PARTNER SERWISU
vfljjgfx
35 36 37 38 39
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 sierpnia 2011 11:30:49 przy kursie: 2,55 zł
Omówienie sprawozdania finansowego PHOTON ENERGY a.s. Za II kwartał 2010r.

Przyznam szczerze, że ostrzyłem sobie zęby na opublikowany raport, aby odnieść go do świerzego raportu rocznego. Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że raport roczny jest uboższy w dane finansowe od raportów kwartalnych. Nie zawiera rachunku segmentowego i żadnych not do poszczególnych pozycji, przez co staje się właściwie bezużyteczny. Podobnie sprawozdanie w języku polskim okazało się chyba tylko jednorazowym incydentem pierwszego kwartału. W związku z taką a nie inną formą raportu rocznego pozostaje bazować na sprawozdaniach kwartalnych. Niestety występują w nim pewne błędy lub nieścisłości. Przy analizie zmian poszczególnych pozycji kapitału własnego następuje niewyjaśniona konwersja rezerw na fundusz wymiany walut.

Zaraportowane półroczne przychody wyglądają naprawdę smakowicie. Wzrost o prawie 140% wygląda imponująco. Dalej mamy mały zgrzyt. Wedle rzis koszty własne sprzedaży wyniosły 266 milionów koron, natomiast wedle rachunku segmentowego, po wyłączeniach między-segmentowych 305 milionów. Pytaniem jest, które z nich są prawdziwe. Jedne i drugie tylko w rachunku oddzielnie zaprezentowano amortyzację. Nie pomaga to w analizie wyników. Ciekawe, że spółka odróżnia EBIT i zysk operacyjny. Nie do końca wiem dlaczego. Do EBIT dodaje przychody finansowe. Mamy więc nieco inną prezentację danych.

Na wyniki trzeba patrzeć przez pryzmat otoczenia regulacyjnego. Kończące się w czerwcu na dotychczasowym poziomie dopłaty do sprzedaży energii solarnej (FIT) w Słowacji wymusiły zwiększoną sprzedaż e segmencie hurtowym oraz inżynieryjnym. Podobne zjawisko występowało na koniec 2010 roku, kiedy wygasały taryfy w Czechach. Z tego powodu porównanie 1H/1H oraz 2Q/2Q wypada wyśmienicie, implikuje natomiast pewne skutki na kolejny kwartał. Przymus czasowy wspomaga kwartał przed wygaśnięciem, ale jednocześnie implikuje słabsze wyniki w kolejnym, tak jak miało to miejsce w pierwszym kwartale.

Jak wspomniałem przychody półroczne wzrosły o prawie 140%. Z poniższego zestawienia widać, że głównym czynnikiem dynamizującym sprzedaż był segment sprzedaży energii, w odrobinę mniszym stopniu sprzedaż hurtowa. To efekt rozwoju własnego portfolio i wygasających FIT na Słowacji.

kliknij, aby powiększyć

41% całkowitego obrotu, to sprzedaż między-segmentowa. Także zysk brutto na sprzedaży pochodzi w dużej części od obrotów pomiędzy segmentami - > 34%

Imponujący, żeby nie powiedzieć wręcz niewiarygodny jest wzrost rentowności zysku brutto na sprzedaży w segmencie hurtowym. W segmencie sprzedaży energii widać podobną marżę zysku brutto na sprzedaży, natomiast dynamiczny spadek rentowności operacyjnej co jest wynikiem wprowadzenia 26% podatku od przychodów. Niestety koszty finansowania segmenty są na tyle duże, że wynik na po odliczeniu odsetek staje się ujemny. W związku z odliczeniem podatku dochodowego wynik netto jest dodatni na kwotę 11 milionów. Segment eksploatacji, który u mnie został nazwany management`em, jest w zasadzie nie istotny dla wyniku spółki.

Jeszcze większy kontrast w wynikach widać jeśli porównać tylko miniony kwartał do pierwszego.

kliknij, aby powiększyć

Najdynamiczniejszy wzrost widać w handlu hurtowym, co wynika głównie z sezonowości. W zimie budownictwo, także te związane z fotowoltaiką, jest prawie niemożliwe. Za to ciekawie wyglądają zmiany marż w segmencie handlowym i Inżynieryjnym. W porównaniu do pierwszego kwartału marża w handlu stała się dodatnia i wyniosła 30%, wobec ujemnej notowanej w pierwszym kwartale, natomiast w segmencie inżynieryjnym mamy spadek 0 7 punktów procentowych. Skłania mnie to do tezy o stosunkowo luźnym podejściu do alokacji kosztów. Jeśli tak samo działa w firmie kontroling, to bardzo niedobrze. Może to skutkować złą oceną projektów biznesowych.

Przepływy z działalności operacyjnej są ujemne i to dość mocno, ale głównie za sprawą zmian w należnościach. Na razie nie jest to alarmujące. Po prostu mogły jeszcze nie wpłynąć pieniądze należne z budów elektrowni dla klientów zewnętrznych, a że okres był szczególny(wygasanie FIT), to poważnie to wpływa na CF. Spółka nadal się zadłuża.

Spółka jest bardzo mocno zadłużona, co stanowi teoretycznie największe ryzyko. Kapitał obrotowy jest ujemny, a poziom zadłużenia wynosi około 80%. Pamiętać jednak należy, że kapitał własny pochodzi z przeszacowania wartości. Wszystko powinno być dobrze do momentu kiedy dopłaty różnych rządów będą utrzymane. Problem pojawi się kiedy tak jak w Czechach Państwa zaczną grzebać retrospektywnie w ustawach.

Na razie niestety ciężko jest ocenić do końca działalność spółki. Raz ze względu na tempo wzrostu, dwa zdarzenia jednorazowe. Jak napisano w poprzednim omówieniu ocena spółki, to bardziej kwestia wiary niż liczb i kalkulacji efektywności biznesowej.

Wycenić taką spółkę też nie jest prosto. Metody dochodowe powinny bazować na raportowanym zysku i CF. Na razie w fazie wzrostowej i publikowanych sprawozdań jest to w zasadzie niemożliwe. Spółka wraz ze wzrostem potrzebuje nowego kapitału obrotowego, a także aktywów trwałych, co utrudnia ocenę przyszłych przepływów. Na podstawie mnożników także ciężko ocenić spółkę, z powodu nietypowych efektów wygasania dopłat. Zysku nie można uznać za powtarzalny.
Według mnie należałoby wyjść od wycen majątkowych. Majątkowych tylko z nazwy, ponieważ wartość księgowa zawiera już projekcje strumieni pieniężnych z przyszłości. Te strumienie są dyskontowane odpowiednią stopą. W przypadku tej spółki stopą równą stopie procentowej leasingu zwrotnego elektrowni. Ja osobiście tę stopę bym zwiększył z powodu ryzyk regulacyjnych. Nie jest to modelowe działania, ale wydaje się odpowiednie. Ogólnie rzecz ujmując należałoby się w tym momencie małe dyskonto. Drugi czynnik jaki należałoby uwzględnić to potencjalny przyszły wzrost tej wartości księgowej wynikający z budowy nowych elektrowni, ale tych o których wiemy. Pytanie brzmi, gdzie jest kres własnego portfolio. Nie będę podawał tutaj jakichś szacunkowych wyliczeń, bo kwestia oceny ryzyk jest bardzo indywidualna. Natomiast wartość giełdowa może nie mieć nic wspólnego z wartością wewnętrzną, ze względu na trudności w szacowaniu tej ostatniej. Na rynku NC nie ma w zasadzie podmiotów instytucjonalnych. Przeważają indywidualni, którzy mają mniejsze możliwości szacowania wartości, w związku z czym wyceną rządzą emocje i tłum. Jak spółka urośnie, przejdzie na rynek główny być może pojawią się jakieś rekomendacje, które pomogą inwestorom indywidualnym ocenić potencjał wzrostowy lub spadkowy. Na razie jak to na rynku alternatywnym posiadacze akcji skazani są na sporą zmienność.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 16 sierpnia 2011 16:59

Gorbashow
6
Wpisów: 271
Wysłane: 15 sierpnia 2011 22:13:52 przy kursie: 2,55 zł
Anty, te wylaczenia w segmentowym 305mln zawieraja 38,8mln amortyzacji.
Bez tego masz 266mln i wszystko sie zgadza.
Tak mi sie wydaje przynajmniej.

co do administracyjnych to nie widze wytlumaczenia na razie, ale glowa mnie boli i czasu nie mam sie przyjrzec. Pewnie tez gdzies sie mozna tego dokopac, bo roznica za duza zeby tak o wyparowalo blackeye

Edytowany: 15 sierpnia 2011 22:20

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 sierpnia 2011 01:57:34 przy kursie: 2,55 zł
Masz rację Gorbi,

Wsadzili amortyzację aktywów produkcyjnych do kosztów własnych sprzedaży, co oczywiście jest prawidłową prezentacją w segmentowym. Natomiast dlaczego nie ma ich w kosztach własnych sprzedaży w RZIS? Odpowiedź brzmi tylko dlatego żeby pokazać EBITDA w tym miejscu... albo ja nie rozumiem finansowego języka angielskiego. Tu i tu pozycja nazywa się "cost of sales", raz jest z amortyzacją raz bez.

debet
0
Wpisów: 259
Wysłane: 16 sierpnia 2011 13:56:48 przy kursie: 2,65 zł
Hope under pressure solar companies groan

Cytat:
A growing price pressure makes the German solar companies to create badly. For many companies, the forecasts are revised downwards. Reason, partly heavy losses due to subsidy cuts. In addition, the company is the tough competition from Asia difficult.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 16 sierpnia 2011 14:04:21 przy kursie: 2,65 zł
debet napisał(a):
blablabla

a czy ten artykuł nie dotyczy producentów modułów i jako taki nie jest pozytywny dla samego photona?

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 16 sierpnia 2011 14:07:29 przy kursie: 2,65 zł
nie znam zbyt dobrze angielskiego ale to chyba tyczy się producentów ogniw a jeżeli tak to wszystko jest ok ceny spadają i o to chodzi

debet jak nie kijem to pałką ....blackeye
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 16 sierpnia 2011 14:08

debet
0
Wysłane: 16 sierpnia 2011 14:41:59 przy kursie: 2,65 zł
A tymczasem wszystkie największe na świecie spółki z sektora solar energy spadają jak gruszki z drzew:

First Solar
Sharp
SunPower
Suntech
Yingli Green Energy
Trina Solar
Ja Solar
Gintech Energy
Canadian Solar
Hanwha Solar One
SolarWorld
Ldk Solar
Renesola

Przypadek?
Edytowany: 16 sierpnia 2011 14:54

sss56
0
Wysłane: 16 sierpnia 2011 15:03:10 przy kursie: 2,65 zł
nie to nie przypadek one już będą spadać aż wszystkie zbankrutują bo podobno za 4mld lat chcą wyłączyć słońce (ponoć wodór się kończy czy cuś)

debet
0
Wysłane: 16 sierpnia 2011 15:20:02 przy kursie: 2,65 zł
Cytat:
nie to nie przypadek one już będą spadać aż wszystkie zbankrutują bo podobno za 4mld lat chcą wyłączyć słońce (ponoć wodór się kończy czy cuś)

Czyli powinniśmy się cieszyć, bo w przeciągu 4 mld lat nie mają prawa zbankrutować.

sss56
0
Wysłane: 16 sierpnia 2011 15:24:15 przy kursie: 2,65 zł
mogą wystąpić jeszcze inne niespodzianki powodujące bankructwo firm z tego sektora np zima nuklearna, wzmożona erupcja wulkanów która spowoduje drastyczny spadek nasłonecznienia itd.

Gorbashow
6
Wysłane: 16 sierpnia 2011 15:46:18 przy kursie: 2,65 zł
Debet wieszczy koniec solara, a Dzordz wrecz przeciwnie:

Za raportem:

Cytat:
The prices of photovoltaic modules continued their slide to a level below EUR 0.90 per Wp which means that photovoltaics has become a commercially competitive form of energy in most parts of the world already and all previous estimates about grid parity in Central Europe will need to be pushed materially closer to the present, i.e. we believe Germany and the surrounding countries to reach grid parity by 2013.

Zaczela sie produkcja masowa, ceny spadaja i trend jest stabilny...grid parity w Niemczech moze juz w 2013 na poczatku.
Elektrownie z przyzwoita rentownoscia i bez doplat tuz za rogiem, sie dzieje sie...ten swiat tak pedzi do przodu Think

@Anty tak sobie mysle, ze czy te administracyjne w segmentowym 120mln nie zawieraja w sobie tych 3 pozycji z RZIS:

Other administrative expenses: -60188
Salaries and compensation - administration expenses: -24503
Other expenses: - 35573

W sumie 120264

A w segmentowym masz 124564 - wylaczenia 4300 w sumie 120264

mi pasi ...co myslisz? Jak pasi, to moze az tak zle z tym raportowaniem u nich nie jest mimo wszystko blackeye
Edytowany: 16 sierpnia 2011 15:52

debet
0
Wysłane: 16 sierpnia 2011 16:01:55 przy kursie: 2,65 zł
Cytat:
mogą wystąpić jeszcze inne niespodzianki powodujące bankructwo firm z tego sektora np zima nuklearna, wzmożona erupcja wulkanów która spowoduje drastyczny spadek nasłonecznienia itd.

Żadnych tego typu kataklizmów światowych ostatnio nie było, a najwieksze firmy z tego sektora ponosza straty lub coraz niższe zyski:
Some solar companies' profits are down, but the industry is expecting a boon

Cytat:
First of all, SunPower Corp. (NASDAQ: SPWRA, SPWRB) announced losses of $147.9 million in the second quarter of 2011. That’s compared to a net loss of $2.1 million for the first quarter of the year and a net loss of $6.2 million for the second quarter of 2010. The losses were attributed to weakness in the European market. The results are similar to those reported by the U.S.’ other major solar manufacturer/installer, First Solar

Jak to się dzieje, skoro branża tak pięknie się rozwija?
Think

Gorbashow
6
Wysłane: 16 sierpnia 2011 16:11:04 przy kursie: 2,65 zł
Podejrzewam, ze w raporcie kwartalnym tych firm znajdziesz wytlumaczenie Think

dalej w tym artykule jest napisane:

Cytat:
First Solar reported weaker earnings for the second quarter and projected stronger earnings for the second half of 2011. And it looks like that will happen. For instance, Pacific Gas and Electric Co. (NYSE: PCG) reached a power-purchase agreement with Sempra Generation for the planned second, 150-megawatt (MW) phase of Sempra’s Copper Mountain Solar project, which will use First Solar modules. And the Bureau of Land Management is accepting public comment on First Solar‘s proposed 300-megawatt Stateline Solar Farm on the California-Nevada border.
The big issue behind the lowered prices is a glut of photovoltaics. But that glut is leading to lower module prices, which will help, for instance, the amount of installed photovoltaics in the U.S. to double in 2011 over 2010. That’s according to the new "United States PV Market Report" from Solarbuzz. The report found that U.S. demand will make the U.S. the third largest photovoltaic market in 2011.

czemu tak wybiorczo cytujesz? Think
Edytowany: 16 sierpnia 2011 16:14

sss56
0
Wysłane: 16 sierpnia 2011 16:15:21 przy kursie: 2,65 zł
Dobrze że ja mam akcje PHO który miał ponad 5mln zysku w 2qw a nie największych z tego sektora którzy notują same straty

debet
0
Wysłane: 16 sierpnia 2011 16:25:08 przy kursie: 2,65 zł
Gorbashow napisał(a):
dalej w tym artykule jest napisane:

Cytat:
First Solar reported weaker earnings for the second quarter and projected stronger earnings for the second half of 2011. And it looks like that will happen.

Ponoć giełda wycenia przyszłość, niektórzy mówią, że 6 m-cy wprzód dyskontuje bez ryzyka (czyli tak jakby już dziś spółka osiągała zyski jak za 6 m-cy). Podane przeze mnie wykresy wymienionych spółek (SunPower i First Solar) oraz całego sektora zaprzeczają temu stwierdzeniu. Think A może nie zaprzeczają, tylko wyceniają przyszłość gorzej niż prezesi tych spółek (którzy trzymają duże pakiety akcji lecących na łeb na szyję)? Think

Gorbashow
6
Wysłane: 16 sierpnia 2011 16:35:55 przy kursie: 2,65 zł
O a to ciekawe. A ja myslalem, ze spadki na gieldach byly wszedzie i na w zasadzie wszystkim i zewszad slyszalem komentarze, ze nie ma to nic wspolnego z fundamentami.
A to gielda...a ponoc wycenia przyszlosc, niektorzy mowia ze 6 miesiecy w przod nawet...o zgrozo slyszalem tez o tym ze gielda rzadza emocje...a to Ci dopiero. Ponoc moga nawet spolki byc niedowartosciowane jak i przewartosciowane. Musze to przemyslec powaznie... Think

Masz jakies artykuly swiadczace o tym, ze branza sie nie rozwija tylko zwija? Bo jezeli nie, to co nas tu na watku akurat Pontona obchodza inne firmy? Malo to bankrutow, zle zarzadzanych, w przejsciowych klopotach, czy tez majacych slabszy kwartal czy pol roku jak w kazdej innej branzy? Dynamika wzrostu rynku nie jest constans, wiec jak wszedzie moga byc gorsze i lepsze okresy.
Edytowany: 16 sierpnia 2011 16:48

debet
0
Wysłane: 16 sierpnia 2011 16:55:12 przy kursie: 2,65 zł
Cytat:
Masz jakies artykuly swiadczace o tym, ze branza sie nie rozwija tylko zwija? Bo jezeli nie, to co nas tu na watku akurat Pontona obchodza inne firmy? Malo to bankrutow, zle zarzadzanych, w przejsciowych klopotach, czy tez majacych slabszy kwartal czy pol roku jak w kazdej innej branzy?

Widzę, że muszę powtórzyć.

Cytat:
The losses were attributed to weakness in the European market.

Czemu czytasz wybiórczo? Think

Cytat:
Dynamika wzrostu rynku nie jest constans, wiec jak wszedzie moga byc gorsze i lepsze okresy.

Sam sobie zaprzeczasz. Skoro się rozwija, to rośnie, a jeśli się zwija, to maleje. Jesli w danym okresie nie jest constans (rozwój), to nie ma okresu rozwoju. Potencjał wzrostu oznacza, że z większym prawdopodobieństwem należy oczekiwać rozwoju, a nie przerywanych recesją, bo to zaprzecza jego definicji.
Edytowany: 16 sierpnia 2011 16:55

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 sierpnia 2011 17:03:56 przy kursie: 2,65 zł
Gorbashow napisał(a):

@Anty tak sobie mysle, ze czy te administracyjne w segmentowym 120mln nie zawieraja w sobie tych 3 pozycji z RZIS:

Other administrative expenses: -60188
Salaries and compensation - administration expenses: -24503
Other expenses: - 35573

W sumie 120264
A w segmentowym masz 124564 - wylaczenia 4300 w sumie 120264
mi pasi ...co myslisz? Jak pasi, to moze az tak zle z tym raportowaniem u nich nie jest mimo wszystko blackeye

OK. Liczby się spinają. Przyznaję się do błędu. Pozostaje jeszcze kwestia zmian w kapitale własnym.
Poprawiłem nieco omówienie. Generalnie wnioski i tak się nie zmieniają.

Gorbashow
6
Wysłane: 16 sierpnia 2011 17:06:54 przy kursie: 2,65 zł
Widze ze musze powtorzyc:

Czy masz jakis artykul z ktorego wynika, ze rynek sie kurczy? Bo to co zacytowales wybiorczo nie oznacza nic poza tym ze byl slabszy okres w rosnieciu rynku.

Cytat:
Sam sobie zaprzeczasz. Skoro się rozwija, to rośnie, a jeśli się zwija, to maleje. Jesli w danym okresie nie jest constans (rozwój), to nie ma okresu rozwoju. Potencjał wzrostu oznacza, że z większym prawdopodobieństwem należy oczekiwać rozwoju, a nie przerywanych recesją, bo to zaprzecza jego definicji.

A coz to za dziwna logika? Gdziez ja sam sobie przecze? Spowolnienie = recesja?
Jezeli w danym okresie nie jest constans to nie ma okresu rozwoju?Eh? Zgubiles mnie...

Prognozy na H2 sa optymistyczne i zakladaja wzrost rynku, co same spolki przyznaja prognozujac lepsze przychody niz w H1, co wynika z Twojego artykulu, ktory wkleiles...

Nie kumam co probojesz udowodnic, ale jak na razie slabo Ci idzie, cokolwiek to jest.Think
No i jezeli chcesz dyskutowac o przyszlosci branzy solarnej, to moze lepiej nowy temat jakis, a nie smiecic w watku spolki, ktora zarabia kiedy inni traca.

@Anty

No to uf, bo sie przestraszylem, ze mamy znikajace miliony w raportch, a ja nic o tym nie wiem blackeye
Te zmiany w KW tez rozgryze, jak znajde chwile.
Edytowany: 16 sierpnia 2011 17:10

debet
0
Wysłane: 16 sierpnia 2011 17:19:45 przy kursie: 2,65 zł
Cytat:
Bo to co zacytowales wybiorczo nie oznacza nic poza tym ze byl slabszy okres w rosnieciu rynku... Jezeli w danym okresie nie jest constans to nie ma okresu rozwoju?

Widzę, że muszę więc wyprostować pewne sprawy. Moja definicja rozwoju rynku czy spółki - potencjału wzrostu, jest taka, że w danym okresie przychody, zyski (ze sprzedaży, operacyjne i najlepiej też netto oraz ewentualnie cash flow, choć niekoniecznie) rosną. Najczęściej okres przyjmuję roczny - z roku na rok mają rosnąć, inaczej nie ma wzrostu. Natomiast wtedy mogą występować fluktuacje pomiędzy kwartałami, bo oddziałują już bardziej zmienne stochastyczne. Ale gdyby przyjąć za okres nie rok, ale kwartał, to już tych fluktuacji być nie może i musi następować wzrost z kwartału na kwartał. Na przyjmuję zazwyczaj rok za okres i dlatego jeśli czytam, że: zysk w kwartale jest mniejszy w stosunku do kwartału roku poprzedniego, to mam sygnał recesji. Koniec kropka. Przyszłość może być inna, ale przeszłość wskazuje na zastój lub spadek. Ponieważ do przewidzenia przyszłości mamy tylko przeszłość i teraźniejszość, to za pomocą tych czynników można stwierdzić, że na rynku jest spowolnienie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

35 36 37 38 39

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,272 sek.

qzkbmzaa
iadviyxt
dfhkguxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
areunzir
mxyhluul
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat