PARTNER SERWISU
rmrycfcx
82 83 84 85 86

Giełdowy "Blog of the Frog"

Kasiunia
0
Wpisów: 340
Wysłane: 3 czerwca 2011 10:54:33
3citrony poważnie? Angel No to chyba założęAngel . Gdzieś już pisałam, że początkująca jestem i póki co nie mam motywacji do prowadzenia kroniki.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 3 czerwca 2011 11:01:56
Propozycje tytułów dla wątku Kasiuni:

"Droga do miliona"
"Od płotki do rekina"
"Moje boje z rynkiem akcji"
"Bunga bunga z giełdą"
"Kasiunia vs. rynek"
"象形字"
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

3citrony
2
Wpisów: 243
Wysłane: 3 czerwca 2011 11:05:21
Ja na pewno chętnie, a założę się, że grono forumowiczów, z którymi często dyskutujesz będzie ją odwiedzać/komentować/może radzić? W każdym bądź razie wszystko ku temu, by wszyscy co czytają SW zostali krezusamiwave
Edytowany: 3 czerwca 2011 11:05

Kasiunia
0
Wysłane: 3 czerwca 2011 11:08:47
Wiecie co, czasem mam problem z rozpoznawaniem ironii, może dlatego, że z ufnością podchodzę do ludzi. Ale widzę Frog i 3citrony, że chyba dzisiaj macie kiepskie nastroje. Tylko, ze przykro mi jest. Anxious
Edytowany: 3 czerwca 2011 11:09

Frog
13
Wysłane: 3 czerwca 2011 11:10:53
Kasiunia, 3citrony zapewne pisał serio.

Ja zażartowałem z propozycją tytułów. No offence. Po prostu jest już tyle kronik, że trudno wymyśleć tytuł. Ja swój zmieniałem chyba ze 3 razy. Oczywistym jest że żaden z tych tytułów nie pasuje na tytuł Twojej kroniki.
Follow me on Twitter
Edytowany: 20 czerwca 2011 21:58

3citrony
2
Wysłane: 3 czerwca 2011 11:12:45
Ja mam świetny nastrój. Po ciężkim tyg. dzisiaj mogę trochę odsapnąć. Tyle tylko minus, że zaraz będę offline, bo coś na budowie robią i prądu od jakiegoś czasu nie maangry3

Kasiunia
0
Wysłane: 3 czerwca 2011 11:15:13
Ok,jasne. W takim razie sprostowanie: za krezusa się nie uważam. Dobrze mi idzie granie na krótko-już na drugiej spółce siebie próbuję. A pisanie w wątku co chwilę: "sprzedałam verbum za tyle, kupiłam za tyle...." będzie trochę nudne, nawet dla wytrwałych i wiernych moich fanów wave

3citrony
2
Wysłane: 3 czerwca 2011 11:21:06
Jak ktoś nie chce to się go nie zmusi. Pomyślałem tylko, że fajnie byłoby przeczytać kiedyś kronikę, w której byłaby opisana droga ku szczytom. Faktycznie te transakcje po kilka razy dziennie na tej samej spółce mogłyby się znudzić, ale stopa zwrotu portfela, czy przemyślenia nad tym dlaczego tak, a nie inaczej postępujesz, czym się kierujesz itp. to już bezcenne...

Kasiunia
0
Wysłane: 3 czerwca 2011 11:41:03
Dzieki za wiarę we mnie hello1 . Też w siebie wierzę. Póki co, nadrabiam straty a potem wejdę na sam szczyt zamierzonych zyskówAngel . Usiądę na nim i napiszę specjalnie dla Ciebie swoją kronikę wave

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 3 czerwca 2011 11:41:57
3citrony ma racjęthumbright

Ja też chętnie zaglądałbym do Twojej kroniki. Faktycznie, pisanie kilka razy dziennie "sprzedałam, kupiłam" może być nudne ale możnaby to wszystko podsumować na koniec dnia i zaprezentować uzyskane rezultaty. Pojawiła się ostatnio kronika stricte DayTradingowa Dapiego i czyta się to ciekawie. Napewno nie my jedyni chętnie zapoznamy się z Twoimi wynikami i przemyśleniami. Każda kolejna kronika wnosi coś nowego i otwiera pole do nowych dyskusji. Wię faktycznie to dobry pomysł. Przemyśl tothumbright

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 3 czerwca 2011 17:21:58
Frog czyżbyś znajomych zatrudnił do odbierania akcji od tego pana co ma koniecznie 4 tys akcji do sprzedania i koniecznie wszystko na raz?:> Jakby jeszcze paru takich się znalazło co by po 1200 akcji na raz skupili to może opuścilibyśmy okolice 13 zł do końca następnego tygodnia:P

Kasiunia
0
Wysłane: 3 czerwca 2011 18:36:46
Abner, z założenia miałam być długoterminowcem i zapewne na niektórych spółkach tak będzie. Kłopot w tym, że w czasie krótkoterminowego zarabiania kieruję się intuicją i najlepiej, jeśli nie czytam wtedy żadnych opinii. Zatem zastanawiam się, czy komentarze nie namieszałyby mi trochę. Ale zastanowię się, dzięki Angel

Frog
13
Wysłane: 3 czerwca 2011 20:18:15
W tym tygodniu poczułem się jak synek wyznawcy szatana na piąte urodziny. Anxious
A wszystko przez prezent, jaki dostałem od 11B - 5 pięknych, czarnych świeczek na wykresie angryfire

Sprowadziło mnie to na ziemię i podjąłem decyzję o prezentacji portfela łącznie z 11B. Brakuje mi bowiem dyskusji na jej temat. No i mój portfel będzie transparentny z innymi - większość podaje zysk/stratę od początku roku 2011. Może jak zacznę o niej pisać na wątku do odbije.

Czuję się jak przeciwnik Mike Tysona (którykolwiek) z początku jego kariery. Czyli znokautowany (przez rynek). Osoby biegłe z matematyki łatwo obliczą ile miałem wirtualnego zysku w tym roku - i one najpewniej zrozumieją dlaczego.

Czy to wina opóźnienia w debiucie gry na Iphone/Ipad, czy cokolwiek innego, w każdym razie spowodowało spadek 11B o ponad 50%.
Identycznie jak na Helio. Opóźnienie w realizacji planów = spadki. Tam jeszcze inwestorzy trzymali fason przez pierwsze pół roku opóźnienia, ale potem poszła lawina.
Na 11B ludzie bardziej nerwowi. Gra miała być w Q1, pierwotnie na tablety. Tymczasem był debiut na początku Q2 tylko na PC i Mac.
Teraz Q2 się kończy i pomimo zapewnień, że już niedługo, w niedalekiej przyszłości itp. nie znamy nawet daty premiery gry na urządzenia przenośne. Jednocześnie słyszymy, że prace przebiegają zgodnie z harmonogramem. Skoro ja czuję dyskomfort informacyjny, to zapewne inni też. No i lecimy d'oh!

Ale... Nie narzekam. Zacytuję fragment tekstu z filmiku który wklejałem wcześniej:

"success has been and continuos to be defined as getting up one more time than you've been knocked down".

Zbliża się czas zemsty Frog'a.
Panie rynek, szykuj się Pan na ostre bunga bunga naka

Tymczasem przedstawiam wygląd mojego portfela 2011. Sposób prezentacji jak za dawnych, lepszych czasów.

Pojedynek Frog vs. WIG 2011
Frog: 7,97%
WIG: 4,53%

Stan portfela:
11bit - 54%
Helio - 30%
MPL Verbum - 14%
Gotówka - 2%

Follow me on Twitter
Edytowany: 3 czerwca 2011 20:20

piotrch
0
Wysłane: 3 czerwca 2011 21:05:05
Pozwól więc frog że wrócę co pytania.
Ci co śledzą Helio wiedzą, że spółka fundamentalnie co najgorsze ma już za sobą, a w perspektywie dobry 4Q oraz mam nadzieję dobry rok 2011/2012, który może przy dobrych wiatrach udałoby się zakończyć zyskiem +/- 9 mln, co usprawiedliwiałoby powrót wyceny helio do czasów szczytów. Jest to jednak odległa przyszłość, a po drodze sporo moze się zdarzyc, łacznie z kolejnym kryzysem finansowym, który, jak twierdzą tęgie głowy "jest tuż za rogiem". Masz jakąś strategię na taką ewetulaność? Może nie chodzi mi nawet o wpływ kryzysu na same spółki, chociaż też ale generalnie o sentyment na rynku. Zastanawiam się jak w takich okolicznościach radzić sobie będzie helio. Co do 11b nie mam pomysłu, bo NC z grubsza jakiegokolwiek kryzysu jeszcze nie przyżyło. Dzieki za odpowiedź!

Frog
13
Wysłane: 3 czerwca 2011 21:13:14
Strach przed kryzysem, a raczej jego nawrotem, jest najlepszą pożywką hossy.
"Ściana strachu", czyli ustawiczne obawy że będzie źle, to cecha każdego rynku byka. Zacznę się martwić, gdy zagrożenia znikną i każdy, jak 14 kwietnia 1912 na Titanicu, będzie myślami w raju.

Nie mam strategii na każdą ewentualność. Cały czas staram się uczyć i dostosowywać, aby skorzystać z hossy jak najbardziej. Dzisiaj pomyślałem sobie, jaki byłby mój stosunek do HEL i 11B gdyby były w okolicach szczytów - tzn. 25 zł każda. I wiecie co? Nie sprzedawałbym. A skoro po 25 bym nie sprzedawał, to nie będę sprzedawał po 13 zł. d'oh!

No chyba że... Pojawi się megasupehiper okazja inwestycyjna. Wtedy wywalam wszystko nie patrząc na cenę. Ale tej okazji jakoś nie widać Think
Follow me on Twitter
Edytowany: 3 czerwca 2011 21:13

piotrch
0
Wysłane: 3 czerwca 2011 21:35:19
Co do 11b zdziwiony nie jestem - rynek gier na ipody jest nieobliczalny i równie dobrze okazać by się mogło, że 11b dzieki AWE kapitalizacją zbliży się do swoich kolegów z głównego parkietu ;)
Co do helio, zastanawia mnie pare rzeczy. Z jednej strony mejlowałem z przedstawicielami spółki i to co sami przyznają, to to że jeszcze dużo pracy im pozostaje nad kanałami dystrybucyjnymi. Z drugiej strony byłem też ostatnio w hipermarkecie na r i ku mojemu zaskoczeniu, produktów helio była tam cała nie półka,a szafa. Wniosek wysnułem taki, że biorąc pod uwagę jakby nie było dominującą (marketingowo) pozycje bakallandu oraz istnienie jeszcze paru pomniejszych konkurentów, na oszałamiający rozwój organiczny bym nie liczył.
Wniosek? Przejecie albo zagranica(raczej jako producent dla innych marek, niż producent pod marką własną). Tylko czy prezesowi przeszło to wogóle przez głowę. Osiągniemy znowu zysk na poziomie 8, no może 10 mln rocznie i co dalej?

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 4 czerwca 2011 00:10:11
U mnie tez pojawilo sie wiecej produktow Helio:)))) Ale mysle ze powinni myslec juz o zagranicznej ekspansji, co na pewno pobudziloby kurs.

Co do strategii buy and hold- w dzisiajszych realiach sie ona zwykle nie sprawdza. Lepsze wyniki sa jak gra sie dynamicznie(co sam zaczynam robic:))

piotrch
0
Wysłane: 4 czerwca 2011 13:15:31
Bo ja wiem czy buy and hold się nie sprawdza? WD jeśli się nie myle prowadzi taki wątek - strategia niedowartościowania fundamentalnego - i wniosek jest taki, że jednak buy & hold to niegłupi pomysł, pod warunkiem że wchodzimy w okolicach początku hossy a wychodzimy hmm... w okolicach końca?Whistle ok, to oczywiście banał, ale taki longterm w ramach jednego rynku byka, powiedzmy 3 lata, wydaje się przynosić efekty, przy niewielkim nakładzie pracy. Najpierw pare tygodni, przegląd spółek, decyzja, a potem zbieramy owoce. Myśle że w przypadku helio to się sprawdzi, nie mnie powyższymi postami chciałem też sprowokować małą dyskusję na temat ustalenia momentu wyjścia.

Frog
13
Wysłane: 4 czerwca 2011 13:24:33
Najlepszym momentem wyjścia z każdej inwestycji jest szczyt przewartościowania. Większość z nich następuje u szczytów hossy. Spółki rosną jednak w różnych okresach i w różnym tempie. Przeskakiwanie ze spółki na spółkę w trakcie hossy daje szansę "załapania się" na nieco więcej procent zysku.

Gdybym nie miał czasu na inwestowanie i musiał wybrać spółki na forever, w tej chwili do portfela ładowałbym 11B, HEL i CKL. Bo one wg mnie nie zbankrutują i za np. 10 lat będzie można spijać śmietankę.
Problem w tym, że nie mam 10 lat. Chcę zarobić określoną sumę pieniędzy w tej hossie (jeszcze ze 2 lata).
Z drugiej strony, podobno nie powinno się myśleć o pieniądzach przy inwestowaniu. Powinno się starać podejmować optymalne decyzje inwestycyjne i na tym się skupiać. Pieniądze przyjdą wtedy same.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 5 czerwca 2011 21:20:33
niedzielę temu Frog napisał(a):
Ja i tak, jak co niedzielę jestem pełen optymizmu Angel

W zeszłym tygodniu to nie pomogło. Wręcz przeciwnie, dostałem od rynku po dupie.

Dzisiaj więc informuję, że jestem nastawiony pesymistycznie i już ostatnie wsparcie dzieli mnie od inwestycyjnego samobójstwa.
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

82 83 84 85 86

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,747 sek.

mkpdasfw
sjsmixvp
dvmqlfwr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fjpfhike
ohgqkpwo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat