PARTNER SERWISU
uuhnkgun
93 94 95 96 97
lewsey
0
Wpisów: 137
Wysłane: 11 lutego 2011 13:50:02 przy kursie: 18,90 zł
Widzę, że moje szyderstwo została poskromiona przez moderatora:)

www.przeklej.pl/plik/zasoby-do...

wrzuciłem informację z linku do worda.

Proszę:)

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 11 lutego 2011 16:51:32 przy kursie: 18,90 zł
Cytat:
"W Syrii mamy partnera. Formalnie cały czas mamy 100 proc. udziałów w koncesjach, ale faktycznie, w związku z kilkoma porozumieniami z partnerami, nasz efektywny udział to 45 proc. Koszty pierwszego odwiertu, z dwóch zaplanowanych na ten rok, w dużej części pokryje właśnie nasz partner" - powiedział Korczak.
Dodał, że również tu prace wiertnicze powinny rozpocząć się późną wiosną.

Czy ktos jest mi w stanie wyjasnic, czy fraza "efektywny udział to 45 %" to realne zmniejszenie wplywow KOV-u w Syrii, czy moze tylko obnizona partycypacja w kosztach?
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół

lewsey
0
Wysłane: 11 lutego 2011 16:53:12 przy kursie: 18,90 zł
Glaz-lkr napisał(a):
Glaz -lkr :) ale do rzeczy.

Możliwe, ale...

To co miało być na KOV zdyskontowane - zostało na open i wczoraj. Dziś miała miejsce realizacja zysków i być może spory przepływ kapitału spekulacyjnego z KOVa na Petrola. Tak oceniam przynajmniej po części zachowanie kursu obu spółek.

Dzisiaj miałem okazję śledzić praktycznie całe notowania od początku prócz krótkiej przerwy akurat podczas wywiadu. Doszedłem to takich samych wniosków co Glaz-ikr. KOV strasznie umacnia swoją pozycję kosztem Petrola i spekulanci zgrabnie to wykorzystują. Cieszmy się ze wzrostów jakie mamy, ponieważ jeśli spółka będzie rosła 1gr dziennie to w za rok cena będzie wynosić 4,40.

KOV i Petrol są jak dwóch bezdomnych. Petrol jest już długo na ulicy i nie wie jak, ani chce zmieniać swojej sytuacji. Coś wyżera(nowa emisja), sprzeda puszki(jaką plotka)i kolejny tydzień egzystuje. Czasami okradnie swojego przyjaciela niedoli??( świadome manipulowanie przepływem kapitału??). Jednak KOV wie jak opuścić ulicę i wejść na salony, a co najważniejsze jest zdeterminowany w swych działaniach.

KOV zwiększając swoje aktywa staje się coraz bardziej wiarygodny wobec instytucji finansowych odwrotnie proporcjonalnie do "kazachskiego potentata"

grabcia
0
Wpisów: 34
Wysłane: 11 lutego 2011 18:05:37 przy kursie: 18,90 zł
Od jakiegoś czasu, gdy mam czas, śledzę notowania KOV. I powiem szczerze trochę się niepokoję.
Pisze się, że następuje odleszczanie, dziś Lewsey napisał, że trzeba cieszyć się ze wzrostów jakie mamy. Jednak kiedy mamy mieć te wzrosty jak nie dziś, po pozytywnych informacjach o Ukrainie, wywiadzie z Redface, który mogła usłyszeć cała Polska. Zamiast tego na ukrytym na 1.91 dziś było z 1,5 mln akcji, które skutecznie zdusiły kurs. I nie jest to pierwsza taka sytuacja, przypomnijmy sobie choćby rozpoczęcie sesji w zeszły piątek (TKO tuż przed 9.00 spadł z 2,40 na 2.20), czy wczorajszą końcówkę. Może nie mamy spekuły, ale mamy za to "anioła stróża", który skutecznie trzyma kurs w ryzach. Jestem zbyt mały i mało doświadczony, aby zrozumieć takie zagrywki, ale jeżeli ma to być w celu skupu akcji, to znaczy, że ktoś kto dziś "poświęcił" ponad milion akcji na zatrzymanie kursu przewiduje ich spadek. A jeżeli tak ma być, to co musi się stać, aby akcje KOV weszły w trwały trend wzrostowy?

lewsey
0
Wysłane: 11 lutego 2011 18:27:54 przy kursie: 18,90 zł
lewsey napisał(a):

(...) DT-ocy, spekuła(jak zwał tak zwał) i tak zaburzają cały obraz kursu spółki. Akcji jest na tyle dużo, że wyniesienie kursu na poziomy 2,30zł ze 1,8zł wymagało kupienia 10 000 000 akcji a do zjazdu z 2.10 na 1.80 wystarczyło 700 000. Historia się powtarza i będzie się powtarzać po każdej informacji. Wczoraj gracze krótkoterminowi dostali dar łaski od ALLACHA. Najwięksi sprinterzy tej spółki już są ustawieni w blokach startowych i czekają tylko na sygnał startera. Gdy dobiegną do 2.4 może trochę niżej,to będą chcieli zregenerować siły i znów zaczną sypać jak to miało miejsce po info z Ukrainy. Z całym szacunkiem Mieszko ale te akcje nie przechodzą do silniejszych lecz do słabszych rąk.

Nie dobiegli do 2.4 wystarczyło im 2.00. Miałem rację w tym co pisałem kila dni temu. Jeśli nie macie nerwów na giełdę to proponuję obligacje skarbu państwa lub lokaty:))

Odwrotnie to interpretujesz. Nie ma żadnego strażnika kursu. Strażnicy to mogą być np. na Tauronie(stabilna finansowo spółka, strategiczny sektor lecz minimalne ryzyko). KOV jest rajem spekulantów.

grabcia
0
Wysłane: 11 lutego 2011 18:51:27 przy kursie: 18,90 zł
Czy aby spekulantom nie zależy na wykorzystaniu sytuacji i jak największym podbiciu kursu, aby sprzedać akcje z maksymalnym zyskiem? Przecież w zeszły piątek kurs spokojnie mógłby się otworzyć na 2.40 i z wizją osiągnięcia historycznych maksimów poszybować jeszcze wyżej, co byłoby korzystniejsze dla spekulantów. Tak samo dziś, po co realizować zyski na 1.91, gdy przy takich informacjach można było to spokojnie zrobić kilka punktów wyżej?

lewsey
0
Wysłane: 11 lutego 2011 18:58:58 przy kursie: 18,90 zł
Przeanalizuj wykres dzienny. Realizacja zysków nie następowała na poziomie 1,91 tylko w przedziale 2.03-1.97. Ci co dzisiaj sprzedawali kupowali w granicach 1.8.Kolega wrzucił fajny link do artykułu na temat "karmienia leszcza". Przeanalizowałem dzisiejszy spis transakcji i wszystko zgadza się z tym co jest tan napisane.Gorąco polecam.

grabcia
0
Wysłane: 11 lutego 2011 19:18:09 przy kursie: 18,90 zł
lewsey napisał(a):
Przeanalizuj wykres dzienny. Realizacja zysków nie następowała na poziomie 1,91 tylko w przedziale 2.03-1.97. Ci co dzisiaj sprzedawali kupowali w granicach 1.8.Kolega wrzucił fajny link do artykułu na temat "karmienia leszcza". Przeanalizowałem dzisiejszy spis transakcji i wszystko zgadza się z tym co jest tan napisane.Gorąco polecam.

Dziś w przedziale 1,97-2,03 przewinęło się około 800 000 akcji. Mogło to być część gry "karmienie leszcza" o której również czytałem. Jednakże czy spekulantem nazwiesz tego kto z ukrytego sypał na 1.91. Tam było z 1,5 mln akcji i nawet jak połowa to przerzucanie z worka do worka to nijak nie wpisuje się to w karmienie, a na zbicie kursu w najbliższym czasie jest dość kosztowne.

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 11 lutego 2011 19:39:51 przy kursie: 18,90 zł
grabcia napisał(a):
Czy aby spekulantom nie zależy na wykorzystaniu sytuacji i jak największym podbiciu kursu, aby sprzedać akcje z maksymalnym zyskiem? Przecież w zeszły piątek kurs spokojnie mógłby się otworzyć na 2.40 i z wizją osiągnięcia historycznych maksimów poszybować jeszcze wyżej, co byłoby korzystniejsze dla spekulantów. Tak samo dziś, po co realizować zyski na 1.91, gdy przy takich informacjach można było to spokojnie zrobić kilka punktów wyżej?

Mam podobne spostrzeżenia, podobny scenariusz jak w poprzedni piątek. Co do realizacji zysków to dziwi mnie, że na KOV spekulantom wystarcza kilkanaście procent zysku natomiast na innych możliwe są wzrosty po kilkadziesiąt za nim dochodzi do korekty. Czy spekulanci są tak niecierpliwi tylko na KOV?

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 11 lutego 2011 19:51:36 przy kursie: 18,90 zł
@Tytan
Ja to zrozumiałem w ten sposób, że przyszłe finansowanie rozwoju KUB GAS odbędzie się z kredytu wziętego pod posiadane zasoby i rezerwy. Natomiast rosnące przychody KUB GAS zagwarantują, że kredyt będzie regularnie spłacany tylko z działalności własnej KUB GAS.

Dzisiejsze informacje napawają mnie większym spokojem jeśli chodzi o ewentualną emisję akcji. Być może w ogóle do tej emisji nie dojdzie gdyż finansowanie odbędzie się z kredytu dzięki posiadanym rezerwom (Ukraina + Brunei), odsetki kredytu będą spłacane dzięki przychodom ze sprzedaży (Ukraina) a w Syrii dużą część kosztów przeniósł na siebie Mena Hydrocarbons w zamian za udziały w koncesji.

Jeśli doszło by do ewentualnej emisji to być może dojdzie ona na znacznie wyższych poziomach. Wtedy będzie można za wyższa cenę sprzedać mniej akcji aby osiągnąć zamierzony poziom finansowania przy mniejszym rozwodnieniu kapitału. Coś mi się jednak wydaje, że widząc niechęć inwestorów do tego typu finansowania działalności spółki jest szansa na to, że dzięki udokumentowanym rezerwom i zasobom spółka będzie miała możliwość starać się o korzystny kredyt a obecność dużej instytucji finansującej dalsze przedsięwzięcia tylko umocnią status spółki na rynku.

Co jeszcze trzeba podkreślić z dzisiejszego wywiadu a być może wielu to uciekło, to fakt, że do 21 marca 2011r. powinniśmy poznać szacunki zasobów w Brunei przygotowane przez niezależnego eksperta. Nie będą one zapewne zawierały całości danych z testów ale pozwolą zwiększyć wpływ koncesji w Brunei na wartość akcji. Ostatnie przeszacowanie na Ukrainie zwiększyło wartość godziwą akcji z 2,62zł w grudniu do 2,86zł - 2,92zł na chwilę obecną. Dodatkowo są to dane na dzień 1 stycznia a zatem ani M-19 ani O-8 nie zostały tutaj uwzględnione albo przynajmniej nie w pełni. Na koniec zwróćcie uwagę, że M-19 zostanie podłączony nawet szybciej niż mieliśmy gdyż z dzisiejszych informacji wynika, że produkcja z tego odwiertu rozpocznie się na przełomie marca i kwietnia.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 11 lutego 2011 20:24:53 przy kursie: 18,90 zł
Cytat:

Czy ktos jest mi w stanie wyjasnic, czy fraza "efektywny udział to 45 %" to realne zmniejszenie wplywow KOV-u w Syrii, czy moze tylko obnizona partycypacja w kosztach?

To może ja wyjaśnię? ;-)
zgodnie z komunikatem w sprawie 'farm-out' z Mena Hydrocarbons, po uzyskaniu wszystkich zgód od syryjskiego regulatora, udział KOV w Bloku 9 w Syrii będzie wynosił 45%. źródło: raport bieżący z 9 IX 2010.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Rosenkranz
0
Wpisów: 28
Wysłane: 11 lutego 2011 20:29:57 przy kursie: 18,90 zł
sicc - to do postu z 19.51 - bo kolejny poszedł tuż przed moim.
A ja myślę, że tego numeru nie da się robić w nieskończoność na tym samym papierze (może z wyjątkiem konkurencji).
W sumie chciałem napisać więcej ale wyszedłem na godzinę z psem i po powrocie doznałem skojarzenia z "zoną" z gry/filmu Stalker. Po prostu nie poznaję krajobrazu. Już nie mówię o tym, że wyleciały posty panikarza ale również wyliczenia anty-teresy było-nie było szanownego moderatora. Zwracam na to uwagę bo poleciał tekst typu: Petrol sześć razy tańszy.
Moja refleksja: "Czy jak tańszy to lepszy?" hmm... to powiem wam: "Będzie jeszcze lepszy... i tańszy". Kto właśnie w moich oczach stracił na wiarygodności to wynika z tego co napisałem powyżej.
Porównania do Petrola postrzegam jako mimo wszystko obraźliwe a już na pewno nie rzetelne. I nie chodzi tu tylko o liczby panowie analitycy, chociaż pewnie liczby tak kochacie co niektórzy. Tak się akurat składa, że moja działka to psychologia. I podstawowa prawda brzmi: charakter się nie zmienia. A to jaki charakter prezentuje pan RK to już udowodnił co najmniej parokrotnie. Może ktoś cwaniaczyć, że z tym gościem można konie kraść ale jakby co to w/w gość odjedzie z tabunem a cwaniak zostanie z łapą w nocniku. No można się też przerzucać OIL-em jak gorącym ziemniakiem i zarabiać co tydzień 10%. Ale wtedy stosunek ceny do wartości chyba nas nie interesuje, co?
O kov-ie słyszę, że ma wodę ale ma też potwierdzone oraz potencjalne zasoby.
O OIL-u wiemy, że ma skałę. I co? Jakoś nikt nie żartuje, że przed domem RK stanie z największego odłamka tej skały pięknie wyrzeźbiony Pomnik Leszcza.
Jak ktoś uważa, że nie merytorycznie to podsumuję. Psychologia - a nie tylko liczby. I ostatnia refleksja: Czy ktoś taki jak Redface przyjąłby posadę u RK.
Edytowany: 11 lutego 2011 20:32

hazard
0
Wpisów: 86
Wysłane: 11 lutego 2011 22:34:16 przy kursie: 18,90 zł
Tytan napisał(a):

[...]Nie miałbym wątpliwości, gdyby treść brzmiała tak:
cyt."KOV liczy, że KUB-GAS w tym roku zacznie się sam finansować,
czyli samodzielnie spłacać odsetki od kredytu",( tu dodaję akapit)
być może zaciągnięte przez KOV na dalsze poszukiwania.
Było by to czytelne i jednoznaczne.
A tak, mimo wszystko komunikaty podawane są często w formie rebusa
dwuznacznego lub wieloznacznego jak z tą wodą w odwiercie.[...]

Dla upewnienia możesz spojrzeć w raport spółki za q3 i dokładnie obejrzeć bilans... odpowie jasno na Twoje wątpliwości - i nie ma rebusów.

Krzysiek9 napisał(a):

Dzisiejsze informacje napawają mnie większym spokojem jeśli chodzi o ewentualną emisję akcji. Być może w ogóle do tej emisji nie dojdzie gdyż finansowanie odbędzie się z kredytu dzięki posiadanym rezerwom (Ukraina + Brunei), odsetki kredytu będą spłacane dzięki przychodom ze sprzedaży (Ukraina) a w Syrii dużą część kosztów przeniósł na siebie Mena Hydrocarbons w zamian za udziały w koncesji.

Raczej stawiałbym na to że poza kredytem skierowanym w stronę Ukrainy będzie niestety emisja- jednak na pewno mniejsza niż pierwotnie planowano, i nie na naszym rynku -> firma ma ambitne plany odnośnie wierceń, a to kosztuje (choć przyznaje że wolałbym się mylić). No ale poczekajmy jeszcze na wyniki testów w Brunei - zdaje mi się że one także mogą mieć istotny wpływ na decyzje o dalszym finansowaniu spółki.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 11 lutego 2011 22:58:39 przy kursie: 18,90 zł
Odnoszę wrażenie, że większość użytkowników tego wątku to inwestorzy dłuuugoterminowi, a skoro tak, to nie za bardzo rozumiem czemu tak bardzo przejmujemy się zmianami dziennymi. Kto kogo wyleszczył? Kogo ubrał? Gdzie jest grubas? Kogo pożarł dziś na śniadanie? Jak bardzo męczy małe ludki? Jaki baton łyknął inny baton? Kto trzyma kurs? Kto zbierał, a kto kisił? Ile procent dzisiaj wyrwał?

Może ważniejsze jest pytanie o wzrost wartości spółki. W końcu cena akcji musi się do niej dostosować. Może ważniejsze są pytania, czy zarząd wie co robi? Czy ludzie pracujący dla zarządu wiedzą co robią? (to jest jeszcze ważniejsze). Czy tym razem dowiozą wszystkie śrubki na czas? Czy za 3 lata będzie zysk na akcję? Czy za 4 lata będzie dodatni cash flow na działalności operacyjnej? Czy za 5 lat będzie dywidenda? (A co to jest dywidenda?)

Edytowany: 11 lutego 2011 23:01

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 11 lutego 2011 23:10:54 przy kursie: 18,90 zł
Do 007.
Owszem, na innej spółce pewnie miałbyś rację - ale my, którzy jesteśmy na KOV od czerwca 2010 mamy za sobą ciężki okres, kiedy kurs spółki kruszył zdrowy rozsądek, i spadal wtedy, kiedy powinien rosnąć, a każde dobre info bylo dla nas sygnałem, że idą spadki i wielka podaż. Po kilku miesiącach takich podrygów każdy dlugoterminowy zaczynał się zastanawiać - o co tutaj chodzi i co jest grane? I ten brak logiki trwa do dziś - przykładem jest dzisiejszy dzień. Stąd te nasze dociekania, które zresztą mają bardzo długa historię.
Spółka zyskuje na wartości, nikt nie wątpi. Ale nasze akcje (a są tu tacy, co kupowali w IPO, jak piszący te słowa) niestety nie zyskały wiele.

grabcia
0
Wysłane: 11 lutego 2011 23:25:06 przy kursie: 18,90 zł
Większość z nas to inwestorzy długoterminowi, ale zarazem jesteśmy świadomi, że KOV to sektor poszukiwawczo-wydobywczy, gdzie zwłaszcza w początkowej fazie jest znacznie więcej znaków zapytania i przypuszczeń. Tutaj trudniej odpowiedzieć na pytania o zysku na akcję, dywidendzie, dodatnich przepływach. Na obecną chwilę zadajemy sobie pytania czy dany odwiert przyniesie pokłady ropy lub gazu, czy przypuszczalne zasoby się potwierdzą, czy opłacalne będzie wydobycie. Dodatkowo, jak dobrze pisze Mieszko, zawirowania z kursem akcji u wielu z nas spowodował lekki zawrót głowy, częściej powodując zachwianie naszej wiary w inwestycję, niż jej potwierdzenie. Stąd też nasze pytania i wątpliwości dotyczące nawet zachowania kursu w ciągu dnia.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 12 lutego 2011 00:38:57 przy kursie: 18,90 zł
Mieszko napisał(a):
Jeszcze jedna hipoteza odnośnie dzisiejszego kursu:
Wielu ludzi chciało zamknąć pozycję na weekend, obawiając się kolejnego wodotrysku. Gdyby w weekend pojawiło się info z Brunei - to mamy otwarcie -20%. A jeśli pojawi się pozytywne, to zawsze można jeszcze szybko kupić i zyskać kilkanaście godziwych procent.
Faktem było sypanie z ukrytego na poziomie 1,91 przez całe 5 godzin sesji aż do zakmnięcia. Ale może to właśnie ktoś zamykał sporą pozycję, żeby w poniedziałek nie musieć realizować straty.

To "sypanie" z całych 5 godzin to sumarycznie tylko 2,9 mln akcji, pierwsza godzina handlu to 3,4 mln. Sami DT mogli Ci zamykać rozczarowani brakiem "jazdy", "odpału" czy jak tam teraz modnie określa się dynamiczną zwyżkę kursu. Przed informacją mającą duży wpływ na kurs ryzyko wzrostu/spadku (w modelach oceny ryzyka zawsze dotyczy ono zmiany ceny, niekoniecznie spadku) drastycznie wzrasta. Z tego powodu ze względu na zasady zarządzania pozycją część maklerów/zarządzających/doradców inwestycyjnych może zechcieć lub mieć nakaz (od klienta) zredukowania pozycji w jakimś stopniu, dajmy na to 15% aby zmniejszyć ryzyko. Wolą kupować po informacji z mniejszym ryzykiem niż przed i świadomie rezygnują z części zysku. Możecie to traktować jak autocasco. Większość jednak woli się ubezpieczyć. Może jeden fundusz oddaje a inny zbiera. Często to bezproduktywne gdybanie powoduje, że zapominacie, iż każda transakcja ma dwie strony. Tyle samo akcji kupiono po 1,91 zł a czy zbierał fundusz czy indywidualni? Czy sprzedawał fundusz czy indywidualni? A może dowolna kombinacja? To nie ma znaczenia. Nie ma to znaczenia również dlatego, że przy dobrym praktyku maklerki nie odróżnicie kto czym sypie. Makler może się bawić 8h w stukanie ze swojego koszyka dowolnych wielkości zleceń w dowolnym czasie. A i indywidualni mogą się bawić z nudów w WUJ i takie 5x WUJ po kilkaset sztuk będzie wspierane przez standardowy popyt wyglądało jak zbieranie ;-). Zastanawianie się kto jest drugą stroną Twojej transakcji również nie ma znaczenia. Spółka ma potencjał i na dzień dzisiejszy daleko przekracza on cenę z rekomendacji BZ WBK (2,60 zł) a przypominam, że w tej samej rekomendacji dla czytających więcej niż nagłówek uwzględniono wykonane już na tamtą chwilę odwierty w Brunei (wszystkie cztery) i podano cenę 5,44 zł z uwzględnieniem potwierdzenia zasobów w Brunei (nie pamiętam dokładnie, ale 5,40-5,50) na akcję jeśli dobrze pamiętam. Wyceny uwzględniały koszty wydobycie i tylko potwierdzone już na tamtą chwilę zasoby. Tymczasem KUB-GAS zgodnie z przewidywaniami rośnie dużo mocniej niż reszta aktywów. Znacznie przekracza nawet oczekiwania zarządu. Chcecie przewidywać myśli jednego czy czterech ludzi kiedy dokładnie, w której godzinie OFE zechce rozpocząć nabywanie większego pakietu?

To forum ostatnio służy bardziej uspokajaniu nowicjuszy, czy też dawaniu upustu emocjom tłumu niż merytorycznej dyskusji. Mam nadzieję, że ta sytuacja ulegnie zmianie. Dużo merytoryczniej bywało kiedy kisiliśmy się bez większego rozgłosu i zaangażowania ze strony szerokiej publiczności. Wszystko ma swój czas i miejsce. Spółka wie co robi i wie co ma. Gdyby OIL na dzisiaj to miał to byłby wart kilkaset złotych za akcję a nie kilka, ale tam tylko KNF bym posłał, na pewno nie moje złotówki.

PS
Sam stawiałem 3x WUJ z nudów zamiast kupować pakietem kilka tygodni temu i wspierane napływem zleceń od obcych mi osób wyglądało jak zbieranie (realizowało się 3,5h) i wcale nie było zbyt grube. Tak, 3,5h kurs nie schodził poniżej przyjętej wartości.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 12 lutego 2011 00:49

BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 12 lutego 2011 09:03:24 przy kursie: 18,90 zł
piter47 napisał(a):
Jestem zbudowany po dzisiejszym wywiadzie z Redface a to dlatego,iż wg.wypowiedzi na innych
forach spekuła szykowała się do "mieszania"-brak sukcesu.Możemy spokojnie obserwować
rozwój sytuacji.

Zgadzam się, wywiad miał być pretekstem do podbicia kursu ale jego stonowany przebieg (brak jakichkolwiek obietnic) nie wpłynął na podbicie kursu powyżej otwarcia i spekula musiała zadowolić się interwałami 10-cio i 5-cio groszowymi.
(wyobraźmy sobie zachowanie kursu gdyby padły słowa typu "w przyszłym tygodniu będą wyniki Brunei, które są bardzo obiecujące" - zapewne pożegnalibyśmy również Redface z forumsalute)
Dla pocieszenia inwestorów długoterminowych dodam, że jeżeli inwestor taki nie panikuje i jest pewien swojej oceny spółki, to DT przebiega między spekulantami, co oznacza statystycznie: ile sukcesów tyle porażek. Dodam że krótkoterminowe wyjście ze spółki (wodotrysk) lub chwilowe dokupowanie papieru (nowe koncesje) nie jest spekulacją, ważne aby wartość portfela w założonym okresie rosła bez dokładania cash.
Zupełnie inaczej jest jeżeli właściciel największego pakietu gra przeciwko rynkowi np.OILpuke_l ale takich operacji tutaj się nie dostrzegam (no chyba że animator od czasu do czasu studzi rynek).
Albo czas albo pieniądz. ...

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 12 lutego 2011 20:47:30 przy kursie: 18,90 zł
Wiceprezes KOV o inwestycjach, finansowaniu, Ukrainie i Brunei

Artykuł zawiera konkretne podsumowanie ostatnich informacji i wydarzeń dotyczących naszej spółki.

Administrator
0
Wpisów: 15
Wysłane: 12 lutego 2011 21:37:27 przy kursie: 18,90 zł
Piszę pod urzędowym nickiem, żeby wiadomość miała taki status. Setki nowych ludzi na forum nie mają obowiązku kojarzyć kto pracuje przy obsłudze serwisu.

Natomiast wszyscy mają obowiązek zapoznać się z regułami forum i uwzględnić je w swojej działalności pisarskiej. To co się tu dzieje ostatnio, woła o pomstę do nieba. Przekleństwo ropy. Wiele osób doprowadza do obłędu, inne do załamania, a wszystkim podnosi ciśnienie. Nie każdy je wytrzymuje.

Dlatego po raz pierwszy w historii SW napiszę następujące zdanie: wysyłając jakiekolwiek posta, zgadzasz się ad hoc na jego ewentualne usunięcie. Nie chcesz - nie pisz.
Niezależnie od tego, co się komu wydaje, dopóki prawo się nie zmieni, wydawca serwisu odpowiada za wszystkie treści, w tym za wpisy na forum. Wolność słowa nie oznacza braku konsekwencji za naruszanie prawa. Wiesz co jest prawem na giełdzie? Przeczytaj przynajmniej Art. 39 i 183, chyba że masz wolne pięć milionów i szukasz taniego hotelu na dłużej. Nadal chcesz być anarchistą? Rób to na własny rachunek.
Edytowany: 12 lutego 2011 22:33

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

93 94 95 96 97

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,321 sek.

fepxcxdp
obeckqie
miqxvyys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjhpexgr
dnyzjwse
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat