PARTNER SERWISU
heyvfbpo
60 61 62 63 64
wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 19 maja 2011 08:17:55 przy kursie: 8,91 zł
Co do ceny to CDP ma swoją cene i tyle dostaje za każdego sprzedanego Wiedzmina a za ile kupi klijent sklepie to już jego sprawa.
pozatym w różnych miejscach różnie się sprzedaje ale wyniki powinny być zadowalające ze sprzedaży oczym powinniśmy się przekonać już nie bawem.

Chyba pozostaje nam jedyna niewiadoma to co zaprezentuje CDP podczas targów.
Mam takie pytanie czy ktoś może powiedieć co takiego przypuszczalnie może się tam wydarzyć. Bo ja przypuszczam że może zapowiedz daty na pozostałe platformy ale mogę być w błędzie dlatego pytam bardziej doświadczonych w tym temacie.
Edytowany: 19 maja 2011 08:21

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 19 maja 2011 08:58:19 przy kursie: 8,91 zł
wojteksn napisał(a):
Chyba pozostaje nam jedyna niewiadoma to co zaprezentuje CDP podczas targów.
Mam takie pytanie czy ktoś może powiedieć co takiego przypuszczalnie może się tam wydarzyć. Bo ja przypuszczam że może zapowiedz daty na pozostałe platformy ale mogę być w błędzie dlatego pytam bardziej doświadczonych w tym temacie.

Najprawdopodobniej będą to dwie rzeczy:

1. Zapowiedź nowego tytułu
2. Zapowiedź premiery W2 na Xbox360 i ewentualnie PS3.

Obydwa wydarzenia prawdopodobnie na jesieni 2011
Edytowany: 19 maja 2011 08:59

mosti
0
Wpisów: 71
Wysłane: 19 maja 2011 11:34:47 przy kursie: 9,19 zł
można zerknąć choćby tu aby sprawdzić popularność gry:

www.amazon.com/PC-Games/b/ref=... - USA

po prawej stronie jest lista bestsellerów i 2 miejsce The Witcher

www.amazon.de/games-pc-videosp... - NIEMCY

również 2 miejsce pod względem popularności

www.amazon.co.uk/PC-Video-Game... - UK

co prawda miejsce 7 ale tendencja wzrostowa przy spadku pozostałych.

to są tylko kategorie popularności oczywiście, ale po tym jak długo jest na liście top-sellers i na którym miejscu można szacować wolumen sprzedaży.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 maja 2011 14:41:56 przy kursie: 9,19 zł
mosti to co linkujesz też de facto jest delikatną manipulacją

www.amazon.com/computer-video-...
vs
www.amazon.com/PC-Games/b/ref=...

jeśli patrzeć TYLKO na gry PC to owszem jest na drugim miejscu, ale jeśli patrzeć na wszystkie gry na różne platformy to wogóle nie ma go w pierwszej 10tce w USA.

Lepiej naprawdę poczekać na konkretne liczby bo na fali hype-a łatwo dobierać sobie subiektywne dane zeby tylko pasowały do hurraoptymistycznego nastawienia.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 maja 2011 14:44

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 19 maja 2011 14:47:40 przy kursie: 9,19 zł
Scary
dobrze ale jak W2 będzie na innych platformach wydane to wtedy można porównywać dane że sprzedaży na wszystkich ale puki co to nas interesuje sprzedaż na PC

Scarry
193
Wysłane: 19 maja 2011 15:08:27 przy kursie: 9,19 zł
@wojteksn
to niewiele zmieni bo W2 na inne platformy będzie liczony na osobnych pozycjach, a tak widac jak mniej więcej wygląda sprzedaż W2 w stosunku do wolumenu gier konsolowych (czyli do mainstreamu rynku gier)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 19 maja 2011 15:10

szamot-kb
0
Wpisów: 444
Wysłane: 19 maja 2011 21:55:55 przy kursie: 9,19 zł
Główni akcjonariusze Optimusa zapewniają, że nie pozbywają się akcji przyczyniając się do spadków

www.parkiet.com/artykul/7,1053...

Ciekawi mnie czy inwestorzy docenią tą informację .
Dla mnie to kluczowe info bo gdyby było wysypanie głównego udziałowca , co stało się na Citi była by tragedia .
A tak kurs teraz może się powoli wspinać , ci co mieli wysypać - wysypali zrealizowali zysk zostali długodystansowcy .Whistle

A no właśnie , jeszcze jedna informacja która może mieć super przełożenie na wyższy kurs :

Kiciński deklaruje, że być może już w piątek lub na początku przyszłego tygodnia będzie w stanie podać pierwsze wyniki sprzedaży na rynku polskim „Wiedźmina 2”. – Na razie dysponujemy jedynie danymi szczątkowymi i szacunkowymi. Wyglądają bardzo dobrze – mówi. Nie rozwija tematu. – Dane z innych rynków są dużo trudniej dostępne i spływają z pewnym, czasami nawet kwartalnym, opóźnieniem– dodaje.

www.parkiet.com/artykul/7,1053...

No i pytanie : czy przebije 9,93 ? jeśli tak to psychologiczna 10 ach dziesiątka ...
Edytowany: 19 maja 2011 22:03

Maksik22
0
Wpisów: 15
Wysłane: 19 maja 2011 22:34:44 przy kursie: 9,19 zł
19 maja 2011 20:00:26

"Chcemy poinformować wszystkich graczy, że infrastruktura serwerów działa już w 100% ale mimo to cały czas pracujemy nad jej poprawą.

Robimy wszystko co w naszej mocy aby rozwiązać pojawiające się problemy techniczne. Powiększyliśmy nasz dział pomocy technicznej i teraz liczy on prawie 20 osób, ale mimo to cały czas mamy trochę e-maili czekających w kolejce. Nasza gra sprzedaje się szybciej niż ktokolwiek mógł przypuszczać – w tym momencie setki tysięcy ludzi na całym świecie już grają w Wiedźmina 2! Wybaczcie nam jeżeli odpowiedź na Wasze problemy nie przychodzi natychmiast ale robimy co możemy aby odpowiadać na e-maile najszybciej jak się da.

Kończą się prace nad patchem, który zostanie udostępniony w przyszłym tygodniu. Rozwiąże on problemy z odwróceniem myszki oraz ustawieniami przycisków klawiatury, a także wiele inny drobnych utrudnień.

W międzyczasie, jeżeli nadal macie problemy natury technicznej, prosimy o ich opisywanie w tym wątku - autorzy gry pomogą w ich rozwiązaniu.

W imieniu zespołu przepraszamy z całego serca za wynikłe problemy wszystkich tych, którzy nie mogą komfortowo cieszyć się Wiedźminem 2. Obiecujemy rozwiązać wszystkie problemy w ciągu najbliższych dni."

www.pl.thewitcher.com/communit...

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 20 maja 2011 00:02:52 przy kursie: 9,19 zł
Mnie się wydaje, że te 1,5-2 mln sprzedanych wiedźminów to jest w cenie, ale do końca roku a nie do końca czerwca. Po przykładzie CIA widać, że rynek nie umie wyliczyć dochodów z takiej gry, nie umie przełożyć wyników na kurs ("coś" można założyć, ale jest tak wiele zmiennych, zarówno na + jak i na -, że idealnie się nie trafi).
Nie widze też powodu dla którego przerzucanie kapitału z optimusa na bloober miałoby spowodować spadek kursu. Debiuty na NC nie są na tyle "grube" by chwiać kursem spółki niedługo wchodzącej do wigu40.
To samo kapitał spekulacyjny, krótkoterminowy. Jedni wchodzą, drudzy wychodzą... A miele się minimum 1 mln akcji dziennie - jest przestrzeń dla wymiany akcjonariatu.

Scarry
193
Wysłane: 20 maja 2011 10:14:18 przy kursie: 9,10 zł
pograłem dłużej w gre.

Jest świetna, jest zdecydowanie lepsza niż DA 2 i AC 2. Wady pozostają, detekcja zderzeń, momentami wkurzająca praca kamery i różne drobne technikalia (jest ich sporo) ale nie są AŻ tak irytujące żeby odebrać przyjemność z gry. Szczerze to dałem sobie spokój z poziomem normal i parokrotnym podchodzeniem do każdej walki, na easy gra jest bardzo przyjemna a poziom przypomina normal z innych gier (i też wcale nie jest tak totalnie prosto)

Gra przypomina konwencje interaktywnego filmu dużo lepiej niż Assasin Creed.. nie wiem dlaczego ale przez królobójstwo i losy bohatera mam bardzo luźne skojarzenia z filmem Gladiator...

engine graficzny trąci odrobinę myszką, przypomina bardziej gry DX 9.0c niż poziom Crysisa 2, nie jest wcale najnowszy ani wyjątkowy jak podkreślają Autorzy (mnie np bardzo irytowała słaba wizualizacja włosów wiedźmina przypominająca plastikowe strąki a nie włosy, a że są one na pierwszym planie non-stop to jest to serio irytujące). Mimo to ten ograniczony engine jest DOSKONALE wykorzystany w grze. Kreacja oblężenia zamku, efektów atmosferycznych, lasy - lokacje są dopracowane z olbrzymim pietyzmem.

Teraz pozostaje życzyć drugiego produktu trzymającego poziom Wiedźmina 2 w tym roku. Jeśli Optimus wypuści Wiedźmina na konsole i zaproponuje w ciągu roku zupełnie coś nowego z górnej półki - hm... to zmienie zdanie o kursieking

(aha, i sprawdziłem obydwie wersje dodatkowo - zarówno moja EK jak i syna wersja standardowa nie miały przy aktywacji problemów, choć na GG sporo znajomym tego rozwiązywałem to u nas zero stresu)
Edytowany: 20 maja 2011 10:28

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 20 maja 2011 10:26:16 przy kursie: 9,10 zł
Scarry masz racje że zdarzają się drobne błędy. Nie ma co tego ukryć ale która gra tego nie ma? Na szczęście za niedługo ma być patch poprawiający większość z nich.

Trzeba pamiętać Scarry że to ich własny autorski silnik, więc istnieje nadzieja że poprawią go jeszcze lub nie. Mimo wszystko wygląd włosów mogliby poprawić :P. Trzeba przyznać zarazem że znacznie zmienili mechanikę gry ale możliwe wyszło to poprzez ukierunkowanie się na konsole. Póki nie będziemy znać wstępnych wyliczeń sprzedaży można się spodziewać strasznie spokojnych sesji na optimusie. A potem byle do E3 :)

Scarry
193
Wysłane: 20 maja 2011 11:58:06 przy kursie: 9,10 zł
Zarkan napisał(a):
A potem byle do E3 :)

A na E3 nie będzie miał premiery Elder Scrolls Skyrim ? Bo z tego co do tej pory opublikowano to grafika może być lepsza niż Witchera 2, a sama gra może naszemu Witcherowi wyrwać tytuł RPGa roku 2011.

zobaczymy.

Nestor
30
Wpisów: 200
Wysłane: 20 maja 2011 12:30:27 przy kursie: 9,10 zł
Skyrim ma bardzo duze szanse byc GOTY 2011.

Gry elder scrolls nie sa tak uszczegolowione jak wiedzmin, i maja inny styl walki, ale posiadaja cos czego wiedzmin nidy nie bedzie mial - wolnosc. Kazda z tych gier oferuje dowolnosc kreowania postaci, akcji, rozwoju. Oferuja prawie nieskonczony replay value, i bardzo silna spolecznosc modderow, dzieki ktorym gry typu Morrowind, po 10 latach wygladaja porownywalnie z nowymi tytulami.

Obydwie gry sa z gatunku RPG, ale zajmuja dwie, zupelnie rozne nisze. Sa dla siebie konkurencja, ale Skyrim bedzie dopiero na jesieni, a do tego czasu kazdy kto mial zagrac w Witchera, juz w niego zagra. Wplyw premiery Skyrima na W2 bedzie nikly.

Generalnie, jesien 2011 zapowiada sie wysypem ogromnej ilosci wysoko-profilowych gier, i mam nadzieje ze ewentualne konwersje W2 na konsole beda celowac w Q1-2012. W innym przypadku, wiedzmin na 360/PS3 powinien wyjsc sierpien-wrzesien, tak aby ugryzc jak najwiekszy kawalek tortu.

KrzysztofK
30
Wpisów: 201
Wysłane: 20 maja 2011 15:11:32 przy kursie: 9,10 zł
Co do błędów - odpowiedź jest prosta (warto poczytać sobie na stronie Question/Answer - Wiedźmin 2 - praca nad grą ) - gra trafiła do tłoczni ponad miesiąc przed premierą.

Ale to nie oznacza że dział testerów przestaje pracować, przez ten miesiąc powstaje pierwszy path. Dodatkowo teraz support użytkowników (kilkanaście osób pracuje w CD Projekcie w tej chwili zdaję się na infolinii i w supporcie W2 - gdzieś widziałem informację o tym) - i zgłaszane przez nich błędy - wejdą do pierwszego patha jaki zostanie wydany - zdaje się że w przyszłym tygodniu.

Nie jestem pewien, ale pojawiają się pytania o udostępnienie W2 dla modderów jeśli tak się stanie (a moim zdaniem jest spora szansa - skoro CDPR sami pisali silnik, i wszystkie toolsy) - "grywalność" wzrośnie znacznie. Poczekamy - zobaczymy. Jak na razie gra sprzedaje się dobrze - CDPR na swojej stronie poinformował o sprzedaży 56tys kopii w Polsce w pierwszych 3 dniach. Warto przy tym zauważyć, że nie był to weekend - który generalnie przynosi wyższą sprzedaż.

--- edit ---

wątek "Question/Answer - Wiedźmin 2 - praca nad grą" warto moim zdaniem prześledzić jeszcze z 2 powodów:
1) Wypowiedzi ludzi pracujących w CDPR świadczą o sporej zmianie jakościowej w pracy - tzn. jak zrozumiałem, przy kolejnej tego typu produkcji, duża część powstałą by znacznie szybciej niż miało to miejsce w W2.
2) Forum skupia grafików - pracujących nad grami i nie tylko - można zobaczyć podejście "branżowe" do gry.

Edytowany: 20 maja 2011 15:15

Scarry
193
Wysłane: 22 maja 2011 12:03:13 przy kursie: 9,10 zł
pare ciekawostek, głównie z komentarzy z oficjalnego forum i moje uwagi

Podobno mamy 2 wersje gry, wersja z GOGa jest nowsza i chodzi o 10-20 klatek lepiej. I co ciekawe daje się zmienić exe wersji normalnej na gog-ową, i nasza gra też przyśpiesza. Jednak CDprojekt twierdzi że taka podmianka spowoduje po pewnym czasie sypanie błędami.

Jest to dobra wiadomość od osób oczekujących od CDprojekta patcha poprawiającego wydajność - na pewno ona nastąpi, natomiast jest zaskakująca bo oznacza że w sprzedaży są dwie różne wersje engine gry.

z moich uwag co do samej gry:
- jest całkiem sporo błędów związanych z tym "żyjącym światem": Flotsam, deszcz, wszyscy się przejmują z wyjątkiem gościa który smacznie pałaszuje żarcie na stole na drodze. Wokół wszyscy biegają przejęci burzą... albo dzieci dopytujące się dlaczego mam 2 miecze, kiedy akurat mam jeden. Po jednym z questów Flotsam mam zawsze czarny-ekran i finito zabawy (musiałem ominąć). Walki z dużą ilością przeciwników sa często irytujące (np wiele Nekkerów w jaskini) bo panuje totalny random mimo wszelkich prób ułożenia walki taktycznie pod siebie. Nie ma tu precyzji ustawienia postacji z GOW, atak przeciwnika przerywa procedure mojego ataku więc łatwo się zapętlić w sparaliżowanie wszelkiej akcji, i load i load i load.

Nikt nie testował takich walk grupowych w pomieszczeniach? Nie wiem co przez tyle lat robili betatesterzy ale gra ma mnóstwo takich drobnych niedopracowań, które coraz bardziej mnie irytują.
Edytowany: 22 maja 2011 12:03

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 24 maja 2011 17:51:18 przy kursie: 8,69 zł
uk.ps3.ign.com/index/upcoming....
W kategorii ps3 permiera W2 podana jest na 31 XII, natomiast xbox 31 VI. Domyślam się, że chodzi o orientacyjne daty II i IVQ, nie mniej czy można przypuszczać, że jakby nie było poważny portal ign już coś wie czego my nie wiemy?

Sinuhe
0
Wpisów: 121
Wysłane: 25 maja 2011 23:12:19 przy kursie: 8,33 zł
Nie każdy zagląda na forum bankier.pl (nota bene ostatnio poziom tam osiąga swoje historyczne dno) więc mały cytat:

Michał Kiciński na bankier.pl napisał(a):
Witam,

Zajrzalem tu na chwile i widze nastroje niewesole, bo i kurs niezbyt wysoko, zwlaszcza jak na to co sie obecnie dzieje - bo gra swieci triumfy:-) I w dluzszej perspektywie jest to zdecydowanie najwazniejsze.

W zwiazku z tym pomyslalem, ze dam maly update najwazniejszych rzeczy:

- gre wlasnie ocenily najwazniejsze na swiecie serwisy Gamespot, IGN i Gametrailers i najwieksza w stanach telewizja o grach G4tv. Wszystkie 4 oceny sa bardzo wysokie i pozytywne, co bezposrednio przeklada sie na sprzedaz i popularnosc gry, co mozna np. zaobserwowac na gamestats.com, czy wielokrotnie wspominanych amazonach.

- czekaja nas wazne wydarzenia. Juz niedlugo E3. A tuz przed nim, seria ciekawych wydarzen, a wsrod nich, Letnia Konferencja CD Projekt. Bedzie to nietypowe wydanie konferencji, bo bedzie ona 100% wirtualna i transmitowana na zywo przez internet. Poswiecona bedzie ona dwom duzym wydarzeniom ktore oglasza CDP RED i GOG.com, oraz kilku mniejszym "annoucmentom". Na razie nie oficjalnie udostepniamy informacji o tej konferencji, gdyz wciaz trwaja przygotowania techniczne. Jak tylko wszystko zostanie potwierdzone, podamy dokladna date.

- caly czas tez udoskonalamy gre i aktywnie wspieramy technicznie wszystkich tych co ja juz kupili (a jest ich "troche";) W ciagu najblizszych 24h (a najprawdopodobniej jeszcze dzis w nocy) pojawi sie patch 1.1 - bardzo wazny. O czym bedzie mozna sie przekonac czytajac jego specyfikacje. Natomiast oczywiscie gra bedzie dalej wspierana, bo niestety ilosc mozliwych konfiguracji komputerow PC, sprawia, ze wydanie w 101% idealnie dopracowanej gry na PC nie udaje sie nawet najwiekszym firmom. Najwazniejsze staje sie w takiej sytuacji wsparcie techniczne po premierze, w temacie którego bardzo aktywnie działamy.

W dalszej perspektywie mamy kilka mniejszych rzeczy zaplanowanych na czerwiec.

A w sierpniu GC i kolejne wazne "annoucmenty"

Pozdrawiam,

Michal Kicinski
CD Projekt

www.bankier.pl/forum/temat_inf...

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 26 maja 2011 10:17:43 przy kursie: 8,40 zł
Jeszcze odpowiedź Michała Kiciśnkiego co do wspomnianego przez Sinuhe poziomu wypowiedzi na bankierze:

Cytat:
Witam,

Tak juz zostalo, choc rzeczywiscie poziom dyskusji czasem jest trudny do przelkniecia. Probowalem sie zarejstrowac na stockwatch. Ale niestety cos moj komputer nie polubil sie z ich forum.

Jakos skutecznie filtruje tu wypowiedzi bardziej lub mniej swiadomie;-)

Pozdrawiam,
MK

www.bankier.pl/forum/temat_re-...

Panie Michale, zapraszamy tutaj.salute

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 maja 2011 10:20:01 przy kursie: 8,40 zł
Michał ma wymówkę na każdą okazję wave

kliknij, aby powiększyć

31 tys. osób nie ma problemu z forum binky

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 26 maja 2011 17:13:09 przy kursie: 8,40 zł
W wolnym czasie warto prześledzić cytowany już wątek z Bankier-a, bo sporo dobrych informacji w nim jest:)

Mike-cdp napisał(a):

Lada godzina patch z kilkunastoma poprawkami w tym bardzo istotnymi. Pod koniec tygodnia start nowego forum na naszej www.

W przyszlym tygodniu kolejny patch, z kolejnymi kilkunastoma poprawkami (juz troche mniejszej wagi), nastepnie kolejne darmowe DLC, premiery trzech nowych filmikow - bardzo istotnych!
Potem E3 z pokazami zupelnie nowych rzeczy, aha w miedzyczasie jedno z najwazniejszych wydarzem w historii gog.com. A potem kolejny, duzy patch do W2 i kolejne DLC 4 Free. Jednym slowem, raczej zwolnienia tempa na razie nie bedzie, kujemy zelazo puki gorace;-)

I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

60 61 62 63 64

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,199 sek.

wowoelxz
lkoqjhre
wmfnfxjr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jjohqugm
qijtiryb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat