ksswyzzd
Advertisement
PARTNER SERWISU
nktlxmaj
WIKUS

WIKUS

Ostatnie 10 wpisów
Rekordowe obroty na spółce ostatnio, do tego znaczne wzrosty. W marcu widzę, że było info o zainteresowaniu jakoś podmiotu z Holandii notowanego w kanadzie (gdzieś na innym forum ktoś podejrzewa że chodzi o CSI Software) przejęciem spółki.

Do tego wskaźników i gotówkowo spółka wydaje się być bardzo nisko wyceniana.

ktoś coś więcej może o niej napisać i jak spółka wygląda pod kątem AT?

@addi

dzięki. Zainteresowałem się bo na wykresie 10-letnim może z tego wyjść formacja W - podwójnego dna.

Tak.

Co możecie powiedzieć o tej spółce. Kapitalizacja ok 1mln zł. Zatarty układ z wierzycielami. Tylko przychody mizerne...

Po raporcie rocznym za 2013 zysk netto na akcje wynisi 18,02 PLN. Kurs akcji 2,08 PLN...

Dawno nie było tu spekulacyjnej podbitki (ostatnua prawie rok temu...)

Hawe już 3,60:)

niedługo będę do przodu, ale ja tu czekam na poziomy co najmniej z 5,XX PLN z rekomendacji Dr.Kalliwoda w raporcie z 4 października, gdzie podniesino cenę docelową Hawe do 5,8 zł z 5,6 zł, podtrzymując rekomendację "kupuj".

Od mojego ostatniego wpisu minął już ponad 1 rok i kilka miesięcy:

PMD sprzedałem w wezwaniu po 9,45 zł (od ostatniego wpisu wzrost o ok. 60%)

EGH uśredniłem do 3,34 zł a obecny kurs to prawie 5 zł (od ostatniego wpisu wzrost o ok. 100%)

PBG uśredniłem do 9,5 zł i tu niestety kurs spadł od ostatniego wpisu o ok. 50%

We wrześniu zeszłego roku kupiłem ZAMET i HAWE. Jedno i drugie średnio po 3,80
Obecnie HAWE 3,40 (więc ponad 10% w plecy) a ZAMET 5,00 (więc 30% zarobku).

Whistle

link

Zysk netto PBG wyniósł 138,31 mln zł w I poł. 2013 r. wobec straty rok wcześniej
ISBnews - Biznes
3 Wrz 2013, 10:04

Warszawa, 03.09.2013 (ISBnews) - PBG odnotowało 138,31 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I połowie 2013 r. wobec 1685,56 mln zł straty rok wcześniej, podała spółka w raporcie.

Zysk operacyjny wyniósł 235,11 mln zł wobec 1625,75 mln zł straty rok wcześniej.

Skonsolidowane przychody ze sprzedaży sięgnęły 708,62 mln zł w I połowie 2013 r. wobec 1038,57 mln zł rok wcześniej.

W ujęciu jednostkowym zysk netto w I półroczu 2013 r. wyniósł 1,41 mln zł wobec 1021,65 mln zł straty rok wcześniej.

PBG S.A. w upadłości układowej świadczy specjalistyczne usługi w zakresie kompleksowego wykonawstwa instalacji dla gazu ziemnego, ropy naftowej oraz paliw. Prowadzoną działalność wykonuje jako generalny realizator, uczestnik konsorcjum lub podwykonawca w zakresie: projektowania, wykonawstwa, remontów, eksploatacji i serwisu w obszarach: wydobycia i przesyłu gazu ziemnego i ropy naftowej oraz magazynowania gazu ziemnego i paliw (LNG, LPG, C5+ oraz CNG).

(ISBnews)

inne argumenty link:

Podsumowanie kwestii ktore pojawily sie do te pory:

- Naruszenie interesu mniejszościowych akcjonariuszy poprzez wprowadzenie w błąd przez wzywającego LU Chemie a.s. , która to spółka zawiadamiała 20.12.2012 roku raport „Zawiadomienie w trybie art. 69 ust. 1 Ustawy o ofercie” (raport nr 14/2012), iż nie zamierza w okresie 12 miesięcy zwiększać zaangażowania, tymczasem z informacji uzyskanych jak w raporcie „Informacja dotycząca planowanego wezwania dokonywanego przez LU Chemie, a.s.” (raport nr 20/2013 ) wynika, że w najbliższym czasie zamierza zwiększyć zaangażowanie i wycofać spółkę z publicznego obrotu.

- Powyzsze zawiadomienie ktore okazalo sie byc nieprawdziwe moglo miec znaczacy wplyw na cene akcji Spolki wg ktorej okreslona zostala cena w wezwaniu

- nie poinformaowanie rynku jaka była ostatnia cena za jaką LU Chemie a.s. nabyło akcje od Bochemie a.s. w związku z czym istnieje podejrzenie, że cena w planowanym wezwaniu jest zaniżona. (cena wezwania nie może być niższa niż najwyższej ceny, jaką za akcje będące przedmiotem wezwania podmiot obowiązany do jego ogłoszenia, podmioty od niego zależne lub wobec niego dominujące lub podmioty będące stronami zawartego z nim porozumienia, zapłaciły w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem wezwania, albo najwyższej wartości rzeczy lub praw, które podmiot obowiązany do ogłoszenia wezwania lub podmioty, o których mowa powyżej, wydały w zamian za akcje będące przedmiotem wezwania, w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem wezwania)

- Istnienie podejrzenia ze Spółka będąc w dobrej kondycji finansowej nie wypłaciła dywidendy przez co naruszyła dobre obyczaje za które została uznana wyplata dywidendy.

- Dodatkowo W swietle faktu iz glowny akconariusz oglosil wezwanie iz zamierza wycofac Spoke z gieldy istnienie podejrzenie iz motywem nie wyplacenia dywidendy byla chec zanizenia ceny akcji Spolki i chec przejecia zatrzymanych zyyskow.

- Istnienie podejrzenia ze Uchwala ZWZA z 10 maja 2013 Spółki podjeta zostala na szkode akconariuszy mniejszosciowych jako ze Spoka wyrazila zgode na udzielenie pozyczki w celu ogloszenie wezwania i doprowadzenie do zniesienia dematerializacji akcji czyli
ograniczenia mozliwosci ich zbycia przez akcjonariuszy mniejszosciowych. Isnieje podejrzenie ze ogloszenie wezwania za pieniadze pozyczone od Spoki i jednoczesnie ogloszenie zamiaru zniesienia zdematerializowania akcji moze znaczaco wplynac na decyzje wielu akcjonariuszy mniejszosciowych odnosnie odpowedzenia na wezwanie.
Uchwala: (Spolka niniejszym wyraża zgodę na zawarcie umowy pożyczki przez Spółkę, działającą jako pożyczkodawca, z akcjonariuszem LU Chemie a.s. z siedzibą w Pradze (pożyczkobiorcą), w kwocie nie wyższej niż 6.000.000,00 zł (sześć milionów złotych), zastrzegając, że pożyczka zostanie przeznaczona na nabycie akcji Spółki w drodze wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji Spółki, o którym mowa w art. 91 ust. 6 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (j.t. Dz.U. Nr 185, poz. 1439 ze zm.), w celu zniesienia ich dematerializacji i wycofania tych akcji z obrotu na rynku regulowanym).

Podsumowanie zadan
- Wycofanie sie z planu zniesienia dematerializacji akcji jako krzywdzacego interes akcjionariuszy mniejszosciowych

- Ujawnienie przez podmiot oglaszajacy wezwanie najwyższej ceny, jaką za akcje będące przedmiotem wezwania podmiot obowiązany do jego ogłoszenia, podmioty od niego zależne lub wobec niego dominujące lub podmioty będące stronami zawartego z nim porozumienia, zapłaciły w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem wezwania, albo najwyższej wartości rzeczy lub praw, które podmiot obowiązany do ogłoszenia wezwania lub podmioty, o których mowa powyżej, wydały w zamian za akcje będące przedmiotem wezwania, w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem wezwania)

- W razie kontunuacji checi wezwania przez Spolke Lu Chemie powolanie niezaleznego rewidenta w celu okreslenia ceny wedlug wartosci godziwej Spolki jako ze cena 7zl nie jest wg nas wartoscia godziwa gdyz Spolka posiada wartosc ksiegowa ponad 2 krotnie wyzsza oraz generuje zyski i wg opini zarzadu nie istnieja powazne zagrozenia dla przyszlej zyskownosci Spolki

zysk netto na 1 akcje: +0,66 zl, 15mln zl zysku z dzialalnosci

przy kapitalizacji 50 mln zł

To tylko część (z różnych forum):

1. wyborcza.biz/Gieldy/1,114508,1...

(...) Motywem zatrzymania zysków może być też chęć wycofania spółki z giełdy. Wówczas główny właściciel skupuje akcje w wezwaniu, a później pod przymusem od resztki właścicieli. Gdy przejmie wszystkie, cała gotówka w kasie jest tylko jego. Teraz każdy akcjonariusz, który poczuje się pokrzywdzony brakiem dywidendy, ma duże szanse wygrać w sądzie. (...)

Ogłosili wezwanie za 7,00 PLN a spółka na ponad 7,00 PLN na akcję gotówki...
W kasie Permediów zostało 7,9 mln zł. To daje 7900/770 = 10,3 zł na 1 akcję.
W zapasach i należnościach i tak zostaje jeszcze 8 baniek, kupa kasy, którą można spokojnie spieniężyć.

2. Dlaczego Permedia pożycza kasę na 3 lata bez zabezpieczenia (6mln) ?
Jeśli nie potrzebuje kasy to niech wypłaci dywidendę.

3. Dlaczego Permedia pożycza kasę na 3 lata bez zabezpieczenia (kolejne 5,5mln) ?
Jeśli nie potrzebuje kasy to niech wypłaci dywidendę.

4. Dlaczego cena w wezwaniu jest nie większa niż udział gotówki w przeliczeniu na 1 akcję? Czy te pożyczki są zagrożone, że są tak nisko wyceniane? Spółka (operacyjnie) jest nic nie warta ?

5.tak jak kiedyś pisałem robią niezły "wał":
- deklaracja LU Chemia;
- sprawdzić cenę po jakiej były przenoszone akcje pomiedzy LU Chemie a MW Chemie z grudnia 2012 roku;
- proponuje poczytać o przypadku spółki Milmet ( też czesi), po interwencji w KNFie cena została znacząco podniesiona w tym wypadku powinna to byc WK;
- przejęcie spółki za free za kase która znajduje się w spółce- zamiast wypłaty dywidendy
biznes.interia.pl/wiadomosci-d...

P.S. Zapoczątkowałem akcje wystawiania akcji przez mniejszościowych akcjonariuszy po 30,00 PLN, którzy nie akceptują zaproponowanej ceny w wezwaniu i naszą intencją jest urealnienie ceny w wezwaniu. Nie jest to zwykłe wezwanie, bo intencją wzywającego jest wycofanie akcji z obrotu.

link

Permedia: Będzie porozumienie?

ARP 16-05-2013, ostatnia aktualizacja 16-05-2013 05:00

Drobni inwestorzy próbują zawrzeć porozumienie przeciw akcjonariuszowi strategicznemu Permediów, LU Chemie, który w poniedziałek ogłosił wezwanie do sprzedaży 768 tys. akcji (reprezentujących 39,3 proc. kapitału zakładowego oraz uprawniających do 34 proc. głosów na WZA).

Mniejszościowi udziałowcy nie są zadowoleni z ceny zaproponowanej przez czeską spółkę, ustalonej jedynie na 7 zł, tj. na połowę wartości księgowej waloru (14,16 zł). Mają również zastrzeżenia do praktyk głównego akcjonariusza, który, ich zdaniem, chce jedynie przejąć ich kosztem majątek producenta pigmentów.

W związku z powyższym inwestorzy zachęcają się wzajemnie na forach internetowych, w tym na forum „Parkietu" do połączenia swoich sił. Nie zamierzają odpowiadać na wezwanie, które ogłosił większościowy akcjonariusz. W przyszłości chcą też zablokować plany LU Chemie dotyczące wycofania akcji Permediów z obrotu na giełdzie. Osoby zainteresowane porozumieniem mają składać na giełdzie zlecenia sprzedaży akcji spółki z limitem 30 zł. Wczoraj rano w arkuszu widniało 19 takich dyspozycji, skupiających łącznie 86 tys. walorów (4,4 proc. wszystkich papierów spółki i 11 proc. akcji objętych wezwaniem). Po godzinie 15 liczba ta zmalała do 10,9 tys. papierów.

Kurs akcji przekroczył 7 zł. Na pierwszym fixingu wzrósł o 5 proc., do 7,39 zł. Po drugim ustaleniu ceny zwyżki zatrzymały się na 7,09 zł.

5% przekroczymy na pewno. Prosze zapisywać zlecenia z długim terminem a nie na 1 sesję.

wyniki mialy byc z wiadomych wzgledow najslabsze a tymczasem przychody + 10% a zysk netto +200%

przy takich wynikach kurs 2 lata temu wynosil 20 PLN...

przypomnę tylko, że wartość księgowa z kwartału na kwartał systematycznie wzrasta a ostatnia za 4Q2012 wynosiła 14,16 PLN.

Biorąc pod uwagę, że spółka jest dochodowa i jej zyski także rosną (za 2010 troche ponad 0,5 mln PLN a 2011 ponad 0,8 mln PLN) to pytanie jaka premia od wartości księgowej? 20%?

Cytat:
W dniu 21 grudnia 2012 r. dokonana została transakcja nabycia 100% akcji spółki LU CHEMIE przez podmiot zależny od Michała Wygrysa (zawiadamiający), tj. MW CHEMIE. W wyniku tej transakcji Michał Wygrys uzyskał status podmiotu dominującego w LU CHEMIE będącej akcjonariuszem spółki, bowiem zawiadamiający jest podmiotem dominującym względem MW CHEMIE. Po transakcji Michal Wygrys posiada pośrednio 1.186.939 akcji spółki reprezentujących 60,7129% w KZ spółki, uprawniających do wykonania 1.490.939 głosów odpowiadających 65,9999% udziału w ogólnej liczbie głosów na WZ spółki.

ciekawe jakie Michal Wygrys ma plany...

za 3 sesje wyniki za 4q2012. Kurs na dnie. Co by sie musiało stać żeby ten leniuch zaczął rosnąć???

co sądzicie o tych wszystkich ostatnich wydarzeniach dot. spółki?

Mam na myśli zmiany w Statutcie (w tym zmiana przedmiotu dzialalności i podwyższenie KZ) oraz wezwanie

@Szutnik

Za posta dziękuje. Nad merytoryczną krytyką zawsze uważam, że zawsze warto się pochylić.

Z tego co zrozumiałem jesteś raczej technikiem. Ja wole fundamenty. Gdy po przeanalizowaniu danej spółki pod względem AF widzę, że jest ona niedowartościowana, to zaczynam ją analizować pod innymi względami. I uwierz mi - to jest strategia. Tak jak powiedziałeś, chwycenie dołka jest praktycznie niemożliwe, a jeżeli tak się dzieje to w dużej mierze fuks.

Na GPW inwestuje w realu od 2005 roku. Wcześniej inwestowałem wirtualnie. I zaskoczę Cię - jestem do przodu. Ale fakt - zyski mocno stopniały... Dlatego też założyłem ten wątek żeby zobaczyć co o 3 spółkach, które mam aktualnie w portfelu sądzą inne osoby.

Cytat:
Widzę,że wywiązała się dyskusja. To cieszy.

Moja strategia dot. PERMEDII pozwoliła mi juz zarobić XX% albo nawet XXX%. Rynek dostrzeże niedowartościowe spółki. Pozostaje tylko kwestia czasu. Moim zdaniem inwestowanie wolnych środków w PERMEDIE przy obecnym kursie jest bardzo bezpieczne.

Zobacz prosze na kurs z sierpnia-października 2010. Nie było żadnego infa. Po prostu rynek dostrzegł niedowartościowaną spółke i poleciało prawie +200% w kilkanaście dni...

Od tego czasu ze spolka nie wydarzylo sie de facto nic in plus albo in minus. Kurs się od pazdziernika 2010 spadał i zatrzymał na obecnych ok. 6 PLN. Pytanie kiedy znowu znowu nastapił gwałtowne wybicie.

Wykres jest powyżej.

nie wiem dlaczego nie mogę edytować swoje powyższego posta, ale tak czy siak nie mogę.

Miało być tak: Moja strategia dot. PERMEDII pozwoliła mi juz zarobić XX% albo nawet XXX% na innych spółkach.

Widzę,że wywiązała się dyskusja. To cieszy.

Moja strategia dot. PERMEDII pozwoliła mi juz zarobić XX% albo nawet XXX%. Rynek dostrzeże niedowartościowe spółki. Pozostaje tylko kwestia czasu. Moim zdaniem inwestowanie wolnych środków w PERMEDIE przy obecnym kursie jest bardzo bezpieczne.

Zobacz prosze na kurs z sierpnia-października 2010. Nie było żadnego infa. Po prostu rynek dostrzegł niedowartościowaną spółke i poleciało prawie +200% w kilkanaście dni...

Od tego czasu ze spolka nie wydarzylo sie de facto nic in plus albo in minus. Kurs się od pazdziernika 2010 spadał i zatrzymał na obecnych ok. 6 PLN. Pytanie kiedy znowu znowu nastapił gwałtowne wybicie.

Wykres jest powyżej.

ad. PBG

gram pod zawarcie układu. Podpisanie umowy EDF tylko utwierdziło mnie w tym przekonaniu.

ad. PMD

Byłem zły na siebie ze brałem odkupilem po 15 PLN i myślałem ze zrobię 3. kółko. Aktualny kurs to ok 6 PLN i na tym poziomie ta spólka jest absolutnie niedowartościowa. Z racji braku kredytów, kilkunastu baniek gotówki w kasie i dochodowej działalności, nie powinna być notowana poniżej WK, która wynosi ok 14 PLN.

Pytanie tylko kiedy rynek ją zauważy.

PMD wprawdzie po 5,85 ale wolumen cały czas znikomy...

PBG ciągnie na opór, który jest na 7 PLN, może dziś przebije?

dokupiłem dziś Permedię na 2.fixie po 5.61

kliknij, aby powiększyć

ciekawe czy takie scenario Wisnia nam pisze...

kliknij, aby powiększyć

co sadzicie o takim rozwoju spraw w dluzszej perspektywie...

Glownymi udzialowcami w Bochemie sa 2 fundy: (i) ARX Equity Partners oraz (ii) Benson Oak Capital. Sadze, ze gdyby dostaly dobra cene za Permedie to bez wahania by sie Permedii pozbyly.

Przypominam ze udzial Bochemii jako odbiorcy produktow Permedii bedie spadal w zwiazku z wejsciem Permedii na rynek AGD.

To wszystkie powyzsze rozwazania sa o tyle bez sensu, ze w kazdym scenariuszu akcje PMD sa po prostu skrajnie niedowartosciowane...

z ta Bochemie jako gownym odbiorca to sie zgadzam ale nie pod to gram....

spolka jest na chwile obecna warta 15-20 zl, zerowe zadluzenie, spolka dochodowa, z kasa wieksza niz jej kapitalizacja, do przejecia idealny kasek,

wchodza w AGD (moze z tego powodu znaczna poprawa wynikow w 3q2012 i oczekuje dalszej poprawy w wynikach za 4q2012 i dalej...)

p.s.

Bochemie siedzi od wielu wielu lat w akcjonariacie Permedii co nie przeszkodzilo na podkreceniu kursu w 2007 na 170 zl (przypomne ze aktualny kurs to... 5,61 zl a po drodze nie bylo zadnego splitu czy emisji)

kliknij, aby powiększyć

Mocny trend wzrostowy. Zawarty kontrakt z EDF Polska za prawie 1 mld zł cieszy z tego względu, że chyba sytuacja z PBG w oczach specjalistów jest na tyle dobra, że zdecydowali sie podpisać z konsorcjum PBG/RAFAKO te umowę...

wczorajszy i dzisiejszy wolumen to prawie 3 mln akcji (oficjalny FF to troche ponad 8 mln i wyszystkich akcji, których jest 14 mln) przy łącznym wzroście ponad 30%...

PBG bierzcie

wczorajszy i dzisiejszy wolumen to prawie 3 mln akcji (oficjalny FF to troche ponad 8 mln i wyszystkich akcji, których jest 14 mln) przy łącznym wzroście ponad 30%... .

PBG odpaliło...

wczorajszy i dzisiejszy wolumen to prawie 3 mln akcji (oficjalny FF to troche ponad 8 mln i wyszystkich akcji, których jest 14 mln) przy łącznym wzroście ponad 30%...

Permedia urosła od dołka 15% i znowu ktoś ją zdołował.

Parkiet podliczyl

PBG w III kwartale 2012 roku pokazało 159,67 mln zł zysku netto przypadającego akcjonariuszom jednostki dominującej, w porównaniu do 74,45 mln zł zysku netto przed rokiem.

dzięki za radę. Szczerze to nie wierzę w EGH. Sądziłem, że ze wzrostem cen paliw ich zyski też będą rosły, tak sie jednak nie stało.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

z punktu widzenia AT może być tutaj jeszcze w tym roku bardzo ciekawie.

swoją drogą w zeszłym roku Bochemie plannowało debiut na przełomie 2012/2013 na GPW. link

Ciekawe jak te plany wygladaja aktualnie.

Zakłady Chemiczne Permedia należą do czołowych polskich producentów pigmentów nieorganicznych oraz związków kadmu,niklu i kobaltu. Głównymi odbiorcami produktów są producenci baterii, akumulatorów, ceramiki, szkła, tworzyw sztucznych, budownictwo, przemysł emalierski, gumowy, farb i lakierów. Strategicznym udziałowcem w spółce jest czeska grupa Bochemie, która jest największym odbiorcą produktów spółki. Na eksport trafia ok 50% produktów Permedii.

link

mam wrażenie, że na PMD w przyszłym roku zarobię.

EGH - wszystko jest możliwe.

PBG to ruletka, choć z dzisiejszego artu z podłogi wynika, że wierzyciele (wypowiadał się akurat członek zarządu KBC TFI) są za układem, co bardzo, ale to bardzo dobrze wróży kursowi na przyszłość.

1. PERMEDIA - średnia 11,50 pln (40% portfela)
2. EKOPOL - średnia 4,01 pln (30% portfela)
3. PBG - średnia 15,11 pln (30% portfela)

AD. 1
ZŁY JESTEM NA SIEBIE BO NA PERMEDII 2X ZYSKOWNIE OBRÓCIŁEM W 2010 ROKU, ALE O 1 RAZ SPRÓBOWALEM ZA DUZO I MNIE POKARAŁO. SPOLKA PRAKTYCZNIE BEZ ZADLUZENIA, ILOSC GOTOWKI W KASIE PRZEWYZSZA KAPITALIZACJE, C/WK OK. 0,4, SPOLKA DOCHODOWA.

AD. 2
EKOPOL. SAM SIE ZASTANAWIAM, DLACZEGO TU ZAINWESTOWALEM. BIZNES MIAL SIE ROZKRECIC. PROGNOZY BYLY AMIBTNE. OKAZALO SIE ZE ZA AMBITNE.

AD. 3

PBG. WOZ ALBO PRZEWOZ. SYTUACJE KAZDY ZNA. WYJSCIA SA 2: ALBO ZATWIERDZENIE UKLADU I POWROT NA DUZO WYZSZE POZIOMY NIZ PRZED OGLOSZENIEM UPADLOSCI UKLADOWEJ ALBO LIKWIDACJA I SPOLKA LECI NA GROSZE.

Na słowa pochwały zasługuje także Permedia. Eksperci zaznaczają, że giełdowy producent chemikaliów wreszcie sprawił pozytywną niespodziankę. W III kwartale wzrosły przychody oraz co ważne, marża.

- Po kilku kolejnych słabych okresach sprawozdawczych ZCh Permedia w końcu zaraportowały lepsze wyniki w ujęciu r/r. Co prawda narastająco za trzy kwartały spółka nadal prezentuje się dość kiepsko w ujęciu r/r, niemniej jednak wyniki trzeciego kwartału należy uznać za jednoznacznie pozytywne. Przychody wzrosły o 13 proc. (z 4,1 do 4,7 mln zł), a za sprawą znacznie mniejszego (2-proc.) wzrostu kosztów własnych sprzedaży spółka odnotowała ok. 60-proc. progres na poziomie wyniku brutto na sprzedaży (z 0,8 do 1,3 mln zł). Wskazane zmiany przełożyły się oczywiście na poprawę w zakresie procentowej marży brutto na sprzedaży ZChP, która w ujęciu kwartalnym r/r wzrosła z 19,2 proc. do 27,1 proc., a w ujęciu rocznym kw/kw z ok. 20,4 do 22,3 proc. – wskazuje Tomasz Nawrocki, analityk StockWatch.pl. >> Całą analizę znajdziesz tutaj.

Ekspert dodaje, że podobnie jak w poprzednich okresach sprawozdawczych wsparciem dla wyników końcowych spółki była działalność finansowa, a konkretnie odsetki uzyskiwane z lokat środków pieniężnych – w omawianym okresie wynik na tej działalności był blisko dwa razy lepszy niż przed rokiem. W związku z tym wyniki zaraportowane przez ZChP na poziomie brutto i netto są znacznie wyższe niż na wcześniejszych poziomach wynikowych i analogicznie do nich lepsze w ujęciu r/r.

kurs 6,18 PLN...

jakie macie odczucia po raporcie za 1Q2012? Bo za tym, że mniejsze przychody i zyski?

Żenujące jest to, że komentarz do wyników od kilku juz ładnych kwartałów jest po prostu identyczny (nic innego jak CTRL+C i CTRL+V) i te same ogólne frazesy, żadnych konkretów

link

Cytat:
Wejście w nowe segmenty rynku

10-04-2012, ostatnia aktualizacja 09-04-2012 23:21

– Ten rok powinien być lepszy od 2011 r. Spodziewamy się zwiększenia sprzedaży i utrzymania rentowności na dotychczasowym poziomie – zapowiada Elżbieta Baryła, członek zarządu spółki Permedia.

Zarząd nie precyzuje, o ile będą wyższe przychody w tym roku.

W minionym roku spółka wypracowała 18,1 mln zł przychodów, o 11 proc. mniej niż w 2010 r. Zysk netto sięgnął 590 tys. zł wobec 409 tys. zł w 2010 r. Marża brutto spadła do 3,3 proc. z 4,9 proc.

W 2011 r. negatywny wpływ na wyniki Permedii miały bardzo wysokie ceny surowców wykorzystywanych do produkcji pigmentów i koncentratów. Spółka zapłaciła za nie o 20-25 proc. więcej niż w roku ubiegłym. Odczuła także presję cenową ze strony globalnych graczy i zanotowała spadek eksportu (o połowę i stanowił 12 proc. obrotów).

– W ubiegłym roku przeprowadzaliśmy inwestycje, głównie o charakterze odtworzeniowym. Jednocześnie wynegocjowaliśmy niższe koszty zakupu surowców od dostawców z Chin i Indii – mówi Elżbieta Baryła.

Wiadomo, że w 2012 r. spółka chce także poszerzyć ofertę o nowe środki barwiące. – W tym roku wzrost sprzedaży koncentratów barwiących planowany jest głównie do nowych odbiorców – deklaruje członek zarządu spółki. Chodzi przede wszystkim o sektor producentów zajmujący się wytwarzaniem obudów do urządzeń gospodarstwa domowego, w tym m.in. mikserów, robotów i pralek. Do tej pory Permedia docierały m.in. do producentów listew przypodłogowych i sektora budowlanego (np. pigmenty do tynków).

Może z AMICA wejdą w jakiś układ?...

patrowicz o planach inwestycyjnych

czy nie sądzicie, że to o Permedii?

tajemniczo o spolce ktora obserwuje:

- spolka ma mala kapitalizacje

- duzo gotowki na koncie

- udział właściciela 60%

wszystko sie zgadza a żadna inna mi nie przychodzi do głowy...

info ze stockwatch.pl

"W rankingu nadpłynnych spółek zwraca uwagę Permedia, działająca w branży chemicznej. Jej wskaźnik gotówki do aktywów to 41 proc., a do tego stan gotówki na koncie to ponad 12 mln zł i jest tylko niewiele niższy od kapitalizacji giełdowej."

L I N K

Cytat:
Lotos i Ekopol wchodzą w rynek mikrostacji paliw

Docelowo Ekopol planuje budowę sieci mikrostacji, która umożliwi klientom tankowanie paliwa na terenie całego kraju. Dzięki temu będą oni mogli zaopatrywać się w paliwo w cenie hurtowej.

erka

www.breinwest.com.pl/wid,13441...

Ceramika Nowa Gala liczy na dwucyfrową dynamikę wzrostu przychodów w 2011 r. (wywiad)

25.05. Warszawa (PAP) - Ceramika Nowa Gala spodziewa się w tym roku dwucyfrowej dynamiki wzrostu sprzedaży. Stopniowo, z kwartału na kwartał, będzie też poprawiać marże, które w czasie kryzysu mocno spadły. Pod koniec tego roku spółka rozpocznie budowę nowego zakładu produkcyjnego. Wartość inwestycji szacowana jest na 170 mln zł.

"W pierwszym kwartale nasza sprzedaż wzrosła o 28 proc. Widać, że koniunktura się utrzymuje. Sądzę, że możemy spodziewać się w tym roku dwucyfrowej dynamiki wzrostu sprzedaży" - powiedział PAP Paweł Górnicki, wiceprezes spółki.

W pierwszym kwartale spółka miała 1,3 mln zł straty netto, 0,2 mln zł straty operacyjnej i 44,5 mln zł przychodów.

Przedstawiciele firmy tłumaczą, że słaba rentowność w pierwszych trzech miesiącach roku była pochodną polityki z czasów kryzysu, ukierunkowanej na utrzymanie udziału w rynku w okresie niższego zapotrzebowania na produkty firmy.

Górnicki poinformował, że powoli firma będzie odbudowywać obniżone przez kryzys marże.

"Marże poprawiamy stopniowo, podnosząc powoli ceny. Odbudowywanie marż to dłuższy proces. Poprawa będzie widoczna w drugim kwartale i w każdym następnym. Natomiast w 2012 roku powinniśmy odczuć już wyraźną zmianę na lepsze" - ocenia Górnicki.

Spółka podwyższa ceny towarów, wprowadzając nowości produktowe i poszerzając jednocześnie gamę produktów.

W całym 2010 roku grupa miała 5,3 mln zł zysku netto, 6,8 mln zł zysku operacyjnego i 177,2 mln zł przychodów.

TRWJĄ PRACE NAD NOWĄ INWESTYCJĄ

Ceramika Nowa Gala pracuje nad inwestycją wartą 170 mln zł w budowę nowoczesnego zakładu i magazynu centralnego. Fabryka będzie nastawiona na produkcję towarów premium, w tym płytek dużych formatów, które później w dużej mierze będą trafiać na eksport.

"Budowę chcemy zacząć jeszcze w tym roku. Liczymy, że prace zakończymy w 2014 roku. W pierwszym etapie skupimy się na budowie magazynu, bo on obecnie jest nam najbardziej potrzebny" - powiedział Górnicki.

Dodał, że moce docelowe nowego zakładu będą wynosić 4 mln metrów kwadratowych płytek. Obecnie roczny wolumen produkcji w grupie to ok. 7,5 mln metrów kwadratowych.

Wiceprezes zaznaczył, że projekt zakładu umożliwia w późniejszych okresach dostawianie nowych modułów stosunkowo niewielkim kosztem.

Inwestycja będzie finansowana z kredytów i środków własnych. Spółka prowadzi wstępne rozmowy z bankami na temat kredytowania.

Segment premium stanowi obecnie dwie trzecie sprzedaży Nowej Gali. Docelowo w 2014 roku, po uruchomieniu nowego zakładu, ma to być prawie 100 proc.

"W krajach naszego regionu od lat obserwujemy poprawę standardów. Ludzie w coraz większym stopniu są zainteresowani kupnem droższych płytek. Poza Polską i innymi państwami regionu, zainteresowanie naszą ofertą widać w krajach takich jak Niemcy, Wielka Brytania, Austria czy Skandynawia" - powiedział Górnicki.

Udział eksportu w przychodach w pierwszym kwartale tego roku wyniósł blisko 14 proc. Według oceny wiceprezesa, na koniec roku może wzrosnąć do ok. 20 proc.

Monika Borkowska (PAP)

morb/ jtt/

beijing.trade.gov.pl/pl/aktual...

Cytat:
Chińscy producenci płytek ceramicznych krytycznie odnoszą się do planów UE nałożenia cła w wysokości 73% (obecnie 5%) na ich import do krajów UE. Według opinii Chińskiego Stowarzyszenia Przemysłu Ceramicznego (CCIA), chociaż Chiny są światowym liderem w eksporcie płytek ceramicznych, ich udział w rynku unijnym wynosi tylko 8% (wartość około €275 mln), a niższe ceny wynikają z niższych kosztów produkcji i pracy. Nowe regulacje celne mają obowiązywać od 18 marca br. przez pół roku. Komisja Europejska rozważa także wprowadzenie wyższego cła od 18 września na okres 5 lat. Według przedstawicieli chińskich organizacji branżowych, działania Unii w tej sprawie mogą też być spowodowane powolnym tempem wychodzenia sektora ceramicznego UE z recesji. Skala bezrobocia nie zmniejszyła się, a niektóre zakłady produkcyjne wciąż pozostają zamknięte, stąd obawa Unii przed większym udziałem chińskich płytek w rynku europejskim.
Unia Europejska jest drugim po Chinach producentem płytek ceramicznych i eksportuje 25% swojej produkcji. Jej roczna produkcja to ok. 1 mld m2 różnego rodzaju płytek. Statystycznie, średnia cena chińskich płytek w UE wynosi 5USD, podczas gdy cena włoskich lub hiszpańskich 13USD. Wg chińskich organizacji branżowych, zyskowność eksportu tanich płytek do Europy jest minimalna i po podniesieniu cła do 73% większość chińskich eksporterów prawdopodobnie wycofa się z Europy. Stracą na tym także europejscy klienci, gdyż części z nich nie stać na drogie włoskie lub hiszpańskie płytki. Według danych Ministerstwa Handlu Chin, w 2009 r. Chiny wyeksportowały 10,7% swojej produkcji płytek ceramicznych (brak danych za 2010 rok).

CZY KUPNO NIEDOWARTOŚCIOWANEJ CERAMIKI NOWA GALA TO OKAZJA INWESTYCYJNA?

NWZ_20110321_Projekty_uchwał_BIN.pdf rozmiar: 754.6 kB

www.newconnect.pl/?page=1045&a...
NOWA DZIAŁALNOŚĆ

Cytat:
9) PKD 64.92.Z Pozostałe formy udzielania kredytów,[/b]
10) PKD 64.99.Z Pozostała finansowa działalność usługowa, gdzie indziej niesklasyfikowana, z wyłączeniem ubezpieczeń i funduszów emerytalnych,
11) PKD 66.21.Z Działalność związana z oceną ryzyka i szacowaniem poniesionych strat,
12) PKD 66.22.Z Działalność agentów i brokerów ubezpieczeniowych,
13) PKD 66.29.Z Pozostała działalność wspomagająca ubezpieczenia i fundusze emerytalne,
14) PKD 70.10.Z Działalność firm centralnych

któs wykłada 50 mln PLN plus jeszcze nowa działalność, o co tu chodzi? Media milczą[/quote]

dobrałem jeszcze dzisiaj w przedziale 14,20-14,50.

Raport za IVQ2010 bedzie 1 marca, mnie jednak bardziej interesuje IQ2011

witam ponownie na pokładzie,

z przebiciem 20 PLN to do 3x sztuka, cała chemia znowu od wczoraj pięknie rośnie a więc i Permedia powinna.

www.parkiet.com/artykul/101998...

Sfinks: Inwestor odbuduje swoje zaangażowanie

a poza tym

www.parkiet.com/artykul/102037...

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 18 / 2011
Data sporządzenia: 2011-02-16
Skrócona nazwa emitenta
SFINKS POLSKA S.A.
Temat
Zwołanie Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Sfinks Polska S.A.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
Zarząd Sfinks Polska S.A. z siedzibą w Łodzi ("Sfinks", "Spółka") informuje o zwołaniu na dzień 14 marca 2011 r. Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki, które odbędzie się w Warszawie w hotelu Sheraton przy ul. Prusa 2 o godzinie 11.00.

Treść ogłoszenia o zwołaniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy oraz szczegółowe warunki uczestnictwa, a także treść projektów uchwał wraz z załącznikami znajdują się w załączniku do niniejszego raportu.

empel napisał(a):
Patrząc w arkusz zleceń i cenę ostatniej emisji 20 gr, to nie widzę szans na mocne zejście poniżej 20 gr. Każdy gra swoje...

ale leniuch, jak nic innego i to nawet na NC,

pomimo, że na hitorycznych minimum

Teresa napisał(a):
Na stooq pokazują wykresy skorygowane.
Tu była korekta związana z prawami poboru z 7 Paź 2010.
Dla mnie to takie trochę naginanie rzeczywistości.
Dlatego konsekwentnie robię AT na wykresach oddających stan faktyczny.

www.stockwatch.pl/forum/defaul...
Jeśli zaś chodzi o Podwójne dno to o tej formacji można mówić po przebiciu ostatniego maksimum. Na razie (na Twoim wykresie) doszedł do wparcia. A dalej wykres zrobi co chce.
Oczywiście życzę Ci wzrostów ale moją opinię znasz.
wave

pozdrawiam,

odmienne zdanie celem nawiazania dyskusji jest zawsze mile widziane

empel napisał(a):
Patrząc w arkusz zleceń i cenę ostatniej emisji 20 gr, to nie widzę szans na mocne zejście poniżej 20 gr. Każdy gra swoje...

pp było po 5 gr

2 pp dawały 1 akcje NE

de facto akcja kosztowała 30 gr

kliknij, aby powiększyć

tak, dobrze zrozumiałaś, TP 43-44gr, formacja podwójnego dna.

patrząc na wykres czy tez widzicie szansę na 43-44 gr za dokładnie 2 miesiące?

BUNT NA POKŁADZIE

Cytat:
www.bankier.pl/forum/pokaz_tre...

Według tego co jest napisane w statucie spółki:
1. Do zwołania NWZA potrzeba wniosku od akcjonariuszy reprezentujących 1/20 kapitału zakładowego – czyli tylko 5% - czyli 427.950 akcji – a tyle już mamy
2. To my ustalamy gdzie i kiedy ma się odbyć NZWA
3. Jeżeli MÓJ nie zorganizuje zebrania w ciągu 2 tygodni od daty złożenia wniosku to będzie ono zorganizowane sądownie.
4. Co do kilku ważniejszych posunięć wymagana jest obecność połowy kapitału zakładowego czyli 4mln akcji, ale wydaje mi się że możemy przegłosować skup akcji własnych. Spółka ma ok. 20mln gotówki odliczając akcje FASINGA które są pod zastaw kredytu i nie mogą być sprzedane zostaje 4mln akcji w obrocie.

20mln : 4mnl = 5zł

I możemy zażądać skupu akcji własnych po 5zł, przegłosujemy to i każdy będzie zarobiony.

Wydaje mi się że jest to do zrobienia.

Poniżej link do statutu spółki i pare podpunktów

www.bankier.pl/static/att/emit...

3. Zgromadzenie nadzwyczajne zwołuje Zarząd z własnej inicjatywy lub na wniosek
akcjonariuszy reprezentujących co najmniej jedną dwudziestą kapitału zakładowego.
Wniosek o którym mowa w zdaniu poprzednim winien być złożony w formie pisemnej
lub elektronicznej.
2. Walne Zgromadzenie zwołane na wniosek akcjonariuszy powinno odbyć się w terminie
wskazanym w żądaniu, a w razie istotnych przeszkód w najbliższym terminie
umożliwiającym rozstrzygnięcie wnoszonych spraw.
3. Jeżeli w terminie dwóch tygodni od dnia przedstawienia żądania zarządowi Nadzwyczajne
Walne Zgromadzenie nie zostanie zwołane, sąd rejestrowy może upoważnić do zwołania
Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia akcjonariuszy występujących z tym żądaniem.
Sąd wyznacza przewodniczącego tego zgromadzenia.

2. Rada Nadzorcza oraz akcjonariusze, reprezentujący co najmniej 1/20 (jedną dwudziestą)
kapitału akcyjnego mogą żądać umieszczenia poszczególnych spraw w porządku obrad
Walnego Zgromadzenia.

Walne Zgromadzenie odbywa się w siedzibie Spółki lub w innym miejscu na terenie kraju.
Organ zwołujący Walne Zgromadzenie powinien tak ustalić miejsce i czas odbycia Walnego
Zgromadzenia, aby umożliwić uczestnictwo w Zgromadzeniu jak najszerszemu kręgowi
akcjonariuszy.
Jeżeli przepisy ustawy lub statutu nie stanowią inaczej Walne Zgromadzenie jest ważne bez
względu na liczbę reprezentowanych na nim akcji.

WIKUS napisał(a):
3-letni

kliknij, aby powiększyć

6-miesieczny

kliknij, aby powiększyć

ciekawe ktore kreski zadziałają

mamy przebicie na duzym wolumenie 33k i cena 18,30 PLN

35-40 PLN to górne ograniczenie

LINK

a co, zmieniają profil działalności na deweloperkę czy co?

Cytat:
Raport bieżący nr 1 / 2011
Data sporządzenia: 2011-01-03
Skrócona nazwa emitenta
MOJ S.A.
Temat
Zawarcie znaczącej umowy nabycia znaczacych aktywów
Podstawa prawna

Treść raportu:
Zarząd MOJ S.A . (nabywca) informuje ,że w dniu 3 stycznia 2011 roku otrzymał wypis z aktu notarialnego " Umowy sprzedaży" podpisanej w dniu 23 grudnia 2010 roku na mocy której Emitent nabył od osób prywatnych nieruchomości stanowiące działki gruntu ( rolne i budowlane) o łącznej powierzchni 4,1214 ha zlokalizowane na terenie miasta Katowice.
Emitent zobowiązał się w umowie do zapłaty za w/w nieruchomości 3 680 000 zł w trzech ratach :
- 100 000 zł w terminie 23.12.2010 r. ,
- 142 000 zł w terminie do 15.01.2011 r. ,
- 3 438 000 zł w terminie do 30.04.2011 r.
Cena transakcji jest ustalona w oparciu o wycenę rynkową .
Pomiędzy Emitentem , osobami zarządzającymi i nadzorującymi Emitenta a zbywającymi nie występują żadne powiązania.
Emitent planuje sfinansować zakup ze środków własnych.
Kryterium uznania umowy za znaczącą jest jej wartość , która przekracza 10 % kapitałów własnych Emitenta.

Podstawa prawna :
§ 5 ust. 1 pkt 1 i pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. z 2009r. Nr 33,poz. 259).

wczoraj ekopol wystrzelil, dzis egb, sadzicie ze to poczatek wiekszego wspolnego ruchu?

remix1977 napisał(a):
Z dokumentu informacyjnego EGB:

Emitent jest powiązany osobowo także ze spółką EKOPOL Górnośląski Holding S.A., notowanej na rynku NewConnect, prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych SA w Warszawie. Prezes Zarządu Emitenta Krzysztof Matela jest jednocześnie Przewodniczącym Rady Nadzorczej spółki EKOPOL Górnośląski Holding S.A. Natomiast Prezes Zarządu Spółki EKOPOL Górnośląski Holding S.A. jest członkiem Rady Nadzorczej Emitenta. Emitent posiada również akcje spółki EKOPOL Górnośląski Holding S.A., jednakże w ilości nieprzekraczającej 1% kapitału zakładowego tej Spółki. Poza tym, również Wiceprezes Zarządu Emitenta jest akcjonariuszem mniejszościowym spółki EKOPOL Górnośląski Holding S.A.

Czyli EGB i wiceprezes EGB mają akcje Ekopolu. Pytanie kiedy i jak nabyte (przy wejściu na NC Ekopolu, w zamian za długi?). No i po co nabyte? Trzeba by znowu pomęczyć mailem naszego emitenta :).

Wtedy pisałem o tym, że Ekopol miał "trochę kiepską" passę w zakresie wypełniania obowiązków informacyjnych, co może negatywnie oddziaływać na EGB, gdyż prezes EGB jest przewodniczącym rady nadzorczej Ekopolu - a to w końcu Rada Nadzorcza nadzoruje pracę zarządu...

Dodam, że mimo tych niejasności posiadam akcje Ekopolu, widzę w nim potencjał fundamentalny do skromnego zarobku :).

3-letni

kliknij, aby powiększyć

6-miesieczny

kliknij, aby powiększyć

ciekawe ktore kreski zadziałają

czytali?

link

ARX Equity Partners dołączył do Benson Oak Capital jako inwestor w Bochemie
http://www.arxequity.com, 2010-11-02

ARX Equity Partners dołączył do Benson Oak Capital jako inwestor w Grupie Bochemie, jednego z wiodących producentów domowych środków czystości w Europie Środkowo-Wschodniej oraz producenta specjalistycznych środków chemicznych. ARX obejmie mniejszościowy udział w Grupie.

ARX będzie wspierał kapitałowo strategię Grupy Bochemie polegającą na rozszerzeniu działalności poprzez przejęcia konkurentów, w szczególności w branży domowych środków czystości w Europie Centralnej i Południowo-Wschodniej.

„Z przyjemnością witamy jako inwestora firmę z historią udanych transakcji i znajomością regionu, w którym chcemy się rozwijać” – powiedział Ladislav Kraus, prezes Grupy Bochemie.

Brian Wardrop, partner współzarządzający ARX powiedział „Bohemie ma ogromne możliwości rozwoju, zarówno organicznego, jak i poprzez przejęcia w Europie Środkowo-Wschodniej. Będziemy wspierać Benson Oak Capital i zarząd Grupy w realizacji tego celu”.

Gabriel Eichler, założyciel Benson Oak Capital, jest zadowolony, że ARX, podobnie jak Benson Oak Capital, wierzy w przyszłość Grupy: „Zaangażowaliśmy znaczne siły i zasoby kapitałowe w Grupę Bochemie i cieszymy się, że ARX podziela naszą wiarę w rozwój działalności Grupy” - skomentował.

W procesie transakcyjnym stronom doradzali Baker & McKenzie oraz White & Case. Szczegóły transakcji nie zostały podane.

Grupa Bochemie jest jednym z liderów w produkcji domowych środków czystości w Europie Środkowo-Wschodniej. Najbardziej jej znanymi markami są SAVO, znane głównie w Czechach i na Słowacji oraz Ultra, popularna na Węgrzech. Grupa jest również światowym dostawcą wysokoprzetworzonych specjalistycznych chemikaliów, do których należą m.in. środki dezynfekujące, środki grzybobójcze, środki trawiące powierzchnie metalowe oraz masy akumulatorowe. Wartość przychodów Grupy w 2010 roku wyniesie około 70 milionów euro.
Grupa Bochemie oraz Bochemie, spółka matka, posiadają siedzibę w Boguminie, w Czechach. Do Grupy należą również: EVM, węgierski producent domowych środków czystości, czeska spółka inżynieryjna Ekomor, polski producent pigmentów Permedia oraz spółki handlowe działające na Słowacji, w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii, w Rumunii i w Rosji.

Dodatkowe informacje znajdują się na http://www.bochemie.cz oraz http://www.savo.eu.

Arx Equity Partners jest wiodącym funduszem typu private equity w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. ARX posiada biura w Warszawie, Budapeszcie, Bukareszcie i Pradze. Udziałowcami funduszu są renomowane instytucje finansowe. ARX może inwestować w spółki działające w różnych branżach. Na ogół preferuje inwestycje w branże o ugruntowanej pozycji rynkowej. Fundusz jest również zainteresowany sektorami o dużym potencjale wzrostu, a także branżami, które mogłyby podlegać konsolidacji poprzez przejęcia.

Benson Oak Capital jest funduszem typu private equity koncentrującym się na wykupach spółek zlokalizowanych w Czechach i na Słowacji, które charakteryzują się wysokim potencjałem krajowego i międzynarodowego wzrostu.
Ponad dwudziestoletnia działalność Benson Oak Capital w Czechach i na Słowacji dowiodła skuteczności w tworzeniu wartości dla akcjonariuszy. Fundusz zainwestował w Bohemie we wrześniu 2007 roku. W portfelu Benson Oak Capital znajdują się również AVG Technologies i ETA.

W SPRAWIE SZCZEGÓŁÓW, PROSIMY O KONTAKT
ARX Equity Partners
Jacek Korpała
+48228509960
korpala@arxequity.com

kliknij, aby powiększyć

co o tym sądzicie?

podobno spółka MOJ pozyczyła spółce FASING 20 mln PLN. Nie mogę znaleźć żadnego infa na ten temat. Wie ktoś coś na ten temat?

info o PDA

BIO INVENTIONS SA złożenie wniosku o wprowadzenie akcji serii A2 i D oraz PDA serii D do obrotu na rynku NewConnect

28.12. Warszawa (PAP/EBI) - Nr: 32/2010

Zarząd Bio Inventions S.A. informuje, iż w dniu dzisiejszym został złożony do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. wniosek o wprowadzenie do alternatywnego systemu obrotu na rynku NewConnect następujących papierów wartościowych:

1) 1.800.000 akcji serii zwykłych na okaziciela serii A2 o wartości nominalnej 0,01 zł każda,

2) 5.500.000 akcji serii zwykłych na okaziciela serii D o wartości nominalnej 0,01 zł każda,

3) 5.500.000 praw do akcji zwykłych na okaziciela serii D.

Podstawa prawna:

§ 3 ust. 1 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu ,,Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".

kom ebi zdz/

INFO O NABYCIU AKCJI EMITENTA

czy nadszedl czas ze nalezy juz brac?

info

Ceramika Nowa Gala wycofała się z planów inwestycyjnych w Mołdawii (update)
PAP - Biznes
21 Gru 2010, 15:01

21.12. Warszawa (PAP) - Ceramika Nowa Gala wycofała się z planów inwestycji na terenie Mołdawii - poinformowała spółka w komunikacie.

Spółka złożyła we wtorek wypowiedzenie listu intencyjnego, który dotyczył zakupu i objęcia udziałów w mołdawskiej spółce produkcyjnej.

"Decyzję podjęto, mając na uwadze niepewność dotyczącą rozwoju sytuacji gospodarczej w Europie, włączywszy w to Rumunię i Ukrainę, które miały być docelowymi rynkami sprzedaży dla nowej spółki. Ponadto planowany projekt okazał się bardziej złożony i wymagający większych nakładów inwestycyjnych niż to pierwotnie zakładano" - podała spółka.

Ceramika Nowa Gala od dłuższego czasu pracowała nad transakcją kupna udziałów w firmie produkcyjnej w Mołdawii, prowadzącej zaawansowaną budowę fabryki ceramicznych płytek ściennych. Docelowe moce produkcyjne powstającej fabryki to ok. 3,7 mln mkw płytek rocznie. Główne rynki, na które miały trafiać płytki z powstającego zakładu, to Mołdawia, Ukraina, Rumunia i wybrane kraje bałkańskie. Docelowo Ceramika Nowa Gala i EBOiR miały posiadać ok. 75 proc. udziałów w tym przedsięwzięciu. Pozostałe udziały miały zostać w rękach dotychczasowych właścicieli spółki produkcyjnej.

Na początku września przedstawiciele Ceramiki Nowa Gala informowali, że kwota potrzebna na realizację tej inwestycji to około 15 mln euro, jednak większa jej część miała być pokryta z kredytów zaciągniętych przez spółkę mołdawską.

Kilka dni temu Ceramika Nowa Gala poinformowała o planach budowy w kraju zakładu "w oparciu o innowacyjną technologię produkcji płytek ceramicznych". Na ten cel firma zależna Ceramiki otrzymała dofinansowanie w wysokości 52,8 mln zł. Inwestycja ma wzmocnić pozycję grupy Nowa Gala w segmencie premium. (PAP)

morb/ asa/

PO CO NIEPEWNY PROJEKT W MOŁDAWII SKORO SPÓŁKA DOSTAŁA PONAD 52MLN PLN DOFINANSOWANIA......

zwróćcie uwage jak AZOTY TARNÓW rośną...

3 miesiące temu kursy obu spólek oscylowały w granicach 18-19 PLN a dzisiaj...

AZOTY TARNOW 29 PLN

PERMEDIA 14,50 PLN ...

bedziemy gonić?

wyslalem 3 roznymi drogami. Zobaczy czy sie uda

chyba czysto spekulacyjne na fali Fasingu.

addison napisał(a):
na razie nie wykazali inicjatywy. tvn jeszcze powalczy.

zapisałem się na wza, ot profilaktycznie, jak znajdę chwilę to pojadę.

to kiedy zobaczymy Prezesa w TVN CNBC? :)

spółka całkowicie zapomniana przez rynek,

z rosnącymi przychodami i - co najwazniejsze - zyskami.

Jakie sa jej słabe punkty???

ostatnia rekomendacja: KUPUJ

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 18 / 2010
Data sporządzenia: 2010-10-22
Skrócona nazwa emitenta
MONNARI TRADE S.A.
Temat
Informacja o zatwierdzeniu układu.
Podstawa prawna

Treść raportu:
Zgodnie z § 5 ust. 1 pkt.24 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19.02.2009 w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych Zarząd Spółki Monnari Trade SA w upadłości układowej informuje, że w dniu dzisiejszym, tj. 22 października 2010 roku Sąd Rejonowy dla Łodzi – Śródmieścia, XIV Wydział Gospodarczy ds. Upadłościowych i Naprawczych zatwierdził układ z wierzycielami. Postanowienie nie jest prawomocne

ze szczytu 22,35 PLN w zeszłym tygodniu zjechalismy już 40%, TJ, NA 15,10 PLN...

kiedy koniec tej korekty...?

masz Magellana w portfelu czy póki co tylko tak zerkasz jak ja? pzdr

wie ktoś o tym coś więcej, jak ta współpraca sie rozwija?

Cytat:
Magellan: Monopol PZU zagrożony?

Aleksandra Kurowska 04-06-2010, ostatnia aktualizacja 04-06-2010 07:54
Giełdowa spółka Magellan, specjalizująca się w usługach finansowanych dla szpitali, wraz z brokerem Gras Savoye chcą wspólnie ożywić rynek obowiązkowych polis dla szpitali i przychodni. Zadanie nie jest łatwe.

Według ekspertów 90–95 proc. tego rynku, wycenianego na ponad 200 mln zł, ma największy polski ubezpieczyciel, czyli PZU. Samo PZU jednak informacji na ten temat udzielać nie chce. Rynek polis dla szpitali jest bardzo perspektywiczny. Ceny polis rosną o kilkadziesiąt procent rocznie.

Magellan z Gras Savoye będą łączyć placówki zdrowotne w grupy zakupowe, by rozłożyć ryzyko i ograniczyć koszty. Na dodatek Magellan zaproponuje finansowanie polis dogodne i dla ubezpieczycieli, i dla szpitali. Takie rozwiązanie może zachęcić do wejścia w rynek szpitalnych polis nowe firmy ubezpieczeniowe. Albo PZU zmniejszy ceny lub przynajmniej wyhamuje podwyżki.

– Będziemy na przykład płacić za polisę towarzystwu ubezpieczeniowemu, a potem rozkładać płatność na dogodne raty – mówi Urban Kielichowski, wiceprezes Magellana. Podkreśla, ze naturalnym integratorem jest organ założycielski, np. urząd marszałkowski, uczelnia czy ministerstwo.

Magellan prowadzi rozmowy już z kilkoma samorządami. – Urzędy są zainteresowane, choć zmusić szpitali nie mogą – dodaje Kielichowski. Część samorządów próbuje grupować zakup polis dla podległych sobie szpitali i przychodni, ale na razie są to pojedyncze przypadki. Magellan poza finansowaniem wniesie do współpracy z brokerem bazę kilkuset klientów, którym udziela pożyczek i refinansuje zobowiązania. Gras Savoye ma kilka procent rynku usług brokerskich dla ochrony zdrowia.

– W zakresie ubezpieczeń OC dla jednostek medycznych współpracujemy z kilkoma towarzystwami ubezpieczeniowymi – mówi Artur Grześkowiak, wiceprezes Gras Savoye. Podkreśla, że grupowe ubezpieczenia podległych dla samorządów jednostek pozwalają np. na zawarcie klauzul rozszerzających ochronę oraz podniesienie sum ubezpieczeń przy niezmienionej wysokości całkowitego budżetu.

Na zmiany liczą szpitale, które obecnie nie mają zbyt dużego wyboru. – Ceny polis w tym roku wzrosły o 35 – 40 proc. – mówi Krzysztof Tuczapski, prezes Zamojskiego Szpitala Niepublicznego. – Poza wzrostem pozwów, który nas nie dotyczy, powodem jest to, że na rynku działa właściwie tylko jedna firm – dodaje. Niewielki udział w OC mają m.in. Allianz, Warta i Inter Polska.

– Nam zaproponowano ponad 60-proc. podwyżkę. Szukamy z powiatem alternatywnych rozwiązań – mówi nam szef jednego z powiatowych szpitali z Pomorza. Z naszych informacji wynika, że niewielkie powiatowe placówki płacą po 150 – 250 tys. zł składki rocznie. Duże szpitale nawet ok. 1 mln zł.

PARKIET

Magellan: Rośnie skala działania i profity

Łukasz Wilkowicz 26-08-2010, ostatnia aktualizacja 26-08-2010 06:49

Magellan, notowana na GPW spółka zajmująca się finansowaniem służby zdrowia, miała w II kwartale 5,6 mln zł zysku netto. To o 41,5 proc. więcej niż rok wcześniej.

W całym I półroczu firma zarobiła 10,7 mln zł, o 25,2 proc. więcej niż w ubiegłym roku.

Poprawa wyniku to efekt wzrostu skali działania. Aktywa finansowe spółki – chodzi przede wszystkim o pożyczki dla szpitali – wynosiły w końcu czerwca blisko 353 mln zł. Były o 72 proc. wyższe niż rok wcześniej.

– Taką dynamikę osiągamy dzięki dużemu zapotrzebowaniu rynku na dostęp do finansowania obrotowego, co widać po zwiększonej liczbie przetargów ogłaszanych przez szpitale – powiedział prezes Krzysztof Kawalec.Spółka, której większościowym udziałowcem jest fundusz private equity Enterprise Investors, w coraz większym stopniu finansuje działalność dzięki emisji długu. Zadłużenie z tytułu emisji obligacji wynosi 190 mln zł. Zdecydowana większość tej kwoty to papiery o terminie wykupu od roku do trzech lat.

Koszty finansowania w II kwartale wyniosły 4,2 mln zł i były o nieco ponad 2 mln zł wyższe niż rok wcześniej. Ale równocześnie przychody ze świadczenia usług osiągnęły 15,3 mln zł, o 4,4 mln zł więcej niż w tym okresie 2009 r.W wolnym obrocie jest 13,4 proc. akcji spółki o wartości niespełna 32 mln zł.Wczoraj kurs wzrósł o 1,1 proc., do 36,4 zł.

PARKIET

Czy nie uważacie, że obecna wycena patrząc:

- kurs MWT; oraz
- rosnące zyski

jest za niska?

w tej branzy działa MW Trade oraz Magellan. Coś jeszcze?

14:05:17

0,04 zl

11.250.000 PAKIET

Sześć spółek, które zapomniały o hossie

Maciej Zbiejcik
Puls Biznesu, pb.pl,10.08.2010 07:05

Analitycy wytypowali spółki, które przespały wakacyjne wzrosty, ale wciąż mają szansę na poprawę.

(...)

Coś dla spekulantów

Mamy też coś dla inwestorów o spekulacyjnym zacięciu.

— Ciekawie prezentuje się odzieżowy Bytom. Spółka ma szansę na odbicie, ale raczej o charakterze spekulacyjnym. Tu może zadziałać magia nazwisk, jakie są w odzieżowej spółce. Chodzi o Michała Wójcika, którzy zasiada w zarządzie spółki, i Rafała Bauera z rady nadzorczej. Wcześniej obaj pracowali w Vistuli. Ich współpraca w Bytomu może zaowocować rozwojem firmy — podkreśla Marcin Kiepas, analityk XTB.

Według naszego rozmówcy na spekulacyjne wzrosty szanse ma także Projprzem. Zachowanie kursu budowlanej spółki też wyraźnie odbiega od trendu panującego na rynku w ostatnich tygodniach.

— Wyniki Projprzemu z II kwartału będą słabe, ale perspektywy mogą się poprawić. Spółka dużo eksportuje do Niemiec i może skorzystać na ożywieniu w tamtejszej gospodarce — dodaje Marcin Kiepas.

zdecydowanie najtańsza spolka z portfela Patrowicza,

czy to oznacza ze pierwsza do odpalu?

ostatni wpis z lutego 2010...

a sytuacja na spółce w ciągu kilku ostatni sesji bardzo in plus...

czyzby poczatek zmiany trendu na wzrostowy???

ladne obroty, których dawno juz nie bylo... i skromne +2,5%

200-sesyjna na 11,50 PLN ...

Może zatem wydarzyło się coś przełomowego dla przyszłości Groclinu? – O niczym takim mi nie wiadomo. W spółce nie dzieje się nic nadzwyczajnego, okres spadku zamówień wykorzystujemy na urlopy – mówi tylko Drzymała. Ocenia, że ostatnie zwyżki notowań mają charakter spekulacyjny.

Dodaje, że w ostatnim czasie zauważył wzrost zainteresowania spółką ze strony funduszy inwestycyjnych. – Otrzymuję więcej niż zazwyczaj propozycji sprzedaży części posiadanych przeze mnie akcji. Spotykają się one z odmową. Nie zamierzam opuszczać spółki w czasie jej restrukturyzacji, ponadto obecna wycena akcji jest zdecydowanie niesatysfakcjonująca – mówi Zbigniew Drzymała.

Chemia wróciła do łask. Analitycy znów zalecają kupno akcji

Bartłomiej Mayer 17-08-2010, ostatnia aktualizacja 17-08-2010 15:10

Che­mia wró­ciła do łask analityków i in­we­sto­rów. W wy­da­nych w ostat­nich ty­go­dniach ra­por­tach do­ty­czących spółek che­micz­nych naj­częściej po­ja­wia­ją się re­ko­men­da­cje za­chęca­jące do kup­na ich ak­cji.

Po kilka rekomendacji „kupuj” lub „akumuluj” otrzymały w ostatnim czasie prawie wszystkie największe spółki chemiczne, których akcje są notowane na GPW: Azoty Tarnów, Ciech, Puławy oraz Synthos. Warto dodać, że tego typu zalecenie wydawali analitycy z kilku różnych biur maklerskich: m.in. DM IDMSA, DM PKO BP, DI BRE Banku, ING czy Erste Group.

Jedyną notowaną na warszawskim parkiecie spółką sektora tzw. wielkiej syntezy chemicznej, której akcji analitycy nie zalecają obecnie nabywać, są Police. Biura maklerskie zgodnie twierdza jednak, że papiery zachodniopomorskiej firmy należy trzymać. Tak brzmią wszystkie cztery wydane w ostatnich tygodniach zalecenia dla akcji Polic.

Nowa oszacowana przez analityków wycena lub cena docelowa papierów spółek chemicznych jest zazwyczaj wyższa niż aktualny kurs giełdowy.

Nierzadko ta różnica jest dwucyfrowa. Przykładem może być wydana zaledwie kilka dni temu przez DM BZ WBK rekomendacja dla Azotów Tarnów. Cena docelowa na poziomie 22 zł oznacza, że aktualna rynkowa wycena papierów tej spółki jest – jak piszą analitycy – skrajnie atrakcyjna. W dniu wydania rekomendacji akcje Azotów Tarnów kosztowały bowiem na zamknięciu notowań zaledwie 15,92 zł. Stwarza to ponad 38-proc. perspektywę wzrostu kursu spółki.

Zresztą trzeba zauważyć, że to właśnie w przypadku małopolskich zakładów nowe ceny docelowe w największym stopniu różnią się in plus od bieżącego kursu akcji na GPW. Nawet w przypadku rekomendacji „trzymaj”, jaką w czerwcu wydali analitycy z Citigroup, cena docelowa jest o ponad 15 proc. wyższa niż ówczesna cena akcji na warszawskim parkiecie.Wyższa od kursu jest też zazwyczaj nowa cena docelowa akcji Synthosa.

Nieco gorzej jest w przypadku Puław, Polic i Ciechu. Nowe oszacowane przez analityków wyceny papierów tych spółek bywają zarówno wyższe, jak i niższe od aktualnego kursu giełdowego. Skrajnym przykładem jest wydana jeszcze w połowie czerwca przez Citigroup rekomendacja dla akcji puławskich zakładów. Analitycy radykalnie, bo aż o 49 proc., obniżyli w niej cenę docelową tych papierów: z 93 zł do zaledwie 47,6 zł. Nowa wycena była też o prawie 26 proc. niższa od ówczesnej rynkowej ceny walorów Puław. W tej sytuacji nie dziwi też nowe zalecenie Citigroup dla tej spółki – brzmiało „sprzedaj”.

W czerwcu nowe zalecenie dla akcji Synthosa wydali analitycy z DM PKO BP. Choć podwyższyli cenę docelową, i to istotnie, bo aż o 23 proc., i tak nowa wycena była znacznie niższa od kursu. W przeddzień wydania tej rekomendacji za akcje Synthosa płacono na GPW 1,88 zł. Nowa cena docelowa była zatem o 13 proc. niższa od giełdowej.Jednak wśród wydanych w ostatnich tygodniach raportach dotyczących spółek chemicznych, tego typu rekomendacje można policzyć na palcach jednej ręki. Oznacza to też wyraźną jakościową zmianę.

Analitycy, szacując wartości poszczególnych zakładów chemicznych, biorą pod uwagę zauważalną już poprawę koniunktury (na co wskazują wyniki finansowe spółek), a także ewentualne akwizycje. Ma to znaczenie zwłaszcza dla Azotów Tarnów, które wydają się być coraz bliżej przejęcia kontroli nad ZAK (d. Zakłady Azotowe Kędzierzyn). Podkreślono to np. w ostatnim raporcie autorstwa specjalistów z DM BZ WBK. Piszą oni, że fiasko prywatyzacji firm z tzw. I grupy chemicznej, szczególnie Ciechu i ZAK, pozwala Azotom Tarnów nabyć wybrane aktywa po bardzo atrakcyjnych cenach.

Wiele wskazuje więc na to, że firmy chemiczne mogą się ponownie stać w najbliższej przyszłości ulubieńcami giełdowych inwestorów.
PARKIET

czy tylko ja widze kształtującą sie formacje spodka?

cel

50 PLN

spojrzcie na wykres 5 lub 10-letni...

jak na Amice albo Boryszewie

spółka kompletnie zapomniana przez rynek

rating AAA

spółka pokazała zysk w IQ2010, w przypadku ładnych wyników za IIQ2010 warto sie chyba mocniej zainteresować spółką...

w krótkim terminie 19 PLN, średnioterminowo 25 PLN, długoterminowo 1xx PLN

ruszyło...

wygląda na casus Dudy

pytanie - CO DALEJ???...

Ioow napisał(a):
Z tego wynika, ze bedzie lepiej, wiec po co uciekac ???
Nie chca dawac kaski nieudacznikowi i dobrze salute jesli maja lepszy pomysl na uzdrwienie zwierzecia to okAngel

dokładnie, wynika że BRE ma inwestora i gotowy plan wyjścia na prostą dla IGROUP w którym nie ma Wojciechowskiego

IGroup: Zgoda BRE Banku wciąż oczekiwana
Urszula Zielińska 03-08-2010, ostatnia aktualizacja 03-08-2010 07:30
Bezowocnie minął deklarowany termin podpisania umowy z inwestorem dla Ad.netu, sieci sprzedającej powierzchnię reklamową serwisów internetowych.

źródło: http://www.photoxpress.com
+zobacz więcejInternet Group, kontrolowana przez prezesa Jana Ryszarda Wojciechowskiego, miała podpisać umowę do końca lipca z podmiotem z Europy Zachodniej, którego nazwy do tej pory nie ujawniono. Aby doszło do transakcji, potrzebna jest zgoda BRE Banku, największego wierzyciela IGroup (giełdowa firma jest mu winna około 100 mln zł).

– Jestem dziś po spotkaniu z przedstawicielami banku. Bank potwierdził, że intensywnie pracuje nad przedstawionym planem naprawczym IGroup, w tym nad transakcją sprzedaży Ad.netu inwestorowi – powiedział wczoraj prezes i znaczący akcjonariusz IGroup.Wcześniej Wojciechowski zapewniał nas, że zarząd IGroup jest w stałym kontakcie z inwestorem dla Ad.netu, także jeśli chodzi o ewentualne przesunięcie terminu podpisania umowy.

IGroup przedstawiła BRE plan naprawczy, zgodnie z którym ma utworzyć spółki specjalnego przeznaczenia (tzw. SPV) i wnieść do nich główne biznesy: działalność reklamową, firmy call center i serwisy internetowe. Do spółek tych mają zostać wprowadzeni inwestorzy (do tej z firmami call center ma wejść fundusz z grupy MCI). Zgodnie z planami powinni przejąć SPV z przypisaną im odpowiednią częścią długów Internet Group.Wczoraj kurs akcji IGroup wyniósł 0,9 zł, tyle samo co w piątek.

100 mln zł - winna jest BRE Bankowi spółka IGroup. Od decyzji banku zależy, czy firma przetrwa. BRE może postawić jej dług w stan wymagalności. Zarząd proponuje inne rozwiązanie

znowu sie mieli mocno a w ważnym miejscu jesteśmy...

kliknij, aby powiększyć

www.tvncnbc.pl/plany-devoteam-...

ma byc ZYSK w 2010 r.

skoro

[...] Wola Info miała 5,14 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I kw. 2010 roku wobec 5,09 mln zł straty rok wcześniej [...]

II kw. pewnie tez na minusie

to III i IV kw. muszą byc juz mocno zyskowne...

nastepna ładna sesja...

Pojawiła sie kolejna informacja o sprzedaży akcji przez członka RN, pakiety latają, kurs rośnie...

Rodzi się w tym miejscu pytanie - KTO KUPUJE??? Ness Technologies, Tieto, Sage Group a może jeszcze kto inny...

WIKUS napisał(a):
owner napisał(a):
to jak,

BUY now and SELL for 19-20 PLN ?
aktualne

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 27 kwietnia 2020 20:08:09
Liczba wpisów: 192
[0,04% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,010 sek.

jzqpghee
jsvvfuxh
qhyshrtb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tolyiilr
lvtwbxqo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat