okexnyvm
Advertisement
PARTNER SERWISU
revvberp
58 59 60 61 62
Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 17 maja 2011 10:31:54 przy kursie: 8,61 zł
hipopotam napisał(a):
Gra fajna, sprzedaz dobra - a cena akcji leci w dol. Czy ktos to rozumie ?

wg mnie moi przedmówcy mylą sie całkowicie, małe problemy z grą nie mają tutaj nic wspólnego z kursem - przecież na giełdzie nie grają dzieci, wiadome było że moga być takie małe potknięcia, one nie rzutują na cały obraz (przecież Wiedzmin 1 miał tych potknięć przysłowiową tone). W kursie widać przyszłośc... no i jaka ta przyszłośc może być jeśli kompletny, międzynarodowy sukces Wiedźmina 2 jest już w kapitalizacji od paru miesięcy?

To było oczywiste od dawna, trzymać akcje napompowanego balona do premiery i na ostatnim hype przed samą premierą sprzedać.
To że gra jest bardzo fajna nie może przesłaniac akcjonariuszom koszmarnie wydumanej kapitalizacji studia programistycznego, które osiągnęło kompletnie odjechane parametry, szczególnie biorąc pod uwagę że dosłownie jeden produkt firma sprzedaje (najbardziej rozbawia mnie porównywanie Optimusa do wielkich firm programistycznych produkujących po xx gier rocznie, kiedy tu mamy jeden produkt na 4 lata)... bo GOGa zarabiajacego tyle co sklepik osiedlowy póki co nie ma sensu liczyć.

Kod:
mod: wstawki nadające się do indywidualnych kronik usunięto
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 maja 2011 22:29

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 17 maja 2011 10:46:44 przy kursie: 8,61 zł
Scarry: ile tego "międzynarodowego sukcesu" liczysz? Kapitalizacja ok 800 mln ok, sporo, ale przecież to liczby pokażą, czy nie może byc więcej. Pytanie tylko czy wierzysz w firmę i jej produkty i w ludzi, którzy ten biznes prowadzą.

Scarry
193
Wysłane: 17 maja 2011 11:01:27 przy kursie: 8,61 zł
A co ma wiara do tego? Opierając się na wierze zbankrutowałby, a ja gram nia giełdzie żeby jednak zarabiać ;)

DO takiej kapitalizacji nie da się nawet zbliżyć w parę lat, a żelazna zasada giełdy brzmi - płyń z prądem. Na wiare nie ma tu miejsca.

to oczywiście tylko moje prywatne zdanie na połowę 2011, jeśli Optimus przedstawi w tym roku nowy produkt i następny w 2012 - sytuacja zacznie się zmieniać king.. aha - z tego co już pograłem w W2 to jest on wręcz idealnie stworzony pod pad konsoli a cały interfejs jest już "ukonsolowiony". Także wersja konsolowa jest wysoce prawdopodobna. Wręcz narzuca się. Nawet ten brak taktycznej walki i brak pauzy pasuje mi pod konsolowe cRPG bardziej niż pecetowe klasyczne RPGi.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 17 maja 2011 11:13

artbeco
5
Wpisów: 190
Wysłane: 17 maja 2011 12:48:43 przy kursie: 8,61 zł
Scarry napisał(a):
A co ma wiara do tego? Opierając się na wierze zbankrutowałby, a ja gram nia giełdzie żeby jednak zarabiać ;)

DO takiej kapitalizacji nie da się nawet zbliżyć w parę lat, a żelazna zasada giełdy brzmi - płyń z prądem. Na wiare nie ma tu miejsca.

to oczywiście tylko moje prywatne zdanie na połowę 2011, jeśli Optimus przedstawi w tym roku nowy produkt i następny w 2012 - sytuacja zacznie się zmieniać king.. aha - z tego co już pograłem w W2 to jest on wręcz idealnie stworzony pod pad konsoli a cały interfejs jest już "ukonsolowiony". Także wersja konsolowa jest wysoce prawdopodobna. Wręcz narzuca się. Nawet ten brak taktycznej walki i brak pauzy pasuje mi pod konsolowe cRPG bardziej niż pecetowe klasyczne RPGi.

najlepszy czas na wydanie gry to koniec sierpnia początek września ,zakładam że w tym czasie pojawi się wersja na konsole da to drugi oddech w sprzedaży gry, jeśli na PC będzie sukces to na konsolach może nieźle zamieszać. Pomysł na wprowadzenie ciągłego progresu w oczekiwaniach co do "wielkości" firmy się sprawdza to napędza koniunkturę na inwestora jeśli w najbliższym czasie nie osłabnie ,a na to liczę to 10,xx już w tym miesiącu

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 17 maja 2011 13:23:16 przy kursie: 8,61 zł
Scarry napisał(a):

Obecna, niewielka kapitalizacja dyskontuje ok. 1 mln szt Wiedźmina na PC i nie bierze pod uwagę wersji konsolowych. 20 mln zysku z podstawowej działalności oraz z gog.com + 40 mln z 1 mln Wiedźmina 2 daje ok 60 mln zł zysku netto, co przy bardzo konserwatywnym założeniu C/Z= 15 daje kapitalizację 900 mln. Dzisiaj mamy drobną korektę przed wzrostami o zasięgu ok. 11 zł po następujących informacjach:
- liczba preorderów
- średnia z recenzji światowych mediów
- pierwsze komunikaty o sprzedaży ogółem
- info o sprzedaży z gog.com

Scarry
193
Wysłane: 17 maja 2011 13:27:59 przy kursie: 8,61 zł
@tgolik

no dobra, dla Ciebie 15/1 to jest bardzo konserwatywne założenie, dla mnie potęznie nadmuchany balon... póki co rynek jednak weryfikuje sytuację zgodnie z tym co pisałem. Jeśli też "wierzysz w kurs" to jak najbardziej jest okazja na zakupy, dla mnie to spadający nóż normalnego giełdowego mechanizmu weryfikującego. I zjawisko może być całkiem głębokie. Nie chce podawać liczb bo moderatorzy zaraz naskakują że opisywanie wariantu przyszłości to naganianie na spadki.

btw: giełda bardzo często wyprzedza zdarzenia, wszyscy wiemy ze recenzje bedą bardzo dobre, i że sprzedaż będzie świetna. Giełda wie to od przynajmniej 3 miesięcy.
Edytowany: 17 maja 2011 13:32

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 17 maja 2011 13:31:37 przy kursie: 8,61 zł
Nie wiem jaka to stacja była (rmf fm / zetka) ale przed wyjściem z samochodu słyszałem początek wywiadu z Tomaszem Gopem z CDP. Mówił, że bardzo prawdopodobne jest iż W2 w pierwszym miesiącu sprzeda się w ilości 1mln sztuk.

carlito
0
Wpisów: 92
Wysłane: 17 maja 2011 13:37:44 przy kursie: 8,61 zł
constant napisał(a):
carlito napisał(a):

Swiat gier zaczyna po mału przypominac politykę :-)))

Po malu?? Ty chyba mlody jestes ;-) Swiat gier przypomina polityke
od poczatku swojego istnienia, tak jak wojny PiSu z PO sa nowe tylko
dla kogos kto nie pamieta wojen Commodorowcow z Atarowcami :-)

Co do OPT - zgodnie ze wszystkimi znakami na niebie i na ziemi,
buja mocno, tak jak bylo spodziewane. Dobre momenty dla przeroznego
rodzaju lapaczy dolkow i gorek, i ogolnie milosnikow adrenaliny :-)

W formie wyjasnienia gdyz nie jestem pewien ale chyba o to przyczepił sie do mnie dzisiaj moderlove4
Wiec szybciutko.
Walka miedzy firmami istniała od zarania dziejów.Obojetnie jakiej dziedziny i branzy dotyczy.
To jest normalne.Konkurencja i prawa rynku to jedno i trzeba sie z nimi liczyc.
Zas uzyte przeze mnie sformułowanie , iz swiat gier zaczyna po mału przypominac polityke nalezy odbierac w sensie całego tego bagna,brudu,chwytów ponizej pasa i totalnej socjotechniki połączonej z manipulacją.
Odnoszę nieodparte wrazenie ,ze jestesmy mimo woli przedmiotem sprytnej manipulacji w wykonaniu Optimusa.Cała ta nagonka jest jakas sztuczna i widze potrzebe zachowania pewnego dystansu gdyz emocje zaszły chyba juz za daleko.
Mysle ,ze wielu graczy w wyniku tej nagonki moze zapedzic sie zbyt daleko i pozniej poniesc tego przykre konsekwencje.
Zalecam po prostu umiar i trzezwe spojrzenie na wycene tej spółki gdyz w moim odczuciu kapitalizacja Optimusa dyskontuje Widzmina 4.
salute
Carlito Brigante

buźka
0
Wpisów: 13
Wysłane: 17 maja 2011 15:35:53 przy kursie: 8,61 zł
Świat gier jest konstruowany przez ludzi którzy nie istotne co sprzedają czy to Wiedźmina, optimusa czy pieluchy zasada jest prosta jeśli chcesz być najlepszy muszą w ciebie uwierzyć ludzie, a z komentarzami, że polskie to kiepskie to samemu podcina się gałąź na której się siedzi. Jeśli chodzi zaś o kwestię polityki w grach komputerowych to przecież jak już wspomniałem na początku te gry ludzie piszą i produkują, a to znaczy, że są i zawsze były przepełnione wszystkim co w nas dobre i złe :-)

Kod:
moderator: usunięto informacje o swoich transakcjach i zamierzeniach inwestycyjnych
Edytowany: 17 maja 2011 15:41

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 17 maja 2011 18:57:17 przy kursie: 8,61 zł
Post Michała Kicińskiego na Bankierze:
Cytat:
1. Dzis podliczylismy wszystkie preordery. Wyszlo ponad 150.000 sztuk sprzedanych juz przed premiera. To b dorby wynik - zakladalismy wewnetrznie osiagniecie poziomu 100 tys. Czyli mamy sporo ponad plan. Daje to realne szanse na sprzedanie premierowego nakladu szybciej niz zakladalismy.

2. (...)

3. Sa pierwsze recenzje (i graczy i mediow). Sa b pochlebne na razie mamy glownie okolice 95% (gry-online 95%, CDA 9+, Pelit 93%, francuski Joystick 19/20, bit tech 95%). Oceny graczy na metacritic sa tez budujace (poza jedna z wielkoscia zero, czlowieka ktory DA2 dal 10, Gamezilla costam wyszukala w tej sprawie: wiecej info tu www.gamezilla.pl/content/praco... )

4. (...)

5. Kampanie reklamowa mam nadzieje, ze wszyscy juz zauwazyli. Choc jej wysoka aktywnosc dopiero dzis sie zaczela (od teraz reklamy w TV i w kinach przed Piratami z Karaibow, w mulitikinie i cinema city).

6. Co do dalszych perspektyw. Prosze spodziewac sie infa juz w czerwcu przy okazji E3. Z tej okazji zapewne zorganizujemy cos wiecej i opowiemy tez cos wiecej;) ale szczegolowo o tym za wczesnie pisac.

7. (...)

150k pre-orderów (wygląda na to, że sporo doszło w ost czasie), reklamy ruszają (jak dla mnie kampania już teraz mocna była).

Z niecierpliwością czekam na pierwsze wyniki sprzedaży...
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

Scarry
193
Wysłane: 17 maja 2011 20:51:32 przy kursie: 8,61 zł
Dzisiaj próbowałem zamienić pierwsze wrażenia ze znajomymi... i tu zdziwienie - prawie sie nie da bo mało kto może normalnie grać! Moja wersja działa prawidłowo, dwóm kolegom działa tylko w okienku (!), gra nie uruchamia im się wogóle w trybie full-screen, działa w okienku i potężnie klatkuje, trzeci ma jajca z wyrzucaniem na pulpit co chwila. Wiele osób doświadcza drogi przez męke z aktywacją, i jeszcze nawet gry nie widzieli!

oficjalne problemy ze strony CDProjektu: www.pl.thewitcher.com/communit...

jeśli jutro ruszy lawina zgłoszeń z całego świata... oj widze to bardzo bardzo średnio...Eh?

(aczkolwiek jak wyżej pisałem akurat w tych problemach nie widzę bezpośredniego zagrożenia dla kursu firmy... może w długim okresie czasu bo jeśli premiera będzie failem, to premiera na konsole będzie przyjmowana dużo chłodniej i z większym dystansem przez media zachodnie)
Edytowany: 17 maja 2011 20:56

piotrch
0
Wysłane: 17 maja 2011 22:50:43 przy kursie: 8,61 zł
Co do problemów z graniem, nie wyglada to źle, dział techniczny CDP działa pełna parą, publikują na facebooku i pomagają każdemu. Takze jeśli nawet ktoś ma problemy to chyba szybko zostają one rozwiązane.
daab dzieki za przeklejenie posta. Od siebie dodam, że rozmawiałem dziś z chłopakami z empiku w złotych tarasach, ok. 400 sztuk im poszło na nocnej sprzedaży (ale to pomijam) i ok 400-450 już "w dzień premiery". To oczywiście niewymierne, bo złote tarasy to jeden z najpopularniejszych punktów empiku w warszawie, nie mniej wśród "kasjerów" przeważają opinie w stylu "Panie, siedze tu dziś na kasie ze dziesiątą godzine i co chwila ktos tego wiedzmina kupuje" (w saturnie też pytałem:P). Fajne jest też to, że wiedźmin jest praktycznie wszędzie (znów złote - empik, saturn, vobis i nie wiem czy nie komputronik)

carlito
0
Wpisów: 92
Wysłane: 17 maja 2011 23:02:08 przy kursie: 8,61 zł
www.metacritic.com/user/VuleeH...

Moze troszeczke przeszkodze w ciekawej polemice DAAB007 i SCARREGO ale widze , ze znają się na rzeczy więc chciałem skorzystac z okazji.
Jednoczesnie przy tym reprezentuja odmienne obozy więc ciekawy jestem jakich argumentów uzyja( jesli będa łaskawi odpowiedziec na nurtująca mnie zagadke ) wave
Otóż.....
czy wyzej wspomniani lub ktos bardziej biegły w tematyce gier komputerowych moze mi wyjasnic dlaczego na specjalistycznym portalu growym są tak malo pochlebne opinie o W2?
Przeciez to najbardziej oczekiwana gra roku na swiecie.
Jestem zupełnie skołowany.
Proszę o rzetelne wyjasnienie gdyz bardzo zaciekawiło mnie to zagadnienie.
thumbright
Carlito Brigante
Edytowany: 17 maja 2011 23:03

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 17 maja 2011 23:12:29 przy kursie: 8,61 zł
heh no pojechałeś po bandzie z tym linkiem.blackeye Co tu jest do wyjaśniania? Zawsze się znajdzie ktoś komu produkt się nie spodoba, a to nie jest recenzja recenzenta tego portalu tylko jednego z tysięcy użytkowników. Reszta recenzji jest tutaj:
www.metacritic.com/game/pc/the...
negatywne można wyliczyć na palcach jednej ręki a jest ich ponad 164 na ten moment

Scarry
193
Wysłane: 17 maja 2011 23:14:24 przy kursie: 8,61 zł
@carlito
mam zastrzeżenia do gry (a szczególnie do technicznie fatalnej premiery), ale ta opinia jest przesadzona potężnie, wygląda na brzydkie zagranie kogoś z obozu Dragon Age.

a tu potwierdzenie: g4g.pl/cd-projekt-red-vs-biowa...
Edytowany: 17 maja 2011 23:17

piotrch
0
Wysłane: 17 maja 2011 23:15:09 przy kursie: 8,61 zł
otóz daab już ci odpowiedział na to pytanie, przyjacielu carlito. Nie jestem w stanie stwierdzić tożsamości nicka, ale ów jegomość który dał, jak słusznie wynika przez zaprezentowanego przez ciebie linka - 10 dla Dragon age II i 0 dla Wiedzmina jest pracownikiem bioware, a W2 po prostu zabiera mu stołek spod tyłka. Bo umówmy się, można psioczyć na problemy techniczne, na niewybrebny momentami jezyk i pewnie jeszcze coś sie znajdzie, ale gra nie jest warta 0/10.
Skąd wiem że jest pracownikiem bioware? Po prostu wierze słowom prezesa kicińskiego, zaś stronniczość tej oceny jedynie potwierdza tą teze.
Myśle, że tu mamy pełny obraz ile obecne 9,1 stanowi na portalu metacritic - ranking All time
www.metacritic.com/browse/game...
Edytowany: 17 maja 2011 23:22

hitman82
0
Wpisów: 28
Wysłane: 17 maja 2011 23:16:05 przy kursie: 8,61 zł
To jest opinia pracownika Bioware - zresztą tak zawyżona ocena dla DA2 wywołała niemałą lawinę emocji wśród graczy - oczywiście negatywnych :)
“Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali:
nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają.”

Richard M. Devos

cheyou
0
Wpisów: 16
Wysłane: 18 maja 2011 04:06:23 przy kursie: 8,61 zł
przeglądając dział FAQ na stronie http://www.pl.thewitcher.com/ widać, ze większość problemów z jakimi borykają się niedoszli gracze to problemy wynikające z ich sprzętu tj. brak sterowników, złe ustawienia systemu, niedziałający napęd DVD itd...
takie problemy dotyczą praktycznie każdej gry na rynku...
producent nie odpowiada bowiem za to że użytkownik nie zainstalował sterowników do procesora, DirectX czy też nie działa mu napęd.
inna sprawa to problem z aktywacja, tutaj faktycznie dali ciała

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 18 maja 2011 09:06:02 przy kursie: 8,91 zł
Przykro mi to stwierdzić ale jako wielki fan CDP i Wiedźmina, to co ma teraz miejsce przechodzi ludzkie pojęcie.. Nie mówie tutaj o samej grze. Akurat ja nie miałem żadnych problemów, a gra to absolutne arcydzieło praktycznie w każdej kwestii..

Wystarczy spojrzeć na informacje jakie były zamieszczane: www.en.thewitcher.com/communit...

Po rzekomych naprawach, maintance serwerów, zabezpieczeniach w których CDP sam się poplątał, jest jeszcze gorzej. Wielu z tych którym gra działała, w tej chwili już nie działa. Tylko czekać, aż konkurencja zrobi antyreklame w każdym z możliwych miejsc angry3

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 18 maja 2011 09:11:04 przy kursie: 8,91 zł
Bądźmy szczerzy. Wiele błędów o których ludzie piszą jest faktycznie spowodowane przez samych graczy. Dodatkowo narzekają na brak płynności gry. Ale większość nie zerknie na ustawienia zawnnsowane tylko da ultra i full hd bo ma dobry komputer.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE cdprojekt
  • Spadki na GPW po wtargnięciu rosyjskich dronów, w grze Lubawa, Zremb i Protektor
    Spadki na GPW po wtargnięciu rosyjskich dronów, w grze Lubawa, Zremb i Protektor

Środowa sesja na giełdzie w Warszawie rozpoczęła się od spadków. Nie mogło być inaczej. Zestrzelenie rosyjskich dronów nad Polską przypomniało inwestorom (szczególnie zagranicznym) o ryzyku geopolitycznym, wpisując się jednocześnie w korekcyjną sekwencję jaką obserwujemy na GPW od końca sierpnia. To nie koniec hossy na warszawskim parkiecie, bo jest jeszcze daleko do końca hossy na światowych giełdach, ale niewątpliwie pojawił się kolejny pretekst do realizacji zysków. 

• CD Projekt rusza ze skupem własnych akcji
    CD Projekt rusza ze skupem własnych akcji

Zarząd CD Projektu zlecił przeprowadzenie skupu akcji własnych. Jego celem jest zgromadzenie akcji na potrzeby realizacji uprawnień w pierwszym etapie programu motywacyjnego A.

58 59 60 61 62

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,502 sek.

okafzmeo
ivvknedb
beoyabtb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 078,61 zł +385,39% 97 078,61 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kxdbdwwc
aquvfvvu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat