1 Dołączył: 2011-04-19 Wpisów: 97
Wysłane:
20 września 2011 18:12:58
przy kursie: 4,90 zł
Niezbyt kompetentny - to delikatnie powiedziane. Gość nie ma pojęcia o spółce i ośmiesza się publicznie. Mógł po prostu powiedzieć, że nie obserwował ostatnio Boryszewa. Jeśli chodzi o wzrosty na BRS -to jak widać po wynikach spółki jest dobrze, restrukturyzacja w przejętych spółkach wygląda coraz lepiej. Perspektywy dla branży motoryzacyjnej dobre. Dlatego jeśli na rynkach zapanuje spokój i stabilizacja, to powinno nastąpić silne odreagowanie po mocnych spadkach.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
20 września 2011 19:04:39
Ale czego sie spodziewaliscie? wystarczy sprawdzic "Milion w portfelu" jak Ci wszyscy znawcy wypadaja. Mozna powiedziec,ze tylko raz w miesiacu mozna zmieniac portfel,ale wiekszosc po prostu widac ze znalazla sie przypadkiem przy zarzadzaniu,ale sa tez naprawde ogarnieci goscie ktorzy potrafia zbudowac calkiem ciekawe portfele.
Wydaje mi sie czasami,ze Ci ktorzy przychodza do studia czy wypowiadaja sie w mediach nie zdaja sobie sprawy,ze ludzie ich sluchaja i oceniaja ich wiedze. Jesli nie znam sytuacji spolki,to sie mowi" ostatnio nie przygladalem sie notowania ani sytuacji w spolce,dlatego nie wiem co od czasu przejecia Maflow zrobila".Nikt nie mowi,ze ma gosciu wypowiadac sie w syperlatywach,bo potrzebna jest krytyka ale obiektywna.
Po prostu zenua
pozdr
|
|
0 Dołączył: 2011-08-30 Wpisów: 8
Wysłane:
20 września 2011 19:22:41
Ktoś ostatnio wieszczył na forum bankructwo VW, a tu takie dane:
Volkswagen zainwestuje 62 mld euro
pb.pl - 20-09-2011 10:23
Niemiecki koncern motoryzacyjny zatwierdził plan inwestycji, przewidujące rekordowe wydatki 62,4 mld euro w ciągu 5 lat. Rada nadzorcza koncernu zatwierdziła wydatki na fabryki, nowe modele oraz na badania i rozwój dla dziewięciu marek wchodzących w skład konglomeratu.
Wszystkie inwestycje podporządkowane są jednemu celowi - Volkswagen chce wyprzedzić General Motors oraz Toyotę i do 2018 r. stać się największym producentem aut na świecie.
Świetlaną przyszłość widzę dla Boryszewa
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
20 września 2011 19:33:56
Nie wieszczył tylko zgodnie z ostatnią modą rozsiewał plotki bez pokrycia.. ps w temacie analityków.. dodam swoje 3 grosze.. na jednym konkurencyjnym forum o giełdzie był/jest gość, który niedawno skończył studia, dwadzieścia kilka lat, interesuje się giełdą, itd.. czytałem na tym forum jego kilka wypowiedzi na temat analizy technicznej akcji, walut, etc.. nic nadzwyczajnego, powiedziałbym nawet bardzo ogólna wiedza.. żeby nie powiedzieć żadna.. a ostatnio przypadkiem czytam w stooqu i pb.pl jego analizę techniczną i ocenę sytuacji rynkowej eurusd.. zatrudniony w jednej z największych firm brokerskich na polskim rynku, pisze analizy techniczne i komentarze rynkowe.. gość nie mający żadnego doświadczenia.. nie wierzę, że nauczył się w siągu kilku tygodni nagle inwestować, bo wcześniej miałem wrażenie, że nie ma zbyt wiele pojęcia na temat giełdy, poza wiedzą quasi techniczną: "albo będzie tak a jak nie to inaczej":-).. i tacy ludzie piszą analizy.. zresztą popatrzcie na maklerów w swoich biurach i odpowiedzcie sobie na pytanie, czy są kompetentni!? Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
20 września 2011 19:44:49
Witaj! doncarlos, jak oceniasz obecne zachowanie kursu borka? Mam na myśli ostatnie dni.
pozdrawiam
|
|
Wysłane:
20 września 2011 19:49:53
Crown napisał(a):"Znawca" tematu z Alianz TFI (czytaj: wyrobek, który stracił na obecnej bessie 30% i mądrzy się w studio) powiedział, że Boryszew to słaba spółka i na pewno nie będzie żadnym liderem wzrostów jeśli takowe by nastąpiło. W uzasadnieniu dodał, że: Cytat:Boryszew jest w silnym trendzie spadkowym od 2007 Nie wiem dlaczego się czepiacie specjalistów.. skoro mówi, że jest to pewnie tak jest.. zresztą wystarczy popatrzeć na wykres.. ewidentny trend spadkowy.. dokładnie od 2007 roku..  kliknij, aby powiększyćJa bym nawet powiedział, że z tą firmą jest coś nie tak.. od szczytu 2007 spadła prawie o 99%.. i żadnego odreagowania.. jak nic grozi im bankructwo..;-) chociaż jak tak patrzę na wykres, to po takich spadkach mogłoby wzrosnąć nawet na 8 zł.. ps sorry nie mogłem się powstrzymać.. mam nadzieję, że wszyscy zrozumieli dowcip..;-) Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 20 września 2011 20:04
|
|
Wysłane:
20 września 2011 20:01:45
style napisał(a):Witaj! doncarlos, jak oceniasz obecne zachowanie kursu borka? Mam na myśli ostatnie dni.
pozdrawiam Witam! Jestem chwilowo na pokładzie.. Pisałem wcześniej, że jest możliwa V od 0,40 w kierunku 0,70.. na razie liczę na wybicie powyżej ostatniego szczytu (0,50) i podbicie pod poziom 0,53-0,55 zł i tam zobaczymy na ile mocne są byki.. wygląda mi to na przynajmniej tymczasowe dobicie niedźwiedzi i próbę zbudowania formacji odwracającej trend (wspierane przez zarząd zapowiedzią skupu akcji własnych i inne ostatnie rewelacje ze strony spółki).. technicznie jest prowzrostowo.. mamy dobre dane gospodarcze, pożar w Grecji chwilowo ugaszony, FED może nie popsuje nastrojów (tutaj jest ostatnie ryzyko, że USA zaczną znowu wywałkę jak Ben nic nie obieca)..generalnie sentyment przynajmniej na krótki rajd imo.. ps w najgorszym wypadku zrobią podwójne dno..;-) Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 20 września 2011 20:07
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
20 września 2011 20:15:35
Ciekawy jestem nazwiska tego pana. Chyba się nie obrazi, bo skoro wystąpił w telewizji są to chyba dane jawne? Psychika ludzka działa tak, że często przeobraża nas w ekspertów. Widać to chociażby w momencie podejmowania decyzji obarczonych dużą niepewnością. Zbyt często przeszacowujemy ryzyko i nasze możliwości. Jak taki analityk w telewizorni wstrzyma się od głosu i powie, że nie ma zdania na ten temat to drugi raz go nie zaproszą, tylko zadzwonią do tego co ma zdanie na każdy temat. Trzeba jednak budować swoją markę. EDIT: Don, podwójne dno to byłaby solidna formacja na takim wolumenie. Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 20 września 2011 20:16
|
|
0 Dołączył: 2010-05-02 Wpisów: 168
Wysłane:
20 września 2011 20:20:56
@v3nom Cytat:Ciekawy jestem nazwiska tego pana. Chyba się nie obrazi, bo skoro wystąpił w telewizji są to chyba dane jawne? O ile dobrze pamiętam, to ten pan www.karieramanagera.pl/kto_jes...
|
|
Wysłane:
20 września 2011 20:42:03
mdtrader napisał(a):Moze byc i 5 groszy, a czemu nie?
Ja jednak uznalem, ze wchodze. Mailowalem tutaj z jednym z uzytkownikow, ktory 2 tygodnie temu pisal o poziomie 35-42-wydawal mi sie na tamten czas smieszny, ale jednak sprzedalem sporo czesc tamtego czasu,ale teraz odkupuje,bo uwazam ze w dluzszej perspektywie bedziemy wyzej.
Inny zapyta a ja oglosza upadlosc Grecji, to czy nie poleci nizej? tak pewnie sie stanie,ale czy to nie jest w cenach? czy przeceny bankow francuskich czy niemieckich nie uwzgledniaja odpisow?
Euro spada co sprawia, ze Niemieckie firmy beda jeszcze bardziej konkurencyjne. VW jest firma miedzynarodowa i nie mozna patrzyc tylko przez pryzmat tego co dzieje sie w Niemczech-bo sprzedaja wszedzie na Swiecie i chca zostac liderem. Na wczorajszych targach motoryzacyjnych, ludzie zwiazani z branza mowili ze teraz jest walka o lidera miedzy Toyota a VW, ze VW wyglada na najlepiej przygotowanego do obecnej i najblizszej sytuacji na rynku.
Na wyniki w duzej mierze beda mialy teraz wplyw notowania walut- bo teraz charakteryzuja sie duza zmiennoscia.
Z innej beczki, co by R.K. powiedzial na resplit akcji? np 10:1 przy poziomie 32 gr? co o tym myslicie,czy Romkowi moga chodzic po glowie takie rzeczy? OSYPIUQ to tylko potwierdzenie tego co mowilem, VW dobrze sie przygotowal do obecnej sytuacji i jesli bedzie faktyczne spowolenienie to on bedzie chcial wyjsc z tego spowolnienia na miejscu 1wszym i zostac liderem.
|
|
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
20 września 2011 21:42:14
doncarlos napisał(a):style napisał(a):Witaj! doncarlos, jak oceniasz obecne zachowanie kursu borka? Mam na myśli ostatnie dni.
pozdrawiam Witam! Jestem chwilowo na pokładzie.. Pisałem wcześniej, że jest możliwa V od 0,40 w kierunku 0,70.. na razie liczę na wybicie powyżej ostatniego szczytu (0,50) i podbicie pod poziom 0,53-0,55 zł i tam zobaczymy na ile mocne są byki.. wygląda mi to na przynajmniej tymczasowe dobicie niedźwiedzi i próbę zbudowania formacji odwracającej trend (wspierane przez zarząd zapowiedzią skupu akcji własnych i inne ostatnie rewelacje ze strony spółki).. technicznie jest prowzrostowo.. mamy dobre dane gospodarcze, pożar w Grecji chwilowo ugaszony, FED może nie popsuje nastrojów (tutaj jest ostatnie ryzyko, że USA zaczną znowu wywałkę jak Ben nic nie obieca)..generalnie sentyment przynajmniej na krótki rajd imo.. ps w najgorszym wypadku zrobią podwójne dno..;-) dziekuje za opdowiedz. CZyli wychodzi na to że należy ustawić SL na 50 gr i ewentualnie go podwyższać pozdrawiam
|
|
Wysłane:
20 września 2011 22:44:45
torun.gazeta.pl/torun/1,35580,...Cytat:- Dla wielu naszych sponsorów obecność Unibaksu i Romana Karkosika jest gwarancją stabilności i rozsądnej polityki finansowej klubu, więc również rozmowy z nimi bywają łatwiejsze. Aczkolwiek zdarzają się sytuacje, gdzie potencjał finansowy właściciela nie ułatwia nam rozmów handlowych, w myśl zasady "nie pomagamy bogatym" R.K. jest ich dwoch jeden uwazany za bankruta a drugi R.K. za gwarancje stabilnosci.Dobrze,ze ten drugi jest w Boryszewie-:))
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 189
Wysłane:
21 września 2011 08:57:10
doncarlos napisał(a): (...) nie wierzę, że nauczył się w siągu kilku tygodni nagle inwestować, bo wcześniej miałem wrażenie, że nie ma zbyt wiele pojęcia na temat giełdy, poza wiedzą quasi techniczną: "albo będzie tak a jak nie to inaczej":-).. i tacy ludzie piszą analizy.. zresztą popatrzcie na maklerów w swoich biurach i odpowiedzcie sobie na pytanie, czy są kompetentni!? żeby pociągnąć ten temat - dobre paarę lat temu miałem na studiach praktyki w jednym z niemieckojęzycznych banków i przez 3 miesiące pisałem analizy rynku walutowego do biuletynu porannego, który był rozsyłany do klientów banku, więc to nie żadna nowość  moja wiedza z perspektywy tych kilku lat była znikoma ale wówczas czułem się wyjątkowo  po tym epizodzie, poznając od kuchni jak to wygląda podjąłem życiową decyzję, że nigdy nie będę się parał tym zawodem
|
|
8 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 630
Wysłane:
21 września 2011 09:30:19
Witam kiedy będzie decyzja w sprawie dotacji dla boryszewa??bo z tego co czytałem to gdzieś teraz na czasie.
|
|
0 Dołączył: 2010-05-02 Wpisów: 168
Wysłane:
21 września 2011 09:39:41
Decyzja teoretycznie ma zostać podjęta do końca września, ale w jednym z ostatnich wywiadów (dla Parkietu) przedstawiciel BRS powiedział, że spodziewają się kolejnego przedłużenia terminu.
|
|
Wysłane:
22 września 2011 09:51:22
przy kursie: 4,50 zł
Boryszew to eksporter,wiec w obecnej sytuacji jego marza poprawia sie o 10% patrzac na notowania EUR/PLN z ostatnich tygodni.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-14 Wpisów: 235
Wysłane:
22 września 2011 10:02:05
Wiele materiałów potrzebnych do produkcji, inwestycje też rozlicza w EUR. To nie jest tak że jak kurs EURO skacze 10% to zarobek eksportera też 10% w górę. Takie przeliczniki trzeba wyciągnąć później ze sprawozdań.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-03 Wpisów: 46
Wysłane:
22 września 2011 16:40:32
mdtrader napisał(a):Boryszew to eksporter,wiec w obecnej sytuacji jego marza poprawia sie o 10% patrzac na notowania EUR/PLN z ostatnich tygodni. Myśle że tak wieli podmiot ma bardzo precyzyjne systemy hedgu walutowego więc pewnie te zyski(z słabego złotego) o ile wogole się pojawią, będą bardzo ograniczone. Może być tak że pojawią się dopiero po jakims czasie przy okazji nowych zleceń.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
22 września 2011 17:09:23
v3nom napisał(a):Ciekawy jestem nazwiska tego pana. Chyba się nie obrazi, bo skoro wystąpił w telewizji są to chyba dane jawne? Psychika ludzka działa tak, że często przeobraża nas w ekspertów. Widać to chociażby w momencie podejmowania decyzji obarczonych dużą niepewnością. Zbyt często przeszacowujemy ryzyko i nasze możliwości. Jak taki analityk w telewizorni wstrzyma się od głosu i powie, że nie ma zdania na ten temat to drugi raz go nie zaproszą, tylko zadzwonią do tego co ma zdanie na każdy temat. Trzeba jednak budować swoją markę.
EDIT: Don, podwójne dno to byłaby solidna formacja na takim wolumenie. Wykładowca - stary analityk do młodych podczas szkolenia: "Jak nie wiecie co powiedzieć - to mówcie, że tendencja będzie kontynuowana" Tak siedzę i patrzę w te cyferki i liczę. Wychodzi że pan kierownik realizuje kolejny wariant.Kupujący ze średnim zleceniem o wartości >24kPLN mają piłkę,a sprzedający ze średnim zleceniem >74kPLN dwoją się i troją aby jak najwęcej wywalić po śred.wart.trans. >14kPLN. Jak tak dalej pójdzie to jutro może zobaczymy kurs poniżej prawie uchwalonych wideł. Czyli im niżej 40 tym pewniejszy i większy zarobek. A może uchwalą widły na 50 ? Tylko czy zdążą? Co otym sądzisz? Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
22 września 2011 17:15:23
A ja mysle ze te 0.40 dla bardzo wielu bedzie gigantyczna pulapka
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.