0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
12 lutego 2011 22:41:10
przy kursie: 18,90 zł
Odświeżam sobie ostatnio informacje z 2010. Ciekawy wywiad z prezesem KOV został przeprowadzony 28/06/2010. www.wnp.pl/artykuly/timothy-el...Jeden interesujący akapit dot. Brunei: "Niezwykle ważne z naszego punktu widzenia jest także to, że w bliskim sąsiedztwie naszych złóż istnieje infrastruktura niezbędna do odbierania i transportowania ropy i gazu poza złoże. W przypadku terenów pozbawionych infrastruktury samo odkrycie ropy nic jeszcze nie daje. Potrzeba bowiem często wielu miesięcy, aby doprowadzić w to miejsce rurociąg lub w inny sposób przesłać wydobyty surowiec. My tego problemu mieć nie będziemy." Zastanawiam się więc dlaczego w planach KOV przygotowanie wydobycia hipotetycznego gazu ma zająć co najmniej 2 lata (źródło - prezentacja na roadshow). Może P. Korczak mógłby to wyjaśnić? Jeszcze coś: "Nie mamy wątpliwości, że w Brunei odkryjemy ropę i to w dużych ilościach. Potwierdzają to wcześniejsze badania i prowadzone do lat 80. wydobycie." Będziemy kierownictwo spółki trzymać za słowo... Pozdrawiam, k.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
13 lutego 2011 00:02:59
Sprawa finansowania spółki zaczyna sie nam krystalizować. J. Korczak zapowiedział, że Ukraina będzie finansowana kredytem. Syria będzie finansowana ze żródeł partnera (jeśli się mylę, proszę mnie poprawić), a zostaje nam tylko Brunei. Wyczerpanie budżetu z IPO nastąpi w maju (o czym mówił prezes w CNBC) i jeśli dalsze prace w Brunei miałyby być finansowane z kredytu, to do tego czasu należałoby przeszacować zasoby. Co do wywiadu - temat wody w Lempuyang wygląda już zupełnie inaczej: komunikat i pierwsze newsy brzmiały tak, jakby zamiast ropy była woda - a J. Korczak w wywiadzie ujmuje to tak, jakby woda nie pozwoliła przekonać się co do obecności węglowodorów. Tymczasem polecam artykuł w Rzepie, który pokazuje, że często to brak znajomości podstawowych faktów u dziennikarzy piszących takie newsy psuje opinię spółce: http://www.rp.pl/artykul/606894.htmlWracając zaś do wątku niepokojów politycznych w Syrii. Al Jazeera dziś mówi o kolejnej fali protestów w Algierii i Jemenie... a siły, które stoją za rewolucją w Egipcie (jak Bractwo Muzułmańskie) są też obecne w Syrii. Ale przecież na razie zainwestowano tam niewiele pieniędzy, choć obawy mogą źle wpłynąć na notowania. Pociesza może tylko to, że giełda egipska zacznie normalną pracę.
Edytowany: 13 lutego 2011 00:05
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
13 lutego 2011 00:19:08
Do postu Mieszka dodać można, że zasoby w Brunei podobnie jak te z Ukrainy są potwierdzone przez niezależnego eksperta a co za tym idzie możliwości uzyskania na nie zewnętrznego finansowania są bardzo duże. Zasoby te były potwierdzone jeszcze przed IPO. Co do sytuacji w Egipcie, to na razie nic w Syrii nie słychać, poza tym nie wiem czy miałoby to dobry czy zły wpływ. Pan Jakub Korczak wspominał m.in. o tym wcześniej, że ze względu na panujące embargo (Syria) prace poszukiwawcze są droższe niż zwykle, ponieważ istnieją problemy ze sprowadzeniem odpowiedniego sprzętu z zewnątrz i z tego powodu zajmuje się tym chyba tylko jedna firma na miejscu. Brak konkurencji powoduje, że podwykonawca się ceni. Poza tym co do Egiptu ... to od kiedy przejęcie władzy przez wojsko uważane jest za sukces demokracji? :-) To tak jak u nas z Jaruzelskim i próbą stworzenia rządu przez gen. Czesława Kiszczaka (nieudaną) przed powierzeniem misji tworzenia rządu Mazowieckiemu. Tam na razie mamy armię i ona może sobie kolejne 30 lat rządzić spokojnie wymieniając generałów/premierów. Odbiegłem od tematu, mała dygresja. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 137
Wysłane:
13 lutego 2011 00:46:07
Redface napisał(a):lewsey napisał(a):Ja mam pytania do Pana Jakuba, ponieważ jestem bardzo ciekaw.
1. Jaki jest Pana stosunek do scalenia akcji KOV? 2. Czy na którymś z WZA ten temat był poruszany? 3. Jaka jest najbardziej prawdopodobna forma finansowania spółki,na dzień dzisiejszy, w drugim półroczu? 4. Czy WZA Zostanie zwołane dopiero po zakończeniu wszystkich testów w Brunei?
P.S. Jeśli, któraś z informacji jest ogólnodostępna a przeoczyłem ją, proszę o odesłanie mnie do źródła. Witam, Odpowiadam po kolei: 1. Nie mam uksztaltowanego zdania na ten temat. Ale chyba wszyscy liczymy na to, ze nie będzie za czas jakiś trzeba niczego scalac, prawda? ;-) 2. Nie, nie był, ale należy pamiętać, ze spółka była notowana na zuplenie innym rynku i miała zupełnie inna rozpoznawalnosc. 3. Odpowiedz jest oczywista: jeśli tylko rynek się nie zawali, to zawsze najbardziej preferowana forma będzie equity. To nie wyklucza innych form finansowania tam, gdzie jest to możliwe, bo mamy juz stwierdzone rezerwy (Ukraina). Czas jakiś temu prasa dość dobrze wychwycila ten wątek od Tima Elliotta ;-) 4. Na pewno nie wcześniej. Pozdrawiam, otrzepuje się z niektórych komentarzy i jedziemy dalej. JKorczak /KOV/ Znalazłem coś w notatkach z zarządzania finansami. "Asymetria informacji opiera się o założenie, że menadżerowie mają lepsze informacje o sytuacji firmy, którą zarządzają od zewnętrznych inwestorów i wykorzystują to przy wyborze źródeł finansowania działalności. Np. firma o dobrych perspektywach będzie próbować unikać nowych emisji, a raczej pozyska nowy kapitał zaciągając dług, nie chcąc dzielić się przyszłymi zyskami z nowymi akcjonariuszami. Firma o gorszych perspektywach będzie natomiast próbowała pozyskać nowych akcjonariuszy." Tutaj mamy małą rozbieżność. Redface pisał, ze preferowaną formą będzie equity (kapitał własny): TEORIA HIERARCHII ŹRÓDEŁ FINANSOWANIA KAPITAŁU a)zatrzymanie zysków i nie wypłacenie dywidendy(zysków chyba nie będzie,a jeśli będą to czy wystarczające?) b)wkłady własne właścicieli lub wspólników(KI miało nie zwiększać zaangażowania) c)emisja dłużnych papierów wartościowych(obligacje)w tym papiery mieszane np. obligacje zamienne na akcje d)emisja akcji; Z jednej strony spółka dąży do samofinansowania się różnych regionów, jak to Pan Korczak ujął w wywiadzie z drugiej strony jak finansować Brunei? Z tej teorii wynika, że emisja akcji jest ostatecznością. "Miejmy nadzieję", że tak też będzie w przypadku KOV.
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 01:53:57
Decyzję o finansowaniu podejmie WZA. Jednak widzimy jak na dłoni, że rezerwy Ukrainy i Brunei dają wystarczające zabezpieczenie ewentualnych kredytów. Ostatnio Pan Jakub Korczak wspominał podczas dyskusji o AED, które dostało 20 mln $ pożyczki, że z takimi propozycjami to walą do nich drzwiami i oknami. Dodatkowo chyba nikt nie poruszył tutaj tematu rynku obligacji korporacyjnych Catalyst. Czy Pan Korczak mógłby się ustosunkować do tej kwestii czy takie rozwiązanie również jest brane pod uwagę? Przy potwierdzonych rezerwach i na obecnym poziomie rozwoju biznesu spokojnie można o nim myśleć. Bardzo ciekawi mnie najbliższy raport i aktualne cash flow z Ukrainy. Może się okazać, że te wartości będą w stanie podtrzymać funkcjonowanie biznesu daleko poza II kwartał 2011. W końcu mamy tam prawdziwą ofensywę udanych odwiertów, które będą kolejno podłączane do produkcji, cena ropy rośni, gazu również, kasa płynie coraz większym strumieniem. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
13 lutego 2011 09:40:42
Mieszko napisał(a):Sprawa finansowania spółki zaczyna sie nam krystalizować. J. Korczak zapowiedział, że Ukraina będzie finansowana kredytem. Syria będzie finansowana ze żródeł partnera (jeśli się mylę, proszę mnie poprawić), a zostaje nam tylko Brunei. Wyczerpanie budżetu z IPO nastąpi w maju (o czym mówił prezes w CNBC) i jeśli dalsze prace w Brunei miałyby być finansowane z kredytu, to do tego czasu należałoby przeszacować zasoby.
Jak przysłuchacie się wywiadu, to zwrócicie uwagę, że temat przeszacowania zasobów w Brunei został poruszony. Spółka już zwróciła się o takie przeszacowanie a wyniki mają zostać podane do czasu lub razem z raportem rocznym 21 marca 2011r....czyli wkrótce. Szybsze podłączenie M-19 (marzec/kwiecień) a być może i wkrótce O-8 (niedługo mają rozpocząć się testy), który znajduje się blisko działającego już produkcyjnie O-7 również wpłyną bardzo pozytywnie na cash-flow na terenie Ukrainy. Także tak myślę, że sprawa finansowania dalszych działań bardzo nam się krystalizuje.
Edytowany: 13 lutego 2011 09:58
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 10:04:44
To i ja przyłącze się do spekulacji odnośnie zbliżającej się decyzji o finansowaniu na 2011+, z perspektywy długoteminowca. Co do Ukrainy nie ma większych wątpliwości, tutaj kredyt powinien wystarczyć, dlatego, że kub-gaz ma dużą dynamikę przyrostu zasobów i wydobycia, co jest wiarygodne dla banków i może dzięki temu kredyt byłby tani.
Jednak co do Brunei to finansowanie z kredytu nie byłoby chyba najlepsze. Zasoby owszem są, ale: - ryzyko działalności jest dużo większe - koszt kredytu?? - długi przewidywany czas do osiągnięcia dodatniego cash-flow, a kredyt trzeba spłacać albo dług narasta... To mogłoby postawić znak zapytania nad rentownością przedsięwzięcia. Wydaje się że w ciągu 2 lat sytuacja w Brunei dojrzeje do tego co jest teraz na Ukrainie ale póki co trzeba sporo kasy niestety z emisji akcji lub obligacji.
Syria: kasa od wspólnika jest tylko na jeden odwiert, a co potem?
Cóż, rynek może nie odebrać pozytywnie kolejnej emisji ale chyba jest to nieuniknione. Może to byłoby i lepiej - jednorazowy zabieg, czasowy zjazd i po bólu. Niestety nie liczyłbym że cena akcji w okolicy kwietnia-maja na gpw będzie odpowiadać realnej wartości. Tym niemniej kluczowe będzie: - jaki do tego czasu będzie postęp prac (wynik testów wszystkich odwiertów w Brunei !!!) - po ile zostanie objęta kolejna emisja - może być tak że nowy inwestor który obejmie emisję zapłaci za nią po godziwej (opartej na realnej wycenie) stawce, znacznie odbierającej w górę od tego co jest na gpw. Tutaj rola zarządu w tym P. Korczaka aby takiego inwestora znaleźć i przekonać do kov. To może dać wręcz impuls do wzrostu ceny na gpw.
Zastanawiam się dlaczego przed emisją nie jest zapowiedziana jeszcze jedna sesja z RPS po testach O8 i Brunei, ale wydaje się naturalne i logiczne aby to miało miejsce w celu obiektywnego uaktualnienia wartości spółki. Może jakiś komentarz w tej sprawie od P. Korczaka by coś wyjaśnił?
Pozdrawiam,
K.
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 10:12:15
lukch napisał(a): Bardzo ciekawi mnie najbliższy raport i aktualne cash flow z Ukrainy. Może się okazać, że te wartości będą w stanie podtrzymać funkcjonowanie biznesu daleko poza II kwartał 2011. W końcu mamy tam prawdziwą ofensywę udanych odwiertów, które będą kolejno podłączane do produkcji, cena ropy rośni, gazu również, kasa płynie coraz większym strumieniem. W swoim wczesniejszym poście wspomniałem o obligacjach, o którcyh następnie wspomniał lukch. Znalazłem ciekawy artykułopisujący pokrótce jak to działa. Wyróżniłem zdanie z wypowiedzi lukch'a na temat cash flow. Nie jestem finansistą i nie mam obszernej wiedzy na ten temat ale cashflow jest moim zdaniem ważniejszy od zysku. Zysk jest zapisem księgowym i nie uwzględnia np. inflacji. Nie chcę podawać przykładów ani bardziej się w to zagłębiać gdyż nie jestem w tych sprawach biegły. Byłoby miło gdyby ktoś kto się na tym zna rozwinął temat i podał przykłady dla łatwiejszego przyswojenia tematu.
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
13 lutego 2011 11:23:17
Witam, Widzę, ze trochę odjezdzacie z tym finansnowaniem. Zwykle Was studze, tak będzie i tym razem: KOV posiada rezerwy, czyli zasoby POTWIERDZONE, tylko na Ukrainie. W Brunei co najwyzej mamy do czynienia póki co z zasobami WARUNKOWYMI. Czyli żeby przekształcić je w rezerwy trzeba udowodnić, ze można je ekonomicznie wydobyć na powierzchnie i prowadzić eksploatację. I na takim własnie etapie w Brunei jesteśmy. Zatem nie ma w tym przypadku mowy o finansowaniu kredytem. Są inne opcje dłużne, ale raczej drogie. Powiem tak: w ubiegłym roku wyszliśmy na rynek po kapitał na dwa lata działania. Pozyskalismy finansowanie na rok. Od tej pory Ukraina dojrzała do innej formy finansowania, ale pozostałe projekty są na zbyt wczesnym etapie, żeby relanie rozważać kredyt. Ten biznes jest kapitalochlonny, a przeklasyfikowanie zasobów warunkowych do rezerw zajmuje sporo czasu. Chciałbym, żebyście mieli w tym względzie jasność. Pisałem juz wcześniej, ze jeśli tylko warunki rynkowe bedą co najmniej neutralne, finansowanie przez giełdę będzie dla spółki tego typu, jak KOV, zawsze wyborem pierwszorzednym. Na pozostałe pytania odpowiem po weekendzie, jeśli pozwolicie, mam małe dzieciaki, potrzebują taty od czasu do czasu ;-) Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 11:36:58
Po tej wypowiedzi wszelkie spekulacje zostały ucięte. Teraz już chyba wszyscy się domyślają jak będą finansowane dalsze przedsięwzięcia w "AFRYCE":)) Dziękuję za odpowiedź, ja czuję się usatysfakcjonowany.
|
|
|
|
2 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 42
Wysłane:
13 lutego 2011 13:50:18
temat jest jasny już od przełomu września i października, kiedy wyszła informacja o opóźnieniach w testach, pytanie od tego czasu brzmi nie czy emisja będzie, ale przy jakim kursie, trzymajmy więc kciuki za pozytywne testy
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 154
Wysłane:
13 lutego 2011 17:45:22
Temat odnośnie finansowania był tu już wałkowany i wyjaśniony że będzie emisja. Proponuję nowym forumowiczom poczytać troszkę to forum na wcześniejszych stronach. Problem tylko pozostał w tym jaka to będzie emisja czy P.P. czy dla jakiegoś opryszka za zeta jak to bywa na spółkach Krauzego. Jeżeli to drugie to uciekam i będę omijał tą spółkę szerokim łukiem. No chyba że ktoś dostanie akcje po przybliżonym kursie do kursu dnia. To jeszcze byłby uczciwy układ.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
13 lutego 2011 18:45:19
Mnie nurtuje jeszcze jeden podobny temat. Jak wiemy, nie mamy zbyt wielu funduszy w akcjonariacie i ich zaangażowanie jest mizerne. Zastanawia mnie jedno - co będzie, jeżeli się okaże, że np mamy ropę lub pojawi się inny czynnik, który w sposób znaczący powinien podnieść kurs? Czy w takiej sytuacji fundusze/inni więksi gracze będą skupywać akcje z parkietu, czy też mogą liczyć na dodatkową emisję? I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 20:22:22
drokom napisał(a):temat jest jasny już od przełomu września i października, kiedy wyszła informacja o opóźnieniach w testach, pytanie od tego czasu brzmi nie czy emisja będzie, ale przy jakim kursie, trzymajmy więc kciuki za pozytywne testy Zapomniałeś jeszcze dodać w jakiej wysokości. Ukraina odchodzi na samofinansowanie a reszta prac na razie wykonana, ile kapitału spółka może zechcieć zebrać na kolejny rok czy dwa lata? W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 20:36:15
daab007 napisał(a):Mnie nurtuje jeszcze jeden podobny temat. Jak wiemy, nie mamy zbyt wielu funduszy w akcjonariacie i ich zaangażowanie jest mizerne. Chyba żartujesz, mało kto ma tyle instytucji zaangażowanych co KOV! Przytoczę cytaty z IPO: Cytat:KOV zdecydowaną większość oferowanych teraz akcji (96,6 proc., czyli 160,7 mln sztuk) sprzeda w transzy inwestorów instytucjonalnych. Z tej puli gros walorów prawdopodobnie trafi do zagranicznych graczy. – Interesowaliśmy się ofertą KOV, ale nie ujawnimy, czy ostatecznie złożyliśmy zapis – mówi Andrzej Pawłowski, członek zarządu Skarbiec TFI i szef działu zarządzania. Podobnie odpowiadają inne krajowe instytucje. Źródło: www.parkiet.com/artykul/926522...PS Na KOV jest ok. 100 graczy instytucjonalnych i pewnie drugie tyle się przygląda, na przełomie roku trzy OFE zaraportowały spore udziały. Nikt nie przekracza 5% i nie musi raportować (OFE na przełomie roku dają info ile mają akcji nawet jak nie przekroczą 5%), ale udziały wstępne po 1-4% są i jest ich wiele. Dla zainteresowanych polecam przejrzenie wątku od początku, pisałem o tym w szczegółach i dawałem linki do źródeł. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 13 lutego 2011 20:37
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
13 lutego 2011 21:02:35
Lukch napisał(a):Na KOV jest ok. 100 graczy instytucjonalnych i pewnie drugie tyle się przygląda(..) Z jakiego źródła jest to info? KOV planował na IPO co najmniej 2x więcej dostać niż się to udało.. Cytujesz plany, mnie interesują fakty.. I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
Edytowany: 13 lutego 2011 21:03
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 23:31:18
Cytuję fakty. Po IPO były informacje o ilości inwestorów instytucjonalnych, którzy się na spółkę skusili. Jest w tym wątku z linkiem do źródła. Moja wypowiedź. Komu zależy to znajdzie. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 13 lutego 2011 23:31
|
|
Wysłane:
13 lutego 2011 23:37:33
A niech będzie, poszukałem ponownie: Cytat:Kulczyk Oil Ventures, kanadyjska firma kontrolowana przez Jana Kulczyka dokonała przydziału prawie 166,4 mln akcji nowej emisji. W Transzy Inwestorów Instytucjonalnych przydzielono 160,7 mln walorów. Wszyscy otrzymali tyle papierów, na ile złożyli zapisy. Redukcje miały za to miejsce w transzy inwestorów indywidualnych. Spółka tej grupie osób zaoferowała 5,7 mln akcji. Każdy zapis zredukowano o 20 proc. Źródło: www.parkiet.com/artykul/921093...Instytucjonalni kupili 97% emisji i nikt się z ponad 5% nie ujawnił to ilu ich było wg. Ciebie? Tutaj: GPWINFOSTREFA udział wszystkich OFE w KOV na koniec grudnia 2010PS Nie chcę być złośliwy. Byłem jednak aktywny w wątku od zeszłego roku i wszystko tam jest, jestem pewien, administracja rzadko wywala moje posty, piszę tylko kiedy mam fakty do przekazania. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 13 lutego 2011 23:40
|
|
Wysłane:
14 lutego 2011 00:20:03
lukch napisał(a):drokom napisał(a):temat jest jasny już od przełomu września i października, kiedy wyszła informacja o opóźnieniach w testach, pytanie od tego czasu brzmi nie czy emisja będzie, ale przy jakim kursie, trzymajmy więc kciuki za pozytywne testy Zapomniałeś jeszcze dodać w jakiej wysokości. Ukraina odchodzi na samofinansowanie a reszta prac na razie wykonana, ile kapitału spółka może zechcieć zebrać na kolejny rok czy dwa lata? Podejrzewam że tego potrzebnego kapitału będzie całkiem sporo na najbliższe 2 lata. Ukraina da radę utrzymać tylko siebie, do sfinansowania jest: - drugi etap Brunei - infrastruktura produkcyjna Brunei (rurociąg itp) - Syria - poszukiwania i ewentualna infrastruktura - inne pomniejsze koszty, może jakieś nowe koncesje... Chyba na następne 12 miesięcy kwotowo będzie to podobnie co do pierwszej emisji czyli tyle ile nie udało się kov pozyskać. Cała energia firmy powinna natomiast skupić się teraz do udowodnienia wzrostu wartości do czasu emisji żeby te nowe udziały godziwie sprzedać.
|
|
2 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 42
Wysłane:
14 lutego 2011 08:31:11
co do wielkości emisji możemy tylko gdybać w tej chwili, kilka razy zadawałem pytania odnośnie środków potrzebnych do podjęcia decyzji o komercjalizacji, nigdy nie dostałem odpowiedzi, musimy czekać na wyniki testów (przypominam stwierdzenie Redface, że decyzja o emisji zostanie podjęta po testach) jeśli chodzi o przeznaczenie to cel poszukiwania, sfinansowanie infrastruktury - jeżeli dobrze rozumiem pana Jakuba to w przypadku zasobów potwierdzonych - możliwe będzie w inny sposób
Edytowany: 14 lutego 2011 08:33
|
|