PARTNER SERWISU
egmsanrv
1 2 3 4 5
tpk
tpk
0
Wpisów: 33
Wysłane: 23 marca 2011 15:41:00 przy kursie: 0,29 zł
Panocki! jak to w koncu jest z tym coloritem? Mial zysk czy strate?

na jednym portalu pisza zysk:
Cytat:
Polcolorit miał 11,79 mln zł zysku netto w 2010 r.

forsal.pl

na drugim strata:
Cytat:
Polcolorit, producent płytek ceramicznych, który miał w 2010 rok 11,8 mln zł straty netto, w 2011 roku planuje uzyskać rentowność i umocnić pozycję rynkową.

money.pl
Edytowany: 23 marca 2011 15:41

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 23 marca 2011 15:45:43 przy kursie: 0,29 zł
Ja tu: GPWInfoStrefa widzę minus jedenaście.

Nieładny ten raport. I myślę, że nie tędy droga.
Edytowany: 23 marca 2011 15:55

radekjezu
0
Wpisów: 16
Wysłane: 5 maja 2011 21:19:02 przy kursie: 0,36 zł
Witam
Od dłuższego czasu obserwuję zachowanie kursu akcji Polcolorit. Stosując swoja stara zasadę "poczekam , popatrzę wtedy prędzej zyskam niż stracę" czytałem raporty i starałem się zgłębić wiedzę na temat tej spółki.
Już w zeszłym roku na magazynach zalegało towaru za około 30 mln. Stale kurczył się rynek zbytu, a działania mające na celu zwiększenie udziału w rynku Polskim były tak samo nieudane jak próby ekspansji na rynki wschodnich sąsiadów i rynki dalekiego wschodu.
Cóż po SŁUSZNEJ decyzji o redukcji kosztów i tym że zarząd jest bardzo kompetentny, jeśli nie wykorzystuje się mocy przerobowych (jest wiele firm które nie wykorzystują mocy i przez tą są w kiepskiej sytuacji : PAGED, YAWAL i inne).Towaru nie można produkować na półki tylko trzeba sprzedać.
Zastanawiałem się jak to jest towar , jakiej jakości itp. udałem się do OBI, CASTORAMY (ponoć tam sprzedają) i nie znalazłem ani jednego pudełka płytek.Nikt o nich nie słyszał , nie tak się robi interesy. Żeby zarabiać trzeba sprzedawać! Nie wiem czy to dział handlowy jest tak beznadziejny czy towar tak słaby że nie warto nim handlować.
Po 3 msc. "oglądania" kursu zdecydowałem się wystawić ofertę kupna po 0,24 uważając że spółka ma przed sobą jeszcze wiele trudnych chwil ale nie jestem z tych co się spieszą. Cenie sobie dobry zarząd i walkę o rentowność.
ZASKOCZYŁ MNIE KURS WYRYWAJĄC SIĘ BEZ ROZSĄDNEGO POWODU (powie ktoś że cena już została zdyskontowana i musiała się odbić - ale firma nadal przynosi straty!) Jak dla mnie zwyczajna spekulacja których widuje się SPORO , ALE ! przed raportem (np. CENTROZAP). Na tym etapie nie zainwestuję w POLCOLORIT bo:
PO PIERWSZE : po 0,28 uważałem że były za drogie
PO DRUGIE : teraz są po 0,35-0,36
PO TRZECIE : sytuacja spółki wcale nie uległa polepszeniu (krótkoterminowe kredyty i pożyczki to 16 mln. vs 10 mln w poprzednim okresie - coraz trudniej będzie oddawać)
PO CZWARTE : płytki lepiej wyglądają u ludzi w domach niż na pólkach magazynowych , a na razie to brak sprzedaży jest NAJWIĘKSZYM - pain in the ass POLCOLORIT-u
OBECNIE NIE JESTEM ZAINTERESOWANY KUPNEM no może wrócę kiedy spadnie do 0,24-0,23zł , ale nie poddam się bezsensownemu kupowaniu i nie zrozumiem jeśli kurs poszybuje up up and way niczym supermen, aż zniknie w chmurach absurdu i psychozy.
wolę nie zarobić, niż stracić - poczekam , popatrzę
Edytowany: 5 maja 2011 21:38

radekjezu
0
Wysłane: 5 maja 2011 21:50:10 przy kursie: 0,36 zł
Aha a Pan Wiktor Strach niech powstrzyma swoje zapewnienia o ekspansji na rynki wschodnie bo mowa o tym była już pól roku temu.
Tłumaczenia że zima była i dlatego słaba sprzedaż wydaja się być raczej śmieszne :)
NO CÓŻ ALE TAKA ROLA WICEPREZESA ŻE MA MÓWIĆ W SPOSÓB OBIECUJĄCY

radekjezu
0
Wysłane: 25 maja 2011 07:53:31 przy kursie: 0,33 zł
No to jesteśmy w domu :) prognozy po pierwsze są odrobine na wyrost (moim zdaniem) , ale nawet jeśli by nie były to coż to będzie za wynik :)? A przecież takie znaczące kontrakty ponoć podpisali ... dalej kupuje się marzenia że bedzie dobrze. Ja na pewno jeszcze się wstrzymam z polcoloritem oczekując na ładny spadek po następnym raporcie, lub zamieszanie przed pokazaniem się kolejnego raportu.

radekjezu
0
Wysłane: 8 sierpnia 2011 10:40:42 przy kursie: 0,20 zł
Prezes poleciał , a dzięki zamieszaniu również akcje. Jeżli dzisiaj można kupić 1 zł majątku za 20 groszy to wystarczy zadac sobie pytanie czy zarząd jest odpowiedni żeby dzwignąc firmę? Ja uważam że jest , bo skoro poleciał prezez tzn. że maja spore oczekiwania i przychodzi pora na bardzo konkretne decyzje.
Kupiłem po 0,20 , dokupie po 0,19 jak sie uda, i jeszcze wiecej jak tylko bede miał za co.
Zadłużenie to 30% ,a firma juz unowocześniła linie produkcyjną.
Wystarczy zacząć dobrze sprzedawać i wychodzić na prostą od 2012 roku.

GDA66TY
0
Wpisów: 154
Wysłane: 29 października 2011 11:59:43 przy kursie: 0,20 zł
Nadchodzi czas na naszą perełkę.
CERSAIE 2011 – najnowsze wzory i światowe trendy na Międzynarodowych Targach Ceramiki i Wyposażenia Łazienek

Targi na których wystawia się cała branża. CERSAIE 2011 – najnowsze wzory i światowe trendy na Międzynarodowych Targach Ceramiki i Wyposażenia Łazienek. Polcolorit przygotowywał sie do tego wydarzenia przez cały rok, chcąc zaprezentować swoje kolekcje w tak wymagającym towarzystwie. Ocena wypadła doskonale co mamy nadzieję potwierdzić efektami sprzedażowymi i zadowoleniem naszych klientów. W kwestii aranżacji stoiska postawiliśmy na elegancję podkreslającą walory naszych produktów. Sygnały otrzymane od zwiedzajacych i opinie fachowców branżowych, utwierdzaja nas w przekonaniu że idziemy w dobrym kierunku. Polcolorit ma mocny brand i wciąż jest w awangardzie projektowej.

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 6 listopada 2011 13:35:12 przy kursie: 0,22 zł
Omówienie sprawozdania finansowego Polcolorit za 3Q 2011

Kolejny słaby kwartał w wykonaniu Polcoloritu. Biznes się kurczy, spółka nie potrafi efektywnie wykorzystywać posiadanego majątku. Prowadzone działania naprawcze są niewystarczające, firma ciągle generuje straty. Wraz z raportem opublikowane zostały zrewidowane prognozy na cały 2011, wynik na poziomie operacyjnym obniżony o połowę co zapewne nie może napawać optymizmem inwestorów. W omówieniu będę chciał wrócić jeszcze do raportu audytora za pierwsze półrocze bieżącego roku, gdyż pojawiło się tam sporo znaków zapytania.

Biegły po pierwszym półroczu zwracał uwagę na to że firma nie zrobiła odpisów aktualizujących na wątpliwe należności w kwocie466 TPLN. Dodatkowo audytor nie miał możliwości pełnej weryfikacji wartości zapasów, w przypadku niedoszacowania kosztów może wiązać się to z koniecznością obniżenia ich wysokości a co za tym idzie również wyniku finansowego. W opinii biegłego można wyczytać również niepokojącą informację, iż w ciągu roku firma miała przestoje w produkcji. Tutaj pojawia się pytanie czy były to przerwy czysto techniczne czy wynikały z systematycznego spadku przychodów i niskiego obłożenia mocy produkcyjnych? Najbardziej niepokojącą uwagą audytora jest kwestia przedłużenia terminów spłaty kredytów obrotowych w PEKAO. Widać ewidentnie, iż słaba sytuacja finansowa nie pozostaje bez wpływu na zachowanie banku. Kredyty przedłużane są tylko na pół roku, co na pewno nie jest standardową polityką instytucji finansowych. Aktualnie obrotówki zostały przedłużone do końca maja 2012.

Pod względem przychodów Polcolorit wygląda bardzo słabo. Spółka w porównaniu do 2008 skurczyła się o połowę. W bieżącym roku kwartalna sprzedaż zatrzymała się na 12 MPLN. Obroty w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego spadają na krajowym jak i zagranicznym rynku. Przychody obniżyły się we wszystkich grupach produktowych, co najgorsze najbardziej w gresach które stanowią największy udział w sprzedaży ogółem. Tutaj chyba znajdujemy odpowiedź na pytanie odnośnie przestojów w produkcji – dzisiejszy poziom sprzedaży jest po prostu znacznie poniżej posiadanych mocy produkcyjnych. Moim zdaniem aktualnie spółka osiągnęła minimalny poziom sprzedaży, poniżej którego Polcolorit będzie miał problemy z pokryciem kosztów działalności, nie mówiąc już o spłacie zadłużenia kredytowego.

W obszarze rentowności nieznaczna poprawa, ale na dzień dzisiejszy możemy mówić tylko o ograniczaniu strat. Polcolorit zmniejszył koszty sprzedaży, nieznacznie wzrosły marże. Kłopot jest w kosztach stałych m.in. w wynagrodzeniach, które stanowią spory problem przy spadających obrotach. Spółka musi teraz skupić się na odbudowaniu skali działalności, gdyż potencjał w redukcji kosztów organizacji pozostał niewielki. Ostateczny wynik obciążony jest odsetkami od sporego zadłużenia kredytowego. Niestety w tej kwestii nic w najbliższym czasie się nie zmieni, spółka spłaca kredyt inwestycyjny na budowę zakładu. Rocznie na obsługę długu odsetkowego Polcolorit wydaje ponad 2 MPLN.

Znaczną część bilansu stanowią aktywa trwałe. 100 MPLN to głównie zakład produkcyjny, kwoty te zbieżne z przedstawionymi w raporcie sumami ubezpieczenia. Trudno w takim wypadku mieć jakieś większe zastrzeżenia co do tych wartości. Sporą część sumy bilansowej stanowią zapasy. Tutaj pojawia się jeden z głównych problemów spółki. Rotacje zapasów wzrosły do 343 dni, co powoduje iż średnio produkty leżą w magazynach prawie cały rok. Jednym słowem to co zostało wyprodukowane w coraz większym stopniu zostaje w spółce, nie dziwić w takim wypadku mogą spore odpisy aktualizujące na nierotujące zapasy. Zmieniają się mody, wprowadzane są nowe kolekcje Polcolorit ma tutaj duży problem. Trzeba szukać nowych rynków zbytu w przeciwnym wypadku prowadzenie tego biznesu nie będzie miało sensu. Sporą cześć aktywów stanowią należności. Polcolorit udziela dużego kredytu kupieckiego, rotacje ponad 100 dni wynikają z małej siły przetargowej spółki. Firma musi się podporządkować się większym graczom m.in. Castoramie i przyjąć ich warunki.

Polcolorit ma spory problem z budowaniem swojej wartości. Systematycznie spada wartość księgowa, właściwie trend jest zbieżny z amortyzacją aktywów trwałych. Niestety inaczej być nie może, ostatni kwartał z dodatnim wynikiem spółka zanotowała w 2009. Tak jak wcześniej pisałem działalność Polcoloritu obciążona jest koniecznością spłaty sporego zadłużenie kredytowego. Kredyt inwestycyjny zaciągnięty na budowę zakładu wymaga rocznie spłaty około 6,6 MPLN kapitału + 2 MPLN odsetek. Problem w tym, iż w 2010 i 2011 firma nie potrafiła wygenerować na poziomie operacyjnym odpowiedniego wyniku aby pokryć te wypływy. W poprzednim roku spółkę uratowało zmniejszenie poziomu zapasów, w bieżącym okresie z core businessu nie udało się nic więcej wycisnąć i spłata rat została zapewniona przez pożyczkę w kwocie 3,1 MPLN udzieloną przez Panią Barbarę Urbaniak-Marconi. Tutaj widzę duże zagrożenie i uzasadnienie tak restrykcyjnej polityki prowadzonej przez PEKAO. Bank najprawdopodobniej czekał na zapewnienie środków na spłatę kredytu inwestycyjnego, później przedłużył kredyt obrotowy który jest kluczowy dla dalszego funkcjonowania spółki.

Przepływy gotówkowe potwierdzają wszystkie moje zastrzeżenia. W bieżącym roku przepływy na działalności na operacyjnej spadły o połowę do 3,8 MPLN . Wydatki inwestycyjne są właściwie symboliczne. Wypływy na działalności finansowej są trochę przekłamane, gdyż w spłacie/zaciągnięciu kredytów spółka pokazuje saldo, czyli spłata do PEKAO pomniejszona jest o pożyczkę od Pani Barbary Urbaniak-Marconi.

Podsumowując, w Polcoloricie nie dzieje się dobrze. Firma zeszła do poziomu przychodów, który powoduje, iż ma problem z obsługą wysokiego poziomu zadłużenia. Czwarty kwartał nie poprawi obrazu spółki bo historycznie jest on najgorszym okresem. Rok 2011 wydaje się dla Polcoloritu okresem straconym, pozostaje pytanie co dalej bo bez radykalnych zmian firma będzie miała problemy z odnowieniem kredytu w drugim kwartale 2012. Poniżej link do wycen, dochodowo brak możliwości wyceny ze względu na ciągłe straty. Majątkowo widać potencjał do wzrostu, ale rynek patrzy na dochód bo majątku Polcolorit nie potrafi efektywnie wykorzystywać.

www.stockwatch.pl/gpw/polcolor...
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

pieetrass
0
Wpisów: 1
Wysłane: 23 listopada 2011 19:39:38 przy kursie: 0,20 zł
Tak się składa, że pracowałem w Liroy na dziale płytek przez 6 miesięcy i ani razu nie dostrzegłem przedstawiciela polcoloritu. Towar jest niewyeksponowany, niedostępny dla klientów. To czy płytki są jakościowo dobre czy nie, nie ma żadnego znaczenia dla klientów. Płytki mają być ładne i dostępne dla klienta na wysokości oczu. Przedstawiciele konkurencji pojawiali się często, zaprzyjaźniali się z kierownikiem, dlatego ich płytki były sprzedawane.

Przedstawicieli polcoloritu jest mniej niż województw. Jeżeli tak musi być trzeba zapewnić aby byli bardzo kompetentni i odpowiednio zmotywowani.
Rynek powinien bardziej zaaragować na zwolnienie dobrego przedstawiciela niż zwolnienie prezesa, gdyż to od nich zależy sukces tej spółki.

Cytat:
Zastanawiałem się jak to jest towar , jakiej jakości itp. udałem się do OBI, CASTORAMY (ponoć tam sprzedają) i nie znalazłem ani jednego pudełka płytek.Nikt o nich nie słyszał , nie tak się robi interesy. Żeby zarabiać trzeba sprzedawać! Nie wiem czy to dział handlowy jest tak beznadziejny czy towar tak słaby że nie warto nim handlować.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 24 listopada 2011 00:11:39 przy kursie: 0,20 zł
Najpiękniejsze jest to, że wystarczy przeczytać ten wątek, aby mieć gotowy plan naprawczy. Bez zbędnej kasy na konsultantów, główkowania itp. Consulting for free. Niejeden o tym marzy. A ci nie biorą Think

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 30 marca 2012 01:27:21 przy kursie: 0,19 zł
Omówienie rocznego sprawozdania finansowego GK Polcolorit za 2011

Niestety sprawdziły się negatywne scenariusze z omówienia trzeciego kwartału. Wyniki wygenerowane w 2011 bardzo słabe, szczególnie źle wygląda czwarty kwartał i ogromna strata na poziomie operacyjnym. Zaczyna robić się niebezpiecznie, problemem staje się wysoki poziom zadłużenia, który ciągnie w dół wynik spółki i konsumuje całą gotówkę generowanej przez core business. Negatywny trend w wynikach potwierdzony przez rating Altmana który osuwa się systematycznie od kilku kwartałów.

Niestety utrzymany został negatywny trend w obszarze przychodów. Kwartalna sprzedaż po raz pierwszy spadła poniżej 10 MPLN. Poniżej wykres z kwartalnymi obrotami i linią trendu niwelującą sezonowość działalności. Widać wyraźnie, iż biznes systematycznie się kurczy. Jeszcze dwa lata temu Polcolorit potrafił generować kwartalnie 20 MPLN. Aktualnie mamy o połowę mniej. Niestety pierwszy kwartał 2012 zapowiada się również gorzej niż analogiczny okres 2011. Polcolorit w sprawozdaniu opublikował poziom obrotów w styczniu oraz lutym br. Spółka w pierwszym kwartale 2012 powinna wygenerował około 10 MPLN przychodów vs. 11,3 MPLN w 2011, tj. -10%. Spada sprzedaż w wszystkich głównych liniach produktowych. Najbardziej niepokoi słabość gresów, które mają ciągle największy wpływ na dynamikę przychodów generowaną przez Polcolorit. Najlepiej zachowuje się sprzedaż płytek łazienkowych, ale tutaj również mówimy o ujemnej dynamice na poziomie 11%.

kliknij, aby powiększyć

Czytając sprawozdanie zarządu ciężko nie mieć wrażenia, iż zarząd rok 2011 sprzedażowo przespał. Główny nacisk był położony na optymalizację produkcji, ograniczanie kosztów, lepsze wykorzystanie mocy produkcyjnych. Niestety na końcu okazało się, iż te wszystkie działania poszły na marne gdyż nie ma komu odbierać płytek. Duża część produkcji szła na magazyn, co spowodowało zamrożenie gotówki i generowanie dodatkowych kosztów. Co prawda w ostatnim roku wymieniona została prawie cała kadra menadżerska (również osoby odpowiedzialne za sprzedaż), jednakże na razie bez wpływu na wyniki.

Jeszcze gorzej wygląda analiza rentowności. W czwartym kwartale mamy potężną stratę na działalności operacyjnej. Powody są dwa . Po pierwsze przez kurczącą się sprzedaż bokiem wyszły spółce koszty stałe. Wynagrodzenia co prawda spadły ale niestety mniej niż przychody. Po części może wynikać to z zwolnień i konieczności wypłaty odpraw, jednakże bez dwóch zdań na dzień dzisiejszy Polcolorit osiągnął taki poziom sprzedaży, przy którym trzeba oglądać każdą wydaną złotówkę. Drugi powód to odpisy na zapasy i należności. Spółka spełniła uwagi audytora i oczyściła bilans z aktywów o wątpliwej wartości. Tym razem audytor przedstawił opinię pozytywną bez uwag i zastrzeżeń. Dla mnie największym problemem są zapasy, 300 dni rotacji to jest jakiś abstrakcyjny poziom, który generuje więcej kosztów niż daje korzyści.

Na finalny wynik duży wpływ ma działalność finansowa. Z jednej strony na plus działa osłabiająca się złotówka (Polcolorit to typowy eksporter). Na minus wysokie odsetki od sporego poziomu zadłużenia. Tutaj chciałbym się za trzymać na dłużej. Po wyłączeniu pożyczki od Barbary Urbaniak-Marconi spółka ma ponad 32 MPLN zobowiązań odsetkowych. Tegoroczna EBITDA to niecały 1 MPLN, oczywiście należałoby wyłączyć zdarzenia jednorazowe i niegotówkowe jakieś 2,5 MPLN oraz dodać zrealizowane różnice kursowe tj. 0,7 MPL, co daje nam EBITDA na poziomie 4,2 MPLN. Wskaźnik dług/EBITDA wynosi 7,8. Rocznie Polcolorit spłaca 6,5 MPLN samej raty kapitałowej od kredytu inwestycyjnego w PEKAO S.A., do tego jeszcze dochodzi 2 MPLN odsetek. Jednym słowem Polcolorit na dzień dzisiejszy nie ma zdolności aby obsłużyć posiadane kredyty. Dla mnie wielkim zapytania będzie zachowanie PEKAO. W 2011 niedobory w zdolności kredytowej zostały pokryte przez pożyczkę od Pani Barbary Urbaniak-Marconi, w tym roku sytuacja może być pod bramkowa. Nie dziwi w takim wypadku nierzucający się w oczy komentarz, iż spółka analizuje możliwość pozyskania finansowania innego niż dłużne. Pod uwagę brana jest nawet emisja akcji …

Strukturę bilansu oraz model biznesowy omawiałem szczegółowo przy ostatniej analizie, tutaj się nic nie zmieniło także ten fakt pomijam. Chciałem zwrócić uwagę na poziom środków trwałych – prawie 110 MPLN (przy założeniu że są poprawne wycenione). Niestety spółka nie potrafi efektywnie korzystać z posiadanych zasobów. Pozostaje pytanie po co Polcoloritowi taki majątek? Moce produkcyjne wykorzystane są w niewielkim procencie. Wydaje się być rozsądnym sprzedaż zbędnych aktywów, dzięki czemu poprawiłaby się sytuacja gotówkowa spółki. Może będzie to kolejny krok w restrukturyzacji operacyjnej …

Podsumowując, bardzo słaby rok w wykonaniu Polcolorit. Na razie na próżno szukać efektów restrukturyzacji. Działalność się kurczy, spółce zaczynają poważnie przeszkadzać koszty stałe. Problem staje się zadłużenie, Polcolorit na dzień dzisiejszy nie potrafi wygenerować wystarczającej nadwyżki gotówki na pokrycie rat kredytowych. Rynek na razie nie widzi szans na poprawę, kurs akcji systematyczne się osuwa. Poniżej link do wycen, tutaj mamy tylko metody majątkowe, Polcolorit jest wyceniany nawet poniżej wartości likwidacyjnej. Rynek patrzy jednak na dochód, a właściwie jego brak. Kursowi ciąży dodatkowo ryzyko potencjalnych problemów ze spłatą kredytów.

www.stockwatch.pl/gpw/polcolor...
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

mdzw
0
Wpisów: 5
Wysłane: 28 lipca 2015 11:59:26 przy kursie: 0,85 zł
Organizujemy POROZUMIENIE AKCJONARIUSZY MNIEJSZOŚCIOWYCH spółki POLCOLORIT S.A. Padł nowy rekord: zadeklarowano 808 tys. akcji. To prawie 5%. Rośniemy w siłę.
Nasze porozumienie jest odpowiedzią na ruch głównego akcjonariusza Pani Barbary Urbaniak-Marconi, która wezwała do sprzedaży wszystkich pozostałych akcji Spółki PO CENIE 75 GROSZY oraz poinformowała o ewentualnym przymusowym wykupie akcji. W wezwaniu wspomina również, iż wycofa spółkę z GPW.
Pani Barbara chce zapewnić pozostałym akcjonariuszom Spółki „jednolite oraz atrakcyjne warunki umożliwiające łatwe zbycie wszystkich posiadanych przez nich akcji Spółki po 75 gr” (cytat z wezwania).
Jak ta „atrakcyjna” cena ma się do wartości godziwej? Przypomnijmy, że wartość księgowa to 5,43 zł (raport za 1 kwartał). Cena proponowana w wezwaniu jest około 8 RAZY NIŻSZA od wartości księgowej.
W roku 2004 Polcolorit zaoferował giełdowym graczom 22 mln papierów Pani Barbary Marconi, prezesa oraz największego akcjonariusza spółki, i wyemitował dodatkowo 11,28 mln nowych walorów. Pani Basia jako prywatna osoba otrzymała prawie 100 mln zł ze sprzedaży. Cena wynosiła 43 zł za akcję (uwzględniając split). Dlaczego wtedy cena była 3 razy wyższa od wartości księgowej, a dziś Pani Barbara chce kupić te same akcje proponując nam cenę około 8 razy niższą od wartość księgowej, jednocześnie twierdząc, że to atrakcyjna cena?
Takie działanie bezsprzecznie godzi w interes Kowalskiego, który trzymał akcje w portfelu licząc na stopniową poprawę wyników spółki oraz przyszłe zyski.
Nie zgadzamy się również z zamiarem zniesienia dematerializacji akcji Spółki oraz wykluczenia ich z obrotu na rynku regulowanym prowadzonym przez GPW. Nawet jeśli uchwała o zniesieniu dematerializacji zostanie przegłosowana, my akcjonariusze mniejszościowi podejmiemy próbę jej uchylenia lub unieważnienia, pod warunkiem że zagłosujemy przeciwko tej uchwale, a po jej powzięciu zażądamy zaprotokołowania sprzeciwu.
Chcemy wprowadzenia biegłego rewidenta do spraw szczególnych.
Cenie z wezwania mówimy „nie”. Oczekujemy wartości godziwej, a o przymusowym wykupie po 75 groszy to już w ogóle nie chcemy słyszeć. Chcemy pozostawienia spółki na GPW. Wtedy każdy będzie sam decydował kiedy i po ile sprzeda.
Chcemy wzmocnienia roli drobnych inwestorów w akcjonariacie i poprawy polityki informacyjnej spółki.
Wszystkich akcjonariuszy Spółki zachęcamy do przystąpienia do Porozumienia. Realizacja celów zależna jest bowiem od aktywnej postawy inwestorów. BRAK KOSZTÓW. NIE POBIERAMY ŻADNYCH WPISOWYCH CZY INNYCH OPŁAT. Wszystko jest bezpłatne. Akcje nie są blokowane i w dowolnym momencie można je sprzedać. W dowolnym momencie można zrezygnować z uczestnictwa w porozumieniu. Mamy poparcie STOWARZYSZENIA INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH, a także pomoc prawną od nich oraz naszych prawników.

DANE KONTAKTOWE NA DRUGEJ STRONIE

JAK ZADEKLAROWAĆ CHĘĆ PRZYSTĄPIENIA LUB POPARCIA W TWORZENIU POROZUMIENIA AKCJONARIUSZY MNIEJSZOŚCIOWYCH POLCOLORIT S.A.?

W tym celu osoby, które mają konto na Facebooku, proszone są o przystąpienie do grupy „POLCOLORIT S.A. Porozumienie akcjonariuszy mniejszościowych”. Posty i wpisy widzą tylko osoby które są członkami grupy na Facebooku. Najlepiej wkleić poniższy link, znaleźć grupę i potem kliknąć „Dołącz do grupy”: https://www.facebook.com

Metoda dla osób które nie mają konta na Facebooku lub z różnych powodów na tym etapie nie chcą go ujawniać: proszę zadzwonić lub wysłać sms na numer 572 484 659, podając ilość posiadanych akcji. Można też wysłać wiadomość z ilością akcji na mój adres poczty: mariusz-1310@wp.pl.

Gwarantujemy pełną dyskrecję. Mam nadzieję, że doceniacie powagę sytuacji. Przymusowy wykup po 75 groszy ma zastosowanie bez naszej zgody (jeśli Pani Barbara przekroczy 90%). W najlepszym wypadku wycofa spółkę z GPW (NAWET JEŚLI NIKT JEJ NIE SPRZEDA AKCJI W WEZWANIU).

ZJEDNOCZMY SIĘ WE WSPÓLNYM CELU DLA DOBRA WSZYSTKICH!

mdzw
0
Wpisów: 5
Wysłane: 28 lipca 2015 12:36:07 przy kursie: 0,85 zł
4.275.314..tyle jest akcji u innych inwestorów..gdybyśmy zjednoczyli 4 mil akcji to byśmy wprowadzili swojego człowieka do Rady Nadzorczej ,łatwiej byłoby nam wykryć działania z przeszłości na szkodę akcjonariuszy mniejszościowych, do przyszłych by już nie dochodziło bo byśmy pilnowali...Wycofania z GPW by nie było bo byśmy przegłosowali uchwałę...przystąpilibyśmy do programu wspierania płynności wtedy GPW przenosi nas na notowania ciągłe...zwróćcie uwagę iż jesteśmy na dwóch fixingach tylko dlatego iż mało transakcji było i małe obroty ..ale wystarczy Parę złotych na animatora i jesteśmy na ciągłych notowaniach...jednak Pani Barbarze nie pasuje to aby notowania firmy odzwierciedlały jej wartość rzeczywistą bo jak wtedy by przejęła firmę za grosze....
jak to mówi W.Buffett :
"prędzej Cie okradnie "pseudo-biznesmen" w pięknym garniturze i z pięknym piórem w ręku ,aniżeli zawodowy złodziej"
Jeśli zjednoczylibyśmy 4 mil akcji moglibyśmy to wszystko zrealizować i wojna byłaby wygrana ,jeśli będziemy mieli 2 mil nigdy bez naszej zgody nie dojdzie do przymusowego wykupu, jednak aby zablokować wycofanie z gpw jeśli nie będziemy mieli 4 mil akcji to może to zrobić tylko sąd prawnicy uważają iż wygramy jednak mozecie sobie sami pomóc jeśli się zjednoczycie wcześniej o tych 4 milionach akcji które potrzebujemy nie pisałem bo uważałem to za nierealne....jednak jedna z osób która do mnie dzwoniła prosiła abym to napisał
Już bardzo mało nam brakuje do 5% ,ale bez jeszcze kilku osób nie możemy się ujawnić...

inwestor01
0
Wpisów: 54
Wysłane: 9 sierpnia 2015 14:59:53 przy kursie: 0,88 zł
ostatni wpis na tym forum 30 marzec 2012...inwestorzy zapomnieli o nas ..ale może znajdę paru zagubionych akcjonariuszy

Aktualne notowania na GPW są wirtualne jak gdyby z innego świata wcześniej czy później to się urealni, na dłuższą metę nie jest realne aby takie niedowartościowanie się utrzymywało, jednak jeśli zezwolimy na wycofanie z GPW ,TAK ZEZWOLIMY BO JEST POTRZEBNA NASZA ZGODA NA WALNYM JEŚLI BĘDZIE NAS PONAD 4 MIL TO POWIEMY TEMU POMYSŁOWI KATEGORYCZNE NIE I NIE BĘDZIE ON ZREALIZOWANY, A KOMU POZA GPW WTEDY SPRZEDAMY NASZE AKCJE wiele osób kupiło te akcje w emisji pierwotnej po 43 zł, A AKTUALNA CENA Z WEZWANIA 75 GROSZY nawet jeśli otrzymają wartość księgowa 5,43 to i tak ile będą stratni ,AKTUALNIE JEST NAS 1 MIL 700 TYS ,NAWET JAK MASZ MAŁO AKCJI PRZYŁĄCZ SIĘ Proszę zwrócić uwagę na wskaźnik C/WK, który obrazuje relację pomiędzy rynkową wyceną spółki a jej wartością księgową. Przedmiotowy wskaźnik dla naszej Spółki wynosi 0,14 co świadczy o znaczącym niedowartościowaniu spółki na rynku regulowanym
Jeśli Pan lub Pani ma to nieszczęście być posiadaczem akcji Polcolorit to zapraszamy do nas,jeśli ominęło was to nieszczęście to proszę w miarę możliwości nam pomóc w nagłośnieniu tej sprawy,,liczę na wsparcie i pomoc w dotarciu do akcjonariuszy może wasi znajomi z forum nimi są ,jeśli możecie powiadomcie ich o naszym Porozumieniu bo tylko jeśli wszyscy się zjednoczymy i przegłosujemy Panią Barbarę na NWZ ,w przeciwnym razie czeka nas droga batalia sądowa której można uniknąć dzięki waszemu udziałowi.
Jeśli chodzi o wskaźnik c/wk, to zwróciłbym uwagę na sumy na jakie ubezpieczono majątek firmy w Egro Hestia. Budynki i budowle ubezpieczone są na 82 mln zł, pozostałe środki trwałe na 77mln, a środki obrotowe 26 mln. Całe zadłużenie spółki i rezerwy na zobowiązania wynoszą obecnie 36,5 mln zł. Jeżeli przyjąć te wartości to majątek spółki wynosi: 82 mln + 77 mln + 26 mln - 36,5 mln = 148,5 mln zł. Dzieląc to przez liczbę akcji (17 923 186) otrzymujemy sumę 8,28 zł, czyli sumę wyższą od podawanej w raporcie wartości księgowej (około 5,4 zł). Można by więc utrzymywać, że wskaźnik c/wk powinien wynosić wręcz 0,10 (0,88/8,2Cool. To dopiero daje pojęcie o niedowartościowaniu akcji
przypominam 20% firmy jest mniejszościowych akcjonariuszy a Pani nam chce dać 3 miliony za nasze wszystkie akcje
Spółka posiada dwie hale produkcyjne Marconi /lokalizacja specjalna strefa ekonomiczna Przedsiębiorca w SSE ma zapewnione ulgi podatkowe / oraz Polcolorit /do sprzedaży za ponad 7 mil aktualna cena jest już chyba po dwóch obniżkach ,wyjściowa cena była znacznie wyższa ,czy już jest to dobra cena i znajdzie się kupiec.... link do ogłoszenia poniżej wcześniej były to dwie firmy ale na podstawie 492 § 1 pkt 1 Kodeksu Spółek Handlowych połączyli się.
otodom.pl/magazyn-hala-piechow...
JAK ZADEKLAROWAĆ CHĘĆ PRZYSTĄPIENIA CZY POPARCIA W TWORZENIU POROZUMIENIA AKCJONARIUSZY MNIEJSZOŚCIOWYCH POLCOLORIT S.A
W tym celu osoby które mają konto na Facebooku proszone są o przystąpienie do grupy POLCOLORIT SA Porozumienie akcjonariuszy mniejszościowych, posty,wpisy widzą tylko osoby które są członkami grupy na Facebooku najlepiej wkleić poniższy link w pasku przeglądarki znajdziemy grupę i potem należy kliknąć dołącz do grupy
www.facebook.com/groups/928773...
Druga metoda dla osób które nie maja konta na facebooku lub z różnych powodów na tym etapie nie chcą go ujawniać to wysłanie @ na mój adres poczty mariusz-1310@wp.pl z ilością akcji
zamiast pisać @ możecie też po prostu zadzwonić 572 484 659 z podaniem ilości akcji, lub wysłać smsa na numer 572 484 659 podając ilość akcji jeśli maja Państwo dodatkowe pytania to chętnie odpowiemy prosimy o kontakt @ na adres mariusz-1310@wp.pl lub dzwonić tel komórkowy 572 484 659
gwarantuję iż szanuję prywatność innych osób ,nie przekaże waszych numerów innej osobie dzwonić będziemy dopiero wtedy jak zorganizujemy wystarczającą ilość chętnych ,wszystkimi możliwymi prawnymi środkami nie dopuścimy do wycofania z GPW mamy prawników,poparcie Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych brakuje nam tylko was
Szanowni Państwo,
Akcjonariusze mniejszościowi spółki Polcolorit SA we współpracy ze Stowarzyszeniem Inwestorów Indywidualnych podjęli działania mające na celu zawiązanie Porozumienia akcjonariuszy mniejszościowych spółki Polcolorit SA. Inicjatywa jest konsekwencją działań podjętych przez Barbarę Urbaniak-Marconi - głównego akcjonariusza spółki, która w dniu 3 lipca 2015 roku podpisała z Domem Maklerskim BZ WBK, z siedzibą we Wrocławiu, Umowę o świadczenie usług pośrednictwa w publicznym ogłoszeniu i przeprowadzeniu wezwania do zapisywania się na sprzedaż wszystkich pozostałych w obrocie giełdowym akcji Spółki oraz ewentualnego przymusowego wykupu.Pani Barbara Urbaniak-Marconi w wyniku wezwania planuje osiągnąć łącznie z podmiotami, będącymi stroną domniemanego porozumienia 100% ogólnej liczby głosów w Spółce . Po zakończeniu Wezwania, Wzywający zamierza zainicjować oraz popierać wszelkie działania zmierzające do zniesienia dematerializacji akcji Spółki oraz wykluczenia ich z obrotu na rynku regulowanym prowadzonym przez GPW. W szczególności zaś Wzywający zamierza wystąpić do Spółki z żądaniem zwołania WZ Spółki celem powzięcia odpowiedniej uchwały umożliwiającej wystąpienie do Komisji Nadzoru Finansowego o zgodę na przywrócenie akcjom Spółki formy dokumentu.Takie pomysły nam się nie podobają Nie-zgadzamy się z zamiarem zniesienia dematerializacji akcji Spółki oraz wykluczenia ich z obrotu na rynku regulowanym prowadzonym przez GPW.Cenie z wezwania 75 groszy mówimy nie a o przymusowym wykupie w tej cenie to już w ogóle nie chcemy słyszeć Nawet jeśli uchwała o zniesieniu dematerializacji zostanie przegłosowana,my akcjonariusze mniejszościowi zagłosujemy przeciwko tej uchwale,a po jej powzięciu zażądamy zaprotokołowania sprzeciwu i podejmiemy próbę jej uchylenia lub unieważnienia wszelkimi możliwymi środkami prawnymi jako uchwałę godzącą w dobre obyczaje i prowadzącej do pokrzywdzenia akcjonariuszy mniejszościowych

Podjęte przez głównego akcjonariusza działania,zmierzające do wycofania spółki z obrotu na rynku regulowanym GPW godzą w interesy akcjonariuszy mniejszościowych.Jeśli dopuścimy do Wycofania akcji Polcoloritu SA z obrotu giełdowego GPW to komu wtedy sprzedamy nasze akcje Chcemy pozostawienia spółki na GPW wtedy każdy będzie sam decydował kiedy i po ile sprzeda swoje akcje. Wezwanie ogłoszone przez głównego akcjonariusza powinno służyć zapewnieniu należytej ochrony akcjonariuszom mniejszościowym W tej sytuacji tylko „godziwa cena” wykupu może powodować, że akcjonariusze ci nie zostaną pokrzywdzeni Proszę zwrócić uwagę na wskaźnik C/WK, który obrazuje relację pomiędzy rynkową wyceną spółki a jej wartością księgową. Przedmiotowy wskaźnik dla naszej społki wynosi 0,14 co świadczy o znaczącym niedowartościowaniu spółki na rynku regulowanym Akcje akcjonariuszy mniejszościowych to przede wszystkim inwestycja ekonomiczna.Zgodnie z normami zawartymi w Dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady należy zapewnić akcjonariuszom mniejszościowym takie warunki wyjścia ze społki ktore odpowiadałyby cenie godziwej. Jednakże cena zaoferowana w wezwaniu zdaniem akcjonariuszy mniejszościowych, nie odzwierciedla wartośći godziwej akcji .Cena została zaproponowana na poziomie znacząco odbiegającym od wartości księgowej spółki i prowadzi do pokrzywdzenia akcjonariuszy, którzy mają zbyć swoje akcje przypomnijmy iż wartość księgowa to 5,43 grosze/raport za 1 kwartał / i byłaby jeszcze większa gdyby nie krzywdząca dla pozostałych akcjonariuszy emisja ponad 5 mil warrantów subskrypcyjnych uprawniających do objęcia akcji serii F Proponowana cena w wezwaniu to mniej niż 14% wartości księgowej i ewidentnie prowadzi to do pokrzywdzenia akcjonariuszy albowiem ceny wykupu zaproponowanaj w wezwaniu nie można uznana za godziwą Takie działanie bezsprzecznie godzi w interes Kowalskiego, który trzymał akcje w portfelu licząc na stopniową poprawę wyników spółki oraz przyszłe zyski.W przeszłości spółka ponosiła straty jednak aktualnie poprawa wyników jest widoczna pojawiły się dawno nie widziane zyski ,raport roczny 2014 zysk brutto 559 tys 1 kwartał 2015 zysk brutto 139 tys Mimo niekorzystnej sytuacji w eksporcie przychody ze sprzedaży były wyższe w I kwartale 2015 r. w porównaniu z tym samym okresem sprawozdawczym roku poprzedniego. Ubytek ten jest jednak rekompensowany wzrostem sprzedaży krajowej DIY. Dodatkowo w roku 2014 r. podpisano umowę szybkich płatności z sieciami DIY skracając czas wpływu należnych ze sprzedaży z sieciami należności do 72 godzin
Spółka znajduje się od dłuższego czasu w strefie niskiej płynności GPW a akcje są notowane w systemie jednolitym,jednym z naszych celów jest przystąpienia do Programu Wspierania Płynności co umożliwi nam powrót na notowania ciągłe/już kiedyś nam to Pani to obiecywała/Dodatkowo skoro spółka prawie nic nie robi, aby poprawić złą i nieprzejrzystą politykę informacyjną i jest zamknięta na głosy akcjonariuszy/ to również chcemy zmienić/ i tak oto wszystko to po trochu przyczyniło się do tego iż inwestorzy zapomnieli o tej spółce a wskaźnik cena / wartość księgowa określający relację ceny akcji do wartości kapitału własnego przypadającego na każdą akcję,wynosi około 0,13!!! co świadczy o znaczącym niedowartościowaniu spółki na rynku regulowanym
Pani Barbara ogłaszając wezwanie na sprzedaż akcji, poprzedzające wycofanie spółki z obrotu regulowanego, powinna uwzględnić interesy akcjonariuszy mniejszościowych i poza Spełnieniem wymogów formalnych odnośnie do tej ceny powinna przedstawić (np. wycenę akcji spółki sporządzoną przez renomowaną firmę)Zaangażowanie biegłego jest praktyką rynków rozwiniętych, gdzie zarząd lub rada nadzorcza spółki powołuje niezależnego eksperta, którego zadaniem jest krytyczne przeanalizowanie planowanej transakcji i wydanie opinii o rzetelności warunków finansowych transakcji.Zwracaliśmy na to uwagę KNF ale nawet nie raczyli nam odpowiedzieć.
Dodatkowo należy pamiętać, że zarząd, przygotowując stanowisko w sprawie wezwania znajduje się w sytuacji potencjalnego konfliktu interesów wzwywający jest jednocześnie Prezesem Zarządu Takiemu zarządowi trudno w pełni obiektywnie odnieść się do ceny proponowanej w wezwaniu. I jak w takiej sytuacji zarząd może wykazać swoją bezstronność, obiektywizm i dbanie o interesy wszystkich akcjonariuszy?Dodatkowo w swoim stanowisku zarząd jak ognia unika poruszenia tematu wartości godziwej i ani słowem nie odniósł się do tej kwestii
Główne cele naszego porozumienia to zapobieżenie ewentualnemu przymusowemu wykupowi akcji podjęcie działania na rzecz zachowania przez Spółkę statusu spółki publicznej.zapewnienie ochrony i poszanowania praw akcjonariuszy mniejszościowych spółki Polcolorit SA zwiększenia roli drobnych inwestorów w akcjonariacie i poprawy polityki informacyjnej spółki,oraz zwiększenia wpływu akcjonariuszy mniejszościowych na skład rady nadzorczej Spółki jeśli będzie taka potrzeba nie zawahamy się powołać biegłego rewidenta do spraw szczególnych. Podejmiemy wszelkie niezbędne działania do tego, aby zachęcić Zarząd spółki oraz głównego akcjonariusza do współpracy z porozumieniem. W przypadku niepowodzenia negocjacji, podejmiemy niezbędne kroki prawne do obrony naszych interesów. Zaangażowanie akcjonariuszy mniejszościowych w porozumienie jest niezbędne dla realizacji postawionych celów. Zachęcamy wszystkich akcjonariuszy Polcolorit SA, aby dołączyli do nas. Osiągnięcie ponad 10% ogólnej liczby głosów pozwoli nam zapobiec ewentualnemu przymusowemu wykupowi akcji oraz umożliwi nam skorzystanie z regulacji prawnych chroniących akcjonariuszy mniejszościowych.

Porozumienie ma charakter otwarty i może do niego przystąpić każdy akcjonariusz Spółki Wszystkich zachęcamy do przystąpienia do Porozumienia. Realizacja celów zależna jest bowiem od aktywnej postawy inwestorów Strona może wystąpić z Porozumienia w każdym czasie poprzez złożenie oświadczenia Przedstawicielowi w formie pisemnej lub w formie wiadomości e-mail
Edytowany: 9 sierpnia 2015 16:15

inwestor01
0
Wysłane: 10 sierpnia 2015 12:10:05
Witam serdecznie ,rozpoczęliśmy podpisywanie umów Porozumienia Akcjonariuszy Mniejszościowych , będziemy walczyć o swoje prawa, Stowarzyszenie inwestorów cały czas było z nami ,dziś na ich stronie jest oficjalny komunikat w tej kwestii

www.sii.org.pl/9296/ochrona-pr...

inwestor01
0
Wysłane: 10 sierpnia 2015 13:40:48

Fundin
0
Wpisów: 7
Wysłane: 10 sierpnia 2015 15:33:31
Powodzenia w walce o swoje!

Tak na marginesie to przypomniał mi się przypadek kiedy to Michael Dell zdejmował swoją spółkę z giełdy w 2013 roku. Wtedy akcjonariuszom mniejszościowym pomagał Carl Icahn (inwestor, aktywista), który widział potencjał w spółce. Na koniec dnia spółka została jednak wykupiona przez większościowego akcjonariusza (M. Dell), który po roku od transacji zarobił ok. 90% (link).

Myślę, że ta historia powinna dać do myślenia o tym jaki potencjał musi być w spółce, którą chce zdjąć z giełdy główny akcjonariusz. Nie trudno się domyślić, że przy pewnej asymetrii informacji wie on o samym Polcolorit dużo więcej niż inni.

Swoją drogą to przydałby się na GPW ktoś taki jak Carl Icahn, który walczyłby po stronie akcjonariuszy mniejszościowych, przy okazji oczywiście zarabiając dla siebie (Icahn według Forbesa ma 23,5 mld dolarów majątku).

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 10 sierpnia 2015 15:58:43
Na naszej giełdzie głównym zarzutem byłoby to, że on przy okazji zarabia. Shame on you Na bazie tego wątku zostałby szybciutko zaszczuty.

Fundin
0
Wysłane: 10 sierpnia 2015 16:15:17
Przeczytałem sobie cały wątek dot. Polcolorit i pokusiłem się o analizę marż na poziomie EBIT, EBITDA i netto dla poszczególnych okresów dla których znalazłem dane tj. od 2001 roku (najstarsze dane z prospektu). Dodałem też taką własną miarę liczoną jako Przepływy z działalności operacyjnej/Przychody ze sprzedaży.

Dane wyglądają dość ciekawie.

Link

Fundin
0
Wysłane: 10 sierpnia 2015 16:20:34
Pytanie czy "szczucie przez rynek" miałoby dla niego znaczenie w kontekście generowania kasy na całej operacji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,454 sek.

brpefngt
fpcqpccy
alunlcwk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xtddltwo
rvxcnzcl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat