PARTNER SERWISU
vkwvymkd
6 7 8 9 10

Wybory Parlamentarne 2011

SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 27 lipca 2011 08:36:16
siekoo napisał(a):
@SpartaN - myslisz, ze Niemcy nie narzekaja? albo Francuzi? Hiszpanie? Anglicy? Grecy? blackeye

pokaz mi takiego, co jest zadowolony z tego co ma? porownaj to co masz (czy to na co dzisiaj wiekszosc stac) ze stanem sprzed 20-25 lat. moi znajomi w PL jakos sie rozwijaja, zmieniaja prace lub awansuja, ale nikt mi jeszcze nie powiedzial, ze zarabia tyle, ile by chcial i kazdy narzeka. na male zarobki, a jak sa przyzwoite, to na stres w pracy. a jak praca spokojna, to ze sie nie rozwija blackeye
a kazdy kto chce pracowac ma prace - niektorzy dojezdzaja do pracy 1h w jedna strone kiepskimi drogami, ale pracuja. inni wrocili z 'saksow', bo po zrobieniu rachunku sumienia wyszlo, ze tak naprawde to w PL moze zarobic 'te pare stow mniej' (cytat znajomego pracujacego jako budowlaniec), ale jest sie z rodzina. wiekszosc chce zarabiac, ale malo komu chce sie pracowac. zapytaj goscia co zbiera na 'chleb' czy nie zwali wegla albo nie skopie dzialki za 50zl - tylko uwazaj, bo z wdziecznosci moze Cie opluc.

a nasza pozycja w Europie systematycznie sie wzmacnia i to wlasnie dzieki wywazonemu zachowaniu rzadu. gorzej z zmianami w glowach Polakow.

zas co do JKM - zgadzam sie w duzym % z jego pogladami, ale trzezwo oceniajac sytuacje, najsensowniejszy jest wybor PO, by kontynuowalo rzady przez kolejne 4 lata. a jak KNP przekroczy prog wyborczy, to otwieram szampana.

@Amol - ja bym chcial, by KNP mialo okazje porzadzic. latwo sie mowi, jak nalezy rzadzic. meteria ma swoja bezwladnosc, wiec bez obaw - nie zrobiliby rewolucj z dnia na dzien, ani nawet przez 4 lata (przez ktore nawet jesliby rzadzili, to spoleczenstwo by ich znienawidzilo za zmiany), ale jest szansa, ze zaczeliby sterowac w dobrym kierunku.

a po 4 latach wygralby populista pokroju Kaczynskiego i chwalilby sie, ze 'wygral wybory i z dnia na dzien gospodarka ruszyla z kopyta' puke_l

Powiem Ci, że mojej rodzinie wiodło się lepiej może nie te 20-25 lat temu ale z 10-15. Na kredyt nie żyjemy bo wyznajemy zasadę, że kredytom mówimy nie, ale jak byłem mniejszy, 5-8 lat to samochód dało się zmienić. Telewizję ze starego telewizora wymienić na nowy. Kupić nowe urządzenia do kuchni. Mogę wymienić sporo takich rzeczy, zmian jakie zachodziły. Teraz się zrobił marazm. Średnia krajowa rośnie ciekawe komu? Owszem zgodzę się z Tobą, że pracę można zdobyć jak się chce (tą fizyczną). Jednak kiedyś było zdecydowanie łatwiej utrzymać rodzinę niż teraz. Koszty wzrosły nierównomiernie z płacami.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 27 lipca 2011 08:53:43
siekoo napisał(a):
@SpartaN - myslisz, ze Niemcy nie narzekaja? albo Francuzi? Hiszpanie? Anglicy? Grecy? blackeye

pokaz mi takiego, co jest zadowolony z tego co ma? porownaj to co masz (czy to na co dzisiaj wiekszosc stac) ze stanem sprzed 20-25 lat. moi znajomi w PL jakos sie rozwijaja, zmieniaja prace lub awansuja, ale nikt mi jeszcze nie powiedzial, ze zarabia tyle, ile by chcial i kazdy narzeka. na male zarobki, a jak sa przyzwoite, to na stres w pracy. a jak praca spokojna, to ze sie nie rozwija blackeye
a kazdy kto chce pracowac ma prace - niektorzy dojezdzaja do pracy 1h w jedna strone kiepskimi drogami, ale pracuja. inni wrocili z 'saksow', bo po zrobieniu rachunku sumienia wyszlo, ze tak naprawde to w PL moze zarobic 'te pare stow mniej' (cytat znajomego pracujacego jako budowlaniec), ale jest sie z rodzina. wiekszosc chce zarabiac, ale malo komu chce sie pracowac. zapytaj goscia co zbiera na 'chleb' czy nie zwali wegla albo nie skopie dzialki za 50zl - tylko uwazaj, bo z wdziecznosci moze Cie opluc.

a nasza pozycja w Europie systematycznie sie wzmacnia i to wlasnie dzieki wywazonemu zachowaniu rzadu. gorzej z zmianami w glowach Polakow.

zas co do JKM - zgadzam sie w duzym % z jego pogladami, ale trzezwo oceniajac sytuacje, najsensowniejszy jest wybor PO, by kontynuowalo rzady przez kolejne 4 lata. a jak KNP przekroczy prog wyborczy, to otwieram szampana.

@Amol - ja bym chcial, by KNP mialo okazje porzadzic. latwo sie mowi, jak nalezy rzadzic. meteria ma swoja bezwladnosc, wiec bez obaw - nie zrobiliby rewolucj z dnia na dzien, ani nawet przez 4 lata (przez ktore nawet jesliby rzadzili, to spoleczenstwo by ich znienawidzilo za zmiany), ale jest szansa, ze zaczeliby sterowac w dobrym kierunku.

a po 4 latach wygralby populista pokroju Kaczynskiego i chwalilby sie, ze 'wygral wybory i z dnia na dzien gospodarka ruszyla z kopyta' puke_l

zgadzam się z tym co napisał siekoo w 100%... jakbym sam te słowa pisał ;)

@Spartan
Cytat:
Jednak kiedyś było zdecydowanie łatwiej utrzymać rodzinę niż teraz. Koszty wzrosły nierównomiernie z płacami.

a tutaj to akurat kazdy z nas, inwestorów giełdowych, powinien zdawać sobie sprawę jak wygląda światowy wzrost cen surowców.

cukier:

kliknij, aby powiększyć

benzyna

kliknij, aby powiększyć

światowe ceny rosną i nic nie zapowiada długoterminowego odwrócenia tego trendu, więc to trudno uznać za winę naszego rządu, wszyscy ludzie mają z tym problem, wszędzie.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 lipca 2011 08:54

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 27 lipca 2011 09:35:00
Scarry napisał(a):
światowe ceny rosną i nic nie zapowiada długoterminowego odwrócenia tego trendu, więc to trudno uznać za winę naszego rządu, wszyscy ludzie mają z tym problem, wszędzie.

jesli poszczególne rządy drukują pusty pieniądz to efektem tego zawsze będzie mniejszy lub większy wzrost cen. niestety.

SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 27 lipca 2011 10:27:14
Scarry napisał(a):
siekoo napisał(a):

zgadzam się z tym co napisał siekoo w 100%... jakbym sam te słowa pisał ;)

@Spartan
Cytat:
Jednak kiedyś było zdecydowanie łatwiej utrzymać rodzinę niż teraz. Koszty wzrosły nierównomiernie z płacami.

a tutaj to akurat kazdy z nas, inwestorów giełdowych, powinien zdawać sobie sprawę jak wygląda światowy wzrost cen surowców.

cukier:

kliknij, aby powiększyć

benzyna

kliknij, aby powiększyć

A podniesiony vat? :) Inne wymysły jakie powstały w ostatnich latach?

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 27 lipca 2011 11:20:30
Scarry napisał(a):

cukier:

kliknij, aby powiększyć

benzyna

kliknij, aby powiększyć

Ceny rosną ale gdyby nasze rządy i tu mówię o wszystkich dbały o gospodarkę to Polska na tym drogim cukrze najwięcej mogła zyskać ale oczywiście trzeba się przypodobać pani merkel i innym z zachodu i jak unia każe zamknąć cukrownie to my zamykamy. To co, że teraz musimy sprowadzać niemiecki cukier wyprodukowany w Polsce. Ważne żeby na zachodzie mówili, że jesteśmy dobrymi partnerami i to chyba nie koniecznie w biznesie.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 27 lipca 2011 11:43:46
Cytat:
To co, że teraz musimy sprowadzać niemiecki cukier wyprodukowany w Polsce

Tak...????blackeye
Nie bądź gołosłownym i prześlij jakiś link potwierdzający takie rewelacje...
Zresztą wystarczyło sprywatyzować wszystkie cukrownie i kondycja firm oraz cen cukru nie byłaby problemem jakiegokolwiek rządu,od tego jest wolny rynek...!
Edytowany: 27 lipca 2011 11:49

Scarry
193
Wysłane: 27 lipca 2011 11:55:04
maobab napisał(a):

Ceny rosną ale gdyby nasze rządy i tu mówię o wszystkich dbały o gospodarkę to Polska na tym drogim cukrze najwięcej mogła zyskać ale oczywiście trzeba się przypodobać pani merkel i innym z zachodu i jak unia każe zamknąć cukrownie to my zamykamy. To co, że teraz musimy sprowadzać niemiecki cukier wyprodukowany w Polsce. Ważne żeby na zachodzie mówili, że jesteśmy dobrymi partnerami i to chyba nie koniecznie w biznesie.

tak? Chyba jednak jest odwrotnie i to Niemcy kupują polski cukier: Polski cukier za Odrą dwa razy taniej, inna oczywiście sprawa że Niemcy mają do niego dofinansowania a my nie, ale to oni kupują nasz a nie my ich.

Cytat:
Jeśli polacy na wiadomość, ze może wzrosnąć cena cukru gwałtownie zaczynają wykupywać cukier, no to oczywiście producenci bez chwili wahania podnoszą natychmiast cenę - tłumaczy mechanizm prof. Witold Orłowsk

Cała Unia obcięła produkcję cukru o 30% a nie tylko że Merkel kazała coś Polsce ... bardzo ograniczone postrzeganie problemu ;)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 27 lipca 2011 11:56

maobab
0
Wysłane: 27 lipca 2011 12:27:24
POP ok można by sprywatyzować. Tylko powiedz mi jaka jest logika w tym, że w Lublinie wybudowano super nową cukrownie za kilkanaście mln zł po czym nawet jej nie otworzono bo unia każe ograniczyć produkcję. Scarry ten cukier co jest na filmach jest produkowany może w Polsce ale należy do niemieckiego koncernu lub koncernów. Zauważ ile niemiecka firma Pfeifer & Langen przejęła cukrowni w Polsce.
Jeszcze co do obcięcia tej całej produkcji cukru w UE. To wszyscy ograniczyli produkcję, dzięki czemu najwięcej jak zwykle na tym zyskali niemcy. A działa to w taki sposób jak z emisją CO2. Niemcy przejmują fabryki w różnych krajach po czym unia (w której oczywiście najwięcej do powiedzenia mają niemcy) wprowadza jakieś tam durne limity. Już niemieckie fabryki produkują dajny na to ten cukier w Polsce przez co u siebie nie przekraczają limitu tylko zmniejszają produkcję innych firm w danych krajach. Kasa oczywiście płynie do niemiec. Tak wygląda wolny rynek wg UE.

maobab
0
Wysłane: 27 lipca 2011 12:55:05
Nie mogę już edytować, a chciałem jeszcze zaproponować wejście na stronę Związku Producentów Cukru w Polsce w zakładce rynek cukru jest przedstawione ile % cukrowni jest Polskich.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 27 lipca 2011 13:09:21
w temacie cukru to i ja coś skrobnę. Ciężko jest znaleźć jedno opracowanie, ale:
www.agro-info.org.pl/files/?id...
na początku opracowania można znaleźć tabelę jak to się przedstawiało przed 2004 rokiem. I tak produkcja krajowa wynosiła wtedy ok 1,9 mln ton a spożycie 1,6 mln t. Spożycie wynosi teraz ok 1,5 mln ton, a w zeszłym roku produkcja wyniosła 1,4 mln t podobny limit przewidziano na ten rok, z eksportera niestety staliśmy się importerem.
http://www.suedzucker.pl/14046.xml
Cukrownie w większości zamykano w 2008 wtedy też było największe tąpnięcie w produkcji( zamknięto m.in. jedne z najnowocześniejszych i zyskownych zakładów w Łapach i Lublinie)

Taka jeszcze ogólna refleksja w temacie polskiego cukru, ale nie tylko. Unia (a przede wszystkim Niemcy bo oni tam rządzą) dają nam pieniądze w ramach przeróżnych funduszy tak że zachowujemy nadwyżkę (do kasy unijnej wpłacamy mniej). Nie ma jednak nic za darmo i w zamian na to Niemcy realizują swój plan Mitteleuropa, tym razem jednak pokojowo.

Edytowany: 27 lipca 2011 13:11

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 27 lipca 2011 13:12:41
maobab napisał(a):
Nie mogę już edytować, a chciałem jeszcze zaproponować wejście na stronę Związku Producentów Cukru w Polsce w zakładce rynek cukru jest przedstawione ile % cukrowni jest Polskich.

Mam nadzieję , że jak najmniej...wave
P.S.
Jeszcze nas przekonuj,że związkowcy mają lepsze maszyny i technologie,niż paskudne firmy niemieckie,amerykańskie,czy inne...Angel
Edytowany: 27 lipca 2011 13:31

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 27 lipca 2011 14:14:51
Procent cukrowni które faktycznie są Polskie jak dla mnie ma marginalne znaczenie. Najważniejsze jest to żeby zakłady te były nowoczesne, rentowne i zapewniały miejsca pracy i coraz to lepsze zarobki pracownikom. A to że cały zakład należy do Niemca, Amerykanina czy nawet Rosjanina nie ma dla mnie znaczenia. I czy dla Nas ma to znaczenie czy cukier ten ejst produkowany w Polsce przez Niemiecką firmę? W ogólnym rozrachunku Polacy na tym procesie i tak zarabiają...

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

maobab
0
Wysłane: 27 lipca 2011 15:29:10
Może i Polska zarabia ale mogła znacznie więcej zarabiać gdyby nie nakładane limity przez co z eksportera cukru stała się importerem.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 27 lipca 2011 15:41:40
taaaa... rozumując w ten sposób, to gdyby nie Niemcy - zalalibyśmy też rynki motoryzacyjne polonezami i nie musielibyśmy importować vw i mercedesów.
przepraszam, nijak to się ma do tematu wątku.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 27 lipca 2011 17:20:54
@maobab, przeciez na tym wlasnie polega Unia Europejska - kraje zrzeszone tworza wspolny rynek. stajemy sie jednym organizmem panstwowym, gdzie Polska, Niemcy czy Wlochy to juz tak naprawde wojewodztwa/landy/prowincje - nazwij jak chcesz. chodzi o to, by wzajemnie sobie nie przeszkadzac i globalnie w skali UE optymalizowac produkcje. fakt, centralne planowanie jest chore, bo powinny zostac te zaklady (np. curkownie) ktore sa najlepiej daja sobie rade. z drugiej strony, sa patologie w postaci chocby stoczni - przez lata nierentownej, finansowanej z budzetu (tj. z naszych podatkow), tylko dlatego, ze zwiazkowcy nie maja oporu by palic opony w centrum Warszawy. nikt glosno nie potrafi powiedziec, ze jak nie zamkniemy/sprzedamy zakladu X, to np. limit jakichs zabiegow dla noworodkow zostanie zmniejszony o polowe. oczywiscie wowczas podnosi sie wrzawa, bo 'rzad morduje dzieci!' - no wiec, zeby nie 'mordowac dzieci' podnoosi sie np. VAT.

jeszcze odnosnie stoczni - nie tylko nasze stocznie mialy problemu. niemieckie rowniez. stocznia hamburska ratowala sie w najciezszych czasach remontami, a oni maja tam naprawde pojecie jak budowac lupiny mniejsze i wieksze. po prostu europejskie stocznie nie wytrzymaly konkurencji z dalekim wschodem. nie moze byc tak, ze jest 15 stoczni europejskich (przykladowo), na rynek wchodzi 10 (tze przykladowo) tanszych stoczni chinskich i koreanskich i wszyscy maja dalej tyle samo roboty. przetrwaja najlepiej dostosowani.

a co do rynku pracy, prywaciazy-pijawek-wyzyskiwaczy - Scarry, Ty tez masz jakis swoj biznes, prawda? moze powiesz jak 'latwo' znalezc dobrego pracownika, na ktorym mozna polegac? ze przebierac w takich mozna jak w ulegalkach blackeye
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Scarry
193
Wysłane: 27 lipca 2011 23:23:26
@siekoo
no bardzo trudno takiego znaleść. Dobry grafik czy drukarz to skarb :). A jak już trafię to niechętnie sie z nimi rozstaję i robię co mogę żeby został w firmie. Moi pracownicy to długodystansowcy, nie szukam ludzi "na rok".
Edytowany: 27 lipca 2011 23:24

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 28 lipca 2011 23:28:47
Cytat:
Bony, zegarki, laptoty, komórki – takie właśnie prezenty będą otrzymywali wyróżniający się urzędnicy stołecznego magistratu. Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz dołączyła do listy nagród i premii tzw. świadczenie rzeczowe.

praca.wp.pl/title,Nowe-nagrody...

No żeby się czasem ten podniesiony VAT i inne opłaty nie zmarnowały....3some

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 29 lipca 2011 19:04:00
przeciez na 'uzasadnione przypadki' zawsze byly przewidziane nagrody - wszak to budzetowka, gdzie mozna cale zycie 'przepracowac' nie wiedzac nawet co i po co sie robi puke_l a caly ten balagan na koszt podatnika Boo hoo!

i dlatego sercem jestem za JKM, rozumem za PO blackeye
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 29 lipca 2011 19:05

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 31 lipca 2011 07:35:46
Ponieważ z natury jestem nieufny, to moja ciekawość nie została zaspokojona tylko przez konferencję ministra Millera. Przeczytałem raport komisji. I jest tam naprawdę bardzo ciekawych spraw...

1. Miller powiedział, i nasz akredytowany twierdzili że nie można odejść w automacie na lotnisku na którym nie ma ILS. Otóż nasz raport twierdzi, że nie ma tego w instrukcji, ale jest to możliwe przy odpowiedniej konfiguracji samoloty - wciśnięte przyciski gliss i zachod.

2. BOR nie zbadał lotniska, bo ambasada w Federacji Rosyjskiej nie wiedziała o wizycie służby i nie wystąpiła o zgodę na inspekcję obiektu. To rzecz jasna tłumaczy awans szefa BOR blackeye Niestety nie ma napisane na podstawie jakiego dokumentu komisja stwierdziła, że BOR w trakcie startu, lądowania, nie jest odpowiedzialny za Prezydenta, tylko specpułk. A BOR podlega przewodniczącemu komisji.

3. Z raportu wynika, że rozdzielenie wizyt wystąpiło z inicjatywy rosyjskiej. Nasz MSZ był tak asertywny, że na to przystał.

4. Koordynator czyli Minister Arabski nie przesłał odpowiednich dokumentów z zamówieniem do specpułku.

Czy o tym wszystkim było na konferencji dla mediów? thumbright
Prawda jest pojęciem abstrakcyjnym king

Pamiętacie Premiera jak mówił, że raport w tej formie jest nie do przyjęcia? Jak potem mówiono, że po zakończeniu prac polskiej komisji będzie odwołanie do ICAO? Bardzo dużo się teraz o tym mówi... Media są tak nieprzychylne Premierowi, że co chwila pytają o odpowiedź.
ICAO nie ma w spisie instytucji, do których przesłano raport.

NA konferencji nie padło żadne pytanie w języku angielskim. Świadczy to dobitnie jaka wersja utrwaliła się w mediach zagranicznych... Pijany Błasik zabił Prezydenta, a okazuje się, że jako jedyny wiedział jak czytać przyrządy tego samolotu...

Ciekawe ile osób jest takimi wariatami, że przeczyta to co jest tam napisane?

Edytowany: 31 lipca 2011 07:39

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 31 lipca 2011 10:49:27
I nie należy sie dziwić ponieważ chyba na tym polega polityka i nie tylko ta wieksza ale też nasza życiowa.
Weźmy przykład giełdy na którym widzimy tylko zalety społki którą posiadamy a nie jej wady.

Jednocześnie mam wrażenie że ktoś nas wciąga w tzw. swój burdel bo czyż my latamy za pomocą 36 specpułku ?

Od Państwa należy wymagać tego aby służyło obywatelom, a dzisiaj zgięło więcej ludzi dzięki np. złym przepisom drogowym.
Dla mnie to jest bałagan którzy sobie stworzyli sami politycy na swoim własnym podwórku, dzięki właśnie tej polityce.
Więc niech sobie go naprawiają, osobiście sensacje które działy sie w tym akurat obszarze słabo mnie interesują, bo to jest tylko ich własny interes żeby latać z wypoczętymi pilotami. Interesem społeczeństwa jest to, żeby Państwo wymagało od przewoźników pasażerskich odpowiednich regulacji.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,508 sek.

mkepfhki
oykvefgv
chnavrgy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dmbgylys
fkatvctb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat