Ponad to, w na końcu "artykułu" autor wspomina że preorderów było 8mln.
|
|
igen napisał(a):aircanada15:
... Dowodem na jest ilość zwrotów na Steamie.... ... ... Jakiś link do danych?
|
|
Jakby nie było gracze na STEAM nadal grają. Cyberpunk jest nadal #1 https://store.steampowered.com/stats/Swoja droga ogladałem wczoraj porównanie wersji PS4 i PS4 PRO zrobione przez DigitalFoundry (oni badają gry pod względem grafiznym w szczegółach) i wspominali tam o premierze GTA V i że tam wersja na konsole też miała spadki FPS do poziomu 20 i to też w podobnych momentach (kierowanie samochodem), więc po prostu ludzie mają krótką pamięć.... www.youtube.com/watch?v=C5pHpQ...
|
|
Ja tu moge jeszcze od siebie dodac (jako ze mieszkam i pracuje w Szwecji), ze rynek gier to takze gry dla kasyn online, a tu rynek tez jest bardzo prezny i jedna z najwiekszych firm z brazy takze pochodzi ze Szwecji (NetEnt, kapitalizacja prawie 9mld pln, tylko w tym kwartale zatrudnila 60 nowych pracownikow). I bardzo wiele osob migruje miedzy tymi wiekszymi firmami technologicznymi (NetEnt, King, DICE, Spotify, Truecaller, Klarna, etc.). Ale koncze tutaj, bo to troche juz za duzy off-topic sie robi.
Co do polskiego rynku to studentami, po jakich kursach by nie byli, gry AAA sie nie zrobi.
|
|
|
|
Ale z tego co rozumiem to co podaje VGCharts to jest dystrubucja retail, czyli bez steam i gog. Czy to jest jakos inaczej? I pewnie CDR podawal calkowita liczbe sprzedanych egzemplarzy.
|
|
Wedle VGCharts na swiecie sprzedano 3.03MLN www.vgchartz.com/gamedb/?name=...Aczkolwiek, w wersji na PC licza 150K z Europy, co wydaje mi sie duzym niedoszacowaniem. Oczywiscie mowa tu o dystrybucji Retail.
|
|
"Największy wpływ na wzrost przychodów Grupy Agora w drugim kwartale miały wpływy z koprodukcji i dystrybucji gry "Wiedźmin 3: Dziki Gon", które wyniosły 14,9 mln zł." www.press.pl/m/newsy/prasa/pok...
|
|
Dla ciekawych udzialu GOG w tych 4MLN kopii, to w filmiku reklamujacym GOG Galaxy (okolo 34 sekundy) youtube.compodano liczbe 693K wlascicieli W3 na GOG.com. Filmik opublikowany 11-ego czerwca.
|
|
Co do spekulacji czemu upubliczniono wyniki itp przypomne tylko o programie motywacyjnym Cytat:Na bazie planów wydawniczych CD Projekt Red przygotował program motywacyjny dla menedżmentu. Zgodę na jego uruchomienie muszą jeszcze wyrazić udziałowcy na walnym zgromadzeniu 16 grudnia. Technologiczna spółka chce wyemitować 1,9 mln warrantów wymienialnych na taką samą ilość akcji. Będą stanowiły 2 proc. podwyższonego kapitału. Żeby beneficjanci mogli nabyć akcje (cena emisyjna będzie równa średniemu kursowi z 60 sesji sprzed publikacji projektów uchwał czyli sprzed 17 maja tego roku) skumulowany zysk CD Projekt Red w latach 2012-2014 będzie musiał wynieść 177 mln zł a w latach 2012-2015 231 mln zł. Ponadto, do końca 2015 r. kurs giełdowy firmy musi powiększyć się co najmniej 100 punktów procentowych. parkiet.com
|
|
Temat:
CIGAMES
|
|
Temat:
CIGAMES
Zapewne nie wszyscy szukali, ale pojawiło się już na sieci trochę filmików z SG2. Zatem dla tych co chcą zobaczyć jak gra się prezentuje w wersji na PS3 zapraszam na YouTube.
|
|
Temat:
CIGAMES
A gdzie na Steamie są dostępne jakieś statystyki sprzedaży/przedsprzedaży?
|
|
Temat:
CIGAMES
Zajrzałem na VGCharts oraz Amazon i oto co znalazłem. W rankingach Amazona: Amazon PS3 - #32 - 43 days in the top 100 X-Box - #37 - 25 days in the top 100 PC - poza pierwszą 100 W kategorii wszystkich platformWersja PS3 - #97 Wersja X-Box - #94 Natomiast na VGCharts liczba preorderow do soboty tydzień temu: PS3 - 02nd March 2013 - 39,185 X-Box - 02nd March 2013 - 41,307 PC - 02nd March 2013 - 8,241 Razem - - 88,733 Trzeba poczekać na aktualizację z tygodnia bezpośrednio poprzedzającego premierę, ale subiektywnie myślę że źle nie jest. Pytanie jeszcze co z wersjami na Wii U oraz PS Vita? W trailerze nie ma na końcu pokazanych znaków towarowych, nie przypominam sobie też zapowiedzi dat premier na wspomniane platformy. Z bardziej szczegółowych informacji to wedle Steam gra zostanie wydana w wersjach językowych angielskiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej, i hiszpańskiej, ale to już pewnie wszyscy wiedzą. :)
|
|
Temat:
CIGAMES
Dziś odbyło się NWZA, w którym przegłosowano wspominane od jakiegoś czasu utworzenie spółki komandytowej. Pytanie czy zarząd musi opublikować co zostanie zbyte do nowej spółki (nawet jeśli nie przekroczy to 10% przychodów), jeśli tak to czy jest jakiś termin w jakim to musi zrobić? Pytam bo się na tym nie znam. NWZA
|
|
Temat:
CIGAMES
Jeśli ktoś chce się bawić w szacowanie przychodów z SG2, to w jednym z wywiadów zostało powiedziane, że będą dwa DLC. Nic nie było mowy o odpłatności, ale o tym się już kiedyś chyba prezez wypowiadał. Cytat:Will there be any DLC? There will be two DLC packages after launch. None of which we can detail just yet, though. Źródło: www.denofgeek.us
|
|
Temat:
CIGAMES
Nie wiem czy prezes już ogłosił rozpoczęcie prac nad Sniper 3, ale już szukają ludzi do projektu Ref # Position Project Location CI-PL-WAW-JGP-2013 Junior Game Programmer Various Warsaw, Poland CI-PL-WAW-TD-2012 Technical Director Sniper 3 Warsaw, Poland CI-PL-WAW-SLD-2012 Senior Level Designer Sniper 3 Warsaw, Poland Źródło: City-Interactive.com/en/Careers
|
|
Temat:
CIGAMES
|
|
Temat:
CIGAMES
Na forum bankiera wypowiedział się ktoś z CIA Cytat:Witam Przede wszystkim chciałbym zauważyć, że Amazon nie jest naszym jedynym kanałem sprzedażowym (Państwo wchodząc na naszą stronę Snipera 2 mogą zobaczyć tylko polskie pre-ordery, klienci z innych krajów mają dostęp do zamówień przed-premierowych na swoich rynkach, w sklepach, które dla tych rynków są najpopularniejsze). Zatem analiza pre-orderów jedynie na Amazonie, a następnie konstruowanie na tej podstawie przewidywań co do globalnej sprzedaży Snipera2 jest dosyć ryzykowne. Mogę wszystkich zapewnić, że zamówienia przedpremierowe spełniają nasze założenia, a wręcz je przerastają, o czym niedługo będziemy informować). Warto też podkreślić, że wzmiankowane przez Państwa gry należą do zupełnie innego segmentu, niż seria Sniper i trudno traktować je jako bezpośrednią konkurencję dla naszej gry. Pierwsza wersja Snipera sprzedała się w liczbie ponad 3 mln egzemplarzy, a obecna odsłona gry przynosi szereg rewolucyjnych zmian. Przy tworzeniu Snipera 2 blisko współpracowaliśmy z inżynierami Cryteka, których trudno podejrzewać, że nie potrafią wykorzystać możliwości stworzonego przez siebie silnika. Wsłuchiwaliśmy się uważnie w opinie fanów i jesteśmy przekonani, że liczne zmiany jakie wprowadziliśmy do "dwójki" przyciągną nie tylko miłośników poprzedniej wersji, ale znajdą też uznanie wśród nowych graczy. Pozdrawiam Mariusz Pietraszek_City
|
|
Temat:
CIGAMES
Dla tych, którym to umknelo komunikat - onet.plZarząd City Interactive S.A. informuje, iż w dniu 20 lutego 2013 roku otrzymał podpisaną z Alior Bank (...) umowę faktoringu odwrotnego udzielonego na następujących warunkach: 1)Przyznany limit: 3,2 mln EUR do wykorzystania w EUR i USD; 2)Przeznaczenie: finansowanie zakupu towarów/zapłaty za licencję/produkcję u dostawców; 3)Ostateczna data spłaty: 31 lipca 2013r.; 4) Oprocentowanie – stawka referencyjna EURIBOR 1M dla EUR i LIBOR 1 M dla USD plus marża Banku w skali roku 2,2%; prowizja z tytułu zaangażowania (liczona od niewykorzystanej kwoty) – brak; 5)Zabezpieczenie Produktu: Potwierdzona cesja należności City Interactive USA Inc.; Oświadczenie o poddaniu się egzekucji; Pełnomocnictwo do rachunków Emitenta prowadzonych przez Alior Bank S.A. Pozostałe postanowienia przedmiotowej umowy nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów. Umowa uznana została za umowę znaczącą, gdyż jej wartość przekracza 10% wartości kapitałów własnych Emitenta (na koniec QIII 2012 - wartość kapitałów własnych Emitenta wyniosła 54,9 mln PLN). Jednocześnie Zarząd Emitenta informuje, iż w dniu wczorajszym wypowiedział Umowę ramową o współpracy w zakresie transakcji terminowych i pochodnych oraz umowę dodatkową transakcji walutowych zawarte z Raiffeisen Bank Polska S.A., a w dniu dzisiejszym otrzymał podpisaną z Alior Bank S.A. umowę ramową dotyczącą transakcji skarbowych, w ramach której mogą być zawierane transakcje terminowe typu forward. Poza tym ciekawa sytuacja ma miejsce jesli wpisze sie w Google fraze City Interactive rozpoczyna właśnie prace nad Sniper 3. Pierwszym linkiem jest link do serwisu polygamia.pl, do newsa, ktory zostal stworzony niecale 23 godziny temu (na moment pisania tego posta). Jest jednak jedno ale, news ten juz nie istnieje w serwisie, zostal tylko link na google. :)
|
|
Temat:
CIGAMES
Ponad to wszytko nie można zakładać, że to jest zysk bo firma ma przecież masę innych kosztów (gier i biur). W każdym razie http://www.vg247.com/informuje, że SP2 strafił do przedsprzedaży na Steam i dołączana jest do niego część pierwsza gry. Cena £24.99 dla wersji standardowej lub £34.99 dla edycji specjalnej. Z drugiej strony na www.vgchartz.com widać, że z preorederami na SP2 jest kiepsko, bo nie ma ich w top 40. Do dalszej listy nie mam dostępu, bo to tylko dla kont w wersji PRO. ;)
|
|
Temat:
CIGAMES
CD Red prawie nigdy nie wypowiadało się o dacie premiery W2. Zawsze mówili że zostanie wydany jak będzie gotowy. Zatem porównanie na tej płaszczyźnie chyba nie jest na miejscu. Co do innych spółek to nie wiem.
|
|
Temat:
CIGAMES
Myślę, że inwestorzy się trochę przestraszyli przesunięcia premiery i groźby że może to nastąpić jeszcze raz. Tak jak ze Sniperem 1 były przesunięcia premiery w związku z certyfikacją gry na PS3, tak i tutaj może mieć to miejsce. Może właśnie to jest przyczyną zmiany terminu wydania gry.
Poza tym spółka nie planuje wypłacenia dywidendy. Może fundusz który zszedł poniżej 5% realizuje zyski i planuje wejść później z jakąś kasą parę złotych niżej.
Wracając do przesunięcia premiery, to przesunięcie jej o 2 miesiące może mieć znaczny wpływ na poziom zysków w TYM roku.
|
|
Temat:
CIGAMES
Też myślę, że wiele osób czeka do powrotu do czasów świetności kursu. A co do samego CIA, to ukazało się w sieci nagranie kamerką z Enemy Front, szczegóły na polygamia.pl/Polygamia/1,10716...">Polygamia.pl
|
|
Temat:
CIGAMES
Czym jest Quazar?
|
|
Temat:
CIGAMES
CIA podpisała umowę z firmą, która ma dla niej stworzyć RPG, którego głównym producentem będzie Tomasz GOP, szczegóły w linku umowa z DECK13
|
|
Temat:
CIGAMES
A ja tak dla przypomnienia, w poniedziałek ma być WZA.
|
|
Temat:
CIGAMES
A po kliknięciu na "see more" przy SGW2 (link: city-interactive.com/en/Games/...) napis "Uuups - coś się zepsuło. Podana strona nie istnieje - lub podany adres jest nieprawidłowy" :|
|
|
Temat:
CIGAMES
|
|
Temat:
CIGAMES
A jeśli ktoś nie śledzi kanału SGW na FB, to zamieścili dziś tam link do Gamasutry gdzie pojawia się kilka szczegółów o drugiej części SGW
|
|
Temat:
CIGAMES
Ale ocena gry przez czytelników, na tym samym serwisie, to "8.8/10". Grę oceniło około 250 osób.
|
|
Temat:
CIGAMES
Ja myślę, że w bardzo krótkim okresie warto wziąć pod uwagę kilka czynników:
1) S2 oraz inne gry będą prezentowane na E3 w przyszłym tygodniu (+) 2) duży sukces W2 może nakręcić kurs (+) 3) wydanie S2 w Ameryce Północnej (+) 4) pogłębiający się kryzys w Europie (-) 5) kolejne problemy Sony (-)
Więcej plusów niż minusów. ;)
|
|
Temat:
CIGAMES
Przygodówki Point'n'Click jeszcze nie umarły Black Mirror 3 trafiło na pułki sklepowe. Osobiście nie grałem, ale gra na screenach wygląda przyjaźnie. Chociaż kto teraz gra w przygodówki? Z ciekawości aż demo ściągnę - demo. Swoją drogą ciekawe czy i ew. kiedy CIA otworzy własny sklep z grami online. Gry nie są wysoko budżetowe, więc mogliby spokojnie bez DRM-a je wydawać.
|
|
Temat:
CIGAMES
|
|
Temat:
CIGAMES
Rozmowa z "Pawłem Feldmanem, Business Development Managerem w City Interactive." Tablety.pl
|
|
Temat:
CIGAMES
Pojawiło się na Polygamii info o tym jak wygląda Alier FearI komentarz. Cytat:Screeny, które wyciekły nie mają nic wspólnego z obecnym wyglądem Alien Fear. Jest to zapis jednego z etapów pracy nad grą jeszcze z czasów, gdy produkcją zajmowało się Farm 51. W tej chwili zajmuje się nią nowy zespół, czyli nasze wewnętrzne studio z Bydgoszczy. Nowa ekipa zaczęła produkcję niemal od zera, nie korzystając z assetów przygotowanych przez Farm 51. Można więc powiedzieć, że te screeny nie mają nic wspólnego z projektem na obecnym etapie produkcji. Najciekawszy jest fragment Cytat: Nowa ekipa zaczęła produkcję niemal od zera, nie korzystając z assetów przygotowanych przez Farm 51. Jakkolwiek by na to nie patrzeć, mnie to info jakoś to nie uszczęśliwia.
|
|
Temat:
CIGAMES
Fragmenty dzisiejszej rozmowy z TVN CNBC Gry-OnLineOPT: Cytat:- Mówiąc, że zamierzamy być „pierwszą, prawdziwie globalną polską firmą działającą w tej branży, której produkty i usługi będą rozpoznawalne na całym świecie”, mamy na myśli wejście do grona liderów w dziedzinie tworzenia i dystrybucji gier wideo. Chcemy stanąć obok takich firm jak Blizzard, BioWare czy Bethesda i to dopiero będzie realizacją naszego celu. CIA: Cytat:- My zawsze rozumieliśmy, że bycie spółką globalną to przede wszystkim osiąganie przychodów z rynków zagranicznych. W ubiegłym roku około 94% przychodów City Interactive pochodziło z rynku międzynarodowego.
|
|
Temat:
GOBARTO
|
|
Temat:
CIGAMES
Pytanie pozostaje ile czasu potrzebuje on na dotarcie do owych 36 pln. Jeśli miesiąca, to może się to zbiec z premierą Snipera na PS3 w USA. Wtedy może on nawet te 36 pln przebić.
|
|
Temat:
CIGAMES
Co do PSN, to pomyślcie inaczej:
1) Sniper nie jest sprzedawany w cyfrowej dystrybucji => tymczasowo odpada cyfrowa konkurencja
2) PSN nie działa, więc ludzie mogą szukać gier single player, a taką jest Sniper (przynajmniej bardziej single aniżeli multi)
|
|
Temat:
CIGAMES
|
|
Temat:
CIGAMES
Warto zaznaczyć, że takie rozumowanie jest prawdziwe w stosunku do gier na PC/konsole, ale już na telefony czy webowe tak być nie musi. Grunt to dobry pomysł lub trafienie w nisze.
|
|
Temat:
CIGAMES
Myślę, że trochę przesadzasz z oskarżaniem p. Łukasza. Taka informacja byłaby znacząca dla spółki i musiałaby być ogłoszona przez zarząd. Gdyby, p. Łukasz coś takiego potwierdził bądź zdementował, to implikowałoby to niedopełnienie obowiązków o informowaniu akcjonariuszy przez zarząd. Co prawda nie mam dużego doświadczenia w prawach i obowiązkach spółek, ale wydaje mi się że tak to się odbywa.
|
|
Temat:
CIGAMES
Wszystko jeszcze zależy od tego jak się potoczą rozmowy Prezesa z funduszami i bankami, bo jak dziś napisał na twitterze Cytat:marektyminski: Jutro mam cały dzień spotkań z funduszami. Łącznie ponad 10 instytucji.
|
|
Temat:
CIGAMES
Dziękuję za odpowiedź, co do JFT to powinienem był się domyśleć, ale Troll w nazwie nie doczytałem. ;)
W każdym bądź razie raz jeszcze dziękuję.
|
|
Temat:
CIGAMES
Może mi ktoś przybliżyć czym są JFT (Junior Forum Troll) oraz ESPI i jaka jest między nimi różnica?
|
|
Temat:
CIGAMES
Tak z ciekawości, gdzie można statystyki na Amazonie sprawdzić?
|
|
Temat:
CIGAMES
Myślę, że gdyby Quercus chciał wyjść to by z Prezesem się dogadali i wyszli częściowo poza rynkiem. Jak pamiętamy CIA ma zgodę na skupienie części własnych akcji, ale kto wie. O tym czy naprawdę ktoś wyszedł dowiemy się za pare dni.
|
|
Temat:
CIGAMES
|
|
Temat:
CIGAMES
Jak na mój gust, to CIA zobaczyło jak trudny jest proces certyfikacji u SONY i widzi już teraz, że trzeba wprowadzić duże zmiany w S2. O ile oczywiście chce wypuścić jedną wersję na wszystkie trzy platformy to termin się przesunie.
Co do samego kursu, to trzeba przyznać że dziś niesamowite spadki mamy, ale... warto spojrzeć na historyczny wolumen ostatnio podobnie duży wolumen mieliśmy w okolicy 10 lutego, kiedy osiągnął on poziom ~429K. Wtedy dzień się wtedy zakończył białą świeczką +5,5%, ale zamknięcie poniżej połowy tej świeczki, czyli przewaga podaży nad popytem. Dziś już mam potężne obroty. Jak na razie ~310K i trzymamy się na poziomie zamknięcia wspomnianej świeczki z 10 lutego. Natomiast z 9 na 10 lutego mieliśmy coś co się chyba profesjonalnie nazywa "luką hossy", co zazwyczaj stanowi potężne wsparcie w okolicach 30PLN. No nic, pozostaje mieć nadzieję, że ktoś duży jeszcze planuje wejść i przypilnuje kurs w okolicy 30PLN.
|
|
Temat:
CIGAMES
W linku który podałeś nie ma nic o dacie 28 kwietnia, więc nie wiem skąd ta data.
|
|
Temat:
CIGAMES
Ja powiem, że to było bardzo do przewidzenia. W szczególności, że chcą żeby to był produkt klasy AAA. Większość produkcji tej klasy nie ukazuje się w terminie. Zobaczymy tylko jak duzi i spekulanci się zachowają, czy nie zdołuje nam to kursu za bardzo. Grunt to opanowanie, ale planowanych zysków na ten rok chyba nie będzie. Aczkolwiek nigdy nie wiadomo jak Combat Wings będzie się sprzedawało. Pożyjemy zobaczymy.
|
|
Temat:
CIGAMES
|
|
Temat:
CIGAMES
Amazon o premierze Combat Wings: "This item will be released on June 21, 2011"
|
|
Temat:
CIGAMES
A premiera już była czy dopiero w planach ?
Co do korekty, to rzeczywiście chyba wiedzieli wcześniej, a granice mogli ustalić a) technicznie b) wiedzieli, że będą sami skupywali ;) c) mogli wcześniej wiedzieć, bo może się dogadują z CIA, żeby wejść większym pakietem :P
Ale to teoria spiskowa grubymi nićmi szyta, tak na dobry koniec tygodnia.
|
|
Temat:
CIGAMES
|
|
Temat:
CIGAMES
Osobiście wątpie, żeby z końcem tygodnia się coś poprawiło. W każdym bądź razie ukazał się wywiad z jednym z pracowników CIA www.Videogamer.com. Nie wiem czy ta wiadomość była już znana, ale fragment wywiadu mówi sam za siebie Cytat:Q: Can we expect the sequel to launch on all three consoles from the off this time around?
MS: Yes. Sniper 2 will be a simultaneous launch.
|
|
Temat:
CIGAMES
|
|
Temat:
CIGAMES
Co do sypania i akcjonariatu. To w CIA jak i OPT mamy po jednym funduszu (ujawnionym). z tym, że PKO ma 3 razy więcej kasy w OPT niż Quercus w CIA. Free float w obu spółkach, CIA i OPT, odpowiednio 43% i 46%, a fundusze mają po 5,2% i 9,47% akcji. Dziwi mnie, że nie ma ich więcej. Ale poczekajmy jak będzie bliżej premiery W2 i S2, może ktoś się jeszcze wtedy ujawni - bo skąd w tym roku takie wzrosty na obu spółkach?
|
|
Temat:
CIGAMES
Też myślę, że raczej potencjał wersji z PS3 jeszcze nie do końca jest zdyskontowany. Ponadto, jak już wcześniej kiedyś wspomniałem, jeśli CIA będzie dobrze zarządzało informacjami o nowych produktach to jeszcze czeka nas dużo wzrostów. Tymczasem, mam nadzieję że to wywalanie papieru się już skończy. Z rana jak zawsze są ładne wzrosty (+1%), a w okolicach 12-13 zaczyna się "korekta". No nic, na razie jestem cierpliwy. ;)
|
|
Temat:
CIGAMES
Całkiem ładne obroty (~59K) jak na nowe maksima (36.59), aczkolwiek szałem bym tego nie nazwał. Jednakże mamy pozytywną białą świeczkę, więc o ile jutro nie będzie realizacji zysków, jak to zazwyczaj bywa na CIA po trzech białych świecach, to niedługo zawitamy na w okolicach prognozy First Berlin Research (~39PLN). ;)
Tak swoją drogą, czy prezes gdzieś zapowiadał kiedy będą pierwsze screeny z S2? Nie wiem czy mnie pamięć nie myli, ale chyba kiedyś coś wspominał o okresie tuż po pierwszych wynikach sprzedaży pierwszej części na PS3.
|
|
Temat:
BOMI
Bo dzień się jeszcze nie skończył.
|
|
Temat:
CIGAMES
Wg. mnie może to się pośrednio odbić na CIA, bo np. na BBC napisali, że ceny chipów poszły mocno w górę Cytat:Prices for NAND flash chips - critical for smartphones and tablet computers - rose another 3% on Tuesday, following a 20% jump on Monday. Zatem, analitycy od dużych mogliby pomyśleć, że sprzedaż np. konsol dyrastycznie spadnie, co implikuje mniejszy rynek zbytu. A może za bardzo się przejmuję spadkami i doszukuję się jakiegoś logicznego wyjaśnienia. :P
|
|
Temat:
CIGAMES
A co do ostatnich spadków, to orientuje się ktoś może jaki udział w zyskach CIA ma Japonia? Oni chyba wiele gier na DS wypuszczają, a Japonia to główny rynek zbytu dla DS, pytanie czy mają w ofercie jakieś tytuły w wersji japońskiej?
Próbuję jakoś szerzej powiązać spadki na CIA z obecną sytuacją w kraju kwitnącej wiśni, niż tylko spada bo wszystko spada.
|
|
Temat:
CIGAMES
Może się dziś trochę poprawi, *- City Interactive omówi wyniki finansowe za 2010 r. i plany na rok 2011. (12.30)wp.pl
|
|
Temat:
CIGAMES
|
|
Temat:
CIGAMES
Ktoś ma pomysł skąd ten spadek? Wyniki chyba tak tragiczne nie były?
|
|
A czemu tak nisko? Wartość księgowa na akcję to wg. raportu 2,37. Poza tym w tym roku wypracowano zysk w porównaniu do dużej straty rok wcześniej.
|
|
Temat:
GOBARTO
|
|
|
|
Temat:
CIGAMES
Nie wiem czy widzieliście, ale CIA będzie produkowało Alien Fear we własnych studiach.
|
|
Nie należy zapominać w wyliczeniach o ewentualnym DLC, który zapewne może znacznie wpłynąć na przychody jeśli będzie wersja konsolowa W2. A ten znaczny wpływ, to z prostego faktu, że na konsole DLC dystrybuuje się li wyłącznie w wersji cyfrowej. Na PC mogą wydać jakiś dodatek. Aczkolwiek bardziej bym się go spodziewał na początku przyszłego, aniżeli końca tego, roku.
|
|
Temat:
CIGAMES
|
|
Temat:
CIGAMES
Fantomas napisał(a):Jeśli chodzi o przesunięcie to decyzja jest taka sobie - z końcem marca i w kwietniu też są premiery oczekiwanych FPSów i przebić się nie będzie prosto. Przynajmniej uczciwie przedstawią przyczyny, a nie ściemniają - tyle dobrze Osobiście nie monitoruję dat premier. Zatem zapytam: jakie są oczekiwane FPSy na marzec/kwiecień?
|
|
Temat:
CIGAMES
Na Amazonie data jeszcze nie została zmieniona, więc na pewno nie dowiedziano się o zmianie wcześniej ze strony Amazonu www.amazon.co.uk/City-Interact...Podobnie jest na amerykańskim odpowiedniku.
|
|
Temat:
CIGAMES
Jednak premiera SW na PS3 została przesunięta www.parkiet.com/artykul/8,1021..."(...) gra zostanie wydana na terytorium Ameryki Północnej 12 kwietnia 2011roku oraz na terenie Europy i Azji 14 kwietnia 2011 roku. Zarząd Emitenta podjął przedmiotowa decyzję między innymi ze względu na bardziej korzystne otoczenie konkurencyjne wynikające z braku istotnych premier w okresie 28 marzec - 24 kwietnia 2011r. z bezpośredniego segmentu, do którego zalicza się "Sniper Ghost Warrior" oraz aby zmniejszyć ryzyko związane z terminowym przejściem procedur certyfikacji w Sony Computer Entertainment Inc. (...)"
|
|
Temat:
BOMI
Noppi Account Limited z siedzibą na Cyprze nabyła pakietowo 106.175 akcji, co stanowi jakieś 0.0025% wszystkich akcji. :) Ja tam historii spółki, ani jej kierownictwa nie znam. Zaciekawił mnie jednak tytuł tego ogłoszenia a mianiowicie "Nabycie akcji Emitenta przez podmiot powiązany z Członkiem Rady Nadzorcze" Pytanie kto jest powiązany z Noppi Account Limited? :) gospodarka.gazeta.pl/Gielda/0,...
|
|
|
|
Temat:
BOMI
|
|
Temat:
CIGAMES
Ale trochę wynika z tekstu. Napisał, że musi minąć zachwyt W2, czyli na pewno nie przed końcem maja. I muszą być jakieś newsy związane z CI, czyli zapewne zapowiedzi/prezentacje nowych gier. Co raczej też przed wakacjami miejsca mieć nie będzie. No i po wakacjach oczywiście E3, na których to pewnie pokazany zostanie drugi z dużych produktów CI. Ale to wszystko czas pokaże.
Nie zapominajmy jeszcze o Egipcie i kapitale zagranicznym. :)
|
|
|
|
|
|
Temat:
GOBARTO
Hmm... skoro zadłużenie jest duże, a spółka mimo to skupuje akcje przed terminem tzn. że uważa iż jest niedowartościowana i że w przyszłości taniej będzie spłacać zadłużenie niż skupować droższe akcje. Dobrze myślę?
|
|
Temat:
CIGAMES
|
|
Temat:
CIGAMES
Taka mała wzmianka o CI, szukają różnych ludzi do pracy w UK : developerów oraz speców od marketingu i sprzedaży. www.mcvuk.com/news/42836/City-...Cytat:Sniper Ghost Warrior publisher City Interactive is fast establishing its UK operation.
The firm is searching for developers, marketers and sales executives, as well as a new UK distributor, to expand its business in Europe. It has opened a London development studio in December led by Black and Bodycount designer Stuart Black.
|
|
Temat:
MIESZKO
|
|
|
|
W wywiadzie dla IGN.com uk.pc.ign.com/articles/114/114...Na ostatniej stronie czytamy `` 'But what about a console version' I hear you cry. Well, the news is definitely good, despite the depressing failure of the original version to make it to the 360 or PS3. "It's the first console project we would like to do," Bartkowicz confirms. "We need to do it in house. In the end we decided not to do it outsourced. We've been running some tests, and putting a small part of the game just to make sure we're not cheating anyone. We can show it to you, it is possible." Sadly, we ran out of time to see it for our own eyes, but the fact that CD Projekt is happy to go on the record and say that it's happening is good news. In fact, the game's eventual transition to console has been planned from day one. "You can play The Witcher 2 with joypad - it's implemented. The whole interface is designed with console in mind, in fact." ''
|
|
Temat:
CIGAMES
Ważne jest to, że w wielu miejscach CI jest samo dla siebie wydawcą bądź gry będą sprzedawane w dystrybucji cyfrowej. Ciekawe czy Sniper 2 pojawi się na Steamie?
|
|
Co prawda to prawda. Tym razem jednak CDP ma chyba swój silnik, który ma też działać na konsolach. Więc, tworzeniem wersji konsolowych zajmie się sam i nie będzie tego zlecać (droższej?) zagranicy. Pytanie tylko czy i kiedy tego dokona.
|
|
Temat:
GOBARTO
Dziękuję bardzo za wyjaśnienia.
|
|
Temat:
GOBARTO
Nie znam się za bardzo na rachunkowości, ale może mi ktoś powiedzieć czym w PASYWACH są udziały niekontrolujące? Pytanie się pojawia stąd, że przeglądam sprawozdanie DUDY (skrócone za Q3) i tam udziały niekontrolujące nie są wliczane do kapitałów własnych razem a np. w sprawozdaniu LOTOSu są, która wersja jest poprawna? Raport Lotosu raportroczny.lotos.pl/index.ph...Raport Dudy (strona 8 na dole) www.bankier.pl/static/att/emit...
|
|
Temat:
BOMI
|
|
Może być tak, że niektórzy sami dystrybuują gry w pudełkach, więc biorą też marżę dystrybutora, co im odpada przy wersji cyfrowej. Stąd nawet przy większym wolumenie sprzedaży cyfrowej dochody mniejsze. Po drugie, gry w wersji cyfrowej mogą być tańsze, aczkolwiek nie muszą.
|
|
Dlatego do póki nie będzie jakiś danych o sprzedaży, to pewnie będziemy się kręcić w około 5PLN. Chyba, że się wcześniej pojawią jakieś wieści o wersji konsolowej.
|
|
Temat:
BOMI
Sprzedaż detaliczna w Grudniu wzrosła. www.parkiet.com/artykul/29,101...Cytat:Sprzedaż detaliczna liczona w cenach stałych była o 9,1 proc wyższa niż rok temu, a w cenach bieżących o 12 proc wyższa. To kolejne dane po produkcji przemysłowej, które wskazują na wyraźne ożywienie w IV kwartale zeszłego roku. Ekonomiści szacują, że wzrost gospodarczy w ciągu ostatnich trzech miesięcy 2010 roku może wynieść od 4,2 do 4,6 proc.
Z danych GUS wynika, że w skali miesiąca wartość sprzedaży detalicznej wzrosła o ponad 25,3 proc w cenach bieżących.
To pierwszy dwucyfrowy wynik od września 2008 roku, ale jak zwraca uwagę Monika Kurtek, ekonomistka z Banku BPH, mało jest prawdopodobne by takie tempo utrzymało się w pierwszych miesiącach 2011 roku. Liderem wzrostów, tak jak w poprzednich miesiącach była motoryzacja. ciekawe czy to jutro trochę ruszy BOMI
|
|
Temat:
GOBARTO
Dobre spostrzeżenie, dziś to w ogóle się ruszyło. Aż miło popatrzeć. ;)
|
|
No, ale podstawowa różnica między tymi firmami to sposób dystrybucji (własna vs. wydawca). Co znacznie odbija się na marży.
|
|
W jakim sensie przebicia CIA w zeszłym roku?
|
|
Osobiście od jakiegoś czasu liczę na korektę, popartą tylko tym, że świeczka już znacznie wystaje poza różne kanały (warto spojrzeć np na wykres zamieszczony parę dni temu na tym wątku przez Teresę). Myślę, że rynek mógł się trochę opamiętać (wszystko leci a OPTIMUS nie?) i wrócimy na okolicę 4PLN. Drobną sugestią dla opamiętania może być chociażby cytowane przeze mnie zbycie akcji i klasyczne w tym przypadku myślenie "on coś więcej wie i sprzedał akcji za ponad 1MLN". Pewnie jak się spojrzy jeszcze na inne wskaźniki to sygnały sprzedaży pojawiły się już chyba jakiś czas temu. Ciekawa jest wartość obrotów, bo są podobne do tych na PZU, a rano były nawet większe.
Pożyjemy zobaczymy, na razie lecimy z większością, a właściwie lecicie bo ja na pokład jeszcze nie wróciłem - czekam na spadek poniżej 4PLN. ;)
|
|