Fajnie się czyta te wyliczenia ale niestety nie do końca wszystko rozumiem.Nie jestem specem z AF,nie do końca potrafie czytać raporty a diabeł tkwi w szczegółach.Nie mam czasu żeby przejść przyśpieszoną edukację,mam nadzieję że z czasem czytając opinię fachowców uda mi się pojąć te tajniki.Mogę popisać o AT a interesują mnie i mam podstawąwą wiedzę na temat fal Eliota i tutaj mogę zabrać kiedyś głos.
na temat AT też mam swoje zdanie ale nie będę dyskutował.
Co do wyceny nowej emisji w Londynie chyba trzeba się wstrzymać.Do poździernika będzie pojawiać się wiele informacji cenotwórczych bez których na dzisiaj nie można określić ceny.Ja uważam że równowartość 4-6 pln będzie dobrą ceną za jedną akcję.To wyliczenie wziąłem z mojego optymistyczniego spojrzenia na spółkę.
Trzeba doliczyć,pozytywne mam nadzieję,wyniki badań 2 D i 3 D na Ukrainie,wyjaśnią się szczegóły OML 42,3 D w Bruneii oraz odwierty w Syrii,które chyba już będą ukończone.
We wrześniu będą też wyniki za 3Q i w sumie będzzie z ukrainy ok 17-20 mln dolarów przychodu,może już coś dojdzie z Nigerii i "zabigi księgowe" potrafią pokazać dobry zysk pod Londyn.Nie piszę o matactwie ale np. o wstrzymanie lub przełożenie którejś inwestycji.
W 4Q w prospekcie emisyjnym będą już konkretne prognozy na 2012 rok,ilość odwiertów i plan rozwoju wierceń.
Czy wydobycie ropy w Nigeri upoważni KOV do startu w Londynie jako spółka wydobywcza a nie poszukiwawcza?
Jeżeli nie to jakie muszą być spełnione warunki żeby nią zostać?
Trzeba też brać wariant zakupu akcji na GPW przez dużych inwestorów lub fundusze.Jeżeli chcą skupić pow. 5% akcji to chyba zdecydują się na kupno w Polsce.Akcje są tanie i jeżeli cena nowej emisji będzie wyższa to zakupy trzeba zrobić na miejscu.Fudy żeby utrzymać pakiet 5% po emisji muszą mieć min.8% w tej chwili,bo wszystkich akcji będzie więcej.
Tylko czy KI odpowiada wysoka cena emisji skoro musi przyjąć na klate ok 50% akcji?
Emisja być musi i nie ma wyjścia,jest to na dzisiaj jedyna możliwość pozyskania szybko kapitału na Nigerie.Mogę jedynie mieć nadzieję że uda nam się odkupić kolejne 9% udziału w OLM 42 od KI bez następnej emisji.Nie mogę znaleźć tego artykuły ale była taka możliwość że po spłaceniu KI za pierwsze 9% może na określonych warunkach odstąpić nam drugą część udziałów.
@Bruno 12
W przypadku dużej produkcji okres letni to problem ze zbyciem gazu.Popyt wraca jesienią a nie ma gdzie tego magazynować.Budowa magazynów dla gzu ziemnego to problem i to kosztowny.
Trzeba zmniejszać produkcję,wyjściem jest budowa elektrowni zasilanych gazem ale temat chyba nie dla KOV tylko dla rządu Ukrainy.
Przy produkcji na dzisiajszym poziomie chyba nie ma z tym problemu,tym bardziej że Ukraińska gospodarka jest bardzo gazochłonna.
"Żeby wygrać trzeba grać"