PARTNER SERWISU
ucoscdsi
65 66 67 68 69
enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 8 lipca 2011 19:31:38 przy kursie: 3,50 zł
Cytat:
Ktoś wie w jaki sposób są wyceniane znaki towarowe w JTZ? Stanowią sporą część aktywów (256 mln.)

przewiń wstecz wątek na którejs podstronie w omówieniu raportu finansowego było o tym mowa. Możliwe ze coś będzie w analizie biegłego rewidenta.

Arcy ciekawe info się pojawiło:

Cytat:
W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 3/2011 z dnia 6 maja 2011 roku Zarząd Z.P.C. "Otmuchów" S.A. informuje, że w dniu 8 lipca 2011 r. podpisał ze spółką zależną Otmuchów Inwestycje Sp. z o.o. z siedzibą w Otmuchowie (dawniej Colian Investment Sp. z o.o., dalej: Pożyczkobiorca) umowę odnowienia i pożyczki.
Na podstawie wymienionej umowy wygasa zobowiązanie wekslowe Pożyczkobiorcy w wysokości 10,2 mln zł inkorporowane w treści weksla, który został nabyty przez ZPC Otmuchów od IPOPEMA 21 FIZ AN, a między stronami powstaje zobowiązanie z tytułu pożyczki na kwotę 10,2 mln zł, której ZPC Otmuchów udzielił Pożyczkobiorcy na okres do dnia 31 lipca 2015 roku. Oprocentowanie pożyczki oparte jest stawkę WIBOR powiększoną o marżę. Pożyczka będzie spłacana w równych miesięcznych ratach począwszy od dnia 1 stycznia 2014 roku. Strony postanowiły, że Pożyczkobiorca może dokonać spłaty całości albo części udzielonej pożyczki przed wskazanym terminem.

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

czyżby spłacili jutrzence długi z tytułu akcji Otmuchowa? Bo tak to chyba wyglądało.

Edytowany: 8 lipca 2011 19:40

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 11 lipca 2011 21:12:03 przy kursie: 3,49 zł
pytanie do regularnie obserwujących spółkę: czy ta transakcja z 16.35 (po 3.49PLN) jest w ramach programu skupu akcji czy może oznaczać coś innego?

kliknij, aby powiększyć

Pomijam całkowicie ostatnie komunikaty (także dzisiejszy):
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Pytam, gdyż ilość papierów w jednej transakcji jest dość spora (jak na obecny skup akcji)

Edytowany: 11 lipca 2011 21:13

enforces
0
Wysłane: 13 lipca 2011 22:56:34 przy kursie: 3,45 zł

kliknij, aby powiększyć

Tak jak obiecałem, zdobyłem trochę NRG Power Helleny do testów. Kolor czerwony, smakuje jak oranżada czerwona. Nawet dobre. I ma witaminy dodatkowe (konkurencja średnio). W składzie konserwantów jakoś specjalnie też szukać z lupą. Więc wydaje się że produkt ok. Opakowanie również wyróżniające się. Piłem ciepłe, zimne będzie jeszcze lepsze. Nie jest ani za słodkie ani nijakie.

Na półce stały jeszcze oranżady z witaminami dla dzieci. Kiedyś piłem. Też fajnie smakują (ale inaczej niż NRG Power).

enforces
0
Wysłane: 14 lipca 2011 15:23:31 przy kursie: 3,43 zł
wywiadzik z prezesem - www.portalspozywczy.pl/inne/na...

wynika z niego ze rozmawiali z jakimiś firmami ale pewnie nic ciekawego nie oferowały.

Aaaa... zapomniałem napisać - NRG POWER w sklepie firmowym kosztował 2,20 PLN.
Edytowany: 14 lipca 2011 15:26

enforces
0
Wysłane: 15 lipca 2011 15:47:17 przy kursie: 3,40 zł
jednak coś było na rzeczy:

Cytat:
Na początku lipca spożywcza grupa miała informować rynek o akwizycji. Ostatecznie nie podpisze umowy z firmą, którą miała na celowniku. – To była spółka z jednego z krajów, które wymieniłem. Po przeprowadzeniu jej badania odstąpiliśmy od tej transakcji – mówi tylko Szuława. – Jutrzenka wróciła więc do punktu wyjścia i zaczyna znowu filtrować rynek – dodaje Szuława. Nie chce składać deklaracji co do terminów ewentualnych przejęć, bo – jak twierdzi – nawet zaawansowane rozmowy nie muszą doprowadzić do konkretnych kroków.

chodzi prawdopodobnie o jakąś firmę z Rumuni. No szkoda.

więcej www.parkiet.com/artykul/107443...
Edytowany: 15 lipca 2011 15:48

enforces
0
Wysłane: 19 lipca 2011 12:53:56 przy kursie: 3,25 zł
Hellena już w tym roku rentowna ale jest jedno ale... ceny surowców - cukru. www.portalspozywczy.pl/inne/na...

LUno
0
Wpisów: 120
Wysłane: 19 lipca 2011 13:57:20 przy kursie: 3,25 zł
Generalnie z tego wywiadu można wyczytać krótkie przesłanie - Możliwe, że w tym roku Hellena będzie rentowna, ale prawdopodobne jest również to, że rentowna nie będzie. salute Panie Prezesie !
Czy masz z górki, czy pod górkę, patrz na ciastko nie na dziurkę.

LUno
0
Wysłane: 26 lipca 2011 09:06:32 przy kursie: 3,15 zł

Cytat:
Jan Kolański, prezes grupy Colian, dawniej Jutrzenki, przyznaje, że do spółki zgłaszają się chętni, którzy chcieliby ją przejąć. - Nie prowadzimy rozmów na ten temat. Firma nie jest na sprzedaż - zastrzega Jan Kolański w rozmowie z serwisem http://www.portalsopozywczy.pl.
Jan Kolański, prezes grupy Colian, dawniej Jutrzenki

- Jest dość dużo firm, które się zgłaszają, zdarzają się tacy, którzy chcieliby kupić całość, zdarzają się tacy, których interesuje część grupy - mówi prezes Colian. - Jest duże zainteresowanie takimi podmiotami jak nasz na rynku, ale my nie planujemy sprzedaży naszego biznesu.

Przypomnijmy, że grupa prowadzi natomiast rozmowy w sprawie akwizycji innych podmiotów.

Spółkę najbardziej interesują produkty zbliżone do jej obecnego profilu, czyli musztardy, keczupy, tzw. przyprawy mokre, a także słodycze. Grupa Colian chce aby obecne trzy dywizje: słodycze, napoje i kulinaria, rozwijały się szybciej niż rynek.

źródło: www.portalspozywczy.pl/inne/sl...

enforces
0
Wysłane: 27 lipca 2011 09:19:49 przy kursie: 3,07 zł
jak dla mnie wszystko ma swoją cenę i tak zapewne jest w tym wypadku. dostałby odpowiednią cene to by sprzedał pakiet kontrolny. Wydaje mi się, że on też przez te propozycje mógł się wystrachać jakiegoś skupu akcji pod próbę cichego wejscia do spółki i dlatego właśnie skupują akcje + zakupy prezesa aby zmniejszyć prawdopodobieństwo tego. Nie wiem na ile realne byłby taki scenariusz, ale śmiesznie mogłoby być gdyby Kolański zginął od własnej broni. Z drugiej strony taki skup i zmniejszanie free floatu to sygnał dla większych inwestorów. Gdyby popatrzeć na spółki które mają mały FF to przecież one mają problem z płynnością i jest mega stagnacja na nich. Za niski FF nie jest dobry dla spółki.

enforces
0
Wysłane: 28 lipca 2011 14:10:02 przy kursie: 2,97 zł
chociaż jeden pozytyw dnia:

www.portalspozywczy.pl/owoce-w...

Cytat:
należąca do Jutrzenki Colian marka Appetita wprowadza na sklepowe półki nową linię fixów. Marka proponuje konsumentom cztery warianty marynat z sosami: Danie dnia Soczysta karkówka z sosem tzatziki, Danie dnia Gyros z sosem czosnkowym, Danie dnia Kebab z sosem paprykowym oraz Danie dnia Pieczone ziemniaki z sosem cebulowym. Produkty są już dostępne w sprzedaży.

fajnie jakby to był przedsmak przed jakimś krokiem w musztardy, "keczupy" itd.

LUno
0
Wysłane: 4 sierpnia 2011 22:59:46 przy kursie: 2,66 zł
W przypadku JTZ nigdy nie byłem zwolennikiem wycen majątkowych, ale nie ukrywam, że ostatnia przecena naszej spółki robi się irracjonalna i w mojej ocenie nie ma żadnych podstaw fundamentalnych.
Przypominam, że ceny kakao i cukru od połowy lipca ostro w dół. Spółka nie jest zadłużona, stabilna znana marka, w planach ma przejęcia, kwartał do kwartału rośnie kapitał własny.

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 5 sierpnia 2011 00:23:41 przy kursie: 2,66 zł
to już jest fakt, dodatkowo dużo osób pewnie czeka na lekkie odbicie, żeby pozbyć się papiera.

LUno
0
Wysłane: 10 sierpnia 2011 23:24:57 przy kursie: 2,15 zł
No i stało się. Nasz spółka jest wyceniania poniżej wartości skorygowanych aktywów netto. Ciężko doszukać się jakiegokolwiek uzasadnienia owej przeceny. Słodycze, napoje nie są żadnym dobrem luksusowym, a zatem trudno, aby ewentualne spowolnienie gospodarcze przełożyło się na pogorszenie wyników naszej spółki. Ale giełda rządzi się swoimi prawami. Dobry moment na przejęcia. Mam nadzieje, że Kolański go wykorzysta.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 10 sierpnia 2011 23:51:20 przy kursie: 2,15 zł
Wstrzymałbym się z analizą i wnioskowaniem do raportu za II kwartał, bo teraz dane oparte są o te z 31 marca (i wcześniej). Coś się może pozmieniać.
Kapitalizacja jest cały czas około 300 mln zł, jeśli przyjąć stopę dyskonta 11% (tak jakoś z głowy) to odpowiada regularnemu zyskowi netto 33 mln zł rocznie i to jest tyle, ile za ostatnie znane 4 kwartały. Idealnie wręcz.
Tyle, że to za mało względem kapitału zaangażowanego w majątek; wycena majątkowa jest wyższa niż dochodowa, trzeba z niej koniecznie zdjąć trochę niematerialnych (nie wszystkie).

Sam już chętniej patrzę na spółkę niż jak była za 4 zł, bo jest fajnie zdywersyfikowana, pozycjonowana niskocenowo w sam raz na kryzys, niektóre marki ma znane.
Jej jedyny problem - ten sam co zawsze - to główny udziałowiec i zarazem prezes.
Jak dzisiaj czytam takie słodkie laurki sprzed 3 lat, i patrzę co potem zrobiono, to widzę, że firma nie umie wdrażać strategii, realizować planów i przeprowadzać zmian - czyli trwa, nie adaptuje się, nie mówiąc o rozwoju.

www.pb.pl/a/2008/05/02/Colian_...

Cytat:
W Colianie (Jutrzenka będzie jednym ze znaków towarowych) zostaną skupione wszystkie trzy dywizje grupy. Segmenty kulinarny, słodyczy i napojów mają się uzupełniać (latem: oranżady, zimą: słodycze, cały rok: przyprawy). Kolański wprost przyznaje, że bierze przykład z najlepszych międzynarodowych koncernów spożywczych. Grupa Jutrzenka wprowadza zintegrowany system komputerowy. Dzięki niemu łatwiej udaje się zarządzać spółką, której zakłady są rozsiane niemal po całej Polsce.
— Siedzibą spółki jest Opatówek koło Kalisza. Tylko jeden z członków zarządu będzie rezydował w Bydgoszczy. Centrum finansowo-księgowe grupy będzie w Opatówku. W Poznaniu umieścimy zaś marketing i zakupy, jako że tam łatwiej o fachowców z tej branży. Centrum logistyczne w III kwartale tego roku oddamy w Kostrzynie pod Poznaniem — zapowiada Jan Kolański.
Nawiązuje także do angażu dyrektora generalnego.
— Firma dynamicznie się zmienia. Potrzeba nowych sił i specjalisty od zarządzania operacyjnego. Trochę też próbują mnie przesunąć w kierunku konsumpcji sukcesu. Choć bycie rentierem nie leży w moim charakterze, więc nadal zamierzam kreować strategię dalszego rozwoju naszej organizacji oraz sprawować aktywny nadzór — wyjaśnia Kolański.

tmsglc
PREMIUM
45
Wpisów: 381
Wysłane: 12 sierpnia 2011 11:33:13 przy kursie: 2,20 zł
Świetny cytat. Ostatnio właśnie sięgnąłem po ten artykuł z PB, żeby sobie odświeżyć "plany" Pana Prezesa. Włściwie nic z zapowiadanych nie zostało zrealizowane, więc nie dziwi mnie to, że Jutrzenka/Colian jak wszystkie spółki była jedną z pierwszych do spadków, jednkaże próżno szukać jej przy odbiciu.

LUno
0
Wysłane: 12 sierpnia 2011 20:45:28 przy kursie: 2,20 zł
Cytat:
Napoje bardzo dobrze się sprzedają. Gdyby nie kryzys i panika surowcowa, która wszystkim dokucza, to Hellena w tym roku wygenerowałaby zyski. Wzrost cen surowców może w tym przeszkodzić, choć mocno nad tym pracujemy. Notujemy bardzo dobry wzrost sprzedaży rok do roku.

Cytat:
W tym roku chcemy poprawić wyniki, ale jeśli ceny surowców się nie unormują i nadal będą tak wysokie, będzie to stanowić wyzwanie.

źródło: www.portalspozywczy.pl/inne/sl...

No i mamy powód słabego odbicia. Jak to jest Panie Prezesie, że inne spółki z branży poprawiają wyniki r/r, a u Pana ciągle...... to samo.

enforces
0
Wysłane: 12 sierpnia 2011 23:18:32 przy kursie: 2,20 zł
tmsglc napisał(a):
Świetny cytat. Ostatnio właśnie sięgnąłem po ten artykuł z PB, żeby sobie odświeżyć "plany" Pana Prezesa. Włściwie nic z zapowiadanych nie zostało zrealizowane, więc nie dziwi mnie to, że Jutrzenka/Colian jak wszystkie spółki była jedną z pierwszych do spadków, jednkaże próżno szukać jej przy odbiciu.

co do spadków to też mnie to rozwścieczyło.

Natomiast nieco straciłem sentyment ale z racji tego że trochę wiem odpowiem ci co zrealizował:

- przeniesienie wszystkich biur do opatówka
- marketing - zmienił koncepcje i też jest w Kaliszu (tu chyba błąd, bo jednak tamta koncepcja była dobra i powiem szczerze że cały dział powinien wylecieć na zbity pysk <nie będę dalej obrażał tych ludzi ale za coś biorą pieniądze>. Zajmują się głównie nowymi produktami, czyli wymyślamy produkt i na tym koniec. Nie ma żadnego pomysłu na promocje. Wielka szkoda). W 2008 roku realizował koncepcję pozycjonowania na międzynarodowy koncern - przypomnijcie sobie reklamy Grześków z aktorami. Dla mnie bajka. Niestety nie kontynuowano tego. Czemu? Ograniczony budżet?
- z tym dyrektorem generalnym - to chyba działa, ale nadal Kolański się miesza, co widać bo ciągle to on się wypowiada, udziela wywiadów itd.
- system SAP
- połączenie ziołopexu z grupą
- chęć odkupienia wedla (cheć była, nie wyszło)
- hellena jest nierentowna nadal (nie wiem jak teraz) ze względu na zakup linii produkcyjnych ( o których też było wspominane). Chyba już pracują i zarabiają na siebie. Taka linia to kwota rzędu 40 000 000 zł
- zmiana nazwy na Colian (mogli to bardziej rozpromować bo wiara nie wie teraz co to Colian i nadal pewnie szukają na gpw Jutrzenki)

Mam nadzieję ze podałem rzeczowe argumenty. A więc których rzeczy nie zrealizował Kolański?

edit. nie zrealizowal budowy centrum logistycznego w Opatówku. Już przed 2008 roku była o tym mowa, w 2011 podpisano kolejną umową tak jakby ją odświeżono, ale nic nie rusza w tym temacie.

Fakt, to w gruncie rzeczy zmiany wewnętrzne. Od tego czasu otoczenie zewnętrzne bez zmian (czyt. nie ma przejęć których tak wszyscy oczekują).

Jako ciekawostkę dodam że kiedyś podobno czekoladę m.in. do Grześków Kaliszanka brała od Wedla, teraz biorą od Goplany (co mnie nie dziwi bo taniej od siebie brać) i nie jest już to samo. Jeśli chcecie porównać jakość kakao kupcie kakao z Ziołopexu i od konkurencji np. do ciasta. Ciasto z kakao ziołopexowym nie będzie wam smakować (może w tym aspekcie trzeba coś zrobić - aby jednak kupować półprodukty do produkcji czekolady w nieco lepszym gatunku).

najbardziej mnie zastanowił fragment, który jakoś wcześniej mi umknął, a ze lubię czytać między wierszami:

Cytat:
"Firma dynamicznie się zmienia. Potrzeba nowych sił i specjalisty od zarządzania operacyjnego. Trochę też próbują mnie przesunąć w kierunku konsumpcji sukcesu."

zadam pytanie retoryczne - kto próbuje go przesunąć w stronę konsumpcji sukcesu? Czyżby był wspólnik na zasadach lwa ( pl.wikipedia.org/wiki/Lwia_sp%... ) ?

enforces
0
Wysłane: 14 sierpnia 2011 12:30:30 przy kursie: 2,20 zł
widzieliscie (chyba jakaś nowa) stronę Helleny? http://www.hellena.pl/

Pozycjonowanie helleny na coś naturalnego w sumie dobry pomysł. No i piosenka też ciekawa.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 14 sierpnia 2011 20:59:22 przy kursie: 2,20 zł
Poczekam az ci oni przesuna prezesa na stolek konsumpcji :) Z calym szacunkiem ale jak juz wiele razy mowilem wielkosc biznesu juz dawno przerosla tego pana :( a szkoda bo spolka potencjal ma nadal ogromny jednak brakuje swiezej krwi Think
Jeszcze troche zjedzie i bede mogl kupic ja po cenie po ktorej kupowalem po poprzedniej bessie, najgorsze jest to ze przez te dwa lata widze wiecej negatywow jak pozytywow wiec subiektywnie patrzac musialaby zjechac przynajmniej 20-30% nizej niz moje poprzednie ceny zakupu a to daje jeszcze jakies 50% od obecnych cen salute Czyli albo dlugo poczekam albo sie nie doczekam. Na moje musi tutaj nastapic zmiana na prezesowym stolku inaczej ta spolka nie ma szans na rynku i predzej czy pozniej zostanie wchlonieta.

tmsglc
PREMIUM
45
Wpisów: 381
Wysłane: 14 sierpnia 2011 21:48:45 przy kursie: 2,20 zł
Enforces, dzięki za wiadomości "insajderskie". Dużo wiesz, jednakże obawiam się że rynek już nie posiada takiej wiedzy. Mam na myśli tutaj ogólną percepcję działań Kolańskiego, który póki nie odejdzie, zawsze będzie uważany za top doga, nie ważne ilu dyrektorów generalnych zatrudni. I z jego nisko, na tym etapie, ocenianymi osiągnięciami jest głównym hamulcowym zarówno dla rozwoju spółki jaki i jej sytuacji giełdowej.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

65 66 67 68 69

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,543 sek.

ejbmyzyf
wfhqppzx
gwlvijpb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dviomoqf
etsenbfr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat