0 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 45
Wysłane:
14 marca 2009 12:55:36
A co myślicie na temat LTX?? Jako gwiazdy przyszłej hossy? Choć on już jest gwiazdą od 27 lutego z 9,80 zł na akcję podrożał do 15,10 zł na akcję, co daje w tak relatywnie krótkim czasie wysoką stopę zwrotu. A jak oceniacie ją w dłuższym terminie, powiedzmy do jesieni lub końca tego roku?
|
|
9 Dołączył: 2009-01-18 Wpisów: 1 151
Wysłane:
14 marca 2009 20:01:42
Tyle jest tych spółek na rynku że znakomitej większości z nich nie znam. Ale Lentex akurat kiedyś miałem i wychodziłem z niego z tarczą gdy kurs strasznie wywindowali. Także mam sentyment. Niestety nie śledzę ich sytuacji bieżącej. Skoro tak odpalili jak piszesz to chyba są mocni.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-01 Wpisów: 279
Wysłane:
14 marca 2009 23:57:33
A co powiecie na temat perspektyw zwiazanych z polskim gornictwem? Obecnie sytuacja tego resortu jest bardzo nieciekawa (spadek cen wegla, ciagla grozba napiec pracowniczych, nieudolnosc zarzadzajacych etc.). W zwiazku z tym restrukturyzacja wydaje sie byc nieunikniona. Sami kierujacy gornictwem przyznaja, ze bez reform kopalnie padna. No chyba, ze decydenci dojda do wniosku, ze bedzie to korzystniejsze. Ale nie sadze, ze sa tacy kozacy, ktorzy beda chcieli likwidowac kopalnie (polscy gornicy w Warszawie juz nie raz byli i pokazali co potrafia). W zwiazku z tym chyba jednak restrukturyzacja zwyciezy. A co za tym idzie? - grube miliardy na modernizacje infrastruktury gorniczej. Czy miliardy te przeloza sie na poprawe sytuacji w gorniczych przedsiebiorstwach? Nie jestem tego pewien. Natomiast wydaje mi sie, ze prawdziwymi beneficjantami okaza sie spolki, ktore te restrukturyzacje (czytaj modernizacje) beda bezposrednio wykonywac. I tu widzialbym wlasnie przyszle gwiazdy GPW. Potrzeby gornictwa wydaja sie tu byc przeogromne. Gdy beda srodki prawdopodobnie ruszy lawina ofert. I na tych ofertach ktos zarobi, oj duzo zarobi. Czy urodzi sie z tego jakas gwiazda, zobaczymy.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-09-09 Wpisów: 688
Wysłane:
15 marca 2009 03:29:21
Na temat górnictwa na tę chwile mam taki obraz, że pakiet klimatyczny jeśli będzie zbyt mocny to mocno przyciśnie górnictwo do ziemi w Polsce. Nie mniej jednak są na świecie kraje, które pakiet klimatyczny olewają, bo mają duże górnictwo na którym częściowo chcą bazować. Jak to bywa wszystko zależy od cen węgla. W Europie nastała moda, że węgiel jest nieładny, to samo pewnie w Ameryce Pn, a chyba cała reszta patrzy na to z przymrożeniem oka i politowaniem. Taki z grubsza mam obraz górnictwa węgla, bo oczywiście prócz tego jest cała masa innego górnictwa. Nie znam sytuacji w polskich kopalniach, jak dalece wymagają wymiany sprzętu itd. Tylko okiem amatora obraz bardzo nie dokładny.
|
|
Wysłane:
15 marca 2009 10:49:06
Takim pewniaczkiem podczas hossy wydaje się być MCI. Spółka nieczytelna, jakieś fundusze celowe itd, ale jeśli rynek urośnie o 50% to oni ponad 100%. To prawie pewne.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 166
Wysłane:
15 marca 2009 10:50:29
Myślę że czas związkowego szantażu się powoli kończy, choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę. Płace w górnictwie są obecnie rodzajem bańki, związkowcy chcą ją jeszcze trochę podpompować... Ale to tylko zwiększy spektakularność przyszłego upadku. Sytuacja została w zasadzie doprowadzona do absurdu: Brak inwestycji, spadające ceny węgla, żądania płacowe. I co robi rząd? Wbija nóż w plecy wprowadzając pakiet klimatyczny. Holdingi podwyższyły jesienią cenę węgla dla elektrowni o 40%. Elektrownie chcąc nie chcąc przełknęły podwyżkę... z tym że zwiększyły import węgla. W efekcie Polska więcej importuje węgla niż eksportuje. Jak rząd będzie miał do wyboru nie wypłacać emerytur albo nie ładować kolejnych pieniędzy w kopalnie może się okazać że zrobi to drugie. Przy pustej kasie kilofy mogą okazać się zbyt słabym argumentem.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-09 Wpisów: 688
Wysłane:
15 marca 2009 11:31:10
A to dobre importujemy więcej węgla niż sami wydobywamy ? Ktoś mógłby publicznie zapytać ciekawe czemu hehe.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-02 Wpisów: 87
Wysłane:
15 marca 2009 16:21:55
Witam wszystkich. Moje Typy to KOPEX i FAMUR. Kopex już wystartował (bardzo dobre wyniki i silnie rozwija się w kierunku energii - to może być przyszłościowa branża). Famur natomiast jest trochę zdołowany (opcje walutowe mu zaszkodziły) więc być może trzeba będzie jeszcze trochę poczekać aż sprawa ochłonie. Żadne bankructwo spółce nie grozi a wiadomo że teraz kurs dolca i euro tak szybko nie spadnie, więc za 1, 2 kwartały znowu pojawią się konkretne zyski. A tak przy okazji szukam jakiejś ładnej tabelki ze spółkami z GPW gdzie znajdę aktualne C/Z (najlepiej jak spółki będą podzielone na branże). - To tak w ramach poszukiwania przyszłego lidera hossy  . Widział gdzieś ktoś może coś takiego w necie?
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 marca 2009 16:23:05
|
|
0 Dołączył: 2009-03-03 Wpisów: 102
Wysłane:
15 marca 2009 17:23:50
w tej chwili moim kandydatem jest ACE. spółka jest wyjątkowo mocno zdołowana. w kasie mieli 10 mln euro na koniec roku a teraz kapitalizacja spółki wynosi tylko 25 mln złotych. mimo zadłużenia mają realny majątek (1,5 euro na akcję!!!) spółka zabrała się za ograniczanie kosztów i dostosowanie możliwości produkcyjnych do zapotrzebowania (czytaj: zwolnili pracowników;-) za raportem podam że nie przewidują bankructwa ;-) a zarząd wydaje mi się bardziej wiarygodny i kompetentny niż np magicy z IDM ;-) drugim kandydatem jest Bankier.pl. spółka zostanie sprzedana. w tym roku wyniki raczej nie ulegną pogorszeniu. cena sprzedaży raczej nie będzie niższa niż C/Z 30 to by dawało około 100 mln czyli jakieś 12 złotych na akcję. dodatkowo spółka na 12 mln w kasie. minusem jest rozpaczliwie niska płynność.
|
|
|
|
Wysłane:
15 marca 2009 17:40:58
Wielkie dzięki WatchDog. Tylko tak sobie myślę dlaczego akurat C/ZO a nie poprostu C/Z?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-25 Wpisów: 179
Wysłane:
16 marca 2009 01:21:30
tadekmazur - tak jak zgadzam sie z Toba co do IDM, to MCI jest dla mnie watpliwa: maja spore dlugi, o ile pamietam to byl lewar na zakup ABC daty. Jesli ABC sie nie sprzeda (a mnie ta spolka jakos nie porywa - sprzedaz detaliczna komputerow, hmm...) to bedzie z nimi cienko. No moze nie zeby zbankrutowali ale na pewno musieliby sie wyprzedawac z aktywow wtedy gdy sa tanie. No i druga po braku dlugow roznica - nie widze w MCI niczego w stylu Electusa - dostarczyciela gotowki w czasach bessy. I trzeci problem: nie zeby IDM bylo tu jakims pozytywnym wzorem ale w MCI ta nietransparentnosc i gmatwanie struktury firmy jest jeszcze gorsze. Wiec MCI to raczej taka warunkowa gwiazda przyszlej hossy - bedzie gwiazda jesli ta hossa nie da dlugo na siebie czekac. pikon7, WD - ja uzywam tego: www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/spw...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-25 Wpisów: 179
Wysłane:
16 marca 2009 01:52:30
pirx - czyli wiadomosc ze im spada popyt i szykuja zwolnienia to jest sygnal ze szykuje sie gwiazda? w dodatku firma niepolska wiec trudniej rozumiec biznes, branza ta sama (?) co Toora i maja straty. Tez nie zgadzam sie co do Bankiera - to chyba jedna ze spolek typu "swietna firma, kiepska inwestycja". Przy okazji, co jest ich zrodlem przychodow - reklamy na stronie internetowej? Jesli tak, to chyba jest jakis sufit tego ile mozna zarobic z reklam na jednej stronie.
pikon - te okologornicze spolki mnie tez ciekawia. Pamietam z rok temu gdy kupilem kontrolny pakiet Kopexu (z ktorego bessa zjadla mi 80%) ze odgrazali sie ze firma bedzie sie rozwijac pod sprzedaz urzadzen do Chin czy Indii, jechali na jakiestam targi gdzie mieli zdobywac kontrakty. Wyszlo cos z tego?
|
|
Wysłane:
16 marca 2009 10:04:23
Warunkowe to są zarówno IDMSA jak i MCI. Po prostu szukamy czegoś we mgle. Uwagi raczej masz trafne. Diabeł podkusił Czechowicza z tą ABC-Datą. Gdyby nie było kryzysu to by na niej nieco zarobił, a dzięki lewarowi to nawet świetnie ale... jest jak jest. Z kolei IDMSA czeka, czeka, czeka na zatwierdzenie nowych akcji. Nie tylko o czekanie tu chodzi, bo są jakieś nietypowe problemy. Z drugiej strony gdyby nie kłopoty tych spółek plus superbessa to NA PEWNO nie byłoby możliwości ich zakupu po tych cenach (ani po 3 razy wyższych). Szanse są duże, ale ryzyko też. To zawsze idzie w parze.
|
|
1 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 71
Wysłane:
16 marca 2009 12:14:29
Witam A co myślicie o WDMSA i MAKOLAB? Wydaje mi się, że mają wielki potencjał do wzrostów jeśli tylko przetrwają do hossy.
PS Dopiero zaczynam swoją przygodę z giełdą więc lepiej nie sugerować się tym co piszę :P
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 166
Wysłane:
16 marca 2009 12:51:13
Makolab ma parę fajnych produktów... i bardzo słabą własną stronę internetową co kiepsko świadczy o firmie projektującej strony. Może to szczegół, ale jak widzę zajawki artykułów, które urywają się w połowie słowa to mi się nóż w kieszeni otwiera; zresztą wszystkie teksty są hurra-optymistyczne, kontrakty na parę tysięcy euro przedstawiane jako wielkie sukcesy itp.
W zeszłym roku sporo przeinwestowali i firma znalazła się pod kreską. Ostatni raport jest nieco bardziej optymistyczny. Firma ma kontrahentów głównie na zachodzie, obecna słaba złotówka powinna dać im trochę oddechu. Firma zarządzana jest twardą ręką. W zeszłym roku dział sprzedaży miał kiepskie wyniki więc został w całości zlikwidowany. Czy dobrze to służy atmosferze w firmie - nie wiem, żadnych insiderskich wynurzeń w sieci nie znalazłem.
Mam trochę tego papierka kupionego po 1,20; udało mi się uśrednić jak był po 50gr. na pewno jesteś w lepszej sytuacji gdy wchodzisz w niego teraz:)
|
|
Wysłane:
16 marca 2009 12:55:08
Sięganie do spółek z NC jest ciekawym pomysłem. Są duże szanse aby na tym rynku byli przyszli gwiazdorzy. Niestety moja orientacja co do standingu tych firm jest zerowa. Nigdy żadnej z nich nie obserwowałem. Akurat WDMSA i Makolab są po wyjątkowo dramatycznej przecenie. Na ogół to zły sygnał dla zakupów, ale czasem wręcz najlepszy. W każdym razie pomysł z NC (niekoniecznie akurat z tymi dwoma spółkami) jest fajny.
|
|
Wysłane:
16 marca 2009 14:40:15
Mocne punkty dla IDMSA. Są posiadaczami firmy Electus. A to prawdziwa perełka gdzie zysk netto sięga 40% przychodów.
|
|
Wysłane:
17 marca 2009 10:52:34
tadekmazur napisał(a):Warunkowe to są zarówno IDMSA jak i MCI. Po prostu szukamy czegoś we mgle. Uwagi raczej masz trafne. Diabeł podkusił Czechowicza z tą ABC-Datą. Gdyby nie było kryzysu to by na niej nieco zarobił, a dzięki lewarowi to nawet świetnie ale... jest jak jest. Z kolei IDMSA czeka, czeka, czeka na zatwierdzenie nowych akcji. Nie tylko o czekanie tu chodzi, bo są jakieś nietypowe problemy. Z drugiej strony gdyby nie kłopoty tych spółek plus superbessa to NA PEWNO nie byłoby możliwości ich zakupu po tych cenach (ani po 3 razy wyższych). Szanse są duże, ale ryzyko też. To zawsze idzie w parze. Ja też zastanawiam się nad MCI. Podczas poprzedniej hossy ładnie rosło to MCI - nie było przypadkiem liderem wzrostów? Jak się tak patrzy na wykres na stooq to wzrost z 0,34 do 37,64 jest oszałamiający. Były jeszcze inne spółki które urosły tak bardzo, lub bardziej?
Edytowany: 17 marca 2009 10:53
|
|
Wysłane:
17 marca 2009 11:18:33
Nawet jeśli były to ....już były i na przyszłość wielkiego znaczenia to nie ma. MCI w oczywisty sposób bywa liderem zarówno hoss jak i bess. Tym razem czyli podczas przyszłej (obecnej?) hossy też tak będzie. W dodatku tak skomplikowali swoją formę działania że nikt już nie wie co się u nich dzieje. W takich czasach jak obecne ta niewiedza dodatkowo ich dołuje. Przy radykalnej zmianie nastrojów może to działać w drugą stronę. Następny szczyt hossy (za kilka lat) może wyciągnąć MCI do poziomu 50-100zł. Może, ale nie musi - bo mogą też zaliczyć padaczkę totalną na skutek przedłużającej się bessy. Wtedy kurs smiało zejdzie poniżej 1zł i już nie wróci bo padną.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.