PARTNER SERWISU
itydxopu
26 27 28 29 30
czarownica
0
Wpisów: 98
Wysłane: 20 lutego 2011 14:24:03 przy kursie: 2,42 zł
skupując udziały w takiej ilości będą musieli ogłosić wezwanie , prawda?
więc pewnie dodatkowo kilkanaście % też im wpadnie

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 20 lutego 2011 14:30:32 przy kursie: 2,42 zł
Wedle mojej najlepszej wiedzy obowiązek wezwania nie dotyczy rynku alternatywnego.
Klika się i sprzedaje ;-)

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 20 lutego 2011 18:40:20 przy kursie: 2,42 zł
czarownica napisał(a):
witam długo jestem z wami jako gość ale na portalu dopiero się zarejestrowałam.
Kod:
/mod:tresc usunieta/

1.czytam, czytam i mam wrażenie, że albo ja za bardzo pesymistycznie do niego podchodzę albo część z was ma tylko różowe okulary jak paris hilton.

dwie rzeczy mnie martwią
2) uważam,że ten wynik kwartalny i roczny jak na spółkę internetową z tak niską bazą jest bardzo mało dynamiczny ! chodzi mi o wzrost przychodów.
3) jeżeli spółka zostanie przejęta to ff, kóry teraz już jest niski spadnie pewnie do 10% i MKO zostanie wydmuszką, która przez wiele dni nie będzie handlowana , bez obrotu i nikt w to nie wejdzie, bo nie będzie mógł ani wejść ani wyjść. a za dwa lata oponeo spokojnie przejmie resztę przy zadowoleniu resztki akcjonariuszy którzy i tak nie mogli się pozbyć tego walorka.

te dwie rzeczy mnie martwią i skłaniają do myślenia o tej inwestycji.

Miałem dać sobie spokój z pisaniem na dłuższy czas,ale te kilka kwestii jednak wymusiły wyłamanie się z postanowienia.
Ad.1:Paris Hilton-to fajna,sexowna babka, ale choć lubię ją oglądać i to co nosi(a jeszcze bardziej jeśli nie nosi),to ale akurat nie przyglądałem się jej okularom i nie pamietam jakie nosi. Ja noszę okulary z oprawką koloru złotego,a w lecie czarne...wave
Ad.2:W wynikach nieco mnie zmarwiły przychody za listopada,choć prawdopodobnie część rozliczeń z listopada musiała przypaść na grudzień w związku z intensywną sprzedażą odśnieżarek w koncówce listopada i na pocz. grudnia. Dlatego przychody miesięczne czasem mogą wprowadzić w błąd(zwłaszcza w IV kwartale,kiedy tak wiele zależy od opadów śniegu),kwartalne pokazują obraz dużo bardziej czytelnie.
Oczywiście w IV kwartale dynamika jest mniejsza,ale ja już wcześniej uczulałem,że mieliśmy wysoką bazę z poprzedniego roku.Poza tym na wysokości przychodów zaważyła jedna super ważna rzecz na którą nie wiadomo dlaczego nikt nie zwrócił uwagi.
Otóż ponad 90% oferty odśnieżarek w narzedzia.pl zniknęło już na pocz. grudnia ledwo po opadach śniegu,potem zostały jeszcze 1-2 modele,które też całkowicie zostały wymiecione do połowy grudnia...! Dostałem potem informację od znajomego z branży,że ok.poł.grudnia już nigdzie w kraju nie było można nabyć odśnieżarek w ŻADNYM sklepie internetowym,po prostu importerzy nie przewidzieli aż takiego popytu,więc mniejsza dynamika została spowodowana BRAKIEM TOWARU,a nie nasyceniem rynku e-commerce...! Jak widać "diabeł tkwi w szczegółach",a to istotna różnica...
A tak na marginesie,to wzrost przychodów jest przecież sporo wyższy niż średnia w branży,więc nie za bardzo rozumiem zdania,że "wynik kwartalny i roczny jak na spółkę internetową z tak niską bazą jest bardzo mało dynamiczny ".
Co do zysku netto,to miałem różne uczucia,uczciwie przyznam,że liczyłem na więcej,te 250tys.-to była minimalna wielkość jaką zakładałem.Natomiast po dokładnym wczytaniu się we wszelkie szczegóły muszę zgodzić się z anty_teresą w jego analizie raportu,że gdzieś musiała być zawiązana spora rezerwa( około 150-160tys.),gdyż zysk na sprzedaży samych narzędzi był absolutnie rokordowy-wyniósł ponad 320tys. ,marża względem III kwartału też wzrosła z 5,7% na 6,5% (rok wcześniej wynosiła niecałe 4%). Gdyby nie jakieś zdarzenie losowe które zmusiło do zawiązania rezerwy w takiej wysokości,to mogłoby być nawet ponad 400tys. zysku,a jakie to by potem mogło mieć przełożenie na kurs,to zostawiam w domyśle...
Ad.3 FF Marketeo-to jakieś 25-26%. Czy pamiętasz jak był obrót CitiInteractive jak był po 3zł? Zobacz ile wynosi dzisiaj... Zmierzam do tego,że wraz ze wzrostem kursu płynność zawsze się poprawia,a kilka osób tutaj nie miało najmniejszego problemu,by kupić/sprzedać po kilkadziesiąt tys. akcji. Nawet ja kilka razy w ciągu jednego dnia nabywałem/sprzedawałem po 15-30tys. sztuk,no chyba,że rozważasz kupno za 1mln zł,to faktycznie rozumiem obawy...Think
Oponeo musiałoby ogłosić wezwanie,ale gdyby skupiło...95% akcji,wcześniej nie ma takiego obowiązku,już było o tym pisane wcześniej. Natomiast pozostanie na NC jest w interesie spółki ze względu na darmową reklamę,co przy prowadzonym biznesie przez Marketeo.com jest na tyle istotne,że wydaje mi się,że zdają sobie z tego sprawę Zarządy obu spółek,zresztą ten temat też był tyle razy wałkowany do znudzenia,że nie ma sensu go ciągnąć,tylko zapytać przy okazji wywiadu w TVNCNBC,który być może pojawi się niedługo(wszyscy będziemy wiedzieć kiedy).
@ Czarownica,nikt Cię tu nie namawia do trzymania akcji, tu każdy ma wolną drogę wyboru,forum spełnia tylko formę informacyjną,decyzję podejmujesz Ty. Jak będzie dobrze-to kurs sam sobie poradzi,jak źle-to niczyje opinie nie pomogą,taka prawda.
P.S. Hej technicy, czy nie widzicie na tygodniowym (liniowym) wybicia z FORMACJI FILIŻANKI? Think
Edytowany: 20 lutego 2011 18:46

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 lutego 2011 20:13:45 przy kursie: 2,42 zł
Cytat:
Gdyby nie jakieś zdarzenie losowe które zmusiło do zawiązania rezerwy w takiej wysokości,to mogłoby być nawet ponad 400tys. zysku

Troszkę spekuljemy Shame on you
Zdarzenia losowe kwalifikuje się do strat nadzwyczajnych. Zdarzenie było operacyjne. Co to jest? Nie wiadomo. Czy jest powtarzalne? Też nie wiadomo...

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 20 lutego 2011 20:26:50 przy kursie: 2,42 zł
moze to koszty zwiazane z ekspansja na rynki zagraniczne?

Koszty postawienia serwisow, reklamy.

pop
pop
0
Wysłane: 20 lutego 2011 20:36:26 przy kursie: 2,42 zł
Zdecydowanie nie,gdyż najpierw był podany zysk ze sprzedaży,a potem jakieś pomniejszenie tego zysku. .
Ale już nie ma co się nad tym zastanawiać,to już przeszłość,teraz raczej trzeba się zastanawiać jak będzie później...3some
Edytowany: 20 lutego 2011 20:42

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 lutego 2011 23:40:12 przy kursie: 2,42 zł
Heyahpanama napisał(a):
moze to koszty zwiazane z ekspansja na rynki zagraniczne?

Koszty postawienia serwisow, reklamy.

Być może jakieś tak, ale to tylko spekulacje.
Koszty reklamy powinny się znaleźć w kosztach sprzedaży, natomiast koszty zakupu jakichś serwerów w rzeczowych aktywach trwałych i obciążać wynik przez amortyzację, czyli znacznie wyżej w rzis.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 21 lutego 2011 17:14:57 przy kursie: 2,42 zł
Zobaczcie jak dokładnie wyglądało zebranie akcji sprzed paru dni na wykresie PE:

kliknij, aby powiększyć

Moim zdaniem można teraz oczekiwać wzrostów do górnego ograniczenia tej konsolidacji, a co potem - zobaczymy...
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 25 lutego 2011 10:01:04 przy kursie: 2,39 zł
Cytat:
Zarząd Spółki MARKETEO.COM S.A. informuje, iż spółka Narzedzia.pl S.A., której 100% akcji stanowi własność Emitenta, w styczniu 2011 roku uzyskała przychody w wysokości 1.493.488,87
i stanowi to wzrost o 46,29% w stosunku do analogicznego okresu z 2010 roku.

www.newconnect.pl/?page=1045&a...
Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 25 lutego 2011 10:03

czarownica
0
Wysłane: 28 lutego 2011 11:46:20 przy kursie: 2,39 zł
był wywiad prezesa oponeo w tvn, było coś o przejeciu marketeo? bo ja nie oglądałam od początku.

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 28 lutego 2011 16:49:17 przy kursie: 2,39 zł
jeśli ktoś oglądał to i ja dołączę się do prośby czarownicy...choć jeśli nie ma żadnego wpisu to myślę, że może nie było żadnej wzmianki, ale jeśli ktoś zerkał w tv i może się podzielić to poproszę;-)

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 28 lutego 2011 17:20:21 przy kursie: 2,39 zł
Wywiad jest dostępny na stronach tvn cnbc

czarownica
0
Wysłane: 1 marca 2011 18:01:24 przy kursie: 2,38 zł
ten brak obrótów jest dużym problemem dla spółki. kto normalny zainwestuje większe pieniądze, jak potem żeby sprzedać więcej niż 5-10 tys akcji musiałby załamać kurs o 10%,
chyba juz 5 sesja z zerowym albo z obrotem kilkuset sztuk akcji
zarząd powinien robić wszystko żeby w jakiś sposób ten walor rozruszać, choćby poprzez dodatkową emisję z pp,
macie jakieś inne pomysły?

pop
pop
0
Wysłane: 1 marca 2011 18:20:49 przy kursie: 2,38 zł
Cytat:
zarząd powinien robić wszystko żeby w jakiś sposób ten walor rozruszać, choćby poprzez dodatkową emisję z pp

Szanowna czarownico...bigsmurf
A kysz z jakąkolwiek emisją akcji z PP...wave
A jak jeszcze nie wiesz dlaczego,to spójrz na takie spółki gdzie takie emisje były...3some
Gdyby kiedykolwiek spółka potrzebowała więcej kapitału na rozwój,to kiedyś wystosowałem radę/prośbę,by nie było żadnej emisji akcji,ewentualnie emisja obligacji zamiennych na akcje z ceną konwersji o kilkadziesiąt procent wyższą od bieżącego kursu.To byłoby najkorzystniejsze zarówno dla spółki jak i jej akcjonariuszy.Ale na szczęście spółka nie jest ani zadłużona,a ma jeszcze w rezerwie akcje Oponeo,które w razie potrzeby można spieniężyć,więc wydaje mi się,że emisja obligacji póki co nie jest potrzebna.

Nie wiem gdzie widzisz problem,że na spadkach obroty zanikają,najważniejsze,że one rosną na wzrostach,każdy technik Ci to powie. Ja najwięcej w ciągu jednego dnia puściłem jakieś 20-25tys. akcji,a jakoś kursu nie zdołowałem.Kupowałem jednorazowo 10-16tys.,a też nie powodowałem ostrych wzrostów. Po prostu na mniejszych spółkach trzeba handlować nieco bardziej umiejętnie,a nie będzie problemu.
Większą płynność może spowodować wzrost kapitalizacji poprzez wzrosty kursu,najlepszym przykładem jest tu niedawna spółka z New Connect- MW Trade,sprawdź obroty na pocz.2010r.i wcześniej,a porównaj je do dzisiejszych...
Na NC musisz się oswoić z tym,że z płynnością jest na ogół dużo gorzej,niż na GPW,ale lepsze takie,niż np. płynny Petrol,czy chociażby Jago...3some
Edytowany: 1 marca 2011 18:28

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 1 marca 2011 18:41:23 przy kursie: 2,38 zł
Na orzełku było podobnie, przy czym tam dodatkowo był sypacz, który każdego dnia wywalał 5000 akcji o 15 :) Nikt tego nie kupował. A potem w kilka sesji wyjechaliśmy z 2.50 na 3.80 i teraz spółka zrobiła się płynna :) Cierpliwości.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

czarownica
0
Wysłane: 1 marca 2011 19:04:43 przy kursie: 2,38 zł
orzełka to znam bardzo dobrze, to inny temat i porównanie niespecjalne, tam nie pamiętam sesji w ciągu roku, żeby nie było chociaż kilku tysięcy zł obrotu. czy na spadkach czy na wzrostach.

czemu pop piszesz, że na spadkach obroty zanikają? jak i ich nie ma wcale niezależnie czy akurat mamy spadek czy wzrost o 1%? wysokość kursu nie ma znaczenia tutaj, tutaj jest po prostu karnet pusty, a między ofertami jest po 10% albo więcej spreadu. gdybym teraz potrzebowała sprzedac 2 albo 3 tysiące akcji to musiałabym oddać przy -10%
rozmawiałam z kolegą i próbowałam go"nagonić" że taka fajna spółka to marketeo i to właśnie on zwrócił uwagę na to ryzyko. cytat. jakoś tak mówił... poniżej

" fajna ale co z tego jak nie płynna.. żeby kupić 20 tys akcji muisiałabyś, albo dać 15% więcej albo czekać 3 miesiące, płynność się robi głównie przed wynikami. a jak byś chciała sprzedać taką ilość to musiałabyś zjechać kursem o 15% czyli żebyś sensownie zarobiła np 50% to spółka musiałaby wzrosnąć o ponad 70%....."

i odebrał mi ochotę na dalsze zakupy tej firmy. to jest faktycznie główny problem tej spółki, zero płynności, a newconnect faktycznie są takie spółki z podobną płynnością ale jest też dużo spółek ktorych spread między ofertami kupna czy sprzedaży nie wynosi więcej niż 3-5%
dlatego uważam, że spółka powinna coś z tym próbowac zrobić. np animatora dobrego zatrudnić niech robi chociaż po 2-4 tys akcji obrotu codziennie.
Edytowany: 1 marca 2011 19:05

czarownica
0
Wysłane: 1 marca 2011 19:09:22 przy kursie: 2,38 zł
pop czemu nie prowadzisz IKG? widzę, że często bywasz i komentujesz spółki, które są również w moim portfelu albo zainteresowaniu, chętnie bym poczytała...
żal mi, że z ludzi którzy prowadzili ikg, i mieli dobre albo bardzo wyniki został już chyba tylko morfeusz. cenna wskazówka takie ikg

pop
pop
0
Wysłane: 1 marca 2011 20:41:23 przy kursie: 2,38 zł
czarownica napisał(a):

1.czemu pop piszesz, że na spadkach obroty zanikają? jak i ich nie ma wcale niezależnie czy akurat mamy spadek czy wzrost o 1%? wysokość kursu nie ma znaczenia tutaj,
2." fajna ale co z tego jak nie płynna.. żeby kupić 20 tys akcji muisiałabyś, albo dać 15% więcej albo czekać 3 miesiące, płynność się robi głównie przed wynikami. a jak byś chciała sprzedać taką ilość to musiałabyś zjechać kursem o 15% czyli żebyś sensownie zarobiła np 50% to spółka musiałaby wzrosnąć o ponad 70%....."

3.dlatego uważam, że spółka powinna coś z tym próbowac zrobić. np animatora dobrego zatrudnić niech robi chociaż po 2-4 tys akcji obrotu codziennie.

1.Jak sprawdzisz na wykresie,to -poza nielicznymi wyjątkami-niemal zawsze obroty rosły na wzrostach,spadały na spadkach
2.Paradoksalnie dobrze,że Twój kolega nie kupił ze względu na to,że " jest mała płynność",bo w razie istotnie wyższego kursu,płynność będzie musiała być większa(jeszcze raz odsyłam do historii notowań i obrotów MW Trade,CitiInteractive),a wtedy będzie kto miał kupować drożej ze względu na płynność...
3.Tu masz rację,oficjalny animator jest wręcz beznadziejny,to prędzej ja tu "robię" za animatora,tyle,że już nieoficjalnie...wave
Ale jak już pewnie zauważyłaś na wątku,tu jest kilku forumowiczów,którzy nabyli po kilkadziesiąt tys. papierów bez najmniejszego problemu,a kilku po co najmniej kilkanaście tys. akcji,więc stopniowo można nabyć/sprzedać nieco większy pakiecik,choć na ogół trochę czasu i uwagi na to trzeba poswięcić.
pozdr.
P.S.Nie znam IKG
Edytowany: 1 marca 2011 20:41

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 1 marca 2011 21:01:47 przy kursie: 2,38 zł
Pop, jemu chodziło o prowadzenie indywidualnej Kroniki Giełdowej

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 1 marca 2011 22:03:12 przy kursie: 2,38 zł
Czarownica, nie wiem po kiego diabła wyjechałaś z tą emisją? Angel

Wyobraź sobie, że spółka robi emisję z PP 1:X i cena schodzi w okolice 1 zł. Po czym rynek się załamuje i jesteśmy na groszówce Angel Jak Nicolas...
Klika się i sprzedaje ;-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

26 27 28 29 30

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,105 sek.

cmmyctse
fdakgltb
ostokxwz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wlyavcud
xznaavju
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat