PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
25 marca 2011 12:10:41
przy kursie: 17,50 zł
daab007 napisał(a): Złoże jest większe niż pierwotnie sądzono
To nie tak. Ponownie polecam slajd 20 z naszej ostatniej prezentacji. Czyli w tym samym rejonie zidentyfikowaliśmy znacznie większy cel. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
Edytowany: 25 marca 2011 12:11
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
25 marca 2011 12:18:33
Czyli czekamy na wyjaśnienie się kilku istotnych kwestii, które można wyczytać między wierszami: 1. Debiut KOV w Londynie lub Toronto (+) 2. Przejęcie koncesji od TAP OIL (+) 3. Przesunięcie testów w bloku M (-) ale... 4. Możliwe znaczne zwiększenie zasobów w bloku M dzięki potwierdzeniu odwiertami nowych danych z sejsmiki 3D przy ograniczeniu kosztów (+) 5. Nowe oszacowanie zasobów w Brunei po wykonaniu 4 odwiertów i być może przetestowaniu 2 z bloku L. Możliwość pojawienia się rezerw w Brunei (+) Pytania do Pana Jakuba:Kiedy mniej więcej można by się było spodziewać informacji o decyzji odnośnie bloku M oraz czy w związku z taką decyzją zostanie przedstawione pełne i optymistyczne oświadczenie spółki dlaczego decyduje się na taki krok i jaki potencjał mają złoża zidentyfikowane za pomocą danych 3D. Chodzi o to aby rynek znów nie odebrał tej wiadomości negatywnie, że znów trzeba czekać na informacje tylko, że KOV dysponuje zdecydowanie większymi zasobami warunkowymi niż pierwotnie sądzono. Czy taka informacja zbiegnie się w czasie z raportem niezależnego eksperta dla tego bloku? Wg prezentacji nowe oszacowanie bloku L zaplanowane jest na druga połowę roku - czy wiadomo coś o dokładniejszym terminie publikacji takiego raportu? Czy mógłbym też prosić o wyjaśnienie czy nowe odwierty w bloku M (w związku odkryciem nowej struktury dzięki badaniom 3D) z będą prowadzone z już istniejących czy będą to całkowicie nowe odwierty? W prezentacji na slajdzie 20 jest to faktycznie dobrze przedstawione i struktura "Merawan" znajduje się pod odwiertami Mawar i Markisa oraz dodano komentarz: Cytat:Multiple follow-up opportunities Stąd ta moje pytanie, gdyż tak dla laika w tym temacie po co wiercić nową dziurę jeśli można wykorzystać obecną i zaoszczędzić na wierceniu kolejnych kilometrów w ziemi. Z dna odwiertów Mawar i Markisa jest znacznie bliżej do nowej struktury Merawan. Na jakiej głębokości mniej więcej znajduje się ta struktura?
Edytowany: 25 marca 2011 12:29
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
25 marca 2011 12:20:48
Witam,
nie wydaje mi się aby KOV był zainteresowany wspomnianym wcześniej w dyskusji przejęciem całości udziałów TAP w bloku M (39%?), dlaczego: - koszty działań w dżungli są dużo wyższe, KOV może i ma bazę produkcyjną ale jest na dorobku. - ryzyko pustego odwiertu byłoby dużo boleśniejsze.
Co natomiast wydaje mi się bardziej realne - to jeśli KOV byłby zainteresowany zwiększeniem udziału w Bloku M (zwłaszcza jeśli dane sejsmiczne są obiecujące) np. do 40-45%. W tym momencie KOV uzyskałby tam status operatora i dodatkowo nie musiałby za to (przynajmniej częściowo) płacić żywym pieniądzem od razu w momencie podpisania umowy - mógłby przejąc na siebie część(całość) zobowiązań związanych z zatwierdzonym kolejnym etapem prac (odwierty w 2011-12), testów wykonanych odwiertów.
Udział TAP pomniejszony o to co uszczknąłby dla siebie KOV byłby dużo bardziej interesujący - zwłaszcza dla mniejszych firm ale nie tylko (kupujesz ok 30% bloku a ktoś inny martwi się i płaci za kilka pierwszych odwiertów za Twojej kadencji).
KOV już posiada "niepewnego" partnera w jednym z bloków (w dodatku operatora- i nie zanosi się tu na zmiany). Więc może być tak że firma nie będzie chciała pozwolić sobie na ryzyko posiadania 2 niepewnych operatorów w tej części świata. Puki co skoro mamy informację o tym że TAP prowadzi negocjacje z "kilkoma" stronami (po ludzku mówiąc 1+), więc znaczy to że Petroleum Brunei nie jest zainteresowane prawem pierwokupu i jest szansa że spółka typu operatora Bloku L przejęłaby udziały TAP. Więc taki ruch ze strony KOV w celu samego zabezpieczenia się na perspektywicznym bloku mógłby mieć sens.
Jeśli chodzi o temat testów w bloku M - nawet jeśli KOV nie rozważałoby zwiększenia udziału w bloku M. To całą sytuacja dyskusji o testach w bloku M byłaby dalej sensowna gdyby to TAP naciskał wcześniej na "szybki sukces" a nie KOV, i w momencie sprzedaży przez TAP swoich praw, racje KOV nabrały większego znaczenia.
Redface - wiem że może być tu "no comment" z Twojej strony... ale czysto teoretycznie i prywatnie... czy ma to sens?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-02-02 Wpisów: 14
Wysłane:
25 marca 2011 14:01:40
Czy mógłby ktoś z szanownych forumowiczów napisać kiedy możemy się spodziewać jakichkolwiek informacji dotyczących spółki w najbliższym czasie (chodzi mi o przybliżone daty testów, wyników, wiadomości itd.) Z góry bardzo dziękuję.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
25 marca 2011 14:03:55
Krzysiek9 napisał(a):Wydarzenia KOV Q2 2011:
- początek kwietnia - ukończenie testow Lempuyang-1, przepływ gazu i wielkość złoża - I połowa kwietnia - wyniki testów O-8 - po 10 kwietnia - informacja o ukończeniu odwiertu O-9 (prace rozpoczęte 5 marca, czas prac ok. 35 dni - 5 tygodni) - 13 kwietnia - decyzja EBOR o kredycie na finansowanie Ukrainy - II połowa kwietnia - rozpoczęcie testów Lukut-1 ...no chyba, że rozpoczną natychmiast po ukończeniu testów Lempuyang, bo jeśli część sprzętu nie byla mpotrzbena na Lempuyang może ją juz przenieśli do Lukut - pobożne życzenia :) - kwiecień - przedstawienie planu WZA - finansowanie/emisja/ - 11 maja WZA - maj ... ruszą może testy bloku M - czy mi się wydawało, że w raporcie rocznym miał być podany plan tych testów (jakaś wypowiedź Redface chyba ze stycznia)? - czerwiec - rozpoczęcie prac nad odwiertem Itheria-1 w Syrii (czas prac ok. 66dni - liczę na konkretne informacje tak jak w przypadku Ukrainy choć znowu mamy partnera z Australii...hmmm) - czerwiec - podłączenie produkcyjne odwiertu M-19 (szacowany wzrost wydobycia przez KubGas o ponad 50% w porównainu do stanu z lutego 2011) Proszę - choć to bardzo ogólnie bo konkretów nie mamy... Dodać jeszcze należy podłączenie produkcyjne O-8 w II kwartale choć jeszcze nie ma wyników testów ale jakoś głośno się o tym ostatnio tutaj mówiło. Ponadto to o czym tutaj się toczyła dyskusja czyli wyjaśnienie wszelkich niewiadomych kwestii ale nie znamy ich dnia ani godziny :)
Edytowany: 25 marca 2011 14:09
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
25 marca 2011 15:18:36
Co do spodziewanych wydarzeń ze spółki: ciekawe jest to, że w nesletterze pisano o planach podłączenia odwiertu O-8 do produkcji, choć jeszcze nie ma oficlanych wyników testów. Innymi słowy, możemy się spodziewać, że informacja o wynikach testów rozpali rynek. No i na najbliższy kwartał chyba zaplanowano wstępne oględziny nowej koncesji na Ukrainie, czyż nie? W dodatku na Ukrainę jedzie ten skomplikowany sprzęt do szczelinowania, a jak dojedzie, to mogą zacząć się dziać rzeczy, o których nie śniło się filozofom. Lukch, AED jest najniżej w historii. Z 10$ do 0,25$ i skok o 2% chyba o niczym nie świadczy. Ile to było kwotowo? 1 cent?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
25 marca 2011 15:51:51
Mieszko napisał(a):Co do spodziewanych wydarzeń ze spółki: ciekawe jest to, że w nesletterze pisano o planach podłączenia odwiertu O-8 do produkcji, choć jeszcze nie ma oficlanych wyników testów. Innymi słowy, możemy się spodziewać, że informacja o wynikach testów rozpali rynek. No i na najbliższy kwartał chyba zaplanowano wstępne oględziny nowej koncesji na Ukrainie, czyż nie? W dodatku na Ukrainę jedzie ten skomplikowany sprzęt do szczelinowania, a jak dojedzie, to mogą zacząć się dziać rzeczy, o których nie śniło się filozofom. Lukch, AED jest najniżej w historii. Z 10$ do 0,25$ i skok o 2% chyba o niczym nie świadczy. Ile to było kwotowo? 1 cent? Kwotowo czy nie jak zmienia właściciela 900k akcji zamiast marazmowego 150k to coś się zmieniło. Poza tym nie mam do nich zaufania. Raz przyłapany krętacz nadal pozostanie krętaczem tyle, że będzie się lepiej pilnował (ostatnie wycieki). Chodzi oczywiście o AED ;-). W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 25 marca 2011 15:53
|
|
Wysłane:
25 marca 2011 16:19:11
Jednak konsekwentnie to właśnie gaz najszybciej zastępuje węgiel w naszym systemie energetycznym. Na elektrownie jądrowe trzeba czekać dekadę, wiatrowe mają za małą moc, wodne = protesty, że ekosystem tama niszczy a słoneczne to żart a nie alternatywa w naszej szerokości geograficznej. www.wnp.pl/artykuly/w-energety...To tak dla wyluzowania atmosfery ;-) W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 25 marca 2011 16:19
|
|
0 Dołączył: 2011-03-24 Wpisów: 26
Wysłane:
25 marca 2011 16:26:35
Tak, żeby Wam trochę zmienić temat. Proszę o oświecenie, co konkretnie muszę zrobić żeby wziąć udział w WZA?
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
25 marca 2011 16:34:17
W pierwszej kolejności posiadać akcje (ii) z biura maklerskiego dostać wyciąg notatkę że posiadasz tyle i tyle akcji co stanowi tyle i tyle procent w WZA (iii)wysłać do siedziby firmy zgłoszenie wzięcia udziału w WZA w raz zdokumentami od biura maklerskiego
to chyba tyle ale najważniejsze jest zrobić wszystko w odpowiednich terminach.
chyba dobrze napisałem
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-03-24 Wpisów: 26
Wysłane:
25 marca 2011 16:42:32
Właśnie terminy mnie interesują. Rozumiem, że liczy się liczb akcji z 1 kwietnia czyli kupionych do 28.03. Zakładam, że mogą mi wysłać odpowiednie zaświadczenie z 1ego. Będzie szło z 3-4 dni. Wysyłam zgłoszenie do KOV, czy informuje telefonicznie i mam ze sobą zaświadczenie już na WZA?
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
25 marca 2011 16:46:57
@ LUKCH
Taka mała dygresja odnośnie cen gazu, może ciut istotna dla akcjonariuszy.
Cena gazu na NYMEX -ie, jest taka sama, jak 10 lat temu. Biorąc pod uwagę wartość dolara, jest dużo niższa. Ostatnio obstawiam wzrosty tego surowca (pominę dlaczego, to nieistotne chyba)
Pytanie - czy ceny gazu na Ukrainie i w ogóle w naszej części świata, korelują w znaczącym stopniu z cenami na rynkach na innej półkuli?
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
25 marca 2011 16:49:27
Odnośnie WZA: jeśli ktoś planuje uczestniczyć - proponuję złożyć dyspozycję w DM jak najszybciej. Oni powinni dopilnować żeby odpowiednia informacja trafiła do izby rozliczeniowej na czas skąd kov pobierze wyciąg osób uprawnionych do udziału w wza. Najlepiej sami spytajcie w waszych DM-ach. Dyspozycja powinna być złożona nie później niż w dniu uprawniającym do udziału w wza.
k.
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
25 marca 2011 17:25:17
Szanowni, W nawiązaniu do Waszych pytań o 'no comments': sorry, ale jeśli udzielam takiej odpowiedzi, to jest to wszystko, co mogę na 'zadany' temat powiedzieć. Odpowiadam na pytania zawsze, gdy tylko mogę. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
25 marca 2011 17:49:23
Anest napisał(a):Tak, żeby Wam trochę zmienić temat. Proszę o oświecenie, co konkretnie muszę zrobić żeby wziąć udział w WZA? w pierwszym poscie napisałem coś co robiłem przy jednej spółce i zaco zostałem skarczony przez "macgregor" to teraz już poprawiam tak jak jest : Schemat organizacji WZA od momentu ogłoszenia do rozpoczęcia WZA: Emitent dokonuje ogłoszenia o zwołaniu WZA nie później niż na 26 dni przed WZA. Dzień rejestracji uczestnictwa w walnym zgromadzeniu (record date) przypada na 16 dni przed dniem WZA. Oznacza to, że tylko osoby będące akcjonariuszami spółki (posiadającymi akcje na prawach własności, czyli rozliczonych w KDPW) w tym dniu będą miały prawo uczestniczenia w walnym zgromadzeniu akcjonariuszy spółki. Akcjonariusze danej spółki w terminie nie wcześniej niż po ogłoszeniu o zwołaniu WZA i nie później niż jeden dzień powszedni po ustalonym record date mogą zgłaszać się do podmiotów prowadzących ich rachunki papierów wartościowych, w celu wystawienia imiennego zaświadczenia stanowiącego podstawę umieszczenia danego akcjonariusza na liście osób uprawnionych do uczestnictwa w WZA spółki. Klienci eMAKLERA składają dyspozycje za pośrednictwem mLinii. Podmioty prowadzące rachunki papierów wartościowych akcjonariuszy w terminie nie później niż 12 dni przed WZA na podstawie wystawionych akcjonariuszom zaświadczeń, sporządzają i przesyłają do KDPW wykaz osób uprawnionych do uczestnictwa w WZA. KDPW po otrzymaniu od podmiotów prowadzących rachunki papierów wartościowych akcjonariuszy komunikatów z wykazem osób uprawnionych do udziału w WZA, nie później niż na tydzień przed WZA, udostępnia emitentowi zbiorczy wykaz osób uprawnionych do uczestnictwa w WZA. Warunkiem koniecznym i wystarczającym dla uczestnictwa w WZA jest umieszczenie Akcjonariusza w wykazie osób uprawnionych do udziału w WZA przekazanym Emitentowi przez KDPW , tym samym Akcjonariusz nie ma obowiązku odbierania zaświadczenia o prawie uczestnictwa w WZA i składania go w spółce. Dodatkowo zwracać uwagę na dane, gdyż jedynymi danymi, jakie zostaną przekazane spółce w celu identyfikacji Klienta będą tylko imię i nazwisko oraz adres zameldowania. W przypadku niezgodności adresu z dokumentami Klienta jest bardzo prawdopodobne, że Klient nie zostanie dopuszczony do WZA. teraz chyba wszystko jest jak powinno być choc wcześniej też było ok bo wziołem infrormacje od biura i wysłałem sam potwierdzenie
|
|
Wysłane:
25 marca 2011 19:14:47
Tytan napisał(a):Panowie Syria na jakiś czas, bliżej nieokreślony, wypada. Dzieje się tam obecnie niezła zawierucha polityczna, giną ludzie. Pozostało więc kupę czasu i odczekania na wyjaśnienie i wykrystalizowanie się pewnych spraw, a do tego nowa emisja KOV.Hm Może nie taką kupę. Nie wiem czy zauważyłeś ale te procesy charakteryzować się mogą ogromną dynamiką - patrz Egipt czy Maroko - wydaje mi się że sytuacja wyjaśniła się jako tako na przestrzeni 2-3 miesięcy. Nastąpiło pokojowe przekazanie władzy. Z drugiej strony - Libia, czyli wojna domowa. Statystycznie rzecz biorąc 2/3 szansy że do czerwca sytuacja zacznie się normalizować... Tak czy inaczej szansa na rozpoczęcie pierwszego odwiertu w terminie - marne, będzie dobrze jak poślizg wyniesie 1-2 miesiące. k.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
25 marca 2011 20:15:42
Koledzy Szukałem nieco informacji na temat Nigerii (tez mi to nie daje spokoju). Otóż jedynym żrodłem tej informacji jest portal Africa Intelligence. Pozostałe (bardzo nieliczne) serwisy cytują ten powyższy jako swe źródło. Informacja nosi datę 23 marca. Brzmi ona tak: Cytat:Kulczyk Oil Ventures, the oil company owned by Jan Kulczyk, has jumped into the bidding for the assets of RoyalDutch/Shell on OML 42 in Nigeria. The concession, which houses 2 TCF of proven gas reserves and 4 TCF of probable reserves, forms part of the assets put on the auction block by Shell in the Niger Delta (see the full report on our web site). The Anglo-Dutch major will shortly announce the name of the winner. O tym, że faktycznie trwa przetarg o którym mowa, można się dowiedzieć z innych, bardzo wiarygodnych i jawnych źródeł: articles.economictimes.indiati...oraz online.wsj.com/article/SB10001...Oczywiście pozostaje pytanie, na ile dane z serwisu African Intelligence są wiarygodne. Podrawiam. Edit: Tutaj jeszcze nieco na temat wartości nigeryjskich złóż: 234next.com/csp/cms/sites/Next...
Edytowany: 25 marca 2011 20:19
|
|
Wysłane:
25 marca 2011 21:56:37
Dla mnie ta Nigeria to jakiś wielki znak zapytania, łapanie dwóch srok za ogon. Jak firma o kapitalizacji 250 mln USD zabiera się za licytację pól naftowych o wartości miliarda dolarów?! Pomijam już fakt, że byłoby to sprzeczne z podstawową zasadą działania kov - pozyskiwać koncesje o dużym stopniu "niepewności" i przekształcać zasoby perspektywiczne w rezerwy i dalej - wydobywać. Jeszcze na dodatek ta lokalna guerilla... Chyba lepiej byłoby gdyby się okazało że to jakaś niepotwierdzona plotka. Póki co kov ma wystarczająco dużo roboty z bieżącymi koncesjami żeby udowodnić że potrafi zwiększyć ich wartość adekwatnie do oczekiwań akcjonariuszy.
k.
Edytowany: 26 marca 2011 18:44
|
|
Wysłane:
27 marca 2011 03:07:30
koszyk napisał(a):@ LUKCH
Taka mała dygresja odnośnie cen gazu, może ciut istotna dla akcjonariuszy.
Cena gazu na NYMEX -ie, jest taka sama, jak 10 lat temu. Biorąc pod uwagę wartość dolara, jest dużo niższa. Ostatnio obstawiam wzrosty tego surowca (pominę dlaczego, to nieistotne chyba)
Pytanie - czy ceny gazu na Ukrainie i w ogóle w naszej części świata, korelują w znaczącym stopniu z cenami na rynkach na innej półkuli? To porównanie jest bezzasadne. W USA jest ogromna nadpodaż gazu w tej chwili właśnie dzięki wydobyciu z łupków, czyli technice, które teraz w Polsce aplikują. USA z importera stało się samowystarczalne a wydobycie nadal rośnie. Tymczasem w naszej części Europy gdzie na razie łupki są odległym marzeniem a naciski ekologów doprowadzają do szukania ekoenergii najłatwiejszym sposobem na jej uzyskanie jest budowa elektrowni gazowych co spowoduje lawinowy wzrost zapotrzebowania na gaz. Nie mam teraz pod ręką analiz i materiałów, ale myślę, że sam znajdziesz. Dodatkowo w sprawie gazu na Ukrainie to tam co chwilę słyszymy o podwyżkach cen gazu. Oni mają rozległą sieć gazociągów. Sytuacja jest analogiczna jak z naszą energetyką muszę podnieść cenę aby ratować sieć dystrybucji i transportu surowca, to kosztowne. O ceny gazu w Europie Wschodniej bym się nie martwił. gazownictwo.wnp.pl/gaz-na-ukra... - marzec 2011 biznes.gazetaprawna.pl/artykul... - lipiec 2010 A jeśli ktoś ma czas: www.centrumfede.pl/dc/inne/GMS...Generalnie Ukraina jest bardzo zainteresowana zwiększeniem wydobycie krajowego a cel ten co u nas, uniezależnienie się od dostaw Gazpromu. Takie firmy jak KOV, które wchodzą na ich rynek, sprowadzają sprzęt, technologię, nowoczesne techniki wydobywcze, kulturę korporacyjną itp. są dla nich złotem. Ich państwowe koncerny są gorsze niż PKP i na pewno nie będą w stanie uzyskać takiej dynamiki. Wspieranie prywatnego sektora jako istotnej odnogi sektora wydobywczego na pewno jest jednym z priorytetów rządu. Zresztą byliśmy tego świadkami, dali kolejną koncesję podwajając nasze pola ;-). W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 27 marca 2011 03:27
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
27 marca 2011 09:16:54
Mam taki cennik w biurze, i zbytnio nie wiem jakie koszty poniosę w związku z uczestnictwem w zebraniu akcjonariuszy.
----- Wystawienie świadectwa depozytowego z wyłączeniem świadectw wystawianych w związku z ogłoszonym wezwaniem (opłata za czynność)- 30 zł
----- Złożenie żądania wystawienia imiennego zaświadczenia o prawie uczestnictwa w Walnym Zgromadzeniu: - bez odbioru wystawionego zaświadczenia - 20 zł - odbiór osobisty lub dostarczenie wystawionego zaświadczenia listem do Emitenta - 30 zł - dostarczenie wystawionego zaświadczenia kurierem do Emitenta - 100 zł
Następne pytanie, ile czasu może to trwać i czy w trakcie serwowany będzie jakiś posiłek ?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.