Witam
Wycena spółki jest już około 30% poniżej WK. Zwróćcie uwagę na pierwszą stronę forum i podaną tam wartość C/WK na poziomie 7475. (Mimo wszystko pewnie błędną). Było to trochę ponad 2 lata temu, w spółce wiele się zmieniło, a my znowu handlujemy akcjami na podobnych poziomach cenowych.
Jestem fanem tej spółki i w sumie dobrze, że w ostatnim czasie nie dysponowałem większą gotówką bo wiele bym tu stracił (przynajmniej wirtualnie bo nadal nie wydaje mi się aby sprzedaż była dobrym pomysłem).
W porównaniu z bardzo burzliwym, ale jednak wyjątkowo udanym poprzednim rokiem warunki rynkowe zmusiły spółkę (przynajmniej w moim odczuciu) do lekkiego wyhamowania szalonego tempa rozwoju. Mimo to co jakiś czas pojawiają się komunikaty podobne do dzisiejszego
komunikatUważam że obecna przecena to efekt ogólnej sytuacji na rynkach i nie ma co się dopatrywać jakichś trupów w szafie (chociaż sytuacja z zaległym VAT-em trochę mnie zaskoczyła).
Wprawdzie istnieje ryzyko nadzwyczajnej obniżki FiT-ów w związku z kłopotami finansowymi np. Włoch ale w świetle przytoczonych w poprzednich postach argumentów nie wydaje się to prawdopodobne. WK to w większości gwarantowane przez rząd stałe dopłaty, czyli stabilne i przewidywalne przepływy pieniężne, dające się łatwo oszacować i zdyskontować. Cała pozostała działalność powoduje więc na dziś dyskonto do WK na poziomie około 25 mln. Przy założeniu że wszystkie rynki wkrótce zamkną się na energię słoneczną a spółka nadal będzie ponosiła koszty działalności może to być racjonalna wartość, taki scenariusz wydaje mi się jednak mocno katastroficzny i mało prawdopodobny.
Czy dobrze rozumiem że 2,8 mln zł ze sprzedaży Mostkowic wejdzie bezpośrednio w zysk netto?