PARTNER SERWISU
funbjkar
4 5 6 7 8

TECHMEX [TEX]

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 9 kwietnia 2009 19:50:00 przy kursie: 7,17 zł
Dzisiejszą walkę popytu z podażą wygrał popyt - po wczorajszym ponad dwudziestoprocentowym wzroście dziś się nie skorekciliśmy. Myślę, że czeka nas dalsze parcie ku północy.
W porównaniu z wieloma innymi atrakcyjnymi spółkami wciąż jesteśmy blisko historycznych minimów.

rinder
0
Wpisów: 58
Wysłane: 9 kwietnia 2009 22:50:59 przy kursie: 7,17 zł
No to ja tez pozwole sobie 'zaspamowac'.

<...>

GWIEZDNE WOJNY POLSKO-POLSKIE

Paweł Olwert
09 kwietnia 2009 16:44, ostatnia aktualizacja 16:44

Ministerstwo Obrony Narodowej udowadnia, że można z prywatnym partnerem założyć firmę, zainwestować w nią miliony i samemu doprowadzić na skraj bankructwa.

Spółka Satelitarne Centrum Operacji Regionalnych to wspólne dzieło i własność giełdowej firmy informatycznej Techmex oraz Agencji Mienia Wojskowego. Techmex, jeden z krajowych liderów wykorzystywania zdjęć satelitarnych, miał odpowiadać za stronę techniczną, w tym transfer zastrzeżonej amerykańskiej technologii wojskowej do Polski oraz zamówienia komercyjne.

AMW wniosła grunty i budynki dla stacji oraz miała zapewnić spółce zamówienia ze strony armii. W 2004 roku powstanie spółki oznaczało podwójną rewolucję na polskim rynku. SCOR był pierwszym w Polsce przykładem wspólnego przedsięwzięcia publiczno-prywatnego w sektorze militarnym. Po drugie, wspólnym kosztem ok. 60 -70 mln złotych, powstała jedyna w naszej części Europy i jedna z zaledwie18 na świecie stacja odbioru i przetwarzania satelitarnych zdjęć wysokiej rozdzielczości. SCOR współpracuje z liderem na rynku satelitów obserwacyjnych - firmą GlobalEye, dzięki czemu może korzystać z jednego z jej satelitów IKONOS.

- Moment podpisania umowy natchnął nas nadzieją, bo na świecie wojsko odpowiada za nawet 70 proc. zamówień na zdjęcia satelitarne – mówi Jacek Studencki, prezes Techmexu. Studencki musiał mieć nadzieję na duże pieniądze, skoro światowy rynek zdjęć i map satelitarnych szacowany był przez amerykańską firmę badawczą BCC Research na 1,9 mld USD w 2007 roku, a prognozy na 2012 rok mówią o 3,2 mld USD. - Skoro czeska armia wydaje rocznie na zdjęcia satelitarne 500 tys. dolarów, to nasza powinna wydawać ich 6 mln – emocjonuje się Studencki.

Ten, jak sam o sobie mówi, prosty szeregowy, nie może zrozumieć, czemu od dwóch lat wojsko nie zamawia u niego żadnych zdjęć, narażając firmę na straty. A te są poważne – w 2008 roku strata SCOR (7,9 mln zł) była wyższa niż przychody (6,5 mln zł). To nie lada obciążenie dla Techmexu, który przy ponad 300 mln złotych obrotów, miał w 2008 r 12 mln zł zysku. SCOR trzeba było już wielokrotnie wspomagać materialnie, ostatni raz w marcu b.r. i w sumie Tecxhmex wpompował w kłopotliwą spółkę już 70 mln zł.

Departament prasowy MON lakonicznie informuje, że „nierealizowanie umowy wynika z braku możliwości pozyskiwania zobrazowań jawnych na podstawie ww. umowy” . Jednocześnie przyznaje, że Wojsko Polskie wykorzystuje mapy satelitarne, lecz dostaje je od sojuszników z NATO, głównie USA, nie wiadomo gratis czy odpłatnie. Niewiele bardziej rozmowna okazała się Agencja Mienia Wojskowego. -Agencja każdorazowo uruchamia procedurę przetargową – mówi Małgorzata Golińska, rzecznik prasowy AMW. Pytana o aktualną kwotę zakupów zdjęć satelitarnych, powołuje się na jej niejawność. Przyznaje natomiast, że w 2006 roku MON podpisał ze SCOR umowę na zdjęcia satelitarne i ich przetwarzanie za 11,1 mln zł do 2009 roku, lecz umowę wykonano w 2006 roku tylko na kwotę 2,1 mln zł i na tym poprzestano.

Co się stało? -Zaczęło się od ministra Szczygło, który złożył na naszą umowę doniesienie do Agencji Bezpieczeństwa Wewnetrznego, a audytor w MON stwierdził, że nie jest ona zgodna z procedurą zamówień publicznych – mówi Jacek Studencki. Jak zapewnia, stanął więc do przetargu, wygrał go, lecz został on zaskarżony przez konkurencję. Sąd potwierdził prawidłowość wygranej Techmexu, ale AMW nadal nie zamawia zdjęć, gdyż teraz twierdzi, że ma konflikt interesów. – Nie rozumiem, czemu nie może zamawiać zdjęć we własnej stacji? - wzdycha Studencki.

Prezes Techmexu nadal chce współpracować z AMW, bo jego zdaniem SCOR musi działać we współpracy z wojskiem, gdyż jest to delikatny biznes. Na razie jednak stracił cierpliwość do AMW i 26 marca przejął kontrolę nad 75 proc. akcji spółki, podnosząc jej kapitał. Teraz firma ma się skupić na rynku cywilnym i wpuścić nowych inwestorów, nie tracąc nadziei na wspólpracę z MON. Nadzieja jednak może okazać się płonna. Małgorzata Golińska nie pozostawia Studenckiemu złudzeń: – Obecnie AMW stopniowo wycofuje się ze spółki – mówi. Cieszy się, że po przekształceniach spółka będzie atrakcyjniejsza dla inwestorów, gdyż Agencja chce sprzedać wszystkie akcje.

W ten sposób dobiegnie finału jedna z najbardziej kuriozalnych i nieudanych inwestycji w historii Agencji. Na świecie spółki publiczno – prywatne mają na celu korzyść dla obu stron. W przypadku SCOR okazuje się , że bardziej na miejscu jest stare przysłowie: „mówiły jaskółki, że niedobre są spółki” .

<...>

www.newsweek.pl/artykuly/sekcj...

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 9 kwietnia 2009 23:05:38 przy kursie: 7,17 zł
Macie jakies informacje o tym, jak im idzie wspolpraca z Agencja Restukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa? To jest ogromne pole do wykorzystania ortofotmap przy tak zwanych "on-the-spot-checks". Mieli kontrakt w 2008, jest przedluzony?

Co do samej technologii i zastosowania: Polska jest chyba na drugim miejscu w UE pod wzgledem ilosci gospodarstw rolnych kwalifikujacych sie do doplat obszarowych. Kasa jest wyplacana na podstawie wniosku rolnika, ale powierzchnia dzialki musi zostac skontrolowana. Mozna to zrobic wysylajac mierniczego z cyrklem, albo trzaskajac fotke z nieba.

PS. Juz od dwoch dni sie zastanawiam, co sie fundamentalnie w spolce wydzarzylo, ze tak rosnie. Ale jakby sie KNF pytal, to solidarnie Jarbasa zakablujemy, prawda?Shhh

PS 2. Nie mowcie Jarbasowi!!
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 9 kwietnia 2009 23:21

rinder
0
Wpisów: 58
Wysłane: 9 kwietnia 2009 23:21:55 przy kursie: 7,17 zł
www.geoforum.pl/pages/index.ph...

<...>
| 2009-04-03 | Z kraju
Wybór oferty w przetargu na kontrolę jakości danych dla satelitarnej ortofotomapy

Oferta konsorcjum Fin Skog SA z Warszawy (lider) oraz Biprogeo S.A. z Wrocławia okazała się najkorzystniejsza w przetargu nieograniczonym na kontrolę jakości danych dla prac związanych z opracowaniem satelitarnej ortofotomapy cyfrowej do celów kontroli na miejscu.

Przedmiotem zamówienia jest sprawdzenie jakości cyfrowej ortofotomapy dla 41 obszarów o łącznej powierzchni 13 tys. km kw. Kontrolowane partie danych będą kolejno dostarczane przez wykonawcę ortofotomapy.

Wybrane konsorcjum zaoferowało realizację zamówienia za kwotę brutto 121 963, 40 zł (oferta uzyskała 100 pkt). W przetargu startowały jeszcze firmy Techmex S.A. z Bielska-Białej (73,8 pkt) i Intergraph Polska Sp. z o.o. z Warszawy (77,92 pkt). Jedynym kryterium oceny ofert była cena.

Źródło: ARiMR
<...>

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 9 kwietnia 2009 23:26:18 przy kursie: 7,17 zł
Cenne info! Ale drążmy dalej, bo to jest tylko przetarg (albo aż - bo to też będzie miało wpływ) na ocenę jakości danych. Czyli dane może dostarczac TEX, jesli zwyciezca tego przetargu stwierdzi, ze dane ze SCOR sa "debest"
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 9 kwietnia 2009 23:27

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 10 kwietnia 2009 00:25:37 przy kursie: 7,17 zł
SlawekW napisał(a):
Macie jakies informacje o tym, jak im idzie wspolpraca z Agencja Restukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa? To jest ogromne pole do wykorzystania ortofotmap przy tak zwanych "on-the-spot-checks". Mieli kontrakt w 2008, jest przedluzony?

Co do samej technologii i zastosowania: Polska jest chyba na drugim miejscu w UE pod wzgledem ilosci gospodarstw rolnych kwalifikujacych sie do doplat obszarowych. Kasa jest wyplacana na podstawie wniosku rolnika, ale powierzchnia dzialki musi zostac skontrolowana. Mozna to zrobic wysylajac mierniczego z cyrklem, albo trzaskajac fotke z nieba.

PS. Juz od dwoch dni sie zastanawiam, co sie fundamentalnie w spolce wydzarzylo, ze tak rosnie. Ale jakby sie KNF pytal, to solidarnie Jarbasa zakablujemy, prawda?Shhh

PS 2. Nie mowcie Jarbasowi!!

Techmex w 2008 r realizowal projekt kontroli na miejscu dla ARiMR w 3 wojewdztwach podlaskie, mazowieckie, pomorskie ..wartosc dość znaczna 14,5 mln zł ..w okresie wakacji doszło do aresztowania jednego z pracowników techmexu i przedstawicieli arimr zarzucajac im korupcję przy przetargach (oficjalnie techmex od tej afery sie odcina) ..obecnie techmex ubiega sie o przeprowadzenie kontroli na miejscu tylko w wojewodztwie dolnoslaskiem - wynika to ze zmiany specyfikacji przetargowej i zmniejszenia obszarow na ktore moga starowac firmy-nawet jesli techmex wygra w danym wojewodztwie bedzie to zdecydowanie mniejsza wartosc projeku niz w latach poprzednich. Techmex w srodowisku firm geodezyjnych uchodzi za trudnego partnera-opoznienia w platnosciach, sprawy sadawe zakladane przez podwykonawcow badz konsorcjantow. Na forach internetowych Pan Prezes Jacek Studencki nie zdobyl milosci drobnych akcjonariuszy. Sam zakupilem 1 k czysto spekulacyjnie, nie wierze w trwale wzrosty..ale mam nadzieje ze sie myle..

Abramis-brama
0
Wpisów: 2
Wysłane: 10 kwietnia 2009 07:35:46 przy kursie: 7,17 zł
Satelita WorldView-1 wykonał zdjęcie północnokoreańskiej rakiety Taepodong-2.

5 kwietnia 2009 roku wysokorozdzielczy satelita WorldView-1, należący do amerykańskiej firmy DigitalGlobe, zarejestrował start północnokoreańskiej rakiety Taepodong-2 z poligonu Musudanri.

Dysponując możliwością wykonywania zdjęć z rozdzielczością 50 cm, WorldView-1 jest obecnie jednym z najdokładnieszych satelitów obrazowych krążących wokół Ziemi. Firma DigitalGlobe jest światowym liderem w zakresie satelitarnych systemów obserwacji naszej planety. Spółka giełdowa Techmex SA posiada dostęp do zasobów zdjęć satelitarnych DigitalGlobe i oferuje je Klientom na zasadach komercyjnych.

Oferta Techmex SA obejmuje zdjęcia satelitarne o rozdzielczości 50 cm pochodzące z satelity WorldView-1 oraz zobrazowania o rozdzielczości 61 cm pozyskiwane z satelity QuickBird. Ponadto bielska spółka posiada bibliotekę obrazów satelitarnych obejmujących obszar ponad 700 000 km2. Zasoby te zostały pozyskane z amerykańskiego satelity Ikonos wykonującego zdjęcia o rozdzielczości 82 cm. Zdjęcia dostępne są na platformie http://www.geoserwer.pl.

Wysokorozdzielcze zdjęcia satelitarne stanowią podstawę do opracowywania przez Techmex SA zaawansowanych produktów geoinformatycznych (GIS), takich jak ortofotomapy satelitarne, numeryczne modele terenu, trójwymiarowe modele zabudowy, mapy akustyczne, mapy wektorowe i tematyczne. Produkty GIS wykorzystywane są w wielu dziedzinach gospodarki, między innymi w planowaniu przestrzennym, ochronie środowiska, leśnictwie, rolnictwie, telekomunikacji, zarządzaniu kryzysowym i obronności.

News ze strony spólki.

P.S. Podobno dośtep do takich zdjęć bije się kilka krajów z Europy zachodniej, a u nas w Polsce AMW i wojsko jest tym wogóle nie zainteresowana. Dlatego posuniecia Techmexu i przejęcie 75 % SCORu myśle jest dobrym posunięciem, bo będa mieli decydujacy głos w prowadzeniu spólki, a znalezienie zainteresowanych kontrahentów na Ukrainie, Litwie, Łotwie, Finlandii, Gruzji, Rumuinii, Bułgarii ( czyli w krajach które nie maja dostępu do takich technologii a będą potrzebowały zdjęć, pewnie szybciej czy poźniej sie znajdzie.

Co jak co ale tylko nieliczni na świecie maja dostęp do tej technologii Techmex jest jednym z 3 w europie. Potencjał jest ogromny pozostaje kwestia jego wykorzystania. :-)
Edytowany: 10 kwietnia 2009 07:38

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 10 kwietnia 2009 09:25:02 przy kursie: 7,17 zł
SlawekW napisał(a):
to solidarnie Jarbasa zakablujemy, prawda?Shhh

Silenced
Panowie i Panie tylko prosiłem zerknijcie na wykres ;)
A że przy okazji paru kolegów spotkało się na peronie i wsiadło do tego samego przedziału... to weselej było ;)

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 10 kwietnia 2009 09:35:36 przy kursie: 7,17 zł
Jarbas napisał(a):
SlawekW napisał(a):

Silenced
A że przy okazji paru kolegów spotkało się na peronie i wsiadło do tego samego przedziału... to weselej było ;)

Jarbas, chcialem zlozyc przyrzeczenie publiczne:
jesli to do 12.VI przebije 10,00 (a mam takie przekonanie) to wysylam Ci tego dnia niebieskiego Johhnie Walkera salute
bedzie to zupelnie ulamkowe dzielo przy mojej obecnej inwestycji w te spolke (z cena zakupu 5,13 Angel
In the name of all that which does not suck!

Bosman
0
Wpisów: 155
Wysłane: 10 kwietnia 2009 10:49:09 przy kursie: 7,17 zł
Alexey napisał(a):
Jarbas napisał(a):
SlawekW napisał(a):

Silenced

Jarbas, chcialem zlozyc przyrzeczenie publiczne:
jesli to do 12.VI przebije 10,00 (a mam takie przekonanie) to wysylam Ci tego dnia niebieskiego Johhnie Walkera salute
bedzie to zupelnie ulamkowe dzielo przy mojej obecnej inwestycji w te spolke (z cena zakupu 5,13 Angel

Takie krótkie pytanie - dlaczego do 12 VI ??

Alexey
0
Wysłane: 10 kwietnia 2009 11:04:01 przy kursie: 7,17 zł
Bosman napisał(a):

Takie krótkie pytanie - dlaczego do 12 VI ??

data wynika z moich prywatnych planow i potrzeb inwestycyjnych, to znaczy mniej wiecej wtedy zamierzam przebudowac portfel; nie jest zwiazana z analiza kursu spolki czy moimi przewidywaniami.
jakkolwiek to jeszcze 42% do zrobienia, to oceniam to jako wysoce prawdopodobne.

Bosman
0
Wpisów: 155
Wysłane: 10 kwietnia 2009 11:56:40 przy kursie: 7,17 zł
Dzięki za odpowiedź Alexey.

Spoglądając na wykres kurs wybił się z kanału wzrostowego w okolicach 6.40 - 6.50. Większych chęci realizacji zysków nie zauważyłem na 2 ostatnich sesjach. Zrzuty jakie się pojawiły były w zasadzie wykorzystywane do akumulacji akcji. Spółka dała o sobie znać dopiero niedawno więc przypuszczam, że niewielu jest jeszcze którzy zyskali już na tyle aby zacząć się pozbywać Techa. Wszystko razem i z osobna wskazuje, że w przyszłym tygodniu wzrost będzie kontynuowany w kierunku 8 zł na którym znajduje się opór wynikający z przedłużenia platformy z końca 2008 i lokalnego szczytu z lutego tego roku. Wciąż uważam że cena w przedziale 6-8 zł to okazja na dobrą żeby nie powiedzieć bardzo dobrą inwestycję, Ci co kupili niżej można powiedzieć znaleźli te akcje na wyprzedażyDancing

pawul0n
0
Wpisów: 207
Wysłane: 10 kwietnia 2009 21:26:06 przy kursie: 7,17 zł
a ja mam takie pytanko: wig20 niebawem osiągnie 1900 (albo mniej) a na tym poziomie jak wiadomo istnieje pewien opór, zakładając, ze wig20 się potem załamie (w końcu kiedyś musi być jakaś korekta) to jak w takiej sytuacji zachowa się kurs TEX? skoro przez kilka sesji które były mocno wzrostowe TEX spadał albo stał w miejscu? czy gdy wig będzie spadał TEX będzie rósł ? tak na zasadzie przekory :P
Edytowany: 10 kwietnia 2009 22:01

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 10 kwietnia 2009 21:59:42 przy kursie: 7,17 zł
A ja myślę, że nawet licząc od dnia dzisiejszego spółka ta da inwestorom zwrot z inwestycji znacząco lepszy od WIGu.
Może się też okazać, że jakaś pozytywna informacja ze spółki za jakiś czas wydobędzie się na światło dzienne.

Piszę co myślę, ale jak każdy tutaj mogę się mylić.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 13 kwietnia 2009 15:50:31 przy kursie: 7,17 zł
Zgadzam się tutaj z kolegami,spółka zdecydowanie dobra do akumulowania,czyli na longa.Ja właśnie próbuje tej strategii,nawet chciałem dokupywać grubo poniżej obecnej ceny,znaczy się uśrednianie w dół,w miarę bezbolesne jeśli kupuje się perspektywistyczą spółkę któej bliżej do minimów niż dalej,po czym tylko up.Dylemat mam taki,że za dużo tego nie kupiłem poniżj 6zł,takie jest parcie na papier,co by oznaczało zmianę strategii?!Uśrednianie w górę.Not talking
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 13 kwietnia 2009 15:56

pawul0n
0
Wpisów: 207
Wysłane: 13 kwietnia 2009 15:56:20 przy kursie: 7,17 zł
z punktu widzenia poprawnosci strategi to tylko usrednianie w góre ma sens

Alexey
0
Wysłane: 14 kwietnia 2009 09:34:29 przy kursie: 7,31 zł
Dancing
po prostu bede sobie przez pare tygodni spokojnie patrzyl jak rosnie.
oczywiscie pewnie niezle pobuja pare razy, ale moja wiara w silny wzrost jest niezachwiana. poczatek sesji rzecz jasna ja umacnia Angel

JANERR
0
Wpisów: 244
Wysłane: 14 kwietnia 2009 11:01:54 przy kursie: 7,31 zł
Bardzo spokojne zachowanie kursu Liar

Przypomina mi zachowanie Ambry Angel

Ktoś sprzedaje znaczne ilości akcji po 7,68 ale też ktoś i odbiera ładnymi pakiecikami

pirx
0
Wpisów: 102
Wysłane: 14 kwietnia 2009 17:43:50 przy kursie: 7,31 zł
niby obroty są spore kurs lata w obie strony ale praktycznie trudno jest dobrać większą ilość. sporą część obrotu zrobiła dziś wymiana koło 7.68 a reszta to drobnica, odleszczanie trwa ;-)
na liście zleceń sprzedaży na koniec dnia do 8 złotych było w sumie może 30 k. spodziewałbym się więcej takich skoków jak dziś bo gdy ktoś chce kupić większą ilość kurs szybuje do nieba.

Abramis-brama
0
Wpisów: 2
Wysłane: 15 kwietnia 2009 16:03:41 przy kursie: 7,42 zł
Dziś coś takiego znalazłem na internecie - Techmex zakupił nowoczesną kamerę do robienia zdjęć lotniczych w ramach projektu Lidar.

więcej tutaj www.microsoft.com/ultracam/new...

oraz kolejny link do artykułu, najciekawsze na dole artykułu na temat tej samej kamery www.techmex.com.pl/images.uni/...

i winda 100 % do góry jak wszyscy sie dowiedzą o tym newsie , trzymajcie sie bo na 12 zł sie nie skończy. :-D
Edytowany: 15 kwietnia 2009 16:04

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,287 sek.

kvmyayue
vimqdsbs
xkfnqahg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztmsewjl
afcftaop
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat