PARTNER SERWISU
zgejbrtt
1 2 3

Japonia i zniszczenia

kubadam
0
Wpisów: 3
Wysłane: 15 marca 2011 19:27:55
Czy istnieje jakaś lista zniszczeń? Które firmy ucierpiały i jakich fabryk już nie ma? Czego produkcja zostanie wstrzymana lub przeniesiona?

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 15 marca 2011 20:22:07
Mnie bardziej interesuje wpływ tych zdarzeń na naszą giełdę. Dzisiaj wyraźny wpływ widoczny na indeksach. Z opinii analityków rzekomo wpływu mocniejszego ma nie być. Ale wiadomo jak to bywa z analitykami..

Co do strat to wczoraj wstępne szacowania wyniosły 170 mld dolarów.

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 15 marca 2011 22:15:29
spójrzcie na to trzeźwym okiem. globalizacja globalizacją ale to szansa dla firm z innych czesci globu w tym dla producentów z Polski (zamienniki elementów itd).

ubik
0
Wpisów: 9
Wysłane: 16 marca 2011 14:06:26
podobno awaria elektrowni atomowej w Japonii wywołała wzrost wycen spółek zajmujących się energią odnawialną na świecie, z uwagi na spodziewane przyspieszenie projektów dotyczących tej energii. Które spółki na naszej giełdzie mogły by zyskać na tym trendzie?

The Winner
0
Wpisów: 167
Wysłane: 16 marca 2011 14:10:42
PEP, BBI Zeneris na rynku głównym oraz Photon Energy na New Connect.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 16 marca 2011 15:17:48
ubik napisał(a):
podobno awaria elektrowni atomowej w Japonii wywołała wzrost wycen spółek zajmujących się energią odnawialną na świecie, z uwagi na spodziewane przyspieszenie projektów dotyczących tej energii. Które spółki na naszej giełdzie mogły by zyskać na tym trendzie?

Nie wiem jak długo potrwa ta hossa, ale niektóre spółki z tej branży są tanie. Kupiłem jakiś czas temu spekulacyjnie akcje spółki CONERGY i wczoraj przeżyłem szok.. takiego runu na akcje nie widziałem od dawna.. na gpw nie analizowałem spółek z tego sektora ze względu na płynność i marginalne znaczenie, ale może być jakiś ruch pod ten trend imo..Think

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 16 marca 2011 16:38:55
Śledzę blog Routersie dot. sytuacji w Japonii. Zostały podane informacje:

Cytat:
EU energy chief says Japan reactor "out of control"

uk.reuters.com/article/2011/03...
Klika się i sprzedaje ;-)

doncarlos
0
Wysłane: 16 marca 2011 16:55:57
Sytuację w Japonii widzę w bardzo czarnych barwach. Japończycy w pewnym sensie są sami sobie winni katastrofy w elektrowni i co gorsza nie są w stanie opanować sytuacji i mam wrażenie, że szanse na jej opanowanie są chwilowo mizerne a jedyna nadzieja, że nie będzie gorzej i uda się przynajmniej ustabilizować sytuację. Usunięcie szkód potrwa lata. Ktoś prognozował Nikkei na 7000 pkt.. moim zdaniem w dłuższej perspektywie może być nawet niżej..
Na obecna chwilę widać, że sytuacja jest całkowicie poza kontrolą.
Giełdy zagraniczne są stosunkowo wysoko, jedyny plus to zapowiedź utrzymania drukarki zielonego na wysokich obrotach i niskich stóp, co powinno teoretycznie utrzymać hossę przez kilka miesięcy, ale na razie rynki muszą się wykrwawić zanim powrócą wzrosty..

Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..

v3nom
0
Wysłane: 16 marca 2011 17:27:34
Wczoraj wieczorem wydawało mi się, że sytuacja jest już ustabilizowana, chociaż nie miałem ku temu w zasadzie powodów. Pewnie dlatego, że polegałem na pismakach z gazety, a nie na świeżym info z Reutersa. Dzisiejszy dzień jednak pokazał, że bliżej tam do katastrofy na miarę Czarnobyla niż opanowania sytuacji.

Nadal uważam EA za bezpieczną, ale jednocześnie jestem mocno zawiedziony tym, że nawaliły wszystkie systemy chłodzenia na raz. Choć sama elektrownia przetrwała trzęsienie ziemi, nie dała rady tsunami. Dlaczego więc postawili ją niemalże na plaży? d'oh!

Trudno się nie zgodzić z przedstawicielem rosyjskiej energetyki, który powiedział wcześniej, że sytuacja rozwija się wedle najgorszego scenariusza (cytat do znalezienia na Reuters).

v3nom
0
Wysłane: 16 marca 2011 17:41:19
Z drugiej strony nie można tracić nadziei Angel

Z tego co pisali na Reutersie, Fukushima 50 już są bohaterami narodowymi. Tak naprawdę to 180 osób pracujących na trzy zmiany i walczących z przegrzanymi rdzeniami. Jeśli zdołają na trwałe schłodzić wszystkie reaktory, to będą nosić ich na rękach do końca życia Angel

Rozmawiałem dzisiaj rano ze znajomą w Tokio. Muszę powiedzieć, że są bardzo zdeterminowani i nie załamują rąk!
Edytowany: 16 marca 2011 17:41

doncarlos
0
Wysłane: 16 marca 2011 17:59:27
Tragicznie to zabrzmiało.."do końca życia"..

Ja jestem dość mocno zirytowany, nie owijając w bawełnę wkurzony.. że decydenci zawsze przypominają sobie o problemach, gdy jest już za późno.. ta elektrownia miała podobno funkcjonować max 30 lat tj. max do 2001 roku.. w 2001 przedłużono pozwolenie na kolejne 10 lat.. do lutego 2011 a w tym roku o kolejne 10 lat.. i tak robili by w nieskończoność, gdyby nie ta katastrofa a teraz nagle wszyscy sobie przypomnieli, że mamy zabytkowe elektrownie, które już dawno powinny zostać wyłączone..

Nie wydaje się wam, że ta katastrofa jest podobna do wybuchu na platformie BP..? Jest jeden wspólny mianownik - prywatna spółka zarządzająca, myśląca tylko o maksymalizacji zysku.. a w momencie katastrofy okazuje się, że nic nie działa.. czy decydenci wyciągną z tej katastrofy właściwe wnioski.. obawiam się, że nie..

Mam nadzieję, że się mylę, ale widać, że sytuacja wszystkich przerosła.. jak się zrealizuje najgorszy scenariusz to Lehman Brothers i kryzys z lat 30 to tylko drobne korekty..
Czy przesadzam z pesymizmem?

v3nom
0
Wysłane: 16 marca 2011 18:15:51
Doncarlos, słuszna uwaga. Z zabezpieczeniami jest tak, że można zabezpieczyć się przed tym co się przewidzi. Ale wieksze niz zwykle tsunami było do przewidzenia, bo zdarzały się takowe.

Wrzucam linka do PDFa z tabelką podsumowującą stan elektrowni:
www.jaif.or.jp/english/news_im...

Zdaje się, że teraz walka toczy się głównie o pojemniki na zużyte paliwo w trójce i czwórce. Bo nie sa one tak opancerzone jak główne reaktory.

v3nom
0
Wysłane: 17 marca 2011 11:57:24
Wszyscy skupili się na elektrowni i skażeniu (nadal znikomym dla cywili). Ale ogrom tragedii jest porażający. Wczoraj przejrzałem sporo świeżych zdjęć na Reutersie i skala zniszczeń jest po prostu szokująca! Statki na budynkach, powywracane budynki w pod wodą. Wszędzie porozrzucane samochody i stosy desek. Domy rozbite dosłownie na części pierwsze... Wszystko co nie było z betonu i stali zostało zmyte lub kompletnie zniszczone.

Cały czas jest chyba zaginionych 7k osób. Większość z nich pewnie nie żyje. Oficjalnie chyba 3,5k zabitych...

Jaki scenariusz jest bardziej prawdopodobny: odbudowa i wyjście z deflacji czy pogrążenie się w kryzysie?

EDIT: Reuters w ogóle odwala mistrzowską robotę z tym blogiem live! To nie to samo co chociażby pismaki z Gazety, którzy albo wala jakieś dramatyczne teksty rodem z kryminałów, albo piszą niemerytorycznie do bólu i z błędami... Na palcach jednej reki można policzyć naprawdę rzetelne artykuły dot. Japonii napisane w ost. czasie.
Edytowany: 17 marca 2011 12:01

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 17 marca 2011 12:00:23
Oficjalnie nie żyje ponad 5 tysięcy ludzi. Poszukują jeszcze bardzo wielu...

Mnie najbardziej zszokowała kobieta, która stała na jakimś gruzowisku i szukała... swojego domu. Dziwiła się że nie może go znaleźć, bo "przecież był duży". To pokazuje siłę żywiołu.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

doncarlos
0
Wysłane: 17 marca 2011 13:07:22
v3nom napisał(a):

EDIT: Reuters w ogóle odwala mistrzowską robotę z tym blogiem live! To nie to samo co chociażby pismaki z Gazety, którzy albo wala jakieś dramatyczne teksty rodem z kryminałów, albo piszą niemerytorycznie do bólu i z błędami... Na palcach jednej reki można policzyć naprawdę rzetelne artykuły dot. Japonii napisane w ost. czasie.

Wrzuciłbyś linka do tego bloga.

ps ja lukam trochę na niemieckie portale (poza bildem:))

v3nom
0
Wysłane: 17 marca 2011 13:17:27
live.reuters.com/Event/Japan_e...

Myślałem, że gdzieś wcześniej wklejałem Angel

doncarlos
0
Wysłane: 17 marca 2011 13:32:31
Dzięki, jak było gdzieś wcześniej to musiałem przeoczyć.

szwaby mają też w miarę aktualne infa..
www.focus.de/panorama/welt/tsu...

v3nom
0
Wysłane: 17 marca 2011 13:51:31
Podobno w Niemczech na początku awarii pisano: spokojnie, spokojnie, to nic groźnego, oni mają ten sam typ reaktora co my Angel

doncarlos
0
Wysłane: 17 marca 2011 13:55:15
Niemcy już spanikowali i wyłączają wszystkie zabytkowe reaktory.. w dłuższym terminie dobra decyzja, ale wpłynie niestety na podwyżki cen prądu..

v3nom
0
Wysłane: 17 marca 2011 17:21:10
To jest dobre ludzie są nienormalni. Kompletni brak wiedzy podszyty paniką. Zamiast jodku potasu za 400E kupili by sobie na allegro licznik GM, jak nie mają co robić z pieniędzmi. Zaraz, a może dozymetry także idą jak ciepłe bułeczki? ;-) Od dzisiaj w Polsce powinien wisieć jeden obok krzyża w każdym domu Angel W myśl zasady: módl się do Boga, ale wiosłuj do brzegu Angel

Cytat:
Seria wybuchów i pożarów na terenie japońskiej elektrowni atomowej Fukushima na nowo rozbudziła strach przed energią atomową. Jodek potasu, sól i płyn Lugola - błyskawicznie znikają ze sklepowych półek w krajach, które od Japonii dzielą tysiące kilometrów. Strach przed "skażoną chmurą" dotarł nawet do Polski, choć eksperci zapewniają, że radioaktywny opad nie będzie groźny nawet w Tokio. Oto najciekawsze skutki "atomowej paniki":

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,92...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,439 sek.

zmiygxfm
cbophojn
htvelfpp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ejlvfghj
xpoaqmdg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat