0 Dołączył: 2009-11-30 Wpisów: 241
Wysłane:
15 listopada 2010 09:21:15
przy kursie: 2,90 zł
amalgamat napisał(a):summus napisał(a):technicznie wygląda to obiecująco: zarówno MACD jak i średnia krocząca bardzo blisko triggera po okresie realizacji zysku, niemniej trzeba zachować czujność. Link do analizybyć może na tym etapie cyklu koniunkturalnego fundamenty mniej się liczą. a propos, po co spółce windykacyjnej samochody, nieruchomości i grunty ? To właśnie teraz fundamenty liczą się najbardziej. Zły raport = kara od rynku.Co to jest cykl koniunkturalny? gdzieś trzeba lokować nowowyprodukowane dolary, które wypychają zasiedziały kapitał i zachęcają do zakupów. uważam, że ten karnawał jeszcze trochę potrwa, a jak się zacznie post, to zaczną się wystrzały na spółkach 'fundamentalnych', które są naturalnym wyjściem bezpieczeństwa dla funduszy akcyjnych w sytuacji kryzysu
|
|
0 Dołączył: 2010-07-26 Wpisów: 274
Wysłane:
15 listopada 2010 11:29:46
Hmmm.... w obecnej sytuacji przy takim C/KW kurs trzyma jedynie obietnica założonych zysków za 2010 r?
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
15 listopada 2010 11:38:18
topcia napisał(a):Hmmm.... w obecnej sytuacji przy takim C/KW kurs trzyma jedynie obietnica założonych zysków za 2010 r? Kurs zazwyczaj odzwierciedla wypadkową oczekiwań do przyszłych wyników. Tak jest zapewne też i w tym przypadku. PS. W kolejnym raporcie będziemy widzieli w KW pieniądze z emisji i nową ilość akcji. Wtedy C/WK według moich wyliczeń przy obecnej cenie będzie około 1,45
|
|
|
|
2 Dołączył: 2010-09-25 Wpisów: 426
Wysłane:
17 listopada 2010 08:23:46
przy kursie: 2,86 zł
PR rzeczywiście mają dobry (jak Donald Tusk :))- szybka i merytoryczna odpowiedź na zadane pytania. Wytłumaczenia brzmią sensownie, aczkolwiek nie usypiają do końca mojej czujności. Podzielę się najważniejszymi informacjami: 1. Prognoza na 2010 dotyczy EGB Investment SA - rozumiem to jako prognozę jednostki dominującej, a nie grupy kapitałowej. I tu wynik roczny przyniesie rozliczenie - jeżeli wynik jednostkowy będzie się sporo różnił od skonsolidowanego - to znaczy, że mamy do czynienia z kreatywnością, jeżeli będzie zbliżony - to duży plus dla firmy, 2. Pożyczki zostały udzielone zarządowi na wykupienie akcji od 1 z akcjonariuszy, aby móc wejść na New Connect. Oczywiście mają zostać zwrócone. Moja uwaga: to kiedy zostaną zwrócone pokaże determinację zarządu i firmy do dalszego rozwoju spółki. Im szybciej kasa z pożyczek zacznie pracować w długach, tym oczywiście lepiej.
Przy okazji - nie można pod wykresy na stronie spółki podłączyć okresu, gdy zamiast akcji były PDA? Wykres znacznie się skrócił :).
|
|
Wysłane:
17 listopada 2010 08:26:23
Hej remix. Widzę że drążysz spółkę. Niezmiernie mnie to cieszy, ja ostatnio nie mam czasu na dłubanie w szczegółach. Fajnie jest poczytać wnioski kogoś innego
|
|
Wysłane:
17 listopada 2010 08:36:38
No jestem z gruntu ostrożny, wolę poznać przeciwnika, zanim go polubię :).
Przy okazji - czytam Twoją kronikę i jedna uwaga - nie zapomnij o cierpliwości - bo widzę, że masz ochotę na szybkie uzyskanie tych 100-200% zysku :). Czasami, jak człowiekowi dobrze idzie, zapomina o rozsądku :).
A wracając do EGB, jeszcze jedna pozornie nic nie znacząca, a moim zdaniem bardzo dobra informacja. Wybranie na audytora Grant Thornton Frąckowiak - chociaż audytor ten miał pewne uwagi do sprawozdań spółki za poprzednie lata - świadczy o prawdziwych intencjach dotyczących transparentności spółki. Można było łatwo wybrać innego, który podpisze wszystko - a tu jednak zdecydowali się na renomowanego.
|
|
Wysłane:
20 listopada 2010 17:28:04
przy kursie: 2,72 zł
Firmy z branży wierzytelności zarabiają coraz więcej. Przybywa dłużników, zatem przed rynkiem windykacji czas dobrej koniunktury www.parkiet.com/artykul/7,9886...Cytat:Na rozwój sektora B2B wskazuje także Krzysztof Matela, Prezes EBG Investments, którego zdaniem nastąpi usprawnienie procedur, ogólny rozwój firm windykacyjnych oraz większe zasoby kapitałowe spółek z branży powinny wpłynąć na wzrost przychodów uzyskiwanych w wyniku operacji przeprowadzonych na wierzytelnościach.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-20 Wpisów: 347
Wysłane:
20 listopada 2010 17:42:12
Frog, wiesz może jakie powiązania są pomiędzy egh, a egb??
z tego co mi się kojarzy to Piecuch - prezes EGH zasiada w radzie nadzorczej egb. Czy są jakieś bliższe powiązania między tymi spółkami?
|
|
Wysłane:
21 listopada 2010 08:55:30
Heyahpanama napisał(a):Frog, wiesz może jakie powiązania są pomiędzy egh, a egb??
z tego co mi się kojarzy to Piecuch - prezes EGH zasiada w radzie nadzorczej egb. Czy są jakieś bliższe powiązania między tymi spółkami? www.egb.pl/relacje-inwestorski...Zgadza się, Pan Piecuch jest członkiem RN spółki EGB. Cytat:Andrzej Stanisław Piecuch - Członek Rady Magister inżynier. Studia na Wydziale Mechaniczno Technologicznym Politechniki Śląskiej w Gliwicach skończył w 1978 roku. Jest także absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Karierę zawodową rozpoczął w 1978 roku w Kombinacie Budownictwa Węglowego BUDOMONT w Chorzowie, od 1988 roku związany był z firmą Ekopol Górnośląski Sp. z o.o. w Chorzowie. Obecnie pełni funkcję Prezesa Zarządu Ekopol Górnośląski Holding SA w Piekarach Śląskich. Nie mam pojęcia czy poza faktem zasiadania w Radzie Nadzorczej EGB Investments przez Prezesa EGH, obie spółki mają jakieś inne powiązania.
Edytowany: 21 listopada 2010 09:25
|
|
Wysłane:
21 listopada 2010 10:44:29
nie wiem jak to jest, ale w każdym raporcie EGH, EGB występuje jako podmiot powiązany, związany, obok Fundacji Andrzeja Piecucha:d
A tutaj cytat:
I.4. POWIAZANIA ORGANIZACYJNE, KAPITAŁOWE • Spółka działa w ramach wzajemnego, przenikajacego sie kapitału obrotowego, struktur organizacyjnych i majatkowych takich podmiotów jak: • EKOSET Direct Investments Sp. z o.o., która zajmuje sie usługami internetowymi, leasingiem, oraz działalnoscia finansowa. • EGB Invesments S.A. w Bydgoszczy, najwieksza w Polsce i najszybciej rozwijajaca sie Spółka działajaca w segmencie usług windykacyjnych i obrotu wierzytelnosciami. • Fundacja Andrzeja S. Piecucha „Powiatowe dzieci”, powołana Ekopol Górnoslaski Holding S.A., której celem jest pomoc dzieciom powiatu tarnogórskiego.
Edytowany: 21 listopada 2010 10:56
|
|
|
|
Wysłane:
21 listopada 2010 23:46:40
Z dokumentu informacyjnego EGB:
Emitent jest powiązany osobowo także ze spółką EKOPOL Górnośląski Holding S.A., notowanej na rynku NewConnect, prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych SA w Warszawie. Prezes Zarządu Emitenta Krzysztof Matela jest jednocześnie Przewodniczącym Rady Nadzorczej spółki EKOPOL Górnośląski Holding S.A. Natomiast Prezes Zarządu Spółki EKOPOL Górnośląski Holding S.A. jest członkiem Rady Nadzorczej Emitenta. Emitent posiada również akcje spółki EKOPOL Górnośląski Holding S.A., jednakże w ilości nieprzekraczającej 1% kapitału zakładowego tej Spółki. Poza tym, również Wiceprezes Zarządu Emitenta jest akcjonariuszem mniejszościowym spółki EKOPOL Górnośląski Holding S.A.
Czyli EGB i wiceprezes EGB mają akcje Ekopolu. Pytanie kiedy i jak nabyte (przy wejściu na NC Ekopolu, w zamian za długi?). No i po co nabyte? Trzeba by znowu pomęczyć mailem naszego emitenta :).
Wtedy pisałem o tym, że Ekopol miał "trochę kiepską" passę w zakresie wypełniania obowiązków informacyjnych, co może negatywnie oddziaływać na EGB, gdyż prezes EGB jest przewodniczącym rady nadzorczej Ekopolu - a to w końcu Rada Nadzorcza nadzoruje pracę zarządu...
Dodam, że mimo tych niejasności posiadam akcje Ekopolu, widzę w nim potencjał fundamentalny do skromnego zarobku :).
|
|
Wysłane:
21 listopada 2010 23:54:10
a to z dokumentu informacyjnego EGH
1. Założycielami spółki akcyjnej są: Andrzej S. Piecuch, Jerzy Jerschina, Jolanta Małgorzata Niewiarowska, Ekoset DI sp. z o.o. w Radzionkowie, EGB Investment S.A. w Bydgoszczy.
|
|
Wysłane:
22 listopada 2010 00:14:50
No i kończąc temat, Pani Jolanta Niewiarowska, jeden z 2 głównych akcjonariuszy EGB, ma akcje EGH za 1.000.000 PLN, nabyte ładnych parę lat temu (oczywiście po mniejszej wartości).
Pani Niewiarowska z tego co kojarzę, prowadzi biuro prawne. Pewnie historia jej pojawienia się w EGH byłaby całkiem ciekawa.
Jakie wnioski? Ciężko powiedzieć, poza tym, że branża paliwowa kojarzy mi się z windykacją :).
Raczej te wszystkie informacje traktuję jako neutralne dla EGB, może lekko pozytywne w kontekście wpływów z windykacji.
pozdrawiam
|
|
Wysłane:
22 listopada 2010 19:24:52
przy kursie: 2,84 zł
Wiedziałem, że te powiązania są jakieś głębsze.
Dzięki Remix, kawał dobrej roboty.
Na dzień dzisiejszy oczywiście dla EGB z takiej współpracy nie wynikają żadne większe, wymierne korzyści, ale w miare rozwoju Ekopolu, mogą pojawiać się większe problemy ze ściągalnością długów, a wtedy raczej napewno skorzystają z usług EGB.
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
10 grudnia 2010 18:54:30
przy kursie: 2,69 zł
Jakiś przestój mamy na EGB. Od dwóch dni praktycznie nie handlowano tym papierem a dzisiejszy wolumen 10szt można uznać za znikomy :) Z jednej strony taki bezruch osobiście mnie cieszy bo jak popatrzeć na spadki na szerokim rynku to można się cieszyć że tutaj nie spada a z drugiej taki marazm jest kiepski bo trudno wyczuć w którą bardziej stronę skierowane są oczy inwestorów. Mam nadzieję że jednak większość będzie się zwracała ku wzrostom co powinno ucieszyć wszystkich posiadaczy tych akcji.
|
|
0 Dołączył: 2010-05-06 Wpisów: 47
Wysłane:
23 grudnia 2010 19:56:35
przy kursie: 2,69 zł
a co będzie na początku lutego? raport roczny czy cos innego? jesli jakies dane finansowe, to na wielka reakcje rynku bym nie liczyl. w spolke wczodzi trzecie TFI, a kurs drobni nadal nie rozruszali. glupio to brzmi, ale spolka jest "za bardzo fundamentalna" i na new connect nie pasuje. do tego dochodzi wzorowe komunikowanie sie z rynkiem i calkowicie transparentna polityka prowadzenia biznesu. ale to nie jest standard, ktory new connect lubi :) tutaj rosna gruzinskie wina i sklepiki z tytoniem :) ot taki to rynek niestety. jesli wystrzeli to zatrzyma sie bardzo wysoko. jest jedeno ale - 'jesli'...
|
|
Wysłane:
28 grudnia 2010 12:32:23
przy kursie: 2,68 zł
Alkor, skąd info o 3 TFI? Póki co jest jedno - Quercus. Były 2 z pakietami powyżej 5% na debiucie, ale ujawnił się po rejestracji akcji jeden - wniosek z tego taki że drugi wysypał się poniżej 5% w czasie gdy było notowane PDA. Tym bardziej rozsiewanie plotki o trzecim jest co najmniej zastanawiające... Jednocześnie na spółce prawie nie ma obrotów, więc jak ktokolwiek może "wchodzić w spółkę"?
|
|
0 Dołączył: 2010-05-06 Wpisów: 47
Wysłane:
2 stycznia 2011 20:41:13
przy kursie: 2,70 zł
Frog napisał(a): Alkor,
skąd info o 3 TFI?
Ze źrodeł zbliżonych do spółki. Tak muszę napisać, i tak napisałby dziennikarz proszony o anonimowość źródła. Natomiast jest to informacja potwierdzona. Frog napisał(a): Póki co jest jedno - Quercus. Były 2 z pakietami powyżej 5% na debiucie, ale ujawnił się po rejestracji akcji jeden - wniosek z tego taki że drugi wysypał się poniżej 5% w czasie gdy było notowane PDA.
Z tego co wiem od początku drugie TFI miało 4,9%. Teraz ja muszę zapytać skąd info o tym, że były dwa powyżej 5% :) Jedno z TFI ma po prostu widzimisie i chce pozostać pod progiem. Frog napisał(a): Tym bardziej rozsiewanie plotki o trzecim jest co najmniej zastanawiające...
Jednocześnie na spółce prawie nie ma obrotów, więc jak ktokolwiek może "wchodzić w spółkę"?
Tak jak napisałem powyżej - ostatnia rzecz to rozsiewanie plotek, a źródło wiadomości jest wiarygodne. Poza tym wejście kolejnego funduszu nie oznacza przecież, że ujawni się on na drugi dzień. Podaż jest jaka jest, więc zbieranie akcji można od razu rozłożyć na parę dobrych tygodni. Cena docelowa jest znana. Terminy wejścia na GPW i potrzebna kapitalizacja również. Wskaźniki spółek z sektora do obliczenia. Każdy ma swój rozum i swój portfel :)
Edytowany: 2 stycznia 2011 20:43
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2011 20:46:12
przy kursie: 2,70 zł
Tak było przed debiutem:  kliknij, aby powiększyćA niedawno Quercus ujawnił się z 6,03%. Różnica między zaangażowaniem 2 fundów sprzed debiutu a 6,03 daje więcej niż 5%. Info o 2 fundach powyżej 5% zdaje się że podawali też w innej formie przed debiutem, nie pamiętam już gdzie. PS. Dopóki nie podasz źródła, to są plotki. Tym bardziej, że obroty nie wskazują na skup akcji przez kogokolwiek.
Edytowany: 2 stycznia 2011 20:46
|
|
0 Dołączył: 2009-05-08 Wpisów: 192
Wysłane:
4 stycznia 2011 22:25:00
przy kursie: 3,10 zł
wczoraj ekopol wystrzelil, dzis egb, sadzicie ze to poczatek wiekszego wspolnego ruchu? remix1977 napisał(a):Z dokumentu informacyjnego EGB:
Emitent jest powiązany osobowo także ze spółką EKOPOL Górnośląski Holding S.A., notowanej na rynku NewConnect, prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych SA w Warszawie. Prezes Zarządu Emitenta Krzysztof Matela jest jednocześnie Przewodniczącym Rady Nadzorczej spółki EKOPOL Górnośląski Holding S.A. Natomiast Prezes Zarządu Spółki EKOPOL Górnośląski Holding S.A. jest członkiem Rady Nadzorczej Emitenta. Emitent posiada również akcje spółki EKOPOL Górnośląski Holding S.A., jednakże w ilości nieprzekraczającej 1% kapitału zakładowego tej Spółki. Poza tym, również Wiceprezes Zarządu Emitenta jest akcjonariuszem mniejszościowym spółki EKOPOL Górnośląski Holding S.A.
Czyli EGB i wiceprezes EGB mają akcje Ekopolu. Pytanie kiedy i jak nabyte (przy wejściu na NC Ekopolu, w zamian za długi?). No i po co nabyte? Trzeba by znowu pomęczyć mailem naszego emitenta :).
Wtedy pisałem o tym, że Ekopol miał "trochę kiepską" passę w zakresie wypełniania obowiązków informacyjnych, co może negatywnie oddziaływać na EGB, gdyż prezes EGB jest przewodniczącym rady nadzorczej Ekopolu - a to w końcu Rada Nadzorcza nadzoruje pracę zarządu...
Dodam, że mimo tych niejasności posiadam akcje Ekopolu, widzę w nim potencjał fundamentalny do skromnego zarobku :).
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.