaczy przy wzroście ceny do szybkiej realizacji zysku, bo każdy drobniutki inwestor będzie chciał zarobić choćby parę groszy na chleb i paczkę margaryny (ma do tego prawo), bez urazy dla drobniutkich..., przez co kurs się kisi i będzie kisił, odstraszając do kolejnych zakupów. Doświadczamy tego. Polski rynek na GPW jest b.płytki. Głównie w czasie oczekiwania na kolejną informację paru drobnych rencistów może powodować zjazd kursu. Spółka jest  puki co mała, a akcji ma co nie miara, dla każdego Polaka od niemowlęca  ; do dziadka  po kilkanaście sztuk, a to dopiero początek  . Logicznym byłoby scalenie kursu. Nie trzeba wyobraźni gdy po b.dobrych info następuje szybka realizacja zysków, przez właściwie wszystkich, to pewne, przy obecnym stanie rzeczy  .
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2011 16:50:43
Tytan - nie pisz takich wzruszających tekstów o paru groszach na chleb i paczkę margaryny. To niepoważna argumentacja!!!
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.