50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
10 kwietnia 2009 21:07:00
przy kursie: 1,15 zł
Tu jest chodzenie po lodzie, wprawdzie nie cienkim, ale pośliznąć się też można. Wycena szwajcarska wychodzi niesłychana, bo zerowa - ale to dlatego, że firma ma zerowe aktywa trwałe netto. Jej majątek netto, czyli wartość księgowa, w całości jest zakumulowana w wartościach niematerialnych, czyli znakach firmowych. No i 250 mln premii poszło za Kruka - to jest taka "wartość" jak ze mnie baletnica. Ale wycena likwidacyjna wychodzi 1,84 zł na akcję. Ta już zakłada, że te wartości coś jednak są warte. Nie jest to jednak dużo wyżej niż obecny kurs. Potrzebujemy zobaczyć zyski! Wtedy będzie dobrze. Bez nich - będzie jak Swarzędz 5 lat temu: emisja za emisją, plany za planami, czekanie, czekanie. Tu jednak ciągle można z tego wyjść. Liczę na Kruka.
Edytowany: 10 kwietnia 2009 21:15
|
|
0 Dołączył: 2008-11-06 Wpisów: 46
Wysłane:
10 kwietnia 2009 23:57:11
chupacabra napisał(a): kliknij, aby powiększyćz punktu widzenia AT spółka jesst już ładnie wyprzedana w przeciwieństwie do wielu spółek z rynku.. ocylatory sugerują żeby zapakować do wora kilkadziesiąt kilo i tak też zrobiłem wątpie żeby spółka o tak rozbudowanej infrastrukturze nie podniosła się po jakimś czasie - kwestia udanej restrukturyzacji i wycięcia nierentownych pozycji z aktywów na średni termin wydaje mi się że kilkadziesiąt procent można zrobić - jak zwykle czas pokaże czy miałem rację pozdrawiam No i ten zloty krzyżyk na średnich kroczących
|
|
0 Dołączył: 2009-02-08 Wpisów: 64
Wysłane:
11 kwietnia 2009 11:24:10
WatchDog napisał(a):Tu jest chodzenie po lodzie, wprawdzie nie cienkim, ale pośliznąć się też można. Wycena szwajcarska wychodzi niesłychana, bo zerowa - ale to dlatego, że firma ma zerowe aktywa trwałe netto. Jej majątek netto, czyli wartość księgowa, w całości jest zakumulowana w wartościach niematerialnych, czyli znakach firmowych. No i 250 mln premii poszło za Kruka - to jest taka "wartość" jak ze mnie baletnica. Ale wycena likwidacyjna wychodzi 1,84 zł na akcję. Ta już zakłada, że te wartości coś jednak są warte. Nie jest to jednak dużo wyżej niż obecny kurs. Potrzebujemy zobaczyć zyski! Wtedy będzie dobrze. Bez nich - będzie jak Swarzędz 5 lat temu: emisja za emisją, plany za planami, czekanie, czekanie. Tu jednak ciągle można z tego wyjść. Liczę na Kruka. Vistula, Wólczanka, Lantier, Replay, Murphy&Nye, Wolford, W.KRUK, Deni Cler - to znaki firmowe które przez lata wbijały się w świadomość wielu klientów - można na nich robić niezłe marże, no gdyby jeszcze Polska była krajem bardziej zamożnych ludzi to volumeny sprzedaży by zadowalały - marka to "wartość" którą buduje się latami i daje spory "potencjał rozruchowy" nawet w obliczu spadku koniunkturalnego...jeżeli popyt na ten segment produktów się ożywi to wycena diametralnie się poprawi... co do Kruka to wątpię żeby stopniowo zwiększał zaangażowanie w Vistuli (która ma przecież kłopoty) bez powodu
|
|
|
|
1 Dołączył: 2008-10-09 Wpisów: 1 410
Wysłane:
11 kwietnia 2009 11:55:01
Czekt napisał(a):TheBlackHorse napisał(a):To sobie poczekasz  , poniżej zeta nie zejdzie. Korekta już była lub jest na wykończeniu. Korekta jeszcze będzie jak indeksy polecą w dół to i Vistula pójdzie w dól, na razie czeka tą spółkę marazm więc będzie czas jeszcze ją kupić ;) Indeksy poszły w górę a VST w dół: www.stockwatch.pl/gpw/vistula,... . Ale fakt faktem, że nic tu się nie dzieje od dłuższego czasu. Cisza przed burzą  ? W tym tygodniu może odpalić, zobaczymy. You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
|
|
0 Dołączył: 2009-02-10 Wpisów: 14
Wysłane:
16 kwietnia 2009 13:51:04
przy kursie: 1,32 zł
Skąd te wzrosty? Ktoś ma jakąś informację?
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
16 kwietnia 2009 14:06:13
8 kwietnia zapakowali mi koszyki... myslalem nad wielkoscią sl 5%, 10% czy 15% ale zostawiłem, z celem czasowym do końca miesiąca... nie wytrzymałem jednak jak zwykle wlasnie koncze zamykac pozycje ;)
|
|
0 Dołączył: 2009-02-03 Wpisów: 96
Wysłane:
16 kwietnia 2009 14:21:22
Szkoda ze juz pozamykales wzrost powinien byc kontynuowany az do lokalnego szczytu czyli 1.61-1.69 - pozdrawiam i zycze pomyslnych inwestycji
|
|
Wysłane:
16 kwietnia 2009 14:40:18
Wolumen przeraża, coś może być na rzeczy  . You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
|
|
0 Dołączył: 2009-02-03 Wpisów: 96
Wysłane:
16 kwietnia 2009 14:45:56
no dokladnie wolumen najwiekszy w histori spolki - zastanawiam sie czy nie dobierac - moze jakies info wyjdzie niedlugo ktore zmieni obraz spolki - cos musi sie dziac bo za duzo sie dzieje
|
|
Wysłane:
16 kwietnia 2009 14:55:29
komar napisał(a):no dokladnie wolumen najwiekszy w histori spolki - zastanawiam sie czy nie dobierac - moze jakies info wyjdzie niedlugo ktore zmieni obraz spolki - cos musi sie dziac bo za duzo sie dzieje Może znowu coś Kruk dokupi(ł)? You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-02 Wpisów: 136
Wysłane:
16 kwietnia 2009 15:01:54
Wolumen niesamowity. Nigdzie nie widzę żadnego niusa. Pytanie kto skupuje. Jestem od 1.16 z małą spekulacyjną kwotą. Zastanawiam się czy trzymać.
Zakładając żę spółka uniknie bankructwa i rozwiąże wszelkie problemy z kredytami, na ile może być wg Was wyceniana i na jakiej podstawie? Wdzięczny jestem za analizy
Też zastanawiam się czy dokupić.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 6
Wysłane:
16 kwietnia 2009 15:34:03
Zapakowałem się po 1.17 i... pociąg ruszył. Jakoś za łatwo wszystko wychodzi ostatnimi czasy: 58% na portfelu w ciągu 3 m-cy. Zaczynam się niepokoić ;)
|
|
0 Dołączył: 2008-11-22 Wpisów: 84
Wysłane:
16 kwietnia 2009 16:03:17
Ja jestem od 1.29. Mam nadzieje że nie wsiadłem za późno:) czekamy...
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 7
Wysłane:
16 kwietnia 2009 16:37:13
Witam serdecznie, Ja od wczoraj po 1.14 Generalnie w tej spółce mam strategie dłuugiego czekania aż się poprawi sytuacja. Zapakowałem parę kilo docelowo na pół roku - rok. Po drodze będę jeszcze dokupywał parę transzy.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 6
Wysłane:
16 kwietnia 2009 19:51:06
Panowie, błąd na StockWatch. W dniu dzisiejszym Vistula zakończyła na poziomie 1.32 a nie 1.35 (to ok 4% różnicy na kursie)
|
|
Wysłane:
16 kwietnia 2009 19:56:37
IRRM napisał(a):Witam serdecznie, Ja od wczoraj po 1.14 Generalnie w tej spółce mam strategie dłuugiego czekania aż się poprawi sytuacja. Zapakowałem parę kilo docelowo na pół roku - rok. Po drodze będę jeszcze dokupywał parę transzy. I dobrze. Jak nie będzie żadnego dobrego info to papier powróci w okolice 1,1x. Ale coś mi się wydaje, że ta pąpa to pod coś konkretnego. You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
|
|
Wysłane:
16 kwietnia 2009 19:57:02
Poprawione. Stanęło na kursie z 16:09. Wydłużyłem przedział czasowy skanera.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
16 kwietnia 2009 20:20:45
WatchDog napisał(a):Poprawione. Stanęło na kursie z 16:09. Wydłużyłem przedział czasowy skanera. Heh, tak było przecież cały czas, cena zawsze (przynajmniej na Vistuli, nie wiem jak na innych walorach) była podawana z ostatniej minuty handlu sesyjnego, a nie z zamknięcia. Do tej pory myślałem, że to celowe zagranie ze strony administracji strony. Może inaczej, celowe "działanie" ... myślałem, że uznano, iż kurs z sesji jest bardziej miarodajny niż z zamknięcia. Wszyscy wiemy, że na fixingach dziwne rzeczy się dzieją często. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 16 kwietnia 2009 23:51
|
|
Wysłane:
16 kwietnia 2009 20:26:14
Zagranie? Teraz jest kurs z 16:29, z ostatniego ticka.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-02 Wpisów: 136
Wysłane:
16 kwietnia 2009 23:10:37
ciekawe: Z Almy do Vistuli Cytat: Piotr Mazurkiewicz 16-04-2009, ostatnia aktualizacja 16-04-2009 01:58
Prezes i główny udziałowiec Alma Market. Poza stworzeniem sieci delikatesów wprowadził też do Polski znane marki odzieżowe, jak Ermenegildo Zegna, Burberry czy ostatnio Kenzo Majątek Jerzego Mazgaja wyceniany jest na ok. 450 mln zł. Ostatnio jest o nim głośno głównie z powodu wejścia do akcjonariatu Vistuli. Po zakupie pakietu 7 proc. akcji dzięki sojuszowi z Wojciechem Krukiem decyduje o najważniejszych sprawach spółki, jest też szefem jej rady nadzorczej.
Biznesowa kariera Mazgaja jest długa, nie brakuje też w niej gwałtownych zwrotów akcji. Pewne jest, że handel zna od podszewki i jak dotąd w zasadzie wszystko, co zaplanował, udało mu się zrealizować. Zaczynał pod koniec lat 80. jako rezydent biur podróży – w Indiach zobaczył, jak wielki potencjał ma rynek towarów luksusowych. Z wykształcenia jest germanistą, i jak przyznaje, doskonała znajomość niemieckiego miała kluczowe znaczenie, gdy rozpoczął rozmowy o wprowadzeniu do Polski marki Hugo Boss.
Wtedy większość tego typu firm nawet nie chciała myśleć o wchodzeniu do biednej Polski. Mazgajowi udało się przekonać Niemców. Dzięki temu sukcesowi łatwiejsze były rozmowy z kolejnymi znanymi markami, których sklepy prowadziła należąca do Mazgaja spółka Paradise Group, w ubiegłym roku wchłonięta przez Almę.
Równolegle Mazgaj działał także w innych niszach rynku. Prawdziwą fortunę zbił na Krakchemii – jednym z największych obecnie krajowych dystrybutorów granulatów tworzyw sztucznych. Potem do imperium dochodzi Alma, sieć delikatesów, która ma już ponad 20 sklepów. Pod względem wyboru nie mają sobie równych – kawę, alkohole czy słodycze sprowadzają z całego świata. Także cygara, do których ma słabość, napisał o nich nawet książkę. To kolejna po markowej odzieży pasja, na której zarabia. Stworzył spółkę Premium Cigars, wiodącego importera cygar, głównie kubańskich.
Delikatesów przybywało, podpisywał kontrakty z kolejnymi markami, jak Emporio Armani, Kenzo czy Max & Co., ale najwidoczniej zaczęło brakować wyzwań. W lipcu 2008 r., niedługo po sfinalizowaniu przejęcia przez Vistulę kontrolnego pakietu w W. Kruk, pojawia się zaskakujący komunikat, że Alma Market ma niemal 6 proc. akcji odzieżowej spółki. Na dalsze zmiany nie trzeba długo czekać. Wojciech Kruk też kupuje pakiet akcji Vistuli i z Mazgajem nie tylko wymieniają niemal całą radę nadzorczą, ale i zarząd. – Mazgaj nigdy nie wchodzi w żadne interesy tylko na pokaz, jeszcze zobaczymy, na co go stać – mówi jeden z analityków.
Niektórym inwestorom finansowym nie podoba się sojusz dwóch biznesmenów, choć zapewniali, że akcje kupowali niezależnie. Na razie z powodu zawirowań na rynku i niepewnej koniunktury pewnie wstrzyma wprowadzanie kolejnych znanych marek, choć mówił choćby o pierwszym w Polsce sklepie DKNY czy Tiffany. źródło: www.rp.pl/artykul/5,291739_Z_A...wg mnie to ostatnie ruchy to moze byc wlasnie skupowanie przez kogos duzego Zastanawiam się nad tym czy nie wejść większym kapitałem a nie tylko spekulacyjnym do VST. Może być ciekawie. Alma również jest ciekawa podobnie jak krakchem.
Edytowany: 16 kwietnia 2009 23:13
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.