PARTNER SERWISU
hdtnwmbu
67 68 69 70 71
carlito
0
Wpisów: 92
Wysłane: 12 czerwca 2011 20:09:49 przy kursie: 7,90 zł
daab007 napisał(a):
carlito napisał(a):

Byc moze zyje w niewiedzy ale wydaje mi się , ze Agora jest firmą nastawiona na maksymalizacje zysku.
Idąc typ tropem myslenia uważam więc, ze nie robi tego charytatywnie .
Musi więc z tego tytułu dostac swą dolę , by na interesie zarobic.
(...)
Wracamy więc do punktu wyjscia - ILE?
ps.Axel Springer -to tez prawdopodobnie bezwzgledny kapitalista i swe działania opiera na rachunku zysków i strat Angel

Było już pisane - max to 6kk zł...

Co do reszty - wydaje mi się, że sam sobie już odpisałeś.

Jest tego troche więcej jesli chodzi o scisłosc
Nie ma równiez slowa o bezwzglednym Axelu Springerze
gielda.onet.pl/optimus-udziele...
W ogóle ten cały komunikat zagmatwany troche .
Poza tym Agora to Gazeta Wyborcza lub ewentualnie AMS z grupy.
Więc to nie rozwiazuje całosciowo problemu który mnie interesuje.
Z pewnoscią równiez Agora nie finansuje kampani w innych mediach np.w Onecie czy TV.
A przeciez taka kilkunsto sekundowa reklama w TV musi kosztowac i pożerac kolosalne kwoty pieniędzy.
Pozostaje więc aktualne moje pytanie -ILE?
Carlito Brigante

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 12 czerwca 2011 21:22:24 przy kursie: 7,90 zł
Scarry napisał(a):
piotrch napisał(a):
nie bardzo wiem o co tym gościom chodzi. Pomijając ze się plączą i kłócą to jedyne co im trzeba przyznać to słuszność stwierdzenia że grafika nie może być tak dobra jak na pc. A i tak potem ciągle gadają o tym że grafika jest gorsza niż na pc...i że rok temu też tą samą scene w piwnicy pokazali.
5 tygodni minęło od premiery, to jest wersja pre-alfa, właściwie celem tej prezentacji było pokazanie światu, że robimy, działa, a że jeszcze kupe pracy zostało.. za to im płacą

przesłucham uważnie i panowie redaktorzy zwrócili uwagę na ewidentnie niedopracowane rzeczy, a akurat o grafice wypowiadali się całkiem oględnie, zdając sobie sprawę z technicznych ograniczeń konsoli, co podkreślają parę razy.

Chciałbym zauważyć, że ta gra to RPG a więc najważniejsza jest tutaj fabuła. To, w jaki sposób Wiedźmin wywija mieczykiem ma znaczenie drugoplanowe - co innego w Gears of War, ciosy i strzały są precyzyjne natomiast fabuła nie ma najmniejszego znaczenia.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 12 czerwca 2011 21:25:16 przy kursie: 7,90 zł
carlito napisał(a):
Jest tego troche więcej jesli chodzi o scisłosc
Nie ma równiez slowa o bezwzglednym Axelu Springerze
gielda.onet.pl/optimus-udziele...
W ogóle ten cały komunikat zagmatwany troche .
Poza tym Agora to Gazeta Wyborcza lub ewentualnie AMS z grupy.
Więc to nie rozwiazuje całosciowo problemu który mnie interesuje.
Z pewnoscią równiez Agora nie finansuje kampani w innych mediach np.w Onecie czy TV.
A przeciez taka kilkunsto sekundowa reklama w TV musi kosztowac i pożerac kolosalne kwoty pieniędzy.
Pozostaje więc aktualne moje pytanie -ILE?

Poczekaj na raport kwartalny. Wszystkiego się tam dowiesz - co, jak i za ile.
Edytowany: 14 czerwca 2011 15:54

hipopotam
0
Wpisów: 128
Wysłane: 14 czerwca 2011 15:24:53 przy kursie: 8,20 zł
Wszystko sie kielbasi. Gra sprzedaje sie dobrze, opinie zbiera przyzwoite - a akcje sa na dolku i nie maja tendencji do odbicia sie. Przy takich wynikach powinny juz byc po ok.10.00 a sa ledie ponad 8.o - no a kilka dni temu - lekko ponad 7.00 !! Zastanawiajace.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 14 czerwca 2011 15:55:23 przy kursie: 8,20 zł
hipopotam napisał(a):
Wszystko sie kielbasi. Gra sprzedaje sie dobrze, opinie zbiera przyzwoite - a akcje sa na dolku i nie maja tendencji do odbicia sie. Przy takich wynikach powinny juz byc po ok.10.00 a sa ledie ponad 8.o - no a kilka dni temu - lekko ponad 7.00 !! Zastanawiajace.

nic sie nie kiełbasi, powiedziałbym wręcz że nic nie uzasadnia kursu powyżej rekomendacji BZ WBK, IMO to raczej na Optimusa wrócili spekulanci, zniechęceni brakiem fajnych info pod podbitki na Petrolu (tak jak to 2-3 miesiące temu że spekuła siedziała na obydwu spółkach). Optimus zarabia jednak realna kase (nawet jeśli nie przystająco mało do kapitalizacji) i ma przed sobą całą serie fajnych info. Idealna spółka dla graczy krótko-terminowych ;)

z czystej ciekawości - jakie wyliczenia robiłeś że kurs powinien wynosić 10 zł ? Eh? Angel. Który parametr ekonomiczny daje Ci takie przesłanki ? Ja żadnego takiego nie widzę.... przy 10 zł firma osiągnie kapitalizację na poziomie 1 MILIARDA złotych... sprzedając jedną gre... halo, tu ziemia....
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 czerwca 2011 16:06

hipopotam
0
Wpisów: 128
Wysłane: 14 czerwca 2011 16:08:01 przy kursie: 8,20 zł
Aczy pamietasz, ze przed debiutem WII bylo juz 9.60 przy duzych obrotach?

Scarry
193
Wysłane: 14 czerwca 2011 16:09:38 przy kursie: 8,20 zł
Tak i dokładnie to była idealna pora na sprzedanie akcji, kiedy kurs napchany pod sufit hype-m drobnych graczy na jedną gre osiągnął szczyt możliwości. Przyszła realizacja zysków i otrzeźwienie.

powtarzam pytanie hippopotam - jaki parametr ekonomiczny spółki daje Ci podstawy do twierdzenia że powinno być 10zł i dlaczego uważasz że kapitalizacja firmy powinna wynieść cały 1 miliard pln ? Jak to liczysz? W ogóle jakoś to liczysz?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 14 czerwca 2011 16:22

Buziek
0
Wpisów: 100
Wysłane: 14 czerwca 2011 17:09:38 przy kursie: 8,20 zł
@up

Nie 1 miliard, tylko 950 milionów - to różnica :P. Ja wiem, że się fajnie zaokrągla, ale 50 baniek to jednak spora kwota, nie?

Scarry
193
Wysłane: 14 czerwca 2011 17:12:57 przy kursie: 8,20 zł
a co to zmienia w sensie pytania? Nic przecież.

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 14 czerwca 2011 18:25:47 przy kursie: 8,20 zł
Autor zrobił niezłą, hipotetyczną analize w oparciu o ROE, więc podrzuce link
bart-zielinski.blogspot.com/20...
Natomiast w oparciu o P/E, cena ta może być jeszcze wyższa.
Rozpisywanie tego na składniki pierwsze troche mija się z celem, bo jest dużo zmiennych, które będą wiadome dopiero w okolicach raportu za 1 półrocze.
Sam dla siebie przyjąłem 2 mln sprzedanych wiedźminów, 50 zł przychodów od sztuki, 1 mln na pc i 1 mln na xbox. W tym roku. To tylko wiedźmin (a warto wziąć pod uwage rekordowo wysoką sprzedaż cyfrową - na razie szacowaną jedynie na podstawie rankingów popularności, ale jednak, która wg mnie może niezwykle zaskoczyć, i renesans W1)
Do tego dochodzi kanał wydawniczy (i wybacz scarry, ale jeśli mówisz że spółka która zrobiła 4 mln w 1Q na tej działalności, bez wydawania wiedźmina ma tylko 1 gre pod którą inwestorzy mogą grać to sorry, ale się nie zgodzę) i gog. Owszem, porównania do zysku osiedlowego warzywniaka są barwne, ale nie wiem ile osób bierze pod uwagę to co się dzieje po 17.05 -> skokowy wzrost odwiedzin gog + poszerzanie oferty (do końca roku 25 gier od EA + nowi wydawcy!)
Do tego wartość marki Wiedźmin sama w sobie stanowi wartość tej spółki, o czym nie należy zapominać. A wartość ta rośnie wraz z sukcesem gry.

Scarry
193
Wysłane: 14 czerwca 2011 18:32:40 przy kursie: 8,20 zł
@piotrch
to wyliczenie "Barta" jest delikatnie pisząc trochę odstające od obecnej rzeczywistości - załozył średnia cene 149 zł, kiedy średnia cena gry jest dużo niższa, ok. 40%, i wynosi między 80 a 90 zł za grę (ceneo z Witcherem (bo wersje kolekcjonerskie nie sprzedają się w tak dużej ilości zeby wpłynąć mocno na średnią)

pamiętaj że to jest gośc który srpzedał Optimusa przed sama premierą king .. tłumacząc że ksiądz mu kazał bo gra jest diabelska... (cfaniactwo idealne? Angel )
Edytowany: 14 czerwca 2011 18:37

Chung
PREMIUM
34
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 174
Wysłane: 14 czerwca 2011 18:46:17 przy kursie: 8,20 zł
Ja chciałbym powiedzieć jedynie, że Wiedźmin sprzedaje się głównie na "zachodzie" (usa, europa), a nie w PL, tak że liczenie 1 gra = 90 zł, odpada...

Cena na amazon.de (pierwsza strona na jaką wszedłem) www.amazon.de/NAMCO-BANDAI-Par... -> 40 Euro, czyli można przyjąć że 120zł za grę.
I teraz ciekawostka, gra kolekcjonerska kosztuje... ponad 100 euro!

buy.thewitcher.com/preorder-co... (sami sprawdźcie).

Tak że cena "średnia" 150zł za grę, nie jest wcale przesadzona...

Jeśli się mylę - poprawcie!

Pozdrawiam akcjonariuszy:)

piotrch
0
Wysłane: 14 czerwca 2011 18:54:39 przy kursie: 8,20 zł
Założył, nie założył, tak jak mówie, wyliczenia są siłą rzeczy niewiele dokładniejsze niż "pi razy drzwi", nie mniej jakiś obraz rzeczywistości pokazują. Natomiast co do ceny pudełkowej, to rzecz wtórna bo przecież do spółki trafia i tak już tylko końcowa kwota, obniżona o podatek, marże dystrybutora itp. I przy byc moze nazbyt optymistycznym załozeniu, od kwoty 149 za pudełko przy marży dewelopera 30% mamy to samo co przy cenie 99 za pudełko i marży 50%. Wiadomo o co chodzi. Tak jak mówie - swój optymizm opieram na dystrybucji cyfrowej, która na prawde może zaskoczyć oraz, jak sam powiedziałeś, spółka ma nie pare, a całą talię asów w rękawie (nowy projekt? sprzedaż nieruchomości? odszkodowanie od SP? nowi wydawcy gog? umowa licencyjna na Red Engine? może jakieś przejecie albo wejście na rynek smartfonów?)
Kapitalizacja owszem, robi wrażenie, ale czy to jedyny wyznacznik przy inwestowaniu?
Co do pierwiastka duchowego przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych...king Jak kto lubi, jeśli komus to pomaga to czemu nie. Gwoli ciekawostki dodam, że w czasie kryzysu, bankowość islamska silnie przecież zdeterminowana przez zakazy i nakazy koranu, właściwie nie doświadczyła tego co europa i ameryka. Właśnie dzięki obecności boga w inwestowaniu Think

Scarry
193
Wysłane: 14 czerwca 2011 19:59:47 przy kursie: 8,20 zł
@piotrch

nie zrozum mnie źle, ja tam nie mam nic do Optimusa, jestem bardzo otwarty na (ponowny) zakup ich akcji, tyle że po prostu walor i firma musi mnie do tego przekonać a póki co żadnych argumentów za zakupem ich akcji (w obecnych cenach) nie widzę Angel

Pamiętaj że gracze konsolowi mają świetne pozycje, które PC ominęły, ambitni gracze z X360 grali choćby w Red Dead Redemption firmy Rockstar, do którego Witcherowi daleko (nieduże zamknięte lokacje vs olbrzymi i atrakcyjny sand-box world). Lada miesiąc X360 i PS3 dostają również Skyrim (rynek PC również przyjmie go prawdopodobnie entuzjastycznie), również zbudowany na koncepcji sand-boxa, konsolowy Wichter 2 nie wyprzedzi już premiery Bethesdy, więc będzie się sprzedawał już w jej cieniu (a jest jeszcze w wersji alpha).

Wg mnie firma sprzeda w 2011 max 0,9-1,3 mln wersji PC i 0,3-0,4 mln wersji konsolowej. Swoje nadzieje niezmiennie pokładam w roku 2012 i mocno dobajerowanej wersji PS3, do tego w nowej grze z gotowego engine, płatnych dodatkach do Witchera i może jakichś przejęciach? Nie mogą przecież całego biznesu długo opierać na jednej grze....

@Chung
na Amazon.com (w końcu największy rynek) Witcher 2 kosztuje od 35 do 39 dolarów (Amazon.com)

na Amazon.com nie ma Witchera 2 wśród best video games (multiplatformowo):
best video games z Amazon.com

a wśród PC-games jest już na 10 pozycji i spada (PC games z Amazon.com)

na podanym przez Ciebie Amazon.de jest na 6tej pozycji w kategorii PC-games i nie ma go wogóle w czołówce multiplatformowej
Edytowany: 14 czerwca 2011 20:19

silvari
0
Wpisów: 19
Wysłane: 14 czerwca 2011 20:20:01 przy kursie: 8,20 zł
"Wg mnie firma sprzeda w 2011 max 0,9-1,3 mln wersji PC i 0,3-0,4 mln wersji konsolowej. Swoje nadzieje niezmiennie pokładam w roku 2012 i mocno dobajerowanej wersji PS3, do tego w nowej grze z gotowego engine, płatnych dodatkach do Witchera i może jakichś przejęciach? Nie mogą przecież całego biznesu długo opierać na jednej grze...."

W2 sprzedał się w rok 1,7 mln - W2 o wiele więcej - patrząc na Dragon Age 2 gdzie na konsole sprzedało się 2 mln bez mydła, a W2 bije tą grę na głowę w sondażach i sprzedaży na PC również - to ja mówię, że xbox zje ok 2mln W2, a PC lekką ręką sprzedadzą również 2 mln. - Zobaczysz pod koniec roku.

Scarry
193
Wysłane: 14 czerwca 2011 20:30:29 przy kursie: 8,20 zł
@silvari
Dragon Age 2 sprzedał się świetnie bo miał wyrobioną marke przez to że jedynka bardzo sie podobała na konsolach (projekt Witcher 1 na konsole został zapowiedziany ale niezrealizowany), firma klasy EA/Bioware na promocje przeznacza nieproporcjonalnie wielkie do CD Projekt pieniądze. Trudno porównywać, mimo że gry podobne.

spadająca pozycja Witchera 2 z Amazonów com i de zdaje się zaprzeczać Twoim olbrzymim oczekiwaniom
Edytowany: 14 czerwca 2011 20:33

piotrch
0
Wysłane: 14 czerwca 2011 21:16:18 przy kursie: 8,20 zł
@Scarry, rozumiem Cie, szczególnie że obserwując po innych wątkach widze że jesteś typem inwestora który ma możliwość natychmiastowej reakcji - ja niestety (albo i stety) nie mam otwartych notować i espi także wole poznać spółke i już być i czekać na informacje bo wiem że informacje na mnie nie poczeka:)
Co do "czegoś co by Cie przyciągnęło do spółki", dobrze wiesz kiedy pojawi się info o wersji ps3, chłopaki mają jasno zakreślony plan, teraz xbox, potem będziemy rozmawiać (a nie zdziwiłbym się gdyby w grudniu pokazali albo poinformowali że już wersję pre-alfa mają) ja natomiast mam tylko nadzieje że zarząd zrealizuje zapowiedź "podtrzymywania zainteresowania marką mniejszymi projektami".
A skyrim... przeglądałem teasery, rzeczywiście prezentuje się imponująco (pod wzgledem grafiki) ale to troche inny typ rpg. Nie dla każdego otwarty świat to zaleta a jego brak - wada. Takze W2 i skyrim trafiają w troche inne gusta. Do tego gry poza wspólną kategorią są po prostu ... różne. Mam tylko nadzieję, że prawdziwy fan rpg siegnie po jedno i po drugie:) Nie mniej, tu mamy trochę inną sytuacje niż np przy fpsach (jak u CIA) gdzie każda gra z kategorii jest dla innych bezpośrednią konkurencją. Mimo to myśle że CDP powinien sie liczyć z tym że początek listopada jako data premiery odpada.

piotrch
0
Wysłane: 14 czerwca 2011 22:50:08 przy kursie: 8,20 zł
Videorecenzja W2

przeklejam z bankiera bo jest świetna - leże na podłodze ze śmiechuthumbright
Edytowany: 15 czerwca 2011 09:42

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 15 czerwca 2011 08:02:52 przy kursie: 8,20 zł
silvari napisał(a):
"Wg mnie firma sprzeda w 2011 max 0,9-1,3 mln wersji PC i 0,3-0,4 mln wersji konsolowej. Swoje nadzieje niezmiennie pokładam w roku 2012 i mocno dobajerowanej wersji PS3, do tego w nowej grze z gotowego engine, płatnych dodatkach do Witchera i może jakichś przejęciach? Nie mogą przecież całego biznesu długo opierać na jednej grze...."

W2 sprzedał się w rok 1,7 mln - W2 o wiele więcej - patrząc na Dragon Age 2 gdzie na konsole sprzedało się 2 mln bez mydła, a W2 bije tą grę na głowę w sondażach i sprzedaży na PC również - to ja mówię, że xbox zje ok 2mln W2, a PC lekką ręką sprzedadzą również 2 mln. - Zobaczysz pod koniec roku.

Silvari, ochłoń. Liczby które podajesz były min. powodem korekty na Optimusie, której doświadczamy w ostatnich tygodniach. Nierealistyczne oczekiwania.
Czy naprawdę nie wystarczy Ci, że Optimus zarobi 50 mln zł netto na 1,2 mln Wiedźmina 2 PC + 25 mln zł netto na 0,5 mln Wiedźmina 2 na X360 w tym roku? Do tego 20 mln z reszty działalności. Mamy w ten sposób 90 mln zł zysku netto za 2011 i prognozę podobnej kwoty (dzięki płatnym rozszerzeniom i wersji TW2 na PS3 oraz rozwojowi gog.com) na 2012 rok.
Na gwiazdkę 2013 Wiedźmin 3, w 2014 zasygnalizowana nowa gra RPG i wielki już gog.com
To są wg mnie realistyczne prognozy na najbliższą przyszłość dla Optimusa.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 15 czerwca 2011 18:52:29 przy kursie: 7,94 zł
kurs wrócił do dolnego ograniczenia trójkąta, z którego wybił się dołem w zeszłym tygodniu. Jeżeli teraz nastąpi powrót do spadków będzie to potwierdzenie formacji i dosyć prawdopodobny będzie scenariusz z szóstką z przoduThink
Edytowany: 15 czerwca 2011 18:53

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE cdprojekt
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

67 68 69 70 71

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,430 sek.

gebzveqw
hbocblhl
saryijud
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xdnydyja
ahjrbgta
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat