0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
15 września 2011 09:52:20
przy kursie: 4,30 zł
Kod:Była mała moderacja, reszta innych postów poleciała. Ten został edytowany ze względu na wartość merytoryczną. Dodam jeszcze, ze Volvo Truck zwiekszyl sprzedaz w sierpniu rok do roku na rynku europejskim o uwaga 53%!a w ogole o 35%. Znajomy,ktory handluje ciezarowkami mowi,ze nie ma czym handlowac,bo wszystko sprzedal(dodam ze pracuje w jednym z najwiekszych dealrow w Polsce) i plac maja pusty. Taka to recesja jest i wakacje miesiac martwy,ze nie ma czym handlowac,bo co dostana dostawe to wszystko schodzi w mgnieniu oka. Ktos powie,ze to nie osobowki,a ja powiem ze najpierw obrywa branza transportowa,bo czym niby sie transportuje czesci,produkty jak nie ciezarowkami? Tak samo z kontenerowcami z Chin, tez patrzac na raporty dotyczace portow przeladunkowych mozna zarientowac sie jak wyglada obecnie sytuacja na rynku, choc tutaj akurat jest spowolnienie jesli chodzi o ilosc kontenerow wyplywajacych z portow w Chinach. pozdr
Edytowany: 15 września 2011 10:38
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
15 września 2011 11:43:20
Jak myślicie czy dzisiejszy dzień jest przełomowym co do dalszego kierunku kursu?
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
15 września 2011 13:28:21
Wczorajsze marubozu to były faktycznie strachy na lachy, bo dzisiejszą sesją kreują kupujący. Czy przełomowa to zbyt wcześnie mówić, póki co konsens ustalił cenę na 0.43, a po obu stronach tego poziomu masywne ilości zleceń. Przy takim wzrostowym obrocie, odreagowanie powinno potrwać kilka dni Widziałem dwie formacje spadkowe -> podwójny szczyt oraz trójkąt, jako forma konsoli w trendzie spadkowym. Oba te zasięgi się wczoraj zrealizowały. Dzisiaj obstawiałem spadki z rana i dolny cień. Tak się nie stało i od samego otwarcia były wzrosty. Nie obserwuję arkuszy, ale to sugeruje, że panikarze już się wystrzelali albo że spadki były na wspomaganiu i pan kierownik przystąpił do realizacji drugiej części planu. Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 15 września 2011 13:29
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
15 września 2011 13:34:41
Być może, ale widać ewidentnie nadzwyczajną słabość polskiego rynku (akcje i waluty).. brak wiary we wzrosty i czekanie aż Europa i USA zaczną spadać.. być może mamy rację.. a wtedy spadki u nas będą jeszcze silniejsze niż te które mieliśmy wcześniej.. z jednej strony popyt wybiera najpłynniejsze spółki, z drugiej zagranica gra na kontraktach i ustawia sobie tylko akcjami kurs wig20.. na reszcie spółek jest totalny marazm i raczej chęć do wysypania jak tylko lekko poskoczy.. jedyna nadzieja z technicznego punktu widzenia, że rynki zagraniczne po decyzji FED wejdą w konsolidację, uspokoi się sytuacja wokół strefy euro i wtedy nasz rynek musiałby nadrabiać straty.. chwilowo jest albo gra pod zamknięcie kontraktów, albo decydujący kapitał zagraniczny liczy na kolejną wyprzedaż akcji na światowych rynkach i nie chce się angażować w takie bananowe giełdy jak polska.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
15 września 2011 20:23:00
style napisał(a):Jak myślicie czy dzisiejszy dzień jest przełomowym co do dalszego kierunku kursu? Style popatrz na dzisiejsze obroty i sam sobie odpowiedz :-)) v3nom napisał(a):Widziałem dwie formacje spadkowe -> podwójny szczyt oraz trójkąt, jako forma konsoli w trendzie spadkowym. Oba te zasięgi się wczoraj zrealizowały. Dzisiaj obstawiałem spadki z rana i dolny cień. Tak się nie stało i od samego otwarcia były wzrosty. Nie obserwuję arkuszy, ale to sugeruje, że panikarze już się wystrzelali albo że spadki były na wspomaganiu i pan kierownik przystąpił do realizacji drugiej części planu. Zwłaszcza podwójny szczyt było dość dobrze widać ale zasięgiem spadków zdecydowanie przesadzili. Ciekawe czy teraz zrealizuje się formacja V o której wspominał doncarlos. doncarlos napisał(a):Być może, ale widać ewidentnie nadzwyczajną słabość polskiego rynku (akcje i waluty).. brak wiary we wzrosty i czekanie aż Europa i USA zaczną spadać.. być może mamy rację.. a wtedy spadki u nas będą jeszcze silniejsze niż te które mieliśmy wcześniej.. z jednej strony popyt wybiera najpłynniejsze spółki, z drugiej zagranica gra na kontraktach i ustawia sobie tylko akcjami kurs wig20.. na reszcie spółek jest totalny marazm i raczej chęć do wysypania jak tylko lekko poskoczy.. Więcej optymizmu - wcześniej DAX więcej spadał niż nasz WIG20 więc nie ma co bjadolić. Poza tym płynność jest głównie forexie, ewentualnie kontraktach a nie kasowym GPW. donatel napisał(a):Spekulanci mają na Boryszewie "tydzień dziecka". Dzień w dzień zmienność powyżej 10%. Przy zmienności rzędu 2 % na jednym groszu;-) Jutro też pewnie machnie, tylko ciekawe w którą stronęThink Z tymi spekulantami to różnie bywa - ją uważam że większość traderów jednak jest na stratach. Najlepszy tego przykład mamy dzisiaj: www.xtb.pl/strefa-analityczna/...Cytat:Szwajcarski bank UBS poinformował w czwartek, że jeden z jego traderów inwestycyjnych spowodował stratę szacowaną na poziomie 2 mld USD. Bagatela 2 mld USD. Traderzy poważnnych banków się bawią, a potem one są "too big to fail" i zgłaszają się o pomoc do państwa. Cytując klasyka: I kto za to płaci? Pan za to płaci Pani płaci..A co do Borka to jutro będa zapewne kontynuowane wzrosty - pytanie tylko jakich rozmiarów ale dzisiejsze obroty powinny trochę dodać optymizmu akcjonariuszom
|
|
Wysłane:
15 września 2011 22:14:21
 kliknij, aby powiększyćKilka wiekszych transakcji z dnia dzisiejszego. Ponizej fibo  kliknij, aby powiększyćCzy ja wiem czy jestesmy tak oderwani od Wigu20?  kliknij, aby powiększyćKontrakty jutro a kilka dni i wystapienie Ben. Penwie cos powie,ale znowu da furtke do interpretacji tego na dwa sposoby,bo jakby powiedzial cos definitywnie a byloby to dla rynku malo to ciezko moglby byc,a tak to wydaje mi sie ze nakarmi rynek dobrym slowem.
Edytowany: 15 września 2011 22:29
|
|
0 Dołączył: 2010-05-02 Wpisów: 168
Wysłane:
16 września 2011 08:51:15
Z informacji fundamentalnych... Złożenie wiążącej oferty na zakup aktywów Spółki WEDO linkCytat:Zarząd Boryszew SA informuje, że w dniu 15 września 2011 złożona została wiążąca oferta nabycia aktywów Spółki WEDO Formenbau und Kunststoffverarbeitung (WEDO).
WEDO jest producentem form, wykorzystywanych do produkcji elementów plastikowych w sektorze automotivea także producentem i serwisantem maszyn i urządzeń wykorzystywanych m.in. przez Spółki z grupy AKT nabyte przez Grupę Boryszew. W 2010r. Spółka osiągnęła przychody około 10 mln Euro; od marca 2011r. jest w stanie upadłości.
Nabycie oferowanych aktywów spowoduje dalszy wzrost znaczenia Grupy Boryszew jako międzynarodowego dostawcy w sektorze automotive.
|
|
Wysłane:
16 września 2011 09:34:44
przy kursie: 4,90 zł
Kurs chyba rzeczywiście bardzo nisko, bo BRS będzie głosował 13.10 na NWZA (więc wiadomo, że przegłosują) skup akcji w celu odsprzedaży lub umorzenia. linkCytat:Boryszew S.A. nabędzie akcje własne na następujących warunkach: 1) wynagrodzenie za jedną akcję ustala się na kwotę nie niższą niż 0,40 (słownie: czterdzieści groszy ) złote i nie wyższą niż 3 (słownie: trzy) złote 2) łączna wartość nominalna nabywanych akcji nie przekroczy 20% kapitału zakładowego, uwzględniając w tym również wartość nominalną pozostałych akcji własnych, które nie zostały przez Spółkę zbyte,
4) termin trwania skupu akcji własnych wynosić będzie 5 lat od dnia podjęcia niniejszej uchwały nie dłużej jednak niż do chwili wyczerpania środków przeznaczonych na ich nabycie, 5) Zarząd kierując się interesem Boryszew S.A., po zasięgnięciu opinii Rady Nadzorczej Boryszew S.A. może: a) zakończyć nabywanie akcji przed upływem terminu określonego § 3 ust. 4 lub przed wyczerpaniem środków przeznaczonych na ich nabycie, b) zrezygnować z nabycia akcji w całości lub w części,
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
16 września 2011 09:46:15
taka luźna teza dlaczego spadał Borek ostatnie dni.. nieoficjalnie wiem że wśród traderów i maklerów na zachodzie chodzi plotka że jednym z następstw ogłoszenia bankructwa Grecji może być bankructwo całej grupy Volkswagena. Traderzy na takie plotki są zawsze potwornie wyczuleni. Teraz plotka zdecydowanie straciła szansę na szybką realizację, to mamy korektę. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 16 września 2011 09:46
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
16 września 2011 09:51:15
Włączyłem sobie TVN CNBC a tu prowadzący mówi, że 2 dni temu spółka była najtańsza od 9 lat??? Chyba im się coś mocno popie.....rzyło @scarry Dobre sobie bankructwo Volkswagena. Czy ktoś tu jeszcze logicznie myśli??? Dziś Borek obrał kierunek północny. Więc zmiana trendu krótkoterminowego wydaje się być potwierdzona. Pytanie otwarte o zasięg tego wzrostu.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
16 września 2011 10:12:27
doncarlos napisał(a):Patrzy ktoś na to technicznie? Taka dynamika spadków i wodospad jaki teraz mamy może się odwrócić gwałtownie i w ten sam sposób będzie rosło.. to jest świetna podstawa do formacji V z zasięgiem ok 68 a nawet 70-72 grosze.. co sądzicie? Kusi mnie w to wejść..  niby spadający nóż, ale..  kliknij, aby powiększyć Myślę, żę po tej informacji i takim zebraniu akcji są niezłe szanse na powyższy scenariusz. Poziom 43 gr okazał się jednak punktem zwrotnym i spadek na 39 był chyba dnem tej fali, co powoduje, że prognozowane 34 gr można traktować już jako nieaktualne.. Liczę na wyjście przynajmniej pod 53 gr na tym odreagowaniu.. w dalszym terminie możliwa wyżej opisana formacja V z zasięgiem do ok 70-72 gr.. zobaczymy jaka będzie korekta tego odbicia i czy rynki zagraniczne pozwolą na większe odreagowanie..  Grecja raczej i tak zbankrutuje i wtedy będzie znowu krach.. na razie być może FED wesprze tą falę wzrostową.. co do bankructwa Grecji myślę jednak, że kilka tygodni czasu wygraliśmy i taka akcja będzie w jakiś sposób jednak zaplanowana.. Brs jak widać pozostanie ulubioną zabawką spekulantów i przedział wahań 40-80 gr jest prawdopodobny.. ps ten skup akcji to pic na wodę:) taki symboliczny gest.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 16 września 2011 10:27
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
16 września 2011 10:27:24
Ja to widzę Don podobnie, najbliższy opór jest na ponad 0,50. Z tym że jest jeszcze stroma linia trendu, która może pokrzyżować plany  kliknij, aby powiększyćKlika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
16 września 2011 10:30:30
[*** usunięto uwagi personalne i pouczanie innych, oraz cytowanie samego siebie ***]
Uwazam,ze to byl powod i pewnie jesli bedzie ktos sprzedawal nadal na tych poziomach to albo traderzy ktorzy skalpuja i robia po 5-15% wzrostu albo wlasnie umorzenia.
Moze powtorze vice-prezesa,ale dodam raz jeszcze : - Boryszew nigdy nie byl w lepszej sytuacji fundamentalnej(mial juz przychody po 5mld ale jaki wtedy byl zysk?)teraz ma 2mld i ponad 100 mln zysku netto po I polroczu. - c/wk 0,75, C/Z 6.5, dlug/ebit pozniej 2 - od 1 wrzesnia konsolidowane wyniki AKT i Thyssona a Miller dodal "do konca roku napewno bedzie rentowna czesc AKT" - prognoza napewno bedzie zrealizowana odnosnie zysku rocznego, a przychodw zostanie prawododbnie podnisienia - Borek napewno bada kilka spolek duzych a jesli bedzie kasa potrzebna to nie bedzie problemu z jej pozyskaniem
Ktos mowil,ze przejecia nie robia wrazenia? a co zrobiloby gdyby przejeli Saargummi za 100 mln Euro? A na mnie robia wrazenie, bo to nie jest latwy biznes i trzeba myslec nad wartoscia dodana,a jak juz chyba kazdy wie VW wyrazil zgodne na podniesienie cen produktow AKT. A taka Wedo jest spolka komplementarna dla AKT,bo to ta sama grupa i siec zamowien,wiec mozna jesli Wedo zarabialo ja dostawach do AKT to teraz wszystko byloby w grupie i bylby efekt synergii.
Pisalem rowniez o Oplu,ktory w tamtym tygodniu zostal na forum wspomniany- ale wtedy juz pisalem,ze po pierwsze to nie ta dzialka a po drugie to Opel a nie VW czy Dailmer i staralem sie wytlumaczyc na przykladzie dewelopera,ze jesli jeden ma problem nie znaczy ze kazdy.Jeden model wyjdzie a drugi nie.
Co bylo w prospekcie do emisji? zwiekszenie przychodow w grupie automotive do ponad 1mld zlotych w 2012 a bedzie,jesli swiat sie nei zawali ok 2 mld,czyli bagatela 100% wiecej. Tak ktos zapyta-ale ile zysku z tego? Maflow czesc Polska rentowna, AKT do konca roku, kwestia mniejszych fabryk w Hiszpani,Brazyli by jeszcze je zrobic rentowne.
Impexmetal- KGHM podniosl prognoze o 13-16%, pewnie i Impexmetal moglby to zrobic. Teraz zarabia jeszcze wiecej(o ile nie zrobil jakis glupot na zabezpieczeniu walutowym) jeszcze wiecej niz prognozowal, wyzszy kurs euro i wyzsza sprzedaz= rekordowe zyski.
Technicznie- mowisz Doncarlos o 70-72 a ja powiem,ze albo bedzie podjazd pod 69 i na wysoki obrotach przejscie na 70 i up albo bedzie odbicie i w dol.
[*** usunięto informacje o własnych transakcjach ***]
Edytowany: 16 września 2011 14:24
|
|
Wysłane:
16 września 2011 10:41:41
Scarry napisał(a):@broker_ns po upadku Lehman Brothers również nikt nie wierzył że taka wielka firma jak General Motors może paść, a jednak padła. Porównania same się narzucają, stąd potencjalna reakcja mogła byc właśnie taka. A to mnie zaskoczyles, nie wiedzialem ze GM upadl. online.wsj.com/article/SB10001...The lure is China's astonishing growth. In 2000, just over a million light vehicles were sold there. Last year, that number hit 16.6 million, surpassing the U.S.'s 11.6 million. J.D. Power and Associates predicts by 2018 the Chinese market will reach 33 million vehicles—more sales than the U.S. and European Union combined. Low labor and production costs have meant juicy profit margins in China. All of that has kicked Western auto makers into high gear. GM's cross-town rival, Ford Motor Co., plans to build four new plants in China by the end of 2015, launch 15 new vehicles and double its dealers in the country. Volkswagen AG, the No. 2 auto maker in China behind GM-SAIC, has made China the center of its global growth plan and is investing heavily there. Hyundai Motor Co., meantime, is in talks with Chinese partner Beijing Automobile Industry Holding Co. to create a China-only brand that will focus on electric cars Dodam jeszcze od siebie,ze powinni naprawde zaczac myslec o budowie fabryki w Rosji plus rozbudowie zakladow w Indiach, tam te rynki to bedzie naped na najblizsze kilkanascie lat. W europie w zwiazku z Co2 wzrosna ceny i ciezka bedzie to przerzucic na kupujacych przez co bedzie to mialo odzwierciedlenie w wysokosci marz uzyskiwanych.
|
|
0 Dołączył: 2011-09-12 Wpisów: 135
Wysłane:
16 września 2011 11:20:33
[*** usunięto odniesienie do usuniętej osobistej wymiany zdań ***] A teraz odnośnie Boryszewa: Ciekawe czy dzisiaj zostanie przekroczona bariera 100mln wolumenu /na godz. 11:00 jest to już 57mln papierów/. Jeśli tak by się stało a kurs zamknąłby się powyżej 0,50zł to kurs odrobiłby spadek z całego tygodnia domykając lukę. Realny zasięg dzisiaj w okolicę 0,52zł jeśli daytraderzy nie zechcą zrealizować zysków przed weekendem. Houston, we have Boryszew.
Edytowany: 16 września 2011 14:21
|
|
0 Dołączył: 2010-07-14 Wpisów: 235
Wysłane:
16 września 2011 11:33:11
0,52 realne jak najbardziej, ale w to że DT zrealizują zyski przed weekendem jest więcej niż pewne. Po tylu dniach spadków i niepewności 10% to jak baniak wody pośrodku Sahary. Podsumowując, wszystko na razie układa się pod Borka: -informacja o złożonej ofercie na Wedo -informacja o planowanym skupie własnych akcji -wczorajsza decyzja EBC która poruszyła rynkami i sentyment rynku jest trochę na plus -Technicznie odbiło się to od bardzo ważnych wsparć a najbliższe opory są już ponad 50gr -Duży obrót potwierdzający trend
O czymś zapomniałem/źle napisałem??
|
|
Wysłane:
16 września 2011 12:08:20
 kliknij, aby powiększyćWedlug mnie mozemy na STARC%B dojsc do 120-130 % jesli nastroje kupujacych sie nie zmienia, by czasy na Borku ze byla na poziomie 150%. Na glownej bylismy przy dolnych poziomach lin STARC,co bylo dobrym poziomem do wejscia,powinny sie teraz linie obrocic i zakrecic do gory,ale czy zakrecimy w gore pokaza najblizsze dni.  kliknij, aby powiększyć12 a juz sporo pakietow poszlo a moze dzisiaj zrobimy mocny obrot,choc juz jest.
Edytowany: 16 września 2011 12:15
|
|
Wysłane:
16 września 2011 12:22:38
donatel napisał(a):0,52 realne jak najbardziej, ale w to że DT zrealizują zyski przed weekendem jest więcej niż pewne. Po tylu dniach spadków i niepewności 10% to jak baniak wody pośrodku Sahary. Podsumowując, wszystko na razie układa się pod Borka: -informacja o złożonej ofercie na Wedo -informacja o planowanym skupie własnych akcji -wczorajsza decyzja EBC która poruszyła rynkami i sentyment rynku jest trochę na plus -Technicznie odbiło się to od bardzo ważnych wsparć a najbliższe opory są już ponad 50gr -Duży obrót potwierdzający trend
O czymś zapomniałem/źle napisałem?? Elana i dzialka impexu w centrum Warszawy- z takich z innej beczki. Najwazniejsze,ze spelniane sa zapowiedzi rzadu: - bezpieczna prognoza zysku na 2011(na 90% ja przekrocza,ale pytanie czy wiecej niz 10%) - przychody w 2012 z sektora automotive nie beda jak planowano na wysokosci 1mld a blisko 2mld - ATK rentowne do konca roku, - YMOS wisi w powietrzu, Ciekawe jak rozwinie sie kwestia budowy fabryki w Rosji i rozbudowy w Indiach,bo to sa niewapliwie ciekawe opcje.
Edytowany: 16 września 2011 12:23
|
|
Wysłane:
16 września 2011 13:09:40
Dla tych co jeszcze nie widzieli link to dzisiejszego wywiadu w TVNCNBC z Pawłem Millerem www.tvncnbc.pl/10340506,0,0,1,...
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
16 września 2011 13:22:17
v3nom napisał(a):(...)i pan kierownik przystąpił do realizacji drugiej części planu. A jednak ... "niewierny Tomaszu". A pisałeś wcześniej bym się tym nie nakręcał. Co do odbicia to za łatwo to poszło. Liczyłem na W a tu mamy V. No ale koniunktura ogólna na razie tu pomogła. Jak popatrzysz na wykres referencyjny kursu borka i mwig40 to zauważysz, że ich korelacja trwała do 12.09 , a 13 nastpiła ich dywergencja.Teraz kursy znowu się skorelowały. Twój pan kierownik był szczegónie aktywny w tym czasie w końcowych częściach sesji (patrz wykres ID). Zysk z ostatnich dwóch sesji jest już solidny. Myślałem, że to jeszcze nie koniec i będzie trzecia część planu. Gdyż nadal obstawiam W a nie V, wtedy gdy sentyment rynkowy się pogorszy. A dlaczego ?, bo przy byle odbiciu jest teraz za dużo optymizmu  i pewności, że to już koniec spadków. A gdzie okres niepewności, wahania i niewiary w odbicie? A tu jeszcze trafił się dzisiaj ciekawy komunikat dotyczący skupu własnych akcji, cyt: "Wynagrodzenie za jedną akcję ustala się na kwotę nie niższą niż 0,40 zł i nie wyższą niż 3 zł" - podała spółka w projektach uchwał, co też potwierdził dzisiaj v-ce prezes borka w TVCNBC. O ile górny poziom jest zrozumiały to dolny już nie. Bo jak kurs spadnie poniżej 40gr., to co - skupu nie będzie.?  Widać zarząd wie  (tylko skąd i od kogo), że nie będzie niżej.  Więc teraz mamy odbicie "V" z obligatoryjnie uchwalonym dołkiem na 40gr. I cieszmy się z tego jak się pomylę z tym swoim "W"-ujowym odbiciem. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|