PARTNER SERWISU
dygzxdce
4 5 6 7 8

Wybory Parlamentarne 2011

SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 19 lipca 2011 19:53:04
Prawda jest taka, że społeczeństwo nie jest świadome. Głosuje na "znanych". Wystarczy popatrzeć na wybory parlamentarne. Kto się tam dostał? Wszyscy o których było głośno w telewizji. Do parlamentu dostają sie takie osoby jak Marcinkiewicz tylko dlatego, że mają takie same nazwisko jak były premier, a jeśli chodzi o świadomą część społeczeństwa to ona znowu nie ma na kogo zagłosować. Ci co odwalają kawał dobrej roboty, bo tacy też się trafiają, są cichymi myszkami o których nic nie słychać. Dostają się ledwo co lub trafiają inni przypadkowi, niekiedy nie dorastający im do pięt. Powiedzcie mi w czym jest problem przy reformach? Czy te dokumenty są skomplikowane, ciężko coś zmienić? Wie ktoś może ja się nie orientuje a mnie to cały czas ciekawi.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 19 lipca 2011 20:28:16
krewa napisał(a):

(...) a PO pokazała mi formację Froga.

Jest taka formacja? wyczuwam tu jakis żart który ominąłem
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 19 lipca 2011 22:59:57
SpartaN napisał(a):
Powiedzcie mi w czym jest problem przy reformach? Czy te dokumenty są skomplikowane, ciężko coś zmienić? Wie ktoś może ja się nie orientuje a mnie to cały czas ciekawi.

Problem jest w tym, że partiom lewicowym nigdy nie zależało na reformach - oczywiscie nie licząc pseudoreform mających na celu destrukcję rodziny i wartości moralnych (np walka o adopcje dzieci przez pary homoseksualne).

Prosty przykład z bezrobociem:
Nigdy Cię nie zastanowiło jak to jest, że partie lewicowe zawsze mają na sztandarach walkę z bezrobociem, a jak już dojdą do władzy to robią wszystko aby to bezrobocie utrzymać?
Wyjaśnienie tego stanu rzeczy jest banalne - gdyby partie lewicowe rzeczywiście wprowadzały reformy mające na celu likwidację bezrobocia (czyli np: zniesienie płacy minimalnej, likwidację związków zawodowych, wprowadzenie wolnego rynku i redukcję podatków) to po pierwsze straciłyby nośne i empatyczne hasła w kolejnych wyborach, a po drugie straciłyby mnóstwo "stołków" do obsadzenia - lewica żyje przecież z ogromnej biurokracji (w powyższym przykładzie są to etaty w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej, Urzędach Pracy itd).

Obecnie rządząca lewica postsolidarnościowa z PO tak naprawdę niewiele różni się od lewicy postkomunistycznej z SLD. To wybór między złem i gorszym złem.

Ja wyznaję zasadę "chcącemu nie dzieje się krzywda" - jestem przeciwnikiem ingerencji państwa w wolność osobistą (wyrażająca się chociażby poprzez nie tak odległe próby cenzurowania internetu przez PO). Podobnie jak spora część osób na tym forum wierzę w prawdziwie wolny rynek, bo tylko nieskrępowana wolność zawierania umów daje gwarancję dobrobytu. Z naszych (ankietowych) partii jedynie Kongres Nowej Prawicy podpisałby się pod powyższymi założeniami. Wybór jest więc prosty (przynajmniej dla mnie).

Ronald Reagan (prezydent USA 1981-1989):
"Człowiek, który niczego nie ceni sobie wyżej od własnego bezpieczeństwa, jest stworzeniem żałosnym. Nie ma on szans na bycie wolnym, chyba że jego wolność będzie podtrzymywana przez wysiłki innych, lepszych od niego."

Edytowany: 19 lipca 2011 23:16

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 20 lipca 2011 19:14:58
Poszukałem w guglach wyników sondaży. Pierwsze 2 jakie znalazłem pokazały wyniki tylko dla "bandy czworga", albo dla "bandy czworga" plus PJN i Palikot.

KNP nie jest brane pod uwagę w żadnym sondażu. Znaczy się może w jakimś jest poza naszym, ale nie w tych bardziej popularnych.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

compaq100
0
Wpisów: 610
Wysłane: 20 lipca 2011 19:59:12
Napewno dużym zaskoczeniem dla mnie jest prowadzenie w sondażu przez KNP.Partia zmieniająca nazwę przed prawie każdymi wyborami.
Partia,która nie ma rozsadnego,relistycznego programu wyborczego,jedynie jej "programem"
są populstyczne,demagogiczne..hasła,które wręcz uniemozliwiły by funkcjonowanie Państwa.
Nie będe przytaczał tych haseł, ale nie wyobrazam sobie Rzadu o takiej opcji w Kraju w środkowej Europie.

bldn
0
Wpisów: 211
Wysłane: 20 lipca 2011 20:13:17
co racja to racja, jedyny rozsądny, wcale nie populistyczny program ma pewnie PO ;)

by żyło się lepiej king
Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 20 lipca 2011 20:25:49
compaq100 napisał(a):
jedynie jej "programem"
są populstyczne,demagogiczne..hasła,które wręcz uniemozliwiły by funkcjonowanie Państwa.
Nie będe przytaczał tych haseł, ale nie wyobrazam sobie Rzadu o takiej opcji w Kraju w środkowej Europie.

a to żeś strzelił. Ciekawe pod którą grupę społeczną kierowany jest ten populizm? Może przypadłby do gustu solidarności? a może górnikom? a może pielęgniarkom? a może nauczycielom?

Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 20 lipca 2011 21:01:26
Pamiętam jak kiedyś Kórwin Mikke chrzanił,że jak dojdzie do władzy,to tak obniży podatki od paliw,że benzyna będzie po 2zł...Liar
To jest własnie populizm,albo też inaczej mówiąc zwykłe PIEPRZENIE GŁUPOT...!
Poza tym jak on może popierać takiego kaczora,który by wszystko wolał panstwowe,a on sam mówi , by wszystko było prywatne...Liar
To dosyć wyraźna rozbieżność chyba i robienie ze swoich wyborców durniów w zywe oczy, bo nie da się tego pogodzić w ewentualnej koalicji...

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 20 lipca 2011 21:01:38
compaq100 napisał(a):
Napewno dużym zaskoczeniem dla mnie jest prowadzenie w sondażu przez KNP.Partia zmieniająca nazwę przed prawie każdymi wyborami.
Partia,która nie ma rozsadnego,relistycznego programu wyborczego,jedynie jej "programem"

Nie!! lepszy jest oczywiście program PO, który trąci populizmem na 500 km. Mało tego dzisiaj premier na mównicy wielce smutny powiedział że szkoda pieniędzy na spoty i billboardy a dzisiaj MF podało, że zadłużenie w maju 2011 wzrosło wobec kwietnia o 7 mld 910,5 mln zł, tj. o 1,1 proc. i wyniosło 742 mld 964,4 mln zł. Super oczywiście to wykreowane magiczną różdżką żeby było ładnie. Prawdziwy dług to z 850 mld a ukryty to 3 bln. Brak reform, durna polityka tego rządu i niespełnione obietnice. To jest działanie na szkodę państwa.

Najbardziej bym widział Korwina z normalnymi wypowiedziami a nie tym wyzywaniem od faszystowskich czy trockistowskich rządów, polityków. Takimi tekstami to zniechęca. Powinien hasła głosić normalnym tonem i dużo tłumaczyć to może byłby lepszy efekt. Wzoruje się na Nigel'u Farage'u ale nieudolnie.
Edytowany: 20 lipca 2011 21:07

Frog
13
Wysłane: 20 lipca 2011 21:07:33
Ale ludzie chyba nie lubią ludzi mówiących im prawdę. Spójrzcie na Rona Paula. Porównuje się go do Korwina, oczywiście niesłusznie bo koleś w przeciwieństwie do JKM ma klasę i potrafi się wypowiadać.
A poparcie w USA ma niewielkie.

A tu kolejny sondaż:
fakty.interia.pl/raport/wybory...

W opcji nawet nie ma KNP, a Ruch Poparcia Palikota jest...
Wniosek - media nie pozwolą przebić się do władzy ludziom mówiącym ludziom smutną i brutalną prawdę.
Follow me on Twitter
Edytowany: 20 lipca 2011 21:08

compaq100
0
Wpisów: 610
Wysłane: 20 lipca 2011 21:18:40
P.S.
Ja mam duży dystans do tego co się "mówi",a co mozna i jest możliwe do zrealizowania.

DarthUnreal
0
Wysłane: 20 lipca 2011 21:24:46
Amol napisał(a):
Pamiętam jak kiedyś Kórwin Mikke chrzanił,że jak dojdzie do władzy,to tak obniży podatki od paliw,że benzyna będzie po 2zł...Liar
Poza tym jak on może popierać takiego kaczora,który by wszystko wolał panstwowe,a on sam mówi , by wszystko było prywatne...Liar
To dosyć wyraźna rozbieżność chyba i robienie ze swoich wyborców durniów w zywe oczy, bo nie da się tego pogodzić w ewentualnej koalicji...

Ależ oczywiście można to zrobić jak i zrealizować większość programu KNP.Tylko że to jest program na 20 lat reform. Nie można nagle zlikwidować dochodowego, VAT i zjechać do zera z akcyzy na paliwie. Należy podatki obniżać stopniowo by pobudzać gospodarkę i jednocześnie ciąć wydatki, redukować niepotrzebną administrację. W ten sposób można by zejść z podatkami w ciągu kilkunastu lat do niezbędnego minimum z jak najmniejszą ilością państwa w życiu obywateli.
On poparł Kaczyńskiego bo uznał go za mniejszego szkodnika. W każdym bądź razie jest jego przeciwnikiem ale któryś z 2 kandydatów na pewno musiał wygrać. Więc wybrał mniejszego szkodnika. Już ktoś w tym temacie to tłumaczył i skierował na bloga Korwina.
Edytowany: 20 lipca 2011 21:26

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 20 lipca 2011 23:51:03
mila napisał(a):

Obecnie rządząca lewica postsolidarnościowa z PO tak naprawdę niewiele różni się od lewicy postkomunistycznej z SLD. To wybór między złem i gorszym złem.

Z tym sie niezgadzam, nie zapominajmy że postkomuniści to zastepy rywinokształtnych agentów, mafiozów i rzesze skorumpowanych urzedników, prawników i lekarzy. To sa ci którzy zawsze zaczynaja rzady od podnoszenia podatkow i zatrudniania wielu nowych urzedników. Z nich wyszedł nasz "ulubiony" Belka, który zniszczył oszczędności wielu polaków pod rzekomymi hasłami ratowania budżetu. Wybierzcie ich to przyjdzie "belka 2" i podatek z przełozenia pieniedzy z prawej do lewej kieszeni 30%
Na szczęście od czasów Kwacha brak tam autorytetów, a jedyny który sie dobrze zapowiadal przeszedl na strone PO. Wynik procentowy poparcia dla tych farbowanych lisow to dla mnie suma głosujących gejów, umoczonych urzedników, zdegenerowanych staruszków co przezyli mlodość w komunie i dali sobie wyprac umysły oraz niewielki dodatek młodych naiwnych.

To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 20 lipca 2011 23:51

mila
0
Wysłane: 21 lipca 2011 00:04:17
Amol napisał(a):

Amol, ależ to co mówi Korwin jest rozsądne, połowa ceny paliwa to podatki!

Zajrzyj na poniższą stronę to sam się przekonasz:

www.podatki.biz/artykuly/14_14...

Populizmem jest utrzymywanie wysokich podatków i tłumaczenie społeczeństwu że przecież tak musi być.

Zobacz na co idą nasze pieniądze i jak są marnotrawione - ale przecież to normalne w ustroju socjalistycznym jaki obecnie panuje w UE.

Amol napisał(a):

Korwin (przy okazji ostatnich wyborów prezydenckich) poparł jak sam argumentował "mniejsze zło". On wcale nie jest zwolennikiem Kaczyńskiego - wręcz przeciwnie (możesz się zresztą o tym przekonać czytując jego blog na onecie).
Edytowany: 21 lipca 2011 00:07

mila
0
Wysłane: 21 lipca 2011 00:30:53
majama napisał(a):
mila napisał(a):

Z tym sie niezgadzam, nie zapominajmy że postkomuniści to zastepy rywinokształtnych agentów, mafiozów i rzesze skorumpowanych urzedników, prawników i lekarzy. To sa ci którzy zawsze zaczynaja rzady od podnoszenia podatkow i zatrudniania wielu nowych urzedników. Z nich wyszedł nasz "ulubiony" Belka, który zniszczył oszczędności wielu polaków pod rzekomymi hasłami ratowania budżetu. Wybierzcie ich to przyjdzie "belka 2" i podatek z przełozenia pieniedzy z prawej do lewej kieszeni 30%
Na szczęście od czasów Kwacha brak tam autorytetów, a jedyny który sie dobrze zapowiadal przeszedl na strone PO. Wynik procentowy poparcia dla tych farbowanych lisow to dla mnie suma głosujących gejów, umoczonych urzedników, zdegenerowanych staruszków co przezyli mlodość w komunie i dali sobie wyprac umysły oraz niewielki dodatek młodych naiwnych.

Majama, a myślisz że w PO jest inaczej ?:) Pamiętasz aferę hazardową i Rycha, Mira i Zbycha?:) a afera stoczniowa? A kto jak nie PO podniosła podatek VAT zamiast zmniejszać biurokrację? Można by mnożyć i mnożyć... ktoś nie tak dawno podał link do artykułów prasowych o innym obliczu PO, może go przypomnę:

http://www.blogpress.pl/node/3125

znalazłem też coś takiego:

prawdaoplatformie.blogspot.com...

A pamiętasz taką partię "demokraci.pl" (czyli Partia Demokratyczna)? To kontynuatorka Unii Wolności (czyli środowiska mocno powiązanego z PO). Warto przypomnieć że Donald Tusk również był członkiem Unii Wolności (UW).
"demokraci.pl" to nic innego jak miks UW i SLD. Z resztą Marek Belka o którym wspominasz startował z ich list.

a koalicję "Lewica i Demokraci" pamiętasz? Dla tych co nie pamiętają przypominam że to była koalicja partii: SLD + UP + SP + "demokraci.pl".

I na koniec trzeba oczywiście dodać, że Platforma Obywatelska (PO) powstała na zgliszczach Akcji Wyborczej Solidarność (AWS) oraz Unii Wolności (UW).

a więc jak widzisz te środowiska są jednak ze sobą dość mocno powiązane... jak to ktoś kiedyś ładnie powiedział są "czerwoni" (SLD) i "różowi" (PO)... - zbieżność kolorów nieprzypadkowa...
pozdr.
Edytowany: 21 lipca 2011 00:47

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 21 lipca 2011 04:18:42
Czytałem cały wątek i zgadzam się z osobami wypowiadającymi się na forum, że brakuje nam specjalistów w państwie.

Co powiecie, żeby rok przed następnymi wyborami stworzyć partię polityczną, partię specjalistów? Gdyby zebrać kilka osób, liderów, napisać liberalny gospodarczo program partii i przyjmować ludzi do partii na identycznej zasadzie jak rekrutacja do firmy - liczy się doświadczenie i wykształcenie, a nie znajomości powiązania itd.

Tu ważna jest reklama informacyjna
"Jeśli jesteś specjalistą z zakresu ekonomii/prawa/zarządzania, masz doświadczenie w pracy przy dużych projektach dołącz do elitarnego grona i zmień Polskę. Poszukujemy najlepszych. Stowarzyszenie Nowa Polska." Ważne jest, aby naprawdę nawiązać współpracę z elitą tego kraju przy okazji informując opinię, że jest to organizacja złożona z całkowicie nowych osób, a nie jakieś przegrupowanie w polityce.

Należy potraktować partię jak korporację, w której są stanowiska obsadzone przez specjalistów i dział marketingu/PR do komunikacji z opinią publiczną i mediami. Dodatkowo liderów-założycieli partii możnaby oddzielić od samej partii - taka jakby rada nadzorcza - uchwala statut, program partii, rozlicza członków z jego realizacji, jeśli partia jest u władzy, wyznacza wytyczne lecz nie bierze udziału w bezpośrednim rządzeniu.

Rozumiem, że wiele, a nawet większość osób, naprawdę dobrych specjalistów jest całkowicie niezainteresowanych polityką, można nawet powiedzieć, że omija ją szerokim łukiem. Ta koncepcyjna partia komunikowałaby się z opinią publiczną przez dział PR. Osoby, które znalazłyby się na stanowisku premiera, czy prezydenta na pewno musiałyby zaangażować się w politykę, ale reszta mogłaby kierować dziennikarzy właśnie do działu PR. W rządzie byliby specjaliści wykonujący swoją pracę, nie pokazujący się w telewizji, a z mediami partia komunikowałaby się przez kilka osób z PR specjalnie do tego przeznaczonych.

Wydaje mi się, że dokładnie tego brakuje w organizacji partii politycznych. Jest tysiące ludzi, którzy ładnie się uśmiechają i dobrze gadają, aby zająć stołek. Jeśli partia dojdzie do władzy pojawia się dezorganizacja. Zmienia się po prostu specyfika działania. W tym momencie potrzeba specjalistów. W tej chwili ludzie, którzy przez kilka lat tylko gadali i dobrze wyszedł im marketing muszą zacząć działać w dziedzinach całkiem odmiennych. Druga sprawa jest taka, że osoby, które powinny pracować nad reformami są absorbowane przez media/wywiady/kłótnie międzypartyjne. Trzeba zauważyć, że absorbuje ich to co robili przed podjęciem władzy. Są do tego przyzwyczajeni, do tej pory się tym zajmowali, może jest to dla nich ciekawsze, więc trudno się dziwić, że zajmują się tym w większym stopniu niż rządzeniem.

Podsumowując, kto inny powinien pracować w rządzie i kierować reformami, a kto inny zajmować się wizerunkiem partii, informowaniem opinii publicznej, negocjacjami z innymi ugrupowaniami, czyli tak zwaną polityką, jeszcze inne osoby powinny patrzeć na to wszystko z boku z dystansem i nadzorować, czy wszystko idzie w kierunku realizacji programu partii. W tej chwili rola polityka to wszystkie powyższe funkcje, lecz najbardziej skupia się on na części PR, zapominając o reszcie, bo właśnie to daje mu władzę. Problem jest w wykorzystaniu tej władzy dla dobra kraju...

mila
0
Wysłane: 21 lipca 2011 10:25:25
kneczaj: odnosząc się do Twojej koncepcji - co ona zmieni poza lepszą obsługą klienta (podatnika, wyborcy)?

Owszem bedziemy mieć zapewne: mniej błędów w urzędach skarbowych, szybciej przekazywane składki do ZUS-u, refundacji z NFZ wystarczy na 2 miesiące dłużej niz dotychczas, będzie mniej wadliwych decyzji i pozwoleń...itp itp.

Tylko jest jedno duże "ALE" - nadal będziemy tkwili w państwie biurokratycznym tyle, że trochę poniesie się jakość pracy wszelkiej maści urzędów. Przypomina mi to trochę hasło minionej epoki "socjalizm TAK, wypaczenia NIE".

Naliczyłem 17 ministerstw (jeśli jest to błędna liczba proszę o sprostowanie) - po co ich tyle??
Po co istnieje Ministerstwo Rozwoju Regionalnego? W jakim celu zostało powołane Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej? Po co w ogóle jest Ministerstwo Sportu i Turystyki? a przecież kazde z tych ministerstw ma swoje organy terenowe, ma swoje agencje i urzędy, które sa niczym innym jak niekończącą się biurokracją, która przeciez żyje z naszych podatków.
Państwo ingeruje niemal w każdy element naszego zycia. Mówiąc krótko: jest zdecydowanie za duzo państwa zarówno w gospodarce jak i naszym życiu prywatnym.
Państwo w ogóle nie powinno zajmować się gospodarką - interwencjonizm wczesniej czy później prowadzi do różnego rodzaju kryzysów lub wzrostu inflacji. Wniosek z tego - nie potrzeba nam ekonomistów w rządzie którzy będa snuli kolejne plany 5-letnie - potrzebujemy jedynie wolnego rynku. Ekonomiści owszem przydadzą się, ale w prywatnych przedsiębiorstwach.
Rozwiązaniem jest więc zmiana podejścia - zmiana systemu. Powinnismy postawić na bardzo ograniczoną biurokrację, niskie podatki, sprawne sądownictwo, skuteczną policję, silną armię oraz brak ingerencji państwa w sferę zycia prywatnego (oczywiście poza łamaniem przepisów prawa). Z pozostałej sfery państwo powinno się wycofać - można jedynie dyskutowac o okresie transformacji, DarthUnreal pisze o 20 latach, ja jestem przekonany, że można zrobić to znacznie szybciej. Ci którzy pamiętają ustawę Wilczka z 23 grudnia 1988 o działalności gospodarczej wiedzą doskonale, że mozna to zrobić nawet błyskawicznie. W/w ustawa w ciągu niemalże jednej nocy zamieniła 45-letnią gospodarkę centralnie sterowaną na gospodarkę zdecydowanie bardziej wolnorynkową niż mamy obecnie. Paradoksem jest to, że tamtą ustawę wprowadzała Polska Zjednoczona Partia Robotnicza:) Czyli komuniści okazali się znacznie bardziej wolnorynkowi niż obecnie rządząca "elyta" ;) Oczywiście miało to podłoże walącego się ówczesnego systemu, ale fakt pozostaje faktem.
pozdr.
Edytowany: 21 lipca 2011 10:33

SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 21 lipca 2011 18:21:43
mila napisał(a):
Amol napisał(a):

Amol, ależ to co mówi Korwin jest rozsądne, połowa ceny paliwa to podatki!

Zajrzyj na poniższą stronę to sam się przekonasz:

www.podatki.biz/artykuly/14_14...

Populizmem jest utrzymywanie wysokich podatków i tłumaczenie społeczeństwu że przecież tak musi być.

Zobacz na co idą nasze pieniądze i jak są marnotrawione - ale przecież to normalne w ustroju socjalistycznym jaki obecnie panuje w UE.

Ja powiem lepiej 50% zarobionych przez nas pieniędzy wraca do państwa. Oczywiście podsumowując wszelkiej maści podatki, akcyzy itp.

Frog
13
Wysłane: 21 lipca 2011 19:35:28
A takie są skutki wprowadzania nowych podatków i para podatków:

Cytat:
O ok. 30 – 80 proc. spadł ruch ciężarówek na autostradach prywatnych po wprowadzeniu w Polsce elektronicznego systemu poboru opłat. Najbardziej traci na tym Skarb Państwa.

Jeżeli myślicie że nasz Rząd wyciągnął prawidłowe wnioski, to się mylicie. Rozwiązanie jest takie:

Cytat:
Rząd może rozszerzyć listę płatnych dróg.

Ta banda imbecyli nie rozumie, że przykręcając narodowi śrubę coraz mocniej powoduje coraz większą ucieczkę w szarą strefę i w konsekwencji zabija kreatywność, przedsiębiorczość.

Tutaj cały artykuł. Komentarze internautów są bardzo wymowne:
biznes.onet.pl/kierowcy-ucieka...

Jak dla mnie drogi to krwiobieg gospodarki i korzystanie z nich powinno być darmowe. Całkowicie i bez żadnych wyjątków.
Follow me on Twitter

DarthUnreal
0
Wysłane: 21 lipca 2011 22:01:47
mila napisał(a):
Powinnismy postawić na bardzo ograniczoną biurokrację, niskie podatki, sprawne sądownictwo, skuteczną policję, silną armię oraz brak ingerencji państwa w sferę zycia prywatnego (oczywiście poza łamaniem przepisów prawa). Z pozostałej sfery państwo powinno się wycofać - można jedynie dyskutowac o okresie transformacji, DarthUnreal pisze o 20 latach, ja jestem przekonany, że można zrobić to znacznie szybciej. Ci którzy pamiętają ustawę Wilczka z 23 grudnia 1988 o działalności gospodarczej wiedzą doskonale, że mozna to zrobić nawet błyskawicznie. W/w ustawa w ciągu niemalże jednej nocy zamieniła 45-letnią gospodarkę centralnie sterowaną na gospodarkę zdecydowanie bardziej wolnorynkową niż mamy obecnie. Paradoksem jest to, że tamtą ustawę wprowadzała Polska Zjednoczona Partia Robotnicza:) Czyli komuniści okazali się znacznie bardziej wolnorynkowi niż obecnie rządząca "elyta" ;) Oczywiście miało to podłoże walącego się ówczesnego systemu, ale fakt pozostaje faktem.
pozdr.

Napisałem o 20 latach patrząc na całokształt obecnej sytuacji. Kiedyś rozmawiałem z kolegą i on stwierdził że należy zerwać po prostu plaster i zacząć nowe życie. Ja się z tym nie zgadzam bo to według mnie byłoby nieopłacalne. Obecnie wpływ z podatku PIT za 2010 rok wynosi 50 mld złotych. Likwidacja tego podatku z dnia na dzień spowodowałaby ogromne problemy budżetowe. Osobiście jestem zwolennikiem podatku pogłównego bo już sam fakt że dochodowy jest karą za pracę i że stanowi tylko 17% dochodów budżetu są wystarczającymi argumentami do jego wywalenia w niebyt. I należałoby zacząć upraszczać prawo, ciąć koszty i jednocześnie zacząć obniżać stawki PIT co roku aż do likwidacji tego podatku. Gdyby nie było takiego długu to można by od razu myśleć o likwidacji niektórych podatków. A tak to jakoś to trzeba spłacać a rolowanie i zaciąganie kolejnych pożyczek nie jest najlepszym pomysłem. To samo dotyczy VAT. Jesteśmy w kołchozie i najniższa możliwa stawka to 15%. To trzeba by było zejść do tej stawki powoli co roku o jeden procent w dół. Taka strategia połączona z poprawą przepisów prawa w sensie ich uproszczenia by były przejrzyste i nieszkodliwe pozwoliłaby na przyspieszenie wzrostu gospodarczego i jednocześnie nie rozwaliłaby budżetu. Oczywiście koszta pracy w dół i zaprzestanie gnębienia przedsiębiorców i obywateli. Ze wszystkim co pisze mila się zgadzam i popieram.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,714 sek.

ilysccid
kayzhfyg
tqnpwzsa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 567,19 zł +382,84% 96 567,19 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
feaundnt
qxieesly
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat