PARTNER SERWISU
wvaautgi
7 8 9 10 11

Postulaty Użytkowników

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 marca 2009 17:54:50
Z tego co widzę, to brakuje jeszcze takich cudaków:
WARIMPEX
SKYEUROPE
ORCOGROUP
PEGAS
MOL
CCIINT
BMPAG
ACTION
13FORTUNA
01NFI
IMMOEAST

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 14 marca 2009 07:23:43
W profilu spółki wszystkie wyniki historyczne są ładnie wyszczególnione na kwartały - w tabelce i na wykresie. Mam w związku z tym pytanie. Czy można by było "zamontować" pstryczek, aby przełączać sobie wyniki na półroczne i roczne? Wiem, że teraz są wyniki na 2 lata w tył, ale za niedługo będzie ich więcej. A przełączając sobie na roczne, będziemy widzieć kierunek w jakim podąża spółka.
Coś podobnego jest tutaj: www.bankier.pl/inwestowanie/sp... .

Powoli do celu

WatchDog
50
Wysłane: 14 marca 2009 08:52:22
Pstryczek, hehe king

Nie chcę siadać do odtworzenia danych w tył, ale jak się będą kolejne lata zbierać - to chętnie. Czas szybko leci...
Na razie wolę najpierw robić takie rzeczy, których nie ma na Bankierze Angel

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 15 marca 2009 20:15:54
WD, czesto w twoich wpisach spotykamy sie z wycena spolki metodami szajcarska i niemiecka. i tak pomyslalem ze fajna sprawa byloby wrzucic cos na ich temat oraz innych metod (wady, zalety, sposob obliczania i dlaczego tak a nie inaczej) do dzialu "do poczytania". wiem ze caly podrecznik mozna by na ten temat napisac ale mysle ze nawet krotki artykulik wszyscy przyjma z radoscia

WatchDog
50
Wysłane: 15 marca 2009 20:25:33
Okej, zrobię coś takiego przy okazji wdrożenia modułu do automatycznych wycen.
Tylko mam jeszcze problem metodologiczny, czy ma sens wyceniać dochodowo spółkę, która dochodu nie przynosi (lecz stratę). Na gruncie teorii nie ma kłopotu, ale w praktyce wychodzą dziwadła. Tak więc jeszcze ciut to potrwa - może z miesiąc. Przed następnymi wynikami na pewno zdążymy.

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 20 marca 2009 11:35:49
WD tutaj znalazlem stare linki(niedziałające) do artykulow ze Stockwatch, czesc z nich juz zamiesciliscie, a co z pozostalymi -mozna sie ich spodziewac w niedalekiej przyszlosci ?? pozdro

www.parkiet.com/forum/viewtopi...

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 24 marca 2009 16:35:05
wpadłem na pewien pomysl, nie wiem na ile przydatny blah5 otoz moznaby stworzyc wskaznik cos na wzor wigometru ktory publikowala gpw, kazdy uczestnik forum mialby mozliwosc raz na tydzien zaglosowac czy spodziewa sie wzrostow czy spadkow, wigometr byl uznawany jako antywskaznik jestem ciekawy jak by to wypadlo na stockwatch

adamh
0
Wpisów: 4
Wysłane: 25 marca 2009 11:25:48
Jeżeli moje postulaty są wtórne, z góry przepraszam - nie miałem czasu czytać wszystkich wpisów na forum. Zresztą to będzie tylko potwierdzenie ich przydatności.

1. Bardzo dużym ułatwieniem dla mnie byłaby możliwość sortowania spółek dodanych do obserwowanych. W moim przypadku dzieli się to na spółki, które kupiłem i takie którymi się interesuję - byłoby wygodnie gdybym mógł je posortować.

2. To jest może trochę wbrew zasadom serwisu i pewnie będzie tu duży sprzeciw ale uważam, że warto byłoby coś takiego dodać (nie będę się teraz rozwodził nad tym, że zamykanie się w obrębie własnego serwisu to nie jest zawsze dobry pomysł (zazwyczaj kiepski), dla potwierdzenia google, facebook, twitter, teraz yahoo etc.). obok wykresu link do np stooq.pl gdzie widzę szczegółowy zapis tego co dziś działo się na danym walorze. I tak to robię, pewnie nie tylko ja, tak robiłbym to klikając u was i ruch byłby od was, nie muszę tłumaczyć ewentualnych wymiernych korzyści. Moim zdaniem stockwatch i stooq mimo wszystko nie są dla siebie bezpośrednią konkurencją i mogłyby współpracować bez obaw. Analogicznie np link do tego serwisu gazety gospodarka.gazeta.pl/Gielda/0,...

3. miałem jeszcze jeden pomysł ale chwilowo wypadł mi z głowy, dopiszę gdy wróci na swoje miejsce.

WatchDog
50
Wysłane: 25 marca 2009 12:42:53
adamh napisał(a):
1. Bardzo dużym ułatwieniem dla mnie byłaby możliwość sortowania spółek dodanych do obserwowanych. W moim przypadku dzieli się to na spółki, które kupiłem i takie którymi się interesuję - byłoby wygodnie gdybym mógł je posortować.

Profil jest tak naprawdę rozgrzebany i tam dopiero zaczynamy pracę.
Będzie możliwość nie tylko podziału na spółki posiadane (portfel) i obserwowane, ich sortowania, ale także subskrypcji powiadomień o zmianach kapitału, skokach wolumenu czy innych rozlicznych sygnałach. To tak wstępnie, bo właśnie siadamy do totalnej przebudowy Profilu.

Cytat:
2. To jest może trochę wbrew zasadom serwisu i pewnie będzie tu duży sprzeciw ale uważam, że warto byłoby coś takiego dodać (nie będę się teraz rozwodził nad tym, że zamykanie się w obrębie własnego serwisu to nie jest zawsze dobry pomysł (zazwyczaj kiepski), dla potwierdzenia google, facebook, twitter, teraz yahoo etc.). obok wykresu link do np stooq.pl gdzie widzę szczegółowy zapis tego co dziś działo się na danym walorze. I tak to robię, pewnie nie tylko ja, tak robiłbym to klikając u was i ruch byłby od was, nie muszę tłumaczyć ewentualnych wymiernych korzyści. Moim zdaniem stockwatch i stooq mimo wszystko nie są dla siebie bezpośrednią konkurencją i mogłyby współpracować bez obaw. Analogicznie np link do tego serwisu gazety gospodarka.gazeta.pl/Gielda/0,...

Pewnie że nie ma sensu powielać czegoś, co już gdzieś jest. Przydałby się zarówno wykres intraday, jak i zapis zleceń oraz zawartość arkuszy. Powoli dojdziemy i do tego. Dzięki za sensowny input. Serwis będzie się cały czas rozwijał, tak naprawdę to dopiero zaczynamy Angel

adamh
0
Wysłane: 25 marca 2009 13:22:11
3. Przypomniało mi się. Zaznaczam, że zdaję sobie sprawę, że to dyskusyjna funkcjonalność (pod kątem prywatności) i dość trudna do zrealizowania. Krótki opis: podajesz ile akcji danej spółki kupiłeś i za ile, system wylicza średnią, ile w szczytowym dziś momencie mogłeś/-aś zarobić, ile wzrósł/spadł cały portfel (np w założonym okresie czasu), w podziale na spółki - można tu wymyślić sporo przydatnych kombinacji.

WatchDog
50
Wysłane: 25 marca 2009 13:27:44
Z tym nie tak szybko - rzeczywiście dużo można zrobić, ale starannie je zaplanować.
Są konkretne best practices, z których skorzystamy przy budowie czegoś takiego.
Chociaż tak naprawdę powinno to być częścią rachunku maklerskiego - taki analizator - ale żadne BM/DM w to nie zainwestuje. Alternatywnie można by zrobić giełdową wersję mint.com, do której podpinałoby się rachunek maklerski... ale tu kolejny problem: właśnie bezpieczeństwo, prywatność, poufność.
Do tematu na pewno wrócimy, ale nie od razu. Jest jeszcze trochę prostszych a fajnych pstryczków do zrobienia.

adamh
0
Wysłane: 25 marca 2009 13:42:03
To raczej napisałem na zasadzie pokazania czegoś co mogłoby być pewnym przełomem, dużą przewagą nad konkurencyjnymi serwisami. Świetny przykład z mint.com (zresztą jaki był szał gdy ruszyli)- ja bym tu nawet nie wchodził w integrację z rachunkami (sam bym z takiej funkcjonalności nie skorzystał). Wystarczyłaby możliwość wprowadzenia tych danych ręcznie. Wiadomo, że to nie jest wtedy rozwiązanie dla wszystkich - byłoby to jednak rozwiązanie dla mnie, co oznacza, że pewnie też dla wielu mi podobnych inwestorów-amatorów.

martinezo
0
Wysłane: 25 marca 2009 16:28:49
adamh napisał(a):
Wystarczyłaby możliwość wprowadzenia tych danych ręcznie. Wiadomo, że to nie jest wtedy rozwiązanie dla wszystkich - byłoby to jednak rozwiązanie dla mnie, co oznacza, że pewnie też dla wielu mi podobnych inwestorów-amatorów.

Mi też takie coś by się przydało. Co, kiedy i za ile, zapłacona prowizja. Automatyczne pobieranie kursu i obliczenie, ile wzrosło lub spadło od zakupy. Automatycznie mogło by też być obliczane ile jest podatku do odprowadzenia i takie tam inne...

Powoli do celu

martinezo
0
Wysłane: 25 marca 2009 19:59:23
Jeszcze jedna myśl, ale nie wiem czy łatwa do wdrożenia. Otóż, można by było w monitorze spółki dodać zakładkę - obok np. akcjonariatu - w której byłby wyszczególniony skład grupy kapitałowej. Coś na kształt jak ma to teraz miejsce w zakładce akcjonariat. W tej nowej np. "Skład Grupy" można by wyszczególnić wszystkie firmy zależne lub takie, w których spółka główna ma jakieś udziały. Np. Kopex, w którego skład wchodzi mnóstwo podmiotów. Po wejściu na jego profil i kliknięciu na taką zakładkę, mielibyśmy jakie spółki do niego należą. Bardzo pomogłoby takie coś ogarnąć spółki i śledzić wiadomości dotyczące takich podmiotów.

Powoli do celu
Edytowany: 25 marca 2009 20:01

WatchDog
50
Wysłane: 25 marca 2009 23:29:29
raul07 napisał(a):
WD tutaj znalazlem stare linki(niedziałające) do artykulow ze Stockwatch, czesc z nich juz zamiesciliscie, a co z pozostalymi -mozna sie ich spodziewac w niedalekiej przyszlosci ?? pozdro

Znakomita większość tekstów jest przeniesiona do działu Artykuły, zaktualizowana, poprawiona, niekiedy połączone są dwa w jeden.
W archiwum zostały te, które się dawno zdezaktualizowały, bo dotyczyły aktualnej sytuacji. Oraz takie, które się po prostu nie udały.
Poradnik będziemy dalej rozwijać. Mało mam czasu pisać, ale wrócę do tego na pewno. Jest do dokończenia leksykon... Tyle tematów, a ręce tylko dwie.
Jak dobrze, że forum się pięknie rozwija!

WatchDog
50
Wysłane: 5 kwietnia 2009 20:09:38
anty_teresa napisał(a):
WD, fajnie byłoby gdyby dodać we wskaźnikach prócz CZO CWK CP także ROE, ROA lub EVA oraz COŚ o zadłużeniu... Tak aby można było to sortowac...

Pojawiło się ROE i ROA na stronie spółki oraz na screenerze - można filtrować:
www.stockwatch.pl/stocks/Scree...

Nie mam jeszcze kierunku jak rozbudowywać tabelę sortowaną, bo dokładanie kolumn to nie jest wyjście. Albo customowe zestawianie kolumn, albo... jakoś zupełnie inaczej. Na razie jest screener do tego, a tabele to tylko taki szybki przegląd gałęzi rynku.

m13czu
0
Wpisów: 136
Wysłane: 11 kwietnia 2009 13:53:48
tutaj link
www.stockwatch.pl/stocks/Scree...

przydalo by sie dodatkowo wyszukiwanie spolek (albo sortowanie) na podstawie zadluzenia (w procentach). Generalnie powinna byc mozliwosc wiekszego wyszukiwania spolek. nie tylko sortowania ale np wpisywania z palca przedzialu, badz skorzystania z sugestii portalu.

dzieki z gory bo to zdecyowanie by ulatwilo wyszukiwanie perełek;)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 kwietnia 2009 12:46:44
WoDzu załogo, członkowie !
mam małe pytanie/prośbę...
Portal się dynamicznie rozwija i zwiększa się liczba użytkowników.
Na wątkach spółek jest dużo wypowiedzi niemerytorycznych, dotyczących At ect...
Wpisów jest bardzo dużo.
Jeden człowiek nie jest w stanie ogarnąć ogromu informacji z rynku. Raporty, raporty bieżące, analizy Fundamentalne... Forum powinno służyć do tego aby wzajemnie dzielić się informacjami uwagami ocenami dotyczącymi spółek. Znalezienie w stricte fundamentalnym serwisie informacji fundamentalnych o spółkach w wątkach forum staje się trudne. Mnie jako użytkownika nie interesuje co kto za ile i ile kupił, czy uważa iż będzie rosło albo spadało. Nie jestem także zainteresowany analizami technicznymi bo mam swój sposób i system dilowania.
W związku z powyższym zastanawiam się nad możliwości podziału forum na część fundamentalną i inną. Czy taka sytuacja jest możliwa?trudna? uzasadniona? Nie chciałbym dezawuować wpisów innych ale mnie osobiście uprościłoby to poruszanie sie po serwisie i dobór informacji.

WatchDog
50
Wysłane: 18 kwietnia 2009 14:50:54
Ojcze Prałacie! thumbright
Postulat jest zaiste słuszny lecz wymaga mego namysłu.
Spółka to bowiem spółka i trudno równolegle prowadzić dyskusję AT'ową i AF'ową, bo cena jest jedna i grupa zainteresowanych właśnie na niej skupiona.
Mam w zadrzu czat, na którym można by dawać ujście emocjom w trakcie sesji, a większe analizy zostawić na wątek.
Może też dałoby się zrobić proste repozytorium analiz (linki do wybranych postów) dostępne ze strony spółki jako Analizy.
Ogólnie: myślę w tym kierunku. Dzięki za zwrócenie uwagi na Twój słabnący user experience.

WatchDog
50
Wysłane: 26 kwietnia 2009 15:58:46
raul07 napisał(a):
czy jest mozliwosc aby publikowac wiecej wskaznikow społek takich jak EV/EBIT, stopa dywidendy, może cos z rentownością ??

Dla porządku king na stronie spółki, w zakładce Wskaźniki doszło EV/EBIT, a w zakładce Wyniki doszła pełna analiza DuPonta.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,421 sek.

csgjwypj
efytqpoc
uxdfvkxs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vhuzmhwj
bfvrvcui
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat