PARTNER SERWISU
xempmreb
211 212 213 214 215
rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 31 maja 2011 14:23:51 przy kursie: 17,20 zł
Po odsłuchaniu tego wywiadu i przeczytaniu kilu artylułów jedno mnie dreażni.Wszędzie pada pytanie choć nie zawsze bezpośrednio;Czy KOV na Ukrainie coś wywiercił?Czy Wy w ogóle coś tam robicie?Czy to prawda czy jakaś ściema?Nie ma pytań o perspektywy.Nikogo to nie interesuje,odnoszę wrażenie że rynek czeka na to kiedy wyjdzie szydło z worka i okaże się że Kulczyk to oszust i naciągacz.Nikt nie wierzy w to że Polak może sobie wydobywać ropę czy gaz w innym kraju.Wszyscy zachwycają się (g)łupkami a nikt nie wie że to woda na młyn dla KOV.Łupki może będą za 10 lat a cena za gaz musi być wysoka.KOV ma tani gaz i na tym dodatkowo zarobi.
Na kursie jakoś tak nerwowo się zrobiło,nie dla NasDancing
"Żeby wygrać trzeba grać"

wm
wm
0
Wpisów: 31
Wysłane: 31 maja 2011 14:46:21 przy kursie: 17,20 zł
Moim zdaniem KI nie musi aż tak bardzo zależeć na wysokiej cenie akcji (byle była zbliżona do IPO). Potrzebują określoną ilość $, czy w zamian dadzą 400 czy 440 mln akcji nie powinno mieć aż tak wielkiego znaczenia. KI jeżeli chce utrzymać % udziałów w każdym przypadku wykłada zbliżoną wielkość $. Może to jest myślenie: mam tani papier mam więcej na niego chętnych na AIM? W końcu duża część z kasy tam pozyskanej ma pójść na Nigerię co podnosi wartość spółki i dotychczasowi akcjonariusze aż tak bardzo na tym nie tracą. A wszyscy pamiętamy że to jest bardzo ryzykowny biznes.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 1 czerwca 2011 00:32:27 przy kursie: 17,20 zł
S16_Cichy napisał(a):
"Jakub Kurasz rozmawia z Jakubem Korczakiem, wiceprezesem Kulczyk Oil Ventures"
http://www.rp.pl/temat/5.html

A ja zwróciłem uwagę na jedno zdanie Redface które brzmiało mniej więcej: "koncesja w Nigerii nie jest aktywem które jest obarczone największą stopą zwrotu i największym ryzykiem". Wydaje się że rolą Nigerii jest przede wszystkim zapewnić w krótkim terminie gotówkę (oprócz zwiększania wydobycia OML-42) na rozwój innych koncesji, czyli oddalić zmorę nieustannych emisji. Oczywiście jeśli Nigeria wypali, to stopniowo będzie zwiększać wartość firmy i akcji ale to będzie przypominać Ukrainę - stopniowe budowanie wartości przez kilka lat. Natomiast największy potencjał tkwi jednak w poszukiwaniach w Syrii i Brunei. Te koncesje w tej chwili mają raczej znikomą / zerową wartość - w przypadku odkrycia znacznych pokładów nagle sama Syria może być warta np tyle co całe OML-42.

Co do Brunei - jak pojawi się trochę więcej gotówki być może zainteresują się eksploracją morskiej części bodajże bloku L, w sąsiedztwie pola Seria gdzie Shell odkrył wielkie ilości ropy oraz pola Bubut gdzie z kolei jest gaz.

k.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 1 czerwca 2011 12:26:57 przy kursie: 17,20 zł
Dla formalności;

ukrainian-energy.com/news/comp...

Gaz w górę to też dobra wiadomość.
"Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 1 czerwca 2011 12:45

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 1 czerwca 2011 22:45:30 przy kursie: 17,20 zł
Panie Prezesie, mam do Pana trzy krótkie pytania:

1)Czy do końca czerwca możemy się spodziewać rozpoczęcia prac nad odwiertami O-11,12,18,19?

2)W jakim stopniu zaawansowania są prace nad interpretacją nowych danych sejsmicznych 2d/3d z Bloków M i L?
3)Czy po zakończeniu owych prac możemy się spodziewać nowego raportu RPS?

Dziękuje i pozdrawiam

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 2 czerwca 2011 08:16:27 przy kursie: 17,20 zł
Edytowany: 2 czerwca 2011 08:16

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 2 czerwca 2011 19:08:30 przy kursie: 17,40 zł
TAP OIL się wyprzedaje...

www.asx.com.au/asx/statistics/...

jak myślicie, co to znaczy dla KOV? :-)

del-28032019
0
Wpisów: 36
Wysłane: 2 czerwca 2011 20:52:27 przy kursie: 17,40 zł
zla prasa dla szczelinowania.
Ciekawe czy decyzja Brytyjczykow wplynie na prace na Ukrainie

biznes.onet.pl/grozny-incydent...

(...)Pierwszy brytyjski projekt wydobywania gazu z łupków został wstrzymany w następstwie drugiego już trzęsienia ziemi w tym regionie - podaje brytyjski The Independet.(...)
Proces wiertniczy zwany szczelinowaniem budzi wielkie kontrowersje wśród ekspertów. Takie wydobycie gazu może powodować właśnie małe trzęsienia ziemi.

Anest
0
Wpisów: 26
Wysłane: 2 czerwca 2011 20:55:18 przy kursie: 17,40 zł
sicc napisał(a):
TAP OIL się wyprzedaje...

www.asx.com.au/asx/statistics/...

jak myślicie, co to znaczy dla KOV? :-)

Wydaje się, że niewiele, zgodnie z zapowiedziami wycofują się z wszystkiego poza ZOLA. Pisali, że na tym się skoncentrują. Możliwe, że z Brunei też się wycofają, odsprzedając komuś swój udział w bloku. Jak zostaną podtrzymane zobowiązania to nic nam nie powinno zmieniać.
Pzdr

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 2 czerwca 2011 22:00:32 przy kursie: 17,40 zł
Pawlak_Grupa_Lotos_potrzebuje_partnera_o_wymiarze_globalnym

Niech mi ktoś proszę przypomni, czy może były jakieś ploty ostatnio, że KI startuje?
Kiedyś miał być jv z Tamoilem ale po rewolcie sprawa raczej nieaktualna.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 3 czerwca 2011 13:41:16 przy kursie: 17,70 zł
Mieszko napisał(a):
Czy ktoś wie kiedy dokładnie Redface będzie w Zakopanym? Nie mogę tego znaleźć w programie Konferencji Wall Street.

Program konferencji: www.wallstreet.org.pl/#/news/1...
Lista spółek: www.wallstreet.org.pl/2011/#/n...

Ja rozumiem to w ten sposób, że będzie krótkie przedstawienie spółki i dużo czasu na rozmowy o luźnym charakterze, które są o wiele lepsze z punktu widzenia zainteresowanych. Krótkie oficjalne komunikaty/wywiady nie dają tyle co osobisty kontakt z przedstawicielem spółki, a jednak spore grono tam będzie. Ktoś z forumowiczów się wybiera/wybrał?
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 3 czerwca 2011 13:41

MaximusMinimus
0
Wysłane: 3 czerwca 2011 14:36:32 przy kursie: 17,70 zł
Nowy prezydent Nigerii, Goodluck Jonathan zdążył już podpisać "Freedom of information bill" w tym tygodniu, następny chyba będzie "Petroleum Industry Bill", Którego uchwalenie jest kluczowe dla naszej inwestycji.

www.reuters.com/article/2011/0...

Tutaj Reuters pisze, że PIB jest już po pierwszym czytaniu w parlamencie, ale ostateczne uchwalenie pozostawią swoim następcom. Minister ds. ropy obiecywał, że wszystko zostanie podpisane do końca jego kadencji. Mają czas do piątku, więc mogą nie zdążą.Normalnie, nowy parlament rozpoczyna od nowa cały proces legislacyjny dla ustaw, które zostały "napoczęte" przez poprzedników. Tym razem nowy senat ma zerwać z tym zwyczajem prawnym i kontynuować prace(czyli ustawa już leży w senacie). Po zatwierdzeniu przez senat musi ją jeszcze podpisać prezydent.

Wniosek: Jeżeli nie zaklepią do piątku, to będziemy musieli jeszcze chwile poczekać.

del-201504191
0
Wysłane: 3 czerwca 2011 14:53:06 przy kursie: 17,70 zł
Uncertainty over the Petroleum Industry Bill (PIB), a massive piece of legislation that will redefine Nigeria's decades-old relationship with foreign oil firms, has left billions of dollars of potential investment on hold.

The reforms will alter the tax and regulatory framework for projects in Africa's top oil and gas producer, and firms such as Royal Dutch Shell (RDSa.L), Exxon Mobil (XOM.N) and Chevron (CVX.N) are reluctant to commit until there is clarity.

Kraj żyjący z ropy nie może dać sektorowi na wstrzymanie, staną na głowie aby sprawę zatwierdzić, tak czy inaczej do późnej nocy mogą debatować, my pewnie w poniedziałek się dowiemy co i jak. Choć biorąc pod uwagę "pewność dzisiejszych kilku milionów" większość "swoje" już wie.

Naprawdę dobrze byłoby już księgować ten przychód wielkości Ukraina x5 (kasa jest już odkładana na rachunku do rozliczenia) ... do tego sama Ukraina x2 po wpięciu M-19 (czerwiec). Ciekawe co tam Redface im mówi w Zakopanem :-). Mam nadzieję, że ktoś da nam relację.

A obroty najwyższe od 18 sesji ... chyba będzie z tego rekord kwartalny dzisiaj.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 3 czerwca 2011 14:58

macgregor
0
Wpisów: 163
Wysłane: 3 czerwca 2011 19:22:08 przy kursie: 17,70 zł
Ja widzę jakby zaczęła się delikatnie rysować hiperbola. Od 6 sesji kurs zaczyna rosnąć co dzień o 1, później 2 a dzisiaj 3 grosze (z wyjątkiem 1 sesji, gdy kurs się nie zmienił). W poniedziałek kurs pewnie przebije 1,80zł na zasadzie efektu stadnego za Oilem, a potem ... różnie to może być.

del-201504191
0
Wysłane: 3 czerwca 2011 23:50:01 przy kursie: 17,70 zł
Wicepremier i minister gospodarki Waldemar Pawlak uważa, że prywatyzowana Grupa Lotos potrzebuje strategicznego partnera o wymiarze globalnym, z dostępem do surowca. Zaapelował też do ministra skarbu o większą otwartość informacyjną przy tej prywatyzacji.

www.forbes.pl/investor/gpw/art...

MaximusMinimus
0
Wysłane: 4 czerwca 2011 12:49:04 przy kursie: 17,70 zł
www.guidechem.com/news/2011/06...

Mały update z Nigerii. Oficjalnie już nie ma szans na zatwierdzenie Ustawy Paliwowej do końca kadencji tego parlamentu.

del-201504191
0
Wysłane: 4 czerwca 2011 14:28:40 przy kursie: 17,70 zł
Nasz konkurent zwykle dobrze "szpiegował" informacje z Ukrainy. W tym kontekście bardziej należy się spodziewać wiadomości z tamtego kierunku w poniedziałek. Najpewniej dobrych związanych z podłączeniem M-19 co natychmiast przełoży się na cash flow firmy.

MaximusMinimus
0
Wysłane: 4 czerwca 2011 15:04:28 przy kursie: 17,70 zł
Pojawienie się informacji o podłączeniu M-19 w następnym tygodniu jest wysoce prawdopodobne. Do tego infa w prasie "KOV zwiększa wydobycie na Ukrainie o 80%". Mam obawy, że zbierający w tym tygodniu nie będzie chciał zrealizować zysków na podbitce po infie Think .

Dla tych, którzy zastanawiają się nad zakupem pakietu KOV po konferencji w Zakopanem i chcieliby się dowiedzieć o Spółce czegoś więcej mam "KOV w pigułce" z wszystkimi za i przeciw:
www.wseinternational.pl/pub/fi...

Pozdrawiam

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 4 czerwca 2011 15:41:37 przy kursie: 17,70 zł
lukch napisał(a):
Faktem jest, że obie spółki rywalizują o ten sam rodzaj kapitału jako jedyni przedstawiciele sektora na rynku. Drwiny, że uważamy to za spisek są nie na miejscu. Sam uważam to za dobrą podstawę do założenia, że i tym razem będzie podobnie lub tak samo.

Obie spółki nie rywalizują o ten sam rodzaj kapitału. Na Oilu siedzą albo cyniczne, spekulanckie hieny, sprzedające całość swoich akcji jak tylko kurs zjedzie odrobinę w dół, żeby odkupić jeszcze niżej i powtórzyć cały zabieg od nowa, albo tzw. "sól tej ziemi", czyli goście w stylu "Ej, Ziutek, może by na te giełde pójść? Szwagier mówił, że tam piniundz za darmo rozdajom. Patrz tu, na tego, no, Petroojla! Taaakie wzrosty. A Heniek wczoraj w remizie gadał, że w poniedziałek to już stówę będzie kosztowało!".
Albo dzieci. Kiedy byłem w liceum, drugiej klasie bodajże, też dostałem od mamy jakąś kasę, żebym "zainwestował" na giełdzie, bo młody jestem i pewnie mam jakieś pojęcie. No to kupiłem za wszystko Swarzędz i Próchnik, po połowie, bo to "dobre firmy i na pewno będą rosnąć". A potem kiedy usłyszałem, jaka będzie prowizja od sprzedaży, to się za głowę złapałem i zapomniałem o całym biznesie do czasu, aż zrobiłem się ciut starszy. Teraz młodzież bardziej obyta, ale ma tę wadę, że chce wszystkiego i to na wczoraj. Więc Oil to dla nich ideał:) Sądząc po wypowiedziach na różnych forach takich smarkatych Buffetów jest całkiem sporo.
Z kolei za KOV biorą się ludzie, którzy jakieś pojęcie o giełdzie mają i po cichu liczą na wzrosty w przyszłości, nie jakieś spektakularne windy w stylu Oila, tylko raczej drugi KGHM, tyle że bez upierdliwych związków zawodowych.I styl gry na obu spółkach też inny. Raz, kiedy SL po raz kolejny wywalił mnie z pozycji na Rychu postanowiłem na moment przerzucić się do konkurencji. Czyli do was tutaj:) I powiem jedno - nigdy więcej. Czułem się całkowicie bezradny a przewidzenie kierunku, w którym uda się kurs przypominało kopanie rowów w przedburzowej pogodzie. Zarobiłem tyle co nic i zwinąłem się jak niepyszny:) Sądzę więc, że zbieżność informacji jest mimo wszystko przypadkowa.

Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

del-201504191
0
Wysłane: 4 czerwca 2011 15:43:34 przy kursie: 17,70 zł
Przede wszystkim jakby chciał sypać to nie wysypie nawet 10% tego co zebrał więc pozostanie mu kupować dalej.

Co do Nigerii to sprawa nie jest tam tak oczywista:
www.ibtimes.com/articles/20100...
www.upstreamonline.com/live/ar...

Jak wszędzie polityka i biznes razem tworzą unikalny eliksir.

At the moment, the country is "just not in the mood for being reasonable" and wants to "own" the industry, which has been dominated by names like Chevron and Total, Spio-Garbrah told OilPrice.com. While local firms may lack the "technology of the Exxons," he noted, the "Pollyannish" government believes Nigerian firms can perhaps later hire oil-services companies to help out.

Lokalne firmy chcą mieć większy udział w sektorze, ale nie mają know-how. Prezydent popiera politycznie ich udział w biznesie. KOV bardzo dobrze zrobił z tą lokalną społecznością. Kolejny bardzo dobry ruch to przejęcie tych 200-300 ludzi od Shella, którzy mają doświadczenie na miejscu na tych polach i doskonale je znają. Wiedzą gdzie w pierwszej kolejności najniższym kosztem można zwiększyć wydobycie.

Nie wiem jaką realną władzę ma na miejscu prezydent, ale o fakcie, że ta ustawa nie przejdzie w tym parlamencie wiedziano od dawna, można oczekiwać ruchów w najbliższym czasie wg. mnie. Administracyjnie partia rządząca + prezydent mają pewnie odpowiednią władzę. To jest kwestia podpisu pod dokumentem. Nie sądzę aby cały tabun kuzynów i kuzynów kuzynów chciał zbyt długo czekać na swój udział w biznesie. W końcu każdy dzień to potencjalny zysk.

Tymczasem pozory są najważniejsze i już je raczej zachowano. Parlament debatował i nic nie wydebatował (normalne, demokracja) więc rząd zarządzi i będzie jak chce mniejszość (normalne, demokracja).
Edytowany: 4 czerwca 2011 15:50

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

211 212 213 214 215

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,405 sek.

jshywoip
ysqxodlq
erxjhwxe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
powfobsj
ptfgscer
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat