PARTNER SERWISU
jvgxkfkw
1 2

moje akcje :)

3citrony
2
Wpisów: 243
Wysłane: 20 maja 2011 20:19:53
[IMG zoom]link do zdjęcia[/IMG zoom]
tylko usuń spację między IMG, a zoom po obu stronach linka
Edytowany: 20 maja 2011 20:21

fruity
0
Wpisów: 31
Wysłane: 28 maja 2011 09:59:47
Sprzedałem PKO, kupiłem Asseco. Musiałem też zmienić sposób prezentacji stanu inwestycji bo sam zacząłem się w nim gubić - to chyba trochę potrwa zanim wyprodukuję w Excelu coś z czego będę zadowolony jeśli chodzi o "monitoring" więc niewykluczone że wkrótce będzie znowu wyglądać inaczej :)

kliknij, aby powiększyć

fruity
0
Wysłane: 1 czerwca 2011 19:55:50
Redukuję straty :)

kliknij, aby powiększyć

fruity
0
Wysłane: 9 czerwca 2011 21:35:36

kliknij, aby powiększyć

Getin sprzedany (stop loss -10%). Szkoda, bo nadal wierzę że będzie się rozwijać.
Fundusze ze sprzedaży zainwestowane w Lotos.

Dodałem do tabeli zysk/stratę na poszczególnych walorach - nie sumuje się z wartością portfela bo ta dotyczy całości inwestycji.

Stwierdziłem że będę wklejał dalej, mimo że z tego co widzę większość z Was inwestuje w zupełnie inne spółki niż ja Think

arm
arm
0
Wpisów: 98
Wysłane: 9 czerwca 2011 22:11:29
Inwestycja w Kruk dyktowana prognozami na wzrost wartości złota? Cały czas idzie w górę, tylko zapewne kosztem mniejszej liczby klientów.

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 9 czerwca 2011 22:16:42
Cytat:
Stwierdziłem że będę wklejał dalej, mimo że z tego co widzę większość z Was inwestuje w zupełnie inne spółki niż ja

To nic nie znaczy. Każdy inwestuje w to co uważa. Sam jestem początkującym graczem, a może inaczej od niedawna gram za własną gotówkę i powiem ci na wstępie:
1) nie wchodź na forum bankiera.
2) nie czekaj aż zarobisz 500% na spółce bo wtedy raczej stracisz.
Przy tej wartości portfela to jak ktoś wcześniej pisał jak najmniej spółek maks. 3 sam podobnie robię.
Nie ustawiaj takich dużych sl! Jak spółka ma duże wahania to nie ustawiaj wcale tylko obserwuj i monitoruj. Przy getinie to dla mnie stop loss to w granicach 5% straty.
Jeszcze jedno gdzieś napisałeś, że chemia to nie twoja branża. Jak chcesz zarabiać to nie kieruj się czymś takim jak branża czy sentyment do spółki. Trzeba kupować to na czym można zarobić.
Możesz jeszcze zainteresować się analizą XO dosyć prosta a wydaję się także całkiem skuteczna.
Pozdrawiam

fruity
0
Wysłane: 10 czerwca 2011 18:35:27
@arm
Co do Kruka to po prostu wydaje mi się że ta spółka ma perspektywy. Jest największa na rynku wierzytelności w Polsce i chyba najbardziej "rozpoznawalna". Przychody rok do roku rosną, podobnie zyski a zakupy niespłaconych kredytów jak ostatnio od BRE potwierdzają że jest jeszcze sporo miejsca na rozwój.

@maobab
Aktualnie spółek mam właśnie 3 i przy tej liczbie chciałbym pozostać. Co do stopów to są graniczne ustawienia przy jakich już na pewno nie będę miał tych akcji - raczej codziennie przyglądam się notowaniom, a wątpię żeby w ciągu jednego dnia któraś ze spółek z portfela spadła o 10%. Co do branż jest trochę trudniej, bo o ile np. w przypadku spółek paliwowych to mniej więcej jestem w stanie oszacować jakie mają perspektywy (bo łatwo sprawdzić ceny ropy i ceny na stacjach paliw) to w przypadku spółek chemicznych nawet nie wiem kto od nich ani co kupuje :(

O analizie XO poczytam - dzieki!
Edytowany: 10 czerwca 2011 18:36

maobab
0
Wysłane: 10 czerwca 2011 22:37:33
Odkąd inwestuje używając analizy XO to praktycznie nie patrze co dana spółka sprzedaje i komu. Oczywiście badam w jakiś tam sposób fundamenty ale tylko czy spółka osiąga zyski i kilka ostatnich informacji ze spółki przeglądam i tyle mi wystarcza. Według mnie ogólnie zagłębianie się szczegółowo co i komu spółka sprzedaje jest nie potrzebne.
Wrócę jeszcze do analizy XO i powiem że skuteczność jak dla mnie jest imponująca oczywiście wiadomo, że nie jest to jakaś wyrocznia ale dość dobrze przewiduję sytuację na spółce w krótkim terminie.

fruity
0
Wysłane: 14 czerwca 2011 18:20:17
Moja pierwsza realizacja zysków - Asseco sprzedane z wynikiem +5,21%.
Nadal będę obserwować kurs żeby sprawdzić czy moje przewidywania są słuszne :)

kliknij, aby powiększyć

fruity
0
Wysłane: 14 lipca 2011 19:35:04
Wygląda na to że moja inwestycja w akcje się powoli kończy. Lotos sprzedany z 10% stratą. Zostały mi akcje Kruka które pewnie jutro też się sprzedadzą bo ustawiłem stop na tyle wysoko żeby przynajmniej z zysku zapłacić prowizję.

Kiepski okres chyba wybrałem (no i pewnie kiepski ze mnie gracz trochę), ale skoro już straciłem to niech spada teraz wszystko ile musi, a ja będę obserwować i czekać na moment żeby kupić blah5

Muszę się teraz zastanowić w co zainwestować - szkoda żeby pieniądze leżały na koncie (bo je wydam) ale jakoś niespecjalnie widzę lepsze opcje. Lokaty przy moim kapitale to równie dobrze mogę ich nie zakładać takie dają zyski, a nawet fundusze w które inwestowałem wcześniej kiepściutko przędą.

Polećcie coś :-)
Edytowany: 14 lipca 2011 19:36

maobab
0
Wysłane: 14 lipca 2011 20:20:10
To ja ci polecę abyś w chwili obecnej nie porywał się na jakieś inwestycje. Trzymać w gotowości gotówkę i czekać na okazję. Nie ma co się spieszyć z inwestycją bo zdążysz zarobić. Dobra nie rozpisuję się bo zaraz prąd mi chyba zgaśnie bo burza idzie ;)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 14 lipca 2011 22:01:35
To może surowce fruity?

Jeżeli szukasz czegoś bardziej pewnego (choć nikt nie da Ci 100% pewności poza lokatą)

prawdopobna stopa zwrotu ok. 30-40% rok w rok, lepsza niż większość akcji - Certyfikaty zamknięte funduszu Investors inwestującego w złoto i kopalnie złota: stooq.pl/q/?s=invgldfiz&c=..., ich strona: http://gold.investors.pl/ (tym się normalnie handluje na GPW, są pod oznaczeniem INVGLDFIZ do kupienia tak jak akcje)

jeśli czegoś mniej pewnego ale o za to wyższej stopie zwrotu certyfikaty na srebro Reifeisen Banku: RCSILAOPEN (prawie 100% wzrostu przez ostatni rok)

(przy certyfikatach jedyny wyjątek w stosunku do akcji to taki że w banku musisz mieć podpisany aneks do konta maklerskiego o handlu derywatami (produktami strukturyzowanymi), większość banków aneks zalicza przy otwarciu rachunku, w niektórych to osobny papierek na 2 minuty)

jeśli mówimy o niedużych pieniądzach jakie masz do dyspozycji (rzędu paru tysięcy) to proponowałbym spróbować szczęścia na NC. Czysta spekulacja na spółkach o małych free-float i dużym hałasie w sieci. Ryzyko bardzo wysokie, zarobek potrafi być doskonały (niedawno tak trafiłem Remedis)

Jeśli chcesz kase zainwestować w spółkę w stylu Buffeta (długoterminowo) to może coś z stylu Photona? Świetne fundamenty, choć rozkręca się wolno, szczególnie na naszej szulerni bo nie bardzo do niej pasuje king
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 lipca 2011 22:07

fruity
0
Wysłane: 18 lipca 2011 19:11:05
Wszystko sprzedane oczywiście.

Dziękuję wszystkim za porady :-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,193 sek.

uaamdgls
towmpipg
iqbvmojn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qeggftew
unwluiat
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat