PARTNER SERWISU
fnzzdcgz
30 31 32 33 34
irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 1 marca 2011 19:36:18 przy kursie: 3,25 zł
Hmm... Zerknąłem tu przez sentyment i natrafiłem na raport, podobno za 4. kwartał, ale wyglądający jak roczny. Z początku myślałem, że ktoś się pomylił i wkleił kwartalny raport Jago, bo 10 milionów straty raczej tam by pasowało, ale nie. Jak byk stoi - Zremb Chojnice. Ciekawe, skąd teraz taka wtopa? Znów im coś przerdzewiało? A przychody jakie! Aż strach pomyśleć co będzie, jak jeszcze je zwiększą:) No nic, może ktoś z załogi forum skomentuje to epitafium w bardziej fachowy sposób:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 1 marca 2011 20:11:54 przy kursie: 3,25 zł
@Irfy
Kurczę,ten raport to jakaś KATASTROFA...!
Zawsze bylismy krytyczni wobec tej "spółki",choć mielilismy ją w portfelach wielokrotnie,ale aż takiej beznadziei się tutaj nie spodziewałem....cyclops_ani
Teraz nie dziwię się czemu nawet Jago wywalało te akcje. Można pogratulować prezesowi Zremba-znał finanse swojej firmy,a tak drogo kupował akcje...violent1
Zremb niestety tonie razem ze swoimi kontenerami...salute
Edytowany: 1 marca 2011 20:12

daniel23651
0
Wpisów: 250
Wysłane: 2 marca 2011 07:16:47 przy kursie: 3,25 zł
Zastanawiający był duży wzrost wolumenu ostatnimi czasy. Było pewne że coś wisi w powietrzu tylko nie wiadomo czy ktoś skupuje czy pozbywa się tzw. papierka ( czytaj śmiecia). Po rozczarowującym raporcie wszystko się wyjaśniło ktoś chciał zdążyć przed publikacja wyrzucając swój cenny walor w rynek.

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 2 marca 2011 08:36:59 przy kursie: 3,25 zł
Omówienie sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej Zremb za IV kwartał 2010

Jeżeli ktoś czekał na jakiekolwiek pozytywne informacje wypływające z sprawozdania za IV kwartał Grupy Zremb musiał się srodze rozczarować. Przedstawione wyniki delikatnie mówiąc bardzo słabe, co gorsza nawet nie widać światełka w tunelu. Prowadzona polityka budowania grupy zupełnie dla mnie niezrozumiała. Proces akwizycji prowadzony bez żadnej logiki, nietrafione inwestycje spowodowały, iż spółka wygenerowała straty na wszystkich poziomach RZiS.

Sprawozdanie zawiera 66 stron, ale tak naprawdę nie wiele wnosi do obrazu spółki. Brak w nim jasnego tłumaczenia powodu tak słabych wyników, dodatkowo nie ma żadnych informacji w jaki sposób zarząd planuje zmienić obecną sytuację - jedno słowo klucz „restrukturyzacja” tutaj już nie wystarcza. Wiele transakcji w mojej ocenie jest mało przejrzystych, np. zmiany w kapitałach własnych, powodują one , iż mam spore wątpliwości ostatecznych wyników generowanych przez spółkę – audyt jeszcze przed nimi.

Na początku analiza przychodów, tutaj dynamiczny wzrost w porównaniu do poprzedniego roku. Jest to głównie wynikiem odradzającego się popytowi na kontenery oraz przychodom generowanym przez Hemex Budownictwo, który notabene został zakupiony w 2009 w celu poszerzenia obszaru działalności grupy – w tym roku wyniki tej spółki są skonsolidowane przez 12 miesięcy. Niestety wzrost przychodów zupełnie nie przełożył się na rentowność. Grupa Zremb generuje straty na wszystkich poziomach rachunku wyników i strat. Ciężko tutaj mówić, kto jest ich głównym winowajcą, bo tak naprawdę prawie wszystkie spółki są nierentowne. Zremb S.A. musiał zrobić odpis aktualizujący na należności od Stoczni Tczew, Hemex w związku z upadłością drugiego współwłaściciela nie był wstanie zrealizować prac budowlanych, przez co nie otrzymał całego wynagrodzenia za roboty. Więcej chyba nie trzeba pisać …

W bilansie jedna rzecz zwraca uwagę, pozycja kapitałów własnych w porównaniu do 2009 spadła tylko o 1,5 MPLN, przy stratach prawe na poziomie 10 MPLN? Jak to możliwe? Rozliczenie dla mnie zupełnie jasne, w sprawozdaniu jest informacja o korekcie błędu podstawowego, ale nie do końca można to przyporządkować. Cash flow pokazuje tak naprawdę jak wygląda każda spółka, w tym wypadku również się nie myli. Ujemne przepływy na działalności operacyjnej, w IV kwartale dziura w przepływach musiała być pokryta przez kredyt w Aliorze.

Podsumowując, bardzo słaby rok Zrembu. Sprawozdanie za IV kwartał dla mnie mało przejrzyste, wyniki tragiczne, trend negatywny. Rating na naszym portalu od początku roku spadł z A- na CCC+, to mówi wszystko. Wyceny dochodowe nie mają sensu, gdyż spółka generuje straty, C/WK poniżej jeden ale tak naprawdę tutaj są spore wątpliwości wysokości kapitałów. Jakby tego było mało to jeszcze Jago systematycznie wyprzedaje cały pakiet posiadanych akcji Zrembu. Pozostaje tylko czekać na lepsze czasy dla spółki

www.stockwatch.pl/gpw/zremb,wy...

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

flatron2
0
Wpisów: 7
Wysłane: 9 marca 2011 21:07:07 przy kursie: 2,80 zł
Mowiłem ,że jak pojawi sie piatka z przodu to bedzie warto sie zainteresowac, ale teraz juz sam nie wiem, no i oczywiscie jeszcz chyba 3 miliony akcji ma S1, ciekawe tylko gdzie sie zakonczy ten rajd, 4 czy 3 z przodu, no to czekamy i obserwujemy, byle sie tylko nie spoźnic.

pop
pop
0
Wysłane: 9 marca 2011 21:12:11 przy kursie: 2,80 zł
Cytat:
Mowiłem ,że jak pojawi sie piatka z przodu to bedzie warto sie zainteresowac

No co Ty...?
A z jakiego powodu? Dlatego,że spadło,czy tak z pasjansa wychodzi,bo chyba nie z wykresu,czy AF...?Think

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 9 marca 2011 21:17:44 przy kursie: 2,80 zł
jak chce lapac spadajacy noz, to przeciez nikt nie ma prawa mu tego zabronic. zreszta, inwestycja w edukacje to najlepsza inwestycja blackeye
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

flatron2
0
Wpisów: 7
Wysłane: 9 marca 2011 23:13:42 przy kursie: 2,80 zł
tej pasjans a kiedy chcesz sie interesowac jak spadnie i sie ten noz odbije konkretnie, kazdy trend nie jest wieczny, wyniki porazka do tego JAGO, S1 i inni sie pozbywają ale ktos to kupuje , nie mowiac juz o prezesie który przez dluzszy czas kupowal co pare dni akcji za 20tys i to znacznie drozej, i troche tego skupił, to co nie wiedzial jaki bedzie raport i nie wie jaka jest przyszlosc dla jego firmy, czy byla to tylko przykrywka, moze ktos ma jakies informacje lub przypuszczenia to niech sie podzieli,

pop
pop
0
Wysłane: 10 marca 2011 00:01:20 przy kursie: 2,80 zł
Cytat:
nie mowiac juz o prezesie który przez dluzszy czas kupowal co pare dni akcji za 20tys i to znacznie drozej, i troche tego skupił, to co nie wiedzial jaki bedzie raport i nie wie jaka jest przyszlosc dla jego firmy,

A skoro prezesso kupował spore pakiety np. po 90gr,to jak sądzisz-zrobił mądrze,czy głupio...Think

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 10 marca 2011 01:15:53 przy kursie: 2,80 zł
flatron2 napisał(a):
tej pasjans a kiedy chcesz sie interesowac jak spadnie i sie ten noz odbije konkretnie, kazdy trend nie jest wieczny, wyniki porazka do tego JAGO, S1 i inni sie pozbywają ale ktos to kupuje , nie mowiac juz o prezesie który przez dluzszy czas kupowal co pare dni akcji za 20tys i to znacznie drozej, i troche tego skupił, to co nie wiedzial jaki bedzie raport i nie wie jaka jest przyszlosc dla jego firmy, czy byla to tylko przykrywka, moze ktos ma jakies informacje lub przypuszczenia to niech sie podzieli,

Na pytanie, "kiedy chcesz się interesować" odpowiedź jest prosta. Przy obecnym układzie - nigdy. Gdyż trendy faktycznie nie są wieczne. Czasami po prostu kończą się na groszakach i opuszczeniu kurtyny, co przydarzyło się tu już wielu spółkom. Niedługo na ten przykład opuści nas Techmex, a perła z niego była taka, że ho ho. A że ktoś kupuje? No jasne, że kupują. Tacy, którzy liczą, że odbije te 3-6%, wtedy wywalą i zapomną o sprawie. A jak nie odbija, to sprzedają po kosztach, albo małą stratą (jeśli mają trochę oleju w głowie) lub kiszą, żeby sobie do trumien powsadzać. Co do prezesa - to człowiek majętny. I go na taką rozrzutność po prostu stać. Może traktuje to jako inwestycję w reputację "uczciwego prezesa", który na dodatek wierzy w swoje umiejętności? Wszak wszystkie dziwaczne posunięcia z ostatniego roku on, swoim nazwiskiem, firmował. Może nie chciał, żeby ktoś powiedział później "No tak, pobawił się, doprowadził "kwitnącą" firmę do ruiny a teraz zwiał". Czy ktokolwiek poważny zatrudniłby go po czymś takim na stanowisku kierowniczym?
Podsumowując - Zremb to nie Oil, ani spółka produkująca dobra niematerialne, takie jak gry komputerowe. Tu nie ma żadnych "tajnych" projektów.Jest za to kolosalna strata, w wysokości połowy wartości całego tego cyrku, kredyt bankowy, który trzeba za coś spłacać, bardak na wszystkich poziomach i całkowity brak rentowności. Tu po prostu nie ma pod co rosnąć i długo nie będzie, bo wszystkie zyski (jeśli takowe się pojawią) pójdą z miejsca na obsługę zobowiązań. A po co kupować akcje firmy, która realnie zarabia tyle co nic, nie stać jej na dywidendę, ani nawet dyskonto w cenie akcji? Trzymaj się z daleka, ot co:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

pop
pop
0
Wysłane: 20 marca 2011 15:33:01 przy kursie: 2,75 zł
pop napisał(a):
Joker napisał(a):
Obracałem, obracałem i przed wynikami oraz Henczke zostałem z walorami średnio po 1,21 zł.
Często porównywałem do ElektromontażuWarszawa, jednak rynek wówczas był nieco inny więc i okres do dynamicznego wyjścia w górę uległ skróceniu.
Na obecnych poziomach ciężko prognozować, wszystkie potencjalne punkty odwrotu o jakich piszecie były kreślone gdy na Zrembie kurs podbijało się kilkudziesięcioma sztukami. Obecną płynność pozazdrościłaby niejedna spółka. Tylko przy takim rynku jak dzisiejszy jest to duże zagrożenie.

Decyzję co robić dalej podejmę po sfinalizowaniu umowy z Henczke. Chyba że do tej pory 0,90 zaliczymy to zapewne się skuszę.

Żadnych SL nie ustawiam, inwestycje nielewarowana, poczekam na rozwój sytuacji.
Bije się w pierś, bo nie tak miało być.

Nie martw się Joker,jesli to co widzę-to jest głowa z ramionami,to jest jeszcze szansa na ruch powrotny do linii szyi.Zasięg wynikający z formacji wydaje się niewiarygodny,że aż tak nisko,ale życie nauczyło mnie,że na gieldzie WSZYSTKO MOŻLIWE!Na wielu spółkach zobaczyłem poziomy,których nigdy bym się nie spodziewal...

Tak sobie przeglądam wątek i faktycznie spółka spadła na takie poziomy,że nawet ja naczelny sceptyk do spółki z Irfym,nie spodziewaliśmy się aż takich cen...3some
Co prawda od tego postu handlowałem Zrembiastym jeszcze ze 20-25 razy,ale szczęście w nieszczęściu,że na krótko,bo inaczej też bym tonął jak kontener w Tczewie d'oh!
Ale skoro tak wielkie potęgi kiedyś poupadały, jak np. Universal,czy Elektrim (Bioton też mocno się chwieje), to i mniejsze spółki też nie mogą być spokojne jeśli wyniki mają niewesołe...

Pinki
0
Wpisów: 252
Wysłane: 21 marca 2011 14:39:21 przy kursie: 2,60 zł
ZREMB-CHOJNICE SA zawarcie znaczącej umowy

18.03. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 64/2011

Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. ( Emitent ) informuje, że w dniu dzisiejszym tj. 18 marca 2011 roku otrzymał zawiadomienie od Zarządu Spółki zależnej od Emitenta tj. od Navimor- Invest S.A. o następującej treści:
"Informujemy, że w dniu 04.03.2011r. konsorcjum firm: "HYDROBUDOWA GDAŃSK" S.A. z siedzibą w Gdańsku i "Navimor-Invest" S.A. z siedzibą w Gdańsku, podpisało umowę wykonawczą na realizację prac dla zadania inwestycyjnego:
"Wykonanie remontu pomostu przydokowego przy Nabrzeżu Stoczniowców w Porcie Gdynia"
Inwestorem jest: Stocznia Remontowa Nauta S.A.
Całkowita wartość realizowanych prac wynosi: 19 250 000,00 zł netto ( słownie: dziewiętnaście milionów dwieście pięćdziesiąt tysięcy złotych 00/100).
Termin realizacji prac: w ciągu dwunastu miesięcy od dnia rozpoczęcia robót ( tj. około 14.03.2012r.)
Kary pieniężne przewidywane umową:
1)za zwłokę w wykonaniu przedmiotu umowy w wysokości 0,03 % wynagrodzenia netto za przedmiot umowy, za każdy dzień zwłoki,
2)za zwłokę w usunięciu wad stwierdzonych przy odbiorze lub w okresie gwarancji rękojmi w wysokości 0,03% wartości netto elementu, w którym wystąpiła wada, za każdy dzień zwłoki
3)w przypadku odstąpienia od umowy, Strona z przyczyn której doszło do odstąpienia od umowy, zapłaci drugiej stronie, karę umowną w wysokości 10% wynagrodzenia netto za przedmiot umowy.
Umowa ta spełnia kryterium umowy znaczącej zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 3 - Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

kom espi abs

Pinki
0
Wysłane: 21 marca 2011 14:40:40 przy kursie: 2,60 zł
ZREMB-CHOJNICE S.A.

Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. ( "Spółka" ) informuje, iż w dniu dzisiejszym tj. 21 marca 2011 roku otrzymał informację od spółki zależnej Hemex Budownictwo Sp. z o.o. ( "Hemex" ) o podpisaniu w dniu 18 marca 2011 roku przez Hemex listu intencyjnego z firmą Kamienica Średzka Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu. Celem listu jest zawarcie umowy na budowę budynku wielorodzinnego o powierzchni około 1400 m² pow. użytkowej mieszkań we Wrocławiu. Planowany czas realizacji inwestycji wynosi 16 miesięcy.

pop
pop
0
Wysłane: 21 marca 2011 15:18:43 przy kursie: 2,60 zł
No tak,ale reakcja na newsa tylko chwilowa,trochę akcji nawet podebrano,po czym jedno potężne zlecenie zwala kurs na -7%...d'oh!
Ktoś tu od pewnego czasu sypie ogromnymi ilościami akcji i żadne komunikaty o kontraktach itp. po prostu nie chcą ruszyć kursem...Zresztą kontraktów tu zawsze było sporo,tylko co z tego , jak potem wynik ujemny...

Pinki
0
Wysłane: 21 marca 2011 16:11:48 przy kursie: 2,60 zł
każdy interpretuje po swojemu, być może złe wiadomości są już w cenie i wreszcie musi przyjść odreagowanie spadków

pop
pop
0
Wysłane: 21 marca 2011 16:24:38 przy kursie: 2,60 zł
Ale co tu innego interpretować...?
Ani AT , ani AF wysłały żadnego sygnału odwrócenia trendu. Kijem Wisły nie zawrócisz, jakkolwiek byś machał...3some

Pinki
0
Wysłane: 21 marca 2011 17:13:21 przy kursie: 2,60 zł
dzisiaj mamy całkiem przyzwoite obroty, bynajmniej nie kupowałem po 1 zł czy wyżej więc ewentualne chybione wejście nie będzie mam nadzieje zbyt bolesne, czasem warto kupować jak się krew leje thumbright

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 21 marca 2011 17:14:34 przy kursie: 2,60 zł
@pop - co do technicznego obrazu bym się nie zgodził do końca. Wolumen jest tym razem spory (drugi w historii?).
Ogółem spółka fatalna, nie mam pojęcia jakim cudem przetrwała bessę bez większych spadków...

Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

pop
pop
0
Wysłane: 21 marca 2011 17:20:56 przy kursie: 2,60 zł
Z wolumenem-zgoda,jest ogromny,tylko czemu wg Ciebie jest to pozytywne info,skoro w razie zamknięcia chociażby na 0,52 doszłoby do wyłamania na dużym obrocie poprzedniego minimum close,które było na 0,53...?Think
Przecież to byłby bardzo negatywny sygnał,ale jesli coś widzisz innego,to próbuj mnie przekonać,cenię sobie Twoje spostrzeżenia...3some

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 21 marca 2011 17:25:23 przy kursie: 2,60 zł
ciekawe czy będzie echo z dzisiaj - w postaci kolejnej czarnej świeczki puke_l
[ to nadal jago tak sypie ? ]
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE zremb

30 31 32 33 34

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,193 sek.

lqpjnkyr
vbgaqmfc
mulqwzip
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxrbgvqb
ibkpkwcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat