PARTNER SERWISU
rkkuqtmc
3 4 5 6 7
soia
0
Wpisów: 29
Wysłane: 5 maja 2011 22:31:52 przy kursie: 0,37 zł
A ja mam małe pytanie na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Czy na NC również obowiązuje konieczność informacyjna, po przekroczeniu progu 5% akcji spółki? Jeżeli tak, to czy istnieje jakiś maksymalny termin przekazania informacji? Zastanowiło mnie to po zobaczeniu obrotu przez kwiecień i początek maja: około 100 mln akcji.

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 5 maja 2011 23:09:08 przy kursie: 0,37 zł
Pewnie że trzeba:

Cytat:
Kto:

1) osiągnął lub przekroczył 5 %, 10 %, 15 %, 20 %, 25 %, 33 %, 331/3 %, 50 %, 75 % albo 90 % ogólnej liczby głosów w spółce publicznej albo

2) posiadał co najmniej 5 %, 10 %, 15 %, 20 %, 25 %, 33 %, 331/3 %, 50 %, 75 % albo 90 % ogólnej liczby głosów w tej spółce, a w wyniku zmniejszenia tego udziału osiągnął odpowiednio 5 %, 10 %, 15 %, 20 %, 25 %, 33 %, 331/3 %, 50%, 75 % albo 90 % lub mniej ogólnej liczby głosów

— jest obowiązany niezwłocznie zawiadomić o tym Komisję oraz spółkę, nie później niż w terminie 4 dni roboczych od dnia, w którym dowiedział się o zmianie udziału w ogólnej liczbie głosów lub przy zachowaniu należytej staranności mógł się o niej dowiedzieć, a w przypadku zmiany wynikającej z nabycia akcji spółki publicznej w transakcji zawartej na rynku regulowanym — nie później niż w terminie 6 dni sesyjnych od dnia zawarcia transakcji.

Art. 69 z ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych
Więcej szczegółów pod podanym linkiem:)

Dochodzi do tego Załącznik Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu i § 3 ust. 1 z tegoż:
Cytat:
2. W szczególności emitent jest obowiązany do przekazywania w formie raportu bieżącego informacji o:
1) nabyciu lub zbyciu aktywów o istotnej wartości dla emitenta, jak również ich utracie przez emitenta lub jednostkę od niego zależną w wyniku zdarzeń losowych, a także
(..)

//
Obrotami bym się aż tak bardzo nie cieszył, więksi inwestorzy prowizji nie płacą ;)
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein
Edytowany: 5 maja 2011 23:10

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 14 maja 2011 09:15:41 przy kursie: 0,33 zł
No prosze mamy świetne wyniki za I kwartal.

Przychody w I kwartale - 1.8 miliona zlotych, dla porownania w calym 2010 roku wyniosly niewiele ponad milion.

Zysk netto w I kwartale - 1 milion złotych. W tamtym roku byla strata ponad 400 tysiecy.

Ponadto spolka nie ma ani grosza kredytow i kilkanascie milionow wolnej do inwestycji gotowki.king

Źródło: www.newconnect.pl/index.php?pa...

Sinuhe
0
Wpisów: 121
Wysłane: 19 maja 2011 18:20:50 przy kursie: 0,32 zł
Witam,

Zamierzam pojawić się na WZA Serenity, więc miło będzie poznać kolerzanki/kolegów inwestorów, jednak poza kwestiami towarzyskimi chciałbym na walnym osiągnąć dość konkretne cele.

Przede wszystkim chcę dowiedzieć się, kim jest ów tajemniczy inwestor, który ma przekroczyć 5% . Nie sądzę, aby zarząd robił z tego tajemnicę, nie zdziwiłbym się nawet, gdybyśmy go poznali jeszcze przed wza. Jednak chciałbym być przygotowany na wypadek, gdyby zarząd/większościowi akcjonariusze nie chcieli ujawnić tej informacji. Wg mnie stwarzałoby to sytuację nierówności akcjonariuszy podczas głosowania nad kwestią zdjęcia lock up'u, a to stwarzałoby podstawę zaskarżenia uchwały (która oczywiście zostanie przegłosowana). Zakładam, że zarząd i większościowi akcjonariusze chcieliby uniknąć kłótni o informację, która i tak niedługo stanie się jawna, więc nie sądzę, aby bronili się przed jej ujawnieniem. Jednak, gdyby było inaczej, to na wza czeka nas dyskusja nad tą kwestią, o czym chciałem lojalnie uprzedzić (w przypadku problemów z uzyskaniem informacji wspólne stanowisko mniejszościowych akcjonariuszy na pewno wzmocniłoby naszą pozycję).

Po drugie, na wza chcę zgłosić inną uchwałę dotyczącą lock up'u, a mianowicie ograniczającą jego zniesienie jedynie do tej części akcji serii A i B, która rzeczywiście ma zostać sprzedana inwestorowi strategicznemu (czy po prostu "większemu" inwestorowi). Nie widzę powodów, dla których mielibyśmy się zgodzić na uwolnienie na rynek wszystkich akcji serii A i B, podczas gdy jedynym (oficjalnym) powodem zniesienia lock up'u jest chęć sprzedaży tylko części z nich. W ogóle nie widzę możliwości zgodzenia się na proponowany przez zarząd wariant w sytuacji, gdybyśmy w chwili głosowania nad uchwałą o zniesieniu lock up'u nie znali nazwy inwestora i przynajmniej ramowych warunków, na jakich mają mu zostać sprzedane akcje objęte lock up'em. Takie informacje mają większościowi akcjonariusze (bo przecież inaczej nie rozmawialiby z tym inwestorem, a rozmowy są podobno bardzo zaawansowane), a skoro treść uchwały zmienia warunki inwestycyjne dla każdego akcjonariusza, to brak równego dostępu do informacji stwarzałoby sytuację nierówności podczas głosowania i jak już wspominałem może być wykorzystane do zaskarżenia uchwały (zbadałem możliwości prawne i są dość obiecujące, jednak pozwólcie, że w tym miejscu nie będę przedstawiał szczegółów ewentualnej argumentacji).

Zazwyczaj staram się poznawać władze i większościowych akcjonariuszy spółek, których akcje kupuję. Oczywiście nie na stopie towarzyskiej, lecz po prostu w stopniu pozwalającym na wyrobienie wobec nich niezbędnego zaufania. Władz, ani większościowych akcjonariuszy Serenity nie znam i chociaż nie mam zamiaru przeszkadzać im w realizacji ich planów, to jednak zdecydowanie chciałbym te plany poznać, bo nie chciałbym obudzić się w sytuacji, gdy zagłosujemy za zniesieniem lock up'u, a później objęte nim akcje zostaną sprzedane komuś za np. 0,10 pln i ten ktoś zacznie nimi sypać w rynek, a przy okazji dorzucą się do tego większościowi akcjonariusze, których akcje dotychczas były objęte lock up'em, a którzy obejmowali je bodajże po cenie nominalnej (0,01 pln).

Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że nie zamierzam przeszkadzać w realizacji planów rozwoju spółki, jednak podczas ich realizacji chciałbym albo maksymalnie zabezpieczyć swoje interesy albo uzyskać pewność, że nie są zagrożone. Mam nadzieję, że na wza będziemy prezentowali wspólne stanowisko, a jeszcze większą, że jego prezentowanie nawet nie będzie potrzebne. I liczę na to, że wza okaże się przełomowym momentem w życiu spółki ;)

A może Wy macie jakieś propozycje pytań do zarządu odnoście kwestii głosowanych na walnym?
Edytowany: 19 maja 2011 18:21

Sinuhe
0
Wysłane: 3 czerwca 2011 23:42:13 przy kursie: 0,34 zł
Sprawozdanie z Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Serenity SA, Gdańsk, 03 czerwca 2011 roku

NWZA Serenity SA odbyło się w kancelarii notarialnej Zbigniewa Kundo w Gdańsku, przy ul. Grunwaldzkiej 102. W zgromadzeniu uczestniczyło jedynie siedmiu akcjonariuszy (osobiście lub przez pełnomocników), w tym czterech posiadających powyżej 5% (posiadacze akcji serii A i B). Obecni byli prezes zarządu Piotr Nalepa i członek zarządu – dyrektor zarządzający Marek Bylina.

Zgromadzenie przebiegło w bardzo przyjaznej atmosferze, zarówno pan prezes Nalepa, jak i pan dyrektor Bylina byli bardzo otwarci na pytania ze strony akcjonariuszy, na które udzielali bardzo obszernych, szczegółowych i wyczerpujących odpowiedzi lub szczegółowo informowali o tym, dlaczego udzielenie odpowiedzi nie jest możliwe (nie leży w interesie spółki). Nie wszystkie informacje udało mi się zapamiętać i nie wszystkie udało mi się w pełni zrozumieć, za co jestem na siebie zły, bo przyznam szczerze, że na wza nie wybrałem się przygotowany w takim stopniu, w jakim to było możliwe (szkoda też, że pomimo moich próśb żaden z forumowiczów, posiadających akcje SRT dłużej niż ja, nie zaproponował pytań, które należałoby zadać zarządowi). Niemniej pan Piotr Nalepa i pan Marek Bylina cierpliwie odpowiadali na moje pytania, za co im serdecznie dziękuję.

Zastrzeżenie: poniższe sprawozdanie jest wyłącznie moją osobistą relacją, wynikającą z informacji pozyskanych na walnym, więc w żadnym wypadku nie powinno być traktowane jak stanowisko spółki, jej zarządu lub większościowych akcjonariuszy.

WZA rozpoczęło się od przestawienia przez pana Piotra Nalepę powodów zaproponowania przez zarząd uchwał o podziale serii akcji A i B, zdjęciu z nich lock-up’u oraz przeniesieniu zorganizowanej części przedsiębiorstwa do spółki zależnej „Serenity Nieruchomości”. Wszystkie trzy kwestie się ze sobą łączą.

Wydzielenie części przedsiębiorstwa do spółki Serenity Nieruchomości jest realizacją strategii spółki, o którym mowa w dokumencie informacyjnym. Przemawiając za tym względy podatkowe, biznesowe (operacyjne) i korporacyjne, związane z planami znacznego poszerzenia skali działalności spółki.

Serenity SA, jako podmiot świadczący usługi medyczne jest zwolniony od podatku VAT, co powoduje, że spółka nie mogłaby odliczyć podatku naliczonego przy budowie kolejnych ośrodków, stąd przeniesienie wyodrębnionej części przedsiębiorstwa, zajmującej się ich budową do samoistnej spółki zależnej przyniesie korzyści podatkowe (możliwość odliczenia VATu naliczonego przy budowie jednego (przykładowego) ośrodka to kwota rzędu ok. 3 mln złotych). Serenity SA będzie świadczyła usługi w zakresie rehabilitacji oraz opieki nad osobami starszymi w placówkach wynajmowanych od Serenity Nieruchomości, więc czynsz stanowiący koszt spółki matki będzie stanowił przychód spółki córki. Poza tym rozdzielenie działalności medycznej od kwestii związanych z budową i własnością nieruchomości rozdziela ryzyka, które są różne dla obu obszarów działalności (np. kwestia odpowiedzialności wynikająca z inwestycji budowlanej nie będzie bezpośrednio obciążała spółki medycznej, jako operatora ośrodka i odwrotnie, odpowiedzialność z tytułu świadczenia usług medycznych nie będzie bezpośrednio obciążała spółki będącej właścicielem nieruchomości, w których funkcjonują placówki medyczne).

Przeniesienie części przedsiębiorstwa na Serenity Nieruchomości sp. z o.o. wiąże się bezpośrednio z planami dokapitalizowania grupy. Serenity SA nie planuje żadnych nowych emisji akcji, natomiast ma możliwość i chce pozyskać kapitał potrzebny do uruchomienia kilku ośrodków opieki. Zostanie to zrobione w ten sposób, że Serenity Nieruchomości zostanie przekształcona w spółkę akcyjną, co wymaga jej dokapitalizowania właśnie przez wniesienie aportem przez Serenity SA wyodrębnionej części przedsiębiorstwa, następnie kapitał zakładowy Serenity Nieruchomości SA zostanie podniesiony o ok. 25% poprzez emisję akcji dla Inwestora – tego samego, któremu ma zostać sprzedana część akcji dotychczas objęta lock-up’em (o tym za chwilę). Łatwo policzyć, że wskutek tych działań kapitał zakładowy Serenity Nieruchomości SA powinien wynieść nominalnie ok. 18-19mln złotych (wartość aportu będzie prawdopodobnie wymieniona nieco poniżej wskazanych w uchwale 18mln złotych i będzie bliższa 15mln złotych, co po powiększeniu o 25% daje ok. 18,75mln). Co więcej, plan zakłada upublicznienie spółki Serenity Nieruchomości SA na polskim New Connect lub jednej z giełd zachodnioeuropejskich (pozostaje tylko kwestia podjęcia decyzji, gdzie? Za NC przemawia łatwość pozyskania kapitału (ze wstępnych ustaleń wynika, że zainteresowanie jest spore), a drugim wariantem być może większy prestiż funkcjonowania spółki zależnej na zachodniej giełdzie. Debiut Serenity Nieruchomości SA nastąpi najpóźniej do stycznia przyszłego roku. W każdym przypadku Serenity SA pozostanie spółką dominującą w Serenity Nieruchomości SA, a jej zaangażowanie nigdy nie będzie mniejsze niż 51%.

Dla nas, jako akcjonariuszy Serenity SA wniosek jest taki, że w wyniku dokapitalizowania Serenity Nieruchomości sp. z o. o. aportem w postaci zorganizowanej części przedsiębiorstwa, którego wartość księgowa obecnie jest ustalona na nieco ponad 15mln złotych, następnie przekształceniu tej spółki w spółkę akcyjną, dopuszczeniu do niej Inwestora, z którym aktualnie prowadzone są rozmowy i dalej upublicznieniu tej spółki na NC lub giełdzie zachodnioeuropejskiej, wartość aktywów Serenity SA w postaci posiadanych udziałów, a później akcji w spółce Serenity Nieruchomości, znacznie (co najmniej kilkukrotnie) wzrośnie, a to bezpośrednio przełoży się na znaczny wzrost wartości księgowej Serenity SA. A co to oznacza, to już każdy powinien wiedzieć :)

I teraz przechodzimy do drugiej kwestii, tj. do podziału serii A i B oraz zdjęcia lock-up’u.

Inwestor pozyskany dla spółki Serenity Nieruchomości SA to ten sam, który jest zainteresowany akcjami naszej spółki, przy czym Serenity SA nie planuje dla niego żadnej emisji (jak i żadnej innej). Nie zostało to powiedziane na walnym wprost, jednak w mojej ocenie Inwestor ma kupić akcje od pana Piotra Nalepy. Wg komunikatu o zwołaniu walnego Inwestor ma objąć 5-7% kapitału, co daje 20-30 mln akcji. Pytałem, dlaczego w takim układzie lock-up ma zostać zdjęty ze wszystkich akcji, a nie tylko tych 20-30 mln, na co pan Piotr Nalepa odpowiedział, że z tego jednoznacznie wynikałoby ile i od kogo akcji kupi Inwestor, a to nie zostało jeszcze do końca ustalone z uwagi na zależność pomiędzy ceną, za którą miałby kupić akcje, a kwotą, którą ma zainwestować w Serenity Nieruchomości (taki mechanizm naczyń połączonych, o czym za chwilę). Aktualnie rozmowy prowadzone są nie o tym, czy Inwestor ma wejść, ale na jakich warunkach ma to zrobić. Zawężanie pola manewru w rozmowach z Inwestorem poprzez określenie ilości akcji wyjętych spod lock-up’u, tak jak ujawnienie tożsamości Inwestora szkodziłoby tym rozmowom. Pan Piotr nalepa zapewnił, że w wyniku realizacji dzisiejszych uchwał Inwestor ujawni się najpóźniej do września i że żaden obecny akcjonariusz nie będzie tą informacją rozczarowany. Po bezpośredniej rozmowie z panem Nalepą wyrobiłem sobie zdanie, że nie podawanie przez niego szczegółów, na których poznaniu przecież mi zależało, nie było formą ucieczki, uniku, czy jakąś zasłoną, która miałaby przykryć brak konkretnych ustaleń w rozmowach z Inwestorem, lecz rzeczywiście było podyktowane obawą o zepsucie rozmów w przypadku ujawnienia tych informacji. Muszę przyznać, że to, co mówił było bardzo dokładnie przemyślane, widać było, że mówił o tym z pełnym entuzjazmem i rzeczywiście chciałby pochwalić się tymi informacjami, z drugiej strony żałował, że nie może tego zrobić. Podsumowując - zdobył wystarczająco mojego zaufania, aby przekonać mnie, że ujawnienie teraz tożsamości Inwestora odbyłoby się ze szkodą dla spółki i jej akcjonariuszy.

Pytałem oczywiście o cenę, za którą akcje zostaną sprzedane lub chociaż widełki, w jakich cena będzie ustalona. Okazuje się, że cena nie została jeszcze ustalona, a jej wysokość zależy od poziomu dokapitalizowania przez Inwestora spółki zależnej Serenity Nieruchomości SA (o czym pisałem wyżej). Ma to wyglądać w ten sposób, że im wyższą cenę Inwestor zapłaci za akcje spółki zależnej, tym większy upust uzyska na cenie, po której Piotr Nalepa zdecyduje się sprzedać mu część swoich akcji w spółce matce (na marginesie: z jednoznaczniej deklaracji Piotra Nalepy wynika, że 210mln akcji serii A1 „nigdy” nie zostaną przez niego nikomu sprzedane i nigdy nie trafią do obrotu). Jednocześnie, próbując „naokoło” uzyskać bliższe informacje o Inwestorze uzyskałem zapewnienie, że wywalenie przez Inwestora akcji w rynek bezpośrednio po ich nabyciu jest skrajnie mało prawdopodobne.

Po powyższych wyjaśnieniach głosowanie nad uchwałami trwało ok. minuty, wszystkie zostały podjęte jednomyślnie.

Informacje spoza przedmiotu obrad: być może poza Inwestorem, który ma ujawnić się do września, szybciej ujawni się inny inwestor, z którym prowadzone są rozmowy (również nie padła jego nazwa, jednak odniosłem wrażenie, że mowa o inwestorze instytucjonalnym, w każdym razie na pewno długoterminowym). Rozmowy mają być prowadzone w przyszłym tygodniu, więc niedługo powinna pojawić się informacja, o ile zakończą się sukcesem.
Istotna informacja o ostatnim nabyciu akcji przez osoby zarządzające (14 kwietnia 2011). Zdecydowali się odkupić akcje od „znajomego” po cenie 0,45 złotych, bo sprzedający po prostu potrzebował gotówki, nie była to dla nich kwota znacząca, a poza tym są przekonani, że w perspektywie najbliższych miesięcy na tym nie stracą (podkreślam, kupowali po 0,45).

Rozmawialiśmy też o wynikach. Spółka zweryfikowała prognozy mocno w dół w stosunku do dokumentu informacyjnego, jednak ustaliła je na poziomie planu absolutnego minimum, co widać po wynikach IQ11, które przekroczyły prognozę o prawie 250% :) Wynikami za IQ nie należy się jednak nadmiernie podniecać. Wprawdzie spółka będzie przynosiła zysk i rok na pewno zamknie na plusie, jednak w IIQ pojawią się jakieś koszty (niestety nie zapamiętałem dokładnie o co chodziło), poza tym działalność ma charakter sezonowy, a latem i w grudniu ludzie raczej nie przeznaczają czasu i pieniędzy na rehabilitację (jak na razie to jedyne źródło przychodów).

Informacja co do nieruchomości w Gdyni jest taka, że gdyński Zarząd Dróg i Zieleni zrobił pod górkę z zezwoleniem na użytkowanie z uwagi na rzekomy problem z ilością miejsc parkingowych. Spółka uznaje podnoszone argumenty za absurdalne (osobiście znam dokonania gdyńskiego ZDiZ, więc jestem w stanie uwierzyć w absurdalność tej sytuacji) i wniosła przeciwko miastu (ZDiZ) pozew o zapłatę z tytułu poniesionych kosztów i utraconych zarobków. Niewykluczone, że w sprawie dojdzie do ugody, jednak jest to uzależnione bardziej od stanowiska miasta niż spółki.

Były też informacje o samej działalności operacyjnej spółki, niestety nie znam się na rehabilitacji, więc na razie nie jestem w stanie przekazać żadnych informacji w tym zakresie (mam jednak zamiar posiedzieć w spółce co najmniej przez parę miesięcy, więc może przez ten czas zgłębię temat, może wybiorę się zobaczyć placówkę, poza tym budynek w Gdyni mijam prawie codziennie, więc napiszcie jeżeli chcielibyście, abym wkleił na forum jakieś fotosy).

W skrócie to by było na tyle.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 4 czerwca 2011 00:47:43 przy kursie: 0,34 zł
Super sprawozdanie! thumbright

Krótki komentarz "techniczny":

1. Wydzielenie działalności medycznej i budowlanej do osobnych spółek jest rzeczywiście b. dobrym pomysłem. Raz, że wspomniany VAT; dwa, że oba rodzaje działalności charakteryzują się specyficznym dla każdej z tych branż ryzykiem (odpowiedzialność za niezawsze swoje błędy), które może potencjalnie zabić.

2. Jeśli spółka-matka będzie mieć 51% udziałów w spółce-córce (wystarczy też sama zdolność do sprawowania kontroli), to będzie konsolidowana metodą pełną, a raportowane będą przede wszystkim wyniki Grupy. Grupa raportuje tak, jak by była jedną firmą. Ergo: wycena giełdowa Serenity Nieruchomości nie będzie miała żadnego wpływu na wartość księgową Grupy. Mechanizm, który opisałeś, działa tylko w sprawozdaniu jednostkowym.

Sinuhe
0
Wysłane: 7 lipca 2011 15:12:58 przy kursie: 0,32 zł
Rozpoczęła się realizacja planu, omówionego przy okazji nwza. W ciągu miesiąca powinien ujawnić się jeden/dwóch inwestorów instytucjonalnych, którzy czekają tylko na zarejestrowanie zdjęcia lokc-up'u, a we wrześniu...king

Zarząd spółki Serenity S.A. podaje do publicznej wiadomości, iż w dniu wczorajszym tj. 6 lipca 2011 roku Prezes Zarządu Spółki Pan Piotr Nalepa dokonał zakupu znacznego pakietu akcji Spółki tj. w ilości 24.000.000 (dwadzieścia cztery miliony) akcji stanowiących 5,76 % kapitału zakładowego Spółki i uprawniających do wykonywania 24.000.000 (dwadzieścia cztery) miliony głosów na Walnym Zgromadzeniu ( 5,76% ogółu głosów).

Tym samym zaangażowanie i udział Pana Piotra Nalepy wzrosły do wartości 75,17 % kapitału zakładowego Spółki i jednocześnie ogółu głosów na Walnym Zgromadzeniu.

Szczegóły dotyczące przekroczenia progu 75% w ogóle głosów posiadanych przez Pana Piotra Nalepę zostaną przekazane w odrębnym raporcie ESPI, zgodnie z obowiązkiem wynikającym z art. 70 ustawy o ofercie.

www.newconnect.pl/?page=1045&a...
Edytowany: 7 lipca 2011 15:13

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 7 lipca 2011 22:43:28 przy kursie: 0,32 zł
Mnie ciekawi źródło - nie było to z rynku.
Edit: Infosfera wskazuje, że Pan Szyszkowski ma dokładnie 24 mln - czyżby to było źródło?
Edytowany: 7 lipca 2011 22:47

jakub8174
0
Wpisów: 16
Wysłane: 11 lipca 2011 09:23:46 przy kursie: 0,34 zł
Nie myliłeś się:

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

pytanie teraz co to oznacza, albo za ile poszlo?

Sinuhe
0
Wysłane: 11 lipca 2011 11:50:57 przy kursie: 0,34 zł
To oznacza, że w ciągu max. 4 tygodni (po dopuszczeniu do obrotu przez KDPW serii A i B) pakiet 24mln akcji ponownie zmieni właściciela na instytucjonalnego i w tym przypadku nie będzie miało znaczenia "za ile", bo instytucja nie wypuści tego pakietu z rąk. Ale to chyba jeszcze nie będzie ten inwestor, który weźmie kolejny pakiet od Piotra Nalepy, jednocześnie dokapitalizowując SRT Nieruchomości (tu będzie działał opisywany przeze mnie system naczyń połączonych, im więcej włoży w SRT Nieruchomości, tym taniej dostanie akcje giełdowej SRT. Ostatnio była mowa o kwocie dwukrotnie większej niż jeszcze miesiąc temu na nwza, więc spodziewam się, że pakiet pójdzie dość nisko, ale to też nie ma znaczenia o tyle, że w przewidywalnej przyszłości te akcje też nie zostaną puszczone w rynek). Do września wszystko powinno się wyjaśnić Angel

daab007
0
Wysłane: 12 lipca 2011 22:34:28 przy kursie: 0,32 zł
Raport miesięczny:

- zysk brutto za maj: ponad 400k (242% r/r).

Za okres I-V mamy już ponad 2,2mln zł zysku brutto hello1
A. Einstein

jakub8174
0
Wpisów: 16
Wysłane: 18 lipca 2011 21:57:05 przy kursie: 0,32 zł
Sinuhe napisał(a):
To oznacza, że w ciągu max. 4 tygodni (po dopuszczeniu do obrotu przez KDPW serii A i B) pakiet 24mln akcji ponownie zmieni właściciela na instytucjonalnego

a skąd pewność, że zmieni na instytucjonalnego, a nie pójdzie w rynek?

Sinuhe
0
Wysłane: 18 lipca 2011 22:36:52 przy kursie: 0,32 zł
Taki był cel zdjęcia lock-up'u z serii A i B - cel, który został dokładnie omówiony na NWZA (mniej szczegółowy opis kilka postów wyżej ;)

daab007
0
Wysłane: 31 lipca 2011 11:10:18 przy kursie: 0,31 zł
Tak się zastanawiam jaki jest nasz cel inwestycyjny (nasz, tzn drobnych) w odniesieniu do Serenity.

Na pewno sporo gra stricte pod przyszły raport, bo zapowiada się nieźle -> pewnie czekają na podbitkę 15%-20% i wyjście (raczej wątpię, żeby obroty pozwoliły na ugranie czegoś sensownego na tym pomyśle).

Idę o zakład, że znakomita większość czeka na info o inwestorze (już niedługo). Jak dla mnie, tutaj podbitka będzie solidna na dużych obrotach i prawdopodobnie część zrealizuje swoje zyski.

Sam zaliczam siebie do 3. grupy - traktuję tę inwestycję jako długoterminowo. Z każdym rokiem powinno być tutaj coraz lepiej :)
A. Einstein

piotrch
0
Wysłane: 31 lipca 2011 12:33:26 przy kursie: 0,31 zł
Szczerze mówiac nie bardzo rozumiem pomysłu nr. 1. Jacy oni?
Co do zaś pomysłu nr. 3... spółka w miarę zakreśliła plan do 2012, pytanie na ile kasy z tego będzie. Jak na razie ponoszą spore wydatki na inwestycje i wynik wbrew pozorom może nie być aż tak oszałamiajacy

daab007
0
Wysłane: 31 lipca 2011 13:57:09 przy kursie: 0,31 zł
Co do pomysłu pierwszego: napisałem tak po obserwacji grupy Znajomych i historii innych spółek. Przeważnie takie spekulacyjne zagrania tyczą się osób, które wiedzą,że dzwoni, tylko nie wiedzą co i gdzie ;)

Co do planów na przyszłość: faktem jest, że Spółka bardzo optymistycznie podchodzi(-ła) do swoich planów, ale z pewnym poślizgiem wszystko rozwija się zgodnie z założeniami (z pewnym poślizgiem, fakt).
Jeżeli tylko pomysł jest dobry, inwestorzy sami się zgłaszają, nie martwiłbym się o fundusze na inwestycje ;)

Zobaczymy jak będzie...

BTW:
Obecny etap przypomina mi początki Red Studio, jak wchodzili od tylnych drzwi na giełdę. Wtedy też było olbrzymie ryzyko. Nawet już później, akcje po 2,8 dyskontowały już wszystko ;)

A. Einstein

jagodowyking
0
Wpisów: -1
Wysłane: 3 sierpnia 2011 12:31:43 przy kursie: 0,34 zł
mi się wydaje, że dogadali się z jakimś towarzystwem ubezpieczeniowym. ktoś coś wie lub może potwierdzić tą informację?

piotrch
0
Wysłane: 3 sierpnia 2011 13:07:07 przy kursie: 0,34 zł
Sinuhe w swoim sprawozdaniu z NWZA wspominał o inwestorze instytucjonalnym, ostatnie transakcje (nabycie 24 mln akcji przez prezesa Nalepę) także może sugerować jakieś ruchy na akcjach, jednak raczej na płaszczyźnie poza rynkiem. Także co do tego aspektu możesz mieć rację, chociaż należałoby czekać na oficjalną informację.
Nie wykluczone oczywiście, że ktoś doważa. Ostatnie dni to z jednej strony znikające dość duże pakiety, z drugiej popyt dość szybko zasypywany jest przez tych zniecierpliwionych.

wata_cukrowa
0
Wpisów: 1
Wysłane: 8 sierpnia 2011 19:42:08 przy kursie: 0,38 zł
Zarząd spółki Serenity S.A. podaje do publicznej wiadomości, iż w dniu dzisiejszym tj. 8 sierpnia 2011 roku Prezes Zarządu Spółki Pan Piotr Nalepa na podstawie umów sprzedaży akcji dokonał sprzedaży znacznego pakietu akcji Spółki tj. w ilości 27.750.000 (dwadzieścia siedem milionów siedemset pięćdziesiąt tysięcy) akcji stanowiących 6,65% kapitału zakładowego Spółki i uprawniających do wykonywania 27.750.000 (dwadzieścia siedem milionów siedemset pięćdziesiąt tysięcy) głosów na Walnym Zgromadzeniu (6,65% ogółu głosów).

W tym :

20.000.000 Akcji stanowiących 4,80 % kapitału zakładowego i ogółu głosów na Walnym Zgromadzeniu zostało zbytych na rzecz jednego z funduszy zarządzanych przez TFI Allianz Polska SA.

750.000 akcji na rzecz Pana Marka Byliny Dyrektora Zarządzającego Spółki, Prokurenta SERENITY S.A

1.000.000 akcji na rzecz Pani Marioli Szymańskiej Głównej Księgowej Spółki, Prokurenta SERENITY S.A
6.000.000 akcji na rzecz pozostałych podmiotów prawnych i osób fizycznych.

Tym samym zaangażowanie i udział Pana Piotra Nalepy spadły do wartości 68,52 % kapitału zakładowego Spółki i jednocześnie ogółu głosów na Walnym Zgromadzeniu.

Szczegóły dotyczące obniżenia stanu posiadania do poziomu 68,52% w ogóle głosów posiadanych przez Pana Piotra Nalepę zostaną przekazane w odrębnym raporcie ESPI, zgodnie z obowiązkiem wynikającym z art. 70 ustawy o ofercie.

daab007
0
Wysłane: 9 sierpnia 2011 21:19:11 przy kursie: 0,33 zł
Coś nam rynek kiepsko odebrał to info, chociaż obroty mizerne... Z drugiej strony spadek to spadek.

Pocieszające jest to, że sporo papiera się przemieliło na wyższym kursie:)

Pozostaje czekać na info o pozostałych trzech inwestorach do końca września...

//
Swoją drogą, czy/kiedy poznamy cenę ostatniej pakietówki?
A. Einstein

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,286 sek.

wkordlwg
npmkhkdk
ocmjlyni
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
welacafg
ljuaacgd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat