0 Dołączył: 2011-05-03 Wpisów: 40
Wysłane:
31 sierpnia 2011 17:21:39
przy kursie: 1,23 zł
No nie wiem cytat "również przez systemy radiokomunikacyjne zgodne ze standardem LTE i WiMAX." to brzmi inaczej i raczej jest jednoznaczne
|
|
0 Dołączył: 2011-05-03 Wpisów: 40
Wysłane:
31 sierpnia 2011 21:54:52
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
31 sierpnia 2011 22:29:52
Raport jest i pierwsze moje szybkie uwagi: 1. Tak jak pisałem raport uwzględnia już w pełni całą emisję i zarejestrowane nowe akcje więc znów mamy kapitał własny dodatni 2. Nie zdecydowano się jednak na konsolidowanie wyników Mobylandu, choćby częściowe  - a bez nich nie było możliwe wygenerowanie dodatnich zysków operacyjnych! Tyle na razie wrzucam raport w moje tabelki w Excelu i zobaczymy co nam z tego wyniknie ale sam raport nie mógł być przełomowy - na pewno nie bez przychodów Mobylandu! Ciekawe jak go jutro rynek przyjmie. P.S. Pytanie do WD: czy ktoś z naszych analityków na SW rzuci na swój warsztat ten raport?? Bo wcześniej nie były robione analizy dla raportów Midasa.
Edytowany: 31 sierpnia 2011 22:36
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
31 sierpnia 2011 22:53:10
ad 1 - no to rewelacja - jeszcze w dodatku z kwartalu na kwartal coraz mniejsze straty, jeszcze pare lat to i na prosta wyjda
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
31 sierpnia 2011 23:04:56
broker_ns napisał(a): P.S. Pytanie do WD: czy ktoś z naszych analityków na SW rzuci na swój warsztat ten raport?? Bo wcześniej nie były robione analizy dla raportów Midasa.
Daj spokój,nie męcz chłopaków,same straty,raport tragedia...
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2011 23:23:20
tak sie zastanawiam, co takiego midas musialby pokazac, zeby nagle zaczal sie na nim trend wzrostowy - abstrahujac od trendu na ogolnym rynku
cyfrowy polsat ma ~3,5 mln klientow lte kosztuje 30-100 tak naprawde obecny kurs moze usprawiedliwiac nawet milion klientow lte obslugiwanych przez spolki midasa...to co, bedzie 5 mln klientow? w takie cuda to chyba nawet solorz nie wierzy
policzcie sami niech przychod od klienta dla midasa bedzie 40 zl, rentownosc 10%*, wychodzi 12 groszy zysku na akcje. Nie wiem co trzebaby zrobic z kosztem kapitalu i zalozeniami wzrostu, zeby dcf pokazal wartosci znaczaco odbiegajaco od dzisiejszej ceny
*te obie cyferki sa z palca, wybaczcie, ale jakie nie bylyby realnie staram sie znalezc liczby, ktore mogloby tu uzasadnic jakakolwiek lepsza wycene
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2011 23:34:05
pop napisał(a):broker_ns napisał(a):
P.S. Pytanie do WD: czy ktoś z naszych analityków na SW rzuci na swój warsztat ten raport?? Bo wcześniej nie były robione analizy dla raportów Midasa.
Daj spokój,nie męcz chłopaków,same straty,raport tragedia...d'oh! Najbardziej mnie drażni jak ktoś patrzy powierzchownie na pewne dane np. widzi tylko zysk/stratę netto nie czyta dogłębnie raportu. A czy ktoś się zastanawiał z Was skąd się wzięła starta na poziomie operacyjnym??? Bo np w Śródrocznym skrócone skonsolidowane sprawozdanie z całkowitych dochodów mamy oto w pozycji Pozostałe koszty rodzajowe: -17 085 tyś zł!!! A spółki Midasa przecież nie produkują więć nie kupują surowców. Częściowa odpowiedź można znależć np na stronie 18 raportu: Cytat:Na mocy decyzji UKE CenterNet uiścił, w grudniu 2007 r., jednorazową opłatę za dokonanie rezerwacji częstotliwości, w wysokości 127.960 zł. CenterNet zobowiązany jest ponadto, do uiszczania w okresach kwartalnych, opłaty za prawo do wykorzystywania częstotliwości w okresie trwania rezerwacji częstotliwości. Bilansowa wartość ww. prawa została wyceniona na dzień nabycia w wartości opłaty za dokonanie rezerwacji częstotliwości tj. 127.960 zł. Począwszy od grudnia 2007 r. wartość rezerwacji częstotliwości jest ujmowana w koszty operacyjne proporcjonalnie do okresu jaki pozostał do dnia 31 grudnia 2022 r. Czyli działa to podobnie jak amortyzacja - kasę zapłacili z góry a teraz proporcjonalnie wrzucają to w koszty operacyjnie. Przynajmniej ja to tak rozumiem. I takich niuansów jest tu bardzo dużo - lecz również istniejących ryzyk (np utraty częstotliwości) o których zarząd w raporcie też uczciwie wspomina.
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2011 23:55:39
plynacyzrynkiem napisał(a):tak sie zastanawiam, co takiego midas musialby pokazac, zeby nagle zaczal sie na nim trend wzrostowy - abstrahujac od trendu na ogolnym rynku
*te obie cyferki sa z palca, wybaczcie, ale jakie nie bylyby realnie staram sie znalezc liczby, ktore mogloby tu uzasadnic jakakolwiek lepsza wycene Abstrahując od Twoich wyliczeń - bo Midas będzie zarabiał od 1 GB przesłanych danych a nie od klienta - obecna wycena 367 mln zł nawet nie stanowi wg mnie wartości rezerwacji częstotliwości należących do Midasa. Oczywiście w bilansie znajdziemy niższe wartości (takie jakie spółki Midasa zapłaciły za częstotliwości - pomniejszone co roku bo rezerwacja jest do 2022r!) ale moim zdaniem ich wartość jest teraz zdecydowanie większa niż 2007r, kiedy Centernet i Mobyland wygrywały przetargi. Wystarczy prześledzić jakie kwoty zapłacili za częstotliwości do budowy LTE operatorzy w Niemczech w aukcjach (bodaj na początku tego roku)aby sobie uzmysłowić że teraz ich wartość jest zdecydowanie wyższa a wówczas wielcy operatorzy w Polsce zignorowali technologię LTE bo sami dopiero raczkowali z HSPA. A reszta to perspektywy mobilnego internetu ale też wszystkie puzzle z układanki Solorza. Ok idę spokojnie nadal czytać raport
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
1 września 2011 01:41:43
Właśnie przegłądam dzisiejszy parkiet i jest info a chyba dziisaj go nie widziałem w systemie informacyjnym " Weszło w zycie porozumienie CenterNetu,spółki zaleznej NFI,z Polska Telefonia Cyfrowa ustajaego nowe,korzystne dla CenterNetu,zasady wspolracy operatorow w zakresie wzw.roamingu krajowego. CenterNet poinformowal NFI, ze spełnil sie drugi,ostatni warunek wstrzymujacy wykonanie ugody: wczoraj doreczyl PTC nowa gwarancje bankowa zabezpieczajaca jej roczne przychody z tytulu umowy"
|
|
3 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 499
Wysłane:
1 września 2011 08:06:32
[quote=plynacyzrynkiem]tak sie zastanawiam, co takiego midas musialby pokazac, zeby nagle zaczal sie na nim trend wzrostowy - abstrahujac od trendu na ogolnym rynku
cyfrowy polsat ma ~3,5 mln klientow lte kosztuje 30-100 tak naprawde obecny kurs moze usprawiedliwiac nawet milion klientow lte obslugiwanych przez spolki midasa...to co, bedzie 5 mln klientow? w takie cuda to chyba nawet solorz nie wierzy
policzcie sami niech przychod od klienta dla midasa bedzie 40 zl, rentownosc 10%*, wychodzi 12 groszy zysku na akcje. Nie wiem co trzebaby zrobic z kosztem kapitalu i zalozeniami wzrostu, zeby dcf pokazal wartosci znaczaco odbiegajaco od dzisiejszej ceny.../quote]
pomnoz to razy 12 miesiecy (bo chyba liczysz w skali miesiaca) to daje 1,2 zł na akcje czyli 100% - wg tego szcunku - minimalnie 1 mln klientow - midas powinien byc wyceniany na okolo 3 mld zeby dawal raptem 10 % zysku na akcje
pozdro IK
|
|
|
|
3 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 499
Wysłane:
1 września 2011 08:07:27
czyli cena akcji okolo 12 zl
|
|
Wysłane:
1 września 2011 17:15:27
przy kursie: 1,18 zł
investkid napisał(a):plynacyzrynkiem napisał(a): policzcie sami niech przychod od klienta dla midasa bedzie 40 zl, rentownosc 10%*, wychodzi 12 groszy zysku na akcje. Nie wiem co trzebaby zrobic z kosztem kapitalu i zalozeniami wzrostu, zeby dcf pokazal wartosci znaczaco odbiegajaco od dzisiejszej ceny...
pomnoz to razy 12 miesiecy (bo chyba liczysz w skali miesiaca) to daje 1,2 zł na akcje czyli 100% - wg tego szcunku - minimalnie 1 mln klientow - midas powinien byc wyceniany na okolo 3 mld zeby dawal raptem 10 % zysku na akcje pozdro IK bez przesady - przychody 40 zl mies od klienta, przy rentownosci 10% daja wlasnie 36 mln ZN, co przy niemal 296 mln akcji daje 12gr na akcje (EPS)
Edytowany: 1 września 2011 17:15
|
|
Wysłane:
1 września 2011 17:18:46
broker_ns napisał(a): Abstrahując od Twoich wyliczeń - bo Midas będzie zarabiał od 1 GB przesłanych danych a nie od klienta - obecna wycena 367 mln zł nawet nie stanowi wg mnie wartości rezerwacji częstotliwości należących do Midasa.
no dobrze - gigabajty tez da sie przeliczyc, ale ile by tych gigabajtow ponad abonament nie przekraczali - to ilu klientow musialby miec cyfrowy na owo lte, by z midasem podzielic sie tak niesamowita kwota, by midas wzrosl chocby do 2 zl? sam fakt, ze za licencje zaplacili jak za zboze nie oznacza jeszcze, iz owa licencja nadal jest tyle warta; zreszta, czy aby na pewno mogli ja sprzedac, gdyby mieli zwinac biznes? to sa wydane pieniadze, rozlane mleko, a nie przyblizenie przyszlych zyskow
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
2 września 2011 00:49:23
plynacyzrynkiem Cytat:no dobrze - gigabajty tez da sie przeliczyc, ale ile by tych gigabajtow ponad abonament nie przekraczali - to ilu klientow musialby miec cyfrowy na owo lte, by z midasem podzielic sie tak niesamowita kwota, by midas wzrosl chocby do 2 zl?
Chyba to nie tak. Midas jak dotąd jest funduszem. Więc jego wartość jest pochodną wartości jego aktywów, a nie jakiejś ściepy z klientów CP. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 2 września 2011 00:51
|
|
Wysłane:
2 września 2011 17:18:22
przy kursie: 1,14 zł
skoro wartosc midasa mialaby nie byc wartoscia jego przyszlych wynikow, to czym??
|
|
Wysłane:
2 września 2011 17:36:20
przy kursie: 1,14 zł
Warto odsluchac sobie wywiadu z prezesem Hawe z dnia dzisiejszego w Tvncnbc, który mówił o infrastrukturze i kontraktwach z aero2 i kilku innych sprawach powiazanych z Midasem i LTE.
|
|
Wysłane:
5 września 2011 21:24:29
przy kursie: 1,03 zł
md, juz drugi raz szukam i nie moge znalezc tego wywiadu - czy widzisz to tez w wersji sieciowej cnbc? podrzuc linka prosze
|
|
Wysłane:
5 września 2011 22:57:13
przy kursie: 1,03 zł
Witam,
Szukalem teraz,ale rowniez nie odnalazlem. Prawdopodobnie nie wrzucili na serwer wywiadu z prezesem.
|
|
0 Dołączył: 2010-04-03 Wpisów: 65
Wysłane:
6 września 2011 10:16:42
przy kursie: 1,12 zł
Nowe częstotliwość dopiero w 2013 rokuCyt.: "— Spodziewam się, że zaczniemy w 2013-2014 roku. Ogłoszenie przetargu szybko, bez odpowiedniego przygotowania, może sprawić, że zainteresują się nim tylko podmioty marginalne na rynku albo zasiedziali operatorzy. Trzeba stworzyć takie warunki, żeby różni gracze mogli przemyśleć udział w postępowaniu — mówi Anna Streżyńska, prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej (UKE)." Tak więc przez jakiś czas CP nie będzie miał konkurencji z nowymi pasmami które można wykorzystać do LTE.
Edytowany: 6 września 2011 10:18
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
6 września 2011 10:26:59
przy kursie: 1,12 zł
My teraz czekamy na decyzje UKE w sprawie czestotliwosci i UKOiK w sprawie przeciecie plusa przez Solorza... Gdy wszystko tutaj pojdzie po naszej mysli, to mysle, ze posypie ssie lawina komunikatow i trend moze zostac odwrocony, mysle ze wtedy nawet sytuacja na szerokim rynku nie przeszkodzi w zmianie trendu. Natomiast do puki nie bedzie zadnych potwierdzen z urzedow to bedziemy tak opadac, mam jedynie nadzieje, ze firmy nadal dzialaja i montuja te nadajniki a nie zaniechaly prac. Forum jakos opustoszalo i zastanawiam sie ile osob trzyma te akcje, mam nadzieje, ze nie jestem jedyny... :d
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.