quark62 napisał(a):Czy wie ktoś czym KOV jest w stanie teraz zaskoczyć rynek? Syria - wielki znak zapytania, Brunei - nie wiadomo co z Lukut, Ukraina - następne złoże do kolekcji? czy też nowa emisja, korzystna dla obecnych akcjonariuszy?
Jak wy bylibyście zarządem KOV, to co byłoby dla Was najważniejsze w świetle ostatnich komunikatów - pozyskanie kasy na dalszą działalność "at whatever cost" czy uśmiech na twarzach obecnych akjonariuszy? Z tego co zrozumiałem KOV nie wyemituje akcji taniej niż cena rynkowa. Czyli im tańsze akcje tym lepiej dla tego kto obejmie nową emisję. Tak czy owak nowa emisja musi rozwodnić.
Jeśli czegoś nie rozumiem, to proszę o wyjaśnienie.
Czy jest w stanie czymś zaskoczyć... na tym forum wie tylko Redface,
a jedyne możliwie dobre info jakiego możemy się spodziewać w najbliższym (bliżej nie określonym) czasie to:
wyniki odwiertu na Ukrainie, wyniki testów na poprzedniego odwiertu na Ukrainie...
a poza tym same niewiadome - nawet jeśli zaczną testować Lukut w tym miesiącu myślisz że mają realną szanse uporać się z testami do końca wakacji? i wreszcie gdy przetestują - coś sensownego tam znajdą? O bloku M - cały czas dyskutują - więc może będą testy, może KOV coś uszczknie od TAP, może nie. Reasumując na 4 odwierty w Brunei na razie mamy 1 do niczego, 1 który najprawdopodobniej będzie w końcu przetestowany i 2 które kiedyś może będą testowane. Wiemy nie wiele o przyszłym finansowaniu - poza tym że może będzie kredyt, i że gdzieś będzie jakaś emisja.
Czy widziałeś kiedyś nowe emisje, korzystne dla obecnych
drobnych akcjonariuszy w sytuacji gdy firma musiałaby istotnie ograniczyć swoje inwestycje/miałaby problem z wypełnieniem swoich zobowiązań gdyby kapitału nie udało się pozyskać? bo ja o takiej nie słyszałem... jedyna nadzieja dla akcjonariuszy długoterminowych na WIGu jest taka że Spółka przez ten rok wypracowała wystarczająco dużo, a w dodatku że spółka nie jest bardzo chciwa -> abyśmy nie stracili na rozwodnieniu kapitału (lub chociaż nie stracili za dużo) - bo przecież mogą wyemitować dowolną ilość akcji.
@lancet - sorry ale nowa emisja jest bezsprzecznym rozwodnieniem kapitału, natomiast zgadzam się z tym że jak efektywnie spółka wykorzysta pozyskany cash- zależy tylko od niej.