0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
6 stycznia 2011 19:38:27
przy kursie: 20,10 zł
Moze i stare glupoty :) jednak pragne przypomniec ze wlasnie wtedy byl czas na kupowanie :) zapewniam cie ze uczynilo to niewielu inwestorow, jezeli tamte analizy uwazasz za glupoty to czy dzisiaj jest dobry czas na kupowanie ?? Skoro wszyscy widza MEGA perle, to za 2 lata moze sie okazac ze glupota bylo dzisiaj kupowac Czas zweryfikuje wszystko jednak przez niemal 2 lata bylem w mniejszosci mowiac glosno ze Boryszew to okazja dzisiaj tego juz bym nie uczynil a nawet coraz bardziej jestem sklonny przejsc na druga strone.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-14 Wpisów: 98
Wysłane:
6 stycznia 2011 20:32:41
Właśnie, Taurus80 przecież Ty za młody chłopie jesteś. Twoja wiedza się jeszcze może nam przydać... nie odchodź!
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 stycznia 2011 20:58:01
globalek napisał(a):fajnie poczytać stare głupoty "....bezpowrotnie utraciła zyskowność." Cytujesz wpis z 17 maja 2009 r. Nie śledziłeś wydarzeń w spółce od tamtego czasu?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-05-02 Wpisów: 168
Wysłane:
6 stycznia 2011 21:36:30
moradrin napisał(a):O cablelettre walczy pięć firm. Jak oceniacie szanse na przejęcie jej przez boryszew? A skąd ta informacja?
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
6 stycznia 2011 21:54:14
Słuszna uwaga, inwestycja wygląda pięknie, a tamte analizy głupio, ale tylko z perspektywy czasu. Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 6 stycznia 2011 22:09
|
|
0 Dołączył: 2010-10-30 Wpisów: 40
Wysłane:
6 stycznia 2011 22:01:51
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2011 22:28:34
Sądzę, że każda interwencja moderatora w treść powinna zostać oznaczona. Inaczej nie wiadomo co się dzieje. Kolejny błąd jak ten w ciastkach, który kasuje wiadomości, zanim zostaną wysłane? A może mój lekarz mnie oszukuje i powinienem zmienić tabletki? EDIT: WD, nie ma co wklejać pytajników  Ktoś wyciął 75% mojego wpisu. Rozumiem, bo to był lekki off-top. Jednak wypadałoby to zaznaczyć w poście. [moderator: cenzura wycięła fragmenty nadające się wybitnie do indywidualnych kronik inwestorskich oraz teksty nie związane ze spółką Boryszew] Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 7 stycznia 2011 11:12
|
|
0 Dołączył: 2010-12-09 Wpisów: 340
Wysłane:
6 stycznia 2011 22:37:28
arm napisał(a):Właśnie, Taurus80 przecież Ty za młody chłopie jesteś. Twoja wiedza się jeszcze może nam przydać... nie odchodź! padam
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2011 22:40:28
v3nom, przyjdz do mnie na wizytę i zostaw tego lekarza  . Siedzisz w Boryszewie czy tak tylko hobbistycznie jesteś?
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2011 22:46:18
v3nom napisał(a):EDIT: WD, nie ma co wklejać pytajników  Ktoś wyciął 75% mojego wpisu. Rozumiem, bo to był lekki off-top. Jednak wypadałoby to zaznaczyć w poście. Ma co wklejać - chciałbym wiedzieć co się dzieje. Standardowo oznaczamy każdą ingerencję. Daj mi chwilę, znajdę "sprawcę" i dopisze takie info do postu. Szkoda że nie czytałem co tam stworzyłeś.
|
|
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2011 22:51:41
Kasiunia  Hobbystycznie. Dość niefortunnie sprzedałem akcje przed drugą emisją. Czytam o tych inwestycjach Pana Karkosika. Znowu będzie przejmował aktywa spółek, które są "zaawansowane technologicznie, ale przeinwestowały w kryzysie". Żeby kiedyś tak ktoś się nie wypowiadał tylko o aktywach Boryszewa. WD: Nie ma co szukać winnych i wyciągać konsekwencji, bo to był offtop. Jestem winny  Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 6 stycznia 2011 22:53
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2011 23:25:55
Czy ktoś może mnie poinformować, kiedy Boryszew zaprezentuje nam najnowszy raport finansowy? Wymiękam z ich stroną internetową-wszystkie zakładki są podwójne i żadna się nie otwiera
|
|
Wysłane:
7 stycznia 2011 00:06:25
WatchDog napisał(a):globalek napisał(a):fajnie poczytać stare głupoty "....bezpowrotnie utraciła zyskowność." Cytujesz wpis z 17 maja 2009 r. Nie śledziłeś wydarzeń w spółce od tamtego czasu? WD wlasnie wtedy toczylismy potyczki czy warta inwestycji czy nie :) chyba miesiac wczesniej kupowalem i to wlasnie wtedy byl idealny czas na kupowanie :) Nastepny raport juz nie byl taki tragiczny a w tamtym raporcie bylo widac zwiekszajaca sie ilosc gotowki o ile pamietam. Pytanie za milion PKT jezeli wtedy wygladalo z analizy rapotrow i innych czynnikow ze to bankrut to czy jezeli dzisiaj wszedzie widac i sie glosno mowi ze to najwieksza perla ktora bedzie przynosila gigantyczne zyski nie czas na sprzedaz :) ja osobiscie jezeli mialbym dzisiaj pchac wieksza kase w spolke to bym sie zastanowil tysiac razy, daje spolce jeszcze max rok wzrostow a spodziewam ze sie skoncza do polowy roku jezeli bedzie nastepna emisja to na 100% w nia nie wejde i pozegnam sie ze spolka przed odcieciem z prostego powodu zakladam ze hossa potrwa max do polowy 2012r a zanim boryszew wszystko kupi i skonsoliduje zacznie sie bessa a jak wszyscy wiemy ze w bessie wszystko spada :) pozatym juz dzisiaj boryszew jest wyceniany na ponad 2mld zaczyna sie robic drogo ile to juz jest c/z ?? 20 ?? c/wk zapewne obniza przy raporcie :) przeksiegowujac wartosc maflow :) Oczywiscie nie namawiam do sprzedazy sam licze jeszcze na wzrosty pod warunkiem ze przejma cos wiekszego i na tym koncze przygode a reszcie kolegow bede zyczyl wielkich wzrostow.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
7 stycznia 2011 08:46:22
v3nom napisał(a): Czytam o tych inwestycjach Pana Karkosika. Znowu będzie przejmował aktywa spółek, które są "zaawansowane technologicznie, ale przeinwestowały w kryzysie". Żeby kiedyś tak ktoś się nie wypowiadał tylko o aktywach Boryszewa.
Ja mam taka teorie, ze Karkosik stawiajac wszystko (w zasadzie wiekszosc) na jedna karte duzo ryzykuje i moglby znowu popasc w tarapaty finansowe, tylko tym razem Karkosik zdaje sobie z tego sprawe i finansuje przejecia w glownej mierze ze srodkow wlasnych, ogranicza finansowanie kredytami, zmniejsza zadluzenie i w momencie gdy bedziemy mieli kolejna recesje i besse na gieldzie, kurs oczywiscie spadnie o iles tam procent, ale spolki pozostana moim zdaniem mocne fundamentalnie i powinny wykorzystac kolejna okazje..  i sam Karkosik chyba powoli zaczyna sobie zyczyc jakiejs powazniejszej korekty na rynku.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 7 stycznia 2011 08:46
|
|
0 Dołączył: 2009-07-31 Wpisów: 358
Wysłane:
7 stycznia 2011 08:59:49
Taurus i doncarlos - dobrze prawicie
Wiadomo przecież że nic nie trwa wiecznie, ale Boryszew ma jeszcze pole do popisu z tych dwóch spółek na pewno jedna wpadnie do koszyka Boryszewa - wiadomo jakie to będzie miało przełożenie na kurs... jako inwestycja roczna BRS jestem na tak - dłużej odradzam. Karkosik w 2008 roku postawił sobie plan w którym to on będzie przez najbliższe lata królem polowania i widać ze robi dużo żeby tak sie stało.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-08 Wpisów: 197
Wysłane:
7 stycznia 2011 09:19:16
Kasiunia napisał(a):Czy ktoś może mnie poinformować, kiedy Boryszew zaprezentuje nam najnowszy raport finansowy? Wymiękam z ich stroną internetową-wszystkie zakładki są podwójne i żadna się nie otwiera Strony są pojedyncze i się otwierają  Tyle że przeglądarka to musi być Firefox lub IE, a nie Chrome
|
|
Wysłane:
7 stycznia 2011 09:24:25
Taurus80 napisał(a):WD wlasnie wtedy toczylismy potyczki czy warta inwestycji czy nie :) chyba miesiac wczesniej kupowalem i to wlasnie wtedy byl idealny czas na kupowanie :) Nastepny raport juz nie byl taki tragiczny a w tamtym raporcie bylo widac zwiekszajaca sie ilosc gotowki o ile pamietam. Jestem ostrożny i krytyczny, nie kryję tego, omawiam sprawozdania finansowe, nie spekuluję. Tej okazji nie wyłowiłem. Borkiem zajmowaliśmy się regularnie, można przejrzeć wątek i znaleźć, że w/w opinia nie była jedyną. Z tego co widzę po kursie (uwzględniającym odcięcia PP), spółka zaczęła wyraźnie rosnąć w sierpniu 2009 r., czyli trzy miesiące po przytoczonym wpisie. Gdzie jest teraz? Fundamentalnie wysoko. Kapitalizacja 2,2 mld zł, wskaźniki bardzo duże. Tu może pomóc tylko... kolejna emisja i duże odcięcie. Stary numer Romana, żeby namieszać w głowie rzekomym niedowartościowaniem. Też go nie widzę, choć znów mogę się mylić
Edytowany: 7 stycznia 2011 09:25
|
|
Wysłane:
7 stycznia 2011 09:50:19
WD w raportach nie mozna bylo zobaczyc okazji :) jedyny plus z raportow to w pewnym momencie zaczela sie zwiekszac gotowka w kasie a zadluzenie spadlo :) najwiekszym atutem wyczucia okazji w tamtym monecie byla znajomosc wczesniejszych posuniec-inwestycji pana Karkosika na tej zasadzie mozna bylo przewidziec ze beda emisje itd Co mi sie skutecznie udalo, dzieki temu dzisiaj jestem zadowolony i zycze sobie w tej hossie choc jeszcze jednej spolki abym tak trafil :) ale wtedy tez inwestycja wiazala sie z duzym ryzykiem pomniejszonym jedynie o wartos c/wk i ogromnymi mozliwosciami jakie staly przed spolka :) Oczywiscie wtedy rozmowy byly badzo merytoryczne w kazda ze stron co pomagalo chcacym zainwestowac w podjeciu decyzji jednak przynajmniej przez ostatnie 3-6 miesiecy gdzies te merytoryczne rozmowy sie zagubily nad czym ogromnie ubolewam a co jest jedna z przyczyn iz zaczynam zmieniac zdanie o spolce A tobie i ekipie zycze w dalszym ciagu takich analiz raportow nie mozna zapomniec ze nie da sie wszystkiego z cyferek wyczytac sa wyjatki jak wtedy Boryszew czy pozniej Techmex ktory zrobil w balona wszystkich anali :) nawet jak dzisiaj pamietam ze WBK rekomendowalo kupno Techmexu a po mniej jak pol roku okazalo sie ze to bankrut :) Wiec czyn swoje a inni niech sie ucza :) a takie wypadki nie sa niczym innym jak nauczka ze nie wolno wierzyc we wszystko co sie czyta bo kazdy moze sie pomylic :) istota bycia rekinem gieldowym jest indywidualnosc a nie stadnosc
|
|
0 Dołączył: 2010-12-21 Wpisów: 25
Wysłane:
7 stycznia 2011 15:28:26
Wracając do teraźniejszości - czy uważacie że nastąpi formacja podwójnego dna i cena znowu ma szansę spaść poniżej 1.90zł/ za akcję i dopiero nastąpi oczekiwany przez wszystkich wzrost, czy raczej do "podwójnego dna" nie dojdzie i wzrost zacznie się szybciej ?
|
|
0 Dołączył: 2010-12-08 Wpisów: 3
Wysłane:
9 stycznia 2011 15:31:59
globalek napisał(a):WatchDog napisał(a):Operacyjnie to jeszcze jakoś by dali radę, walcząc obniżaniem wydatków i kosztów stałych, ale na poziomie zysku netto przytopiły ich koszty finansowe. Od niedawna spółki zgodnie ze zmienionym MSR1 raportują tzw. dochód całkowity, który tutaj dzięki różnicom kursowym z działalności zagranicznej oraz zabezpieczeniom, wyszedł na plus. Drobne różnice poszły od razu na kapitał. To kosmetyka, bo większość przeogromnej straty została wsadzona w IV kwartał. Jedno jest pewne: ta spółka ma obecnie niewiele ponad 1/3 przychodów osiąganych jeszcze dwa lata temu oraz bezpowrotnie utraciła zyskowność. Jest raczej mocno zadłużona, chociaż spłaciła część kredytów w I kwartale, to nadal jest winna bankom 800 mln zł, czyli 13 zł na akcję. To trochę przeraża. Wprawdzie ostatnio wygenerowała sporo gotówki, to nic nie poradzi na globalną sytuację gospodarczą, tj. tąpnięcie złotówki, spadek cen metali i popytu przemysłowego. Może tylko ustawić się na przetrwanie, tylko nie jest jasne, skąd by się miały wziąć zyski w najbliższym czasie. Dlatego też rynek notuje spółkę z dużym dyskontem: rezerwa na brak wizji strategicznej, możliwe dalsze straty na zabezpieczeniach, oraz likwidację niektórych aktywów grupy (Szopienice, wydział elektrolizy w Koninie). Aktualnie kurs jest ciut poniżej wyceny likwidacyjnej. fajnie poczytać stare głupoty "....bezpowrotnie utraciła zyskowność." Z popisu krasomówczego kolegi wynika, że spółka jest na granicy bankructwa, a własciwie już zbankrutowała, ponieważ "kurs jest poniżej wyceny likwidacyjnej". Spółka ma wizje strategiczną, o której ciagle się pisze, czego Pan chyba nie zauwaza. Czekajmy na syndyka, ale to boryszew przejmuje na razie spólki w upadłości.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.