czarownica napisał(a):witam długo jestem z wami jako gość ale na portalu dopiero się zarejestrowałam.
1.czytam, czytam i mam wrażenie, że albo ja za bardzo pesymistycznie do niego podchodzę albo część z was ma tylko różowe okulary jak paris hilton.
dwie rzeczy mnie martwią
2) uważam,że ten wynik kwartalny i roczny jak na spółkę internetową z tak niską bazą jest bardzo mało dynamiczny ! chodzi mi o wzrost przychodów.
3) jeżeli spółka zostanie przejęta to ff, kóry teraz już jest niski spadnie pewnie do 10% i MKO zostanie wydmuszką, która przez wiele dni nie będzie handlowana , bez obrotu i nikt w to nie wejdzie, bo nie będzie mógł ani wejść ani wyjść. a za dwa lata oponeo spokojnie przejmie resztę przy zadowoleniu resztki akcjonariuszy którzy i tak nie mogli się pozbyć tego walorka.
te dwie rzeczy mnie martwią i skłaniają do myślenia o tej inwestycji.
Miałem dać sobie spokój z pisaniem na dłuższy czas,ale te kilka kwestii jednak wymusiły wyłamanie się z postanowienia.
Ad.1:Paris Hilton-to fajna,sexowna babka, ale choć lubię ją oglądać i to co nosi(a jeszcze bardziej jeśli nie nosi),to ale akurat nie przyglądałem się jej okularom i nie pamietam jakie nosi. Ja noszę okulary z oprawką koloru złotego,a w lecie czarne...
Ad.2:W wynikach nieco mnie zmarwiły przychody za listopada,choć prawdopodobnie część rozliczeń z listopada musiała przypaść na grudzień w związku z intensywną sprzedażą odśnieżarek w koncówce listopada i na pocz. grudnia. Dlatego przychody miesięczne czasem mogą wprowadzić w błąd(zwłaszcza w IV kwartale,kiedy tak wiele zależy od opadów śniegu),kwartalne pokazują obraz dużo bardziej czytelnie.
Oczywiście w IV kwartale dynamika jest mniejsza,ale ja już wcześniej uczulałem,że mieliśmy wysoką bazę z poprzedniego roku.Poza tym na wysokości przychodów zaważyła jedna super ważna rzecz na którą nie wiadomo dlaczego nikt nie zwrócił uwagi.
Otóż ponad 90% oferty odśnieżarek w narzedzia.pl zniknęło już na pocz. grudnia ledwo po opadach śniegu,potem zostały jeszcze 1-2 modele,które też całkowicie zostały wymiecione do połowy grudnia...! Dostałem potem informację od znajomego z branży,że ok.poł.grudnia już nigdzie w kraju nie było można nabyć odśnieżarek w ŻADNYM sklepie internetowym,po prostu importerzy nie przewidzieli aż takiego popytu,więc
mniejsza dynamika została spowodowana BRAKIEM TOWARU,a nie nasyceniem rynku e-commerce...! Jak widać "diabeł tkwi w szczegółach",a to istotna różnica...
A tak na marginesie,to wzrost przychodów jest przecież sporo wyższy niż średnia w branży,więc nie za bardzo rozumiem zdania,że "
wynik kwartalny i roczny jak na spółkę internetową z tak niską bazą jest bardzo mało dynamiczny ".
Co do zysku netto,to miałem różne uczucia,uczciwie przyznam,że liczyłem na więcej,te 250tys.-to była minimalna wielkość jaką zakładałem.Natomiast po dokładnym wczytaniu się we wszelkie szczegóły muszę zgodzić się z
anty_teresą w jego analizie raportu,że gdzieś musiała być zawiązana spora rezerwa( około 150-160tys.),gdyż zysk na sprzedaży samych narzędzi był absolutnie rokordowy-wyniósł ponad 320tys. ,marża względem III kwartału też wzrosła z 5,7% na 6,5% (rok wcześniej wynosiła niecałe 4%). Gdyby nie jakieś zdarzenie losowe które zmusiło do zawiązania rezerwy w takiej wysokości,to mogłoby być nawet ponad 400tys. zysku,a jakie to by potem mogło mieć przełożenie na kurs,to zostawiam w domyśle...
Ad.3 FF Marketeo-to jakieś 25-26%. Czy pamiętasz jak był obrót CitiInteractive jak był po 3zł? Zobacz ile wynosi dzisiaj... Zmierzam do tego,że wraz ze wzrostem kursu płynność zawsze się poprawia,a kilka osób tutaj nie miało najmniejszego problemu,by kupić/sprzedać po kilkadziesiąt tys. akcji. Nawet ja kilka razy w ciągu jednego dnia nabywałem/sprzedawałem po 15-30tys. sztuk,no chyba,że rozważasz kupno za 1mln zł,to faktycznie rozumiem obawy...
Oponeo musiałoby ogłosić wezwanie,ale gdyby skupiło...95% akcji,wcześniej nie ma takiego obowiązku,już było o tym pisane wcześniej. Natomiast pozostanie na NC jest w interesie spółki ze względu na darmową reklamę,co przy prowadzonym biznesie przez Marketeo.com jest na tyle istotne,że wydaje mi się,że zdają sobie z tego sprawę Zarządy obu spółek,zresztą ten temat też był tyle razy wałkowany do znudzenia,że nie ma sensu go ciągnąć,tylko zapytać przy okazji wywiadu w TVNCNBC,który być może pojawi się niedługo(wszyscy będziemy wiedzieć kiedy).
@ Czarownica,nikt Cię tu nie namawia do trzymania akcji, tu każdy ma wolną drogę wyboru,forum spełnia tylko formę informacyjną,decyzję podejmujesz Ty. Jak będzie dobrze-to kurs sam sobie poradzi,jak źle-to niczyje opinie nie pomogą,taka prawda.
P.S. Hej technicy, czy nie widzicie na tygodniowym (liniowym) wybicia z FORMACJI FILIŻANKI?