0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
26 lipca 2011 14:12:11
przy kursie: 17,40 zł
@Bruno 12 Chyba tak,ja pisze o całkowitym wydobyciu KUBGAZ "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
26 lipca 2011 14:39:50
Chyba nikt nie wklejał.Może jutro Parkiet coś więcej napisze. gielda.onet.pl/kov-uruchomil-k..."Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2011-01-08 Wpisów: 43
Wysłane:
26 lipca 2011 14:49:31
W jednym z artykułów jest taka notka - KOV uruchomił kolejny odwiert na UkrainieCytat:M-19 był pierwszym z odwiertów KUB-Gasu, który badano stosując zarówno ukraińskie jak i zachodnie narzędzia oceny rezerwuaru. Porównując dane, KOV wypracowuje metodologię ulepszonej analizy istniejących ukraińskich danych, w celu bardziej efektywnej oceny potencjału tego obszaru. Czy ktoś wie czym się różnią "ukraińskie" od "zachodnich" narzędzii oceny rezerwuaru?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-02-10 Wpisów: 73
Wysłane:
26 lipca 2011 15:34:53
Pewnie gdzieś można znaleźć ale z okazji że to już za prawie 2 tygodnie więc warto wiedzieć że według STOCKWATCH raport półroczny KOV zapowiedziany jest na 12.08.2011 (piątek). Czyli gdyby doszło do przejęcia OML42 do tego czasu (w co osobiście nie wierzę) to dotychczasowe dochody z tego złoża zostaną wliczone do raportu? Nadal tego nie rozumiem
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
26 lipca 2011 16:06:47
Witam, Odpowiadam w sprawie ewentualnych przychodów z OML-42: Otóż do chwili finalizacji (zamknięcia) transakcji własność udziałów w bloku nie przechodzi na konsorcjum. Zatem nie może być mowy o jakimkolwiek księgowaniu zysków ze sprzedaży wydobycia sprzed dnia zamknięcia transakcji. Do konsorcjum trafią natomiast odsetki od kwoty zdeponowanej na rachunku Escrow, równej cenie zakupu, pomniejszonej o opłaty. Inaczej być nie może, to przeczyłoby logice każdej takiej transakcji. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
26 lipca 2011 16:18:36
Hahah, już zacząłem wierzyć w ten absurd, że KOV czeka na podpis Pani minister, a po zawarciu umowy pieniądze, które są zbierane na rachunku i są "w zawieszeniu", a następnie trafią na rachunek kupującego, czyli KOV.
Teraz sytuacja jest jasna. KOV z każdym dniem traci możliwość wydobywania ropy (tej upragnionej), dlatego mam nadzieję, że lobbing w Nigerii trwa i ma się dobrze. W przeciwnym razie, gdybyśmy nie uzyskali OML-42 nie widzę sensu rozwadniania kapitału, nawet na londyńskiej giełdzie.
Edytowany: 26 lipca 2011 16:23
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
26 lipca 2011 16:42:15
pytanie do Redface Redface napisał(a): ad. 4. W przyszłym tygodniu odbędzie się TCM (technical committee meeting) wspólników Bloku L. Temat zapewne będzie omawiany. Ale wszystko jest w rękach operatora, nie naszych, więc proces nie do konca jest pod naszą kontrolą. Swoją drogą, ja bym się zdziwił, gdyby firma ubezpieczeniowa działała tak szybko - zawsze wyczerpują wszystkie procedury odwoławcze itd. Dla nas to nie jest główny temat - tam trzeba uzgodnić hamonogram, budżet i zacząć prowadzić prace i to jest obecnie dla nas najważniejsza sprawa. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
Czy są jakieś konstruktywne ustalenia z operatorem Block L po wspomnianym TCM ? Z tego co patrzyłem na ASX ostatnio AED przyciągnęło kilka funduszy (raczej spekulacyjnych) i zebrało parę groszy na działalność z emisji prywatnych. Będzie się tam coś jeszcze działo przed kolejną seria badań 3D?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
26 lipca 2011 19:35:32
logistyka.pb.pl/2462835,69992,...Cytat:Nie ma skąd pompować
Po pierwsze, zwiększanie podaży ropy na rynku w takiej formie jak uczyniły to najbardziej rozwinięte gospodarczo państwa, choć to sprzeczne z intuicją i prawem popytu i podaży, powinno być postrzegane jako argument za wzrostem cen ropy. To dlatego, że wspólna akcja państw członkowskich OECD, nie jest jedynie reakcją na krótkoterminowe wahania poziomu produkcji ropy, ale przede wszystkim podkreśla fundamentalny, strukturalny problem jakim jest kurcząca się podaż ropy. Nie chodzi o dostępne złoża, ale przede wszystkim o wolne moce przerobowe. Gdyby kraje OECD mogłyby zwrócić się z prośbą o zwiększenie poziomu produkcji ropy do zaprzyjaźnionych państw niezrzeszonych w OPEC, którym przypisuje się 57 proc. globalnej podaży ropy, niewątpliwie uczyniłyby to przed opróżnianiem własnych magazynów. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
26 lipca 2011 19:49:57
@lukch, też zwróciłem uwagę na ten artykuł. Martwi mnie tylko ten OML-42, boję się, że będą nici z tego... a bez tego będzie lipa...
Chyba jestem pesymistą;-)
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
26 lipca 2011 20:52:44
Redface napisał(a):kfahoo napisał(a):@Redface kilka pytan do pana prezesa, w miare mozliwosci prosze o odpowiedz: 1) Czy wiadomo już coś więcej które instytucje będą oferującymi dla KOV na AIM? Czy nadal są prowadzone negocjacje, czy już tylko wypada czekać na oficjalny komunikat? 2) Czy w ostatnich miesiącach były prowadzone rozmowy z rodzimymi inwestorami instytucjonalnymi, czy Zarząd będzie się starał zainteresować takowych akcjami KOV, czy już raczej koncentruje swoje wysiłki na inwestorach zagranicznych? Na kiedy jest zaplanowany kolejny roadshow? 3) KOV zamówił wycenę RPS-u dla zasobów koncesji OML 42 w momencie, gdy jeszcze nie wiadomo, czy owa koncesja nam przypadnie (zgody urzędowe). Do tego jest on warunkiem koniecznym dla sporządzenia prospektu emisyjnego na AIM. Czy my, akcjonariusze mamy przez to rozumieć, że Zarząd Kulczyk Oil Ventures trochę balansuje na ostrzu noża, spotykając się już z potencjalnymi "oferującymi", wyceniając jeszcze nie swoje zasoby? Czy raczej powinniśmy przez to rozumieć, że owe zgody urzędowe są już tylko formalnością? 4) Co z ubezpieczeniem za Lempuyang? Czy jest szansa, że uda się je zaksięgować jeszcze w tym kwartale? Witam, Odpowiedzi po kolei: ad 1. Konsorcjum już pracuje, są banki inwestycyjne, są doradcy prawni i PR. Na tym etapie nie ma potrzeby publikowania ich nazw, uważam to za bezcelowe. Pierwszym oficjalnym komunikatem, kiedy wszyscy doradcy zostaną wymienieni jest 'intention to float'. Jak wiecie, jest ono związane ze zgodami na finalizację akwizycji w Nigerii. wtedy maszyna ruszy. Póki co intensywnie pracujemy nad harmonogramem, dokumentem ofertowym, kwestiami compliance, Pr itd. Pozwólcie nam popracować nad tym, zanim wyjdziemy szeroko z info do rynku. Dodam, że Ophir przygotowywał się do debiutu na LSE od ponad roku. tutaj wszystko musi być dopracowane, zanim inwestorzy londynscy o nas usłyszą. ad 2. Rozmowy z polskimi instytucjami prowadzone są na bieżąco, rozmawiam ze wszystkimi zainteresowanymi i potencjalnie zainteresowanymi przy okazji każdego znaczącego info. Obecnie roadshow nie jest przewidywany, bo ze względu na niezakonczoną transakcję w Nigerii, gdzie nie padła publicznie cena, jesteśmy w okresie zamkniętym - nie powinniśmy aktywnie spotykać się teraz z inwestorami. ad. 3. Nie do konca rozumiem Twój tok myślenia. Czyli wolałbyś teraz czekać na zgody, a dopiero potem, czekać kolejne kilka miesięce na raport RPS i prace z bankami inwestycyjnymi? Wtedy od zgody oficjalnej w Niegrii do przygotowania oferty na AIM musiałbyś dodać co najmniej 6 miesięcy... Więc prowadzimy prace równolegle. Czy gdybyśmy nie liczyli na to, że dostaniemy zgodę, wchodzilibyśmy w taką transakcję? Czy ktokolwiek przy zdrowych zmysłach by to zrobił? ad. 4. W przyszłym tygodniu odbędzie się TCM (technical committee meeting) wspólników Bloku L. Temat zapewne będzie omawiany. Ale wszystko jest w rękach operatora, nie naszych, więc proces nie do konca jest pod naszą kontrolą. Swoją drogą, ja bym się zdziwił, gdyby firma ubezpieczeniowa działała tak szybko - zawsze wyczerpują wszystkie procedury odwoławcze itd. Dla nas to nie jest główny temat - tam trzeba uzgodnić hamonogram, budżet i zacząć prowadzić prace i to jest obecnie dla nas najważniejsza sprawa. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Mnie te odpowiedzi Redface uspkajają co do OML-42 plus wczorajsze oświadczenie Shell Nigeria .
|
|
|
|
Wysłane:
27 lipca 2011 11:31:07
przy kursie: 16,80 zł
Mam pytanie do znawców tematu ropy,może ktoś czyta to forum ale się nie ujawnił.Jeżeli ktoś będzie znał odpowiedź to bardzo bym prosił o wpis. Ile baryłek ropy naftowej można przeciętnie wydobywać z jednego odwieru np.Syria? Zakładając że przepływ będzie średniej wielkości w górnej granicy tej średniej. Chcę to porównać do czasu trwania odwiertu,testu i podłączenia gazu oraz przychodu z gazu. Na dzisiaj uważam że gdybając i według mojej bardzo skromnej wiedzy która graniczy z niewiedzą,mając duże i łatwodostępne złoża gazu na Ukrainie przychody z ropy naftowej będą podobne jak z gazu.Jak już wiemy produkcja i zwiększenie gazu na Ukrainie jest bezproblemowe.Zakłedając że z kaźdego odwiertu będzie średnio 500 USD /miesiąc przychodu (to ostrożne szacunki) odwiert to 45 dni,testy 30 a podłączenie ok.2.5 miesiąca można sporo naprodukować finalnego towaru tzn. kasy. W przypadku ropy jeden odwiert trwa 80 dni testy załóźmy 30 i podłączenie tak jak Ukraina 2,5 miesiąca,uważam że ropy jest mniej i odwiertów będzie mniej,tych wodobywczych nawet o połowę.Jedna dziurka według mnie to 1000 bbl/d a zysk operacyjny z jednej baryłki to 40%,przyjmijmy 50% ceny rynkowej na dzisiaj 50 USD.Teraz kalkulator; 50x1000x30=1500000 USD/miesiąc z tego dla KOV 45% z Syrii.Wychodzi 675000 USD miesięcznie z jednego odwiertu. la mnie oprócz prestiźu źadna rewelacje,gaz i ropa jest do sprzedania na pniu. Kosztów nie liczę bo one szybko się wracają,ale trzeba dodać że przy ropie są dużo większe. Zadałem pytanie ponieważ może jestem w błędzie i jeden odwiert to więcej niż tysiąc baryłek/dzień. Jeżeli ktoś zna odpowiedź to bardzo bym prosił. Jeszcze nie wiadomo jakie mamy w Syrii wynagrodzenie. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
27 lipca 2011 12:06:57
Zakładając dzienne wydobycie na poziomie 10 000 baryłek: 10 000 x 365 dni = 3 650 000 baryłek rocznie z tego 45% daje 1 642 500 baryłek rocznie powiedzmy że baryłka daje 50 dolarów zysku, to daje 82 125 000 dolarów razy 2.75 kurs dolara to daje 225 843 750 zł
Zakładając dwa odwierty to da nam 451 687 500 zł
Zakładając wydobycie na poziomie 20 000 baryłek dziennie i dwa odwierty to da nam przeszło 900 000 000 zł czyli więcej niż obecna kapitalizacja KOV która wynosi obecnie około 690 000 000 zł
|
|
Wysłane:
27 lipca 2011 12:11:25
@zabapinkfloyd Ok.Pytanie tylko czy z jednego odwiertu można wydobywać 10 tys baryłek na dzień.Ja gdzieś wyczytałem że 1000 to dobry wynik ale mogę się mylić.Z jednego pola naftowego/zbiornika to wiem,tylko że potrzebne jest więcej dziurek. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
27 lipca 2011 12:16:21
Nie mam pojęcia ile można wydobyć z jednej dziurki :)
Chciałem raczej uzmysłowić jakie to są wartości przy tych założeniach. I faktycznie robią wrażenie :)
Zwłaszcza że ponoć Syria jest roponośna.
cytat: Obecnie na terenie licencji OML 42 trwa wydobycie na poziomie około 20 tys. baryłek ropy dziennie z jednego, z pięciu historycznie produkcyjnych pól, które ostatnio zostało reaktywowane.
Nie wiem natomiast czy jedno pole to jeden odwiert czy więcej ?
Edytowany: 27 lipca 2011 12:23
|
|
Wysłane:
27 lipca 2011 12:25:53
55 odwiertów na Ukrainie też nam da taki przychód tylko kiedy to KOV zrealizuje? 2014/2015 rok nie prędzej pod warunkiem że tereny będą obfite w gaz. No może trochę wcześniej bo na koniec 2012 roku będzie już ok 20 dziurek. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
27 lipca 2011 12:37:36
Koledzy widzę że z nudów się podkręcacie. Chciałbym zwrócić uwagę na koszty - zanim w Syrii będzie możliwe wydobycie, najpierw musi zostać odkryta ropa, chyba się zgodzicie - zakłądam że kilka odwiertów będzie tutaj potrzebnych. Do tego dochodzi myślę że kilka dodatkowych odwiertów eksploatacyjnych, instalacje wydobywcze, rurociąg, pewnie razem jakieś kilkaset milionów USD. Potrzebny jest również personel - a to kosztuje bo na lokalny pewnie nie można liczyć. No i czas, pewnie ze 2 lata w optymistycznym wariancie. Że nie wspomnę o sytuacji politycznej.
Co do kosztów to albo Nigeria to pokryje albo nowa emisja byłaby potrzebna...
Cool down, men...
|
|
Wysłane:
27 lipca 2011 12:41:43
Ja jestem zadowolony z działalności KOV na Ukrainie, zrobiłem sobie małe przypomnienie, wygląda to następująco:
- pod koniec sierpnia (optymistycznie) rozpoczną się testy O-14, w którym jak napisano w komunikacie "natrafiono na osiem potencjalnych rezerwuarów gazu w środkowo- i dolnobaszkirskich częściach odwiertu", testy będą pewnie trwały ok. 35 dni (tak przynajmniej mi się wydaje) a zatem wynik będzie w okolicach pierwszej połowy września;
- w komunikacie podano, że wiernica zostanie przetransportowana do położonego w odległości 8 kilometrów od obecnego miejsca, odwiertu O-12, po czym zacznie wiercenie O-12.
W związku z tym mam pytanie do Redface,
1. Dlaczego testy O-14 mają rozpocząć się dopiero półtora miesiąca od wykonania odwiertu? Przypomiam, że w komunikacie jest podane, że odwiert jest orurowany na całej długości, zatem co stoi na przeszkodzie w przyspieszeniu prac? Chyba nie to, że kumulujecie infa przed AIM?
2. Ile może trwać (z Twojego doświadczenia) spakowanie, transport przez 8 km i rozłożenie wiertnicy ? A inaczej rzecz ujmując, kiedy można spodziewać się wiadomości na ESPI o rozpocząciu odwiertu O-12 ? :-)
z pozdrowieniami, s'c
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
27 lipca 2011 12:47:10
Tak zabapinkfloyd dla Syrii podobnie jak dla Nigerii myślę, że można przyjąć, że netback stanowi około 40-50% ceny rynkowej ropy również biorąc pod uwagę fakt, że spodziewany jest wzrost cen ropy jeszcze w tym roku do około 120USD/baryłkę (obecnie około 98USD/baryłkę).
Dla porównania w Syrii Gulfsands Petroleum (z listy porównawczej na AIM) wydobywa obecnie około 20 700 baryłek dziennie (z czego 50% przypada na udziały tej spółki - dane na marzec 2011), zatem można liczyć, że KOV też byłby w stanie uzyskać takie wydobycie z tych 2 złóż Itheria i Basher. Ale do tego trzeba wykonać więcej odwiertów aby dokładnie zinterpretować dane i zlokalizować złoże, z którego będzie można następnie prowadzić komercyjne wydobycie.
Syria to jednak mimo wszystko odległa sprawa, ale mamy przecież Nigerię, gdzie na start mamy wydobycie 2000 baryłek dziennego wydobycia. Licząc w ten sposób co przedstawiłeś rocznie Nigeria bez rozwoju może dać 35 mln USD (ok 100 mln zł). Jeśli udało by się uruchomić dość szybko wydobycie na poziomie 50 000 baryłek dziennie (dla KOV 4500 baryłek) to mamy około 90 mln USD (ok 250 mln zł).
Dlatego mimo wszystko kurs na AIM powinien być właśnie kształtowany głównie przez Nigerię w początkowej fazie. Ukraina wywrze swój wpływ w przyszłym roku dzięki produkcji gazu od stycznie 2012 na poziomie 18 MMcf/d (ok 40 mln USD / 110mln zł dla netback 5,8 USD/1000cf)
Także póki co Syria to bardzo odległa przyszłość i raczej skupiłbym się na wzroście wartości spółki przez wzrost aktywów niż samą produkcję z tej koncesji.
|
|
Wysłane:
27 lipca 2011 12:49:36
@sicc Odpowiem na Twoje pierwsze pytanie.Teraz jest jeszcze testowany odwiert O-9,po nim wieża testowa jedzie na O-8 a dopiero potem O-14. Co do drugiego pytania też jestm ciekawy,chociaż wydaje mi się że do rozpoczęcia odwiertu trzeba jeszcze doliczyć dowiercenie się do wody (jest potrzebna do kaźdego odwieru) oraz wszelkie pozwolenia. @Krzysiek9 Będzie 25 MMcf/d dla KOV od 2012 roku,mówię Tobie ja,SZALONY OPTYMISTA "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 27 lipca 2011 12:56
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
27 lipca 2011 12:55:19
rabbit napisał(a):Mam pytanie do znawców tematu ropy,może ktoś czyta to forum ale się nie ujawnił.Jeżeli ktoś będzie znał odpowiedź to bardzo bym prosił o wpis.
Ile baryłek ropy naftowej można przeciętnie wydobywać z jednego odwieru np.Syria?
Znawcą nie jestem, ale mogę coś podpowiedzieć. Z tego co czytałem, okolice 2700 boe/d to dużo jak na jedną dziurę. Minimum to jakieś 500 boe/d, choć zdarzają się niższe wwyniki. Duże wartości to na przykład: Cytat: The Arvid Anderson 14-11 #1H well had an early 24 hour peak flow rate of 3,191 barrels of oil equivalent (BOE), composed of 2,834 barrels of oil and 2.14 million cubic feet of natural gas per day. albo jeszcze więcej: Cytat:Press Release Source: Brigham Exploration On Wednesday April 13, 2011, 8:30 am AUSTIN, TX--(Marketwire - 04/13/11) - Brigham Exploration Company (NASDAQ:BEXP - News) announced that its Sorenson 29-32 #2H Bakken well produced a North Dakota Bakken record 5,330 barrels of oil equivalent during its early 24-hour peak flow back period Linków nie podaję, żeby nie spamować, każdy może zgooglować powyższe frazy. Pozdrawiam Mieszko
|
|