0 Dołączył: 2011-02-26 Wpisów: 3
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
8 marca 2011 10:02:17
przy kursie: 8,25 zł
Spekulujac, bo wlasnie to tutaj robimy - ja raczej spodziewalbym sie tendencji spadkowej - brak jakis kluczowych informacji uzasadniejacych dalsze wzrosty kursu. Informacja przekazana przez spolke jest oczywiscie pozytywna ale nie az tak zeby ruszyc dalej kursem.
Pozatym istnieje spora obawa ze ktos wysypie duzo papierow w celu pozyskania finansowania na kolejne emisje. Istnieje takie ryzyko zarowno w okolicach kursu 10 zl jak i okolo 14 zl.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-05 Wpisów: 25
Wysłane:
8 marca 2011 10:04:28
Cytat:W trakcie przewiercania warstw anhydrytów obserwowane były objawy węglowodorów. Zarejestrowane ślady ropy naftowej, ilość gazu ziemnego w płuczce wiertniczej, jak i jego skład chemiczny wskazują na ścisły związek z przewidywanym złożem zalegają?cym w osadach podsolnych. Warto zwrócić uwagę na ten fragment z komunikatu. Oznacza on, że ropa jest, tylko nie wiadomo ile. Powstaje więc pytanie, czy śladowe ilości ropy oznaczają duże złoża, czy nie. Być może, któryś dziennikarz zada takie pytanie. W przypadku OILa nie jest ważna tylko ropa, ale także podejście mediów do spółki. Ten komunikat pojawił się późnym wieczorem - zbyt późnym, aby mógł pojawić się w dzisiejszej prasie codziennej. Być może ta informacja zainteresuje jakiegoś dziennikarza z kilku gazet gospodarczych, który postanowi podrążyć temat i wzbogaci komunikat o opinie uniwersyteckich geologów albo komentarze petrolinvestu lub pracowników (nie wiem, czy zwróciliście uwagę, że na początku lutego wypowiadał się w mediach pisanych geolog petrola niewymieniany z nazwiska). Jeśli dziennikarze pójdą dalej za komunikatem, to napiszą o tym w prasie, a za nią pójdzie telewizja, bo generalnie tak działają media w Polsce. Przykład mogliśmy obserwować na przełomie styczeń/luty kiedy to 31 stycznia na stronie petrola pojawił się komunikat, 1 lutego był artykuł w Pulsie Biznesu, a 2 lutego prezes był w CNBC i kurs dotknął 13zł. Jeżeli tylko dziennikarze nie odpuszczą tematu, żeby nie robić sobie problemu z KNF, to można spodziewać się wzrostów, czyli kupowania przez ludzi, którzy jeszcze się na petrolu nie sparzyli i dowiedzą się o nim z gazety/TV. Z pewnością nie będzie to 80% wzrostu jak w lutym, ale kilka złotych może tak. Jeśli tylko jutro będzie jakiś większy artykuł w Rzepie lub PB, to podejrzewam, że kurs przekroczy 10 zł. Jeśli nie, to powoli zacznie spadać na 7 zł. Ale znając problemy finansowe polskich gazet drukowanych można się spodziewać, że zrobią wszystko, aby zwiększyć sprzedany nakład i nie będzie im straszny wścibski nos KNF, więc napiszą o Petrolu, tyle że bardzo starannie i z odpowiednią rezerwą. Z tego względu poczekam z take profit do jutra. Na koniec przestroga autorstwa petrolinvestu: Cytat:Informacje udostpniane w niniejszym komunikacie prasowym nie stanowi publicznego proponowania nabycia papierów wartociowych Spóki, nie stanowi oferty sprzeday ani zachty b zaproszenia do nabywania lub skadania zapisów na papiery wartociowe Spóki. adna z informacji zawartych w niniejszym komunikacie prasowym nie stanowi rekomendacji nabywania lub zbywania instrumentów finansowych w rozumieniu Rozporzdzenia Ministra Finansów z dnia 19 padziernika 2005 r. w sprawie informacji stanowicych rekomendacje dotyczce instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005, Nr 206, poz. 1715). W konsekwencji, informacje zawarte w niniejszym komunikacie prasowym nie mog stanowi podstawy jakiejkolwiek decyzji inwestycyjnej dotyczcej papierów wartociowych Spóki. Zarzd Spóki dokada naleytej starannoci aby wszelkie informacje przedstawione w niniejszym komunikacie prasowym byy prawdziwe i rzetelne, jednake ani Zarzd Spóki ani Spóka (ani aden z jej akcjonariuszy, czonków organów nadzorujcych czy te pracowników) nie ponosi odpowiedzialnoci za rzetelno ani prawdziwo informacji publicznie dostpnych zawartych w niniejszym komunikacie prasowym.
Edytowany: 8 marca 2011 10:11
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-02 Wpisów: 48
Wysłane:
8 marca 2011 10:27:33
Czyli jednym słowem puścili kolejną kaczkę za która nie chcą brać odpowiedzialności. Zgadzam się z kolegą co do tego że prawdopodobnie kurs będzie się powoli osuwał. Dokupi nie podadzą jakiś konkretów. I tak samo obawiam się ewentualnej kolejnej emisji. Bo jak wczytacie się w komunikat to już zaznaczają że będą teraz prowadzone prace inwestorskie aby zabezpieczyć magazynowanie ropy do której się dowiercą. Myślę że to jest już drobny sygnał że wyciągną rękę po kasę na te prace.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-30 Wpisów: 45
Wysłane:
8 marca 2011 11:40:07
Z racji chwili wolnego czasu chciałem zabawić się w DT.O ile na innych spółkach np skotan udawało sie zarobić to na petrolu za dużo emocji gwałtowne ruchy raz pojawia się 50k z lewej raz z prawej do tego obawa ze za chwile napędzi się lawina.
Umacnianie odwiertu ma potrwać jak piszą od 4-5 tyg teraz trzeba będzie obserwować czy to nie jest czas na załadowanie się przez osoby mające dostęp do informacji poufnych.
Przewiduje że ogłoszą pesymistyczny komunikat załadują akcje i odkryją karty o ile znajdą rope
Edytowany: 8 marca 2011 11:47
|
|
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
8 marca 2011 13:00:31
Pisanie tekstów, typu: to żadna wiadomość, w komunikacie nic nie ma, z czego się cieszycie? itd. itd. jest niedorzeczne. To jest pisanie na zasadzie, że PETROL ma podać info tylko , że jest ropa albo, ze jej nie ma i koniec. Co jest oczywiście śmieszne, gdyż w ten sposób, to od czasu jak zaczęto tę inwestycję nie powinno być żadnego komunikatu, bo po co ? Co śmieszne, gdy po styczniowy komunikacie zrobiła się cisza z komunikatami, też było źle, bo nic nie mówią. Jak pisałem, to niedorzeczne.
Co do komunikatu, to jest on oczywiście pozytywny - dlaczego ? piszą , że jest czego się spodziewali, że za kilka tygodni powinno się bardzo dużo wyjaśnić.
Co wnosi ten komunikat ? oczywiście nic, bo furtki są, jak zawsze (ale nie w Pterolu lecz w biznesie) pozostawiane i może z tego nic nie być. Ale póki info brzmi, że jest po ich myśli, a nie odwrotnie to jest jak najbardziej pozytywne i nikt tego nie może negować.
Pamiętajcie proszę o jednym, że w przypadku tej spółki, każdy komunikat, który coś rzeczywiście wniesie, odpowie nam na pytanie czy jest sukces czy jest bankructwo.
Każde informowanie jak najbardziej na bieżąco jest pożądane.
Co do wpisów, że to krętacze, że nie szukają w ogóle niczego tylko zarabiają na wahaniach itp.. osobiście dopóki nie usłyszę wyroku skazującego, bądź nie przedstawi ktokolwiek i gdziekolwiek dowodów przepuszczam przez palce... teorie spiskowe bawiły mnie 15 lat temu.
Pozdrawiam wszystkich i z wyrazami szacunku.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
8 marca 2011 13:56:09
@Denilson Mam nadzieję, że nie adresowałeś swojego"utworu" do tych, co Petrola kupowali w okolcach 600zł? A którzy na info Petrola patrzyli z mocniejszą wiarą, niż ci obecnie. Nie chciałbyś pewnie zostać "jeźdźcem bez głowy" będąc w konfrontacji z nimi?
|
|
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
8 marca 2011 19:03:04
@Tytan Rozumiem, że mój post nazwałaś celowo "utworem", by wyrazić swoją dezaprobatę dla niego - przez jego długość, czy przez tekst z którym się nie zgadzasz - nie każę nikomu spędzać czasu na czytaniu jego, ani nie oczekuję, żeby się każdy z nim zgadzał, nie wiem skąd Twoja złośliwość ?
A skierowany jest do wszystkich, bo uważam, że zawsze dobrze popatrzeć na czyjś pkt widzenia, czy się z nim zgadzamy czy nie, gdyż czasami może coś nam naświetlić lub pokazać nowe spojrzenie na dany temat. Dlatego też chciałem się podzielić swoimi przemyśleniami.
Pozdrawiam.
|
|
5 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 190
Wysłane:
8 marca 2011 20:35:56
Denilson jeśli jeszcze nie rozumiesz zagrywek spółek doktora K. to odsyłam cię do przeanalizowania ostatnich 2 lat z inwestycji w Biotonie , i nie patrz na wykresy lecz na infa oficjalne spółki i powiązane z tymi infami przepływy finansowe .Przeglądnij raporty i porównaj sprzedaż ze stratami jakie spółka ponosi ,może wówczas uwierzysz w spiskową teorie "wyleszczania "akcjonariuszy przez głównego dowodzącego DOKTORA K. Jak dla mnie jest on mistrzem ,trochę mnie boli że inne spółki idą w jego ślady!
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
9 marca 2011 03:52:21
Zmieniają się forumowe ksywy. Pojawiają się nowe twarze. Tylko petrol zdaje się nie zmienia  Zachęcam niedoświadczonych forumowiczów do odrobienia pracy domowej i przewalenia wątku od deski do deski. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
9 marca 2011 09:58:34
przy kursie: 8,30 zł
@Venom I chwała mu za to. Na dobrą sprawę taka spółka powinna na giełdzie istnieć, gdyż ze względu na fantastyczną płynność jest wspaniałym trenażerem praktycznie do wszystkiego oprócz inwestycji długoterminowych. Poza tym - hulaj dusza. Day trading, krótka sprzedaż, taktyka doskocz - przyp... - odskocz. Dla każdego coś miłego:)Nie wiem jak ty, ale ja będę po niej płakał rzewnie, bo drugiego takiego fenomenu to ja nie widzę. I zarobić można... Poza tym złagodniał znacznie. "Formacje Froga" już coraz słabsze. To już nie groźna, rycząca ropucha, jak w zeszłym roku, tylko żabcia niewielka. A ostatni wystrzał to wręcz jakaś rzekotka:) Ile można było wtopić? 10%? Cóż to jest na Rychu:)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 7
Wysłane:
9 marca 2011 10:53:33
irfy, mozesz nam przyblizyc,skad czerpiesz wiedze o krotkiej na petrolu? pozdrawiam!
|
|
1 Dołączył: 2009-08-17 Wpisów: 86
Wysłane:
9 marca 2011 11:05:13
Jest emisja  Scenariusz prawie domknięty (za mała emisja w stosunku do sprzedaży z lutego). Może jeszcze jedna, nieco większa w kwietniu i systematyczne zwiększanie udziałów będzie faktem.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
9 marca 2011 12:16:55
" a) żądanie przeniesienia na Prokom liczby akcji, która odpowiada ilorazowi (i) kwoty wierzytelności przysługującej Prokom wobec Petrolinvest z tytułu zaliczki na poczet prowizji za ustanowienie i utrzymywanie zabezpieczeń kredytu, naliczonej do dnia 7 marca 2011 roku w wysokości 11.337.151,37 zł, kwoty wierzytelności handlowych w wysokości 2.527.255,62 zł naliczonych do dnia 31 grudnia 2010 roku oraz kwoty wierzytelności, jaka przysługuje Prokom wobec Petrolinvest z tytułu umowy z dnia 3 lutego 2011 roku o odpłatne poręczenie w wysokości 239.075,34 zł oraz (ii) ceny emisyjnej równej 10,00 złotych; b) wezwanie do zaoferowania Prokom, w terminie 5 dni od dnia 8 marca 2011 roku, 1.410.348 akcji zwykłych na okaziciela Spółki, po cenie emisyjnej równej 10,00 zł za jedną akcję Spółki, to jest za łączną kwotę 14.103.480 zł. " [zrodlo www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...Wg mnie te akcje moga posluzyc do dalszego zdobywania kapitalu dla PetrolInvest. Niestety nie wnosza zbytnio duzo do spolki, Natomiast pierwsza emisja "Zarząd PETROLINVEST S.A. ("Spółka") informuje, że w związku z otrzymaną w dniu 3 marca 2011 roku od Prokom Investments S.A. ("Prokom") wpłatą gotówkową w wysokości 10.000.000 złotych, dokonaną tytułem realizacji umowy o pozyskanie finansowania zawartej pomiędzy Spółką a Prokom w dniu 20 marca 2009 roku, o której Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 33/2009, zmienionej aneksem z dnia 31 grudnia 2010 roku, o którym Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 1/2011 ("Umowa o Pozyskanie Finansowania"), Spółka otrzymała w dniu 8 marca 2011 roku od Prokom jako podmiotu, dokonującego bezpośredniej inwestycji kapitałowej w akcje Spółki: (i) żądanie przeniesienia na Prokom liczby akcji, która odpowiada ilorazowi kwoty bezpośredniej inwestycji kapitałowej w akcje Spółki w wysokości 10.000.000 złotych dokonanej przez Prokom oraz ceny emisyjnej równej 10,00 złotych, oraz (ii) wezwanie do zaoferowania Prokom 1.000.000 akcji zwykłych na okaziciela Spółki, po cenie emisyjnej równej 10,00 zł za jedną akcję, to jest za łączną kwotę 10.000.000 złotych."
Przyszluzy sie firmie ze wzgledu na wniesienie kapitalu. Ja natomiat bede teraz wyczekiwal informacji czy czasem Prokom nie pozbyl sie czesci z tych akcji w okresie wzrostow 05-09.03 Pojawienie sie tej informacji moze miec znaczacy wplyw na kurs Co do samego finansowania, jest nie mal pewne ze PetrolInvest bedzie je pozyskiwal od Prokom - Prokom zbyt wiele zainwestowal aby teraz sie wycofac. Niestety Prokom czesto pozyskuje kapital odsprzedajac posiadane akcje PetrolInvesta - co obrazuje kurs spolki.
Edytowany: 9 marca 2011 12:26
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
9 marca 2011 14:13:16
Irfy, strategia godna osiedlowego rzezimieszka, ale wiem, że ją lubisz. Pewnie dlatego tak się Ciebie boją, podobno pasuje do twojej aparycji  Ja omijam OIL szerokim łukiem, bo nie identyfikuje się z tymi zaleceniami  Jednak śledzę wątek czysto edukacyjnie. Musze przyznać, że dość ciekawie się kształtuje sytuacja na spółce w ostatnim czasie. Jak mają znaleźć ropę to teraz albo nigdy. Ja jednak nie zainwestuję żadnych środków i sądzę, że inwestowanie tutaj więcej jak 10% to czyste szaleństwo. Rychu całkowicie stracił zaufanie w moich oczach. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
9 marca 2011 15:08:46
konsument napisał(a):irfy, mozesz nam przyblizyc,skad czerpiesz wiedze o krotkiej na petrolu? pozdrawiam! Z tego co wiem, shorty robiły tutaj fundusze, takie jak GEM, czy dziwaczne cypryjskie podmioty, jakieś Nihonswi, czy coś w tym stylu. Co do wiedzy - transakcje KS są uwidocznione na stronie GPW. @Venom Ja gram dwudziestoma procentami. Ale stopy mam naprawdę opresyjne, bo jak sam zauważyłeś - Rychu ma wiarygodność psa burego. A strategia dobra, jak każda inna. W Oilu fascynuje mnie przede wszystkim naprawdę fantastyczna płynność i obroty, dzięki którym ktoś taki jak ja, wywalając pekacem może liczyć na to, że akcje zostaną sprzedane za cenę zbliżoną do oczekiwanej, a także mieć pewność, że nie zwalę kursu. Pamiętam, jak wycofywałem się ze Zremba i powiem tak - nigdy więcej:)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 7
Wysłane:
9 marca 2011 17:53:15
dzieki,znam to zrodlo i ilekroc tam zagladam to na petrolu nic nie ma.widziales cos tam kiedys?pozdrawiam!
|
|
0 Dołączył: 2009-08-11 Wpisów: 444
Wysłane:
9 marca 2011 22:09:18
Ciekawe czy nowe akcje będą sypane w rynek , ostatnio jak było wprowadzenie była podbitka. Czy tym razem może być podobnie ?
|
|
7 Dołączył: 2010-08-26 Wpisów: 278
Wysłane:
9 marca 2011 23:22:36
v3nom napisał(a):Zachęcam niedoświadczonych forumowiczów do odrobienia pracy domowej Co Ty z ta praca domowa ciagle? Nauczyciel jakis, czy co? Myslalem ze mlody jestes ;-p Ja mlody juz nie, ale do dzis mam uraz do "prac domowych". Uczenie sie ruskich spiewanek czy wierszykow. Okropny shit, bo pod przymusem. Zmien retoryke, bo zly klimat ma obecna.
|
|
7 Dołączył: 2010-08-26 Wpisów: 278
Wysłane:
9 marca 2011 23:29:55
irfy napisał(a):Ja gram dwudziestoma procentami. Portfela? Na Oilu? Niech Cie wiec matkaboska chroni, czy co tam. Lo boze. Ja mam 1% portfela w tym, i tak patrze jak ze mnie durnia robia. I tylko, obserwujac bez emocji, ucze sie praktyki spekulacji, wiecej mi daje to niz Van Tharp czy Komar. Polecam to. ;->
Edytowany: 9 marca 2011 23:31
|
|